Covid19 & ITRA: Η επίσημη θέση της Διεθνούς Ομοσπονδίας μέσα από την συνέντευξη του Νίκου Ζάνα στο Advendure!

Μετά τα άρθρα του Advendure που αφορούσαν τα θέματα των αθλητών αυτή την περίοδο της πανδημίας, αλλά και τις θέσεις των Ελλήνων διοργανωτών αγώνων ορεινού τρεξίματος πάνω στις επιπτώσεις της στους αγώνες και το μέλλον του ορεινού τρεξίματος όταν βγούμε από αυτή τη δύσκολη περίοδο, ήρθε η σειρά να μάθουμε την επίσημη θέση της ITRA (International Trail Running Association), πάνω στα ίδια σημαντικά ερωτήματα. Ο Νίκος Ζάνας, με την διπλή ιδιότητα του ως  ITRA Steering Committee member και Runners National Representative - Greece, εκφράζει μέσα από τις απαντήσεις του - οι οποίες δίνουν σαφείς κατευθύνσεις σε διοργανωτές και αθλητές - την επίσημη θέση της διεθνούς ομοσπονδίας πάνω στα καυτά θέματα που έχει φέρει η πανδημία του SARS-CoV-2 στο άθλημα μας, και τον ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό. 

 

 

[Advendure]: Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη ορατές στο ορεινό τρέξιμο τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, με όλες τις διοργανώσεις να ακυρώνουν ή να μεταθέτουν χρονικά τους αγώνες τους. Ποιες είναι οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που πιστεύεις ότι έχει ή θα επιφέρει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση σε επίπεδο διοργανώσεων;

[Νίκος Ζάνας]: Βλέπουμε ότι το Trail Running συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία και παρόλες τις ακυρώσεις αγώνων  λόγω του ιού του κορωνοϊού να γίνεται ακόμα πιο δημοφιλές, καθώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν ανακαλύψει την  χαρά των τοπικών τους «μονοπατιών», ενώ περνούν χρόνο στο σπίτι τους. Θα είμαστε προετοιμασμένοι για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους νεοεισερχόμενους καθώς και τα τρέχοντα μέλη μας, πίσω στο trail running, όταν φτάσει εκείνη η ημέρα. Αυτή θα είναι μια νέα εποχή για το άθλημά μας, και επομένως και για την ITRA. Η ITRA θα είναι εκεί για να μοιραστεί την χαρά του trail running και των αξιών μας σε όλο τον κόσμο.

 

[Advendure]:  Ποια νομίζεις μπορεί να είναι η επόμενη μέρα στο ορεινό τρέξιμο; Ήδη έχουν εγερθεί συζητήσεις για τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται εφεξής στους αγώνες, ιδιαίτερα στους σταθμούς τροφοδοσίας. Έχεις κάποιες πρώτες σκέψεις ή προτάσεις για το θέμα αυτό;

[Νίκος Ζάνας]: Ναι. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν αρκετά νέα απαιτούμενα και απαραίτητα πρωτόκολλα για το πως θα γίνονται πχ οι ενημερώσεις των αγώνων, η εκκίνηση, ο τερματισμός, και οι σταθμοί βοήθειας/τροφοδοσίας. Αυτό θα περιλαμβάνει:

1. Εικονικές online τεχνικές ενημερώσεις πριν από την ημέρα των αγώνων, ώστε να αποφευχθούν μεγάλες συγκεντρώσεις το πρωί του αγώνα,

2. Εκκινήσεις κατά κύματα και όπου απαιτείται αποστάσεις και διαχωριστικά μεταξύ των δρομέων.

3. Υποχρεωτικοί σταθμοί απολύμανσης χεριών που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από κάθε δρομέα πριν από την είσοδο σε σταθμό βοήθειας/τροφοδοσίας.

4. Χρήση βιοαποικοδομήσιμων κυπέλλων μιας χρήσης ή πιάτων και μείωση στη χρήση μπουκαλιών νερού/αναψυκτικού χωρίς καπάκια.

5. Όλοι οι εθελοντές του σταθμού βοήθειας/τροφοδοσίας θα πρέπει να φορούν γάντια μίας χρήσης ανά πάσα στιγμή.

6. Όχι στην κοινή χρήση ηλεκτρολυτών κλπ - οι δρομείς θα έχουν τους δικούς τους.

7. Όχι ανοιχτά μπολ και πιάτα με κοινόχρηστο φαγητό. Όλες οι συσκευασίες φαγητού θα είναι κλειστές.

8. Αρκετά νέα ιατρικά πρωτόκολλα για πριν (σχετικά με την υγεία του δρομέα και την παροχή συμβουλών για παραμονή του στο σπίτι), κατά τη διάρκεια, και στο τέλος των αγώνων όπου ενδέχεται και να απαιτούν και αποστειρωμένο εργασιακό περιβάλλον, πιθανό εξοπλισμό ατομικής προστασίας (πχ στολές, μασκες ) κ.λπ. Είναι σαφές ότι οι αγώνες δεν θα είναι πλέον όπως πριν σχετικά με την καθαριότητα, τα ιατρικά πρωτόκολλα, τον αριθμό και την πυκνότητα των δρομέων που θα επιτρέπονται σε κάθε αγώνα κλπ.

Σκεφτείτε τι συνέβη με τα αεροδρόμια του πλανήτη μετά την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν πριν από 19 χρόνια παραμένουν ακόμα σε ισχύ.

 

[Advendure]:  Ποια η γενικότερη θέση της ITRA σε σχέση με τις αποφάσεις των διοργανώσεων σχετικά με την πανδημία και την διεξαγωγή τους ή όχι;

[Νίκος Ζάνας]: Πιστεύουμε ότι ο κάθε Διοργανωτής Αγώνων πρέπει να πάρει τη δική του απόφαση, θέτοντας πρωταρχικά την ασφάλεια των δρομέων και των εθελοντών του. Η όποια απόφαση του ασφαλώς θα πρέπει, να είναι σε συμφωνία με τις κατά τόπους κρατικές οδηγίες. Υποστηρίζουμε τις συστάσεις της Ultra-Endurance Sports Science & Medicine σχετικά με το πως θα πρέπει να χειριστούμε αυτή την πανδημία.

 

[Advendure]:  Κατά πόσο πιστεύεις ότι θα επηρεαστεί γενικά ο χώρος του ορεινού τρεξίματος και του outdoor στο μέλλον, με βάση βέβαια τα τωρινά δεδομένα και τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

[Νίκος Ζάνας]: Το trail running, πριν από την πανδημία, παγκοσμίως είχε μια ετήσια αύξηση 10%. Στην πραγματικότητα ήταν το μοναδικό είδος «τρεξίματος» που συνέχιζε να αυξάνεται. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όπου επιτρέπεται φυσικά, ανακαλύπτουν την ύπαιθρο για άσκηση, την γαλήνη της και τον καθαρό αέρα. Όταν βγούμε από την πανδημία, αναμένουμε μια επιστροφή στην παγκόσμια αύξηση κατά 10% στο trail running ΑΛΛΑ πιστεύουμε επίσης ότι θα υπάρξει και μια μεγάλη αύξηση σε νέους δρομείς που θα προέρχονται από εκείνους που βρήκαν την ομορφιά των μονοπατιών (δηλάδη του trail running) κατά τη διάρκεια της covid-19 ενώ έπρεπε να μείνουν στο σπίτι τους, και τώρα θα θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το νέο τους χόμπι.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ