Agility Peak Flex 3: Η πρόταση της Merrell για τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια και ultra-trail αποστάσεις!

Από 09 Μάι 2019

Η Αμερικανική εταιρεία Merrell έκανε την εμφάνιση της στην χώρα μας όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο πριν λίγους μήνες, με το Agility Peak Flex 2, το οποίο είχαμε δοκιμάσει και παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2018 στο Advendure. Έχοντας μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτό το παπούτσι, αλλά ακούγοντας και για βασικές αλλαγές και προσθήκες στην νέα του έκδοση, αδημονούσαμε να πάρουμε στα χέρια μας (ή καλύτερα, να φορέσουμε στα πόδια μας!) το Agility Peak Flex 3. Μετά από αρκετά χιλιόμετρα δοκιμών, σε κάθε είδος εδάφους, διαπιστώσαμε ότι το μοντέλο στην νέα του έκδοση διατηρεί σε ικανοποιητικό βαθμό την ευκινησία και την ευκαμψία που είναι και το σήμα κατατεθέν του, αλλά πλέον γίνεται σαφώς πιο στιβαρό, σταθερό και κατάλληλο γiα μεγαλύτερες αποστάσεις και πιο τεχνικά μονοπάτια, όπως όμως είναι φυσικό και βαρύτερο. Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του.

 

 

Εξωτερικό μέρος:

Το Agility Peak Flex 3 είναι ένα πάρα πολύ όμορφο εμφανισιακά παπούτσι, με ουδέτερο χρώμα και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς βγάζοντας το από το κουτί του. Σχεδόν όλο το εξωτερικό του τμήμα αποτελείται από ύφασμα πυκνής πλέξης, ενώ η πρώτη διαφορά που παρατηρεί κανείς από το προηγούμενο μοντέλο είναι η απουσία των πλάγιων λωρίδων από συνθετικό δέρμα. Το κολάρο στον αστράγαλο είναι φτιαγμένο από παχύ ύφασμα και δένει καλά στο πόδι, ενώ γενικά η περιοχή που αγκαλιάζει τον αστράγαλο είναι εξαιρετικά στιβαρή. Θα λέγαμε ότι όσο αφορά την διαπνοή είναι ένα τικ πιο χαμηλά από το προηγούμενο μοντέλο, αλλά κερδίζει πόντους στην ανθεκτικότητα του υφάσματος.

 

 

Η τεχνολογία Hyperlock™ είναι και εδώ παρούσα αλλά σε πιο soft μορφή, από TPU film και όχι από πολύ σκληρό πλαστικό όπως στην προηγούμενη έκδοση. Αγκαλιάζει διαγώνια τη φτέρνα και δένει πάνω στην ενδιάμεση σόλα, με σκοπό να ακολουθεί η φτέρνα το λύγισμα του πέλματος κατά τη φάση πρόσκρουσης στο έδαφος. 

 

Με το Hyperlock™ η φτέρνα ακολουθεί το λύγισμα του πέλματος κατά τη φάση πρόσκρουσης στο έδαφος!

 

Ο χώρος μπροστά στα δάκτυλα είναι ικανοποιητικά ευρύχωρος, ενώ στο ίδιο πολύ καλό επίπεδο (αλλά όχι κορυφαίο όπως σε άλλα “σκληροπυρηνικά” μοντέλα ορεινού τρεξίματος) βρίσκεται η προστασία με πλαστικό για χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά. Στο Agility Peak Flex 3 μάλιστα έχουμε και μικρές λωρίδες πλάγιας προστασίας κατά μήκος του παπουτσιού, κάτι που έλειπε από το προηγούμενο μοντέλο και βοηθάει και στο να μην μπαίνει εύκολα νερό στο πέρασμα από χαμηλής ροής ρυάκια.

 

Η Merrell διατηρεί φυσικά και στο Agility Peak Flex 3 το εξαιρετικά πετυχημένο σύστημα κορδονιών που το ονομάζει Omni-Fit, με κάποιες βασικές αλλαγές. Τα λεπτά και επίπεδα κορδόνια σφίγγουν σε θηλιές στα πλαϊνά που δένουν στο κέντρο της γλώσσας. Βάζοντας το παπούτσι στο πόδι και απλά τραβώντας τα κορδόνια, αυτά δένουν ομοιόμορφα με την μια σε όλο το μήκος τους, κρατώντας μάλιστα πολύ καλά το πόδι καθώς τρέχουμε. Ανάλογα με το πάτημα που έχουμε (ουδέτερο, υπεπρηνισμός κτλ..) προσαρμόζεται το μήκος των θηλιών αριστερά & δεξιά. Η διαφορά με το προηγούμενο μοντέλο είναι ότι οι δυο πρώτες θηλιές στο επάνω μέρος δένουν αρκετά πιο κάτω στα πλάγια του παπουτσιού, αντισταθμίζοντας την ευστάθεια που χάνει το παπούτσι από την έλλειψη των πλάγιων λωρίδων που είχε το προηγούμενο μοντέλο. Η πολύ λεπτή γλώσσα αγκαλιάζει το πόδι και στηρίζεται πλευρικά με πολύ λεπτό ελαστικό ύφασμα από τα πλάγια του παπουτσιού, με αποτέλεσμα να το κάνουν να δένει σαν γάντι στο πόδι. Τα κορδόνια είναι λεπτότερα και ελαστικότερα  από το προηγούμενο μοντέλο, σφίγγουν το ίδιο καλά, αλλά φθείρονται και γρηγορότερα.

 

Σύστημα κορδονιών Omni-Fit - οι δυο πρώτες θηλιές στο επάνω μέρος δένουν αρκετά πιο κάτω στα πλάγια του παπουτσιού!

 

Ενδιάμεση σόλα:

Η ενδιάμεση σόλα του Agility Peak Flex 3 είναι κατασκευασμένη από αφρό συμπίεσης EVA, με το drop να διατηρείται χαμηλό όπως και στο προηγούμενο μοντέλο στα 6mm (με ύψος 31,25 στην φτέρνα και 25,25 στα δάκτυλα, δηλαδή λίγο ψηλότερο προφίλ). Το παπούτσι είναι ουδέτερο (Neutral) στο πάτημα, ενώ έχει διορθωθεί ένα σημείο που ίσως ενοχλούσε κάποιους αθλητές στο προηγούμενο μοντέλο, αφού έχει κατέβει λίγο η ενίσχυση στο ύψος της καμάρας. Η εσωτερική του σόλα έχει παραμείνει σε ύψος 0,75mm, ενισχύοντας την απορρόφηση κραδασμών, κάτι στο οποίο βοηθάνε και τα πυκνά και με ύψος 5mm επιθέματα της εξωτερικής σόλας.

 

Στην ενδιάμεση σόλα και συγκεκριμένα στο μετατάρσιο του Agility Peak Flex 3 συναντάμε και πάλι την τεχνολογία Flexconnect™,  η οποία αποτελείται από ραβδώσεις πάνω στον αφρό EVA οι οποίες συνθέτουν ένα πλέγμα, το οποίο “διαβάζει” το έδαφος και προσαρμόζει / συνδέει το πόδι πάνω σε αυτό με πιο εύκαμπτο τρόπο.

 

Το πλέγμα ραβδώσεων του Flexconnect™ στην ενδιάμεση σόλα στο ύψος του μετατάρσιου!

 

Σημαντική προσθήκη είναι η παρουσία rock-plate (TrailProtect™) η οποία απουσίαζε από την προηγούμενη έκδοση του μοντέλου και ενισχύει πολύ την προστασία του πέλματος στο τρέξιμο σε χαλίκια ή βραχώδη εδάφη. Θα το βρούμε όμως λίγο σκληρό για τρέξιμο σε άσφαλτο, σε σχέση πάντα με την προηγούμενη έκδοση του, περνώντας πλέον από μια door-to-trail σε μια καθαρόαιμη λύση για τεχνικά μονοπάτια.

 

Η κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας εξασφαλίζει πολύ καλή προστασία από κραδασμούς, αλλά επίσης σε συνδυασμό με το εξωτερικό μέρος του παπουτσιού μεγάλη ευστάθεια, στιβαρότητα και προστασία. Έχει αυξηθεί η ικανότητα απόκρισης του μοντέλου, ενώ συμπεριφέρεται άψογα σε απότομες στροφές στο μονοπάτι. Όλα αυτές βέβαια οι προσθήκες έχουν ως συνέπεια την αύξηση του βάρους, κατά περίπου 30 gr (314 gr / 9 US), αλλά παρόλα αυτά παραμένει ελαφρύ σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε αυτή την κατηγορία παπουτσιών για ορεινό τρέξιμο.

 

 Τα Merrell Aglility Peak Flex 3 .. επί το έργον, κάπου στο Παναχαικό!

 

Εξωτερική σόλα:

H Merrell προχώρησε και εδώ σε μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του μοντέλου, χρησιμοποιώντας στην εξωτερική σόλα του Agility Peak Flex 3 την κορυφαία σόλα της Vibram® , την Megagrip, μία από τις καλύτερες σόλες για παπούτσια ορεινού τρεξίματος που κυκλοφορούν στην αγορά. Παράλληλα όμως, διατήρησε εκείνα τα χαρακτηριστικά που έδιναν εξαιρετική πρόσφυση και μιλάμε για τα επιθέματα (lugs) ύψους 5mm, τα οποία ακολουθούν παράλληλες γραμμές κατά μήκος του μεταταρσίου, ενώ στο πίσω μέρος είναι τοποθετημένα περιμετρικά της φτέρνας σε δυο σειρές. Οι γραμμές των επιθεμάτων, αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την διάταξη, ακολουθούν τις ραβδώσεις του Flexconnect™ της ενδιάμεσης σόλας, εξασφαλίζοντας – σε συνδυασμό με το μείγμα καουτσούκ της Megagrip - πολύ καλή πρόσφυση σε χώμα και πετρώδες έδαφος και κράτημα σε κατηφόρες, βρεγμένα και σαθρά εδάφη, ενώ κινούνται πλέον σε πολύ καλό επίπεδο και σε πολύ λασπωμένο τερέν, κάτι που δεν ίσχυε στην προηγούμενη έκδοση του μοντέλου. Εντύπωση μου έκανε η πολύ καλή πρόσφυση σε βρεγμένη κατηφορική άσφαλτο, κάτι που δεν συναντάς εύκολα σε παπούτσια ορεινού τρεξίματος!

 

 

Το Agility Peak Flex 3 είναι και αυτό vegan-friendly, που σημαίνει ότι όλα του τα υλικά κατασκευής είναι συνθετικά και δεν έχει χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε ζωικό, ενώ έχει ενισχυθεί και με την αντιμικροβιακή τεχνολογία M Select™ FRESH, για αποφυγή δυσάρεστων οσμών.

 

Το Agility Peak Flex 3 παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του, κάνοντας το πλέον κατάλληλο για ιδιαίτερα τεχνικά μονοπάτια και μεγαλύτερες αποστάσεις που καλύπτουν μέχρι και ultra-trail αγώνες. Στην ευλυγισία και την προσαρμοστικότητα στο έδαφος, προστέθηκαν τεχνολογίες που το κάνουν ιδιαίτερα στιβαρό, σταθερό, ασφαλές και με εξαιρετική πρόσφυση. Είναι μια πολύ καλή λύση για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις σε κάθε είδους μονοπάτια.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Εξωτερικό Τμήμα: Δικτυωτό ύφασμα πυκνής πλέξης, Hyperlock™ από TPU film, λωρίδες λεπτού πλαστικού για προστασία μπροστά και στα πλάγια

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός συμπίεσης EVA, Flexconnect™, rock-plate (TrailProtect™), εσωτερική σόλα 0,75mm

Εξωτερική σόλα: Vibram® Megagrip, Επιθέματα ύψους 5mm

Drop: 6mm, (31,25mm – 25,25mm)

Βάρος: 314γρ (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Σύστημα Omni-Fit

Άλλες Τεχνολογίες: Vegan Friendly, M Select™ FRESH

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 149€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Merrell  στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η εταιρεία Leatherex (τηλ: 2110122809), με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε για πληροφορίες σχετικά με τα σημεία πώλησης του Agility Peak Flex 3.  H σειρά παπουτσιών της Merrell για ορεινό τρέξιμο εμπλουτίζεται συνεχώς, με περισσότερα μοντέλα από την πλούσια γκάμα της εταιρείας να είναι διαθέσιμα από φέτος την Άνοιξη.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@SalomonRunning Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας, αναλυτικό review σ… https://t.co/vMoWHWo4fO
@SCARPAspa Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/YxJ5WR0KGw
@Petzl IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής, διαβάστε το εκτενές review στο @Advendure_Net :… https://t.co/tLl3UePcWT
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

SALOMON Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας

SCARPA Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας

PETZL IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής !

Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης και η Σουλτάνα Τόκα νικητές στο 1ο Goumarostali Vertical Mile!

Οργάνωση Σακιδίου Πεζοπορίας!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος DYNAFIT

Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού ...

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!