Tor des Geants 2023: Η ώρα του Γύρου των Γιγάντων!

Tor des Geants 2023: Η ώρα του Γύρου των Γιγάντων! © Stefano Jeantet

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 οπότε και ο πρώτος Tor des Geants πήρε σάρκα και οστά, έχει περάσει πολύ καιρός. Δεκατρία χρόνια στην ιστορία του ευρωπαϊκού ultra trail δεν είναι λίγα. Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι καθώς υπάρχουν πια οι αγώνες οι οποίοι συναγωνίζονται ή και ξεπερνούν σε δυσκολία τον Γύρο των Γιγάντων. Παρόλα αυτά ήταν αυτός ο αγώνας που έσπασε για τους περισσότερους από εμάς στην σκέψη και μόνο το φράγμα των 100 μιλίων που μέχρι τότε είχαμε καθορίσει σαν αγωνιστικό όριο. Πραγματικά εντυπωσιασμένοι τότε από το μέγεθος του εγχειρήματος αφού η διαχείριση δυνάμεων και η τακτική που πρέπει να έχει κάποιος για τον αγώνα αυτόν ήταν πέρα από κάθε φαντασία...

Μια ιστορική αναδρομή

Ήταν η εποχή που οι έλληνες ορεινοί δρομείς συγκεντρώνοντας για 2-3 χρόνια εγχώρια εμπειρία στους αγώνες υπεραποστάσεων στο βουνό, δήλωναν ενθουσιωδώς συμμετοχή σε αγώνες στις Άλπεις, στα Πυρηναία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η είδηση όμως της δημιουργίας ενός ultra αγώνα βουνού στην κοιλάδα της Aosta χωρίς εταπ, απόστασης 330 χλμ και 24.000 μέτρων υψομετρικής διαφοράς, μίας διαδρομής που έπρεπε να καλυφθεί σε 150 ώρες δίπλα στον διάσημο τότε αγώνα του Chamonix που μεσουρανούσε –το UTMB φυσικά- μας είχε αφήσει άφωνους.

 

Gran Paradiso... © Enrico Romanzi 

Και πώς να μην μας αφήσει άφωνους, μια διαδρομή που περνάει από τις παρυφές των «Γιγάντων» από όπου πήρε και το όνομά του ο αγώνας; Οι 4 «Γίγαντες», κορυφές θρύλοι των Άλπεων όπως το Mont Blanc (4.810μ), το Gran Paradiso (4.061μ), το Monte Rosa (4.634 μ) και το Matterhorn (4.478μ) καλούσαν σαν σειρήνες τους παράτολμους αθλητές. Ο «Γύρος των Γιγάντων» είναι μια διαδρομή 330χλμ με 24.000 θετικής υψομετρικής διαφοράς με 25 περάσματα πάνω από τα 2.000 μέτρα, με 30 αλπικές λίμνες στο διάβα της αλλά και με 32 κουκλίστικα χωριά σε μια από τις ωραιότερες κοιλάδες των Άλπεων, την Aosta. Πρόκειται για την ένωση δύο πολύ γνωστών ορειβατικών μονοπατιών της όμορφης της περιοχής, των Alta Via 1, γνωστή και ως Alta Via of Giants και της Alta Via 2 ή Naturalist Alta Via. Πολλοί μιλούν για διαβολικό αγώνα αφού ο «κακός» αριθμός 666 έχει να κάνει με το όριο ολοκλήρωσης του: 6 μέρες, 6 νύχτες και 6 ώρες, ή αλλιώς, 150 ώρες έχουν οι αθλητές στην διάθεσή τους να ολοκληρώσουν έγκαιρα και έγκυρα τον αγώνα.

 

2010

Εντυπωσιασμένοι το 2010 παρακολουθούσαμε τους 350 περίπου συμμετέχοντες να βρίσκονται στο βουνό μερόνυχτα ολόκληρα γοητευμένοι από το μέγεθος του εγχειρήματος αλλά και της στρατηγικής που έπρεπε να ακολουθήσει κάποιος σε έναν τέτοιον αγώνα καθώς το μέγεθός του ήταν πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αγώνων βουνού. Νικητής στην πρώτη διοργάνωση του Tor des Geants το 2010 ήταν ο Ιταλός Ulrich Gross, με 80:27 και στις γυναίκες η αδελφή του Anne-Marie Gross, με 91:19 ενώ οι τερματισμοί έφτασαν τους 179 φτάνοντας το –διόλου ευκαταφρόνητο λόγω δυσκολίας- ποσοστό του 50%! 

 

2011

To 2011 οι 500 διαθέσιμες θέσεις συμμετοχής έκλεισαν σε 4 μέρες περίπου και ήταν πλέον προφανές ότι από την 2η του κιόλας διοργάνωση είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον του ολοένα και πιο απαιτητικού και αυξανόμενου αριθμητικά ultra trail κοινού. Στις λίστες τότε φιγούραρε και ένας έλληνας, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις μεγάλες επιτυχίες του στο Σπάρταθλο, ο Στέργιος Αναστασιάδης, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να σταθεί στην γραμμή της εκκίνησης του αγώνα. Πρώτος τερμάτισε τον αγώνα ο γνωστός μας από την συμμετοχή του στον Kentavros Ultra Trail του 2010, Marco Gazzola ο οποίος όμως λίγες ώρες αργότερα ακυρώθηκε αφού φάνηκε ότι –κατά λάθος καθαρά αφού είχε 5 ώρες διαφορά με τον 2ο Jules Gabioud - στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, στα τελευταία 15 χλμ (!!) από το καταφύγιο Bonnati τότε στο Courmayer πήρε λάθος μονοπάτι κόβοντας δρόμο. Νικητής του αγώνα μετά από την ακύρωση του, o Jules Gabioud με 79:58:26 ενώ στις γυναίκες νικήτρια ήταν για 2η συνεχόμενη φορά η Anne-Marie Gross με 91.28.21 στην 4η θέση της γενικής κατάταξης. 


H Corinne Favre στο TDG 2011 | Photo (c): Stefano Torrione 

 

2012

Η ζήτηση για το Tor des Geants μέσα σε δύο μόλις χρόνια είχε πάρει διαστάσεις τσουνάμι! Στην 3η κιόλας χρονιά οι διοργανωτές είδαν το όριο συμμετοχών να συμπληρώνεται σε 27 μόλις λεπτά! Ο «Γύρος των Γιγάντων», ένα μακρύ, επίπονο αλλά και συναρπαστικό συνάμα ταξίδι στην μαγευτική κοιλάδα της Aosta ήταν τότε ο δυσκολότερος αγώνας υπεραπόστασης βουνού στον κόσμο, κάτι για το οποίο δεν άφησε ασυγκίνητους εκατοντάδες τολμηρούς αθλητές που επιζητούσαν να ανακαλύψουν και να επεκτείνουν τα όριά τους, σωματικά και ψυχολογικά… Μέσα σε μόλις 2 χρόνια ο αγώνας είχε κερδίσει την φήμη που του άξιζε. Ήταν πια το “Next Big Thing” του ultra trail! Τα μαγικά τοπία, η ανεπιτήδευτη ομορφιά της φύσης, η φιλικότητα της διοργάνωσης και των 32 επαρχιών της Aosta που εμπλέκονται στον αγώνα, αλλά προφανώς και η αίσθηση της επίτευξης ενός τέτοιου τεράστιου αθλητικού εγχειρήματος ήταν πόλος έλξης και ο λόγος της επιτυχίας του αγώνα.

 

Οι καιρικές συνθήκες το 2012 ανάγκασαν τους διοργανωτές να διακόψουν τον αγώνα... © Enrico RomanziΟι καιρικές συνθήκες το 2012 ανάγκασαν τους διοργανωτές να διακόψουν τον αγώνα... © Enrico Romanzi 

Το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία έλληνες αθλητές πήραν μέρος στον Tor des Geants και το έκαναν με μεγάλη επιτυχία παρότι τυπικά δεν πέρασαν την αψίδα του τερματισμού στο Courmayer. Eίχαν απέναντί τους τον καιρό ο οποίος ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν οριστικά τον αγώνα για όλους τους αθλητές.. O Ντίνος Κοζανίτης είχε προλάβει και είχε φτάσει στο Bosses (303Κ), στο τελευταίο διάσελο στο 303ο χλμ το οποίο ήταν απροσπέλαστο από χιόνι και πάγο, σε χρόνο 111:49:04 και κατάταξη 100ος! Απίθανη προσπάθεια και από τον Μαυρίκιο Πολίτη ο οποίος κατάφερε να φτάσει στο σημείο διακοπής του αγώνα μετά από 137 ώρες! Μόνο 73 αθλητές είχαν προλάβει να τερματίσουν στο Courmayer μέχρι την ώρα που διακόπηκε ο αγώνας. Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Ισπανός Oscar Perez με 75:56:31, με μια διαφορά 3 ωρών σχεδόν από τον 2ο Γάλλο Greg Millet (78:50:03), διαφορά που απέκτησε προς το τέλος του αγώνα. Τρίτος τερμάτισε οCristophe Le Saux με 80:14:14. Πρώτη γυναίκα τερμάτισε η Francesca Canepa σε 102:15.

 

2013

To 2013 τέσσερις ήταν οι έλληνες αθλητές που στήθηκαν στην εκκίνηση του μεγάλου αγώνα, κανείς όμως και πάλι δυστυχώς δεν κατάφερε να φτάσει στον τερματισμό. Μακρύτερα από όλους έφτασε ο Ηλίας Βαραδάς αφού οι κριτές τον ανάγκασαν να σταματήσει 17 περίπου χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό μετά από 140 ώρες αγώνα λόγω ακραίας κατακράτησης υγρών και να τον μεταφέρουν μέχρι το Courmayer. Νωρίτερα είχαν εγκαταλείψει ο Νίκος Θάνος στο 222ο χλμ, ο Νίκος Γεωργουλόπουλος στο 102ο και ο Δημήτρης Ζιαμπάρας στο 79ο. Ο Iker Karrera της Salomon και η σπουδαία Francesca Canepa ήταν οι μεγάλοι θριαμβευτές του περσινού Tor des Geants με κορυφαίες επιδόσεις και οι δύο. O κορυφαίος ultra runner της Salomon, έσπασε τα χρονόμετρα καθώς κατάφερε και έτρεξε τα 330 χιλιόμετρα και 24.000 θετικής υψομετρικής του αγώνα σε μόλις70 ώρες και 4 λεπτά! Επίσης σπουδαία επίδοση και ρεκόρ και για την σπουδαία Ιταλίδα Francesca Canepa που τερμάτισε μετά από 88 ώρες και 11 λεπτά.

 

O Iker Karrera, νικητής του TdG 2013O Iker Karrera, νικητής του TdG 2013 

2014

Το 2014 ήταν μία σπουδαία χρονιά για τα ελληνικά χρώματα στον δύσκολο αυτό αγώνα. Ανάμεσα στους 17 έλληνες που είχαν δηλώσει συμμετοχή, επτά ήταν αυτοί που είχαν προλάβει να στείλουν πιο γρήγορα την αίτησή τους από τους υπόλοιπους σε ένα ιδιαίτερο σύστημα προεγγραφών που δεν περιελάμβανε κλήρωση αλλά έδινε έμφαση στην χρονολογική σειρά με την οποία ο αθλητής έκανε την αίτησή του, δίνοντας όμως βάση και στον αριθμό των συμμετοχών από κάθε χώρα! Όλοι τους με πολλά χιλιόμετρα στα ελληνικά βουνά –και όχι μόνο- μας καθήλωσαν για επτά περίπου ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί ο αγώνας, στις οθόνες, στα πληκτρολόγια και τα τηλέφωνά μας. Όσοι παρακολουθήσατε μαζί μας μέσω του Advendure την προσπάθεια των επτά φίλων και συναθλητών σίγουρα θα το θυμάστε. Ο Δημήτρης Καζούρης ήταν δυστυχώς ο πρώτος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα στο 79ο χλμ λόγω έντονων δυσπνοιών και προβλημάτων του αναπνευστικού. Στο 109ο χλμ ήταν η σειρά των Βασίλη Αλαμάνου και Χρήστου Γεωργάτου να αφήσουν τον αγώνα. Η προσπάθεια των υπόλοιπων τεσσάρων συνεχίστηκε επιτυχώς μέχρι το τέλος! Πρώτος έλληνας που τερμάτισε στην πλήρη διαδρομή του αγώνα ήταν ο «Ταξιδευτής του Κόσμου», ο Δημήτρης Δεσποινιάδης μετά από 121 ώρες και 16 λεπτά αγώνα, στην 129η θέση! Ο επόμενος που πέρασε την γραμμή του τερματισμού ήταν ο ακούραστος και αειθαλής Γιάννης Μπάγιος μετά από 128 ώρες και 42 λεπτά, λίγες μόλις μέρες μετά τον τερματισμό του στο UTMB! Τίποτα δεν επρόκειτο να σταματήσει όμως και τον Μιχάλη Παπαδόπουλο ο οποίος παρότι αντιμετώπιζε κάποια στομαχικά προβλήματα και πόνους στο γόνατο κατάφερε να περάσει την αψίδα του θριάμβου μετά από 132 ώρες και 50 λεπτά. Ασταμάτητος όμως ήταν και ο Ηλίας Βαραδάς ο οποίος αφού είχε σιγουρευτεί ότι είχε απόθεμα χρόνου, έπαιρνε έναν καλό ύπνο από όποιο καταφύγιο περνούσε για να τερματίσει γεμάτος δύναμη μετά από 144 ώρες και 43 λεπτά!

 

Έκδηλη η χαρά των Παπαδόπουλου, Βαραδά, Καζούρη και Μπάγιου λίγο πριν την έναρξη του αγώνα το 2014 | Photo (c): Μ.ΠαπαδόπουλοςΈκδηλη η χαρά των Παπαδόπουλου, Βαραδά, Καζούρη και Μπάγιου λίγο πριν την έναρξη του αγώνα το 2014 | Photo (c): Μ.Παπαδόπουλος 

Στην κορυφή του αγώνα θαυμάσαμε όλοι την απίστευτη δύναμη και αντοχή στην αϋπνία του Franco Colle ο οποίος κέρδισε τελικά τον αγώνα μετά από 71 ώρες και 49 λεπτά! Στην 2η θέση τερμάτισε ο Nickademus Hollon σε 76:29:38 ενώ στην 3η θέση μαζί οι «ομόσταυλοι» της WAAChristophe Le Saux με την γνώριμη κώμη και ο Antoine Guillon σε 79:02:29. Ο αγώνας των γυναικών σημαδεύτηκε εκείνη την χρονιά από ένα περιστατικό που συντάραξε την κοινή γνώμη και τους φίλους του αθλήματος όταν μετά από καταγγελία συναθλητή της ότι χρησιμοποίησε αυτοκίνητο για να κερδίσει χρόνο και απόσταση, η προπορευόμενη μέχρι εκείνη την στιγμή στο 102ο χλμ Francesca Canepa υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε εγκατάλειψη. Η επίσημη θέση της διοργάνωσης με δελτίο τύπου ήταν ότι η αθλήτρια ακυρώθηκε λόγω του ότι έχασε ένα σημείο ελέγχου το οποίο η ίδια υποστήριζε ότι ουδέποτε είδε. Νικήτρια τελικά του αγώνα η Emilie Lecomte με 85:53:14 η Lisa Borsani με 94:43:46 και  η Denise Zimmerman με 98:27:16.

 

2015

Το 2015 αυξάνεται ακόμη περισσότερο το ελληνικό ενδιαφέρον για τον αγώνα! Ανάμεσα σε 2.303 δρομείς που έκαναν προεγγραφή, και 19 έλληνες αθλητές που μπήκαν στην διαδικασία της κλήρωσης, επτά ήταν οι τυχεροί που πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο για να αναμετρηθούν με τους Γίγαντες. Ανάμεσά τους δύο από τους πιο γνωστούς έλληνες ορειβάτες οι οποίοι όμως έχουν δώσει και τα διαπιστευτήριά τους και σε πολλούς αγώνες υπερ-αντοχής, οι Μιχάλης Στύλλας και Νίκος Μαγγίτσης αλλά και πρώτη ελληνίδα που θα σταθεί στην εκκίνηση του αγώνα, η Γεωργία Μήτσιου. Μαζί με αυτούς ο Φάνης Αρκουμάνης, οι τερματίσαντες του 2014 Μιχάλης Παπαδόπουλος και Ηλίας Βαραδάς και ο Γιώργος Ευθυμιάδης. Παρόλα αυτά, ο καιρός είχε άλλη άποψη. Κρύο, βροχή και χιόνι στα ψηλά περάσματα πάνω από τα 2.000 μέτρα υψόμετρο μετατρέπουν τα μονοπάτια σε παγίδες θανάτου για τους αθλητές αναγκάζοντας την διοργάνωση να διακόψει τον αγώνα για την ασφάλειά τους μετά από 82 ώρες και 10 λεπτά. Διακοπή που τους βρήκε σε διάφορα σημεία του βουνού αν και έτσι κι αλλιώς όπως ίσως διαβάσατε στην συγκλονιστική μαρτυρία του Μιχάλη Παπαδόπουλου, κάποιοι είχαν πάρει την απόφαση να σταματήσουν. Ο Φάνης Αρκουμάνης είχε φτάσει στο Valtournenche στο 239ο χλμ σε 80:46, στο Gressoney (205o χλμ) οι Μιχάλης Στύλλας σε 81.40 και Γιώργος Ευθυμιάδης σε 88:00, η Γεωργία Μήτσιου στο 164οχλμ, ο Ηλίας Βαραδάς είχε εγκαταλείψει από υποθερμία στο 81ο χλμ, ενώ οι Μιχάλης Παπαδόπουλος και Νίκος Μαγγίτσης είχαν σταματήσει στο 65ο χλμ

 

Ο Φάνης Αρκουμάνης στο TDG 2015 | Photo (c): Stephano JeantetΟ Φάνης Αρκουμάνης στο TDG 2015 | Photo (c): Stephano Jeantet

Τον αγώνα είχαν προλάβει να τερματίσουν μόνο 6 δρομείς! Μεγάλος νικητής ο Ο Patrick Bohard ο οποίος μετά από μία δυνατή κούρσα στην οποία όταν είχε πια κλειδώσει την νίκη έριξε ρυθμό, έφτασε στον τερματισμό μετά από 80 ώρες και 20 λεπτά με μόλις 2 ώρες και 3 λεπτά ύπνο. Άξιοι "αντίπαλοι" του τερμάτισαν επίσης οι Gianluca Galeti σε 80:44 και ο Cristophe Les Saux σε 81:19 οι οποίοι δεν σταμάτησαν καθόλη την διάρκεια του αγώνα να καταδιώκουν τον Bohard μειώνοντας στο τέλος αρκετά την διαφορά με τον τελικό Γάλλο νικητή.

 

Θυμηθείτε εδώ όλο το χρονικό του αγώνα. 


2016

Αμείωτο και το 2016 το ενδιαφέρον για τον αγώνα, τόσο από την διεθνή κοινότητα όσο και από τους έλληνες ultra trailers! Πάνω από 2.500 συνολικά αθλητές από όλον τον κόσμο είχαν δηλώσει συμμετοχή μεταξύ των οποίων και 30 έλληνες! Βέβαια είναι αλήθεια ότι μερικές από αυτές τις προεγγραφές έγιναν απλώς και μόνο για να μεγαλώσει ο αριθμός των ελλήνων μιας και η διαδικασία της κλήρωσης πριμοδοτούσε σε αριθμό slots κάθε χώρας βάσει αριθμού προεγγραφέντων. Η εκκίνηση του αγώνα έφερε τελικά εννέα έλληνες δρομείς στην εκκίνηση του αγώνα. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Φάνη Αρκουμάνη ο οποίος τερμάτισε στην 28η θέση μετά από 103 ώρες 38 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα! Πολύ καλή προσπάθεια παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησαν σε μεγάλο μέρος της διαδρομής και για τους Γιάννη Σούπο ο οποίος τερμάτισε μετά από 134 ώρες 17 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα αλλά και από τους Μιχάλη Παπαδόπουλο, Μιχάλη Σοφρά και Γρηγόρη Λαμπάκη οι οποίοι τερμάτισαν μαζί μετά από 146 ώρες και 28 λεπτά. Ο Γιώργος Ευθυμιάδης εγκατέλειψε μετά από 181 χιλιόμετρα και οι Βαγγέλης Δρόσος και Γιάννης Ιωάννου σταμάτησε στο Gressoney στο 206ο χλμ αφού δεν πρόλαβαν το χρονικό όριο του αγώνα. Νωρίτερα ο Δημήτρης Ζιαμπάρας είχε αποκλειστεί από το 50ο χιλιόμετρο καθώς δεν είχε μαζί του κάποιο βασικό κομμάτι του υποχρεωτικού εξοπλισμού!

 

Λαμπάκης, Παπαδόπουλος, Σοφράς τερματίζουν στο TDG 2016! 

Ο OLIVIERO BOSATELLI που ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 75 ώρες 10 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα και η LIZA BORZANI σε 92 ώρες 09 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα ήταν οι μεγάλοι νικητές του περσινού αγώνα. Πίσω από τον BOSATELLI έφτασε στο Courmayer o Oscar Perez σε 82:14:50 και 3ος ο PABLO CRIADO σε 84:40:10. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν τερματίσει 9 αθλητές ενώ στον αγώνα βρίσκονται ακόμη 527 δρομείς.

 

Διαβάστε εδώ το χρονικό του αγώνα του 2016

 

2017

Παρόντες οι έλληνες για άλλη μια χρονιά στον αγώνα έδωσαν τη δική τους μάχη απέναντι στους τρομερούς Γίγαντες. Ανάμεσα στις επτά συμμετοχές, ένας τερματισμός αλλά συνολικά επτά σπουδαίες προσπάθειες! 

 • ΣΙΑΡΛΙΔΗΣ Βασίλης: 140:59:59
 • ΖΙΑΜΠΑΡΑΣ Δημήτρης: Κ-256
 • ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης: Κ-206
 • ΦΕΤΑΛΙΔΟΥ Κατερίνα: Κ-192
 • ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Γιώργος: Κ-192
 • ΔΡΟΣΟΣ Βαγγέλης: Κ-57

Νικητές του αγώνα το 2017 η Lisa Borsani me 89:40:24 και σπουδαία νίκη  με τρομερό ρεκόρ 67:52:15 για τον Javi Dominguez! Τον αγώνα ολοκλήρωσαν επιτυχώς 527 δρομείς ενώ 340 ήταν αυτοί που δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τερματισμό.

 


2018

Εκείνη τη χρονιά έξι ήταν οι έλληνες που έθεσαν εαυτούς αντιμέτωπους με τους Γίγαντες. Τρεις από αυτούς τα κατάφεραν! Ο Χρήστος Κατσιρόπουλος, ο οποίος εκτός από πολύ καλός φίλος είναι και συνεργάτης του Advendure κάνοντας έναν εκπληκτικό αγώνα κατάφερε να τερματίσει μετά από 126 ώρες και 30 λεπτά! Επιστέγασμα των προσπαθειών, της επιμονής και της συστηματικής βελτίωσής του όλα εκείνα τα χρόνια! Τον Χρήστο ακολούθησε ο Νίκος Γεωργουλόπουλος, άλλος ένας πολύπειρος ultra trailer με τερματισμούς σε αγώνες όπως 4K Alpine Endurance Trail Valle D'aosta (το «αντίπαλον» δέος του TDG), Andorra Ultra Trail και βέβαια σε κάποιους … «μικρούς» ελληνικούς όπως VFUT, ROUT κλπ! Ο Νίκος τερμάτισε μετά από 135 ώρες και 20 λεπτά. Ο 3ος κατά σειρά έλληνας που κατάφερε να τερματίσει ήταν ο Παναγιώτης Μαστροπέρρος με μεγάλη εμπειρία τόσο σε αγώνες βουνού (UTMB 2017, ROUT 2017 – 2016 μεταξύ άλλων) όσο και ασφάλτου αφού έχει τερματίσει δύο φορές το Σπάρταθλον! Ο Παναγιώτης τερμάτισε μετά από 139 ώρες και 4 λεπτά! 

Ο Π. Μαστροπέρρος "συνελήφθη" από τον φακό κοιμώμενος, απαραίτητες οι στάσεις ύπνου σε τόσο μεγάλο αγώνα! | Φωτό S. Jeantet, TdG

Δεν ήταν λιγότερο Γίγαντες όμως και αυτοί που δεν τα κατάφεραν το 2018. Μιλάμε για τους Γιάννη Γκερλέ ο οποίος έφτασε στην «πηγή» μέχρι το 287o χιλιόμετρο, τον Ηλία Σπυριδόπουλο ο οποίος άφησε για λίγο την τσάπα καθαρισμού της διαδρομής του ROUT για να φτάσει μέχρι το 206ο χιλιόμετρο και να τον προδώσει το γόνατό του, και τον Γιάννη Αγγελόπουλο ο οποίος έφτασε μέχρι το 106ο χιλιόμετρο.

Νικητές του αγώνα οι Franco Collé με 74:03:00 και η Silvia Ainhoa Trigueros Garrote με 87:50:31

2019


O Βαγγέλης Δημζάς στον TDG 2019

Με το 3/4 για τις ελληνικές συμμετοχές ολοκληρώθηκε ο Tor des Geants το 2019! Πρώτος από τις ελληνικές συμμετοχές ο Βαγγέλης Δημζάς ο οποίος πέρασε την γραμμή του τερματισμού μετά από 136 ώρες και 22 λεπτά στην 307η θέση της γενικής κατάταξης. Μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις του εδώ. Σπουδαία εμφάνιση και για την Ασημίνα Ιγγλέζου η οποία γίνεται η πρώτη ελληνίδα που τερματίζει στον πολύ δύσκολο αυτό αγώνα, κάτι που έκανε μετά από 141 ώρες και 31 λεπτά! Ο Κώστας Κοταλακίδης ήταν ο τρίτος της παρέας που τερμάτισε μετά από 144 ώρες! Η Γεωργία Μητσίου δυστυχώς είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει μετά από 65 χιλιόμετρα και 24 ώρες αγώνα. 

Νικητές του αγώνα o Oliviero Bosatelli με 72:37 και η Trigueros Garrote Silvia Ainhoa η οποία μάλιστα κατέλαβε και την 6η θέση γενικής με 85:23, επίδοση που αποτελεί και ρεκόρ αγώνα. 

2021

Εξαιρετική εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών στο ToR το 2021, αφού ήταν πρώτη φορά από το 2012 που τερματίζουν όλοι οι Έλληνες που συμμετείχαν τον εξαιρετικά δύσκολο αυτό αγώνα και μάλιστα κάποιοι εξ' αυτών με αξιοσημείωτες επιδόσεις!

Συνολικά είχαμε:
Π. Παναρίτης: #38 – 106 ώρες και 2 λεπτά
Ν. Πετρόπουλος: #39 – 109 ώρες και 2 λεπτά
Β. Δημζάς: #215 - 128 ώρες και 13 λεπτά
D. Cejovic: #247 - 132 ώρες και 26 λεπτά
Π. Γιάγκου - Δ. Γαβριηλίδου: #324 – 142 ώρες και 51 λεπτά
Γ. Γκερλές: #364 – 143 ώρες και 28 λεπτά
Ν. Ντικιάδης: #387 – 144 ώρες και 6 λεπτά

 

Μεγάλος νικητής ο σπουδαίος Franco Colle και μάλιστα με τρομερή επίδοση! To 66:43:57 αποτελεί το νέο ρεκόρ αγώνα, ρεκόρ που κρατούσε από το 2017 και τον Javi Dominguez με 67:52:15! Στις γυναίκες την 3η της νίκη στον αγώνα πήρε η Silvia Trigueros με 89:57.  

2022

Η Βρετανίδα Sabrina Verjee κατέρριψε το ρεκόρ διαδρομής στο δρόμο προς τη νίκη της στον Tor des Géants το 2022! Η Verjee σημείωσε χρόνο 80:19:38, κερδίζοντας την Ισπανίδα Silvia Trigueros με διαφορά τεσσάρων ωρών, 39 λεπτών και 17 δευτερολέπτων, με τη Γαλλίδα Sandrine Beranger να συμπληρώνει το βάθρο στην τρίτη θέση. Στους άντρες, ο Ελβετός Jonas Russi έφτασε στη νίκη στον αγώνα των ανδρών. Ο Russi τερμάτισε σε 70:31:36 το πρωί της Τετάρτης, με τους Ιταλούς Simone Corsini και Andrea Macchi να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αφού τερμάτισαν πέντε και έξι ώρες πιο πίσω αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις συμμετοχές από Ελλάδα; Τρεις οι τερματισμοί στον κύριο αγώνα: 

 • Θωμάς Πουρλίδας: 97:46:21
 • Λάζαρος Ρήγος: 117:38:36
 • Ασημίνα Ιγγλέζου: 130:50:40
 • Dragana Cejovic: DNF λόγω πτώσης λίγο πριν τον τερματισμό, πτώση η οποία ευτυχώς δεν απέβη μοιραία...
 • Κατερίνα Φεταλίδου: DNF
 • Νατάσα Θεοχαρίδου: DNF

Στον αγώνα των 130 χιλιομέτρων τερμάτισαν οι Δημήτρης Κόρακας (32:44:45) και Βικτώρια Γεωργοπούλου (35:57:48).

2023

Η φετινή χρονιά λοιπόν αναμένεται με κορυφαίο ελληνικό ενδιαφέρον αφού 12 αθλητές από Ελλάδα θα τεθούν αντιμέτωποι με τους Γίγαντες των Άλπεων στον Tor des Geants ενώ άλλοι 4 στους υπόλοιπους αγώνες! Πιο συγκεκριμένα (οι σύνδεσμοι οδηγούν στην προσωπική σελίδα αποτελεσμάτων του κάθε αθλητή):

TOR450

TOR130

TOR30

TOR des Glaciers |  450K | 32.000 D+

Με έναν τρόπο που αντιπροσωπεύει το πνεύμα των διοργανωτών του Tor des Geants, αποφάσισαν να γιορτάσουν την επέτειο της 10ης διεξαγωγής του επικού Γύρου των Γιγάντων με έναν νέο, ακόμα μεγαλύτερο αγώνα! Ο τίτλος δεν είναι πολύ ακριβής αφού για την ακρίβεια ο TdG δεν αλλάζει, αποκτάει όμως ένα μεγάλο αδελφάκι! Το όνομα αυτού λοιπόν, Tor des Glaciers, ένας Γύρος των Παγετώνων απόστασης 450 χιλιομέτρων και θετικής υψομετρικής διαφοράς 32.000 μέτρων! Με αυστηρά 200 έμπειρους συμμετέχοντες ο Γύρος των Παγετώνων θα κινείται σε εξ’ ολοκλήρου νέα διαδρομή αφού θα περνάει από τις περίφημες διαδρομές Alta Via 3 και Alta Via 4 (σε αντίθεση με τον TdG που κινείται πάνω στις Alta Via 1 & 2) και θα ξεκινάει 2 ημέρες νωρίτερα πριν από τον … μικρό πλέον Γύρο των Γιγάντων (!!!) .

Το ρεκόρ ανήκει στον Sébastien Raichon, ο οποίος πέρυσι τερμάτισε τον αγώνα σε 123 ώρες, 57 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα. Ο Γάλλος δρομέας θα επιχειρήσει μια back-to-back νίκη, ένα κατόρθωμα που έχει ήδη πετύχει ο Luca Papi, επίσης σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος κέρδισε το 2019 και το 2021. Εκείνη τη χρονιά, έφτασε μαζί με τον Jules-Henri Gabioud, ο οποίος τρέχει όπως και ο αδελφός του Candide. Μεταξύ άλλων υποψήφιων, ο Peter Kienzl, ο Tiaan Erwee, ο Paul Tierney.

Η νέα βασίλισσα του Tor des Glaciers θα είναι σίγουρα μια νέα: καμία από τις τρεις προηγούμενες - Isabelle Ost το 2022, Stephanie Case το 2021 και Anouk Baars το 2019 - δεν είναι υποψήφια φέτος. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή για τη Marina Plavan; 14 γυναίκες έχουν ξεκινήσει: κυρίως οι Amy Sproston, Sandrine Beranger, Sarah Hansel έχουν πιθανότητες να κερδίσουν.


Οι αγώνες όμως δεν σταματούν εδώ. Το ακόμα μικρότερο αδερφάκι των μεγάλων αγώνων των VDA trailers, Tot Dret (130Κ, 12.000 D+), άλλαξε όνομα όνομα σε TOR130 Tot Dret καθώς επίσης ένας νέος, 4ος αγώνας ήρθε το 2021 να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το μενού. Ο TOR30 - Passage au Malatra, παρότι το μήκος της διαδρομής του δεν θα ξεπερνάει τα 30 χιλιόμετρα, η υψομετρική του θα ξεπερνάει τα 3.000 D+ και θα περνάει από το τελευταίο διάσελο του φημισμένου πια Tor, το Col Malatra, για να δώσει στους δρομείς την δυνατότητα να νιώσουν λίγη από την μαγεία που νιώθουν όσοι πλησιάζουν στον τερματισμό του Tor des Geants.

Συνοπτικά λοιπόν οι αγώνες του TOR:

 • Tor des Glaciers- 450 km - 31000 m D+  | 190ω όριο 
 • Tor des Géants®- 330 km - 24000 m D+ | 150ω όριο 
 • TOR130 Tot Dret - 130 km - 12000 m D+| 44ω όριο 
 • TOR30 - Passage du Malatrà - 30 km3000 m D+ 

 

Συνολικά 1227 δρομείς από 72 χώρες θα ξεκινήσουν τον Tor des Geants. Δείτε εδώ όλη την λίστα συμμετεχόντων. Για τους υπόλοιπους αγώνες:

Συνοπτικά η ταυτότητα του TDG

 • Απόσταση: 330χλμ
 • Υψομετρική διαφορά: 24.000μ 
 • Χρονικό όριο: 150 ώρες
 • Ενδιάμεσα χρονικά όρια: 11
 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Ναι
 • Κεντρικοί σταθμοί: 6
 • Drop bag: Ένα, ακολουθεί στους έξι κεντρικούς σταθμούς
 • Ενδιάμεσοι Σταθμοί τροφοδοσίας/υδροδοσίας: 38
 • Συμμετέχοντες: 1227 (δείτε εδώ όλη την λίστα)
 • Εθελοντές: 1.200
 • Περάσματα πάνω από τα 2.000μ: 25
 • Χωριά/επαρχίες στην διαδρομή: 32
 • Εκκίνηση: Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, 10:00 & 12:00 το πρωί (τοπική) σε δύο κύματα
 • Τερματισμός τελευταίου: Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, 18:00 (τοπική)
 • Website: http://www.tordesgeants.it/en
 • Ρεκόρ ανδρών: Franco Colle - 66:43:57 (2021)
 • Ρεκόρ γυναικών: Trigueros Garrote Silvia Ainhoa - 80:19:38 (2022)

Μπορείτε να παρακολουθείτε την ζωντανή εξέλιξη των αγώνων εδώ! Καλή επιτυχία σε όλους! 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ