Agility Peak Flex-2: H πρώτη πρόταση της MERRELL για τρέξιμο στα ελληνικά βουνά!

Από 29 Νοε 2018

H ιστορία της Merrell ξεκινάει το 1981, όταν ο Randy Merrell σχεδιάζει και υλοποιεί μια ειδική παραγγελία για ένα ζευγάρι ορειβατικές μπότες. Εκείνη την χρονική περίοδο λοιπόν αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του, καθώς και τις εξαιρετικές του ικανότητες στο αντικείμενο, ξεκινώντας την εταιρεία μαζί με τον Ολυμπιονίκη Clark Matis και τον John Schweizer o οποίος ήταν πολύ έμπειρος στην βιομηχανική παραγωγή. Ο συνδυασμός των τριών ανδρών αποδεικνύεται καταλυτικός και η Merrell γίνεται με γρήγορους ρυθμούς κορυφαία εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο αφορά τις ορειβατικές μπότες και τα παπούτσια πεζοπορίας. Τα τελευταία χρόνια και καθώς το ορεινό τρέξιμο γίνεται πλέον όλο και πιο δημοφιλές άθλημα, έχει μπει δυνατά και στον χώρο αυτό με αρκετά μοντέλα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των αθλητών. Εδώ και λίγο καιρό η Merrell κάνει αισθητή την παρουσία της και στην χώρα μας όχι μόνο στο outdoor κομμάτι αλλά πλέον και στο ορεινό τρέξιμο, με το πρώτο μοντέλο που είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά, το Agility Peak Flex 2 E-Mesh, το οποίο δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε στο σημερινό άρθρο.

 

 

Όπως διαπιστώνει κανείς και από το όνομα του, στο Agility Peak Flex 2 E-Mesh η Merrell έχει δώσει έμφαση σε χαρακτηριστικά όπως η ευκινησία και η ευκαμψία, υλοποιώντας τόσο στο εξωτερικό τμήμα, όσο και στην ενδιάμεση σόλα, τεχνολογίες που προσδίδουν αυτές τις ιδιότητες. Εντούτοις, με την χρήση του διαπιστώσαμε ότι δεν υστερεί καθόλου και όσο αφορά την αντικραδασμική προστασία, την ευστάθεια, την πρόσφυση και την άνεση, ενώ μας άρεσε ιδιαίτερα το σύστημα των κορδονιών του αλλά και το χρώμα του που “παίζει” σε αποχρώσεις του κόκκινου. Ας τα δούμε όμως όλα αυτά αναλυτικά.

 

Εξωτερικό μέρος:

Το διπλής στρώσης λεπτό δικτυωτό ύφασμα στο μπροστά εξωτερικό τμήμα ενισχύει τη διαπνοή του παπουτσιού, ενώ στα πλαϊνά και πίσω η ύφανση γίνεται πυκνότερη. Το πλαϊνό τμήμα είναι ενισχυμένο με λωρίδες από συνθετικό δέρμα ώστε να ενισχύεται η πλευρική ευστάθεια. Στο πίσω μέρος βλέπουμε την πρώτη καινοτομική τεχνολογία του Agility Peak Flex 2 E-Mesh, η οποία ονομάζεται Hyperlock και είναι ουσιαστικά μια λωρίδα πολύ σκληρού πλαστικού που αγκαλιάζει διαγώνια τη φτέρνα και δένει πάνω στην ενδιάμεση σόλα, με σκοπό να ακολουθεί η φτέρνα το λύγισμα του πέλματος κατά τη φάση πρόσκρουσης στο έδαφος. 

Με το Hyperlock™ η φτέρνα ακολουθεί το λύγισμα του πέλματος κατά τη φάση πρόσκρουσης στο έδαφος!

 

Το κολάρο στον αστράγαλο είναι φτιαγμένο από παχύ ύφασμα και δένει καλά στο πόδι. Στις δοκιμές μας διαπιστώσαμε πολύ καλό κράτημα σε πλάγιες κινήσεις, ενώ το παπούτσι σου δίνει το αίσθημα της ασφάλειας σε τεχνικό έδαφος. Η διαπνοή είναι καλή, αν και θα θέλαμε να δούμε την συμπεριφορά του και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο χώρος των δακτύλων έχει ευρυχωρία και η προστασία στο μπροστά μέρος με πλαστικό για χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι καλή, αλλά όχι φυσικά στα επίπεδα μοντέλων που είναι εξειδικευμένα για τρέξιμο σε πολύ τεχνικό έδαφος.

 

 

Εκεί που πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε είναι από το σύστημα των κορδονιών, το οποίο η Merrell το ονομάζει Omni-Fit. Τα λεπτά και επίπεδα κορδόνια σφίγγουν σε θηλιές στα πλαϊνά που δένουν στο κέντρο της γλώσσας. Βάζοντας το παπούτσι στο πόδι και απλά τραβώντας τα κορδόνια, αυτά δένουν ομοιόμορφα με την μια σε όλο το μήκος τους, κρατώντας μάλιστα πολύ καλά το πόδι (σε συνδυασμό με την όλη κατασκευή του εξωτερικού μέρους) καθώς τρέχουμε. Ανάλογα με το πάτημα που έχουμε (ουδέτερο, υπεπρηνισμός κτλ..) προσαρμόζεται το μήκος των θηλιών αριστερά & δεξιά.  Είναι ίσως το καλύτερο σύστημα κορδονιών που έχω δει προσωπικά μέχρι στιγμής σε παπούτσι για ορεινό τρέξιμο. Σε συνδυασμό με την πολύ λεπτή γλώσσα που αγκαλιάζει το πόδι και στηρίζεται πλευρικά με πολύ λεπτό ελαστικό ύφασμα από τα πλάγια του παπουτσιού, το κάνουν να δένει σαν γάντι στο πόδι. Αυτό που θέλει προσοχή είναι το πόσο θα τα σφίξουμε, μιας και η κατασκευή του μοντέλου συνολικά με την ενίσχυση της ενδιάμεσης σόλας στην καμάρα μπορεί να μας δημιουργήσει ενόχληση. Όταν βρούμε το κατάλληλο σφίξιμο για το πόδι μας, θα δούμε το πόσο καλά δουλεύει το Omni-Fit.

 

Omni-Fit - Πολύ λειτουργικό και αξιόπιστο το σύστημα κορδονιών του Agility Peak Flex 2 E-Mesh!

 

Να τονίσουμε ότι το βάρος του Agility Peak Flex 2 E-Mesh είναι μόλις 286 gr (9 US), κάτι που δεν περιμέναμε με βάση την κατασκευή του που δίνει έμφαση σε προστασία και ευστάθεια και ότι θέλει προσοχή στην επιλογή του νούμερου μιας και φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε πιο στενά πέλματα.  

 

Ενδιάμεση σόλα:

Το Agility Peak Flex 2 E-Mesh έχει ενδιάμεση σόλα από αφρό EVA, με σχετικά χαμηλό drop (6mm,  με ύψος 30,95 στην φτέρνα και 24,95 στα δάκτυλα) και έχει ουδέτερο (Neutral) πάτημα, αν και η ενισχυμένη περιοχή της καμάρας στο πέλμα πιστεύουμε το κάνει κατάλληλο και για αθλητές με ελαφρύ υπερπρηνισμό. Η εσωτερική του σόλα έχει ύψος 0,75mm, ενισχύοντας την απορρόφηση κραδασμών, κάτι στο οποίο βοηθάνε και τα πυκνά και με ύψος 5mm επιθέματα της εξωτερικής σόλας.

 

Στην ενδιάμεση σόλα βρίσκουμε δυο ακόμη καινοτομικές τεχνολογίες της Merrell. Η πρώτη ονομάζεται  Flexconnect™,  βρίσκεται στο μετατάρσιο και σχηματίζεται από ραβδώσεις πάνω στον αφρό EVA οι οποίες συνθέτουν ένα πλέγμα, το οποίο “διαβάζει” το έδαφος και προσαρμόζει / συνδέει το πόδι πάνω σε αυτό με πιο εύκαμπτο τρόπο. 

Το πλέγμα ραβδώσεων του Flexconnect™ στην ενδιάμεση σόλα στο ύψος του μετατάρσιου!

 

Η δεύτερη αφορά την περιοχή της φτέρνας, όπου υπάρχει ένα μαξιλαράκι με αφρό EVA διαφορετικής πυκνότητας και υψηλής ανάκλασης (Air Cushion Viz), ώστε να απορροφούνται καλύτερα οι δυνάμεις πρόσκρουσης στο έδαφος και να αυξάνει η ευστάθεια. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι το παπούτσι έχει πολύ καλή προστασία από τους κραδασμούς, ενώ παρότι είναι μοντέλο για τρέξιμο σε μονοπάτια, μπορεί να “βγάλει” χωρίς πρόβλημα και χιλιόμετρα ασφάλτου. Είναι λοιπόν κατάλληλο και για door-to-trail τρεξίματα. 

 

Επιπρόσθετα, παρότι δεν έχει rock-plate, ο ενισχυμένος αφρός EVA και κυρίως τα πυκνά επιθέματα της εξωτερικής σόλας προσφέρουν ικανοποιητική προστασία και δεν θα έχουμε πρόβλημα με χαλίκια και πέτρες όταν τρέχουμε σε τέτοια εδάφη. Τέλος, ενώ στα πρώτα 2-3 τρεξίματα θα το νοιώσουμε λίγο σκληρό στην επαφή με το έδαφος, αυτό μετριάζεται σημαντικά σαν αίσθηση με τα χιλιόμετρα και το πάτημα του γίνεται όσο μαλακό χρειάζεται για μεγάλα τρεξίματα.

 

Εξωτερική σόλα:

Το Agility Peak Flex 2 E-Mesh “φοράει” επιθέματα (lugs) ύψους 5mm στην εξωτερική του σόλα, τα οποία ακολουθούν παράλληλες γραμμές κατά μήκος του μεταταρσίου, ενώ στο πίσω μέρος είναι τοποθετημένα περιμετρικά της φτέρνας σε δυο σειρές. Στο κέντρο της φτέρνας δεν υπάρχουν επιθέματα, παρά μόνο η ενδιάμεση σόλα. Λίγο διαφορετική τριγωνική διάταξη έχουν σε μια στενή λωρίδα μπροστά στα δάκτυλα. Αυτό το γενικό πλαίσιο διευκολύνει την μεταφορά της κίνησης από πίσω – μπροστά όταν πατάει το πόδι στο έδαφος. Οι δοκιμές μας έδειξαν πολύ καλή πρόσφυση σε χώμα και πετρώδες έδαφος και κράτημα σε κατηφόρες, βρεγμένα και σαθρά εδάφη, ενώ κινούνται στον μέσο όρο σε πολύ λασπωμένο τερέν, πράγμα λογικό αφού για να έχουμε το κάτι παραπάνω σε τέτοιο έδαφος πρέπει να πάμε σε πολύ πιο “επιθετικά” μοντέλα όσο αφορά την εξωτερική σόλα.

 

Η εξωτερική σόλα του Agility Peak Flex 2 E-Mesh με τα επιθέματα των 5 mm!

 

Τα Agility Peak Flex 2 E-Mesh είναι vegan-friendly, που σημαίνει ότι όλα τους τα υλικά κατασκευής είναι συνθετικά και δεν έχει χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε ζωικό.

 

H Merrell κάνει την είσοδο της στην χώρα μας - όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο - με ένα ελαφρύ μοντέλο το οποίο στέκεται εξαιρετικά στην κατηγορία του. Κύρια χαρακτηριστικά του η εξαιρετική ευλυγισία, η προσαρμοστικότητα στο έδαφος και η σταθερότητα του. Σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκονται η αντικραδασμική του προστασία και η πρόσφυση, ενώ διαθέτει και ένα κορυφαίο σύστημα δεσίματος κορδονιών. Το προτείνουμε για αγώνες και προπονήσεις σε κάθε είδους μονοπάτια (ακόμη και πολύ τεχνικά) και αποστάσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε επίπεδα ultra-trail για χαμηλού σωματικού βάρους αθλητές.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Εξωτερικό Τμήμα: Δικτυωτό ύφασμα, συνθετικό δέρμα, Hyperlock

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA, Flexconnect™, Air Cushion Viz, εσωτερική σόλα 0,75mm

Εξωτερική σόλα: Επιθέματα ύψους 5mm

Drop: 6mm, (30,95mm – 24,95mm)

Βάρος: 286γρ (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Σύστημα Omni-Fit

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 149€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Merrell  στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η εταιρεία Leatherex (τηλ: 2110122809), ενώ για την ώρα μπορείτε να βρείτε τα Agility Peak Flex 2 E-Mesh στο κατάστημα Alamein στην Αθήνα. Από το Φεβρουάριο του 2019 θα διατίθεται σε περισσότερα χρώματα και σε περισσότερα σημεία πώλησης. H σειρά παπουτσιών της Merrell για ορεινό τρέξιμο εμπλουτίζεται συνεχώς, με περισσότερα μοντέλα από την πλούσια γκάμα της εταιρείας να είναι διαθέσιμα την Άνοιξη του 2019.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Φώτης Ζησιμόπουλος: Το “Εξπρές” της Ροδόπης μιλάει στο @Advendure_Net : https://t.co/26HNKNs5BY https://t.co/M0CkK4S9ax
@SalomonRunning Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας, αναλυτικό review σ… https://t.co/vMoWHWo4fO
@SCARPAspa Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/YxJ5WR0KGw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Φώτης Ζησιμόπουλος: Το “Εξπρές” της Ροδόπης μιλάει στο Advendure!

SALOMON Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας

SCARPA Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας

PETZL IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής !

Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης και η Σουλτάνα Τόκα νικητές στο 1ο Goumarostali Vertical Mile!

Οργάνωση Σακιδίου Πεζοπορίας!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος DYNAFIT

Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού ...

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!