Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Από 06 Φεβ 2020

Έχοντας ήδη παρουσιάσει τις δυο εκδόσεις του Agility Peak Flex (2 & 3) της Merrell για ορεινό τρέξιμο ήρθε η ώρα, όπως είχαμε προαναγγείλει και στην συνέντευξη για την εταιρεία που δημοσιεύσαμε τον Δεκέμβριο, να δοκιμάσουμε και να αναλύσουμε το καθαρόαιμα χειμωνιάτικο MTL Astrum. Είναι ένα ιδιαίτερο μοντέλο που κύρια χαρακτηριστικά του είναι η εξαιρετική πρόσφυση σε χειμωνιάτικα τερέν με λάσπη και χιόνι, η προστασία με κατάλληλο κολάρο από την είσοδο χιονιού στο πόδι και η ιδιότητα του να κρατάει το πέλμα ζεστό μέσω αντανάκλασης της θερμότητας που παράγει το πόδι καθώς τρέχουμε.

 

 

 

Εξωτερικό μέρος

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του εξωτερικού τμήματος του MTL Astrum είναι η ζώνη πλαστικού υλικού M Select™ SHIELD, η οποία αδιαβροχοποιεί σε μεγάλο βαθμό το παπούτσι μέχρι το ύψος της ζώνης των κορδονιών. Η ζώνη αυτή εξασφαλίζει ότι το πόδι μας θα μείνει στεγνό σε περάσματα από νερά, χιόνι και βρεγμένο χορτάρι, αλλά και σε ελαφριά βροχή, αρκεί να μην μπει νερό στο εσωτερικό από το επάνω μέρος του γιατί δεν στεγνώνει εύκολα.

 

 

Το υπόλοιπο επάνω μέρος του παπουτσιού, το εσωτερικό του και το υπερυψωμένο κολάρο που ανεβαίνει ψηλά στον αστράγαλο και κάνει το MTL Astrum να φαίνεται σαν μποτάκι, είναι φτιαγμένο από ύφασμα (Mesh & Lycra® neoprene) που αντανακλά την θερμότητα και κρατάει το πόδι ιδιαίτερα ζεστό εσωτερικά. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία του μοντέλου, κάτι που διαπίστωσα τόσο σε τρέξιμο σε χιόνι όσο και σε τρεξίματα σε χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ υγρασία στην Χάγη που βρέθηκα κατά την διάρκεια των δοκιμών μου. Επιπρόσθετα, το εσωτερικό του παπουτσιού δεν έχει καθόλου ραφές μιας και είναι ενιαίο, χωρίς γλώσσα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή ερεθισμών σε πολύωρα τρεξίματα.

 

 

Το κολάρο κρατάει το χιόνι εκτός του παπουτσιού και επίσης είναι εξαιρετικά μαλακό και ευλύγιστο, ώστε να μην δημιουργήσει πρόβλημα σε ανηφορικές διαδρομές από την πίεση στους τένοντες μπροστά στον αστράγαλο. Το ύφασμα του κολάρου συνεχίζει στην περιοχή των κορδονιών, δηλαδή δεν υπάρχει γλώσσα στο παπούτσι.

 

 

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δώσει η Merrell στα κορδόνια τα οποία είναι τύπου Speed lace με κλιπ σφιξίματος, το οποίο τα “κλειδώνει” πολύ καλά, ενώ το υπόλοιπο που περισσεύει καθώς τα έχουμε σφίξει πιάνει σε θηλιά με ένα ειδικό άγκιστρο που έχουν στο άκρο τους. Το σκληρό νήμα των κορδονιών προσαρμόζεται περιμετρικά σε 5 υφασμάτινες θηλιές που ξεκινούν από το μέσο του πλαστικού M Select™ SHIELD, δένοντας από χαμηλά και πολύ καλά το πόδι σε κάθε είδους μονοπάτι και κλίση εδάφους. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι το σύστημα των κορδονιών λειτουργεί εξαιρετικά, σφίγγει πολύ καλά και μόνιμα και  “δένει” σαν γάντι πάνω στο πόδι. Κατά συνέπεια το MTL Astrum είναι στιβαρό και αρκετά ευσταθές σε κάθε είδους μονοπάτι.

 

 

Ο χώρος των δακτύλων είναι ευρύχωρος, ενώ το πλαστικό προστασίας μπροστά στα δάκτυλα για χτυπήματα σε πέτρες και ρίζες είναι μέτριας σκληρότητας σε σχέση με άλλα καθαρόαιμα βουνίσια μοντέλα.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Η ενδιάμεση σόλα του MTL Astrum είναι κατασκευασμένη από αφρό συμπίεσης EVA, ενώ η εσωτερική σόλα είναι πάχους 1.2 mm με αντανάκλαση θερμότητας όπως και το ύφασμα του εξωτερικού μέρους για να κρατιέται το πόδι ζεστό. Σε συνδυασμό με τα πυκνά και με ύψος 5mm επιθέματα της εξωτερικής σόλας, το παπούτσι έχει πολύ καλή προστασία από κραδασμούς και επιστροφή ενέργειας. Είναι λίγο σκληρό για τρέξιμο σε άσφαλτο, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος του είναι το τρέξιμο σε λασπώδη και χιονισμένα χειμερινά μονοπάτια.

 

 

Το MTL Astrum έχει χαμηλό drop (6 mm) γεγονός που ευνοεί το πιο γρήγορο τρέξιμο, ενώ “φοράει” και το TrailProtect™ rock plate που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για να μην πονάει το πέλμα από αιχμηρά αντικείμενα στο μονοπάτι (π.χ. χαλίκια) ή σε βραχώδη εδάφη καθώς τρέχουμε.

 

Στην ενδιάμεση σόλα και συγκεκριμένα στο μετατάρσιο συναντάμε όπως και στο Agility Peak Flex 3 την τεχνολογία Flexconnect™,  η οποία αποτελείται από ραβδώσεις πάνω στον αφρό EVA οι οποίες συνθέτουν ένα πλέγμα, το οποίο “διαβάζει” το έδαφος και προσαρμόζει / συνδέει το πόδι πάνω σε αυτό με πιο εύκαμπτο τρόπο.

 

                               Το πλέγμα ραβδώσεων του Flexconnect™ στην ενδιάμεση σόλα στο ύψος του μετατάρσιου!

 

Παρά τις τεχνολογίες που έχει για την προστασία από τον χειμωνιάτικο καιρό, αλλά και την ύπαρξη rock plate, θα λέγαμε ότι το βάρος του είναι χαμηλό σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην κατηγορία του (330 gr - 9 US).

 

Εξωτερική σόλα

Η Merrell χρησιμοποιεί στο MTL Astrum εξωτερική σόλα και πάλι από την Vibram®, η οποία για το συγκεκριμένο μοντέλο σχεδίασε μια υλοποίηση εμπνευσμένη από την τεχνολογία των χειμερινών χιονολάστιχων: Καουτσούκ τριπλής πυκνότητας και με επιθέματα (lugs) ύψους 5 mm και πολλαπλών κατευθύνσεων και σχημάτων. Αυτό που διαπιστώσαμε τρέχοντας σε χιόνι, αλλά και λάσπη, είναι ότι οι διαφορετικές πυκνότητες του καουτσούκ βοηθάνε  να μην γίνεται πολύ σκληρή η εξωτερική σόλα και να μην χάνει την πρόσφυση το παπούτσι, ενώ τα βαθιά κανάλια των επιθεμάτων με την αραιή τοποθέτηση τους δεν αφήνουν το χιόνι ή την λάσπη να επικαθίσουν με συνέπεια να αποφεύγουμε το γλίστρημα. Στην εξαιρετική πρόσφυση του παπουτσιού συντελεί και το διαφορετικό ύψος των επιθεμάτων σε κάθε ομάδα των τριών περιμετρικά. Εξαιρετική λοιπόν πρόσφυση σε χιόνι, λάσπη, βρεγμένο γρασίδι και πέτρα, ενώ όχι και τόσο καλή σε βρεγμένη άσφαλτο.

 

 

Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, το MTL Astrum είναι και αυτό vegan-friendly, που σημαίνει ότι όλα του τα υλικά κατασκευής είναι συνθετικά και δεν έχει χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε ζωικό.

 

Συμπερασματικά, αν κάποιος αναζητεί ένα καθαρόαιμο χειμερινό παπούτσι που να αποδίδει εξαιρετική πρόσφυση σε χειμερινά εδάφη, να κρατάει το πόδι στεγνό και ιδιαίτερα ζεστό και να προστατεύει από την είσοδο χιονιού στο εσωτερικό του ενώ είναι άνετο, γρήγορο και σχετικά ελαφρύ, στο Merrell MTL Astrum θα βρει μια εξαιρετική λύση!

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  M Select™ SHIELD υλικό για αντίσταση στο νερό και την υγρασία, Lycra® neoprene κολάρο για προστασία από το χιόνι και εύκολο φόρεμα, ύφασμα (Mesh & Lycra®) που αντανακλά την θερμότητα και κρατά ζεστό το πόδι εσωτερικά, πλαστικό για προστασία στα δάκτυλα

Ενδιάμεση σόλα: Συμπιεσμένος αφρός EVA σχεδιασμένος για καλύτερη επιστροφή ενέργειας, Flexconnect™, TrailProtect™ rock plate, εσωτερική σόλα πάχους 1.2 mm με αντανάκλαση θερμότητας

Εξωτερική σόλα: Vibram® τριπλής πυκνότητας εμπνευσμένη από χιονολάστιχα, Επιθέματα πολυκατευθυντικά ύψους 5mm

Drop: 6 mm- 30.7/24.7 mm (φτέρνα/δάκτυλα)

Βάρος: 330 gr (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Speed lace με κλιπ σφιξίματος

Άλλες Τεχνολογίες: Vegan Friendly

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 153€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Merrell  στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η εταιρεία Leatherex (τηλ: 2110122809), με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε για πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης του MTL AstrumΘα το βρείτε σε καταστήματα με εξοπλισμό outdoor δραστηριοτήτων.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Πήλιο: Ένας παράδεισος βουνού και θάλασσας", το νεο άρθρο του @Advendure_Net και της Ελένης Αλεξίου μας ταξιδεύει… https://t.co/2tsVzKZLeN
"Χάρτες Ανάβαση: Ζαγόρι - Βάλια Κάλντα - Μέτσοβο με τα ίχνη των Zagori & Metsovo race", διαβάστε την παρουσίαση από… https://t.co/jq8hC2jWvF
"Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ": https://t.co/HITs1yUMVM https://t.co/nm9MhWVcIC
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;

Ολοκληρώθηκε το HELLASTREK / Save Greek Mountains

Τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε … η μήπως όχι όλα;

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!