Φακός κεφαλής Nitecore NU30: Αξιόπιστη και προσιτή λύση!

Από 08 Νοε 2017

Πριν από μια δεκαετία οι επιλογές που είχαμε διαθέσιμες όσον αφορά τον εξοπλισμό ορεινού τρεξίματος σε όλους τους τομείς ήταν σχετικά περιορισμένες. Με το πέρας των χρόνων, την απόκτηση εμπειρίας των αθλητών / χρηστών, των εταιρειών παραγωγής εξοπλισμού αλλά και την ανάγκη εξειδίκευσης η εικόνα σταδιακά άλλαζε. Έχουμε φτάσει λοιπόν στο παρόν όπου οι διαθέσιμες επιλογές είναι πρακτικά άπειρες και καλούμαστε να αποφασίσουμε βασιζόμενοι στις λεπτομέρειες που κάνουν κάθε προϊόν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Ένας τομέας ο οποίος ακολούθησε βέβαια τον παραπάνω κανόνα είναι και αυτός των φακών κεφαλής για χρήση στην ύπαιθρο. Η αύξηση της δημοφιλίας των ultra trail αγώνων σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας LED, έχει οδηγήσει την αγορά στο να προσφέρει επιλογές για κάθε απαιτητικό ή μη χρήστη. Εν μέσω των εξελίξεων αυτών, εταιρείες με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή εξειδικευμένων φακών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία LED άρχισαν να δημιουργούνται προσφέροντας λύσεις και στον τομέα των αθλημάτων υπαίθρου. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η NITECORE, της οποίας πρόσφατα  παρουσιάσαμε την σειρά ελαφριών φακών κεφαλής NU για χρήση σε ορεινό πεδίο και όχι μόνο. Προχωρώντας περισσότερο, πήραμε στα χέρια μας και δοκιμάσαμε την «ναυαρχίδα» της σειράς, NU30 και πραγματικά μείναμε εντυπωσιασμένοι!

Το πρώτο που θα εντυπωσιάσει κάποιον μόλις βγάλει τον NU30 από το κουτί είναι το πολύ μικρό συνολικό βάρος του (μόλις 85γρ), το μικρό του μέγεθος και η πολύ συμπαγής κατασκευή του, χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε φακούς χαμηλότερης κατηγορίας από αυτή στην οποία πραγματικά βρίσκεται.

 

 

Στο εμπρός μέρος του φακού θα διακρίνουμε 5 διαφορετικά LED. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το κυρίως Xlamp XP-G2 LED το οποίο το έχει δανειστεί από την CREED, εταιρεία με απόλυτη εξειδίκευση στην παραγωγή λαμπτήρων LED για κάθε πεδίο χρήσης. Όσοι απαιτητικοί ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο αναλυτικό εγχειρίδιο τεχνικών χαρακτηριστικών του Xlamp XP-G2 λαμπτήρα. Το κυρίως LED πλαισιώνεται από τέσσερα μικρότερα βοηθητικά, δύο κόκκινου χρώματος και δύο λευκού. Τα δύο κόκκινα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μόνα τους όσο και μαζί με το κυρίως LED ενώ τα δύο λευκά χρησιμοποιούντα μόνα τους. Θα θέλαμε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κυρίως LED μαζί με τα δύο βοηθητικά λευκά για ακόμη καλύτερη διάχυση του φωτός

 

Ποιότητα φωτός

Μπορεί οι περισσότεροι όταν αναζητούν έναν φακό κεφαλής να επικεντρώνονται στην διάρκεια της μπαταρίας και στην ένταση του αποδιδόμενου φωτός (ήτοι lumens), λίγοι όμως ασχολούνται με το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό: την ποιότητα της δέσμης του φακού! Ο φακός κεφαλής μόλις η νύχτα απλώσει το πέπλο της γίνεται αυτόματα το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού που έχουμε πάνω μας! Το φως του φακού κεφαλής θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι και 12 ώρες στο βουνό άρα το φως που εκπέμπει δεν θα πρέπει να είναι κουραστικό παρέχοντας φως σε όσο το δυνατόν ευρύτερο πεδίο αλλά και δέσμη που θα φωτίσει μακριά αν χρειαστεί. Ένας φακός με τα διπλάσια lumens μπορεί να αποδώσει λιγότερο ή «ασχημότερο» φως από έναν φακό με τα μισά lumens αλλά πιο αποτελεσματική χρήση των ανακλαστήρων που διαχέουν το φως (optics).

 

Εδώ λοιπόν ο NU30 τα καταφέρνει περίφημα για φακό που ουσιαστικά χρησιμοποιεί ένα μόνο LED. Αποδίδει φως στο μεγαλύτερο μέρος του ορατού μας πεδίου αφού φτάνει τις 100o με «στρογγυλή» δέσμη η οποία στο μέσο είναι εστιασμένη για να φωτίζει το πεδίο μακριά μας ενώ στην περιφέρειά της είναι διαχεόμενη για να φωτίζει το πεδίο ακριβώς μπροστά και γύρω μας.

 

Για να αποδώσουμε καλύτερα τα παραπάνω θα προχωρήσουμε σε μερικά παραδείγματα για να γίνουν πιο κατανοητά. Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε το φως που ρίχνει πάνω σε έναν τοίχο ο NU30 και δίπλα το φως που ρίχνει φακός του ανταγωνισμού με ένα LED στη ίδια ένταση φωτός αλλά με διαφορετικό μοτίβο δέσμης. Ευρύ και πιο ομαλά διαχεόμενο πεδίο φωτισμού για τον NU30 ενώ ο 2ος φακός αποδίδει έντονο φως σε μικρότερο όμως πεδίο κάτι που δημιουργεί το φαινόμενο του «σωλήνα» και κουράζει μετά από ώρες χρήσης.

 

 

Αντίστοιχα θα δούμε και στο πραγματικό πεδίο την τεράστια διαφορά ποιότητας του φωτός των δύο φακών για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτή η σημασία του χαρακτηριστικού αυτού σε έναν φακό κεφαλής.

 

 

 

Διάρκεια μπαταρίας

Όλες οι εταιρείες, και το ίδιο πράττει και η Nitecore, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να κάνουν το προϊόν τους πιο ελκυστικό. Έτσι λοιπόν θα διαβάσουμε για μέχρι 400 lumens και μέχρι 330 ώρες! Εδώ τα μεν 400 lumens αναφέρονται στο “turbo mode” στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω, διαρκεί μόλις 30” ενώ 330 ώρες διαρκεί ο φακός στο 1 lumen το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο φως του φεγγαριού μια νύχτα με καθαρό ουρανό. Άρα λοιπόν θα πρέπει κάθε φορά να ψάχνουμε για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ένταση και την διάρκεια ενός φακού.

 

 

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό θαύμα αφού είναι ελάχιστες οι επιλογές στον ανταγωνισμό ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής που θα μας δώσουν 22 ώρες στα 180 lumens! Αυτή βέβαια είναι η ονομαστική τιμή που δίνει η εταιρεία με βάση το ANSI/NEMA FL 1-2009 πρότυπο το οποίο έχει ακολουθήσει. Με βάση λοιπόν το πρότυπο αυτό, το οποίο ακολουθούν όλες οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής φακών, η ποσότητα συνεχούς χρόνου λειτουργίας (σε λεπτά) μετριέται έως ότου η ένταση του φωτός πέσει στο 10% της αρχικής τιμής (μετρούμενη 30 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του φωτός) και σε συνθήκες δωματίου ~22oC. Προφανώς λοιπόν στο πεδίο η διάρκεια πραγματικής χρήσης μειώνεται αρκετά κάτι που έχει επαληθευθεί στο έπακρο μετά από χρόνια εμπειρίας και χρήσης πολλών διαφορετικών φακών κεφαλής.

 

Η 1.800mAh μπαταρία στα 6,6W η οποία φορτίζει πλήρως μετά από 3,5 - 4 ώρες κάνει πολύ καλή δουλειά. Ο NU30 τα καταφέρνει εκπληκτικά καλά αφού μετρήσαμε στο “High Mode – 180 lumens” τουλάχιστον 10-12 ώρες πραγματικής χρήσης μέχρι το αποδιδόμενο φως του φακού να μην είναι ικανοποιητικό για συνέχιση της προσπάθειας κίνησης στο πεδίο! Μια αναμφισβήτητα πολύ καλή επίδοση! Για αυτό τον λόγο πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να «ψαχτείτε» με τα υπόλοιπα modes χρήσης του κυρίως LED αφού το “Medium – 36 lumens” ονομαστικά δίνει μόλις 3,5 ώρες παραπάνω, ενώ το “Ultralow” είναι απλώς βοηθητικό.

 

Ειδικά Modes

Ο NU30 παρέχει την δυνατότητα για ειδικές περιπτώσεις να τον χρησιμοποιήσουμε σε διαφορετικά modes. Ένα από αυτά μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα δύο κόκκινα LED τόσο σε μόνιμο φωτισμό ή σε προειδοποιητικό κατά τον οποίο τα led αναβοσβήνουν.

 

 

Για εργασίες στο σκοτάδι ή πιο αργή κίνηση στο πεδίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δύο λευκά μικρά βοηθητικά led που παρέχουν θαυμάσια διαχεόμενο φως.

 

 

Υπάρχει η δυνατότητα ο φακός μέσω του κυρίως LED να εκπέμψει σήμα SOS ή σήμα εντοπισμού θέσης (location beacon)

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπει ο φακός σε “Turbo Mode” όπου αποδίδει 400 lumens για 30”.

 

Κλείδωμα

Πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό η δυνατότητα κλειδώματος των κουμπιών από ανεπιθύμητη χρήση κατά την μεταφορά. Τίποτε χειρότερο από το να φτάνετε στον προορισμό σας και ξεπακετάροντας τον εξοπλισμό να αντιληφθείτε ότι στριμωγμένος όπως ήταν, είχε πατηθεί το “ON” στον φακό, αδειάζοντας τις μπαταρίες σας λίγες ώρες πριν την εκκίνηση. Μιλάμε εκ πείρας!!!

 

Δείκτης φόρτισης μπαταρίας

Πολύ χρήσιμη η δυνατότητα να δούμε - στο περίπου πάντα – τον δείκτη φόρτισης της μπαταρίας, ένα εσωτερικό ledάκι κάτω από τα δύο κουμπιά χρήσης. Πατώντας τα δύο πάνω κουμπιά ταυτόχρονα θα μας ενημερώσει αν η μπαταρία είναι φορτισμένη > 50% (αναβοσβήνει τρεις φορές), 50% - 10% (αναβοσβήνει δύο φορές), < 10 % (αναβοσβήνει μία φορά).

 

Στην χρήση

Το μικρό του βάρος σε συνδυασμό με τον φαρδύ και ελαστικό ιμάντα με τον οποίο έρχεται μαζί ο φακός θα κρατήσουν τον φακό στην θέση του ακόμα και με μεγάλη εφίδρωση ή υψηλές ταχύτητες. Σε οποιαδήποτε βέβαια περίπτωση προτείνεται η χρήση μιας μπαντάνας κεφαλής για ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα.

 

 

 

Η μεγάλη γωνία κλίσης μέχρι και 60ο θα προσθέσει πρακτικότητα καθώς φωτίσει το μονοπάτι ή τα αντικείμενα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας.

 

 

Εύκολος στη χρήση χωρίς περίεργους συνδυασμών πλήκτρων. Με σβηστό τον φακό θα πατήσετε μία φορά το κουμπί on/off για είσοδο στο Ultralow mode, δύο για το Medium και τρεις για το High. To ίδιο ισχύει και για το κουμπί των δύο βοηθητικών κόκκινων led.

 

Αν η μπαταρία αποφορτιστεί μετά από πολύωρη χρήση μπορείτε να συνδέσετε ένα power bank και να συνεχίσετε την πορεία σας απρόσκοπτα αφού συνεχίζει να λειτουργεί ενώ παράλληλα φορτίζει.

 

Μεγάλη αντοχή στη σκόνη και στην υγρασία / βροχή διαθέτει ο φακός ο οποίος είναι πιστοποιημένος με “IP67”. Σύμφωνα με το IPX rating (Ingress Protection Marking, IEC standard 60529), το πρώτο ψηφίο «6» σημαίνει πλήρης προστασία από σκόνη και άλλα σωματίδια ενώ το 2ο ψηφίο «7» σημαίνει πλήρης αδιαβροχοποίηση αλλά και προστασία από καταλάθος πτώσεις μέσα στο νερό μέχρι 1μ βάθος. Σε μισάωρη έκθεση σε μέτριας έντασης βροχή δεν είχε κανένα πρόβλημα, μένει να δοκιμαστεί σε πολύωρη χρήση σε μεγαλύτερης έντασης βροχόπτωση.

 

Ένα τελευταίο χαρακτηριστικό είναι η αντοχή στις πτώσεις όπου ο NU30 έχει βαθμολογηθεί κατά το πρότυπο ANSI/NEMA FL 1-2009 για αντοχή σε πτώση έως 1,5 μέτρο. Αυτό το τελευταίο έχει δοκιμασθεί και πέρασε το τεστ!!!

 

Υπέρ

 • Μικρό βάρος
 • Μεγάλη διάρκεια μπαταρίας
 • Επαναφορτιζόμενος με θύρα USB
 • Ευκολία στη χρήση
 • Συμπαγής κατασκευή
 • Μικρό μέγεθος
 • Πολλά διαφορετικά modes (κόκκινο φως, λευκό βοηθητικό, SOS, εντοπισμός θέσης)
 • Πλήρως αδιάβροχος
 • Τιμή (44,90€)
 • Μεγάλο “value for money”

Κατά*

 • Μη δυνατότητα χρήσης εξτρά μπαταριών ή «battery pack»
 • Έλλειψη ακρίβειας φωτεινότητας (πχ ποτενσιόμετρο)
 • Μη δυνατότητα ρύθμισης της διάχυσης της δέσμης

 

*Για να είμαστε δίκαιοι με τον NU30 θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παραπάνω «Κατά» αφορούν λειτουργίες τα οποία τα συναντούμε σε ακριβότερους φακούς και παρατίθενται πληροφοριακά για όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει φακό με αυτά τα δύο χαρακτηριστικά.

 

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία εξαιρετική λύση και πρακτική λύση με μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του το χαμηλό του βάρος, την μεγάλη διάρκεια της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας του και την χαμηλή τιμή του δίνοντας έτσι ένα σύνολο με τρομερό value for money αφού δύσκολα σε αυτά τα χρήματα που κοστίζει θα βρείτε κάτι παρόμοιο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Μέγεθος: 6,3 x 4,35 x 3,15 mm
 • Βάρος: 84,8g
 • Υψηλής απόδοσης επαναφορτιζόμενος φακός κεφαλής
 • Λευκά και κόκκινα βοηθητικά LED
 • Ενσωματώνει ένα κεντρικό LED CREE XP-G2 S3 με μέγιστη απόδοση 400 Lumens
 • Διαθέτει την τεχνολογία ψηφιακών οπτικών ακριβείας
 • Τα δύο βοηθητικά λευκά High CRI LED >90 παρέχουν φωτισμό 35 Lumens
 • Βοηθητικά κόκκινα LED
 • Ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία LI-ion1800mAh υψηλής απόδοσης 6,66Wh που παρέχει ενέργεια έως και 330 ώρες.
 • Η φόρτιση γίνεται μέσω Θύρας USB και του ενσωματωμένου κυκλώματος φόρτισης.
 • Ενσωματωμένη ενδεικτική λυχνία ισχύος (Πατέντα ZL201220057767.4)
 • 4 επίπεδα φωτεινότητας για το κεντρικό LED και δύο ειδικές λειτουργίες.
 • Ρυθμιζόμενη γωνία στην βάση του κατά 60°
 • Κατασκευασμένος από ανθεκτικό πολυκαρβονικό (PC) υλικό
 • Συμπαγής και ελαφρύς
 • Ανθεκτικός σε πτώσεις έως και από 1,5 μέτρο ύψος.
 • Tιμή: 44,90€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των φακών NITECORE στην Ελλάδα η NITECORE Ελλάδος. Τα προϊόντα Nitecore διατίθενται σε δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας.

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Φορητή ενέργεια από την @nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100, αναλυτική παρουσίαση από… https://t.co/Pfgb0Y8r4r
@DYNAFIT_SpeedUp Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/bDqPyVbYvA
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της &quot;Cross&quot; οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!