PETZL IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής !

Από 06 Οκτ 2020

Τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία του εξοπλισμού outdoor η τεχνολογία, η ποιότητα κα η σχεδίαση έχουν πραγματικά … ξεφύγει! Από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσε να λείπουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά από την κατηγορία των φακών κεφαλής για χρήση αθλήματα υπαίθρου. Μία από τις εταιρείες η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας είναι βέβαια και η PETZL. Συνώνυμο του ποιοτικού outdoor εξοπλισμού και βασικός παίκτης στην αγορά των φακών κεφαλής τόσο για ερασιτεχνική όσο και επαγγελματική χρήση, δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει. Τελευταίο της δημιούργημα ένας καινοτομικός φακός κεφαλής αποκλειστικά για τρέξιμο, ο IKO CORE!

Αν μη τι άλλο δεν θα περάσει απαρατήρητος όπως θα διαπιστώσατε και εσείς οι ίδιοι από την κεντρική φωτογραφία. Στον ΙΚΟ CORE η PETZL έχει εφαρμόσει μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής και καινοτομική σχεδίαση για να προσφέρει έναν φακό πανάλαφρο αφού όλο αυτό που βλέπετε ζυγίζει μόλις 79 γραμμάρια, σταθερότατο σε όλες τις ταχύτητες και με ποιοτικό φως ικανοποιητικής διάχυσης για αρκετές ώρες. Ας περάσουμε όμως στις λεπτομέρειες.

Σχεδίαση

Προφανώς δεσπόζει το σχήμα του ιμάντα του αφού στην ουσία δεν πρόκειται για ιμάντα αλλά για ένα εύκαμπτο πλαστικό λουράκι πρωτοποριακής και παντεταρισμένης από την PETZL σχεδίασης που έχει ονομάσει AIRFIT. Η αλήθεια είναι ότι στην πράξη πραγματικά ... δουλεύει! Απίστευτα σταθερός και ισορροπημένος δεν θα φύγει από την θέση του σε οποιαδήποτε ταχύτητα τρέξετε και το πλέον βασικό είναι ότι φοριέται χωρίς Buff αφήνοντας το κεφάλι σας να αναπνεύσει. Το 70-80% του βάρους του πέφτει πίσω εκεί που όμως το λουράκι εφαρμόζει τέλεια τραβώντας το λάστιχο σύσφιξης για ιδανική εφαρμογή. 


Στο εμπρός μέρος θα βρούμε μόνο την συστοιχία των 7 LEDs και τον διακόπτη σε ένα σώμα αμελητέου πάχους και βάρους.


Αν αναρωτιέστε πως θα βάλετε τον φακό μέσα στο σακίδιο, η απάντηση είναι απλή. Το εύκαμπτο πλαστικό λουράκι μαζεύεται εύκολα αφού κουμπώσει το σώμα της μπαταρίας με το σώμα του φακού με ένα κλιπ. Στην πράξη βέβαια και όταν είσαι σε κίνηση τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά και έτσι μπορεί σε σχέση με άλλους φακούς κεφαλής θα πιάσει περισσότερο χώρο στο σακίδιο ή στη ζώνη κάτι που αποτελεί και το μοναδικό μειονέκτημα του IKO CORE.

Μπαταρία

Όσον αφορά την διάρκεια της μπαταρίας του ο IKO CORE κινείται στο άνω μέσο της κατηγορίας φακών κεφαλής για τρέξιμο. Η επαναφορτιζόμενη μέσω USB μπαταρία CORE ισχύος 1250 mAh ονομαστικά δίνει από 2,5 ώρες στα 500 lumens μέχρι 100 ώρες στα 6 lumens. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί μέσω της τεχνολογίας HYBRID που είχαμε συναντήσει και στον ACTIK Core στο ίδιο σώμα και χωρίς κάποιο “battery pack” να φιλοξενήσει και 3 απλές 3ΑΑ μπαταρίες με ελαφρώς μειωμένη όμως απόδοση, καθιστώντας τον κατάλληλο ακόμα για μια ολόκληρη νύχτα στο βουνό.

Εναλλακτικά βέβαια μπορείτε να προμηθευτείτε και μια 2η μπαταρία CORE η οποία ζυγίζει μόλις 23 γραμμάρια και ξενοιάσατε! Δυστυχώς δεν μπορεί να φορτίζει μέσω κάποιου powerbank την ώρα που κινείστε αφού η μπαταρία για να φορτίσει πρέπει να ανοίξει το καπάκι του σώματος που την φιλοξενεί. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω πινακάκι.

Εδώ να σημειώσουμε δύο διαφορές στη λειτουργία του φακού με τους διαφορετικούς τύπους μπαταρίας. Με την χρήση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας η ένταση του φωτισμού είναι συνεχής (Constant Lighting) καθ’ όλη την διάρκειά της ενώ με τις ΑΑΑ μπαταρίες η ένταση του φωτισμού μειώνεται κατά την χρήση του. Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα ένα παράδειγμα για την ένταση και την διάρκεια χρήσης του φακού με τους δύο διαφορετικούς τρόπους παροχής ενέργειας.

Για τις παραπάνω τιμές δεν σταματάμε να υπενθυμίζουμε ότι είναι οι ονομαστικές τιμές που δίνει η εταιρεία με βάση το ANSI / PLATO FL1 - 2019 πρότυπο το οποίο έχει ακολουθήσει. Με βάση λοιπόν το πρότυπο αυτό, η ποσότητα συνεχούς χρόνου λειτουργίας (σε λεπτά) μετριέται έως ότου η ένταση του φωτός πέσει στο 10% της αρχικής τιμής (μετρούμενη 30 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του φωτός) και σε συνθήκες δωματίου ~22oC. Προφανώς λοιπόν στο πεδίο η διάρκεια πραγματικής χρήσης μειώνεται αρκετά κάτι που έχει επαληθευθεί στο έπακρο μετά από χρόνια εμπειρίας και χρήσης πολλών διαφορετικών φακών κεφαλής.

Φως

Ένα ίσως από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των φακών κεφαλής PETZL τελευταίας γενιάς είναι η ποιότητα του διαχεόμενο φωτός, τίποτα συγκρίσιμο με όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οπουδήποτε κι αν διαβάσεις για κάποιον φακό όλοι μιλούν για δύο κύρια χαρακτηριστικά ενός φακού: τα lumens και την διάρκεια. Κανείς όμως δεν μιλάει για κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό: την ποιότητα του εκπεμπόμενου φωτός. Αυτό είναι κάτι που θα εκτιμήσουν τα μάτια σας αλλά και ο εγκέφαλός σας ο οποίος μετά τις πολλές ώρες νύχτας σε έναν ultra αγώνα θα … υπολειτουργεί!

 

Την ίδια ποιότητα λοιπόν συναντάμε και εδώ αφού η συστοιχία των 7 LEDs δίνει ομοιόμορφο και ξεκούραστο φως. Από την άλλη, η απουσία κάποιου “spot led” δεν δίνει την δυνατότητα για μια στενή μακρινή δέσμη αν θελήσουμε κάποια στιγμή να φωτίσουμε μακριά. H μέγιστη φωτιζόμενη απόσταση που δίνει ο φακός φτάνει τα 100 μέτρα στο “Max Mode”.

Άλλα χαρακτηριστικά

Ο φακός συνοδεύεται από ένα καλαίσθητο λευκό σακουλάκι με το λογότυπο της εταιρείας. ΟΚ, και τι έγινε θα αναρωτηθείτε εύλογα. Κι όμως! Το σακουλάκι αυτό παίζει τον ρόλο της λάμπας διάχυσης σε περίπτωση που θέλετε να κρεμάσετε τον φακό στο αντίσκηνο ή έξω στο κάμπινγκ! Εκτός αυτού με το σακουλάκι του μεταφέρεται και πιο εύκολα αφού τον μαζέψετε με τον τρόπο που σας δείξαμε παραπάνω.


Διαθέτει κλείδωμα για να μην πατηθεί και ανοίξει χωρίς να το θέλουμε με το πάτημα του κουμπιού για 3” ή 4 γρήγορα "κλικ". Ξεκλειδώνει πατώντας το κουμπί για 2".

Διαθέτει ένδειξη ισχύος μπαταρίας τόσο στην ίδια την μπαταρία, όσο και στο σώμα των LED με ένα μικρό πράσινο / κόκκινο led.

 • >= 30% πράσινο
 • < 30% κόκκινο

Τεχνικά χαρακτηστικά

 • Μέγιστη ισχύς: 500 lumens
 • Μέγιστη απόσταση φωτισμού: 100 μέτρα
 • Μέγιστη αυτονομία : 100 ώρες (Φωτεινότητα 6 lmns, απόσταση φωτισμού 10 μέτρα )
 • Μπαταρία: Επαναφορτιζόμενη μπαταρία CORE 1250 mAh
 • Διάρκεια φόρτισης: 3 ώρες
 • Βάρος: 79 gr
 • Λευκός φωτισμός
 • 3 επίπεδα φωτισμού
 • Λουράκι τεχνολογίας AIRFIT
 • 2 λειτουργίες Lock
 • Συμβατός με τα κράνη της Petzl
 • Θήκη για λειτουργία σαν φανάρι
 • Ένδειξη μπαταρίας
 • Φόρτιση μέσω θύρας micro usb
 • Τεχνολογία Hybrid: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με 3 μπαταρίες alkaline, lithium ή Ni-MH επαναφορτιζόμενες (μέγιστη φωτεινότητα 350 lmns)
 • Εγγύηση: 5 χρόνια για τον φακό, 2 χρόνια για την μπαταρία ή 300 κύκλους φόρτισης
 • Ανθεκτικότητα στο νερό: IP X4
 • Τιμή: 84,90€

 

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων PETZL στην Ελλάδα είναι η ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Α.Ε

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ