Πανδημία και μέλλον του Ορεινού Τρεξίματος: Ο λόγος στους διοργανωτές αγώνων!

Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη ορατές στο ορεινό τρέξιμο τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, με όλες τις διοργανώσεις – σε ορίζοντα αρχικά μέχρι το τέλος Ιουνίου - να ακυρώνουν ή να μεταθέτουν χρονικά τους αγώνες τους. Σε αυτό το σημείο νομίζουμε ότι πρέπει να δώσουμε το λόγο στους διοργανωτές των αγώνων, αλλά και σε πολύ έμπειρους τεχνικούς διευθυντές, ώστε να ακούσουμε – μετά τους αθλητές – το πώς αφουγκράζονται την διαμορφωθείσα κατάσταση. Ποιες είναι οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που πιστεύουν ότι έχει – ή θα - επιφέρει  αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση σε επίπεδο διοργανώσεων; Ποια νομίζουν ότι μπορεί να είναι η επόμενη μέρα στο ορεινό τρέξιμο; Ήδη έχουν εγερθεί συζητήσεις για τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται εφεξής στους αγώνες, ιδιαίτερα στους σταθμούς τροφοδοσίας. Έχουν κάποιες πρώτες σκέψεις ή προτάσεις για το θέμα αυτό; Τέλος, κατά πόσο πιστεύουν ότι θα επηρεαστεί γενικά ο χώρος του ορεινού τρεξίματος και του outdoor στο μέλλον, με βάση βέβαια τα τωρινά δεδομένα και τις μέχρι τώρα εξελίξεις. Ο λόγος σε αυτούς τους ανθρώπους που μας προσφέρουν το πεδίο για να χαρούμε αγωνιστικά τα μονοπάτια των ελληνικών βουνών! Ευχαριστούμε πολύ αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για μια συζήτηση πολύ σημαντική για τις εξελίξεις στο χώρο!

 

 

Σίμος Τσακίρης - ALPAMAYO PRO TrailRace

Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη σοβαρές. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη σε όλο τον κύκλο των σοβαρών διοργανώσεων. Αναμνηστικά t-shirt, μετάλλια και διαφημιστικά υλικά με τυπωμένες ημερομηνίες παρήχθησαν και δεν διανεμήθηκαν. Επιπλέον, ακυρωμένες συμφωνίες με χορηγούς, επενδύσεις των διοργανωτών σε εξοπλισμό, σοβαρό πλήγμα στις εταιρείες χρονομετρήσεων και προπαντός το δυσεπίλυτο και δυσάρεστο θέμα της επιστροφής χρημάτων από ακυρώσεις ή μεταθέσεις αγώνων και η λίστα έχει κι άλλο. Όσο αφορά την επόμενη ημέρα στο ορεινό τρέξιμο και τους κανόνες υγιεινής, επιτρέψτε μου να πω πως αν το θέμα ήταν οι σταθμοί θα ήταν εύκολο με κατάλληλες μεθόδους να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο. Όμως ποιος το πιστοποιεί αυτό; Η δημόσια ασφάλεια δεν είναι για να παίζεις ούτε για να αυτοσχεδιάζεις. Οι αγώνες που κάνουμε είναι πρωτίστως κοινωνικά γεγονότα και ως τέτοια δεν μπορούν να αποστειρωθούν. Οι αγκαλιές, τα σπρωξίματα το μπιζάρισμα του κοινού και των συναθλητών μας είναι αυτό που μας ενώνει ως κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχει outdoor διοργάνωση. Άρα η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να παρακολουθούμε νηφάλια τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση αυτού του εφιάλτη σχεδιάζοντας την επιστροφή στην ομαλότητα.  Το βουνό εκεί είναι και δεν χρειάζεται αγώνες για να το επισκεφτούμε προς το παρόν. Σχετικά με το πόσο θα επηρεαστεί ο χώρος του ορεινού τρεξίματος μπορώ να πω ότι για το εγγύς μέλλον δεν είμαι αισιόδοξος. Πολύ δημοφιλείς αγώνες και διοργανώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί ή μετατεθεί σε νέες ημερομηνίες αλλά όπως φαίνεται θα έχουμε και μέλλον. Για παράδειγμα ο αγώνας μας Alpamayo PRO TrailRace ενώ φαινομενικά έχει μια απόσταση από τις τρέχουσες εξελίξεις κινδυνεύει από μια πολιτική απόφαση προληπτικής προέκτασης των μέτρων εκ μέρους της πολιτείας όσο και ο κλασικός μαραθώνιος. Κατά την γνώμη μου, σε επίπεδο διοργανώσεων το παιχνίδι είναι χαμένο για φέτος και κάτι μου λέει πως αν δούμε αγώνες το φθινόπωρο θα οφείλεται σε θαύμα. Βέβαια καθώς λένε ‘’η ελπίδα πεθαίνει τελευταία’’.

 

Αντώνης Φορτάτος – Μονοπάτι Παρνασσού

Για το Σύλλογο μας, η διοργάνωση Μονοπάτι Παρνασσού και με τη προϋπόθεση της στήριξης από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, ήταν το οικονομικό μας σωσίβιο. Ήταν/είναι η διοργάνωση στην οποία τα τελευταία χρόνια βασιζόμαστε για να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες των Ακαδημιών μας, μιας και οι συνδρομές των μελών μας ουσιαστικά δεν καλύπτουν τα έξοδά μας. Άρα για το Σύλλογό μας η οικονομική επίπτωση είναι σοβαρή και άμεση. Ο προϋπολογισμός μας εκτροχιάστηκε!! Επίσης, αυτό που με απασχολεί πλέον είναι το κατά πόσο θα είναι εφικτή η διοργάνωση το 2021 ;;;!!! (Γι' αυτό αυτό άλλωστε έχουμε αφήσει ανοιχτή την (απίθανη) πιθανότητα διοργάνωσης ενός αγώνα 30 χλμ. στα τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου, είτε για φέτος, είτε και για μετάθεση όλης της διοργάνωσης αργότερα μέσα στη χρονιά, μιας και Απρίλιο δεν μπορούμε λόγω χιονιού να διοργανώσουμε "ψηλό¨αγώνα). Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί και η οικονομική επίπτωση στη τοπική αγορά της Αμφίκλειας και της ευρύτερης περιοχής, μιας και τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση "Μονοπάτι Παρνασσού" αποτελούσε ένα επιπλέον τουριστικό 3ήμερο. Όσον αφορά άλλες πιο μεγάλες διοργανώσεις που υποστηρίζονται από μεγάλους χορηγούς/εταιρείες οι επιπτώσεις λογικά θα είναι μεγάλες, ιδίως αν τελικά δεν καταφέρουν να μεταθέσουν τη διοργάνωση σε άλλη ημερομηνία, εντός του 2020 και επίσης ας λάβουμε υπόψη μας και το κατά πόσο θα πληγούν οικονομικά και οι μεγάλες εταιρείες/σπόνσορες που χρηματοδοτούν τους μεγάλους αγώνες.

Η επόμενη μέρα στο ορεινό τρέξιμο, όπως και οπουδήποτε αλλού στο χώρο του μαζικού αθλητισμού, θα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη και δύσκολα διαχειρίσιμη. Οι σταθμοί τροφοδοσίας νομίζω ότι θα είναι το λιγότερο από τα προβλήματα των αγώνων. Οι εθελοντές στους σταθμούς τροφοδοσίας θεωρώ ότι (θα) είναι σχετικά εύκολο να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν με υπευθυνότητα τους νέους και πιο αυστηρούς κανόνες υγιεινής (αποστάσεις ασφαλείας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), αλλά οι κανόνες θα πρέπει ταυτόχρονα να τηρούνται και από τους αθλητές. Τα ουσιώδη προβλήματα θα είναι στους χώρους μαζικής συνάθροισης των αγώνων (εκκίνηση, τερματισμός, σταθμοί τροφοδοσίας, γραμματείες, απονομές, συνοδοί και οικογένειες αγωνιζόμενων που περιμένουν για ώρες). Με τα νέα ισχύοντα δεδομένα όλοι αυτοί οι χώροι (διοργάνωσης και φιλοξενίας) πλέον καθίστανται αν όχι προβληματικοί, το λιγότερο μη λειτουργικοί. Τίποτα πλέον δε μπορεί να λειτουργήσει όπως (τουλάχιστον είχαμε συνηθίσει) πριν. Η αποφυγή μαζικής συνάθροισης θα οδηγήσει τα πάντα να διαρκούν περισσότερο κατά τη προετοιμασία, πριν και μετά τους αγώνες.

Και ερχόμαστε στο κυρίως πιάτο, τον αγώνα και τους αθλητές.

- Πλέον πόσοι αθλητές θα επιτρέπονται σε κάθε αγώνα;/διοργάνωση; (και κατ' επέκταση με πόσους αθλητές θα μπορεί ένας αγώνας να γίνει χωρίς να είναι ζημιογόνος;)

- Θα τρέχουμε ασθμαίνοντας και ιδροκοπώντας ο ένας δίπλα στον άλλον, ο ένας πίσω από τον άλλον, όπως πριν; Θα είναι πλέον αυτό εφικτό, ανεκτό και αποδεκτό από τον συναθλητή μας και πρωταρχικά από τη κοινή λογική; 

Φυσικά, οι ερωτήσεις είναι ρητορικές και οδηγούν στην τρίτη ερώτηση σας: με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει ορεινό τρέξιμο και outdoor δραστηριότητες στο βαθμό που ξέραμε. Αν μετακινηθούμε προς το εγγύς μέλλον και πούμε ότι τα απαγορευτικά μέτρα μετατρέπονται σε μέτρα προφύλαξης, θα μπορούσα να δω ("μικρούς") αγώνες με πολλαπλές εκκινήσεις (γκρουπ ελίτ αθλητών, και γκρουπ αθλητών των 5 ή 10 και εκκίνηση ανά 2, 3 ή περισσότερα λεπτά), φυσικά υπό τη προϋπόθεση της ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, αλλά και αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικά μεγαλύτερης διάρκειας διοργανώσεις.Ίσως να οδηγηθούμε σε "μετάλλαξη" των αγώνων, όπου θα συμμετέχουν γκρουπ/ομάδες αθλητών οι οποίες θα αποτελούνται από αθλητές γνωστούς μεταξύ των που δε θα φοβούνται να τρέξουν μαζί και με πολλά τέτοια γκρουπ κ με πολλαπλές εκκινήσεις να στηθεί κάποιος αγώνας (με πιθανότερο τόπο διεξαγωγής, The Twilight Zone). Ίσως να δούμε την άνθηση περισσότερων τοπικών αγώνων και/ή αγώνων περιφέρειας, μιας και οι μαζικές μετακινήσεις σε άλλους νομούς να μην είναι εφικτές (ή πλέον επιθυμητές) για αρκετό καιρό. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε mini περιφερειακά πρωταθλήματα, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον προϋποθέτει και την ύπαρξη, ή την ίδρυση μιας εποπτεύουσας Αρχής Ορεινού Τρεξίματος. (μάλλον βρίσκομαι ακόμα στη Ζώνη του Λυκόφωτος)

Overall 1, 2, 3 and beyond:  Φόβος που τείνει να εδραιωθεί στη καθημερινότητά μας, θα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί για πολύ καιρό και όσο και αν όλοι μας θέλουμε να συμμετάσχουμε στον πρώτο διαθέσιμο αγώνα, ταυτόχρονα θα έχουμε να σκεφτούμε την Υγεία μας και την οικογένειά μας. Πολλές διοργανώσεις θα δοκιμαστούν. Όσες επιβιώσουν, λογικά θα μειώσουν (κι άλλο) τις προσφερόμενες παροχές. Ο χώρος ο δικός σας μάλλον θα δοκιμαστεί. Χωρίς την ύπαρξη πολλών διοργανώσεων, εσείς πώς θα επιβιώσετε; Πολλά μαγαζιά που έχουν "ξεφυτρώσει" γύρω από Ορεινό Τρέξιμο και συναφείς δραστηριότητες, επίσης θα είναι δύσκολο να επιβιώσουν. Πολλές πόλεις και επαγγελματίες περιμένουν μέσα στη χρονιά τη διεξαγωγή ενός τουλάχιστον ορεινού αγώνα (και ας μη ξεχνάμε και τους ασφάλτινους αγώνες). Πολλοί αθλητές/συμμετέχοντες είτε θα χάσουν τη δουλειά τους, είτε θα χάσουν πολλά μεροκάματα από το περιορισμό της εργασίας τους για αρκετό χρονικό διάστημα και άρα η συμμετοχή σε αγώνες θα περιοριστεί αναλόγως. Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά για "πρώτο πιάτο". Ελπίζω να έπιασα το παλμό των ερωτήσεών σας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και είμαι τη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση ή σχόλια

 

Νίκος Καλοφύρης - Ursa Trail / Ultra Ursa Trail

Για τις ίδιες τις διοργανώσεις δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την ακύρωση ή τη μετάθεση αγώνων αφού δεν υπάρχουν έσοδα αλλά δεν υπάρχουν κι έξοδα. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι τοπικές κοινωνίες (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) που τις ημέρες των αγώνων αλλά και το προηγούμενο διάστημα οι αθλητές που θα επισκεπτόταν την περιοχή θα συνέβαλαν στην οικονομική δραστηριότητα.  Επίσης μέσα από μια διοργάνωση οικονομικό όφελος έχουν οι εταιρείες αθλητικών ειδών, αθλητικής διατροφής, βιοτεχνίες που κατασκευάζουν μετάλλια, έπαθλα, χρονομέτρηση, φωτογράφηση, βιντεοκάλυψη, ιστοσελίδες, τροφοδοσία σταθμών κά. Βλέπουμε δηλαδή ότι μέσα από μία διοργάνωση γίνεται ένας μεγάλος οικονομικός κύκλος. Αυτό θα λείψει από την αγορά με τις ανάλογες συνέπειες. Σχετικά με τους κανόνες υγιεινής, επεξεργαζόμαστε ήδη κάποια σχέδια για την επόμενη μέρα που στόχο θα έχουν την σωστή υγιεινή και προστασία στους σταθμούς τροφοδοσίας πχ. ατομικές συσκευασίες αλλά πιστεύω πως το πρώτο διάστημα οι ίδιοι οι αθλητές θα είναι επιφυλακτικοί και θα φροντίζουν για την τροφοδοσία τους μεταφέροντας οι ίδιοι τα απαραίτητα υλικά. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτονομία και παράλληλα θα βάλει σε περισσότερη σκέψη τους αθλητές σχετικά με το τι τους ταιριάζει καλύτερα και κάθε πότε πρέπει να το χρησιμοποιούν. Προσωπικά στους περισσότερους αγώνες πάντα έτσι έτρεχα και οι σταθμοί αποτελούσαν ένα συμπλήρωμα που μπορεί και να μην το χρειαζόμουν. Για το αν θα επηρεαστεί ο χώρος του ορεινού τρεξίματος, πιστεύω θα υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής στις νέες καταστάσεις που αρχικά θα επηρεάσει αρνητικά αυτές τις δραστηριότητες αλλά σταδιακά πάλι θα βρούμε το μονοπάτι μας έχοντας γίνει κι ένα ξεκαθάρισμα στο ποιες δραστηριότητες και ποιες διοργανώσεις μπορούν να συνεχίσουν. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

 

Πάνος Παναγιωτίδης - Olympus Marathon

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία για την περίπτωση των διοργανώσεων που έχουν ακυρωθεί είναι πολύ μεγάλες καθώς ένας αγώνας προϋποθέτει προετοιμασία μηνών και σημαντικά έξοδα πριν, που δεν μπορούν να καλυφθούν.  Για τους αγώνες που μετατίθενται, πέραν της όποιας οικονομικής ζημιάς,  σημαντική είναι η αβεβαιότητα που δημιουργείται καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσο σύντομα θα επανέλθουμε σε έστω κάποια σχετική κανονικότητα, που να επιτρέπει την διεξαγωγή τους, ικανή ώστε να προσελκύσει εκ νέου χορηγούς,  χωρίς τους οποίους δύσκολα θα μπορέσουν να διεξαχθούν αγώνες με οργανωτική επιτυχία. Για τη χρονιά που διανύουμε οι όποιοι αγώνες διεξαχθούν θα έχουν αυξημένο κόστος και σίγουρα λιγότερους συμμετέχοντες κυρίως από αθλητές του εξωτερικού που στην περίπτωση του Olympus Marathon αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα καθώς πέρυσι είχαμε 140 αθλητές από 33 χώρες. Θέλουμε και είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα στο ορεινό τρέξιμο, καθώς πιστεύουμε ότι η προσωπική ευθύνη θα κυριαρχήσει, και σε συνδυασμό με τα μέτρα που ληφθούν θα ελαχιστοποιήσουν τον όποιο κίνδυνο. Αλλαγές ίσως χρειαστεί  να γίνουν ώστε να μην υπάρχει μεγάλος συνωστισμός  (τμηματικές εκκινήσεις – γραμματεία – μεταφορά αθλητών) με αυστηροποίηση των κανονισμών και υποχρεωτικά μέτρα ατομικής προστασίας. Για τους σταθμούς τροφοδοσίας όλοι οι διοργανωτές εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρουν να λάβουν τα απαραίτητα απαιτούμενα μέτρα ώστε και εκεί η κατάσταση να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και είναι σίγουρο ότι και οι αθλητές θα το εκτιμήσουν και θα συμπεριφερθούν κατάλληλα. Ο αναγκαστικός περιορισμός των μετακινήσεων που όλοι βιώνουμε λόγω της πανδημίας και η έλλειψη της δυνατότητας πρόσβασης στη φύση – κυρίως για τους κατοίκους των αστικών κέντρων πιστεύουμε ότι θα έχει στο μέλλον θετικά αποτελέσματα για περισσότερες outdoor δραστηριότητες.  Όσο για το ορεινό τρέξιμο όλο και περισσότεροι θα ανακαλύπτουν τη μαγεία του και θα το ερωτεύονται!

  

Βασίλης Τζουμάκας - Zagori Mountain Running

Αναμφισβήτητα οι επιπτώσεις της πανδημίας στο ορεινό τρέξιμο θα είναι σημαντικές. Άλλωστε όπως ήδη βλέπουμε, και είμαστε ακόμη στην αρχή, έχουν επηρεαστεί όλοι οι τομείς της οικονομίας και των επαγγελμάτων, συνεπώς δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες οι αθλητικές διοργανώσεις. Ίσως κάποιες διοργανώσεις λόγω έλλειψης πόρων παύσουν, ίσως μειωθεί ο αριθμός των αθλητικών διοργανώσεων. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα κόστη συμμετοχής, διοργάνωσης κλπ, αν θα αυξηθούν ή θα μειωθούν. Θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθούν οι οικονομικοί τριγμοί και μετά θα μπορούμε να κάνουμε μια πιο σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης. Η πανδημία ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας σε πολλά πράγματα. Η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ποτέ ίδια με πριν. Πιστεύω ότι το τρέξιμο θα συνεχίσει να αποτελεί ένα βασικό τρόπο άθλησης και εκτόνωσης των αθλητών αλλά και των πολιτών, απλώς θα αλλάξουν πολλά πράγματα σχετικά με τους κανόνες υγιεινής. Οι διοργανώσεις θα πρέπει να το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη. Κάποιες θα πρέπει να αλλάξουν τα ιατρικά τους πρωτόκολλα και κάποιες, που μέχρι τώρα δεν φρόντιζαν να έχουν καμία πρόβλεψη σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να το υιοθετήσουν άμεσα, καθώς δεν αποκλείεται ο όρος αυτός να αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός αγώνα. Έτσι θα αισθάνεται και ο αθλητής/ δρομέας πιο σίγουρος και ασφαλής όταν βλέπει ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Για το πόσο θα επηρεαστεί ο χώρος του ορεινού τρεξίματος, για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Κανείς δεν ξέρει πόσο η πανδημία θα επηρεάσει τη ζωή μας και σε ποιο βαθμό και μέχρι πότε. Σίγουρα μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα. Τα πράγματα θα βελτιωθούν από τη στιγμή που θα βγει το εμβόλιο και η επίσημη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα «ξεκαθαρίσει το τοπίο» όσον αφορά στο χώρο του ορεινού τρεξίματος και στις διοργανώσεις. Ήδη η χώρα μας παράγει πολύ περισσότερες διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος από αυτές που μπορεί να αντέξει, για να το πω κάπως διαφορετικά. Πιστεύω ότι μόνο οι διοργανώσεις που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και φυσικά ικανοποιούν όλα τα ιατρικά κριτήρια και τους κανόνες υγιεινής θα επιβιώσουν. Όσο για το χώρο του outdoor, πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστεί. Αντιθέτως μάλιστα, το κοινό θα αυξηθεί, γιατί το τρέξιμο αλλά και γενικά οι δραστηριότητες στη φύση, στο βουνό, σε ανοιχτό περιβάλλον θα αποτελούν πάντα τον καλύτερο και πιο υγιή τρόπο άθλησης. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

 

Χρήστος Δ. Κατσάνος & Ηλίας Σπυριδοπουλος - ROUT Classic 100 miles

Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, έχοντας στο μυαλό μας δύο αλληλοσυνδεόμενες καταστάσεις. Η μια έχει να κάνει με τον αριθμό των συμμετεχόντων στους αγώνες, ο οποίος αναμένεται να είναι μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις και η δεύτερη με τις διοργανώσεις που έχουν συμβόλαια σπόνσορα με επιχειρήσεις που στηρίζονται στην έκθεση των προϊόντων τους, με υποστηριζόμενους αθλητές με βάση υπολογισμού τον αριθμό των συμμετοχών (μεγαλύτερη έκθεση) και με έσοδα από επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε τυχόν expo κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στη δική μας περίπτωση ως ROUT Family, επειδή δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάποια τέτοια συμβόλαια, και έχοντας περάσει ήδη μια οικονομική κρίση, δεν πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει τον αριθμό των συμμετεχόντων ούτε και τον αριθμό των εθελοντών μας μιας και αυτοί στηρίζουν τους αγώνες μας μέχρι σήμερα. Το θέμα του κορωνοιού έχει γίνει πλέον ένα κοινωνικό somatic marker. Δηλαδή κάθε φορά από δω κι εμπρός που θα σκεφτόμαστε συγκεντρώσεις/ συναθροίσεις, το μυαλό μας ενστικτωδώς θα πηγαίνει στις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ μας. Φυσικά και στη δική μας περίπτωση θα υπάρχει αντίκτυπος, όχι όμως πολύ μεγάλος μιας και στους σταθμούς υπάρχει αρκετός χώρος, αλλά και γιατί εδώ και καιρό έχουμε εφαρμόσει την αρχή της ατομικής συσκευασίας στην τροφοδοσία μας. Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, οι υπεραποστάσεις θα επηρεαστούν αρκετά. Κι αυτό γιατί εκτός του ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας, η μετα-κορωνοιού εποχή θα έχει στοιχεία οικονομικού και συναισθηματικού επηρεασμού τόσο απ τις οικογένειες των συμμετεχόντων αθλητών όσο και απ το επαγγελματικό τους περιβάλλον. Όσον αφορά όμως την ενασχόληση νέων εισερχόμενων στις υπεραποστάσεις βουνού, πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει παρά πολύ. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι αυτοί που θα ασχοληθούν με τις υπεραποστάσεις, θα έχουν μια προσέγγιση περισσότερο εμπειρίας ζωής παρά διαγωνιστικής διάθεσης (συμμετοχή σε αγώνες και μόνο) και θα περάσουν απ την προπόνηση /προετοιμασία για τους αγώνες στην καθημερινή άσκηση, σε περισσότερες μέρες στο βουνό και εν κατακλείδι σε βαθύτερα επίπεδα ενδοσκόπησης.  

  

Σάκης Πιτένης - Faethon Olympus Marathon

Βασικό είναι να καταλάβουμε ότι είναι μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που πλήττει όλους τους τομείς της ζωής μας και κατ επέκταση τους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττονται σίγουρα τα μεγάλα πρωταθλήματα ορεινού τρεξίματος τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και φυσικά οι μεγάλες διοργανώσεις. Πολλοί αγώνες οι οποίοι θα λάμβαναν χώρα μέχρι τον Ιούνιο έχουν ήδη ακυρωθεί ή έχουν αλλάξει ημερομηνία, αυτοί οι αγώνες έχουν πάθει σίγουρα την μεγαλύτερη ζημία γιατί έχουν ήδη προχωρήσει σε δαπάνες που αφορούσαν την διοργάνωση του αγώνα. Αγώνες οι οποίοι θα γίνουν μέσα καλοκαιριού και αργότερα αποφασίζουν ζυγίζοντας τα οικονομικά δεδομένα, άλλοι αποφασίζουν να ακυρώσουν τελείως τον αγώνα που σημαίνει ( η μικρότερη δυνατότερη οικονομική ζημία ) άλλοι αγώνες ρισκάρουν αλλαγή ημερομηνίας ευελπιστώντας στην άρση απαγορεύσεων. Ρίσκο σίγουρα αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι. Ζημιές από συμφωνίες με χορηγούς, διαφημίσεις, δαπάνες εξοπλισμού σίγουρα θα υπάρχουν, το βασικό είναι οι διοργανωτές να καταλάβουν ότι αυτό είναι μια παγκόσμια κρίση και όχι κρίση του ορεινού τρεξίματος ,οπότε για να μειώσουν τις ζημιές πρέπει να έρθουν σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς άμεσα και είτε να ακυρώσουν τις φετινές συμφωνίες είτε να τις μεταφέρουν για το επόμενο έτος. Για το 2021 η κρίση θα έχει επιπτώσεις στους αγώνες αν και εφόσον (συνεχιστεί η υγειονομική κρίση ,πράμα σχεδόν αδύνατο) είτε αν δεν κάνουν καλό προγραμματισμό την φετινή χρονιά ,αλλιώς αν όλα πάνε καλά το 2021 θα είναι μια δυνατή επιστροφή των αθλητών στους αγώνες και θα ρεφάρουν και τη φετινή δύσκολη χρονιά.  Η επόμενη μέρα θα είναι "μέρα" τελείως διαφορετική ,ήδη πολλές μεγάλες διοργανώσεις επεξεργάζονται καινούργια πρωτόκολλα  υγιεινής που θα εφαρμοστούν από το 2021. Μπαίνουμε στην εποχή του social distancing ,των ελέγχων υγιεινής ,των τεστ για Ιούς. Βέβαια αυτό όλο έχει και κάποια θετικά ψήγματα που εμείς σαν διοργανωτές πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να εφαρμόσουμε. Η υγιεινή δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά μόνο το Κορωνοιό αλλά και άλλους τομείς της διοργάνωσης που αφορά βασικά τους Σταθμούς  τροφοδοσίας, υγιεινής και περίθαλψης των αγώνων ειδικά των πολύωρων ή πολυήμερων.

Σαν διοργανωτής για φέτος εφόσον ο αγώνας υλοποιηθεί αλλά και για τις μελλοντικές διοργανώσεις σκέφτομαι να εφαρμόσω:

  • Ατομικές συσκευασίες στους σταθμούς τροφοδοσίας (όλα τα φαγώσιμα σε ατομική συσκευασία με περιτύλιγμα
  • Οι υπεύθυνοι των σταθμών με γάντια και μάσκα
  • Παροχή νερού σε παγούρι του αθλητή, πουθενά μπουκάλια ή ποτήρια
  • Pasta party σε ατομικές συσκευασίες για κάθε αθλητή
  • Η γραμματεία θα δέχεται αθλητές με σειρά και απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον για φέτος

Και μελετώ ακόμη το θέμα των ατομικών τεστ και τις μαζικής μεταφοράς για φέτος.

Όσο αφορά το μέλλον του ορεινού τρεξίματος και των outdoor δραστηριοτήτων, είμαι από την φύση μου αισιόδοξο άτομο, έχουμε δείξει όλοι μας ότι ξέρουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και να πορευόμαστε. Ο χώρος μας θα επηρεαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ,είναι απόλυτα λογικό με τις τραγωδίες που βλέπουμε και ζούμε, στον κόσμο, στην Ευρώπη ιδιαίτερα , και στην χώρα μας. Η ιστορία έχει δείξει ότι καμία κρίση δεν διαρκεί για πάντα, οι κοινωνίες πάντα ανακάμπτουν και συνεχίζουν. Μέχρι στιγμής η χώρας μας έχει διαχειριστεί την κρίση άψογα και είναι σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη. Μόλις οι ειδικοί δώσουν τις εξασφαλίσεις ότι είμαστε ασφαλείς και στην χώρα μας και σε άλλες χώρες ή να ερχόμαστε σε επαφή με άτομα από άλλα κράτη ,να μπορούμε να ταξιδεύουμε σε Μαζικά Μέσα Μεταφοράς τότε σίγουρα (100%) το  κλίμα θα αλλάξει άρδην. Οι αγώνες βουνού και οι outdoor δραστηριότητες θα είναι το εφαλτήριο για την κοινότητα των αθλητών ,όσο και νέων αθλητών  ώστε να αναπληρώσουν τον χρόνο του lockdown. Πεποίθηση μου είναι ότι εφόσον βρεθεί το εμβόλιο για τον Ιό τότε το 2021 θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά για όλους του αγώνες  και σίγουρα το ορεινό τρέξιμο θα συνεχίσει να ακολουθεί τη ολοένα αυξανόμενη πορεία του.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Κατανοητή η αλλαγή ημερομηνίας αγώνων αλλά με σεβασμό και συνεννόηση με άλλους αγώνες που μπορεί να διεξάγονται στις ίδιες ημερομηνίες. Είναι σημαντικό.

 

Νίκος Κωστόπουλος - Διοργανωτής και Τεχνικός Διευθυντής αγώνων Ορεινού Τρεξίματος

Λίγους μήνες νωρίτερα νομίζω πως κανένας, όση φαντασία και να διέθετε, δε θα μπορούσε να σκεφτεί μία τέτοια εξέλιξη.  Η κατάσταση είναι όντως πρωτόγνωρη και είναι δεδομένο πως θα αργήσουμε να επανέρθουμε στην κανονικότητα ενώ είναι μεγάλες πλέον οι πιθανότητες αυτή η κανονικότητα να μην είναι ίδια με αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα! Η οικονομική ύφεση που ήδη πλήττει τη χώρα είναι σίγουρο ότι δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους αγώνες. Θα είναι μεγάλο στοίχημα για τον κάθε διοργανωτή να μπορέσει να κρατήσει την ποιότητα του αγώνα του σε ψηλό επίπεδο με τις συμμετοχές πιθανά μειωμένες και την απομάκρυνση, ή τη μείωση των παροχών, αρκετών χορηγών. Όσοι αγώνες ήταν να γίνουν τώρα και ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν είναι σίγουρο πως έχουν οικονομική ζημιά αφού είχαν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους. Όσοι ήταν να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι πορεύονται με την αβεβαιότητα του πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα ενώ όσοι είναι από φθινόπωρο και μετά σίγουρα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την κρίση. Το θέμα της υγιεινής πιστεύω πως θα είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα χρειαστεί να βρουν λύση οι διοργανωτές. Η απλούστερη λύση είναι να καταργηθούν εντελώς οι σταθμοί και οι αθλητές να κινούνται με πλήρη αυτονομία, κουβαλώντας ότι χρειάζεται ο καθένας για να ολοκληρώσει την προσπάθεια του. Αυτό θα μείωνε ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού η χρήση πλαστικού θα ήταν  ελάχιστη αλλά θα μείωνε και σημαντικά το κόστος του αγώνα. Στους μεγάλους και πολύωρους αγώνες (ultra) θα μπορούσαν να υπάρχουν 2-3 κεντρικοί σταθμοί όπου οι αθλητές θα είχαν πρόσβαση σε μεγάλα μπουκάλια νερού για τον ανεφοδιασμό τους ενώ για την τροφοδοσία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ατομικές μερίδες. Για την επόμενη ημέρα στο ορεινό τρέξιμο υπάρχουν πολλά ερωτήματα και οι απαντήσεις σε αυτά είναι σίγουρο πως θα επηρεάσουν όχι μόνο το χώρο του ορεινού τρεξίματος αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Με μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων σε αργία και τους υπαλλήλους σχεδόν άνεργους, θα έχει τη δυνατότητα ο αθλητής να αντέξει τις οικονομικές απαιτήσεις ενός αγώνα; Μήπως αυτό μειώσει κατά πολύ τις μετακινήσεις έτσι ο κάθε αθλητής θα συμμετέχει μόνο σε αγώνες όπου δε θα χρειάζεται να ταξιδέψει και να διανυκτερεύσει; Όσοι έχουν ζήσει από κοντά την ασθένεια και αντιλαμβάνονται τη μεταδοτικότητα του υιού θα τολμήσουν να σταθούν δίπλα - δίπλα στην εκκίνηση με άλλα 150 – 200 άτομα; Μήπως αλλάξει δραματικά ο τρόπος που θα ζούμε, θα εργαζόμαστε, θα διασκεδάζουμε, θα αθλούμαστε; Είμαστε σίγουροι ότι ο υιός δεν θα επανέλθει από το φθινόπωρο με κάποια πιθανή μετάλλαξη; Φυσικά δεν έχω απάντηση σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος πως όλοι μαζί θα βρούμε τη λύση ώστε να σωθεί ο πλανήτης που μας φιλοξενεί και μαζί του να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος!

 

 Λουκάς Πρατίλας - Τεχνικός Διεθυντής αγώνων Ορεινού Τρεξίματος

Σίγουρα η πανδημία θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στην οικονομία σε όλο τον πλανήτη. Αναμενόμενο είναι λοιπόν να επηρεάσει και τους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Η γνώμη μου είναι ότι θα δούμε διαφοροποιήσεις σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού και όχι τόσο στην χώρα μας. Ειδικά οι αγώνες που γίνονται με το μεράκι και την αστείρευτη όρεξη των διοργανωτών δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όμως ακόμα και αν προκύψει ανάγκη για μείωση των παροχών προς τους αθλητές νομίζω ότι αυτό δεν είναι το πρωτεύον. Οι δρομείς τρέχουμε για να βρεθούμε στην φύση και να την απολαύσουμε. Σίγουρα δεν θα λείψεικανείς από την εκκίνηση! Οι κανόνες υγιεινής σίγουρα δεν θα τεθούν από εμάς αλλά την παγκόσμια ιατρική κοινότητα και φυσικά τις Ελληνικές αρχές. Βέβαια στους αγώνες βουνού το πρόβλημα της συνάθροισης δεν είναι τόσο έντονο κατά την εξέλιξη της κούρσας όσο στην εκκίνηση και φυσικά στις παράλληλες εκδηλώσεις (pasta party, τεχνικές ενημερώσεις, γραμματεία κτλ). Όταν με το καλό επανέλθουμε στην αγωνιστική δράση μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους. Για παράδειγμα η τεχνική ενημέρωση μπορεί να έχει γίνει με βίντεο από καιρό και να έχει αποσταλεί σε όλους τους αθλητές ώστε να μην πραγματοποιηθεί την παραμονή του αγώνα. Σίγουρα για όλα μπορούμε να βρούμε λύσεις αρκεί να έχουμε καλή διάθεση. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να γίνει σε διεθνές επίπεδο αλλά στην Ελλάδα γενικά για το outdoor είμαι πολύ αισιόδοξος. Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή είναι μοναδικό. Βλέπεις μικρές παρέες αλλά και οικογένειες να επισκέπτονται περιαστικά δάση και πάρκα για περίπατο και αθλητισμό. Έκλεισαν οι καφετέριες και πλημμύρησε θα λέγαμε η φύση. Σίγουρα ένα ποσοστό από αυτούς θα εκτιμήσει περισσότερο αυτό τον τρόπο ζωής και θα ξεκινήσει πιο συστηματικά να ασκείτε. Οπότε ελπίζω πως θα δούμε νέο κόσμο στο βουνό και ειδικά μικρής ηλικίας! Κλείνω με την ευχή να μην έχουμε άλλους θανάτους και με την προτροπή να προσέχουμε όλοι τώρα στα δύσκολα. Με το καλό να ανταμώσουμε πάνω στα βουνά……και σύντομα!

 

Μιχάλης Παπαδόπουλος - Τεχνικός Διευθυντής αγώνων Ορεινού Τρεξίματος

Μια λαϊκή παροιμία λέει: «Κάθε εμπόδιο σε καλό». Αντιμετωπίζοντας θετικά την πρωτόγνωρη και αλλόκοτη αυτή κατάσταση, νομίζω ότι είναι η ώρα για μια βαθιά ενδοσκόπηση και επαναξιολόγηση των μέχρι σήμερα πεπραγμένων και στόχων. Είναι η ώρα να επανακαθορίσουμε στάση και τρόπο ζωής. Το βέβαιο είναι να μην  αδρανήσουμε. Στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα με τις δυνατότητες μας , να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την φυσική μας  κατάσταση, να προσέξουμε την υγεία και την διατροφή μας και να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης κατά τη γνώμη μου, σημαντική είναι και η δημιουργία μιας θετικής ψυχολογικής κατάστασης, η οποία όμως είναι συνάρτηση και  άλλων παραγόντων (οικονομικός, εργασιακός, οικογενειακός κλπ). Αργά ή γρήγορα η κατάσταση αυτή θα περάσει. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο (απευκταίο) από φθινόπωρο να αντιμετωπίσουμε μια παρόμοια κατάσταση.   Θα πρέπει λοιπόν να δούμε την επόμενη μέρα.Πολλές διοργανώσεις έχουν ήδη ακυρώσει ή μεταθέσει τους αγώνες τους, ενώ άλλες βρίσκονται σε αναμονή εξελίξεων. Προσωπικά πιστεύω ότι η φετινή χρονιά είναι χαμένη. Αν και κατά το τέλος καλοκαιριού με φθινόπωρο θα γίνουν αγώνες, η ψυχολογία όμως είναι διαφορετική. Επίσης και τα οικονομικά δεδομένα θα είναι διαφορετικά. Η ακύρωση των αγώνων δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στους διοργανωτές. Δεν υπάρχουν χορηγοί, διαφημίσεις, ενώ πρέπει να πληρωθούν τρέχοντα έξοδα που έχουν γίνει. Αυτό που κατά τη γνώμη μου θα αλλάξει και θα είναι καθοριστικό για τις μελλοντικές διοργανώσεις, είναι τα μέτρα υγιεινής που θα λάβουν και θα τηρήσουν οι διοργανωτές, τόσο στους σταθμούς τροφοδοσίας,  όσο και στους χώρους  της διοργάνωσης. Αυτό απαιτεί πολύ σκέψη, συζήτηση και εκπαίδευση από τη πλευρά των εθελοντών. Προσωπικά μου λείπουν οι πολύωρες προπονήσεις στο βουνό το Σ/Κ με φίλους, αλλά και οι συναντήσεις με γνωστούς και συναθλητές σε αγώνες.

 

Λεωνίδας Αθανασόπουλος - Imittos Epic

Οι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν τους διοργανωτές, τους αθλητές, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Οι διοργανωτές αγώνων Μαρτίου και Απριλίου πιθανόν να υποστούν την μεγαλύτερη ζημιά καθώς οι παραγγελίες υλικών όπως μπλουζάκια, μετάλλια, τρόπαια, υλικά σήμανσης, προμήθειες σε υλικά υποδομής, banners και οι κρατήσεις χώρων είχαν προχωρήσει. Όσοι είχαν πληρώσει τα σχετικά κόστη βασιζόμενοι στα έσοδα από τις εισπράξεις των εγγραφών, βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς ίσως θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα από τις εγγραφές. Αν προσθέσουμε σε αυτή την κατάσταση πιθανές συμφωνίες με χορηγούς για στήριξη του αγώνα, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα έξοδα των διοργανώσεων καλύπτονται από ενίσχυση τοπικών φορέων όπως δήμοι και περιφέρειες. Εκεί τα πράγματα μπορεί να είναι πιο "αδιάφορα" για τον διοργανωτή αλλά το πρόβλημα μετακυλίεται στους προμηθευτές των αγώνων, καθώς θα πρέπει να βγάλουν άκρη με ταμεία και υπηρεσίες δήμων, για υπηρεσίες και εμπορεύματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος αρμόδιος ακόμα και στο τηλέφωνο. Οι διοργανώσεις με ορίζοντα καλοκαιριού ή φθινοπώρου είναι πιο ευέλικτες ως προς την διαχείριση. Ωστόσο διαδικασίες επιστροφής χρημάτων είναι πάντα δύσκολες ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι αθλητές προφανώς επηρεάζονται στην περίπτωση που έχουν κάνει κρατήσεις σε εισιτήρια και ξενοδοχεία. Τέλος να κάνω μία μικρή αναφορά και στις επιπτώσεις σε τοπικές κοινωνίες από την ακύρωση των αγώνων. Για να γίνει κατανοητό, θα πάω σε μία "τρανταχτή" περίπτωση, όπως το UTMB και τις επιπτώσεις που έχει η ακύρωση του αγώνα για τις κοινότητες του Chamonix, Courmayeur κλπ. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σίγουρα σε αλλαγές ως προς τον σχεδιασμό αγώνων και στο μέλλον. Οι πολιτικές ακυρώσεων, επιστροφών χρημάτων θα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος των ανακοινώσεων/όρων εγγραφής, ενώ μέχρι τώρα ήταν μικρή μειοψηφία αυτοί που περιλάμβαναν σχετικές αναφορές.

Η επόμενη ημέρα στο ορεινό τρέξιμο θα είναι διαφορετική. Οι κανόνες υγιεινής είναι ένας τομέας που θα έχει αλλαγές, αλλά αυτές θα είναι οι πιο διαχειρίσιμες! Σίγουρα η λογική των δοχείων με τρόφιμα και ξηρούς καρπούς χύμα για να τρώνε όλοι με το χέρι τελείωσε. Επίσης θα θεωρούσα λογικό να υιοθετηθεί το ατομικό κύπελλο για την υδροδοσία σε σταθμούς που θα το γεμίζει μόνος του ο καθένας. Δύσκολα θα δούμε εθελοντές να κρεμάνε τα μετάλλια στον λαιμό κάθε ενός αθλητή που τερματίζει. Και πολλές άλλες τέτοιες λεπτομέρειες προς αυτή τη κατεύθυνση. Αλλά θα πάω και λίγο παραπέρα. Σκεφτείτε την διάθεση των αθλητών να δεσμευτούν για διοργανώσεις που θα γίνουν 8-9 μήνες μετά την εγγραφή. Η εμπιστοσύνη ήταν βασικό κριτήριο για να αναλαμβάνονται μαζικά τέτοιες δεσμεύσεις. Τώρα θα υπάρχουν σοβαρές σκέψεις καθώς δεν υπάρχει η εμπιστοσύνη στο ότι θα γίνει όπως έχει σχεδιασθεί ο αγώνας. Πιστεύω ότι είναι λογικό να αναμένουμε εξάρσεις ιώσεων μέσα στην επόμενη διετία καθώς ούτε η ανοσία θα έχει φθάσει σε υψηλά ποσοστά, ούτε εμβόλιο θα υπάρχει διαθέσιμο για κάποια χρόνια. Πιστεύω ότι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν αυξημένο αίσθημα υπευθυνότητας στα θέματα της ειλικρινούς αξιολόγησης της υγείας τους. Ας σκεφθούμε το ρεαλιστικό σενάριο όπου σε μία επαρχιακή πόλη 3.000 κατοίκων, συνωστίζονται 2 ημέρες για έναν δημοφιλή αγώνα 1.000 δρομείς. Αν υπάρξει ένα κρούσμα COVID19 μεταξύ των δρομέων - επισκεπτών μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες από τον αγώνα, τότε αυτόματα 1.000 δρομείς, εθελοντές και ίσως ολόκληρη η πόλη να μπει σε καραντίνα!!! Οι αγώνες δρουν πολλαπλασιαστικά για μεταδοτικές ιώσεις όπως ο COVID19. Αν ένας μέσος άνθρωπος συναντά 15 άλλους μέσα στην ημέρα, σε έναν αγώνα αυτό πολλαπλασιάζεται επί 10. Λογικά οι αγώνες θα είναι από τα τελευταία κομμάτια της καθημερινότητας που θα έχει χαλάρωση των μέτρων. Ίσως να δούμε περιορισμούς στο πλήθος συμμετοχών, ειδικά για εκδηλώσεις στην περιφέρεια. Οι διοργανωτές θα πρέπει να σταθμίζουν τα υπαρκτά ρίσκα και οι αθλητές θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς την ευθύνη τους σε περίπτωση που δεν νιώθουν καλά. Μία τελευταία παράμετρος που θα πρέπει να σκεφτούν όλοι, είναι ότι αγώνες διάρκειας άνω των 90 λεπτών μπορεί αν επιβαρύνουν πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα του αθλητή. Η καλή φυσική κατάσταση είναι γνωστό ότι ωφελεί στα θέματα αντίδρασης του οργανισμού σε ιώσεις και όχι μόνο. Αλλά όταν ο αθλητής υπερβεί ένα όριο κούρασης, όπως μέσα από μία έντονη προσπάθεια, τότε το ανοσοποιητικό του είναι σε κακή κατάσταση για αρκετές ημέρες μετά. Τέλος τα οικονομικά των αθλητών σίγουρα θα χειροτερέψουν για το προσεχές διάστημα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι θα πληγούν περισσότερο από όλους. Το διαθέσιμο κονδύλι για ταξίδια και αθλητισμό θα συμπιεστεί. Γενικά ο αθλητικός χώρος έχει κάποια ταξικά στοιχεία τα οποία τώρα θα ενταθούν.

Ήδη έκανα κάποιες αναφορές στα δύο προηγούμενα σχόλιά μου για το πως θα επηρεαστεί η αθλητική δραστηριότητα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο COVID19 θα βρίσκεται στο προσκήνιο ή στο πίσω μέρος του μυαλού όλων μας για αρκετό καιρό ακόμα, δηλαδή πέραν του 2020. Πιστεύω ότι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι μεγάλες διοργανώσεις με πολυάριθμες συμμετοχές που απαιτούν και μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Επίσης πιστεύω ότι θα δούμε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των εγγραφών και της διαδικασίας μέχρι την ημέρα του αγώνα καθώς είναι μεγάλη η ευθύνη συγκέντρωσης μεγάλου πλήθους ανθρώπων σε μία περιοχή. Πολλοί αγώνες βασίζονται σε στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να μην βλέπουν πολύ θετικά πλέον τέτοιες καταστάσεις για κάποιο διάστημα. Από την άλλη, το ορεινό τρέξιμο, ως κατ' εξοχήν δραστηριότητα σε ανοιχτό πεδίο με σχετικά μικρή πυκνότητα αθλητών (σκεφτείτε τους μεγάλους μαραθώνιους σε δρόμο...) έχει πλεονέκτημα από την φύση του. Το δύσκολο θα είναι να καταλάβει η πολιτεία την διαφορετικότητα του κάθε αθλήματος και της κάθε διοργάνωσης και να μην μπουν όλα στο ίδιο τσουβάλι. Άλλο ο μαραθώνιος της Αθήνας και άλλο ένας αγώνα βουνού 150 αθλητών σε μονοπάτια. Προς τα εκεί θα πρέπει να εργαστούμε όλοι συντεταγμένα και όχι απλά κοιτάζοντας το συμφέρον της δικής του διοργάνωσης έκαστος. Είναι μία κατάσταση που δεν αρκεί η προσωπική θέληση ή η αθλητική παρόρμηση για να ξεπεραστεί. Υπάρχουν μεγαλύτερα θέματα που διακυβεύονται και η πολιτεία θα έχει τον τελικό λόγο. Κλείνοντας θα παρακινήσω τους αθλητές να αξιολογήσουν την στάση των διοργανωτών σε όλη αυτή την κατάσταση, ως προς θέματα ενημέρωσης, επιστροφών χρημάτων, καθώς και της υπευθυνότητας που θα επιδείξουν στα νέα ζητούμενα στο άμεσο μέλλον. Το ατομικό συμφέρον δεν είναι απαραίτητα συμβατό με το καλό του αθλήματος. Ο αθλητής προετοιμάζεται για το καλύτερο σε έναν αγώνα και ο διοργανωτής για να μπορεί να αντιμετωπίσει το χειρότερο!

 

Θωμάς Ρούμπας - Tihio Race

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως ουσιαστικά μια ολόκληρη αγωνιστική σεζόν χάθηκε. Όντως κάποιες από τις διοργανώσεις θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν τις ημερομηνίες τους για το φθινόπωρο, ως μια από τις διοργανώσεις που πράξαμε το ίδιο πιστεύουμε πως αυτή η μετάθεση έχει να κάνει πιο πολύ με την αγάπη μας με το άθλημα και τη δίψα που νιώθουμε εμείς αλλά και όλοι οι αθλητές να βρεθούμε και πάλι σαν μια παρέα στα αγαπημένα μας μονοπάτια. Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που ήδη έχουν υπάρξει, το σίγουρο είναι πως θα έχουν πληγεί περισσότερο διοργανώσεις οι όποιες είτε είχαν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες είτε χρηματοδοτούνταν στο μεγαλύτερο μέρος τους από χορηγούς. Αυτές πιστεύουμε πως στο άμεσο μέλλον θα έχουν και τα περισσότερα προβλήματα. Όλοι μας θα πρέπει να δούμε αυτή την πανδημία σαν μια ευκαιρία να προσέχουμε περισσότερο την υγιεινή μας. Οι διοργανωτές από την πλευρά μας θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε στους σταθμούς να υπάρχουν ατομικές η κατα κάποιο τρόπο χωρισμένες μερίδες αναλώσιμων καθώς επίσης και ο κάθε αθλητής από δω και πέρα να έχει στον υποχρεωτικό του εξοπλισμό δικό του ποτηράκι-φλασκί ανεξάρτητα τα χιλιόμετρα της διαδρομής του. Ο χώρος του ορεινού τρεξίματος και του outdoor σίγουρα θα επηρεαστεί αρκετά, ειδικά τον επόμενο χρόνο, όσον αφορά μικρές διοργανώσεις οι όποιες ίσως να μην έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν έναν αγώνα. Πιθανό να γίνει ένα μικρό ξεσκαρτάρισμα. Είμαστε όμως αισιόδοξοι και θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό το restart θα μας βοηθήσει να αναλογιστούμε τα βαθύτερα κίνητρα μας και την αγάπη μας για το ορεινό τρέξιμο και γενικότερα τη φύση

 

Ιωάννα Συνοδινού - Amorgos Trail Challenge

Να ευχηθούμε να περάσει γρήγορα αυτή η δύσκολη κατάσταση που ζει όλος ο κόσμος, και να δώσουμε πολλά μπράβο και ευχαριστίες σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα θέματα υγείας! Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς, όχι μόνο στις διοργανώσεις που ακυρώνουν ή αλλάζουν ημερομηνία αλλά και στους ίδιους τους αθλητές, για τους οποίους το τρέξιμο και γενικότερα ο αθλητισμός είναι πάθος, αγάπη, τρόπο διαφυγής! Οι οικονομικές επιπτώσεις θα φανούν νομίζω πρώτα στις μεγάλες διοργανώσεις που βασίζονται σε ιδιωτικές εταιρίες για τη διεξαγωγή και χρηματοδότησή τους. Εμείς, ως μικρότερη διοργάνωση, στηριζόμαστε περισσότερο στους ντόπιους χορηγούς και στους συνδιοργανωτές μας, την Περιφέρεια και τον Δήμο. Θα είναι σίγουρα ωφέλιμο, σε ένα μέρος όπως το δικό μας που ζει κυρίως από τον τουρισμό, να συνεχιστεί η στήριξη και η χρηματοδότηση στην μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει η Αμοργός! Μην ξεχνάμε ότι περίπου 500 άτομα (δρομείς κ συνοδοί) επισκέπτονται το νησί κάθε φορά που γίνεται ο αγώνας, ο οποίος γίνεται πάντοτε σε χαμηλή τουριστικά περίοδο. Φέτος ειδικά, αν όλα πάνε καλά, το 4ο Amorgos Trail Challenge θα είναι ανάσα για την περιοχή μας και μια διέξοδος για όσους επιλέξουν να τρέξουν με θέα το απέραντο γαλάζιο. Ευχόμαστε όλοι οι χορηγοί, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να σταθούν δίπλα στους αγώνες τους, για να βγει νικήτρια από όλο αυτό η αθλητική κοινότητα της χώρας μας! Όσο αφορά την επόμενη μέρα για το ορεινό τρέξιμο και τους κανόνες υγιεινής, σίγουρα τα μέτρα θα αρθούν με αργά βήματα, και έτσι θα πρέπει να γίνει για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση! Πάντα σαν διοργάνωση φροντίζαμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, ειδικά εφόσον πολλοί από τους άμεσα εμπλεκόμενους προερχόμαστε από τον χώρο της εστίασης και γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, σερβίρουμε στο πάστα πάρτι με γάντια, και φροντίζουμε ώστε τα προϊόντα όπως νερό και φρούτα να είναι υπό σκιά. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δίνονται μεριδοποιημένα τα προϊόντα στους σταθμούς. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από δω και πέρα, για να αισθάνονται οι συμμετέχοντες ότι βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον καθώς και σαφείς οδηγίες τήρησης υγιεινής τόσο στους εθελοντές όσο και στους δρομείς. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εκκίνηση που δίνουμε στο spike - πάντα οι δρομείς φεύγουν κατά κύματα για την ασφάλεια τους επειδή δεν υπάρχει σηματοδοτημένη διαδρομή, για την αποφυγή ατυχημάτων. Εν προκειμένω, αυτό μπορεί να εξασφαλίσει και την αποφυγή συνωστισμού!

Ευτυχώς το ορεινό τρέξιμο είναι ένα άθλημα outdoor, στα βουνά, στη φύση, σε μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια , σε ξεχωριστά μέρη όπως είναι και η Αμοργός μας! Αν δείξουμε επιμέλεια και σοβαρότητα ως διοργανωτές, και οι δρομείς σεβαστούν τις όποιες αλλαγές, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η σημερινή πανδημία σίγουρα αποτελεί αφορμή για να προβληματιστούμε ευρύτερα σε θέματα κοινωνικά και οικολογικά, και αυτό είναι κάτι που εμείς ως διοργανωτές του αγώνα αλλά και ως άνθρωποι δεν θα παραλείψουμε να κάνουμε. Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι το κρίσιμο κομμάτι θα περάσει γρήγορα, και όλοι οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και πανέτοιμοι για την επόμενη μέρα. Ο κόσμος έχει ανάγκη τον αθλητισμό, το τρέξιμο, και θα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από διέξοδο και διασκέδαση – και το Amorgos Trail Challenge έχει αποδείξει ότι είναι συνδυασμός αθλητισμού, πολιτισμού, παράδοσης και γαστρονομίας! Να τονίσουμε ότι και φέτος στη διοργάνωση θα υπάρξουν διευκολύνσεις στις μεταφορές και στη διαμονή των δρομέων, με παράλληλη συνέπεια να ευνοηθεί κ η τοπική οικονομία από τους επισκέπτες. Είμαστε εδώ, και θα είμαστε εδώ όταν όλα πάνε καλά, να υποδεχτούμε με ένα τεράστιο χαμόγελο τους δρομείς και τους συνοδούς τους για να τους δείξουμε ακόμα μια φορά τι πάει να πει αμοργιανή φιλοξενία!

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ