ADVENDURE - PETZL Swift RL

PETZL Swift RL

Από 30 Ιαν 2020

Τα τελευταία χρόνια στον τομέα του outdoor εξοπλισμού έχει συντελεστεί μια πραγματική επανάσταση. Δεκάδες καινοτομίες κάθε χρόνο, αλλαγές μοντέλων κατά ριπάς και οι επιλογές ανάλογες των αναγκών του απαιτητικού outdoor κοινού. Ο – εξειδικευμένος πια – τομέας των φακών κεφαλής για χρήση σε υπαίθρια αθλήματα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο φακός κεφαλής για τον ορεινό δρομέα ο οποίος περνάει μία ή και περισσότερες νύχτες στο βουνό σε έναν μεγάλο αγώνα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι εξοπλισμού. Οι επιλογές πολλές για όλες τις απαιτήσεις και τα βαλάντια. Μία από τις εταιρείες η οποία διαχρονικά αποτελεί την πρωτοπόρο – και – σε αυτόν τον τομέα δεν είναι άλλη από την PETZL, μια εταιρεία με τεράστια εμπειρία στον χώρο. Το τελευταίο της «διαμαντάκι» στην κατηγορία είναι ο SWIFT RL ο οποίος ενσωματώνει όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να τον δοκιμάσουμε και σας τον παρουσιάζουμε!

PETZL φακούς έχουμε δοκιμάσει αρκετούς. Φακούς με τεχνολογία Reactive Lighting αλλά ογκώδεις, φακούς μικρούς με Reactive Lighting αλλά όχι μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, φακούς μικρούς απλούς, φακούς «μίνι». Ετούτος εδώ είναι ένας φακός ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα προτερήματα των παραπάνω σε ένα πακέτο μικρό, ελαφρύ, με ικανοποιητική διάρκεια μπαταρίας και πολύ εύχρηστο! Το πλέον σημαντικό όμως σε αυτόν τον φακό, όπως και σε όλους τους φακούς PETZL τελευταίας γενιάς δεν είναι κάποιο από τα παραπάνω αλλά η ποιότητα του φωτός που εκπέμπει. Μία ιδιότητα η οποία κάνει τους φακούς PETZL πλέον να ξεχωρίζουν!

Reactive Lighting

Δεν χρειάζεται να σας κουράσουμε αραδιάζοντας τεχνολογικούς όρους. Άλλωστε την τεχνολογία Reactive Lighting την έχουμε επεξηγήσει και σε προηγούμενους φακούς PETZL και εδώ λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Ο SWIFT RL είναι κι αυτός εξοπλισμένος με δύο διαφορετικά led: ένα μεγάλης διάχυσης για κοντινές αποστάσεις και ένα μικρής διάχυσης μεγάλης απόστασης (spot) που ενεργοποιείται όταν κοιτάξουμε ένα μακρινό αντικείμενο. Επιγραμματικά απλά να αναφέρουμε ότι ένας αισθητήρας στο μπροστινό μέρος του φακού συνέχεια «σκανάρει» το ανακλώμενο φως όταν αυτό πέφτει σε κάποια επιφάνεια και ρυθμίζει του πόσο δυνατό φως θα παράγει. Με λίγα λόγια καταλαβαίνει αν αυτό που βλέπουμε είναι κοντά (ένας χάρτης, βιβλίο, βράχος στο σκαρφάλωμα πχ) ή μακριά και ανάλογα ρυθμίζει την έντασή του και χρησιμοποιεί ή όχι το led μακρινής σκόπευσης. Επίσης ο αισθητήρας αντιλαμβάνεται το περιβάλλον φως (πχ ξημέρωμα, φεγγαρόφωτο) και ανάλογα πάλι ρυθμίζει αυτόματα την ένταση.


Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να «κλειδώσουμε» την φωτεινότητα του φακού αλλάζοντάς τον σε mode σταθερής απόδοσης φωτός (constant mode) με το πάτημα ενός κουμπιού.

Και τα δύο διαφορετικά modes (Reactive, Constant) έρχονται με τρία επίπεδα φωτεινότητας.

Μέγεθος – βάρος

Οι φακοί κεφαλής με την μπαταρία πίσω βρίσκονται οριστικά στο παρελθόν. Εξαίρεση αποτελούν οι φακοί των οποίων η μπαταρία μπορεί να αποσπάται και να μεταφέρεται στο σακίδιο φορτίζοντας τον φακό με powerbank. Με βάρος μόλις 100 γραμμάρια και μέγεθος απλώς λίγο μεγαλύτερο από τον μικρό και θαυματουργό BINDI, τον SWIFT RL δεν θα καταλαβαίνετε ότι τον φοράτε στο κεφάλι σας και θα μπει σε οποιαδήποτε τσέπη του σακιδίου / vest.


Σπουδαίο ρόλο παίζει βέβαια και ο ιμάντας του ο οποίος στο πίσω μέρος με την «χιαστί» σχεδίαση προσθέτει άνεση και σταθερότητα όταν ανεβαίνουν οι ταχύτητες. Είναι ελαστικός και λεπτός στο πίσω μέρος του ενώ στο μπροστινό εκεί δηλαδή που έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με το δέρμα, το υλικό του είναι απαλό και αφρώδες. Σε μια επόμενη βελτιωμένη έκδοση θα προσθέταμε και κάποιες «πινελιές» σιλικόνης στο μπροστά μέρος για άριστη σταθερότητα ακόμα και όταν έρχεται ο ιδρώτας.

Ευχρηστία

Παίρνει και εδώ άριστα! Ο λόγος είναι απλός. Με ένα κουμπί όλα. Αλλαγή mode από reactive σε standard, αλλαγή έντασης, κλείσιμο – άνοιγμα.

Στα συν το γεγονός ότι από το ίδιο κουμπί μπορούμε να «κλειδώσουμε» τον φακό έτσι ώστε να αποφύγουμε κατά λάθος άνοιγμά του κατά το ταξίδι ή όταν τον στριμώχνουμε μέσα στο σακίδιο.

Η γωνία κλίσης του φτάνει τις 45o τόσο προς τα κάτω – προφανώς – όσο και προς τα πάνω αφού έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να γυρνάει γύρω από τον άξονά του.

Πολύ χρήσιμη η ένδειξη φόρτισης της μπαταρίας με κλίμακα 1 – 5 η οποία ενεργοποιείται και μας παρέχει την πολύτιμη πληροφορία μόλις τον ενεργοποιήσουμε ή απενεργοποιήσουμε.


Όσον αφορά την αντοχή του στο νερό ο SWIFT RL έχει πιστοποιηθεί ως προς IPX4 που σημαίνει ότι έχει αντοχή στη βροχή αλλά όχι πλήρως αδιάβροχος. Προσοχή λοιπόν μην σας πέσει σε λακούβα με νερά ή σε κάποιο ρυάκι.

Μπαταρία

Το έχουμε ξαναγράψει και θα το γράφουμε συνέχεια. Μη σας ξεγελάει καμία λεζάντα “XXX lumens” αφού αυτό αποτελεί την μέγιστη απόδοση φωτός του φακού και συνήθως αυτό συμβαίνει για μικρή χρονική διάρκεια. Για τον SWIFT RL η PETZL δίνει μέγιστη ονομαστική απόδοση το εκπληκτικό νούμερο των 900 lumens, απόδοση που την δίνει για 2 έως και 30 ώρες σε Reactive mode. Αυτή βέβαια είναι η ονομαστική τιμή που δίνει η εταιρεία με βάση το ANSI / PLATO FL1 - 2019 πρότυπο το οποίο έχει ακολουθήσει. Με βάση λοιπόν το πρότυπο αυτό, η ποσότητα συνεχούς χρόνου λειτουργίας (σε λεπτά) μετριέται έως ότου η ένταση του φωτός πέσει στο 10% της αρχικής τιμής (μετρούμενη 30 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του φωτός) και σε συνθήκες δωματίου ~22oC. Προφανώς λοιπόν στο πεδίο η διάρκεια πραγματικής χρήσης μειώνεται αρκετά κάτι που έχει επαληθευθεί στο έπακρο μετά από χρόνια εμπειρίας και χρήσης πολλών διαφορετικών φακών κεφαλής.

Το «από – έως» εξηγείται όσον αφορά το Reactive mode για τον λόγο του ότι όταν ο φακός εστιάζει σε κάποιο κοντινό αντικείμενο, ο αισθητήρας του απενεργοποιεί το LED μακρινής εστίασης εξοικονομώντας πολύτιμη ενέργεια. Παρόλα αυτά, τα 900 lumens είναι υπερβολικά και δεν θα τα χρειαστείτε παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη. Εκεί που θα χρησιμοποιήσετε τον φακό περισσότερο είναι στο μεσαίο Reactive mode όπου ο φακός δίνει 300 lumens για 5 έως 40 ώρες! Τις 40 ώρες προφανώς και δεν θα τις φτάσετε ποτέ μιας και αποτελεί τιμή εργαστηριακής μέτρησης, στα lumens όμως αυτά θα σας δώσει καλό φως για 7 – 8 ώρες, ανάλογα με το πεδίο στο οποίο κινείστε και άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία κλπ. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε σε ένα ανηφορικό μονοπάτι όπου το οπτικό σας πεδίο είναι μικρό τότε ο φακός εξοικονομεί ενέργεια αφού χρησιμοποιείται μόνο το led διάχυσης. Αν σηκώσετε το βλέμμα σας τότε ενεργοποιείται και το led μακρινής εστίασης.

Πιο συγκεκριμένα, το παρακάτω πινακάκι δίνει όλες τις λεπτομέρειες για την διάρκεια της μπαταρίας του η οποία είναι χωρητικότητας 2350 mAh επαναφορτιζόμενη με βύσμα micro USB.

Lighting technology

Lighting levels

Brightness

Distance

Burn time

Reserve

REACTIVE LIGHTING®

MAX BURN TIME

100 lm

35 m

10 to 50 h

10 lm for 2 h

STANDARD

300 lm

55 m

5 to 40 h

15 lm for 2 h

MAX POWER

900 lm

150 m

2 to 30 h

STANDARD LIGHTING

MAX BURN TIME

10 lm

12 m

100 h

10 lm for 2 h

STANDARD

200 lm

55 m

5 h

15 lm for 2 h

       

Σε αντίθεση με τους NAO, Reactik εδώ χάριν απλούστευσης η PETZL επέλεξε να μην περιλάβει κάποια λειτουργία customization των διαφορετικών modes και λειτουργιών μέσω κάποιου λογισμικού ή smartphone app.

Όταν ο φακός βρίσκεται κοντά στο να σβήσει, θα σας προειδοποιήσει τρεις φορές με διακοπτόμενο φως και μετά θα μπει σε “Reserve mode” για 1,5 περίπου ώρα, όπου θα σας δώσει λίγο φως τόσο ώστε να αλλάξετε το battery pack ή να τον φορτίσετε.

Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης απλών μπαταριών έτσι αν θέλετε να επεκτείνετε την χρήση του μέσα σε έναν αγώνα θα πρέπει σαν εναλλακτική λύση να προμηθευτείτε το battery pack ACCU SWIFT RL.

 

Φως

Οπουδήποτε κι αν ρωτήσεις όλοι μιλούν για δύο κύρια χαρακτηριστικά ενός φακού: τα lumens και την διάρκεια. Κανείς όμως δεν μιλάει για κάτι που είναι ακόμη πιο σημαντικό: την ποιότητα του εκπεμπόμενου φωτός. Μπορείτε λοιπόν να διαγράψετε όλα τα παραπάνω και να αγοράσετε τον SWIFT RL μόνο και μόνο για αυτό! Απλά εκπληκτική ποιότητα εκπεμπόμενου φωτός, ότι καλύτερο έχουμε χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Πουθενά έντονες ακμές και διάχυση σε όλο το εύρος της περιφερειακής μας όρασης. Αυτό είναι κάτι που θα εκτιμήσουν τα μάτια σας αλλά και ο εγκέφαλός σας ο οποίος μετά τις πολλές ώρες νύχτας σε έναν ultra αγώνα θα … υπολειτουργεί!

Τα λόγια είναι περιττά, οι παρακάτω φωτογραφίες και το βιντεάκι που γυρίσαμε συγκρίνοντας τον SWIFT RL με έναν φακό με «στρογγυλό» φως, μιλάνε από μόνα τους.

PETZL Swift RL ...

Άλλος φακός ...

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Μέγιστη απόδοση φωτός: 900 lumens (ANSI-FL1 STANDARD)
  • Βάρος: 100 g
  • Τεχνολογία: REACTIVE LIGHTING® or STANDARD LIGHTING
  • Μπαταρία: 2350 mAh λιθίου επαναφορτιζόμενη μέσω micro USB
  • Χρόνος φόρτισης: 6 h
  • Αντοχή στο νερό: IPX4
  • Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 106, 95€

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων PETZL στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Α.Ε

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το @Rout100miles Classic 100 miles 2021; Μια άλλη οπτική γωνία για τον ακυρωθέ… https://t.co/myWvp7FbVm
To @Rout100miles Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε; Ένα άρθρο του Νικηφόρου Στειακάκη για τη φετι… https://t.co/pIaKYh2kdY
#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version:… https://t.co/Kzy9h5y7Xm
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

To ROUT Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε;

#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version!

Φώτης Θεοχάρης: Το χρονικό της αποστολής στα Κ2 (8611m) & Broad Peak (8047m)!

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!