Marathon Des Sables 2006: Ο πρώτος Έλληνας στα 21 χρόνια του διάσημου αγώνα αντοχής στη Σαχάρα

Από 09 Απρ 2006

Ο «Μαραθώνιος της Άμμου» ή όπως είναι γνωστός ακόμα και στο μικρό ελληνικό κοινό του χώρου “Marathon des Sables” (από την πρωτότυπη γαλλική του ονομασία), μπαίνει φέτος στην 3η δεκαετία της ζωής του, έχοντας κερδίσει ότι πιο σημαντικό αποζητά μια αθλητική διοργάνωση: την απόλυτη καταξίωση! Και δεν είναι η καταξίωση του MDS μόνο στο αυξανόμενο παγκοσμίως κοινό των adventure sports, αλλά και ανάμεσα στην διεθνή κοινή γνώμη, η οποία δείχνει να συναρπάζεται από την ιδέα της απόλυτης δοκιμασίας μέσα στο αφιλόξενο τοπίο της ερήμου. Ο μύθος του “Marathon des Sables” έχει χτιστεί εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κάθε χρόνο η φήμη του κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, προσελκύοντας πια ακόμα και ξένους από το χώρο του αθλητισμού, που μαγνητίζονται από τον εξωτισμό του γεγονότος που είναι κάτι περισσότερο από έναν αγώνα και κάτι πιο πάνω από μια περιπέτεια. Είναι ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ! Φέτος ο MDS αποκτά διαφορετικό ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό του χώρου, καθώς ανάμεσα στους 700 και πλέον αθλητές συμμετέχει και ο πρώτος Έλληνας, από καταβολής του αγώνα! Ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος, ένας καταξιωμένος αθλητής στο χώρο της ορεινής αντοχής θα προσπαθήσει να κάνει μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο τόσο άγνωστο γι αυτόν περιβάλλον της ερήμου.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ημέρα 5η – Παρασκευή 14 Απριλίου – Διαδρομή: Jebel El Mraïer - Kourci Dial Zaïd 42,2km - Συμμετέχοντες 585 - Θερμοκρασία 28οC (ώρα 12)
Αν και υποχώρησε στον "βαθμολογικό" πίνακα ο Έλληνας αθλητής, διατηρεί μια εξαιρετική θέση μετά και την προτελευταία ημέρα της 21ης διοργάνωσης του MDS. Απομένει μόνο η ημέρα του Σαββάτου με ένα πανηγυρικό 11άρι για να κλείσει κι αυτός ο αγώνας σε κλίμα γιορτής. Το επόμενο γεγονός που σημαδεύει αυτή τη διοργάνωση (μετά την πρώτη και εξαιρετική ελληνική συμμετοχή) είναι το τέλος εποχής στην κυριαρχία της οικογένειας Ahansal. Ο καλύτερος από τους δύο, ο Lachen, θα κερδίσει και φέτος τον αγώνα αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά απ ότι στο παρελθόν. Όσο για τον έτερο αδελφό, τον Mohamad, αυτός περιορίστηκε στην 4η και τιμητική θέση της γενικής κατάταξης. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Α-Ζ θα ακολουθήσει το βράδυ του Σαββάτου.
14.04.06 > ΑΝΑΦΟΡΑ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Παρά τις φουσκάλες, που μου προκαλούσαν μεγάλο πρόβλημα στο να περπατήσω, αποφάσισα να ξεκινήσω δυνατά, ντοπαρισμένος από την ιδέα ότι πλέον είναι ο τελευταίος αγώνας απόστασης. Κι έτσι έγινε. Μέσα στην ένταση ξέχασα τον πόνο στα πόδια κι έφτασα στα μισά της διαδρομής μέσα στους πρώτους 35. Ξαφνικά όμως, ο τετρακέφαλός μου άρχισε τις κράμπες στέλνοντας σήμα ότι δεν πάει άλλο. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα έναν αγώνα με τον εαυτό μου και με τα όρια αντοχής στον πόνο. Προσπαθούσα να βρω ποια ταχύτητα ήταν εκείνη που μου επέτρεπε να τρέξω κι όσο γινόταν αύξανα. Τερμάτισα ψυχολογικά λυτρωμένος που κατάφερα να βγάλω τη διαδρομή (φοβόμουν μήπως δεν τα καταφέρω) και που είχα χάσει μόνο τέσσερις θέσεις στη γενική κατάταξη. Τώρα πλέον ότι και να γίνει (?) είμαι μεταξύ 37ης και 40ης θέσης, ευτυχισμένος που τελειώνω και είμαι καλά. Αλλά είμαι και πολύ εξαντλημένος σωματικά, λόγω ανεπαρκούς διατροφής. Ευχαριστώ όλους τους φίλους που με εμψύχωσαν τις μέρες αυτές με τα μηνύματά τους.

Ημέρα 4η – Τετάρτη 12 Απριλίου – Διαδρομή: Maharch - Jebel El Mraïer 57km - Συμμετέχοντες 607 - Θερμοκρασία 39οC (ώρα 13)
Μια ιστορική μέρα για τον MdS ήταν η σημερινή. Ήταν η πρώτη φορά από τότε που εμφανίστηκαν οι αδελφοί Ahansal στον αγώνα, εδώ και δέκα περίπου χρόνια, που κάποιος από τους δυο τους δεν κέρδισε ειδική διαδρομή. Πέρα απ αυτό, ιστορική χαρακτηρίζεται και η απόφαση των διοργανωτών να μειώσουν το μήκος της διαδρομής της μεγάλης ημέρας των 72 χιλιομέτρων, υπό την πίεση των καιρικών συνθηκών. Όσο για τον Αργύρη Παπαθανασόπουλο, αυτός συνεχίζει την ανοδική του πορεία στον πίνακα της γενικής κατάταξης, κερδίζοντας δύο ακόμα θέσεις (βρίσκεται στην 33η τώρα) παρά την 42η θέση που πήρε χθες. Παραθέτουμε το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε τη νύχτα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης:
Υπό το πρίσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών οι οποίες πήραν βαρύ τίμημα στους αγωνιζόμενους, η διοργάνωση αποφάσισε να μειώσει σε μήκος τη μεγαλύτερη μέρα του αγώνα κατά 15 χιλιόμετρα. Η απόφαση πάρθηκε και με το σκεπτικό να διπλασιαστούν οι προσφερόμενες ποσότητες νερού στους αθλητές στα τρία πρώτα σημεία ελέγχου. Ένας αθλητής από την Ιρλανδία, ο John Cahill (494) μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στη Γαλλία όταν κατέρρευσε από υποθερμία στο τρίτο ετάπ της ημέρας.
Οι αθλητές ξεκίνησαν όπως κάθε φορά τη μεγάλη ημέρα σε δύο γκρουπ, με τους 50 πρώτους άνδρες και τις 5 πρώτες γυναίκες, το μεσημέρι. Όλοι οι υπόλοιποι ξεκίνησαν τον αγώνα στις 10 το πρωί. Παρακινημένοι από το ότι προηγούνταν λόγω της ώρας εκκίνησης, δύο Μαροκινοί από το πρώτο γκρουπ προσπάθησαν και κράτησαν τη φαινομενική διαφορά από τους γρηγορότερους αθλητές που ακολουθούσαν και απεγνωσμένα προσπαθούσαν να κλείσουν το άνοιγμα. Ο Ιορδανός Salamech Al Aqra από το γρήγορο γκρουπ κράτησε μια διαφορά από τους υπόλοιπους και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού 3 λεπτά γρηγορότερα από τον Lachen Ahansal, που δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά που τον χώριζε. Ήταν μια ιστορική στιγμή για τοn MDS. Ο νικητής δήλωσε μετά τον τερματισμό «Είμαι απογοητευμένος που η διαδρομή δεν ήταν μεγαλύτερη, θα μπορούσα να κερδίσω ακόμα περισσότερο τον Lachen. Αλλά ξέρετε είναι ακόμα μπροστά στη γενική κατάταξη».
4η Μέρα - Ανδρες
1. Salameh Al Aqra 4h53m25
2. Lachen Ahansal 4h56m43"
3. Lhoucine Akhdar5h18m39
4. Samir Akhdar 5h21m24
5. Lionel Eveno 5h31m02
6. My Abderrahmane Maliki 5h31m04
44. Papathanassopouos Argyris 7h28m07
4η Μέρα - Γυναίκες
1. Geraldine Courdesses 7h31m43
2. Lorena Di Vito 7h38m05
3. Luisa Balsamo 8h22m10
13.04.06 > ΑΝΑΦΟΡΑ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ζω ακόμα! Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αθλητών που εγκατέλειψαν, η διαδρομή ήταν μικρότερη, αφού αφαίρεσαν την ανάβαση ενός βουνού. Ξεκίνησα πολύ-πολύ συντηρητικά, φοβούμενος να μην καώ και τελειώσουν οι δυνάμεις. Έτσι κατάφερα να φτάσω 10 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Εκεί με έφτασε ένας αντίπαλος στη γενική κατάταξη κι έφυγα «λαγός». Τερμάτισα με το πρώτο σκοτάδι και νιώθω συγκινημένος που έφυγε κι αυτό. Αυτή τη φορά όμως το σώμα μου ταλαιπωρήθηκε. Απίστευτοι πόνοι στον αυχένα από το βάρος του σακιδίου σε όλη μα όλη τη διαδρομή και οι πρώτες πέντε φουσκάλες. Τερμάτισα με κρίση υπογλυκαιμίας και μου ήταν αδύνατο να φτάσω στη σκηνή. Φύσαγε δυνατό αέρα και δεν μπορούσα να ανάψω φωτιά για να φάω. Κοιμήθηκα νηστικός κι εξαντλημένος. Μόλις πριν λίγο (14:36) πήρα τα πάνω μου αλλά δεν μπορώ να φάω άλλο αυτές τις αηδίες. Ειλικρινά δεν βλέπω την ώρα να τελειώσει. Η 33η θέση μέχρι τώρα, είναι που με κρατάει κι αντέχω. Παίρνω αρκετά μηνύματά σας και σας ευχαριστώ για τη συμπαράσταση.

Ημέρα 3η – Τρίτη 11 Απριλίου – Διαδρομή: Ma’der El Kebir > - Maharch 38km - Συμμετέχοντες 663 - Θερμοκρασία 39οC (ώρα 13)
Μετά από ένα σημαντικό αριθμό εγκαταλείψεων, το μειωμένο γκρουπ των αγωνιζόμενων ξεκίνησε για το 3ο ετάπ του αγώνα με μια δόση ανησυχίας. Το πεδίο ήταν αρκετά ανώμαλο και οι αθλητές ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την ποικιλία του φυσικού τοπίου και των χρωμάτων της Μαροκινής Σαχάρας. Μια μακριά σειρά από ράχες και αμμόλοφους οδηγούσε στο CP2, το οποίο επειδή δεν μπορούσε να προσεγγιστεί από αυτοκίνητα, στήθηκε από ελικόπτερο. Ο άνεμος φυσούσε πια σε λογικά επίπεδα δίνοντας ανάσα στους δρομείς.
Σ αυτό το ‘γουέστερν σπαγγέτι’ τοπίο, οι κυρίαρχοι ηγέτες προχώρησαν σε επίθεση. Ο Lachen Ahansal χωρίς να εκπλαγεί κανείς, κέρδισε και αυτή την ειδική διαδρομή, μόλις ένα λεπτό όμως μπροστά από τον Abderrahmane Maliki, ο οποίος φαίνεται ότι αποτελεί πλέον την καθαρή απειλή της ανωτερότητας των Ahansal. Κατάφερε να αφήσει 10 ολόκληρα λεπτά τον έτερο αδελφό Ahansal, τον Mohamad. Στην 4η θεση, χτυπημένος από εξάντληση ήταν ο Salameh Al Aqra. Στις γυναίκες, η Geraldine Courdesses ήταν μπροστά από την αρχή, αφήνοντας πίσω τις Ιταλίδες. Στη γενική κατάταξη, μετά την τρίτη ημέρα προηγείται ο Lacen Ahansal με 8.17.42 και ακολουθεί ο συμπατριώτης του Maliki με διαφορά 13 λεπτών, αφήνοντας για πρώτα φορά εδώ και μια δεκαετία εκτός δυάδας τον Mohamad Ahansal που βρίσκεται στην 4η θέση με διαφορά 26 λεπτών από τον αδελφό του και λίγων δευτερολέπτων από τον Ιορδανό Al Aqra που βρίσκεται στην 3η θέση
Ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του στον αγώνα, σκαρφαλώνοντας 7 ακόμα θέσεις στη γενική κατάταξη! Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, τερματίζοντας στην 36η θέση την 3η μέρα του αγώνα
3η Μέρα - Άνδρες
1. Lahcen Ahansal 3h10m58
2. Abderrahmane Maliki 3h11m44
3. Mohamad Ahansal 3h20m31
4. Salameh Al Aqra 3h29m26
5. Hassan Oulmyr 3h38m16
6. Lhoucine Akdar 3h41m08
37. Papathanassopoulos Argyris 4h56m03
3η Μέρα - Γυναίκες
1. Geraldine Couderesses 5h21m06
2. Alessia Bertolini 5h27m33
3. Lorena Di Vito 5h28m23
11.04.06 > ΑΝΑΦΟΡΑ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι 16:30 και όσα συμβαίνουν δεν τα πιστεύω! Ποτέ δεν φανταζόμουνα ότι θα είμαι μετά από τρεις σκληρούς αγώνες στην 35η θέση της γενικής κατάταξης… Είμαι τρελά ευτυχισμένος και εύχομαι να κρατήσω. Δυστυχώς η δύσκολη μέρα φτάνει αύριο και θα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί αφού είμαι στους πρώτους 50 θα ξεκινήσω τρεις ώρες αργότερα και θα μ πιάσει η νύχτα για αρκετές ώρες. Εκεί θα παίξει καταλυτικό ρόλο η ψυχολογία, η οποία σήμερα με βοήθησε αφάνταστα. Έτρεξα με στρατηγική και «κόλλησα» σε αντίπαλους για να βγάλω τα δύσκολα κομμάτια. Ήταν η πιο δύσκολη μέρα: συνεχόμενος ανήφορος-κατήφορος σε αμμόλοφους και φυσικά τρελή ζέστη. Είμαι πολύ καλά και μόνο δύο απλές φουσκάλες έχω. Βγήκα 36ος με 4:56. Κοντραρίστηκα συνεχώς με διάφορους και με βοήθησε το τεραίν που ήταν αυτό που έκανα την προπόνησή μου. Σας χαιρετώ. Έφτασε η πιο δύσκολη μέρα και η πρώτη φορά που θα κάνω τόσα χιλιόμετρα. Μέχρι τώρα εγκατέλειψαν 68 αθλητές.

Ημέρα 2η – Δευτέρα 10 Απριλίου – Διαδρομή: Rich Merzoug - Ma’der El Kebir > 35km - Συμμετέχοντες 719 - Θερμοκρασία 42οC (ώρα 13)
Η σημερινή θα μπορούσε να είναι η πιο δύσκολη εκκίνηση που δόθηκε ποτέ στον MDS. Οι αγωνιζόμενοι είχαν μια δύσκολη κούρσα χθες και σήμερα δεν άλλαξαν και πολλά. Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο: Ο συνδυασμός αυξημένης υγρασίας και ψηλής θερμοκρασίας σημαίνει ότι κάποιοι αθλητές παθαίνουν θερμοπληξία.
Η πρώτη πρόκληση για σήμερα ήταν μια μακριά ανάβαση σε ένα παλιό μονοπάτι μεταλλωρύχων. Ο Mustapha Ait Amar και ο Hassan Oulmyr έκαναν μια διαβολεμένη κούρσα μπροστά. Πέρασαν πρώτοι από το CP1, ακολουθούμενοι από τους Ahansal και τον Abderrahmane Maliki, όπως επίσης και τους δύο Ιορδανούς, τον Salameh Al Aqra και τον Mohammad Al Swaiti. Οι ίδιοι δρομείς πέρασαν πρώτοι και από το CP2, εκτός από τον Oulmyr, που ήταν εκτός φόρμας ακολουθώντας μια παρόμοια πορεία πτώσης όπως και τον περσινό MDS. Φεύγοντας από το CP2, οι δρομείς μπήκαν σε ένα τμήμα τεσσάρων χιλιομέτρων με αμμόλοφους. Με το που μπήκαν ξεκίνησε και η ανεμοθύελλα, μετατρέποντας τη διαδρομή σε έναν κρανίου τόπο. Ο Maliki χάθηκε στους αμμόλοφους κι έχασε έτσι πολύτιμο χρόνο. Ο Mohamad Ahansal αφυδατώθηκε. Αυτό ήταν ένα σημάδι του ότι κι αυτός τελικά είναι μετά από όλα ένας άνθρωπος. Ο Γάλλος Samuel Bonaudo τα κατάφερε μια χαρά παρά τις δυσκολίες: «πήρα 2 μπουκάλια νερό στο CP2 και ήπια και την τελευταία σταγόνα. Όταν έφτασα στη γραμμή του τερματισμού ήμουν εντελώς στεγνός». Μαζί του τερμάτισε ταυτόχρονα και ο περίφημος 57χρονος Ιταλός βετεράνος Marco Olmo, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα καταπληκτικά, παρά τις δυσκολίες. Φυσικά, ο ακαταμάχητος Lachen Ahansal ήταν και πάλι πρώτος. Στις γυναίκες, οι δύο νεοφερμένες Toura Didi και Geraldine Courdesses, που κέρδισαν την πρώτη μέρα τον αγώνα, έχασαν σήμερα από την εκπληκτική Ιταλίδα ιδιοκτήτρια εστιατορίου από τη Modena, Alessia Bertolino, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι ήρθε για να διασκεδάσει τον αγώνα.
Ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος ήταν σε ακόμα καλύτερη θέση τη δεύτερη μέρα, τερματίζοντας 36ος, με χρόνο 4.24.49. Έτσι, συνολικά στη γενική κατάταξη μετά από δύο ημέρες αγώνα βρίσκεται στην 41η θέση! Δυστυχώς σήμερα δεν έφτασε μήνυμα από τον Έλληνα αθλητή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έχει να κάνει καθαρά με τεχνικούς λόγους.
2η Μέρα – Άνδρες
1. Lahcen Ahansal 3h03m00
2. Salameh Al Aqra 3h06m10
3. Abderrahmane Maliki 3h11m41
4. ex aequo Samuel Bonaudo Marco Olmo : 3h12m00
6. Mohamad Ahansal 3h17m10
36. Argyris Papathanassopoulos 4h24m49
10.04.06 > ΑΝΑΦΟΡΑ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που ζω είναι απερίγραπτο. Κατέλαβα την 36η θέση μετά από ένα μοναχικό 4ωρο περιπλάνησης σε ζέστη αφόρητη λόγω υγρασίας και η αμμοθύελλα να καθιστά αδύνατο τον προσανατολισμό. Χρησιμοποίησα πυξίδα για να φτάσω στον τερματισμό. Πολλή ένταση, κούραση και μοναξιά. Το αποτέλεσμά μου δικαίωσε το πείσμα να τρέχω μόνος για τόσες ώρες. Σήμερα πρέπει να αποσύρθηκαν δέκα άτομα. Η Kayser σταμάτησε για αρκετή ώρα και έκανε εμετό λόγω θερμοπληξίας. Είμαι στην ίδια σκηνή με τους Ιταλούς. Κοιμάμαι δίπλα σε αυτήν που κέρδισε σήμερα (Σημ.Α-Ζ: Alessia Bertolino). Εύχομαι να παίρνετε τις αναφορές μου… Το ηθικό μου είναι πολύ ψηλά μετά τη σημερινή θέση και γενικά αισθάνομαι καλά. Ελπίζω να συνεχίσω έτσι, ώστε να παραμείνω στην 50άδα. Ευχαριστώ όλους τους φίλους στην Ελλάδα για τα μηνύματα που μου στέλνουν. Αυτό με βοηθά πολύ στην ψυχολογία. Κατά τα υπόλοιπα, έχω την τύχη να είμαι με την Ιταλική ομάδα (το επιδίωξα…) που είναι πενήντα στον αριθμό και ακούω, μαθαίνω πολλά για τον αγώνα. Γεια σας.

Ημέρα 1η – Κυριακή 9 Απριλίου – Διαδρομή: Ait Saadane - Rich Merzoug > 28km
Χωρίς εκπλήξεις ξεκίνησε και ο 21ος MDS στο νότιο Μαρόκο. Οι αδελφοί Ahansal δείχνουν και φέτος τις προθέσεις τους, κάνοντας το 1-2 την πρώτη μέρα της διοργάνωσης. Όμως, το ενδιαφέρον για τους Έλληνες θιασώτες του extreme running στρέφεται στην πρώτη ελληνική παρουσία στον σπουδαίο αυτό αγώνα. Και τα νέα μόνο ευχάριστα μπορούν να θεωρηθούν, αφού ο Έλληνας πρωταθλητής αντοχής Αργύρης Παπαθανασόπουλος βρέθηκε στην παρθενική του εμφάνιση σε παρόμοιο αγώνα στην 52η θέση ανάμεσα σε 700 και πλέον αθλητές.
Στο λιτό (δυστυχώς) δελτίο της διοργάνωσης δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την πρώτη ημέρα, παρόλα αυτά αργά τη νύχτα έφτασε με email η πρώτη αναφορά του Αργύρη από την κατασκήνωση στην έρημο. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι ο κάθε αγωνιζόμενος στον MDS έχει το δικαίωμα να στέλνει καθημερινά ένα email σε έναν και μόνο συγκεκριμένο προορισμό και για όλη τη διάρκεια του αγώνα. Έτσι, ο Αργύρης επέλεξε το Α-Ζ, απ όπου θα ενημερώνει όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τον σπουδαίο αυτό αγώνα αλλά και για την πορεία του αξιόλογου Έλληνα αθλητή.
Στην πρώτη ημέρα το χαρακτηριστικό ήταν οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούσαν από την προηγούμενη ακόμα ημέρα. Με την εκκίνηση, οι γνωστοί πρωταγωνιστές του MDS έφυγαν μπροστά με πολύ δυνατό ρυθμό και στο CP1 οι αδελφοί Ahansal προηγούνταν ήδη αλλά με τους Ιορδανούς Al Agrah και Al Swaity να τους ακολουθούν από πολύ κοντά. Μαζί τους και ο Μαροκινός Abderrahmane Maliki, νικητής του περσινού μαραθωνίου του Zagora. Το τμήμα μεταξύ CP1 και CP2 είναι και το κρισιμότερο της πρώτης ημέρας, αφού υπάρχει μια απότομη ανηφόρα με κλίση 15%. Οι Ahansal εδώ άνοιξαν τη διαφορά τους από τον Al Agrah στα πέντε λεπτά ενώ o δεύτερος Ιορδανός έμεινε αρκετά πιο πίσω. Μέχρι το τέλος ο Lachen Ahansal ξέφυγε και από τον αδελφό του Mohamad και τερμάτισε πρώτος, επιβεβαιώνοντας ότι τα φαβορί μπορεί να αλλάζουν μέσα στον συναγωνισμό, αν και οι περισσότεροι θα απέφευγαν να στοιχηματίσουν ότι η νίκη θα μπορούσε να πάει σε κάποιον άλλον και αυτή τη χρονιά. Στις γυναίκες, δυο νεοφερμένες στον MDS ήταν εκείνες που πρωταγωνίστησαν στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης μέρας. Η Μαροκινή Touda Didi και η 30χρονη Κορσικανή Geraldine Courdesses διεκδίκησαν την πρωτιά και μόνο προς το τέλος η Γαλλίδα αποσπάστηκε και πήρε τη νίκη ενώ η Μαροκινή κινδύνεψε να χάσει και τη 2η θέση από την έμπειρη Simone Kayser, επί σειρά ετών νικήτρια γυναικών στον αγώνα.
Όσο για τον Αργύρη Παπαθανασόπουλο, με βάση τα όσα είχε αναφέρει στο Α-Ζ λίγες μέρες πριν την αναχώρησή του για το Μαρόκο, ο στόχος του την πρώτη μέρα ήταν να κάνει μια δυνατή κούρσα για να διαπιστώσει το επίπεδο των δυνατοτήτων του σε σχέση με τους υπόλοιπους πιθανούς αντιπάλους του. Αντιλαμβανόμενος κανείς τις αναστολές ενός νεόφερτου στον MDS, εξαιτίας των ιδιαίτερων αγωνιστικών συνθηκών, θα πρέπει να δει θετικά την απόδοση του Έλληνα αθλητή την πρώτη μέρα.
1η Μέρα – Άνδρες
1. Lahcen Ahansal (1 Mor) 2h03m44
2. Mohamad Ahansal (2 Mor) 2h06m34
3. Abderrahmane Maliki (12 Mor) 2h07m59 
4. Salameh Al Aqrah (164 Jordan) 2h14m47
5. David Pasquio (186 France) 2h15m26
52. Argiris Papathanassopoulos (490 Greece) 2h59m30
1η Μέρα – Γυναίκες
1. Geraldine Courdesses (153 France) 3h10m36
2. Touda Didi (3 Morocco) 3h16m04
3. Simone Kayser (761 Luxembourg) 3h16m09

  09.04.06 > ΑΝΑΦΟΡΑ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αγαπητό Α-Ζ. Όπως σας είχα πει από την αρχή, η σημερινή μέρα θα ήταν δυνατή για να εκτιμήσω το επίπεδο των αθλητών και να δω τι μπορώ να προσδοκώ. Έτσι κι έγινε. Ξεκίνησα δυνατά και έφτασα 52 με χρόνο 2.59.30 και με 55 λεπτά περισσότερο από τον Ahansal… Φυσικά όλα είναι ακόμα στην αρχή και κατά παράδοση οι περισσότεροι αθλητές τρέχουν συντηρητικά … και η Kayser το ίδιο. Αισθάνομαι καλά αγωνιστικά και βλέπω τον αρχικό στόχο –να είμαι στην 100άδα- εφικτό, εξαίρεση ο τραυματισμός. Τα πόδια μου είναι καλά και οι γκέτες μου λειτουργούν άψογα. Σχετικά με τις συνθήκες του αγώνα, πρωτοφανή ζέστη που αγγίζει τους 45 βαθμούς και αμμοθύελλες που αρχίζουν στις μία το μεσημέρι και κρατάνε μέχρι το βράδυ. Η σκηνή είναι γεμάτη άμμο και όλα τα προσωπικά μας αντικείμενα. Κάθε χιλιοστό του δέρματός μας είναι μέσα στην άμμο. Τρώω άμμο και πίνω άμμο, θεωρώντας το φυσιολογικό. Ανά συχνά χρονικά διαστήματα, ο αέρας που φτάνει τα 140 χιλιόμετρα ρίχνει τις σκηνές που πρέπει να ξαναστήνουμε.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟN MARATHON DES SABLES

Ο MDS είναι ένας αγώνας που όταν το 1986 ξεκίνησε να διαγράφει την παράξενη και εντυπωσιακή τροχιά του στο στερέωμα του αθλητισμού περιπέτειας, έφερε νέα ήθη, αφήνοντας πίσω τα στερεότυπα κλισέ των αγώνων αντοχής. Εισήγαγε ουσιαστικά τη φιλοσοφία της περιπέτειας, υιοθετώντας καινοτομίες όπως αυτή της αυτοτέλειας, της μεγάλης διάρκειας, του εχθρικού περιβάλλοντος και των αντισυμβατικών αγωνιστικών προδιαγραφών.

Οι 23 συμμετέχοντες του 1986 έφτασαν στις μέρες μας τους 700 και άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου βάζουν στόχο της αθλητικής τους καριέρας, μια συμμετοχή στον MDS. Ο εμπνευστής του αγώνα, Γάλλος Patrick Bauer, αποτελεί τον μέντορα χιλιάδων ανθρώπων, που στα χρόνια αυτά που πέρασαν βρήκαν νόημα στο όραμα του Bauer, που αποφάσισε να προσφέρει στον κόσμο του αθλητισμού μια τολμηρή του ιδέα. Μια ιδέα που γεννήθηκε το 1984, όταν ο ίδιος αποφάσισε να διασχίσει μόνος ένα τμήμα της Σαχάρας.

Ο MDS κέρδισε τη φήμη του, εκτός από τη σκληρότητά του και εξαιτίας συγκυριακών και κυρίως ατυχών γεγονότων, με αίσια ωστόσο κατάληξη, όπως η σχεδόν μοιραία περιπλάνηση ενός Ιταλού αθλητή το 1994, που κατάφερε να επιβιώσει για δέκα ημέρες χωρίς νερό όταν έχασε τον προσανατολισμό του στη διάρκεια του αγώνα. Ο διεθνής τύπος έκανε το θέμα αυτό πρώτη είδηση για πολλές ημέρες και φυσικά εκτόξευσε τη φήμη του αγώνα στα ύψη.

Είναι δύσκολο φαινομενικά να πει κανείς τι είναι εκείνο που έλκει έναν μέσο άνθρωπο που αθλείται από χόμπι, να απαντήσει σε μια τόσο δυνατή πρόκληση. Όμως, όσοι έχουν βιώσει μια έστω μικρότερη εμπειρία γνωρίζουν καλά τι είναι εκείνο που καλεί τον καθένα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και κυρίως να τις ξεπεράσει. Αυτό εξάλλου είναι και μια γενικότερη αρχή που διέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Αν ψάξει κανείς τις λεπτομέρειες του MDS, εύκολα θα βρει μέσα στη δομή και τους κανονισμούς του τη συνταγή της επιτυχίας. Εδώ οι αθλητές πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις πιθανές δυσκολίες που θα μπορούσε να συναντήσει ένας αθλητής της αντοχής: αλλεπάλληλες ημέρες αγώνα χωρίς διαλείμματα ξεκούρασης, αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες όπως τις εξασφαλίζει το περιβάλλον της Σαχάρας, πρόσθετο βάρος που μεταφέρεται από τους ίδιους τους αθλητές που υποχρεώνονται να κουβαλούν πάνω τους τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό και τα εφόδια διατροφής τους και φυσικά το πλέον ακατάλληλο τεραίν για να τρέξει –το τελευταίο τίθεται εν αμφιβόλω για τους περισσότερους, αφού μετά βίας μπορούν να τρέξουν πραγματικά κάτω από όλες αυτές τις συνθήκες.

Η διοργάνωση του MDS κατάφερε να ελιχθεί σε όλα τα επίπεδα και να κερδίσει την αναγνώριση, ακόμα και από επίσημους αθλητικούς οργανισμούς, όπως τη Γαλλική Ομοσπονδία Στίβου. Οι έλεγχοι anti-doping που εφαρμόζονται στον αγώνα, ανέβασαν εκτός από το κόστος του και τη φήμη του ανάμεσα στο αθλητικό κοινό που βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα. Φυσικά, λίγοι κορυφαίοι αθλητές αντοχής τολμούν να θέσουν σε δοκιμασία τον εαυτό τους, αφού το ρίσκο που αναλαμβάνουν είναι μεγάλο και μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες την καριέρα τους, ωστόσο οι ντόπιοι (Μαροκινοί κυρίως) αθλητές, δεν χάνουν την ευκαιρία να μπουν στον αγώνα για να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Είναι βέβαιο ότι μια καλή εμφάνιση στο MDS μπορεί εύκολα να ανεβάσει τη «χρηματιστηριακή» αξία κάποιου μαραθωνοδρόμου, από τους πολλούς και καλούς που αναδεικνύει η Μαροκινή σχολή.

Στην κορυφή αυτής της πυραμίδας δεσπόζει ένα όνομα: Ahansal. Τα αδέλφια Lachen και Mohamad από το Zagora του Μαρόκου, αποτελούν τους ζωντανούς θρύλους του MDS εδώ και δέκα χρόνια. Από τότε που οι Ahansal εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον αγώνα αυτό όλοι οι υπόλοιποι έρχονταν δεύτεροι. Και φέτος λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η κυριαρχία μπορεί να ανατραπεί αν και ποτέ δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις. Ο φετινός πίνακας περιλαμβάνει βέβαια πολλούς περισσότερους συμπατριώτες τους από άλλες χρονιές, γεγονός που δείχνει την απήχηση του αγώνα και σε τοπικό επίπεδο


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η συνολική απόσταση αλλάζει κι αυτή αλλά γίνεται προσπάθεια να μην μεταβάλλεται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο και είναι περίπου 230 χιλιόμετρα. Ο αγώνας γίνεται σε έξι ειδικές διαδρομές σε ισάριθμες ημέρες αλλά διαρκεί εφτά ημέρες στο σύνολό του, καθώς μία μόνο ειδική διαδρομή διαρκεί δύο ημέρες. Υπάρχει πάντα ημέρα μαραθωνίου (42,2Κ) και φυσικά η ημέρα των 80 χιλιομέτρων, στην οποία δίνονται 40 ώρες περιθώριο στους αθλητές, προκειμένου να τερματίσουν, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι τους είναι αναγκασμένοι να τρέξουν μέσα στη νύχτα. Οι υπόλοιπες ημέρες ποικίλουν σε απόσταση, όμως η τελευταία είναι συνήθως 20 χιλιόμετρα.

Το πεδίο ποικίλει από χρόνο σε χρόνο αλλά γενικά καλύπτει περιοχές πετρώδεις, αμμόλοφους και μερικές φορές και τρέξιμο μέσα σε χωριά. Το τρέξιμο σε πραγματική άμμο στην έρημο δεν ξεπερνά το 50% της απόστασης. Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια του αγώνα φτάνουν και ξεπερνούν τους 45 βαθμούς ενώ τα βράδια πέφτουν συνήθως μέχρι και τους 10.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Στο MdS μπορούν να συμμετάσχουν αθλητές ηλικίας άνω των 20 ετών. Ωστόσο δεν αποκλείονται και νέοι πάνω από τα 16, αρκεί να έχουν την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους. Όλοι πρέπει να έχουν σχετική ιατρική βεβαίωση των διοργανωτών για την καλή κατάσταση της υγείας τους, που τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στον αγώνα.

Εκτός από τη γενική κατάταξη, υπάρχουν και επιμέρους κατηγορίες ηλικιών: γυναικών, βετεράνων ανδρών Α1 (40-49), Α2 (50-59), Α3 (60-69), βετεράνων γυναικών Γ0 (35-39), Γ1 (40-49) και Γ2 (50-59).

Στον αγώνα υπάρχει και κατηγορία ομαδικού, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες των τριών δρομέων τουλάχιστον. Για να είναι μέσα στον αγώνα, θα πρέπει και οι τρεις δρομείς να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι το τέλος του. Όμως κάθε μέλος της ομάδας τρέχει ανεξάρτητα και βαθμολογείται καταρχήν ξεχωριστά, στη γενική κατάταξη. Η βαθμολόγηση των ομάδων γίνεται με τον υπολογισμό του μέσου χρόνου των τριών αθλητών.

Οι αγωνιζόμενοι πρέπει να μεταφέρουν μόνοι τους την τροφή, το νερό και τον προσωπικό τους εξοπλισμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η διοργάνωση παρέχει μόνο συγκεκριμένες ποσότητες νερού για κάθε μέρα, σε μερίδες ανάλογες με το μήκος της διαδρομής (η μέση παρεχόμενη ποσότητα είναι 9 λίτρα ημερήσια), καθώς επίσης και αντίσκηνα για τη διανυκτέρευση των αθλητών. Το βάρος που μεταφέρουν οι αθλητές στον αγώνα ποικίλει, από 7 μέχρι 15 κιλά και στα σακίδια τους μεταφέρουν ακόμα και υπνόσακους, κουτί επιβίωσης και όλα όσα προβλέπονται για ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης.

Η εκκίνηση της κάθε ημέρας δίνεται για όλους τους αθλητές ταυτόχρονα, εκτός από τη μέρα των 80 χιλιομέτρων, όπου οι καλύτεροι αθλητές (μέχρι εκείνη τη στιγμή) παίρνουν εκκίνηση 3 ώρες μετά τους υπόλοιπους. Την τελευταία ημέρα, γίνεται ατομική χρονομέτρηση, με τον τελευταίο της κατάταξης να φεύγει πρώτος.

Την ημέρα του μαραθωνίου (42.2ΚΜ) υπάρχει υποχρεωτικό πέρασμα στις 9 ώρες, από το 30ο χιλιόμετρο. Όποιος δεν καταφέρει να το περάσει βγαίνει εκτός αγώνα. Το ίδιο ισχύει για τη μέρα των 80ΚΜ, όπου το αντίστοιχο σημείο αποκλεισμού είναι στα 45ΚΜ στις 16 ώρες.

Σε όλες τις ειδικές διαδρομές (ημέρες), υπάρχουν από δύο μέχρι έξι σημεία ελέγχου (check points), όπου οι διοργανωτές ελέγχουν τους χρόνους των αθλητών και τους ανεφοδιάζουν σε νερό. Το νερό που δίνεται στους αγωνιζόμενους, φτάνει μέχρι και τα 20 λίτρα την ημέρα των 80ΚΜ, μοιρασμένο πάντα σε ποσότητες του 1,5 λίτρου την κάθε φορά, και το περισσότερο δίνεται στη διάρκεια του αγώνα.

ΙΣΤΟΡΙΑ - Στην πρώτη διοργάνωση το 1986, νικητής ήταν ο Γάλλος Michel Galliez ανάμεσα σε 23 μόλις συμμετοχές. Το 1988 ο Jean Luc Provence πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς αλλά όπως διαπιστώθηκε αργότερα, έπασχε από «συγγενή καρδιοπάθεια». Το 1989 νικητής βγαίνει για πρώτη φορά Μαροκινός, ο Hassan Sebtaoui. Το 1993, τερματίζει 3ος ο Jamel Balhi, που μόλις είχε ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου τρέχοντας !!! Το 1994, τη χρονιά με τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες στη διοργάνωση, ο χρυσός Ιταλός ολυμπιονίκης Mauro Prosperi χάνεται στη διάρκεια μιας αμμοθύελλας. Οι ομάδες διάσωσης τον ανακαλύπτουν ζωντανό 9 μέρες αργότερα στη δυτική Αλγερία. Στο μεταξύ είχε χάσει 20 κιλά από την έλλειψη νερού και τροφής. Από το 1994 μέχρι το 1996, κυρίαρχος του αγώνα είναι ο Ρώσος Andrei Derksen. Από το 1997 και μέχρι και την τελευταία διοργάνωση τα αδέρφια Lachen και Mohamed Ahansal από το Μαρόκο, έχουν επικρατήσει ολοκληρωτικά στο MdS.
 

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Ίος – Ένα λουλούδι στο Αιγαίο", νέο άρθρο από την στήλη "Αποδράσεις" του @Advendure_Net : https://t.co/n5ott7HCvm https://t.co/clBKHoRGnY
Μπατόν ορεινού τρεξίματος Dynafit, παρουσίαση και δοκιμή από το @Advendure_Net : https://t.co/La9vwN4SE0 https://t.co/Csl2tqq8w5
Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού, σε μια συνέντευξη στο @Advendure_Net :… https://t.co/4WbhhWgRU8
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μπατόν ορεινού τρεξίματος DYNAFIT

Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού ...

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!