Ξεκινάει με ελληνικό ενδιαφέρον και φέτος ο Marathon des Sables!

Από 03 Απρ 2018

Όταν το 1984 ο 28χρονος τότε Γάλλος Patrick Bauer πραγματοποίησε μία μοναχική πορεία 350 χιλιομέτρων στην Αλγερινή Σαχάρα, διασχίζοντάς την ολομόναχος με ένα σακίδιο 35 κιλών σε 12 μέρες ίσως να μην περίμενε και ο ίδιος αυτό που θα ακολουθούσε. Η επική του αυτή προσπάθεια αποτέλεσε την έμπνευση έναν αγώνα περιπέτειας πάνω στην ιδέα αυτή. Κάπως έτσι, δύο χρόνια μετά, το 1984 γεννήθηκε ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες στον κόσμο, ο Marathon des Sables ή Μαραθώνιος της Άμμου. Ονομασία που αδικεί ίσως τον εαυτό της αφού δεν πρόκειται για έναν «απλό μαραθώνιο» αλλά για μια περιπέτεια 6 ημερών!

Η διαδρομή του αγώνα κινείται στο νότιο Μαρόκο στις επαρχίες Errachidia και Tinghrir καλύπτοντας συνολικά 250 περίπου χιλιόμετρα σε 5 ετάπ / 6 ημέρες και διασχίζει μερικά από τα εντυπωσιακότερα τερέν της Μαροκινής ερήμου. Ο μύθος του “Marathon des Sables” έχει χτιστεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κάθε χρόνο η φήμη του κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ο καταξιωμένος πια αγώνας έχει την φήμη της απόλυτης δοκιμασίας μέσα στο αφιλόξενο τοπίο της ερήμου και είναι ο πιο δημοφιλής στο είδος του. Οι αθλητές πρέπει να αντέξουν όλη την βδομάδα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50ο C κουβαλώντας όλον τον εξοπλισμό και το φαγητό που θα χρειαστούν καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, δηλαδή με πλήρη αυτονομία. Η διοργάνωση παρέχει μόνο νερό σε συγκεκριμένες ποσότητες. Θα πρέπει να διασχίσουν αμέτρητους αμμόλοφους όπου κάθε προσπάθεια για τρέξιμο είναι μάταιη.

 

 

Είναι ένα αθλητικό γεγονός αλλά πρωτίστως μία αναμέτρηση με τον εαυτό σου, μία πρόκληση σε αντίξοες συνθήκες ακόμα και για απλή παραμονή πόσο μάλλον για μία αθλητική προσπάθεια. Από τους 23 ηρωικούς συμμετέχοντες του 1986 έφτασε πέρυσι, 32 χρόνια μετά, να απαριθμεί πάνω από 1.100 συμμετοχές από 50 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο. Στα 32 χρόνια που διεξάγεται ο αγώνας περισσότεροι από 13.000 εραστές της περιπέτειας έχουν επιχειρήσει να ζήσουν την εμπειρία που έζησε ο Patrick Bauer τότε το μακρινό 1984.

 

Lahcen Ahansal, η μυθική μορφή του Marathon des Sables με 10 νίκες!

 

Μεγάλες μορφές του αγώνα ιστορικά δεν είναι άλλες από τα αδέρφια Ahansal από το Μαρόκο. Ο Lahcen Ahansal μετράει 10 νίκες ενώ ο αδερφός του Mohamad έχει φτάσει τις 6, επικρατώντας ολοκληρωτικά στον αγώνα από το 1997 μέχρι και το 2010! Μορφή του αγώνα στις γυναίκες η γαλλίδα Laurence Klein η οποία με 3 νίκες και μία 2η θέση φτιάχνει και αυτή την δική της σελίδα στην ιστορία του αγώνα. Τα τελευταία χρόνια τα αδέρφια που έχουν ορίσει ουσιαστικά τον αγώνα με τις επικές επιτυχίες τους δείχνουν σιγά σιγά να δίνουν την σκυτάλη αφού μετά από 14 συνεχείς συνολικά νίκες τους (!!!) οι Rachid El Morabity, το νέο αστέρι του αγώνα από το Μαρόκο και ο Ιορδανός Salameh Al Aqra έχουν μπει σφήνα τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε όλους τους νικητές του αγώνα από το 1986 έως και σήμερα:

 

ΈτοςΆνδραςΓυναίκα
1986 Michel GALLIEZ (Γαλλία) Christiane PLUMERE (Γαλλία)
1987 Bernard GAUDIN (Γαλλία) Marie Ange MALCUIT (Γαλλία)
1988 Bernard GAUDIN (Γαλλία) Marie Ange MALCUIT (Γαλλία)
1989 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Marie Claude BATTISTELLI (Γαλλία)
1990 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Claire GARNIER (Γαλλία)
1991 Hassan SEBTAOUI (Γαλλία) Monique FRUSSOTE (Γαλλία)
1992 Mohamed BENSALAH (Μαρόκο) Monique FRUSSOTE (Γαλλία)
1993 Mohamed BENSALAH (Μαρόκο) Irina PETROVNA (Ρωσία)
1994 Andre DERKSEN (Ρωσία) Valentina LIAKHOVA (Ρωσία)
1995 Andre DERKSEN (Ρωσία) Beatrice REYMANN (Γαλλία)
1996 Andre DERKSEN (Ρωσία) Anke MOLKENTHIN (Γερμανία)
1997 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Rosanna PELLIZZARI (Ιταλία)
1998 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Rosanna PELLIZZARI (Ιταλία)
1999 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Lisa SMITH (USA)
2000 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Pascale MARTIN (Γαλλία)
2001 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Franca FIACCONI (Ιταλία)
2002 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (Λουξεμβούργο)
2003 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Magali JUVENAL (Γαλλία)
2004 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (Λουξεμβούργο)
2005 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Simone KAYSER (LUX)
2006 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Geraldine COURDESSE (Γαλλία)
2007 Lahcen AHANSAL (Μαρόκο) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2008 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Touda DIDI (Μαρόκο)
2009 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Touda DIDI (Μαρόκο)
2010 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Monica AGUILERA (Ισπανία)
2011 Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2012 Salameh AL AQRA (Ιορδανία) Laurence KLEIN (Γαλλία)
2013 Mohamad AHANSAL (Μαρόκο) Meghan HICKS (ΗΠΑ)
2014 Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Nikki KIMBALL (ΗΠΑ)
2015 Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Elisabet BARNES(Σουηδία)
2016  Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Natalia SEDYKH (Ρωσία)
2017  Rachid EL MORABITY (Μαρόκο) Elisabet BARNES (Σουηδία)

 

Rachid El Morabity, το νέο αστέρι του αγώνα με 5 νίκες, τις 4 συνεχόμενες τα 4 τελευταία χρόνια!

 

Το 2006 ήταν η χρονιά κατά την οποία ένας αθλητής που έχει γυρίσει τον κόσμο μαγεύοντάς μας με τις περιπέτειές του, ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, άνοιξε λογαριασμό για τους έλληνες αθλητές στον περίφημο Marathon des Sables. Όταν οι αθλητές ο ένας μετά τον άλλον εγκατέλειπαν λόγω τροφικών διαταραχών, ο Αργύρης άντεξε τις κακουχίες και τερμάτισε εξαντλημένος μεν, ανακουφισμένος δε για το τέλος του πιο δύσκολου εγχειρήματος που είχε επιχειρήσει μέχρι τότε όπως ανέφερε τότε στο ρεπορτάζ του Α-Ζ.

 

O Αργύρης Παπαθανασόπουλος στον Marathon des Sables 2006

 

Από τον Αργύρη το 2006 χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να δούμε συμμετοχή έλληνα αθλητή στον αγώνα. Ο Γιώργος Αρδαβάνης το 2010 καταφέρνει να τερματίσει μετά από 59 ώρες 4 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα τα 240 εξαντλητικά χιλιόμετρα στην Μαροκινή Σαχάρα όπου απώτερος στόχος του διακεκριμένου έλληνα μηχανικού ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για τα ιδρύματα υποστήριξης παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα, στον Καναδά και στο Τρινιντάτ όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Για το χρονικό αφήγησης της περιπέτειάς του μάλιστα έχει εκδώσει βιβλίο το οποίο μπορείτε να διαβάστε και online εδώ.

 

Ο Γιώργος Αρδαβάνης τερματίζει εμφανώς συγκινημένος τον Marathon des Sables ... | Φωτό: Γιώργος Αρδαβάνης

 

Το 2015 ήταν η σειρά του Γιώργου-Ιωάννη Τσιάνου ο οποίος έγραψε άλλη μια σελίδα στο βιβλίο των περιπετειών του! Μετά τον κολυμβητικό διάπλους της Μάγχης το 2000, την ανάβαση στο Έβερεστ το 2004, τον κολυμβητικό διάπλους από την Πελοπόννησο στην Γραμβούσα της Κρήτης το 2011, ολοκλήρωσε μετά από 39 ώρες και 14 λεπτά τα 250 ανελέητα χιλιόμετρα του Marathon des Sables!

 

 

Το 2016 ήταν η σειρά δύο "δικών" μας παιδιών! Ο Δημήτρης Κασίμης μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση τερμάτισε στην 64η θέση με συνολική επίδοση 32:09:49 ενώ ο Τόλης Βυζαρέλης υπερβαίνοντας τον εαυτό του κάνοντας καταπληκτική υπερπροσπάθεια καθόλη την διάρκεια της βδομάδας, ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 42:36:38 στην πολύ καλή 278η θέση σε σύνολο 1.104 εκκινησάντων. "Αυτό που ζήσαμε στο MDS δεν θα το αφήσουμε πίσω στο Μαρόκο... Θα το κουβαλάμε μια ζωή”, είχαν αναφέρει τότε στο σχετικό δελτίο τύπου το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Θυμηθείτε εδώ την εξέλιξη του αγώνα τους!

 

Κασίμης και Βυζαρέλης μετά την επιτυχία τους!

 

Το ελληνικό κρεσέντο επιτυχιών συνεχίστηκε όμως και το 2017! Δύο έλληνες με διαφορετικό αθλητικό υπόβαθρο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την σκληρή αυτή δοκιμασία στην έρημο. Ο Ζαχαρίας Δανιηλάκης ο οποίος αρέσκεται στις ακραίες συνθήκες, μετά τον τερματισμό του στον North Pole Marathon το 2016 κατάφερε να τερματίσει και τον Marathon des Sables μετά από 43 ώρες και 47 λεπτά ενώ ο Γιάννης Μιχαηλίδης χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στις υπεραποστάσεις τερμάτισε μετά από 50 ώρες και 41 λεπτά!

 

Ο Ζαχαρίας Δανιηλάκης και ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο Marathon des Sables 2017!

 

Φέτος, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στον Βασίλη Κουμανάκο από την Μεσσηνία, ο οποίος θα τολμήσει, παρότι έχοντας μικρή δρομική εμπειρία αφού ο μεγαλύτερος αγώνας που έχει τερματίσει είναι ο Ευχίδειος Άθλος το 2017, να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία!

Τα φαβορί

Απούσας της Elisabet Barnes η οποία έχει δηλώσει ότι φέτος θέλει να ξεκουραστεί θα διεξαχθεί ο φετινός MDS. Οι διεκδικήτριες παρόλα αυτά δεν είναι λίγες και ανάμεσάς του ξεχωρίζει μία κυρία η οποία έχει ήδη κατακτήσει τη νίκη το 2016 και δεν είναι άλλη από την Ρωσίδα Natalia Sedykh. Από την άλλη, ποιός μπορεί να αμφισβητήσει την δύναμη της Andrea Huser, περσινής νικήτριας του Ultra Trail World Tour με τις πάμπολλες περγαμηνές; Ή της Magdalena Boulet, νικήτριας του Western States και 5η θέση στο UTMB μεταξύ άλλων; Σημειώστε επίσης και τα ονόματα των Anna Marie Watson, Gemma Game (4η MDS 2015) και Jax Mariash, έμπειρης σε multistage αγώνες σε ερήμους όπως στις Gobi, Atacama και Namibia!


Natalia Sedykh


Στους άνδρες, η κυριαρχία των Μαροκινών είναι αδιαμφισβήτητη. Ποιός μπορεί να μην ποντάρει για νίκη στον Rachid El Morabity; Ο κατά 10 χρόνια νεότερος αδερφός του, Mohamed, τον οποίον γνωρίσαμε και στο Cappadocia Ultra Trail σίγουρα συγκαταλέγεται επίσης στα φαβορί μετά την περσινή του επιτυχία κατάκτησης της 2ης θέσης στον αγώνα. Ο Abdelkader El Mouaziz 2ος το 2015 και το 2016 όπως και ο Aziz El Akad με 6 βάθρα στον αγώνα συμπληρώνουν την Μαροκινή 4άδα φωτιά που θα δώσει την μάχη μέχρι τέλους! Από εκεί και μετά σειρά έχουν οι ευρωπαίοι. Ένας άλλος γνωστός μας από τον Cappadocia Ultra Trail, o Λιθουανός Gediminas Grinius θα δώσει τα διαπιστευτήριά του πρώτη φορά στον αγώνα. Στην φαρέτρα του έχει εκτός από την τεράστια εμπειρία σε ultra trail αγώνες, την πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα του είδους, στην παρθενική διεξαγωγή του "αδελφικού" Marathon des Sables Peru όπου και κατέλαβε την 6η θέση. Από εκεί και έπειτα σημειώστε τα ονόματα των Alejandro Fraguela, Arnaud Lejeune, Vajin Armstrong και Majell Backausen.


Gediminas Grinius


Επειδή σε τέτοιου είδους αγώνες όλοι είναι νικητές αξίζει να επισημάνουμε δύο ξεχωριστές συμμετοχές. Η πρώτη αφορά τον Γάλλο Didier Benguigui ο οποίος θα τρέξει στον 14ο του Marathon des Sables. Ο αριθμός των συμμετοχών του είναι μεν σημαντικός, αυτό όμως που ξεχωρίζει στην περίπτωσή του είναι οτι είναι τυφλός! Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον επίσης Γάλλο Christian Ginger ο οποίος θα συμμετάσχει για 31η φορά (δεν είναι τυπογραφικό λάθος, τριακοστή πρώτη φορά!) στον Μαραθώνιο της Άμμου!

 

Λίγα για τον αγώνα

Μεγάλο πέπλο μυστηρίου καλύπτει κάθε χρόνο την διαδρομή του αφού δεν είναι καμία χρονιά ακριβώς η ίδια και γνωστοποιείται στους αθλητές λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα! Το 2016 ήταν η χρονιά όπου οι δρομείς έτρεξαν τα περισσότερα χιλιόμετρα αφού η συνολική της απόσταση έφτασε στα 257 χιλιόμετρα. Οι δρομείς καλούνται να μεταφέρουν όλον τον εξοπλισμό τους στην πλάτη και αυτό περιλαμβάνει σαφώς την τροφή τους, υπνόσακο (υποχρεωτικά) και κάριματ (αν το επιθυμούν)! Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς τους η διοργάνωση τους παρέχει μόνο νερό (και αυτό όχι απεριόριστο αφού οι κανονισμοί ορίζουν μέχρι 11 λίτρα μέσο όρο / ημέρα) και ένα αντίσκηνο 8 ατόμων για την διανυκτέρευσή τους.

 

 

Ο αγώνας ξεκινά με ένα σχετικά εύκολο ετάπ περίπου 30 χιλιομέτρων χωρίς πολλές υψομετρικές ενώ το πιο δύσκολο πάντα είναι το 4ο όπου για τους πιο αργούς διαρκεί έως και δύο ημέρες αφού ξεπερνάει τα 85 χιλιόμετρα. Όσο πιο γρήγορα τερματίσεις εκεί τόσο πιο πολύ θα ξεκουραστείς! Τα χρονικά όρια εγκυρότητας κυμαίνονται από 10-12 ώρες ενώ για το μεγάλο 4ο ετάπ φτάνουν στις 34 ώρες το μέγιστο. Η λίστα του υποχρεωτικού εξοπλισμού είναι σαφώς μεγάλη αφού περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ... καθρεπτάκι όχι βέβαια για καλλωπισμό αλλά για περίπτωση που κάποιος θελήσει να κάνει σινιάλο ανακλώντας το φως του ήλιου. Η ποσότητα του φαγητού που θα πρέπει να επιδείξει ο αθλητής στην αρχή του αγώνα φτάνει τις 14.000 θερμίδες και κάθε μέρα ελέγχεται αν μεταφέρει μαζί του ένα ελάχιστο όριο τροφής. 

 

Ο Marathon des Sables είναι τα τελευταία χρόνια αγώνας της σειράς Ultra Trail World Tour στην οποία ανήκουν μερικοί από τους δημοφιλέστερους αγώνες αντοχής και βουνού παγκοσμίως. Φέτος θα διεξαχθεί από τις 8 έως και τις 14 Απριλίου και αναμένεται βέβαια με τεράστιο ενδιαφέρον. Θα μας καθηλώσει και θα μας κάνει να ονειρευόμαστε τις δικές μας περιπέτειες στο βουνό, στην θάλασσα, στην άμμο, παντού…. Μήπως έχει σημασία;

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Μια αποκλειστική συνέντευξη του @Advendure_Net τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A:… https://t.co/g7WX8aHdcG
"Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία", ο Δημήτρης Δεσποινιάδης αναλύει την χρήση και τα επιθυμητά χαρακτηριστι… https://t.co/cpo88T6DAw
"Χωρίς Ίχνη" - Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Λάμπρη, από τον Γιώργο Βουτυρόπουλο, για το @Advendure_Net :… https://t.co/cM2dapetpL
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A!

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!

Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων!

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!

Η HARTA ανακοίνωσε το πρώτο (δοκιμαστικό) πρωτάθλημα της για το 2021!

Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο!

Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας!

7+1 ερωτήσεις, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 7 summits! Μια “διαφορετική” συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη!

Οργάνωση Φαρμακείου Ορειβατικών Αποστολών!

Μπορούμε μέσα από το μονοπάτι της φύσης να φτάσουμε πιο κοντά στο νόημα της ζωής;

Ο Αντώνης Συκάρης αλλά και ο Colin O’Brady έφτασαν στο Basecamp του K2!

Αδιάβροχα jacket SALEWA