Τι κερδίζουν οι επαγγελματίες αθλητές trail running & ultra trail;

By 26 Ιουν 2023

Πραγματοποιήσαμε πρόσφατα μια έρευνα με στόχο τη συλλογή δεδομένων από πολυάριθμους επαγγελματίες δρομείς από όλο τον κόσμο. Αυτή η ανώνυμη έρευνα συμπληρώθηκε από σχεδόν 200 αθλητές και σχεδιάστηκε για να αποκτήσουμε εικόνα για ορισμένα βασικά ζητήματα σχετικά με τις επαγγελματικές αθλητικές καριέρες και τον ελίτ ανταγωνισμό, καθώς το άθλημα του trailrunning και του ultra trail συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία.

 

Δημογραφικά στοιχεία

Όσοι συμπλήρωσαν την έρευνα περιελάμβαναν μια σχεδόν ισομερή κατανομή με 48,7% γυναίκες και 51,3% άνδρες. Όσον αφορά την τοποθεσία, το 59,2% των αθλητών που απάντησαν ήταν από τη Βόρεια Αμερική, το 30,3% ήταν από την Ευρώπη, το 3,9% ήταν από την Αυστραλία και τις γύρω περιοχές, το 3,3% ήταν από τη Νότια Αμερική και το 2% ήταν από την Αφρική. Δεν καταφέραμε να λάβουμε καμία απάντηση από αθλητές στην Ασία παρά τις προσπάθειες μας να διανείμουμε την έρευνα όσο το δυνατόν ευρύτερα μέσω πολλαπλών καναλιών. Οι ηλικίες των αθλητών που απάντησαν περιελάμβαναν 42,8% που δήλωσαν ότι ήταν μεταξύ 30-35 ετών, 24,3% ήταν 26-29 ετών, 15,8% ήταν 36-39 ετών, 8,6% ήταν 40-45 ετών, 7,9% ήταν 20-25 ετών και 0,7% ήταν 50 και άνω.

Λάβαμε απαντήσεις από αθλητές που χρηματοδοτούνταν από 19 διαφορετικές brands, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ποσοστού αθλητών που προτίμησαν να μην απαντήσουν και 2% που ανέφεραν ότι είχαν χορηγό μια ανώνυμη μάρκα.

Στατιστικά στοιχεία για τους μισθούς

Το πρώτο μέρος της έρευνας είχε ως στόχο να κατανοήσουμε πόσα χρήματα κερδίζουν οι επαγγελματίες δρομείς ορεινού τρεξίματος από τρεις τρόπους χρηματοδότησης: Τον εγγυημένο μισθό, τα μπόνους απόδοσης και τα χρηματικά έπαθλα των αγώνων.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34,2%) ανέφεραν ότι κερδίζουν συνολικά λιγότερα από 5.000 δολάρια ετησίως από την ιδιότητα του επαγγελματία δρομέα. Σύμφωνα με μια μελέτη της SmartAsset του 2023, η οποία ανέλυσε το εισόδημα που απαιτείται για να ζήσει κανείς στις 25 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι λιγότερο από το 10% των επαγγελματιών δρομέων ορεινού τρεξίματος κερδίζουν αρκετά για να καλύψουν την απαίτηση του μέσου μισθού διαβίωσης.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι λιγότερο από το 20% του εισοδήματος τους προέρχεται με τη μορφή χρηματικών επάθλων και ένα παρόμοιο ποσοστό, σχεδόν το 60%, δήλωσε ότι λιγότερο από το 20% προέρχεται από τα μπόνους των χορηγών. Το 2022, το Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB) κατέβαλε στους νικητές των τριών κορυφαίων αγώνων του υποτιθέμενα 10.000 δολάρια στον καθένα, ενώ περίπου 5.000 δολάρια πήγαιναν στον δεύτερο κάθε αγώνα και 3.000 δολάρια στους τρίτους, ενώ πολλοί μικρότεροι αγώνες δεν προσφέρουν κανένα χρηματικό έπαθλο. Τα κίνητρα για καλές επιδόσεις φαίνονται επί του παρόντος να είναι στην καλύτερη περίπτωση οριακά για το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού πεδίου στη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων αγώνων ορεινού τρεξίματος σε όλο τον κόσμο.

Πάνω από το 70% όσων απάντησαν θεωρούν ότι τα χρηματικά έπαθλα είναι άδικα και ανεπαρκή.


Υποστήριξη εφοδιαστικής και υγειονομικής περίθαλψης

Το ένα τρίτο των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι η υποστήριξη για τα ταξίδια και την υλικοτεχνική υποδομή είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλή, με το 80-100% να καλύπτεται κάθε χρόνο από τους χορηγούς.

Ενώ η ταξιδιωτική υποστήριξη φαίνεται να είναι επαρκής, όσον αφορά τους τραυματισμούς, την αποκατάσταση, τη φυσιοθεραπεία και την υγειονομική περίθαλψη, τα στοιχεία της έρευνας δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αθλητές δεν θεωρούνται εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν απαιτείται πρόγραμμα ασφάλισης υγείας από τον χορηγό. Συν τοις άλλοις, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχει νιώσει πίεση να επιστρέψει νωρίς από έναν τραυματισμό.

Επιπλέον, σχεδόν το 50% διαφώνησε με τη δήλωση "Θα είχα επαρκή οικονομική υποστήριξη σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού". Στην έρευνα μας, το 81% των σχεδόν 200 αθλητών που απάντησαν δήλωσε ότι δεν λαμβάνει παροχές υγειονομικής περίθαλψης από τους χορηγούς του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι στην παρούσα κατάσταση, η πλειονότητα των επαγγελματιών αθλητών trail running και ultra trail σε όλο τον κόσμο χρειάζεται άλλα εισοδήματα για να ζήσει. Από την προπόνηση άλλων αθλητών μέχρι δουλειές εκτός του κλάδου ή την εργασία σε άλλους ρόλους για τα brands που τους χορηγούν, το να είσαι επαγγελματίας trail runner ή ultrarunner δεν παράγει αρκετά για να συντηρήσει ένα μέσο κόστος ζωής.

Η τελευταία ερώτηση της έρευνάς μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 50% των επαγγελματιών αθλητών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο σχετικά με την ανάπτυξη του αθλήματος είναι η επαρκής αποζημίωση για να βγάλουν τα προς το ζην.

Τα κίνητρα και οι αποζημιώσεις των αθλητών δεν φαίνεται να αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο τα μεγάλα κέρδη των εμπορικών σημάτων outdoor, ωστόσο, δεδομένης της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του αθλήματος, υπάρχει η ευκαιρία να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε την αύξηση των αποζημιώσεων στο μέλλον. Η πρόσφατα σχηματισθείσα Ένωση Δρομέων Ορεινού Τρεξίματος (Pro Trail Runners Association) πιέζει ήδη για περισσότερες αλλαγές ώστε να προστατευθούν οι δρομείς από το να ωθούνται σε υπερβολικούς αγώνες, ζητώντας από τις διοργανώσεις να τηρούν αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και αυξάνοντας την υποστήριξη με τη μορφή κινήτρων απόδοσης.

Η αναπόφευκτη τάση για πιο επαγγελματική μορφή του trail running και του ultrarunning οδηγεί την υποστήριξη των ερασιτεχνών σε γνωστά brands. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι περισσότερη αναγνώριση και καλύτερη ισορροπία μεταξύ εμπορικών σημάτων και αθλητών θα προωθούσαν μια ανοδική πορεία για το μέλλον των επαγγελματιών αθλητών του trail και του ultrarunning.


JEFFREY STERN

Ο Jeffrey Stern είναι βοηθός συντάκτη του περιοδικού UltraRunning Magazine. Είναι επίσης λάτρης των σκύλων, προπονητής και αθλητής της Salomon με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στα αθλήματα αντοχής. Ακολουθήστε το ταξίδι του στο @uponward.

*** Αναδημοσίευση με ελεύθερη μετάφραση από άρθρο του περιοδικό Ultrarunning