Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την Merrell!

Από 16 Δεκ 2019

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 η  Merrell καταγράφει μια σημαντική πορεία όσο αφορά τον outdoor εξοπλισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ εδώ και 2 χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία της και στην χώρα μας, με πετυχημένα μοντέλα τόσο για πεζοπορία, όσο και για ορεινό τρέξιμο. Εκτός από τις εξαιρετικές πατέντες και τεχνολογίες της, η εταιρεία ξεχωρίζει επίσης για την προσπάθεια που κάνει στην διαδικασία παραγωγής - αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιεί - ώστε να αφήνει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ πρωτοστατεί σε δράσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Στην αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύουμε σήμερα στο Advendure, η Ηλιάνα Κατσίχτη και η Αφροδίτη Ροκοπάνου, που αντιπροσωπεύουν την Merrell στην Ελλάδα, μας μιλούν για όλα όσα αφορούν την εταιρεία, τις δράσεις της και τους αθλητές της, ενώ μας δίνουν για πρώτη φορά πληροφορίες για τα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν το 2020, τις πολύ ενδιαφέρουσες καινοτομίες που θα δούμε στο μέλλον όπως το εντυπωσιακό χωρίς χρώμα μοντέλο για trail running, καθώς και τη σειρά hiking αποκλειστικά για γυναίκες!

 

 

[Advendure]: Σχεδόν 38  χρόνια έχουν περάσει από την στιγμή που ο Randy Merrell σχεδίασε και υλοποίησε την πρώτη ειδική παραγγελία για ένα ζευγάρι ορειβατικές μπότες, ξεκινώντας την λαμπρή ιστορία μιας εταιρείας που πλέον καλύπτει σχεδόν όλη την γκάμα outdoor δραστηριοτήτων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα brand στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλήστε μας λίγο για την πορεία της εταιρείας αυτά τα χρόνια και την φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει το βουνό και τον άνθρωπο.

[Ηλιάνα – Αφροδίτη]: Πράγματι η εταιρεία είναι στο χώρο του outdoor από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Πρώτος ο Randy Merrell μαζί με τον Ολυμπιονίκη του ski, της εποχής εκείνης Clark Matis, αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα ζευγάρι ορειβατικές μπότες που ήταν ειδική παραγγελία. Η στιγμή εκείνη ήταν και η απαρχή για μια εταιρεία που θα αναπτυσσόταν και θα εδραιωνόταν στο χώρο ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείας outdoor στην Αμερική και όχι μόνο. Φυσικά περνώντας τα χρόνια και ακολουθώντας τις ανάγκες της αγοράς εξελίχθηκε και καινοτόμησε σε πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί. Πλέον καλύπτει μια πολύ μεγάλη γκάμα outdoor δραστηριοτήτων έχοντας τελευταία εισχωρήσει και στο κομμάτι του trail running με πολύ αξιόλογα και αξιόπιστα σχέδια. Ένα από τα σλόγκαν της Merrell που ουσιαστικά αποτελεί και τη φιλοσοφία της εταιρείας είναι το “Nothing should get in the way of enjoying outdoor adventure”. Η Merrell σχεδιάζει προϊόντα που δίνουν στον κάθε έναν την ευκαιρία να απολαμβάνει τις αγαπημένες τους δραστηριότητες στην ύπαιθρο, χωρίς εκπτώσεις σε ότι αφορά την άνεση, την σταθερότητα, την ανθεκτικότητα και τον καινοτόμο σχεδιασμό!

 

 

[Advendure]: Παρατηρούμε ότι η Merrell, όπως και άλλες Αμερικανικές εταιρείες, προσπαθούν να ακολουθήσουν μια διαδικασία παραγωγής αλλά και επιλογής υλικών που να είναι φιλική προς τα περιβάλλον, όπως για παράδειγμα ανακυκλώσιμα υλικά ή το vegan-friendly της σειράς Agility Peak, που σημαίνει ότι όλα του τα υλικά κατασκευής είναι συνθετικά και δεν έχει χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε ζωικό. Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα δούμε και κάτι ακόμη πιο ριζοσπαστικό σε μοντέλο για ορεινό τρέξιμο που θα κυκλοφορήσει το 2020! Πως προέκυψε αυτή η φιλοσοφία; Επηρεάζει το κόστος του τελικού προϊόντος; Είναι αποδεκτή από τον κόσμο;

[Ηλιάνα – Αφροδίτη]:  Αυτό που πρεσβεύει η εταιρική κουλτούρα είναι να αφήνει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα! Οπότε πέρα από την χρήση ανακυκλωμένων υλικών (polyester, robber, EVA κ.α), χρησιμοποιεί όπου μπορεί και φυσικές πρώτες ύλες από ανανεώσιμες πηγές όπως μαλλί, βαμβάκι κλπ στα προϊόντα ένδυσης.    Όντως για το 2020 το έχει πάει ένα βήμα παραπέρα και θα δούμε μοντέλα ολόλευκα -χωρίς καθόλου χρώμα- αφήνοντας το τελικό προϊόν ουσιαστικά άβαφο. Με τον τρόπο αυτό παρεκκλίνει από την παραδοσιακή μέθοδο βαφής  χρησιμοποιώντας ελάχιστο νερό και ενέργεια για την τελική παραγωγή του προϊόντος. Είναι κάτι πρωτοποριακό μιας και το μάτι μας έχει συνηθίσει σε πολύχρωμα και έντονα σχέδια αλλά πιστεύουμε στην απήχηση του, από τον κόσμο δεδομένου της μεγάλης ευαισθητοποίησης που υπάρχει ιδίως από μερίδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Θα ήταν και οξύμωρο εξάλλου μια εταιρεία που ο σκοπός της είναι να δημιουργεί προϊόντα που θα βοηθούν τον άνθρωπο να απολαμβάνει τη φύση να το καταστρέφει ταυτόχρονα μέσα από τις διαδικασίες παραγωγής του  

 

 

[Advendure]:  Αν εξαιρέσουμε την χρήση εξωτερικής σόλας της Vibram® σε μοντέλα της εταιρείας, σχεδόν όλες οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί στα παπούτσια της είναι δικές της υλοποιήσεις - πατέντες (Flexconnect™, TrailProtect™, το καταπληκτικό σύστημα κορδονιών Omni-Fit κτλ.). Αξιοσημείωτο επίσης το πώς “παίζει” η Merrell με τα χρώματα στα μοντέλα της. Αναλύστε μας λίγο την διαδικασία σύλληψης του προϊόντος και παραγωγής, πως συνδυάζονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά (άνεση, διαπνοή, σταθερότητα, πρόσφυση, αντικραδασμικότητα κτλ…) ώστε να δώσουν “ταυτότητα” στο μοντέλο και το κατά πόσο σε αυτήν την διαδικασία συμμετέχουν και οι elite αθλητές της εταιρείας με τις δοκιμές τους.

[Ηλιάνα - Αφροδίτη]: Η Merrell επενδύει σε δικές τις τεχνολογίες, όπως όλες όσες αναφέρατε στην ερώτηση και πολλές άλλες που καλύπτουν εκτός από την αδιαβροχοποίηση, το grip, την μόνωση κλπ. Η δέσμευση στην τεχνολογία και την καινοτομία είναι βασικό δόγμα της μάρκας. Αναζητούμε συνεχώς τις καλύτερες λύσεις για να βελτιώσουμε την υπαίθρια εμπειρία για τους χρήστες των προϊόντων μας, είτε μέσα από συνεργασίες με τους ηγέτες της βιομηχανίας, είτε μέσα από την ανάπτυξη ιδιόκτητων τεχνολογιών. Η επιδίωξη μας να αυξήσουμε την άνεση για περισσότερη απόλαυση των υπαίθριων δραστηριοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτη και ο κατάλογος των εφαρμοζόμενων τεχνολογιών συνεχώς αυξάνεται και εξελίσσεται. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα με τεχνογνωσία και μεράκι που εργάζεται πάνω στο κομμάτι του σχεδιασμού και της παραγωγής λαμβάνοντας πάντα υπόψη το brief των διεθνών ambassadors στο σχεδιασμό των νέων μοντέλων. Συγκεκριμένα το MTL Long Sky που θα δούμε το SS20, οφείλεται στις ανάγκες που προσδιόρισε η Ragna Debats ενόψει του Marathon De Sambles που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και που είχαμε την χαρά να την απολαύσουμε στην 1η θέση του αγώνα!    

 

 

[Advendure]:  Στην ελληνική αγορά έχουμε δει και δοκιμάσει τις δυο εκδόσεις του Agility Peak Flex (2 & 3) όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο, ενώ ήδη έχουμε στα χέρια μας το καθαρόαιμα χειμωνιάτικο MTL Astrum το οποίο δοκιμάζουμε και θα παρουσιάσουμε σύντομα. Επίσης, το πολύ δημοφιλές υβριδικό Choprock και τα μποτάκια Capra Min GTX για ήπιες πεζοπορίες και Moab 2 GTX (υπό δοκιμή). Τι να περιμένουμε για την επόμενη χρονιά και ποιο μοντέλο ήταν πολύ δημοφιλές μέσα στο 2019;

[Ηλιάνα – Αφροδίτη]: Αναμφίβολα το μοντέλο που επικράτησε το 2019 στο κομμάτι του trail running ήταν το Agility Peak Flex, και το πάντα διαχρονικό Moab όσον αφορά το hiking. Για το 2020 ένα μοντέλο που θα ξεχωρίσει είναι το MTL Long Sky και το πολύ πολύ δυνατό Agility Synthesis Zero. Δυο εκπληκτικά παπούτσια που ανυπομονούμε να φτάσουν στην Ελληνική αγορά και που θα κάνουν τη διαφορά σε ότι έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα στο ορεινό τρέξιμο. Επίσης μια σειρά αποκλειστικά σχεδιασμένη για γυναίκες, στο κομμάτι του hiking, είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσει το γυναικείο κοινό για το 2020.

 

 

[Advendure]: Pere Aurell, Ragna Debats, Lina & Sanna Helander, και Anna Frost στην διεθνή elite ομάδα ορεινού τρεξίματος της Merrell, αλλά και Πάνος Παναρίτης, Θοδωρής Ζιάκκας και Αφροδίτη Ροκοπάνου στην ελληνική ομάδα. Πως επιλέγει η εταιρεία τους αθλητές που την αντιπροσωπεύουν και είναι η εικόνα της; Μιλήστε μας λίγο για την ελληνική ομάδα και τους στόχους της.

[Ηλιάνα]: Αυτά τα τρία παιδιά αποτελούν την ομάδα της Merrell Greece και είμαστε πολύ περήφανοι για την συνεργασία μας. Η επιλογή των ambassadors δεν έχει να κάνει μόνο με τις αθλητικές τους επιδόσεις αλλά και με τη στάση τους και τη φιλοσοφία τους απέναντι στη ζωή και τη φύση η οποία ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της εταιρείας. Δεν είναι αυστηρό το πλαίσιο στο οποίο αγωνίζονται, περισσότερο όσον αφορά τον Άκη και τον Πάνο. Έχουν την πρωτοβουλία στην επιλογή των αγώνων που θέλουν να συμμετάσχουν και στεκόμαστε αρωγοί στις προσπάθειες τους. Η εξέλιξη τους, μέσα στον χρόνο που συνεργαζόμαστε, είναι πολύ μεγάλη και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό. Έχουν και οι δύο στο αθλητικό βιογραφικό τους αγώνες ultra αποστάσεων με μεγάλες διακρίσεις. Ο Πάνος μόλις τον περασμένο Οκτώβρη μας εντυπωσίασε με την 1η θέση στο Rout Classic 100Miles. Ο Άκης τον Μάρτιο θα συμμετάσχει σε ακόμη έναν ultra αγώνα στο Παρίσι, στο EcoTrail 80K. Η Αφροδίτη που ασχολείται περισσότερο με την ορειβασία και λιγότερο με το αγωνιστικό κομμάτι δε θα μπορούσαμε να μη τη στηρίξουμε αφού είναι και παιδί δικό μας. Έχει εκπαιδευτεί μέσα από σχολές που διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, έχει ανέβει στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε αποστολές στο εξωτερικό (Camino de Santiago-Pyrenees, Alta Via 1-Dolomiti, Peaks of the Balkans). Τα επόμενα σχέδια της για το 2020 είναι η ανάβαση στη Monte Rossa και το Annapurna Circuit!  Είμαστε δίπλα τους και στους στηρίζουμε σε κάθε τους προσπάθεια!      

 

 

[Advendure]:  Πως βλέπετε την χορηγική συμμετοχή της Merrell σε αγώνες ορεινού τρεξίματος στη χώρα μας; Ποια κριτήρια έχετε για να στηρίξετε μια διοργάνωση; Υπάρχουν κάποια σχέδια για την επόμενη χρονιά;

[Ηλιάνα – Αφροδίτη]: Η Merrell έχει ήδη ξεκινήσει από τις προηγούμενες χρονιές να υποστηρίζει χορηγικά αγώνες ορεινού τρεξίματος που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Σίγουρα η συμμετοχή μας σε αγώνες είτε μέσα από χορηγίες, είτε αγωνιστικά μέσω των ambassadors είναι πολύ σημαντική και για την εταιρεία ώστε να γίνεται και η ανάλογη προβολή του σήματος σε ένα πιο στοχευμένο κοινό. Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε τις διοργανώσεις με διάφορους τρόπους και υπάρχει άπειρος σεβασμός και ως προς τους διοργανωτές και εθελοντές και ως προς τους αθλητές. Αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, απαιτείται χρόνος και χρήμα, χρειάζεται συντονισμός και φυσικά εθελοντές! Δεν έχει οριστεί το καλεντάρι μας για το 2020 αλλά σίγουρα θα μας βρείτε με περίπτερο σε κάποιους από τους αγώνες που διοργανώνονται πανελλαδικά.    

 

 

[Advendure]: H Merrell είναι από τις λίγες εταιρείες που υποστηρίζουν έμπρακτα συγκεκριμένους “δύσκολους” σκοπούς (Camber Outdoors, Team Rubicon), αλλά και οργανώσεις που έχουν να κάνουν με τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος (The Conservation Alliance, American Hiking Society). Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή την πλευρά των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

[Ηλιάνα – Αφροδίτη]:  Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας. Πράγματι μέσα από τις συνεργασίες μας με τους παραπάνω οργανισμούς έχουμε φανταστικά οικολογικά αποτελέσματα, για τα οποία αν μη τι άλλο μόνο να υπερηφανευόμαστε μπορούμε. Μέσα από το The Conservation Alliance έχουμε βοηθήσει στην προστασία 51 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης, έχουν γίνει εκστρατείες για την προστασία 3.107 μιλίων ποταμών, απομακρύναμε 34 φράγματα που δεν παρήγαγαν πλέον ενέργεια, μέσω χρηματοδοτήσεων βοηθήσαμε διάφορους Αναρριχητικούς Συνδέσμους να αποκτήσουν και να προστατεύσουν Αναρριχητικά πεδία σε όλη την Αμερική, υποστηρίξαμε την εκστρατεία Θαλάσσιας Κληρονομιάς για τον χαρακτηρισμό και την προστασία τουλάχιστον 5 σημαντικών οικολογικών θαλάσσιων αποθεμάτων από όλες τις εξορυκτικές δραστηριότητες και πολλές πολλές άλλες δράσεις.

Επίσης μία ακόμη ενέργεια για την οποία υπερηφανευόμαστε είναι το “sweeper”. Ο Sweeper είναι υπεύθυνος να καθαρίζει τα μονοπάτια και να τα επαναφέρει στην αρχική τους μορφή μετά από τους αγώνες που πραγματοποιούνται. Είναι μία πολύ σημαντική δουλειά την οποία συνήθως αναλαμβάνουν οι εθελοντές και η Merrell ήθελε να υποστηρίξει το έργο τους χορηγώντας τους τα παπούτσια τα οποία και ονόμασαν sweeper και τα οποία είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Υπάρχει και ένα σλόγκαν της Merrell για αυτή τη δράση που λέει: “From trash to trail”. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσαμε να απαντάμε για ώρες.     

 

 

[Advendure]: Από την μέχρι στιγμής τριβή σας με το ορεινό τρέξιμο στην χώρα μας, πως βλέπετε την εξέλιξη του; Τι σας αρέσει και ποια πράγματα πιστεύετε πρέπει να αλλάξουν ώστε να συνεχίσει να έχει μια υγιή ανάπτυξη σαν άθλημα;

[Ηλιάνα – Αφροδίτη]:  Αυτό που έχουμε διαπιστώσει σε σχέση με το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα είναι η ραγδαία αύξηση τόσο των αθλητών/συμμετεχόντων όσο φυσικά και οι αναρίθμητοι πλέον αγώνες που διεξάγονται! Είναι πραγματικά αξιοσημείωτα τα νούμερα. Υπάρχουν αγώνες που μαζεύουν πάνω από 1.300 αθλητές. Αυτό που περισσότερο μας προβληματίζει θα έλεγα, είναι αν το κοινό της Ελλάδας μιας χώρας 10 εκατομμυρίων που λαμβάνει μέρος στους αγώνες μπορεί να υποστηρίξει όλους αυτούς τους αγώνες που διεξάγονται. Προβλέπουμε ίσως ένα ξεκαθάρισμα μέσα στη χρονιά για το ποιοι θα επικρατήσουν. Το θετικό πάντως είναι ότι η χώρα μας γίνεται παγκόσμιος προορισμός και για outdoor δραστηριότητες είτε μέσα από το Skyrunning και τον Olympus Marathon είτε μέσα από αγώνες που παίρνουν πιστοποίηση από την ITRA. Επίσης το γεγονός ότι μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία έχουμε πλέον ένα δίκτυο μονοπατιών και στη χερσαία Ελλάδα και σε σχεδόν όλα τα νησιά μας, τα οποία υποστηρίζονται από τους ντόπιους, καθαρίζονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από απλούς πεζοπόρους! Αυτή είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια που προσφέρεται στην ορειβατική/πεζοπορική κοινότητα από τις διάφορες διοργανώσεις. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε ο κόσμος να συνεχίσει να βρίσκεται στα βουνά και στα μονοπάτια είτε τρέχοντας είτε περπατώντας.

 

[Advendure]: Ποιο το όραμα σας για την παρουσία και την εξέλιξη της Merrell στην χώρα μας;

[Ηλιάνα – Αφροδίτη]:  Στόχος της Merrell, μίας εταιρείας που είναι παγκόσμια ηγέτιδα στο χώρο του outdoor στο εξωτερικό, είναι να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει και στην Ελληνική outdoor αγορά. Στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχει αποκτήσει ένα πολύ πιστό κοινό με τη lifestyle σειρά της. Εδώ και 2 χρόνια γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια να μπούμε δυναμικά και στην outdoor αγορά απ΄ όπου και ξεκίνησε η Merrell.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@SalomonRunning Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας, αναλυτικό review σ… https://t.co/vMoWHWo4fO
@SCARPAspa Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/YxJ5WR0KGw
@Petzl IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής, διαβάστε το εκτενές review στο @Advendure_Net :… https://t.co/tLl3UePcWT
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

SALOMON Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας

SCARPA Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας

PETZL IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής !

Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης και η Σουλτάνα Τόκα νικητές στο 1ο Goumarostali Vertical Mile!

Οργάνωση Σακιδίου Πεζοπορίας!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος DYNAFIT

Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού ...

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!