“Virtual Expo 2014”: Nikos Maniatopoulos S.A (P. Izumi, CamelBak) Κύριο

Από 12 Σεπ 2014

Η εταιρεία Νίκος Μανιατόπουλος ΑΕ είναι εδώ και δεκαετίες συνυφασμένη με την ποδηλασία, με το εμπορικό σήμα IDEAL να αποτελεί όχι μόνο την πλέον αναγνωρίσιμη επωνυμία ποδηλάτου στην χώρα μας, αλλά και να πραγματοποιεί εξαγωγές ποδηλάτων σε πάνω από 20 Ευρωπαϊκές χώρες. Η ευκαιρία της εξαγοράς της Pearl Izumi (PI) από την Shimano πριν από μια πενταετία την ωθεί στο να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο τρίαθλο αλλά και στον δρομικό χώρο. Δυο χρόνια αργότερα αναλαμβάνει και την διανομή της περίφημης CamelBak (CML), ένα brand “συνώνυμο” των αγωνιστικών σακιδίων και υδροδοχείων. Στο Advendure έχουμε παρουσιάσει και δοκιμάσει αρκετά προϊόντα της εταιρείας, όπως τα παπούτσια Pearl Izumi Trail N1 & N2, αλλά και ρουχισμό όπως τα Pearl Izumi Ultra Inside-Out Long Sleeve και Elite Infinity Jacket. Ο Σπήλιος Ζερβός, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, και ο Κωνσταντίνος Κατροδαύλης, Product Manager για PI&CML, απάντησαν στις ερωτήσεις μας σχετικά με την ιστορία, την φιλοσοφία, τα προϊόντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, αλλά και το πώς βλέπουν τις εξελίξεις στο ορεινό τρέξιμο.


[Advendure]: Δώστε μας μια σύντομη εικόνα της πορείας της εταιρείας σας στην ελληνική αγορά καθώς και των προϊόντων που υποστηρίζει όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο και τις υπεραποστάσεις. Ποια είναι τα 2-3 βασικότερα προϊόντα της παρουσία σας στην Ελλάδα την χρονιά που διανύουμε;

[NMAE]: Η Ν.Μανιατόπουλος ΑΕ (NMAE) ξεκίνησε τη σχέση της με το τρέξιμο πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν η Shimano εξαγόρασε την Pearl Izumi. Αν και με πολύ πλατιά γκάμα ήδη (ποδήλατο, τρέξιμο, τρίαθλο) η Pearl Izumi γρήγορα κατάλαβε τη δυναμική του τρεξίματος πολλαπλασιάζοντας τα προϊόντα της σε αυτή την κατηγορία και εφαρμόζοντας σειρά από καινοτομίες ειδικά στα δρομικά παπούτσια, όπως η παντελής έλλειψη ραφών στο επάνω μέρος του παπουτσιού.

Με διαφορά λιγότερο από 2 έτη η εταιρία μας ανέλαβε και τη διανομή της CamelBak, leader στο χώρο της υδροδότησης και με τεράστιο legacy ειδικά στην ποδηλασία, που επίσης πολύ γρήγορα ανακάλυψε κοινούς τόπους με πολλές άλλες αθλητικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και το τρέξιμο φυσικά. Εδώ και δύο χρόνια η CamelBak με την καμπάνια Got Your Bak δίνει Lifetime Guarantee στα προϊόντα της.

Ειδικά στο χώρο του ορεινού τρεξίματος και των υπεραποστάσεων η συνέχεια σημαδεύτηκε από τη συνεργασία με δύο εξαιρετικούς αθλητές και ακόμη καλύτερα παιδιά, την Ασημίνα Συλαίου και το Γιάννη Κουρκουρίκη, αλλά και με τη χορηγία στη σειρά αγώνων ορεινού τρεξίματος Pearl Izumi Mountain Cup που βέβαια έγιναν πραγματικότητα αποκλειστικά και μόνο χάρη στην επιμονή, την τεχνογνωσία και το μεράκι των Σταύρου Κανελέα και Νίκου Κωστόπουλου.

Τα προϊόντα που σημάδεψαν τη χρονιά που διανύουμε από την Pearl Izumi είναι τα παπούτσια E-Motion Trail-N1, Trail-N2 και Trail-M2, καθώς και το Ultra Short. Από την CamelBak το σακίδιο πλάτης Dart, η ζώνη μέσης Delaney και το Podium Big Chill 0,75l.

[Advendure]: Ενώ το τρέξιμο είτε σε αστικές διαδρομές είτε στα μονοπάτια των βουνών είναι από την φύση του πολύ απλό και γίνεται κατά βάση για την αγάπη προς την φύση και την άσκηση, με την έκρηξη των αγώνων και των συμμετοχών βλέπουμε ότι η τάση από τους κατασκευαστές είναι προς την απόλυτη εξειδίκευση σχεδόν για όλες τις μορφές εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είτε απλά τρέχει είτε συμμετέχει σε κάποιον αγώνα. Υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για τόσο μεγάλη εξειδίκευση; Η μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών σε μερικά μοντέλα αντικατοπτρίζει πραγματικά την μεγάλη διαφορά ποιότητας μεταξύ τους;

[NMAE]: Η “ιστορία” της εξειδίκευσης είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Είναι στη φύση μας να αναζητάμε το Citius-Altius-Fortius, και σε αυτό τον αδιάκοπο αγώνα χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο, μέσο και τρόπο που έχουμε στη διάθεση μας. Πάντα βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας marketing (hype), ο παράγοντας role-model (και τι φοράει/χρησιμοποιεί/προτείνει), αλλά και οι επιταγές της μόδας. Αν όλα αυτά οδηγούν σε καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη απόλαυση, κανένα πρόβλημα. Απλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως different folks have different strokes. Άρα τα εξειδικευμένα προϊόντα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και σύνεση, και με πολύ καλή επίγνωση του τι χρειαζόμαστε και πόσο μπορούμε.

Το θέμα της διαφοροποίησης των τιμών χωράει μεγάλη κουβέντα. Εδώ και κάμποσα χρόνια όμως και με λιγοστές ευτυχώς εξαιρέσεις, το “you get what you pay for” τείνει να γίνει κανόνας. Και κακά τα ψέματα, μεγάλο και καλό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει η προσωπική εμπειρία των δρομέων/καταναλωτών και η γοργά μεταδιδόμενη γνώση από ειδικούς του χώρου (viva τα social media και τα websites όπως καλή ώρα το Advendure).

Μιλώντας προϊοντικά και εμπορικά, το ορεινό τρέξιμο και οι υπεραποστάσεις ανήκουν στα σπορ που χρειάζονται και εξειδικευμένα προϊόντα αλλά και πληρότητα εξοπλισμού. Τα σωστά παπούτσια, ο κατάλληλος ρουχισμός, η σωστή μεταφορά του όποιου εξοπλισμού και η σημασία της (σωστής) υδροδότησης (βλέπε το άρθρο: http://www.camelbak.com/en/International/Military-Tactical/Hydration/Hydration-101-Quiz.aspx) κάπου-κάποτε θα κάνουν τη μικρή διαφορά που θα φέρει τη μεγάλη επίδοση.[Advendure]: “Γρήγορο και ελαφρύ”, είναι το  βασικό μότο που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία εξοπλισμού για δραστηριότητες στο βουνό (outdoor). Ποιες τάσεις βλέπετε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά όσο αφορά τον εξοπλισμό για ορεινό τρέξιμο και trail running στο άμεσο μέλλον; Τι καινούργιο θα δούμε σε σχέση με τον εξοπλισμό που προμηθεύει η εταιρεία σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τυχόν νέα μοντέλα που θα λανσάρετε στην αγορά την σεζόν 2014-2015;

[NMAE]: Στο χώρο του ποδηλάτου από όπου και προέρχεται η εταιρία μας, κυκλοφορούν σαν ανέκδοτα ιστορίες για πολύ ελαφριά πλαίσια ή και ολόκληρα ποδήλατα, με μάλλον υπέρβαρους αναβάτες, ή κλειδωνιές πολλών κιλών, ή μεταφερόμενο εξοπλισμό ‘τόνων’, με αποτέλεσμα το σύνολο ποδήλατο-αναβάτης να γίνεται εξαιρετικά ασταθές, στα όρια του επικίνδυνου.

Με τον ίδιο τρόπο το δρομικό προϊόν πρέπει να υπακούει σε κανόνες, να σέβεται τους φυσικούς νόμους και να μη λησμονεί το πανάρχαιο «με-μέτρο». Μετά την πετυχημένη και μακρόβια Air (Jordan) εποχή, τα παπούτσια πέρασαν μια φάση απογύμνωσης αναζητώντας τα χαρακτηριστικά του ξυπόλητου δρομέα. Τα τελευταία χρόνια “bells and whistles are back”, ενώ παράλληλα η σοβαρή έρευνα και καταμέτρηση σε εργαστηριακές συνθήκες με χρήση super slow cameras και μετρήσεων σε αεροδυναμικά τούνελ, μάλλον έγινε ρουτίνα και αναπόσπαστο κομμάτι των τμημάτων Έρευνας-Εξέλιξης και Ανάπτυξης Προϊόντος.

Στο παπούτσι και στο τρέξιμο εκτός ασφάλτου, μεγάλη σημασία έχουν αυτή τη στιγμή η απορρόφηση των κραδασμών από τη σόλα, η σωστή στήριξη του ποδιού από τα πλευρικά μέρη και τη φτέρνα, και η άνεση/εργονομία του επάνω-μπροστά μέρους. Εδώ και ένα χρόνο η Pearl Izumi βασίζεται στην τεχνολογία E-Motion με μεταβαλλόμενο πάχος σόλας κατά μήκος του παπουτσιού (dynamic offset).

Την ίδια στιγμή η σόλα έχει ανάστροφο grip για καλύτερη πρόσφυση σε κάθε κλίση (ανηφόρα ή κατηφόρα) και energy foam που επιστρέφει την ενέργεια από το πάτημα σαν ένα δρομικό KERS.Το επάνω μέρος είναι one-piece με παντελή έλλειψη ραφών, μηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα ερεθισμού από τις τριβές.

Το αγωνιστικό μοντέλο E-Motion Trail-N1 με ελάχιστο offset που κυμαίνεται από 1 χιλιοστό στο πρώτο/αρχικό σημείο επαφής (της σόλας με το έδαφος) μέχρι 4,5 χιλιοστά, και βάρος 272 γραμμάρια.

Το προπονητικό μοντέλο E-Motion Trail-N2 από 4 μέχρι 7,5 χιλιοστά και 275 γραμμάρια.

Και το μοντέλο E-Motion Trail-Μ2 με ίδια χαρακτηριστικά σόλας, βάρος 283 γραμμάρια και υποστήριξη της καμάρας του πέλματος του δρομέα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στην υδροδότηση και στο τρέξιμο εκτός ασφάλτου, πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι το μικρό βάρος, ο compact όγκος, η έξυπνη αποθήκευση με δυνατότητες customization, η καλή εφαρμογή στον κορμό ή τη μέση του δρομέα, και η σταθερότητα της στήριξης (Σακιδιο Ultra Lr Vest).

 

 
[Advendure]: Το ορεινό τρέξιμο γνωρίζει στην χώρα μας τεράστια άνθηση, με πάνω από 100 αγώνες και χιλιάδες αθλητές να συμμετέχουν φέτος σε αυτούς, γεγονός που θα αποτυπωθεί στο τέλος της χρονιάς και επίσημα με την δημοσίευση της “Ετήσιας Έκθεσης Ορεινού Τρεξίματος 2014” του Advendure. Πως βλέπεται αυτή την έκρηξη και που πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει;

[NMAE]: Η αύξηση των αγώνων ορεινού τρεξίματος με γεωμετρική πρόοδο φαίνεται να συνέπεσε με την έναρξη της οικονομικής δυσκολίας στη χώρα μας. Και μάλλον “βόλεψε” ότι το τρέξιμο είναι απλό, γρήγορο, γίνεται σχεδόν παντού, και απαιτεί εξοπλισμό που μπορεί να κινηθεί σε λογικά πλαίσια κόστους.

Το πολύ θετικό και στα όρια του συγκινητικού είναι ότι αυτές οι δρομικές γιορτές του Σαββατοκύριακου όχι μόνο αυξάνουν σε αριθμό, αλλά παράλληλα απλώνουν τις ρίζες τους σε κάθε γωνιά της τόσο κατάλληλης για αυτό το χαρακτήρα αγώνων χώρας μας, βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα τους, δίνουν έμφαση στην ασφάλεια και τη δημιουργία ευτυχίας στους συμμετέχοντες, και δημιουργούν ένα κοινωνικό ιστό με αθλητικές μεν συντεταγμένες που όμως φαίνεται να εξελίσσεται σε ουσιαστικό και υγιές υπόβαθρο για ένα καλύτερο αύριο.

Στόχος μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να είναι η δημιουργία κι άλλων Ελληνικών αγώνων με διεθνή απήχηση και ταυτότητα, βλέπε Σπάρταθλο και Μαραθώνιο Ολύμπου, με ποικιλία terrain, τεχνικών δυσκολιών και αγωνιστικών προδιαγραφών. Η ωρίμανση του Ελληνικού ετήσιου ημερολογίου αγώνων ορεινού τρεξίματος, η αύξηση των συμμετοχών, η ολοένα και μεγαλύτερη συνεισφορά εθελοντών και το αγκάλιασμα από τις τοπικές κοινωνίες, επιβάλλεται να συνεισφέρουν στον εθνικό στόχο του να δείξουμε ότι πέρα από τον κλασσικό τουρισμό του παραδοσιακού και χωρίς έμπνευση  τις περισσότερες φορές sight-seeing και του εγκλωβισμού του all-inclusive, υπάρχει και κάτι άλλο, διαφορετικό, ακόμη καλύτερο.

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!

Η βιασύνη είναι κακός οδηγός!