Tor des Geants 2014: Το χρονικό του αγώνα

Από 08 Σεπ 2014

Μεγάλη μέρα και η σημερινή για το ελληνικό ultra trail αφού τερμάτισαν και οι 4 έλληνες συναθλητές μας για τους οποίους ξενυχτήσαμε και αγωνιούσαμε κολλημένοι στις οθόνες μας ή στο τηλέφωνό μας για κάποιο νέο, κάποια εξέλιξη. Απίστευτη υπερπροσπάθεια και από τους άλλους 3 φίλους μας που ήταν τόσο γενναίοι ώστε να σταθούν στην γραμμή της εκκίνησης και δεν τα κατάφεραν να περάσουν την αψίδα την τερματισμού. Για να φτάσεις μέχρι εκεί έχεις μοχθήσει, έχεις ιδρώσει, έχεις ματώσει, έχεις θυσιάσει πολλά ... Για εμάς και οι επτά τους είναι Γίγαντες. "Μη ζητάς τη νίκη, ζήτα μόνο το κουράγιο. Γιατί εάν αντέξεις τιμάς τον εαυτό σου. Πιο σημαντικό, εάν αντέξεις τιμάς όλους εμάς" είχε πει ο Αισχύλος. Σας ευχαριστούμε όλους σας που μας τιμήσατε με αυτή σας την υπερπροσπάθεια...

Συνοπτικά να αναφέρουμε τις επιδόσεις των Ελλήνων που φέτος έκαναν την μεγάλη υπέρβαση και στάθηκαν στην γραμμή του Tor des Geants

- Δημήτρης Δεσποινιάδης - 121:16, 129η θέση
- Γιάννης Μπάγιος - 128:42, 222η θέση
- Μιχάλης Παπαδόπουλος - 132:50, 271η θέση
- Ηλίας Βαραδάς - 144:43, 356η θέση
- Χρήστος Γεωργάτος - Κ-102
- Βασίλης Αλαμάνος - Κ-102
- Δημήτρης Καζούρης - Κ-79

Συνολικά 738 αθλητές πήραν εκκίνηση στον φετινό αγώνα από τους οποίους τερμάτισαν οι 446 σε έναν αγώνα τόσο επίπονο και εξαντλητικό! Διαβάστε παρακάτω όλο το χρονικό του αγώνα...

 

Σάββατο 13/9 12:00 > 4ος ΓΙΓΑΝΤΑΣ Ο ΗΛΙΑΣ ΒΑΡΑΔΑΣ! Μετά από συγκλονιστικη υπερπροσπαθεια 144 ωρών και 43 λεπτών γίνεται ο 4ος Έλληνας που τερματίζει Στον Γύρο των Γιγάντων! Μπράβο Ηλία, δύναμη, ψυχή και αυταπαρνηση...

Σάββατο 13/9 00:00 > ΓΙΓΑΝΤΑΣ και ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ! Κατάφερε να τερματίσει τον Γύρο των Γιγάντων μετά από 132 ώρες και 50 λεπτά! Μετά από μία υπερπροσπάθεια τις τελευταίες ώρες αφού αντιμετώπιζε κάποια στομαχικά προβλήματα και πόνους στο γόνατο, ο έλληνας αθλητής γίνεται ο 3ος κατά σειρά που καταφέρνει να περάσει την αψίδα του θριάμβου, ανεμίζοντας την ελληνική σημαία! Μπράβο Μιχάλη, μας κάνατε υπερήφανους!!!! Ο Ηλίας Βαραδάς κάνοντας και αυτός την δική του υπέρβαση, μία συγκλονιστική υπερπροσπάθεια αναμένεται να τερματίσει αργότερα το πρωί του Σαββάτου αφού έχει ήδη περάσε από το Bonatti (Κ-320) στις 2:13 τα ξημερώματα!

 

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος τερματίζει στον TDG 2014 μετά από 132 ώρες και 50 λεπτά!

 

Παρασκευή 12/9 20:30 > ΓΙΓΑΝΤΑΣ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΓΙΟΣ! O απίστευτος Γιάννης Μπάγιος, η "Ήρεμη Δύναμη" ολοκλήρωσε έναν απίστευτο άθλο τερματίζοντας τον αγώνα μετά από 128 ώρες και 42 λεπτά! Λίγες μόλις μέρες μετά τις 43 ώρες στο UTMB κατόρθωσε όχι μόνο να τερματίσει στον Γύρο των Γιγάντων αλλά να το κάνει και με απόθεμα δυνάμεων, με μία πολύ καλή επίδοση, γερός και δυνατός. Μεγάλες στιγμές για το ελληνικό ultra trail ζούμε και πραγματικά το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν τον απεριόριστο θαυμασμό και σεβασμό μας...

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος μένοντας λίγο πίσω λόγω κάποιων στομαχικών προβλημάτων -όπως μας είχε αναφέρει νωρίτερα σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Γιάννης Μπάγιος- έχει περάσει και από το Bonatti (K-320) στις 20:00 μετά από 129 ώρες αγώνα και κατευθύνεται και αυτός προς τον τερματισμό. Ο Ηλίας Βαραδάς ακολουθεί κατά πόδας με κατάθεση ψυχής αναμένεται να τερματίσει 3 με 4 αργότερα από τον Μιχάλη. Γερά παιδιά, είμαστε μαζί σας!

 

Ο Γιάννης Μπάγιος λίγες μέρες μετά το UTMB πραγματοποιεί έναν άθλο τερματίζοντας και το Tor des Geants 2014...

 

Παρασκευή 12/9 13:00 > ΓΙΓΑΝΤΑΣ ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΑΔΗΣ! Ο δικός μας "Ταξιδευτής του Κόσμου", Γίγαντας πραγματικός, πέρασε την γραμμή του τερματισμού στο Courmayer μετά από 121 ώρες και 16 λεπτά αγώνα, στην 129η θέση! Συγκλονιστικός ο αγώνας του, μοναχικός, ακριβώς όπως του αρέσει να περιπλανιέται και να ταξιδεύει στα βουνά όλου του κόσμου, όπως το έχει κάνει στην Ινδία, το Νεπάλ, τον Ισημερινό, το Περού. Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν το μέγεθος του επιτεύγματος του φίλου μας. Δημήτρη σε ευχαριστούμε και περιμένουμε με αγωνία τις εντυπώσεις σου από τον μοναδικό Γύρο των Γιγάντων!

 

Ο 'Ταξιδευτής του Κόσμου', Δημήτρης Δεσποινιάδης έγινε ο πρώτος έλληνας που τερμάτισε τον Tor des Geants. Εδώ σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στο Ladakh της Ινδίας (c) Δημήτρης Δεσποινιάδης.

 

Γίνεται έτσι ο πρώτος έλληνας που τερματίζει τον αγώνα και το κάνει με μία πολύ καλή επίδοση και θέση. Για να μην αδικήσουμε βέβαια κανέναν, να θυμίσουμε ότι την ίδια συγκλονιστική προσπάθεια και με καιρικές συνθήκες αντίξοες είχαν κάνει το 2012 οι Ντίνος Κοζανίτης και Μαυρίκιος Πολίτης. H διοργάνωση τότε είχε αναγκαστεί να σταματήσει την διαδρομή του αγώνα δίνοντας τερματισμό στο Bosses (K-303) λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και χιονοκάλυψης των μονοπατιών. Μόνο 73 αθλητές είχαν προλάβει να περάσουν εκείνο το σημείο και να τερματίσουν στο Courmayer κάνοντας όλη την διαδρομή του. Ο Ντίνος Κοζανίτης έφτασε στο Bosses βρισκόμενος στην 100η θέση μετά από 112 ώρες ενώ ο Μαυρίκιος Πολίτης έφτασε εκεί μετά από υπερπροσπάθεια 137 ωρών*!

(* Στη αρχική ανάρτησή μας είχαμε αναφέρει ότι ο "Μαυρίκιος Πολίτης αναγκάστηκε να σταματήσει τον αγώνα του στο Valtournenche (236K) μετά από 105 ώρες." κάτι το οποίο δεν ισχύει. Διόρθωση την οποία μας επισήμανε ο ίδιος ο Μαυρίκιος Πολίτης από τον οποίο ζητούμε συγγνώμη)

 

Η τριάδα των Μπάγιου, Παπαδόπουλου και Βαραδά έχουν ξεκινήσει μετά από 3ωρη ξεκούραση από το Ollomont (K-283) και μπήκαν στην τελική ευθεία! Πρώτοι έφυγαν οι Μπάγιος και Παπαδόπουλος λίγο πριν τις 8:00 το πρωί μετά από 117 ώρες αγώνα ενώ ο Ηλίας Βαραδάς ξεκίνησε από εκεί 1,5 ώρα περίπου μετά. Δύο ανηφόρες έμειναν και μετά ο τερματισμός!!!! Μιλήσαμε με τον Γιάννη Μπάγιο ο οποίος μας ανέφερε πως είναι σε καλή κατάσταση και στόχος τους είναι να τερματίσουν πριν τους πιάσει η νύχτα.Συνέχισε,  "Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος λίγο πιο πίσω αντιμετωπίζει λίγα προβλήματα με το στομάχι του, χωρίς να είναι κάτι το ανησυχητικό, ενώ ο Ηλίας με πολύ ψυχή λίγο πιο πίσω καθυστέρησε να φύγει από το Ollomont γιατί είχε πρόβλημα με όλα τα νύχια των ποδιών του."

 

Παρασκευή 12/9 10:00 > Ελάχιστες στιγμές έμειναν για τον μεγάλο τερματισμό του Δημήτρη Δεσποινιάδη! Ο Δημήτρης πέρασε και το Bonatti (Κ-320) στις 9:52, μετά από 119 ώρες αγώνα στην 132η θέση και αυτή την στιγμή "βλέπει" το Courmayer και την λύτρωση του τερματισμού! Δώδεκα χιλιόμετρα με ελάχιστη ανηφόρα και αρκετή κατηφόρα σε ένα πανέμορφο και εύκολο μονοπάτι που συνδέει τα καταφύγια Bonatti και Bertone από όπου θα έχει οπτική επαφή με το Courmayer. Ο Δημήτρης λογικά θα χρειαστεί 2,5 ώρες περίπου πριν πανηγυρίσουμε μαζί του τον πρώτο τερματισμό έλληνα αθλητή στον υπέρτατο αυτό αγώνα!

Συγκλονιστική υπερπροσπάθεια και από τους άλλους τρεις φίλους μας όμως! Τελείωσαν και με την 5η νύχτα τους στο βουνό και τώρα βρίσκονται στον τελευταίο κεντρικό σταθμό του Ollomont στο Κ-283. Μπάγιος και Παπαδόπουλος έχουν περισσότερες ώρες ξεκούρασης εκεί μιας και έφτασαν εκεί στις 4:46 τα ξημερώματα μετά από 114 ώρες αγώνα περίπου! Ο Ηλίας Βαραδάς καθυστερώντας λίγο έφτασε στον σταθμό δύο ώρες μετά, αλλά ίσως θα θελήσει και αυτός να φύγει μαζί τους θυσιάζοντας λίγη από την ξεκούρασή του για έναν κοινό τερματισμό!

 

Η θέα των κορφών του Mont-Blanc από το Bonatti. Στο βάθος της κοιλάδας, 12χλμ μετά, το Courmayer! (c) Τάκης Τσογκαράκης

 

Πέμπτη 11/9 21:00 > Ο Δημήτρης Δεσποινιάδης στην τελική ευθεία πριν τον μεγάλο τερματισμό! Αφού ολοκλήρωσε το προτελευταίο κομμάτι της διαδρομής μέχρι το Ollomont στο Κ-283 έχει ήδη φύγει από εκεί από τις 18:10, κάνοντας μία μικρή μόνο στάση 1,5 ώρας, μετά από 103 ώρες αγώνα βρισκόμενος τώρα στην 126η θέση! Απομένουν τώρα 48 χλμ με 2880 D+ μέχρι το Courmayer και αν όλα πάνε κατ' ευχήν να γίνει έτσι ο πρώτος έλληνας που θα τερματίσει στον Γύρο των Γιγάντων! Αύριο Παρασκευή η μεγάλη μέρα! Η διαδρομή που έχει τώρα να ακολουθήσει έχει δύο δύσκολες αναβάσεις, η μία στο Col Champillion (2.709μ) και η άλλη στο Col Malatra (2.936μ) από όπου και θα κατηφορίσει για τα καταφύγια Bonnati και Bertone αφού περάσει την τελευταία του νύχτα στον αγώνα!

Το ίδιο καλά συνεχίζουν όμως και οι υπόλοιποι! Μπάγιος, Βαραδάς και Παπαδόπουλος πέρασαν από το Cuney (K-256) λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα μετά από 103,5 ώρες στον αγώνα!Σε επικοικοινωνία που είχαμε μαζί τους σήμερα το πρωί, μας ανέφεραν ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πολύ αισιόδοξοι για την συνέχεια! Τους περιμένει άλλη μία νύχτα, όχι όμως και η τελευταία. Απίστευτη, συγκινητική προσπάθεια από όλους!!!

3η γυναίκα στον αγώνα τερμάτισε η Ελβετίδα Denise Zimmerman σε 98:27, 32η γενικής κατάταξης.


Αυτή τη θέα θα αντικρίζει με το καλό ο Δημήτρης Δεσποινιάδης αύριο το πρωί κατηφορίζοντας από το Col Malatra προς το Bonatti (c) Marco Spataro

 


 

Πέμπτη 11/9 10:00 > Η Emilie Lecomte η μεγάλη νικήτρια του 5ου Tor des Geants μετά από 85 ώρες και 53 λεπτά! Ουσιαστικά μετά τον αποκλεισμό της Canepa για τον οποίο έγινε μεγάλος ντόρος, η Γαλλίδα έτρεχε ουσιαστικό χωρίς αντίπαλο κάνοντας παρόλα αυτά μία πολύ καλή επίδοση, την 2η καλύτερη στον αγώνα από γυναίκα μετά το 85:53 της Canepa το 2012. Η Lisa Borzani είναι η 2η γυναίκα του αγώνα μετά από 94 ώρες και 43 λεπτά.

 

H Emilie Lecomte νικήτρια του TDG 2014 (c) Corthoud PH

 

Ο Δημήτρης Δεσποινιάδης κόβοντας αρκετά τον ρυθμό του επηρεασμένος ίσως από την νύχτα κάλυψε τα 20 χιλιόμετρα από το Valtournenche (Κ-236) έως το Cuney (Κ-256) σε 10 ώρες περνώντας από εκεί στις 5:40 τα ξημερώματα. Τώρα βρίσκεται στην κατηφόρα προς το Oyace (K-271) και τον περιμένει ένα δύσκολο ανηφορικό κομμάτι μέχρι το Col Bruson όπου σε 6 χιλιόμετρα κερδίζει 1.000 μέτρα υψομετρικής πριν αρχίσει να κατηφορίζει για το Ollomont, στον τελευταίο κεντρικό σταθμό βάσης όπου και θα βρει και το drop bag για τελευταία φορά στο Κ-283. Η τριάδα των Μπάγιου, Παπαδόπουλο και Βαραδά έβγαλαν άλλη μία νύχτα και τώρα βρίσκονται ήδη στο Valtournenche στο Κ-236. Μπάγιος και Παπαδόπουλος έφτασαν μαζί στις 7:30 το πρωί μετά από 93,5 ώρες αγώνα ενώ ο Ηλίας Βαραδάς έφτασε μία ώρα αργότερα. Ερωτηματικό τώρα το κάτα πόσο θα χρειαστεί να ξεκουραστούν εκεί μιας και ίσως θελήσουν να προχωρήσουν στο φως της ημέρας. Ο χρόνος που έχουν πάντως στην διάθεσή τους είναι υπεραρκετός μιας και ο σταθμός του Valtournenche κλείνει στις 22:00 το βράδυ, βρίσκονται δηλαδή αρκετά πίσω από τα χρονικά όρια της διοργάνωσης, γεγονός που τους δίνει την δυνατότητα για αρκετές ώρες ξεκούρασης που σίγουρα θα τις χρειαστούν.

 

Δρομείς στο Cheneil στο 233ο χλμ της διαδρομής του Tor des Geants (c) Stefano Jeantet

 

Τετάρτη 10/9 22:00 > Η Francesca Canepa σπάει την σιωπή της με προσωπική ανακοίνωση στον λογαριασμό της στο facebook αλλά και με 20λεπτη συνέντευξη στο ισπανικό Μέσο carreradesmontana.com. "Όποιος έχει λάβει τη μέχρι τώρα σιωπή μου ως μια παραδοχή ενοχής δεν με ξέρει.." αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιταλίδα πρωταθλήτρια...

Η δήλωση της Canepa: Αυτές οι τελευταίες ημέρες ήταν oi πιο δύσκολες και παράλογες της ζωής μου και ελπίζω ότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι οι σκέψεις μου έχουν παγώσε. Είναι αδύνατο για μένα να αποδεχθώ ότι πρέπει να υπερασπιστώ τον εαυτό μου για κάτι που, όχι μόνο έκανα, αλλά ούτε θα σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να γίνει από άλλους. Η εξαπάτηση δεν έχει κανένα νόημα στους αγώνες, κανένα νόημα στην ζωή. Η γνώμη μου είναι ότι αν θες να κόψεις δρόμο διαλέγεις την πιο εύκολη διαδρομή. Στην ζωή μου δεν έχω διαλέξει ποτέ τον εύκολο δρόμο ούτε έχω παρακάμψει την σωστή οδό. Σε αυτές τις δύο συνεντεύξεις που έχω δώσει δεν είναι η δική μου εκδοχή της αλήθειας, αλλά η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αλήθεια. Όποιος έχει λάβει τη μέχρι τώρα σιωπή μου ως μια παραδοχή ενοχής δεν με ξέρει. Δεν με ενδιαφέρει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ πάντα θα είμαι σε θέση να περπατήσω με το κεφάλι μου ψηλά και να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια με καθαρή συνείδηση. Δεν μπορούν να κάνουν όλοι το ίδιο. Σας ευχαριστώ όλους που με στηρίξατε και με πιστέψατε με μία λέξη, ένα μήνυμα, με την σκέψη σας.


Όλο το ρεπορτάζ του carreradesmontana.com εδώ

 

Τετάρτη 10/9 19:30 > O Cristophe Les Saux και ο Antoine Guillon και οι δύο της WAA Trail Team τερμάτισαν μαζί στην 3η θέση μετά από 79 ώρες αγώνα!

 

O Cristophe Les Saux και ο Antoine Guillon τερματίζουν μαζί στον TDG 2014 (c) tordesgeants.it

 

Στα ... δικά μας ο Δημήτρης Δεσποινιάδης "καθάρισε" και με το 5ο "κομμάτι" του αγώνα Gressoney St Jean – Valtournenche 39 km 2601 D+ και έφυγε ήδη από τον κεντρικό σταθμό Valtournenche (Κ-236) από τις 19:40 το απόγευμα μετά από 81 ώρες στον αγώνα αφού δεν κάθισε μόνο για λίγο φαγητό και ξεκούραση περίπου 40 λεπτά. Ο Δημήτρης κάνει υποδειγματικό και έξυπνο αγώνα φτάνοντας στους κεντρικούς σταθμούς την κατάλληλη στιγμή για μία καλή ξεκούραση κερδίζοντας συνεχώς θέσεις και ήδη έφυγε από αυτόν τον σταθμό 119ος! Εδώ όμως ήθελε φαίνεται να προλάβει όσο γίνεται το φως της ημέρας και λογικά θα συνεχίσει σερί μέχρι το Oyace στο Κ-270 που έχει σταθμό αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο εκεί έχει υποδομές για ύπνο. Αλλιώς κατευθείαν στον κεντρικό σταθμό βάσης στο Ollomont στο Κ-283 (εκεί θα τον περιμένει το drop bag) όπου όμως θα χρειαστεί σίγουρα 12-13 ώρες άρα ... η νύχτα είναι μεγάλη!

Οι υπόλοιποι  έλληνες έχουν ξεκινήσει και αυτοί για την ανάβαση του Col Pinter (2.776m υψομ) όχι όμως μαζί όπως υποθέταμε. Ο Ηλίας Βαραδάς παρότι έφτασε τελευταίο στο Gressoney (Κ-200) κάθισε λιγότερο από όλους, σχεδόν μία ώρα, και έφυγε από εκεί θέλοντας να προλάβει ίσως την νύχτα λίγο μετά τις 15:00 το απόγευμα. Μπάγιος και Παπαδόπουλος αποφάσισαν να κάτσουν λίγο παραπάνω, περίπου 2,5 ώρες και να φύγουν πιο ξεκούραστοι, κάτι που ίσως τους βγει καλύτερα αργότερα στον αγώνα. Έφυγαν από τον σταθμό στις 16:17 το απόγευμα μετά από 79 ώρες στον αγώνα. Τους περιμένει μία δύσκολη ανάβαση μέχρι το διάσελο Pinter (2.776m υψομ) αλλά μετά οι κλίσεις γλυκαίνουν αφού στα 39 χλμ μέχρι το Valtournenche "μαζεύει" 2.601 μέτρα ανάβασης. Άλλη μία δύσκολη νύχτα για τους φίλους μας οι οποίοι όμως είναι μαθημένοι στα δύσκολα!

 


 

 

Τετάρτη 10/9 16:30 > Ο Nickademus Hollon στην 2η θέση του μεγάλου Γύρου των Γιγάντων μετά από 76 ώρες και 30 λεπτά! Άλλη μία σπουδαία επιτυχία για τον 24χρονο Αμερικάνο ο οποίος σε τόσο νεαρή ηλικία έχει φάει τους ultra αγώνες με το κουτάλι. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Την νίκη του στον παρανοϊκό Barkley Marathons το 2013 ή τους τερματισμούς του στο Badwater (13ος 2010, 18ος 2009); Έβδομος πέρυσι στον αγώνα, μετά και την φετινή του επιτυχία στο Tor des Geants ο Nickademus Hollon προσθέτει για τα καλά το όνομά του στο πάνθεον των κορυφαίων ultra runners στον κόσμο...

 

O Nikademus Hollon στην 2η θέση του TDG 2014 (c) tordesgeants.it

 

Τετάρτη 10/9 14:30 > Ο Δημήτρης Δεσποινιάδης συνεχίζει τον πολύ καλό ρυθμό του και αφού ξεκουράστηκε 4 ώρες στο Gressoney (Κ-200), έφυγε για το επόμενο κομμάτι της διαδρομής, Gressoney St Jean – Valtournenche 39 km 2601 D+, το οποίο είναι σχετικά πιο εύκολο από τον χθεσινό "Γολγοθά" αφού κατά διαστήματα οι καιρικές συνθήκες εχθές δεν βοήθησαν με την βροχή να πέφτει κατά τόπους πολύ δυνατή. Ήδη έχει περάσει από το Saint-Jacques (Κ-222) στις 15:00 το μεσημέρι μετά από 76 ώρες αγώνα και βρίσκεται τώρα στην 146η θέση της κατάταξης. Το ίδιο δυνατά συνεχίζει και ο απίστευτος Γιάννης Μπάγιος, μία βδομάδα μετά τις 43 ώρες του UTMB!!! Βρίσκεται από τις 13:30 το μεσημέρι στον κεντρικό σταθμό του Gressoney (Κ-200) για φαγητό και λίγη ξεκούραση, περιμένοντας για ελάχιστα λεπτά τον Μιχάλη Παπαδόπουλο ο οποίος και αυτός με έναν πολύ καλό ρυθμό έφτασε στον σταθμό 20 λεπτά μετά. Ο Ηλίας Βαραδάς κόβοντας ρυθμό αφού παρότι είχε φτάσει στο Niel (K-186) 1,5 ώρα πριν από Μπάγιο και Παπαδόπουλο καθυστέρησε αρκετά φτάνοντας στο Gressoney (Κ-200) κατά τις 14:10 το μεσημέρι, 20 λεπτά μετά τον Μιχάλη Παπαδόπουλο. Αρκετή ξεκούραση τώρα και για τους τρεις οι οποίοι λογικά θα ξεκινήσουν το απόγευμα από εκεί μαζί. Καλό κουράγιο σε όλους!

 

O Hollon πλησιάζει τα τελευταία 200 μέτρα του Col de la Crosatie στον TDG 2013 (7η θέση). (c): Foto Lanzeni

 

Ο Nickademus Hollon κάνοντας έναν σπουδαίο αγώνα οδεύει προς την 2η θέση αφού πέρασε από το Bonnati (K-320) στις 13:30 το μεσημέρι αφήνοντας πίσω τους Antoine Guillon και Cristophe Le-Saux να δίνουν την δική τους μάχη για την 3η θέση. Έφυγαν και οι δύο μαζί από το Bosses για την τελευταία ανηφόρα του αγώνα προς το Col Malatra στις 10:00 το πρωί μετά από 71 ώρες αγώνα!


 

 

Τετάρτη 10/9 11:00 > Ο Franco Colle είναι ο μεγάλος νικητής του Tor des Geants μετά από 71 ώρες και 49 λεπτά!

 

Ο Franco Colle νικητής του Tor des Geants 2014! (c) tordesgeants.it

 

Πιο πίσω φαίνεται τελικά ότι ο Lionel Trivel παρέδωσε τα όπλα αφού στο Bosses (K-300) τον προσπέρασαν οι Nichademus Hollon, Antoine Guillon και Cristophe Les-Saux οι οποίοι έχουν διαφορά μόνο μερικών λίγων λεπτών θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους για τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου! Καταπληκτικός αγώνας!

 

Τετάρτη 10/9 10:30 > Στο Gressoney (Κ-200) βρίσκεται ο Δημήτρης Δεσποινιάδης από τις 4:30 τα ξημερώματα μετά από 68,5 ώρες αγώνα! Ο Δημήτρης ξεπέρασε με τον καλύτερο τρόπο το δύσκολο κομμάτι του αγώνα (Donnas – Gressoney St Jean 53 km, 4107 D+) το οποίο κινείτο πάνω από τα 2.000 υψόμετρο σχεδόν σε ολόκληρο το ανάπτυγμά του. Συνεχίζουν όμως πολύ καλά και οι υπόλοιποι που έχουν απομείνει στον αγώνα. Με λίγο διαφορετικό τέμπο ο καθένας ενώ φαίνεται ότι ο Ηλίας Βαραδάς έχει αποσπαστεί λίγο από τους Μπάγιο και Παπαδόπουλο, πέρασε από το Νiel (K-186) στις 8:11 το πρωί μετά από 69 ώρες αγώνα περίπου ενώ οι Μπάγιος και Παπαδόπουλος πέρασαν από εκεί στις 9:30, σε 71,5 ώρες αγώνα.

Ο Franco Colle φαίνεται ότι είχε τελικά περισσότερες δυνάμεις εκμεταλλευόμενος την απίστευτη αντοχή του στην αϋπνία, όσο περνούσαν τα χιλιόμετρα τις τελευταίες ώρες και οδεύει προς την νίκη αφού πέρασε από το "γνωστό" μας (από το UTMB) Bertone πριν από λίγο στις 10:00 το πρωί μετά από 72 ώρες αγώνα αφήνοντας πίσω τον Trivel περίπου 5 ώρες. Ο Lionel Trivel βλέποντας ίσως τον αντίπαλό του να έχει περισσότερες δυνάμεις και να τον περνάει για μισή ώρα στο Oyace (Κ-270) αποφάσισε φτάνοντας στον επόμενο κεντρικό σταθμό του Ollomont (Κ-283) να κοιμηθεί για ένα δίωρο για να μην ρισκάρει μία ενδεχόμενη εγκατάλειψη λόγω εξάντλησης. H Emilie Lecomte έχει "ανοίξει" την διαφορά στις 6 ώρες στο Cuney (K-256) από την 2η Lisa Borzani.

 

Λίγα λεπτά ξεκούρασης για τον Franco Colle στον σταθμό του Ollomont, (c) aostasera.it

 

Εν τω μεταξύ, φως στο θέμα της Canepa έριξε η διοργάνωση με νεότερη ανακοίνωσή της κατά την οποία αναφέρει ότι η Francesca Canepa ακυρώθηκε αφού έχασε ένα σημείο ελέγχου, γεγονός που διασταυρώθηκε από τους υπεύθυνους του σημείου μετά από έλεγχο των περασμάτων των αθλητών, υπενθυμίζοντας ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν αφού για τον ίδιο λόγο είχε ακυρωθεί και ο Marco Gazzola το 2011, ο οποίος είχε χάσει και αυτός ένα σημείο ελέγχου προς το τέλος του αγώνα μάλιστα (το Bertone στο Κ-328), ακύρωση η οποία ήρθε αφού μάλιστα είχε ήδη τερματίσει ως νικητής !!! Το γεγονός του αποκλεισμού του, αναφέρει στην συνέχεια η διοργάνωση, δεν είχε καμία σχέση με τις φήμες που την ήθελαν να έχει χρησιμοποιήσει μηχανοκίνητο μέσο για να γλυτώσει χιλιόμετρα.Η ίδια η Canepa σε δηλώσεις της αναφέρει ότι δεν υπήρχε κάποιος στο σημείο ελέγχου το συγκεκριμένο για της σημειώσει τον αριθμό, αρνούμενη ότι λειτούργησε με δόλο... Σημειώνει ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποκαταστήσει το όνομα της ίδιας και της οικογένειάς της αναφέροντας ότι θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε ένδικα και νόμιμα μέσα για το κάνει αυτό. Αποκαλυπτικότατο το ρεπορτάζ της aostasera.it, στο οποίο αναφέρεται ότι όλα ξεκίνησαν από τις κατηγορίες του Paolo Rossi o οποίος νόμιζε ότι είχε φύγει από τον σταθμό του Cogne πριν από την Canepa και ξαφνικά στο καταφύγιο Dondena την βρήκε μπροστά του χωρίς -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- να τον περάσει σε καμία στιγμή της διαδρομής! Γεγονός που δεν είναι αληθές όμως αφού στα επίσημα περάσματα φαίνεται ότι η Canepa έφυγε 5' πριν από τον Rossi από τον σταθμό! Ο ίδιος δεν κατέθεσε επίσημη ένσταση αλλά έκανε την διοργάνωση να διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστώσει τι ακριβώς είχε γίνει.


Δύσκολο να ελεγχθεί ένας αγώνας 330χλμ στα βουνά και η διοργάνωση κάτι ότι είναι δυνατόν για να διαφυλάξει το κύρος της αφού τα κρούσματα "κοψιμάτων" της διαδρομής είναι πλέον πάρα πολλά, κρούσματα που εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας χρονιά του Tor des Geants. Οι κατηγορίες πάντως προς τους διοργανωτές είναι πολλές με αποκορύφωμα το γεγονός ότι ένας από τους κορυφαίους ultra runners με επιτυχίες στο Tor des Geants, ο Salvador Calvo Redondo σταμάτησε οργισμένος τον αγώνα στο Chardonney (Κ-129) αναφέροντας στην προσωπική του σελίδα στο facebook ότι "είμαι πολύ οργισμένος με την διοργάνωση. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που "κλέβουν" συνεχώς και οι διοργανωτές δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να το εμποδίσουν"....

 

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ της aostasera.it με δηλώσεις της ίδιας στα ιταλικά και μετάφραση του ρεπορτάζ μέσω google translate ... 

Τρίτη 9/9 13:30 > Τρίτη εγκατάλειψη έλληνα αθλητή καθώς ο Χρήστος Γεωργάτος φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τον αγώνα με τελευταίο πέρασμα την έξοδο από τον σταθμό του Cogne (K-102) εχτές το βράδυ λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Εν αναμονή περισσότερων λεπτομερειών... Ο Δημήτρης Δεσποινιάδης φρέσκος (όσο αυτό είναι δυνατόν) κερδίζοντας συνεχώς θέσεις πέρασε και από το Sassa (Κ-161) μετά από 50 ώρες αγώνα περίπου! Οι υπόλοιποι έλληνες που συνεχίζουν τον αγώνα, οι Μπάγιος, Παπαδόπουλος και Βαραδάς συνεχίζουν την ξεκούρασή τους στο Donnas (K-148).

 

Τρίτη 9/9 11:30 > Δεύτερη εγκατάλειψη έλληνα αθλητή. Δυστυχώς οι φόβοι μας για τον Βασίλη Αλαμάνο επιβεβαιώθηκαν...Φτάνοντας στον σταθμό του Cogne (K-102) εχτές το απόγευμα, ο έλληνας αθλητής ανέβασε υψηλό πυρετό (38.5) και εμφάνισε προβλήματα στην αναπνοή. Κράτησε το νούμερο του αγώνα μέχρι το όριο που είχε θέσει η διοργάνωση για το Cogne, αλλά ο πυρετός δεν είχε υποχωρήσει και έτσι ο γιατρός του σταθμου του συνέστησε να σταματήσει τον αγώνα, κάτι που τελικά έκανε. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του μας ανέφερε ότι "το υψόμετρο ήταν αμείλικτο, τα συνεχή περάσματα πάνω από τα 2.500μ με αποκορύφωμα το Col Loson στα 3.300μ μας ανάγκαζαν να σταματάμε για ανάσες κάθε 100 μέτρα. Έβλεπα πολλούς δρομείς που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα...". Τώρα παραμένει ακόμη στο Cogne με ελαφρύ πυρετό (δέκατα) και περιμένει να αναρρώσει πλήρως για να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής. Βασίλη συγχαρητήρια για την δύσκολη προσπάθειά σου, καλή ξεκούραση και γρήγορη ανάρρωση!

 

Ο Δημήτρης Δεσποινιάδης συνεχίζει ακάθεκτος! Μετά από μία γερή, σχεδόν 6ωρη νυχτερινή στάση στο Donnas (K-148), έφυγε για το πιο δύσκολο ίσως κομμάτι της διαδρομής Donnas – Gressoney (53 km 4107 D+) στις 9:00 ώρα Ελλάδος μετά από 46 ώρες αγώνα! Μεγάλο πλεονέκτημα το ότι κατάφερε και βρέθηκε στον σταθμό την ώρα που το σώμα αποζητάει τον ύπνο, ξεκινώντας με το πρώτο φως, ανανεωμένος για το δύσκολο 50άρι το οποίο κινείται σχεδόν εξολοκλήρου πάνω από τα 2.000μ με αποκορύφωμα την ανάβαση για το διάσελο Col Lasoney στα 2.364μ στο Κ-190 της διαδρομής πριν κατηφορίσει για τον κεντρικό σταθμό του Gressoney (Κ-200). Οι Μπάγιος, Παπαδόπουλος και Βαραδάς οι οποίοι πλέον από το Cogne (K-102) συνεχίζουν μαζί, έφτασαν και αυτοί στο Donnas (K-148) σήμερα το πρωί στις 11:00 Ελλάδος, σε λίγο παραπάνω από 48 ώρες αγώνα και τους περιμένει μία επίσης καλή ξεκούραση για να συνεχίσουν. Ο Χρήστος Γεωργάτος ακόμη δεν έχει φτάσει στο Donnas, έφυγε από το Cogne στις 1:00 την νύχτα και λογικά με τον ρυθμό που πάει θα φτάσει το αργά το απόγευμα. Εδώ να σημειώσουμε ότι όλοι προχωρούν πολύ καλά και είναι πολύ πίσω από το όριο που έχει θέσει η διοργάνωση για το Donnas, σταθμός που κλείνει στις 3:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Παρόλα αυτά ο αγώνας έχει πολύ ακόμη καθώς παρότι έχουν διανύσει σχεδόν έναν 100miler με +10.000 υψομετρική διαφορά, δεν έχουν φτάσει ακόμη στην μέση του επίπονου "Γύρου των Γιγάντων"...

 

O Lionel Trivel (φωτό) με τον Franco Colle δίνουν μία απίθανη μάχη στην κορυφή! (c) trailporn.com

 

Στην κεφαλή της κούρσας γίνεται πραγματικά χαμός! Αξίζει κάποιος να παρακολουθεί την απίστευτη κούρσα των δύο, του Lionel Trivel και του Franco Colle! Ο Lionel Trivel προηγείται για ελάχιστα μόλις λεπτά αφού έφυγε πριν από λίγο και από το Valtournenche (Κ-236) με στάση μόλις μίας ώρας από τον κεντρικό σταθμό. Εκπληκτικό το γεγονός ότι από την Κυριακή το πρωί που ξεκίνησε ο αγώνας δεν έχει κάνει πουθενά στάση μεγαλύτερη της μίας ώρας και αρκείται σε ολιγόλεπτους ύπνους της μισής το πολύ ώρας. Αν σας κάνει εντύπωση αυτό το γεγονός, τότε ο αγώνας του Franco Colle θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό και είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό το κατά πόσο θα αντέξει έτσι. Ο Ιταλός κάθισε στον σταθμό του Valtournenche (Κ-236) μόλις 25 λεπτά! Μόλις είδε τον "αντίπαλό" του να φεύγει άφησε κατά μέρος τις οποιεσδήποτε σκέψεις για ξεκούραση και έφυγε από τον σταθμό μόλις 13 λεπτά πιο μετά από τον Trivel! Μόνο στο Cogne (K-102) έχει κάνει μία στάση μίας ώρας για ολιγόλεπτο ύπνο και όλες οι υπόλοιπες στάσεις ήταν μόνο για ανεφοδιασμό! Ο Antoine Guillon έχει μείνει λίγο πιο πίσω, περίπου μία ώρα, καθώς πέρασε από το Saint-Jacques (Κ-222) στις 9:00 το πρωί και δεν έχει φτάσει ακόμη στο Valtournenche.

 

Στις γυναίκες μάλλον μετά το περιστατικό με την Canepa, o αγώνας έχασε το ενδιαφέρον του αφού η Emilie Lecomte έχει κάνει ήδη μία διαφορά 4 ωρών από την 2η Liza Borzani στο Niel (K-186)...

 

 

Δευτέρα 8/9 23:00 > Ενώ το σήριαλ Canepa έλαβε τέλος οι έλληνες αθλητές εκτός του Δημήτρη Καζούρη που είχαμε αναφέρει νωρίτερα ότι είχε εγκαταλείψει -φαίνεται ότι- συνεχίζουν. Ο Δημήτρης Δεσποινιάδης τα πηγαίνει περίφημα και μετά από μία στάση 3,5 ωρών στο  Cogne (K-102) έφυγε από εκεί στις 30 ώρες αγώνα περίπου και συνέχισε για το 3ο κομμάτι της διαδρομής προς το Donnas (K-148) που περιλαμβάνει ανάβαση στο Col Fenetre (2.827μ) και κατάβαση στο Donnas που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής  με λιγότερο από 500μ υψόμετρο. Συνολικά τα 44χλμ της διαδρομής Cogne-Donnas έχουν 3348 D+ ανάβασης. Μακάρι να βγούμε ψεύτες αλλά ο Βασίλης Αλαμάνος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αφού έχει χάσει πολύ χρόνο τόσο στον 1ο κεντρικό σταθμό στο Valgrisenche (Κ-48) εχτές (3 ώρες και 20 λεπτά, παρότι δεν είχε σκοπό όπως μας είχε πει να ξοδέψει εκεί τόσο χρόνο) αλλά και στο Cogne (Κ-102) στο οποίο βρίσκεται εκεί από τις 16:30 το απόγευμα! Ο σταθμός  κλείνει στις 5:00 τα ξημερώματα αύριο Τρίτη, υπάρχει χρόνος ακόμη αλλά η στάση είναι πολύ μεγάλη... Οι Μπάγιος και Παπαδόπουλος συνεχίζουν παρέα τον αγώνα μετά την 3ωρη στάση τους στο Cogne φεύγοντας από εκεί λίγο έχοντας συμπληρώσει 34,5 ώρες  αγώνα. Ο Ηλίας Βαραδάς παραμένει ακόμη στο Cogne αφού έφτασε πιο αργά, στις 8 ώρα Ελλάδος το βράδυ (33 ώρες αγώνα) ενώ ο Χρήστος Γεωργάτος έφτασε εκεί λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Από εδώ ξεκινούν τα δύσκολα αφού η 2η νύχτα στο βουνό είναι αμείλικτη... και έπεται και συνέχεια! Καλή δύναμη σε όλους!!!!

 

Ο 2ος κεντρικός σταθμός στο Cogne (K-102)


Στην κεφαλή της κούρσας η μεγάλη είδηση της ημέρας ήταν η εγκατάλειψη του Oscar Perez, νικητή του αγώνα το 2012, στο Donnas (K-149). Σταθερά προηγείται ο Lionel Trivel αφού έχει ήδη περάσει το Niel (Κ-186) σε 30 ώρες αγώνα ενώ το δίδυμο Franco Colle και Antoine Guillon δίνουν την δική τους μάχη αφού κάθισαν στο Donnas μόνο 10 λεπτά σε ένα ανελέητο κυνήγι του Trivel που όμως φαίνεται να έχει ξεφύγει. Εδώ όλα θα κριθούν στα ...πιτ στοπ! Στις γυναίκες μετά και το επεισόδιο με την Francesca Canepa η Emilie Lecomte είναι στην κεφαλή της κούρσας φεύγοντας από το Donnas (K-148) μία ώρα πιο γρήγορα από την 2η Ελβετίδα Denise Zimmerman. Τρίτη ακολουθεί η Ιταλίδα Lisa Borsani με μία ώρα διαφορά από την Ελβετίδα.

 

O Lionel Trivel που προηγεται στον αγώνα, εδώ στο Perloz (K-154), Photo (c) Courthoud

 

Δευτέρα 8/9 21:00 > Τέλος στο σήριαλ Canepa! Η διοργάνωση με δελτίο τύπου και ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα της στο facebook, έβαλε τέλος στο σήριαλ του αποκλεισμού της Ιταλίδας Francesca Canepa, νικήτριας του αγώνα τα 2 προηγούμενα χρόνια με την "κατηγορία" ότι έχασε ένα σημείο ελέγχου και πιο συγκεκριμένα το Goilles στο Κ-107, 5χλμ μετά το Cogne.... Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση από την μεριά της Canepa εκτός του ότι έχει αποχωρήσει από τον σταθμό Donnas στον οποίο η διοργάνωση την σταμάτησε.

 

Δευτέρα 8/9 16:00 > Σάλος στο Tor des Geants! Η Francesca Canepa η οποία προηγείτο στον αγώνα με πάνω από μία ώρα από την 2η Emilie Lecomte κατηγορείται από άλλον αθλητή ότι εθεάθη σε αυτοκίνητο πριν τον σταθμό του Cogne (K-102). H ίδια απαρηγόρητη, αρνείται τις κατηγορίες... Μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα μιας και αυτή την στιγμή φαίνεται ότι είναι μέσα στον αγώνα ακόμη. Να θυμίσουμε ότι η Francesca Canepa είναι μία από τις μεγαλύτερες αθλήτριες υπεραποστάσεων βουνού στον κόσμο με μεγάλες περγαμηνές και δύο νίκες σε αυτόν εδώ τον αγώνα τα προηγούμενα χρόνια... Η διοργάνωση την ενημέρωσε ότι οι κατηγορίες θα ελεγχθούν για την ορθότητά τους και της έδωσαν την άδεια να συνεχίσει μέχρι νεοτέρας. Η ίδια αρνήθηκε να συνεχίσει και εγκατέλειψε τον αγώνα στο Cogne (K-102). Έτσι, η γαλλίδα Emilie Lecomte έφυγε από το Cogne και αυτή την στιγμή οδηγεί την κούρσα των γυναικών.

 

Απαρηγόρητη η Francesca Canepa ακούει τις κατηγορίες για χρήση αυτοκινήτου!!!! (c) skialper 

Πηγές: skialper, La Stampa

 

Στα ... δικά μας, ο Δημήτρης Δεσποινιάδης συνεχίζει πολύ καλά φτάνοντας στο Cogne (K-102) σε 26:36...

 

Δευτέρα 8/9 13:30 > Δυστυχώς η πρώτη εγκατάλειψη έλληνα αθλητή στον αγώνα είναι γεγονός... Ο Δημήτρης Καζούρης εγκατέλειψε το αγώνα στο Eaux Rousse στο Κ-79 λόγω έντονων δυσπνοιών και προβλημάτων του αναπνευστικού. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας είπε ότι είναι καλά στην υγεία του αλλά θορυβήθηκε από τις δύσπνοιες αυτές οι οποίες δεν του είχαν ξανατύχει και πήρε την συνετή απόφαση να σταματήσει τον αγώνα μιας και στην συνέχεια περίμενε η ανάβαση στο μεγαλύτερο υψόμετρο του αγώνα στο Col Loson (3.299μ) αφού όπως είπε "ζοριζόμουν να πάρω ανάσες ακόμη και στον κατήφορο". Συνετή απόφασή του, απόρροια της εμπειρίας του αλλά και της ιδιότητάς του ως γιατρός. Συγχαρητήρια Δημήτρη τόσο για την σπουδαία προσπάθεια όσο και για την γενναία απόφαση να μην βάλεις σε κίνδυνο την υγεία σου!

 

Ο Δημήτρης Καζούρης στον Olympus Mythical Trail

 

Οι υπόλοιποι έλληνες συνεχίζουν κανονικά: Πρώτος από το Eaux Rousse (Κ-79) πέρασε ο Δεσποινιάδης σε 20:15 έχοντας κάνει όμως το μικρότερο διάλλειμα από όλους στον κεντρικό σταθμό του Valgrisenche την νύχτα που μας πέρασε. Ο Αλαμάνος πέρασε το Eaux Rousse (Κ-79) σε 22:58 και είναι ήδη στον μεγάλο ανήφορο για το Col Loson, Μπάγιος και Παπαδόπουλος συνεχίζουν μαζί περνώντας από το Eaux Rousse (Κ-79) σε 23:59, ο Βαραδάς σε 25:39 και ο Γεωργάτος σε 26:00.

 

Στην κεφαλή της κούρσας το ίδιο σκηνικό: O Lionel Trivel προηγείται των Franco Colle που έπιασε τον Antoine Guillon με σχεδόν μία ώρα στο Κ-149 ενώ η Francesca Canepa προηγείται στο Chardonney Κ-129 της Emilie Lecomte με 1:13'.

 

Δευτέρα 8/9 10:00 > Συνεχίζουν όλοι οι έλληνες στον Γύρο των Γιγάντων! Κλείνοντας σχεδόν μία ημέρα αγώνα, όλοι οι έλληνες αθλητές συνεχίζουν με καλό ρυθμό τον αγώνα τους, έχοντας κάνει σχεδόν όλοι μία ολιγόωρη στάση για ξεκούραση και ίσως λίγο ύπνο στο 1ο κεντρικό σταθμό του Valgrisenche στο Κ-48. Ο Δημήτρης Δεσποινιάδης επέλεξε να περάσει"γρήγορα" από το Valgrisenche κάνοντας μία στάση μόνο μίας ώρας έχει περάσει από το Eaux Rousse Κ-79 σε 20:15. Ο Βασίλης Αλαμάνος μετά από μία 3ωρη στάση στο Valgrisenche πέρασε από το Rhemes, Κ-64 σε 18:05. Οι Μπάγιος και Παπαδόπουλος επέλεξαν και αυτοί να μην χάσουν πολύ χρόνο στον 1ο μεγάλο σταθμό και μετά από μία στάση για λίγο παραπάνω από μία ώρα πέρασαν το Rhemes, Κ-64 σε 18:43. Βαραδάς και Καζούρης μετά από μία 2ωρη βραδινή στάση πέρασαν το Rhemes, Κ-64 σε 19:50 και 20:07 αντίστοιχα ενώ ο Χρήστος Γεωργάτος φτάνοντας τελευταίος από την παρέα στον σταθμό κάθισε μόνο για μια ώρα φεύγοντας λίγο μετά και πέρασε το Rhemes, Κ-64 σε 20:45. Η 2η μέρα ξεκινάει και βρίσκει τους έλληνες φίλους μας αντιμέτωπους με την ανάβαση στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής, στο Col Loson (3.299), διάσελο που θα συναντήσουν στο 90ο χλμ της διαδρομής σε μία ανάβαση με +1700 από τον προηγούμενο σταθμό στο Eaux Rousse, Κ-79. Από εκεί θα ανταμοιφθούν για αυτή την επίπονη ανάβαση αντικρίζοντας τον έναν από τους Γίγαντες, το Gran Paradiso...

 

Το διάσελο Col Loson στα 3.299μ υψόμετρο, στο Κ-90 της διαδρομής

 

Στην κορυφή της κούρσας, προηγείται ο Lionel Trivel ο οποίος πέρασε μπροστά μετά τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής και βρίσκεται τώρα στο Chardonney, Κ-129 μετά από 22 ώρες αγώνα περίπου έχοντας μία διαφορά 1:15 με τον 2ο Antoine Guillon. Η Francesca Canepa έχει ήδη αποκτήσει μία διαφορά 1,5 ώρας από την Emilie Lecomte στο Cogne, K-102. Ο αγώνας έχει πολύ δρόμο ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα...

 

Δείτε εδώ αποσπάσματα μέρους της σημερινής διαδρομής των ελλήνων αθλητών: Col Fenetre - Col Loson

 

 

Κυριακή 7/9 15:00 > Έχουμε και τα πρώτα περάσματα των ελλήνων αλλά και τις "ομάδες/παρέες" που έχουν σχηματιστεί στον αγώνα και που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να πορευτούν μαζί. Στο 1ο σημείο ελέγχο του αγώνα στο La Thuile (Κ-17, +1364) οι έλληνες αθλητές πέρασαν ως εξής: Βασίλης Αλαμάνος: 3:23, Δεσποινιαδης 3:43, Μπάγιος και Παπαδόπουλος 3:53, Καζούρης, Βαραδάς και Γεωργάτος 4:09. Πάει λοιπόν το πρώτο από τα πολλά βουνά που έχουν να ανέβουν και να κατέβουν οι φίλοι μας!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ