Pearl Izumi Ultra Inside-Out Long Sleeve: Παρουσίαση και Δοκιμή! Κύριο

Από 22 Ιαν 2014

Η εταιρία Pearl Izumi - η οποία ξεκίνησε πριν 60 χρόνια από την Ιαπωνία - είναι γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα και σχεδίαση των ρούχων της, γεγονός το οποίο μας κίνησε το ενδιαφέρον ώστε να δοκιμάσουμε την νέα της σειρά, που όπως δηλώνει η ίδια στοχεύει σε αθλητές ultra-trail και υπεραποστάσεων.  Ένα ρούχο που θα χρησιμοποιηθεί σε αγώνα ultra-trail θα πρέπει σίγουρα να είναι ελαφρύ λόγω της πολύωρης χρήσης του από τον αθλητή, να μην προκαλεί τριβές εσωτερικά, να απορροφά και να απομακρύνει τον ιδρώτα και την υγρασία, να έχει πολύ καλό εξαερισμό αλλά και να στεγνώνει εύκολα. Η Pearl Izumi, με την μπλούζα “Ultra Inside-Out”, στοχεύει στην βελτιστοποίηση αυτών των βασικών παραγόντων. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της και τα αποτελέσματα των δοκιμών μας...
Μια πρώτη παρατήρηση αφορά την ίδια την ονομασία της μπλούζας, δηλαδή το “Inside-Out”. Όταν το άκουσα για πρώτη φορά αναρωτήθηκα αν έχει να κάνει με την ιδιότητα που έχουν κάποια ρούχα να μπορούν να φορεθούν και από τις δυο πλευρές, αλλά τελικά μόλις την πήρα στα χέρια μου διαπίστωσα ότι δεν έχει σχέση με κάτι τέτοιο. Αυτό που θέλει να δηλώσει η εταιρία με την ονομασία αυτή είναι ότι έχουν απομακρυνθεί όλες οι ραφές από το εσωτερικό της μπλούζας – σε αντίθεση με την πλειοψηφία των δρομικών ρούχων – και έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό της, ώστε να μην υπάρχουν τριβές με το δέρμα στα σημεία των ραφών, και άρα να αποφεύγονται οι ερεθισμοί. Αυτό φαίνεται καθαρά αν παρατηρήσει κανείς συγκεκριμένα σημεία, όπως οι ενώσεις του φερμουάρ, στα μανίκια και στον λαιμό κτλ..Το κυρίως σώμα της μπλούζας είναι φτιαγμένο από πολυεστέρα (70%) και από ένα ύφασμα ανακυκλώσιμο που βασίζεται στους κόκκους του καφέ!, γι’ αυτό και έχει την ονομασία S. Café® (30%). Το υλικό αυτό έχει εξαιρετική απορρόφηση της υγρασίας, στεγνώνει γρήγορα και απορροφά τις οσμές. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ και σε συνδυασμό με το λεπτότερο ύφασμα στις λωρίδες κάτω από το χέρια και στα πλάγια του σώματος (62% πολυεστέρας, 38% S. Café®) προσδίδουν πολύ καλές ιδιότητες εξαερισμού στην μπλούζα. Λωρίδα εξαερισμού από το ίδιο υλικό υπάρχει και στο επάνω μέρος της πλάτης ακριβώς κάτω από τον αυχένα.Η φόρμα της μπλούζας είναι semi-fit, που σημαίνει ότι είναι μεν αρκετά εφαρμοστή στο σώμα, αλλά αφήνει το περιθώριο να φορέσει ο αθλητής και κάτι ακόμη (κοντομάνικη μπλούζα, λεπτό ισοθερμικό κτλ..) εσωτερικά. Είναι σχετικά ελαφριά (204 γραμμάρια στο μέγεθος medium που δοκίμασα) και κρατάει ζεστό το σώμα, το ύφασμα της τεντώνεται (stretch), ενώ η κατασκευή της όπως είπαμε δεν προκαλεί τριβές.

 

Φόρμα semi-fit, μεγάλο σε μήκος φερμουάρ και λαιμός τύπου "ζιβάγκο" για την "Inside-Out"!

Το φερμουάρ είναι αρκετά μεγάλο σε μήκος (25.4 cm) και μπαίνει σε θήκη ψηλά στο σημείο που κλείνει τελείως, ενώ στον λαιμό η μπλούζα είναι τύπου “ζιβάγκο”. Με αυτόν τον τρόπο κρατάει τον λαιμό ζεστό σε συνθήκες ψύχους, αλλά ταυτόχρονα όταν ανέβει σημαντικά η θερμοκρασία και ο αθλητής νιώσει να ζεσταίνεται, το μεγάλο άνοιγμα του φερμουάρ εξασφαλίζει μια πιο δροσερή αίσθηση.Ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μοτίβο μικρών ανάγλυφων κυψελίδων, που υπάρχει επάνω σε αμφότερους τους ώμους. Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει καλύτερη “πρόσφυση” στο σακίδιο που φορά ο αθλητής σε αγώνες ultra-trail, αλλά επίσης συνεισφέρει και στην μακροβιότητα του ρούχου αφού δεν τρίβεται απευθείας το ύφασμα από τους ιμάντες του σακιδίου.

 

Το μοτίβο ανάγλυφων κυψελίδων για τους ιμάντες του σακιδίου αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μπλούζας!

Ένα ακόμη σημείο που ξεχωρίζει στην Pearl Izumi Ultra Inside-Out εντοπίζεται στο κάτω μέρος του εσωτερικού των μανικιών, όπου υπάρχει μια θήκη-πτυχή υφάσματος, που μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο αθλητής σε συνθήκες κρύου σαν γάντι. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τραβήξει μέσα τα χέρια του και να τοποθετήσει τα δάκτυλα μέσα σε αυτές τις εσωτερικές “τσέπες”.


Η μπλούζα διαθέτει αντανακλαστικό υλικό σε διάφορα σημεία της, ώστε να ξεχωρίζει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.Δοκιμή και Συμπεράσματα:


Δοκίμασα την μπλούζα σε μια σειρά προπονήσεων, που περιελάμβαναν από γρήγορα τρεξίματα έως και πολύωρες ορεινές εξορμήσεις, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα ρούχα για το επάνω μέρος του σώματος. Επίσης την δοκίμασα είτε τρέχοντας ελεύθερα είτε με σακίδιο πλάτης για να δοκιμάσω συγκεκριμένες ιδιότητες της μπλούζας. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο σχεδιασμός της καθώς και οι συνδυασμοί χρωμάτων με την οποία έρχεται στην χώρα μας.Από το πρώτο τρέξιμο μου φάνηκε εξαιρετικά άνετη, ενώ όντως δεν κάθεται απολύτως εφαρμοστά στο σώμα οπότε μπορεί εύκολα να φορεθεί και με κάποια άλλη μπλούζα εσωτερικά. Η απουσία ραφών απαλείφει το πρόβλημα τριβών, αλλά την κάνει και να “κάθεται” όμορφα πάνω στο σώμα μας. Στην πράξη βέβαια την νιώθεις λίγο πιο βαριά, σε σχέση με το πραγματικό της βάρος, ίσως λόγω και του ότι δεν είναι απόλυτα εφαρμοστή.


Έχει πολύ καλή απορρόφηση του ιδρώτα, και στεγνώνει εύκολα, γεγονός που σημαίνει ότι το ύφασμα S. Café® δουλεύει πολύ ικανοποιητικά όπως και τα πάνελ εξαερισμού της. Επίσης, δεν Διακρίνονται οι εξωτερικές ραφές και τα πάνελ εξαερισμού με διαφορετική ποσόστοση υφασμάτων σε σχέση με το κυρίως σώμα της μπλούζας!κρατάει οσμές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί σημαίνει ότι λειτουργεί σωστά και αντιβακτηριδιακά. Εξασφαλίζει σημαντική θερμική άνεση σε συνθήκες ψύχους ιδιαίτερα αν ανέβει το φερμουάρ ψηλά στον λαιμό, να τονίσω δε ότι δεν ενοχλεί καθόλου στον λαιμό όταν κλείσει εντελώς. Επειδή είναι semi-fit, μπορεί να φορεθεί και με κάποιο ισοθερμικό εσωτερικό για ακόμη μεγαλύτερη προστασία από το κρύο. Θεωρώ πολύ σημαντικό το μήκος του φερμουάρ, αλλά και τον λαιμό τύπου “ζιβάγκο”, διότι μπορεί να φορεθεί ακόμη και έντονες αλλαγές της εξωτερικής θερμοκρασίας, με τον λαιμό καλυμμένο στο κρύο και το φερμουάρ χαμηλά όταν ανέβει η θερμοκρασία, όπου βέβαια τότε χάνει λίγο σε εφαρμογή στο σώμα μιας και απελευθερώνεται μεγάλο μέρος του υφάσματος στην περιοχή του στήθους.Μου άρεσε ιδιαίτερα το ανάγλυφο μοτίβο μικρών κυψελίδων στους ώμους γιατί κρατάει σταθερότερο το σακίδιο αλλά επίσης παρατείνει και την ζωή του ρούχου αφού αυτό δεν τρίβεται απευθείας από τους ιμάντες. Δείχνει μεν λίγο περίεργο όταν τρέχεις χωρίς να φοράς σακίδιο, αλλά επιτυγχάνει άψογα τον σκοπό του σε αγώνες ultra-trail που η πλειοψηφία των αθλητών τρέχει με σακίδια διαφόρων μεγεθών.Τέλος, το εσωτερικό ύφασμα – τσέπες – στο κάτω μέρος των μανικιών είναι πολύ χρηστικό, αν δεν θέλεις να κουβαλάς γάντια μαζί στις δρομικές εξορμήσεις σου. Ζεσταίνονται τα δάκτυλα, και μάλιστα πολύ καλύτερα από άλλες ανάλογες πατέντες που έχουμε δει κατά καιρούς σε μπλούζες και οι οποίες αφήνουν ακάλυπτο μεγάλο μέρος των δακτύλων (οπές στο ύφασμα κτλ…). Μάλιστα, δοκίμασα να τοποθετήσω εκεί  gel σε μικρής διάρκειας τρεξίματα και κρατήθηκε εξαιρετικά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμεύσει και σαν πρόχειρη θήκη για 1-2 μικροπράγματα.

 

Οι εσωτερικές "τσέπες" για τα δάκτυλα προφυλάσσουν από το κρύο!

 

Συμπερασματικά, η  Pearl Izumi κάνει ένα σημαντικό μπάσιμο στον χώρο των ρούχων για ultra-trail, με μια ελαφριά μπλούζα εξαιρετικής κατασκευής, η οποία αντιμετωπίζει με πολύ καλό τρόπο τα προβλήματα εξαερισμού, απομάκρυνσης υγρασίας και εξάλειψης τριβών των πολύωρων αγώνων. Ταυτόχρονα, μια σειρά από σχεδιαστικές πατέντες (μοτίβο ανάγλυφων κυψελίδων στους ώμους, εσωτερικές τσέπες για τα δάκτυλα στα μανίκια, μεγάλο μήκος φερμουάρ) δουλεύουν πολύ καλά και αντιμετωπίζουν με την σειρά τους κάποιες άλλες δύσκολες στην αντιμετώπιση λεπτομέρειες που αφορούν τους αγώνες ultra-trail. Το μικρό βάρος της, αλλά και η έλλειψη τριβών εσωτερικά επιτρέπουν την χρήση της και σε γρήγορους μικρότερους αγώνες ή προπονήσεις. Η λιανική τιμή της κυμαίνεται στα 65 ευρώ.Ευχαριστούμε την εταιρία NIKOS MANIATOPOULOS S.A, για την παραχώρηση μιας μπλούζας Pearl Izumi Ultra Inside-Out Long Sleeve για τις ανάγκες των δοκιμών μας.


Δημήτρης Τρουπής
Photo ©: Pearl Izumi, Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου, παρουσίαση του νέου αγώνα από το @Advendure_Net :… https://t.co/YEKvZOScIy
Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού