Τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε … η μήπως όχι όλα;

Από 13 Αυγ 2020

“Δεν μπορείς να θέσεις όρια σε τίποτα, όσο περισσότερο ονειρεύεσαι τόσο μακρύτερα πηγαίνεις”, έχει πει ο Michael Phelps, ο μεγαλύτερος κολυμβητής όλων των εποχών. Κι όμως, στο δικό μας άθλημα, το ορεινό τρέξιμο και ειδικά στο ultra-trail, υπήρξαν αθλητές που πήγαν τόσο πολύ μακριά, ώστε δεκαετίες μετά τα ρεκόρ που πέτυχαν σε εμβληματικούς αγώνες να μένουν εκεί ψηλά, σαν μακρινά αστέρια στον ουρανό που λάμπουν χωρίς να μπορούμε να τα αγγίξουμε. Κορυφαίοι αθλητές τα στόχευσαν και προσπάθησαν σκληρά να τα καταρρίψουν, αλλά χωρίς μέχρι στιγμής να τα έχουν καταφέρει, δείγμα της τεράστιας αθλητικής αξίας των αθλητών που τα κρατούν και μάλιστα σε μακρινές εποχές, χωρίς την τεχνολογία του εξοπλισμού και την εξέλιξη της αθλητικής διατροφής και υποστήριξης που υπάρχει στις μέρες μας.

 

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ψάχνοντας τους μεγάλους αγώνες στον πλανήτη και κυρίως στην Ευρώπη, δεν βρίσκουμε τέτοιας εμβέλειας ρεκόρ (εκτός ενός και μάλιστα Έλληνα …), παρά μόνο στην Αμερικανική ήπειρο. Αλλαγές διαδρομών, νεώτεροι αγώνες αλλά ίσως και η ύπαρξη κάποιων πολύ μεγάλων αθλητών στις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια να έπαιξαν τον ρόλο τους.  Ας κάνουμε αυτό το ταξίδι στο χρόνο κι ας θυμηθούμε αυτά τα ρεκόρ και τους αθλητές που τα κατέχουν.

 

Matt Carpenter στο Pikes Peak – Στο ιστορικό και φημισμένο Pikes Peak Marathon & Ascend στο Colorado (USA) έγραψε ο μεγάλος Matt Carpenter το 1993 μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ορεινού τρεξίματος! Ρεκόρ ανάβασης στην κορυφή (υψόμετρο 4.268 μέτρα!) με 2.01.06 και ρεκόρ στον συνολικό αγώνα μαραθώνιας απόστασης (+2.318m) με 3.16.39! Πολλοί προσπάθησαν να πλησιάσουν τα ρεκόρ του σε αυτή τη διαδρομή, όπως ο κορυφαίος αθλητής ορεινού τρεξίματος των ημερών μας Kilian Jornet το 2019 (λεπτομέρειες για την προσπάθεια του που είχαμε παρουσιάσει εδώ), αλλά έμειναν μακριά.

 

Matt Carpenter στο Leadville Trail 100 miler - Το Leadville 100 miler αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες 100 μιλίων στην Αμερική, με την ιδιαιτερότητα να διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου  σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τις επιδόσεις των αθλητών. Μετά από μια πρώτη προσπάθεια το 2004 - κοντά στις 21 ώρες – ο Carpenter έκανε μια εξωπραγματική επίδοση το 2005 που αποτελεί απλησίαστο ρεκόρ μέχρι σήμερα. Έτρεξε την διαδρομή σε 15 ώρες και 42 λεπτά! Ο αγώνας είναι μορφής out-and-back, δηλαδή απομακρύνεται για 50 μίλια και επιστρέφει πίσω σε τερέν με όχι μεγάλες κλίσεις. Εδώ έχουμε άλλο ένα ρεκόρ. Στην επίδοση του 2005, έτρεξε με περίπου ίδια splits (7.34 – 8.08) και κατάφερε να κρατήσει το συνολικό του χρόνο σε σταθμούς ανεφοδιασμού κάτω από 10 λεπτά. Κανένας άλλος δεν έφτασε τέτοια επίδοση στα 50 μίλια της επιστροφής. Οι πιο αξιοσημείωτες προσπάθειες να καταρριφτεί το ρεκόρ έγιναν από τον Anton Krupicka (16.14 το 2007), το 2012 από τον Γάλλο Thomas Lorblanchet, o οποίος πλησίασε στα 2 λεπτά διαφορά στα 50 μίλια αλλά έπεσε σημαντικά μετά με συνολικό χρόνο (16.29) και τον Rob Krar το 2018 που πέτυχε να κατέβει τις 16 ώρες (15.51.57) αλλά όχι να φτάσει και το ρεκόρ. Θεωρείται τίτλος τιμής να τερματίσει κάποιος το Leadville με διαφορά κάτω από μια ώρα από το ρεκόρ του Carpenter! Αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος της επίδοσης.

 

 

Ann Trason στο Leadville Trail 100 miler – Η μεγαλύτερη αθλήτρια ορεινού τρεξίματος όλων των εποχών, με 14 νίκες στoν πιο ιστορικό αγώνα ultra trail στον πλανήτη, το Western States Endurance Run, έσπασε τα χρονόμετρα το 1994 τερματίζοντας σε 18.06, μετά από μια μεγάλη μάχη νύχτα και μέρα με ένα γκρουπ ινδιάνων Tarahumara. Αξιοσημείωτο επίσης ότι τερμάτισε στην δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, κάτι βέβαια που είχε πετύχει και στο Western States Endurance Run το 2015. Πιο κοντινή επίδοση, το 19.00 της Clare Gallagher το 2016.

 

 

Ellie Greenwood στο Western States Endurance Run – To 16.47 που πέτυχε η Αμερικανίδα αθλήτρια το 2012 είναι πραγματικά μια εκπληκτική επίδοση, αν αναλογιστούμε μόνο 4 αθλήτριες έχουν κατέβει τις 18 ώρες στην ιστορία του αγώνα. Πιο κοντινή επίδοση της Courtney Dauwaulter με 17:27 το 2018.

 

 

Jim OBrien στο Angeles Crest 100 Miler Πολύ δημοφιλής αγώνας στις ΗΠΑ, διεξάγεται στην Καλιφόρνια και διασχίζει κομμάτια ενός από τα ωραιότερα μονοπάτια στην Αμερική, του Pasific Crest Trail. Το 1989, ο Jim O’Brien πέτυχε έναν εκπληκτικό χρόνο, 17.35, που παραμένει ως ρεκόρ μέχρι σήμερα. Μόνο ένας αθλητής, ο Hal Koerner, με το 18:29 που πέτυχε το 2008 πλησίασε κάτω από μια ώρα αυτή τη ασύλληπτη επίδοση. Κατά τη διάρκεια των ετών, μεγάλοι αθλητές όπως οι Ben Hian, Tom Nielsen, και Scott Jurek κυνήγησαν το ρεκόρ χωρίς επιτυχία.

 

Γιάννης Κούρος στο Σπάρταθλον – Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το ασύλληπτο ρεκόρ του κορυφαίου αθλητή όλων των εποχών στις υπεραποστάσεις ασφάλτου - του Γιάννη Κούρου - στο Σπάρταθλον το 1984, παρότι δεν είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος ή ultra-trail. Το Σπάρταθλον είναι ο πιο ιστορικός και δημοφιλής αγώνας υπεραπόστασης σε άσφαλτο στον πλανήτη και το εξωπραγματικό 20.25 - επίδοση που δεν έχει πλησιάσει καν αθλητής τα επόμενα χρόνια - ανήκει σαφώς στα μεγάλα ρεκόρ που δεν έχουν καταρριφτεί. Ο Scott Jurek, ο Aleksandr Sorokin, ο Ivan Kudin και ο Radek Bruner είναι μερικοί από τους κορυφαίους αθλητές που προσπάθησαν να το πλησιάσουν, με καλύτερη επίδοση το 22.04 του Sorokin το 2017, που είναι βέβαια η 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, αφού τις 4 καλύτερες τις έχει … ο Γιάννης Κούρος.

 

 

Τα ρεκόρ στον αθλητισμό γίνονται για να σπάνε, λέει ένα παλιό ρητό. Είναι η φύση της εξέλιξης του ανθρώπου, του αθλητισμού γενικότερα και όλων των θεμάτων που περιστρέφονται γύρω από αυτόν (εξοπλισμός, φυσιολογία, διατροφή, προπονητική, εμπειρία που προστίθεται σε κάθε άθλημα με το πέρασμα του χρόνου κτλ..). Να όμως που υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις που αντέχουν για πολλά χρόνια. Θα σπάσουν κάποια στιγμή; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά αυτό δεν είναι η μαγεία του αθλητισμού σε υψηλό επίπεδο;

 

Δημήτρης Τρουπής

Πληροφορίες από τa irunfar.com και trailrunner magazine

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race: https://t.co/wuZK4Xialg https://t.co/fIO6YiVojK
“Καθώς ο σπόρος άρχισε να ριζώνει, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει” - Moonwalk Traverse, η καταπληκτική διά… https://t.co/tVwLGn0IbC
Με κορυφαίο συναγωνισμό και σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές το Transgrancanaria στις 24-28 Φεβρουαρίου 2021:… https://t.co/4MAh9hGAsT
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race!

“Καθώς ο σπόρος άρχισε να ριζώνει, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει” - Moonwalk Traverse, η καταπληκτική διάσχιση του Sean Villanueva!

Με κορυφαίο συναγωνισμό και σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές το Transgrancanaria στις 24-28 Φεβρουαρίου 2021!

Ο Sean Villanueva ολοκλήρωσε την πρώτη solo διάσχιση του Fitz Traverse στην Νότια Παταγονία!

Ανάπτυξη των ΑΠΕ με σεβασμό στη βιοποικιλότητα: Ένα βιώσιμο σενάριο για ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών με ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος!

O Αντώνης Συκάρης διέκοψε στα 7.440m την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή του Κ2!

Ορειβατικός εξοπλισμός CAMP για τα πρώτα & ασφαλή βήματά σας στο χειμερινό βουνό

Τρέξιμο σε Κατηφόρα - Μυϊκή Καταπόνηση και Στρατηγικές Προσαρμογής!

Μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A!

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!

Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων!

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!