Pikes Peak Marathon & Ascend - To ακατάρριπτο ρεκόρ και ο ... Kilian!

Στον αθλητισμό υπάρχουν κάποια ρεκόρ που είναι τόσο μεγάλα για την εποχή που πραγματοποιήθηκαν, ώστε να “στοιχειώνουν” για δεκαετίες τις προσπάθειες κάθε επίδοξου αθλητή που επιχειρεί να τα καταρρίψει. Στο ορεινό τρέξιμο, αναμφισβήτητα τέτοιας αξίας είναι τα τεράστια ρεκόρ που πέτυχε στο ιστορικό και φημισμένο Pikes Peak Marathon & Ascend στο Colorado (USA) το 1993, ο μεγάλος Matt Carpenter! Ρεκόρ ανάβασης στην κορυφή (υψόμετρο 4.268 μέτρα!) με 2.01.06 και ρεκόρ στον συνολικό αγώνα μαραθώνιας απόστασης (+2.318m) με 3.16.39!

Φέτος όμως είναι μια ιδιαίτερη χρονιά μιας και ο μεγαλύτερος αθλητής ορεινού τρεξίματος των ημερών μας, ο Kilian Jornet, έχει βάλει σαν στόχο - για δεύτερη φορά μετά το 2012 (είχε πετύχει επίδοση 3.40.26) - να το καταρρίψει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος από τις αρχές του 2019. Θα τα καταφέρει; Πολλές οι συζητήσεις αυτή την περίοδο στην Αμερική, με τις προβλέψεις να δίνουν και να παίρνουν. To κλειδί είναι φυσικά η ανάβαση, μιας και το 2.01 του Carpenter είναι εκπληκτικός χρόνος. Ίσως θα πρέπει να πλησιάσει τις 2 ώρες ο kilian για να έχει ελπίδες. Όσες όμως νίκες και ρεκόρ να έχει κάνει ο μεγάλος Καταλανός αθλητής στην καριέρα του, το ρεκόρ του Pikes Peak σίγουρα θα είναι ίσως το σημαντικότερο αν τα καταφέρει. Γιατί θα αφορά ένα ιστορικό και εξωπραγματικό ρεκόρ που κρατάει 26 ολόκληρα χρόνια….

 

Στις γυναίκες το ρεκόρ ανάβασης το έχει η Αμερικανίδα Kim Dobson με επίδοση 2.24.58 (2012), ενώ το ρεκόρ στο marathon το πέτυχε πέρσι η επίσης Αμερικανίδα Megan Kimmel με χρόνο 4.15.06.

 

H Megan Kimmel στην περσινή της κούρσα στην οποία πέτυχε ρκόρ διαδρομής γυναικών με επίδοση 4.15.06

 

Εκτός φυσικά του Kilian Jornet αρκετά μεγάλα ονόματα του ορεινού τρεξίματος θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον ιστορικό αγώνα του Colorado, όπως ο Πολωνός Bartlomiej Przedwojewski, ο ντόπιος Darren Thomas, ο Γάλλος Juliet Rancon, ο Αμερικανός Tim Freriks, ο Ιταλός Fransesco Puppi, ο Αμερικανός Sage Canaday, ο γνωστός μας και κάτοχος του ρεκόρ στον Olympus Marathon Καταλανός Aritz Egea και ο Γάλλος Tribaurt Baronian. Η παρουσία της τελευταίας στιγμής του Ελβετού Rémi Bonnet στην εκκίνηση του αγώνα δίνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού το 2017 είχε νικήσει με το εξαιρετικό 3.37.08, κορυφαία επίδοση από όλους τους συμμετέχοντες! Η μέχρι στιγμής χρονιά του πάντως είναι μέτρια, με ένα DNF στο Zegama, την 5η θέση στο Mont Blance Marathon, την 10η στο Dolimites Skyrace και την 8η στο Sierre-Zinal!

 

Στις γυναίκες θα δώσουν μεγάλη μάχη η κάτοχος του ρεκόρ Megan Kimmel, η Ελβετίδα Maude Mathys, η Νορβηγίδα Eli Ann Vergsdal, η Ιταλίδα Sylvia Rampazzo, η γνωστή μας Ολλανδή Ragna Debats και η Γαλλίδα Amandine Ferrato.

 

 

Το Pikes Peak Marathon είναι ο επόμενος σταθμός του Golden Trail Series by Salomon και θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Αυγούστου στο Manitou Springs του Colorado στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Matt Carpenter, το παλαιότερο άρθρο - αφιέρωμα του Advendure σε αυτόν τον σπουδαίο αθλητή, θα σας δώσει πολλές πληροφορίες.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ