Petzl Nao: Επανάσταση στους φακούς κεφαλής

Από 27 Ιαν 2012

O Petzl Nao είναι ένας φακός κεφαλής νέας γενιάς ο οποίος ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία του. Χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία της Petzl, Reactive Lighting η οποία υπόσχεται ότι το φως που εκπέμπει προσαρμόζεται αυτόματα στο περιβάλλον του χρήστη. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ένας αισθητήρας συνέχεια «σκανάρει» το ανακλώμενο φως όταν αυτό πέφτει σε κάποια επιφάνεια και ρυθμίζει του πόσο δυνατό φως θα παράγει. Με λίγα λόγια καταλαβαίνει αν αυτό που βλέπουμε είναι κοντά (ένας χάρτης, βιβλίο, βράχος στο σκαρφάλωμα πχ) ή μακριά και ανάλογα ρυθμίζει την έντασή του! Επίσης ο αισθητήρας αντιλαμβάνεται το περιβάλλων φως (πχ ξημέρωμα, φεγγαρόφωτο) και ανάλογα πάλι ρυθμίζει αυτόματα την ένταση. Το αυτονόητο πλεονέκτημα είναι η μειωμένη κατανάλωση της μπαταρίας. Διαβάστε στην συνέχεια…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους φακούς κεφαλής σήμερα είναι η σχέση μεταξύ της δύναμης των LED και της χωρητικότητας της μπαταρίας και οι κατασκευαστές έψαχναν την χρυσή τομή φτιάχνοντας διαφορετικά μοντέλα φακών: κάποια με μεγάλη δύναμη για ολιγόωρη χρήση και κάποια με μικρότερη για περισσότερες ώρες (ή και μέρες). Η τεχνολογία Reactive Lighting της Petzl υπόσχεται να το αλλάξει αυτό παρέχοντας μόνο όσο φως χρειάζεται ο χρήστης-αθλητής. Η εταιρεία λέει ότι σαν αποτέλεσμα της χρήσης αυτής της τεχνολογίας θα έχουμε 3 φορές τουλάχιστον μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ο Petzl Nao αποτελείται από ένα μπροστινό τμήμα με δύο LED και έναν αισθητήρα ο οποίος συνδέεται με την μπαταρία στο πίσω μέρος με ένα ελαφρύ, πλαστικό κορδονάκι. Η μπαταρία είναι λιθίου 2300 mAh επαναφορτιζόμενη μέσω USB. Υπάρχει και μία έκδοση του φακού κατά την οποία η μπαταρία αποσπάται και τοποθετείται με ένα πιο μακρύ καλώδιο στην μέση του χρήστη ή στο σακίδιο για λιγότερο βάρος στο κεφάλι. Παρεπιπτόντως ζυγίζει μόλις 187γρ και είναι πλήρως αδιάβροχος.

Η φωτεινότητα ρυθμίζεται από έναν περιστρεφόμενο on/off διακόπτη οποίος μπορεί να «κλειδώσει» στην θέση off. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη να διαλέξει μεταξύ της «αυτόματης» λειτουργίας, χρησιμοποιώντας δηλαδή την νέα τεχνολογία Reactive Lighting ή μεταξύ manual στατικών ρυθμίσεων.

Όταν χρησιμοποιείται στην «αυτόματη» λειτουργία ο φακός χρησιμοποιεί ένα LED με μεγάλη γωνία εστίασης για φωτισμό κοντινών αντικειμένων και ένα LED με μικρή γωνία εστίασης ο οποίος χρησιμοποιείται για φωτισμό μακρινών αντικειμένων. Στην manual λειτουργία χρησιμοποιούνται και τα δύο LED. Η μέγιστη ισχύς είναι 355 lumens! H Petzl θα παρέχει και ένα λογισμικό μέσω του οποίου θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να ρυθμίζει τα «προφίλ φωτεινότητας» (Max – medium –min) στον υπολογιστή του.

Για επείγουσα χρήση σε περίπτωση που ξεμείνετε από μπαταρία και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος φόρτισης, ο φακός δέχεται και 2 απλές μπαταρίας AAA. Ο φακός από ότι μας πληροφορεί η Petzl θα είναι διαθέσιμος το καλοκαίρι του 2012 και επειδή ως γνωστόν την τεχνολογία την πληρώνεις, θα τιμάται (στην Αμερική…) περί τα $175.

Δείτε και στο παρακάτω βίντεο περισσότερες πληροφορίες

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ