ADVENDURE - Nitecore NU25: Πανάλαφρος και λιλιπούτειος!

Nitecore NU25: Πανάλαφρος και λιλιπούτειος!

Από 16 Απρ 2018

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, οι διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά τον εξοπλισμό ορεινού τρεξίματος είναι πλέον πρακτικά άπειρες και καλούμαστε να αποφασίσουμε βασιζόμενοι στις λεπτομέρειες που κάνουν κάθε προϊόν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Ξεχωριστή θέση στην φαρέτρα του εξοπλισμού μας κατέχει και ο φακός κεφαλής για τον οποίον ισχύει το παραπάνω συμπέρασμα αν ξεκινήσουμε μια πρώτη έρευνα αγοράς στην οποία δεν είναι απίθανο να πελαγώσουμε! Η αύξηση της δημοφιλίας των ultra trail αγώνων σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας LED, έχει οδηγήσει την αγορά στο να προσφέρει επιλογές για κάθε απαιτητικό ή μη χρήστη. Πρόσφατη προσθήκη στην λίστα των επιλογών μας ο νέος, απίστευτα συμπαγής και ελαφρύς φακός κεφαλής της NITECORE, o NU25.

Θα θυμάστε ίσως την αναφορά στην σειρά φακών κεφαλής NU της NITECORE ή την αναλυτική παρουσίαση της «ναυαρχίδας» της συγκεκριμένης σειράς, NU30. Ο NU25 έρχεται να καλύψει ένα κενό στην σειρά δημιουργώντας έναν συνδυασμό πολύ ελαφριού και “compact” φακού με πληθώρα «σεναρίων» φωτισμού αφού διαθέτει εκτός από το κυρίως led, δύο βοηθητικά, ένα λευκό led διαχέοντος φωτός και ένα κόκκινο, προσθέτοντας πολλές επιλογές στον χρήστη του.

 

 

Το πρώτο που θα εντυπωσιάσει μόλις ανοίξετε το κουτί του είναι το απίστευτα συμπαγές μέγεθός του (χωράει άνετα σε μια μικρή τσέπη ενός κολάν) και το ακόμα πιο απίστευτο βάρος του το οποίο φτάνει μόλις τα 28 γραμμάρια!!!

 

 

Αριστερά ο NU30 και δεξιά ο πολύ μικρός και ελαφρύς NU25" title="Αριστερά ο NU30 και δεξιά ο πολύ μικρός και ελαφρύς NU25

 

 

Στο εμπρός μέρος του φακού θα διακρίνουμε 3 διαφορετικά LED. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το κυρίως Xlamp XP-G2 LED, ίδιο ακριβώς με του NU30, το οποίο το έχει δανειστεί από την CREED, εταιρεία με απόλυτη εξειδίκευση στην παραγωγή λαμπτήρων LED για κάθε πεδίο χρήσης. Όσοι απαιτητικοί ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο αναλυτικό εγχειρίδιο τεχνικών χαρακτηριστικών του Xlamp XP-G2 λαμπτήρα. Το κυρίως LED συνοδεύεται από δύο βοηθητικά, κρυμμένα κάτω από το ίδιο τζαμάκι, ένα κόκκινου χρώματος και ένα λευκού τα οποία χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα από το μεγάλο. Δυστυχώς τα δύο βοηθητικά leds δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με το κυρίως.

 

Ποιότητα φωτός

Όπως έχουμε ξαναγράψει, μπορεί οι περισσότεροι όταν αναζητούν έναν φακό κεφαλής να επικεντρώνονται στην διάρκεια της μπαταρίας και στην ένταση του αποδιδόμενου φωτός (ήτοι lumens), λίγοι όμως ασχολούνται με το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό: την ποιότητα της δέσμης του φακού! Ο φακός κεφαλής μόλις η νύχτα απλώσει το πέπλο της γίνεται αυτόματα το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού που έχουμε πάνω μας! Το φως ενός φακού κεφαλής θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι και 12 ώρες στο βουνό άρα το φως που εκπέμπει δεν θα πρέπει να είναι κουραστικό παρέχοντας φως σε όσο το δυνατόν ευρύτερο πεδίο αλλά και δέσμη που θα φωτίσει μακριά αν χρειαστεί. Ένας φακός με τα διπλάσια lumens μπορεί να αποδώσει λιγότερο ή «ασχημότερο» φως από έναν φακό με τα μισά lumens αλλά πιο αποτελεσματική χρήση των ανακλαστήρων που διαχέουν το φως (optics).

 

 

Εδώ λοιπόν ο NU25 τα καταφέρνει μια χαρά για φακός που ουσιαστικά χρησιμοποιεί ένα μόνο LED αποδίδοντας την ίδια ποιότητα φωτός με το μεγαλύτερο αδερφάκι του, τον NU30. Αποδίδει φως στο μεγαλύτερο μέρος του ορατού μας πεδίου αφού φτάνει τις 100o με «στρογγυλή» δέσμη η οποία στο μέσο είναι εστιασμένη για να φωτίζει το πεδίο μακριά μας ενώ στην περιφέρειά της είναι διαχεόμενη για να φωτίζει το πεδίο ακριβώς μπροστά και γύρω μας.

 

Διάρκεια μπαταρίας

Όλες οι εταιρείες, και το ίδιο πράττει και η Nitecore, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να κάνουν το προϊόν τους πιο ελκυστικό. Και έτσι αρχίζουν οι παρεξηγήσεις αφού δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τις ταμπέλες των που βάζουν οι εταιρείες στα προϊόντα τους. Έτσι λοιπόν θα διαβάσουμε για μέχρι 360 lumens και μέχρι 160  ώρες! Εδώ τα μεν 360 lumens αναφέρονται στο “turbo mode” στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω, διαρκεί μόλις 30” ενώ 160  ώρες διαρκεί ο φακός στο 1 lumen το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο φως του φεγγαριού μια νύχτα με καθαρό ουρανό. Άρα λοιπόν θα πρέπει κάθε φορά να ψάχνουμε για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ένταση και την διάρκεια ενός φακού.

 

Εδώ λοιπόν η διάρκεια του φακού που ονομαστικά φτάνει τις 5 ώρες στα 190 lumens (όπερ σημαίνει 3-4 ώρες πραγματικής χρήσης στο πεδίο) αλλά και η μη δυνατότητα αλλαγής "battery pack" ή προσθήκης AAA μπαταριών, αυτόματα τον κατατάσσει στην κατηγορία των καθημερινών φακών ή για χρήση στο βουνό ως εφεδρικός. Παρόλα αυτά, η απόδοση αυτή κρίνεται πέραν του δέοντος ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς τον ελάχιστο όγκος και το πολύ μικρό βάρος του. Αρκετά λογικό θα σκεφθεί κανείς αφού το πολύ μικρό μέγεθος του φακού φιλοξενεί μπαταρία 610mAh στα 2,26Wh, χωρητικότητα που φτάνει στο 1/3 της ονομαστικής χωρητικότητας της αντίστοιχης μπαταρίας του NU30.

 

 

Όπως όλες οι εταιρείες, έτσι και η Nitecore συντάσσει τους πίνακες απόδοσης φωτός μετά από εργαστηριακές δοκιμές σύμφωνα με το πρότυπο ANSI/NEMA FL 1-2009. Με βάση λοιπόν το πρότυπο αυτό, το οποίο ακολουθούν όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής φακών, η ποσότητα συνεχούς χρόνου λειτουργίας (σε λεπτά) μετριέται έως ότου η ένταση του φωτός πέσει στο 10% της αρχικής τιμής (μετρούμενη 30 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του φωτός) και σε συνθήκες δωματίου ~22oC. Προφανώς λοιπόν στο πεδίο η διάρκεια πραγματικής χρήσης μειώνεται αρκετά κάτι που έχει επαληθευθεί στο έπακρο μετά από χρόνια εμπειρίας και χρήσης πολλών διαφορετικών φακών κεφαλής. Επειδή λοιπόν η ένταση του led αρχίζει και μειώνεται από την πρώτη στιγμή που θα ενεργοποιήσετε τον φακό σας, ένας πρακτικός και «μπακαλίστικος» υπολογισμός ο οποίος όμως δουλεύει είναι να υπολογίζετε χρηστικό φως ίσο με το 60-70% του χρόνου που δίνει ο πίνακας κάθε φακού.

 

Ειδικά Modes

Πολλές οι επιλογές εδώ όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 3 leds ανεξάρτητα σε διαφορετικά επίπεδα ισχύος ανάλογα την χρήση του φακού.  Ένα από αυτά μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το κόκκινο LED τόσο σε μόνιμο φωτισμό ή σε προειδοποιητικό κατά τον οποίο το led αναβοσβήνει.

 

 

Για εργασίες στο σκοτάδι ή πιο αργή κίνηση στο πεδίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λευκό μικρό βοηθητικό led που παρέχει άνετο διαχεόμενο φως.

 

 

Υπάρχει η δυνατότητα ο φακός μέσω του κυρίως LED να εκπέμψει σήμα SOS ή σήμα εντοπισμού θέσης (location beacon). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπει ο φακός σε “Turbo Mode” όπου αποδίδει 360 lumens για 30 λεπτά.

 

Κλείδωμα

Πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό η δυνατότητα κλειδώματος των κουμπιών από ανεπιθύμητη χρήση κατά την μεταφορά. Τίποτε χειρότερο από το να φτάνετε στον προορισμό σας και ξεπακετάροντας τον εξοπλισμό να αντιληφθείτε ότι στριμωγμένος όπως ήταν, είχε πατηθεί το “ON” στον φακό, αδειάζοντας τις μπαταρίες σας λίγες ώρες πριν την εκκίνηση. Μιλάμε εκ πείρας!!!

 

Δείκτης φόρτισης μπαταρίας

Πολύ χρήσιμη η δυνατότητα να δούμε - στο περίπου πάντα – τον δείκτη φόρτισης της μπαταρίας, ένα εσωτερικό ledάκι κάτω από τα δύο κουμπιά χρήσης. Με κλειστό τον φακό, πατώντας τα δύο πάνω κουμπιά ταυτόχρονα θα μας ενημερώσει:

-       αν η μπαταρία είναι φορτισμένη > 50% αναβοσβήνει τρεις φορές

-       50% - 10% αναβοσβήνει δύο φορές

-       < 10 % αναβοσβήνει μία φορά

 

 

Στην χρήση

Ο απίστευτα μικρός όγκος του, το ακόμη πιο απίστευτα μικρό βάρος του και στον αντίποδα η διάρκεια της μπαταρίας του και η μη δυνατότητα αλλαγής μπαταριών ή "battery pack" τον κατατάσσουν ως έναν ιδανικό καθημερινό φακό για τις πολύ πρωινές ή νυχτερινές προπονήσεις σας ή μια πολύ καλή λύση για εφεδρικό φακό στο βουνίσιο ultra σας.

 

Ο ελαστικός ιμάντας του είναι φαρδύς και άνετος με μια αυτοκόλλητη ταινία σιλικόνης για το μέτωπο έτσι ώστε να τον κρατάει στην θέση του ακόμα και με ιδρώτα. Εντούτοις, ο ιμάντας μάλλον αδικεί τον φακό αφού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πιο λεπτός και ελαφρύς για να προσδώσει περισσότερους πόντους αφαιρώντας ακόμη περισσότερα γραμμάρια από το σύνολο.

 

Η μεγάλη γωνία κλίσης μέχρι και 60ο θα προσθέσει πρακτικότητα καθώς φωτίσει το μονοπάτι ή τα αντικείμενα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας.

 

 

Εύκολος στη χρήση χωρίς περίεργους συνδυασμών πλήκτρων. Με σβηστό τον φακό θα πατήσετε μία φορά το κουμπί on/off για είσοδο στο Ultralow mode, δύο για το Medium και τρεις για το High. To ίδιο ισχύει και για το κουμπί των δύο βοηθητικών κόκκινων led.

 

Αν η μπαταρία αποφορτιστεί μετά από πολύωρη χρήση μπορείτε να συνδέσετε ένα power bank και να συνεχίσετε την πορεία σας απρόσκοπτα αφού συνεχίζει να λειτουργεί ενώ παράλληλα φορτίζει.

 

Μεγάλη αντοχή στη σκόνη και στην υγρασία / βροχή διαθέτει ο φακός ο οποίος είναι πιστοποιημένος με “IP66”. Σύμφωνα με το IPX rating (Ingress Protection Marking, IEC standard 60529), το πρώτο ψηφίο «6» σημαίνει πλήρης προστασία από σκόνη και άλλα σωματίδια ενώ το 2οψηφίο «6» σημαίνει αδιαβροχοποίηση σε μικρή πίεση νερού όπως μια βροχή, όχι όμως και αν σας πέσει μέσα στο ρυάκι.

 

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό είναι η αντοχή στις πτώσεις όπου ο NU25 έχει βαθμολογηθεί κατά το πρότυπο ANSI/NEMA FL 1-2009 για αντοχή σε πτώση έως 1 μέτρο.

 

Υπέρ

 • Πολύ μικρό βάρος, 28 γραμμάρια
 • Πολύ μικρό μέγεθος, 2,19” x 1,36” x 0,91” (55,5mm x 34,6mm x 23,2mm)
 • Πολύ καλή απόδοση σε σχέση με βάρος / μέγεθος
 • Καλή ποιότητα δέσμης φωτός
 • Ικανοποιητική διάρκεια μπαταρίας σε σχέση με βάρος / μέγεθος
 • Πολλά διαφορετικά modes λειτουργίας
 • Επαναφορτιζόμενος με θύρα USB
 • Ευκολία στη χρήση
 • Συμπαγής κατασκευή
 • Πολλά διαφορετικά modes (κόκκινο φως, λευκό βοηθητικό, SOS, εντοπισμός θέσης)
 • Πλήρως αδιάβροχος
 • Ένδειξη φόρτισης μπαταρίας
 • Λειτουργία κλειδώματος

Κατά

 • Φαρδύς ιμάντας σε σχέση με το μέγεθος του φακού
 • Μη δυνατότητα χρήσης εξτρά μπαταριών ή «battery pack»
 • Έλλειψη ακρίβειας φωτεινότητας (πχ ποτενσιόμετρο)
 • Μη δυνατότητα ρύθμισης της διάχυσης της δέσμης

 

Συμπέρασμα

Το τεράστιο πλεονέκτημα του NU25 είναι το απειροελάχιστο βάρος και όγκος του! Αποτελεί έτσι τον ιδανικό φακό για τις καθημερινές προπονήσεις σας αφού μετά την χρήση του μπαίνει άνετα στην μικρή τσέπη του κολάν ή στη τσέπη της ζώνης υδροδοσίας. Κάλλιστα επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει τον μόνιμο εφεδρικό φακό κεφαλής στο βουνό αφού για 3-4 ώρες θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση. Βάλτε τον κάπου μέσα στο σακίδιο και ξεχάστε τον … μέχρι να τον χρειαστείτε! Θα θέλαμε την τιμή λίγο πιο χαμηλή αφού συγκρινόμενη με του NU30 δεν αποτελεί πλεονέκτημα μιας είναι μόλις 3 ευρώ φθηνότερος, στα 41,90€. Συμπερασματικά, δύσκολα θα βρείτε στην αγορά φακό σε αυτά τα lumens, με αυτή την διάρκεια και σε τέτοιο μέγεθος και βάρος!

 

View this photo set on Flickr

 

 Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των φακών NITECORE στην Ελλάδα η NITECORE Ελλάδος. Τα προϊόντα Nitecore διατίθενται σε δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες, αναλυτικό review του… https://t.co/7J7ZFvrTGy
@RunMessinia : 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας:… https://t.co/iJFtWaRykf
"Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι @TDG_trail ", το βιωματικό άρθρο της Dragana Cejovic από την συμμετοχή της στο φε… https://t.co/QIPpNbVUIV
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!

Το Run Messinia τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Το πρόγραμμα – Οι αθλητές – Οι διαδρομές!

O Φώτης Ζησιμόπουλος έγραψε ιστορία στο φετινό Σπάρταθλο!

To UTMB απαγορεύει όλα τα παυσίπονα από το 2022!

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matteuzzi, τεχνικός διευθυντής του CUT, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Tor des Geants 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων!