Γιάννης Κούρος: Υπερβαίνοντας το Αδύνατο, μία διάλεξη στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

09 Νοε 2015

Διάλεξη του δρομέα υπεραποστάσεων, Γιάννη Κούρου,
στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2015

 

Στο πλαίσιο του 33ου Μαραθωνίου της Αθήνας, το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στις 17:30, παρουσιάζει τον κορυφαίο δρομέα υπεραποστάσεων όλων των εποχών, Γιάννη Κούρο, σε μία διάλεξη γύρω από το αγωνιστικό πνεύμα, την επιμονή, την υπέρβαση των ορίων του σώματος αλλά και την πραγματική δύναμη της θέλησης.

Ο Γιάννης Κούρος, είναι αθλητής με ένα πλούσιο αριθμό διακρίσεων στο μη Ολυμπιακό άθλημα του υπερμαραθωνίου, καθώς από το 1977, οπότε και ξεκίνησε να αγωνίζεται, είναι κάτοχος 134 παγκοσμίων ρεκόρ και έχει κερδίσει 53 υπερ-μαραθώνιους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου και του Σπάρταθλου, το οποίο και έχει κερδίσει τέσσερις φορές. Το 2005 και το 2011, ο Κούρος πραγματοποίησε τον «Φειδιππίδειο Άθλο», διασχίζοντας τη διαδρομή που πραγματοποίησε ο αρχαίος δρομέας Φειδιππίδης, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει τρέξει συνολικά απόσταση, ανάλογη με εκείνη από τη Γη έως τη Σελήνη.

 

Μέσα από την ομιλία του, ο Γιάννης Κούρος θα προσεγγίσει τον αγώνα, τον αθλητισμό, την αντοχή και τη θέληση, μέσα από την πολυετή εμπειρία του και τις διακρίσεις του, με στόχο να αποκωδικοποιήσει όλα όσα χρειάζεται ένας δρομέας, αλλά και γενικά ο σύγχρονος άνθρωπος, για να επιτύχει το στόχο του και να «υπερβεί το αδύνατο».

 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού υπέρ του Μαραθωνίου δρόμου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.athensauthentic.com.

 

Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών:
Τηλ: 210 8778396-8
Email: [email protected]
Κέντρο Επισκεπτών - Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα

 

Σύντομα βιογραφικά στοιχεία του Γιάννη Κούρου:

Ο Γιάννης Κούρος, γεννήθηκε το 1956, στην Τρίπολη Αρκαδίας και από δεκαέξι ετών ξεκίνησε τον αθλητισμό. Έχει συμμετάσχει σε μία σειρά αγώνων μαραθωνίου και υπερ-μαραθωνίου παγκοσμίως, έχοντας καταρρίψει περισσότερα από 160 παγκόσμια ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Αυστραλία, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, με τις σπουδές του να επικεντρώνονται στη μουσική και τη νέα ελληνική λογοτεχνία. Το 2000 ανακηρύχθηκε από την Νομαρχία Αττικής τιμητικά, ως πρέσβης του Ελληνισμού.

 


Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013, με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο, και να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ.

Το Κέντρο Επισκεπτών φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση για τους τρεις πυλώνες του ΚΠΙΣΝ: την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το έκτασης 170.000 τ.μ. Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους το Κέντρο Επισκεπτών προσφέρει μια «πρώτη γεύση» της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Η εφήμερη κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών είναι σχεδιασμένη από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό.
Όλες οι εκδηλώσεις του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι δωρεάν για το κοινό.

Από τον Φεβρουάριο του 2016, το Κέντρο Επισκεπτών θα μεταφέρει τις δραστηριότητές του από το κτίριο της Εσπλανάδας, στο κτίριο που θα στεγάσει μόνιμα το κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο, όπως και το σύνολο του ΚΠΙΣΝ, το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο –για όσο ακόμη το έργο είναι υπό κατασκευή- από μία νέα, συναρπαστική οπτική γωνία, καθώς σε λίγα μόνο μέτρα αναπτύσσονται ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του έργου, όπως το Πάρκο, το Υδάτινο κανάλι, το πράσινο δώμα της Βιβλιοθήκης και το ενεργειακό στέγαστρο.

Το νέο Κέντρο Επισκεπτών θα εξακολουθήσει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Το Κέντρο Επισκεπτών θα συνεχίσει επίσης να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ