BROOKS Cascadia 14, η αναγέννηση ενός θρυλικού παπουτσιού

Από 08 Ιουλ 2019

Όταν ένα παπούτσι έχει φτάσει στη 13η έκδοσή του αναμφίβολα μπορούμε να μιλάμε για ένα επιτυχημένο μοντέλο. Κάλλιστα η BROOKS θα μπορούσε να δημιουργήσει το επόμενο Cascadia με μικρές αλλαγές αφού ένα παλιό ρητό λέει: «Ότι δουλεύει δεν το πειράζεις». Για το Cascadia 14 όμως δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες της. Δημιούργησε ένα εκ βάθρων καινούριο παπούτσι για τρέξιμο στο βουνό με πολλά ένα χαρακτηριστικά και ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα από τους πρόσφατους προγόνους του. Σε αποκλειστικότητα και πριν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το φορέσαμε, το δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε το εντελώς νέο Cascadia 14!

Εφαρμογή

Εντάξει. Είναι κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν με τίποτα. Με το που φοράς το παπούτσι αισθάνεσαι ότι έχει ραφτεί για σένα. Δεν χρειάζεται προσαρμογές, δεν χρειάζεται στρώσιμο. Το παίρνεις από το μαγαζί και ορμάς στα μονοπάτια. Στην πολύ καλή εφαρμογή αλλά και τέλεια αίσθηση συμβάλλει το πλήρως ανανεωμένο πάνω μέρος του που θα αναλύσουμε παρακάτω το οποίο έχει και σαν αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού του βάρους το οποίο πλέον μόλις και μετά βίας φτάνει στα 303 γραμμάρια, τεράστια διαφορά αν συγκριθεί με τα 337 γραμμάρια του Cascadia 13!

 

Πάνω μέρος

Το πρώτο που θα παρατηρήσει κάποιος παλαιότερος χρήστης Cascadia όταν δει το 14άρι είναι ότι το πάνω μέρος είναι εντελώς καινούριο. Πολύ λιγότερα πλαστικά μέρη, πολύ λιγότερα layers που αυξάνουν το βάρος και μειώνουν την διαπνοή. Ο χώρος στα δάκτυλα μπροστά είναι μεγάλος και δεν θα προβληματίσει σε πολύωρο τρέξιμο.

 


Το ύφασμα Element Mesh που περιβάλλει το 14άρι είναι διπλού layer, μαλακό, χωρίς ραφές και πλήρως διαπνέον.

 

Η προστασία στα δάκτυλα είναι καλή αλλά όχι κορυφαία –ποτέ δεν ήταν ατού των Cascadia αυτό-, άλλωστε έχει ελαττώσει και το προστατευτικό υλικό σε εκείνο το σημείο ενώ την μεγαλύτερη διαφορά την βλέπουμε στα πλαϊνά τμήματα του παπουτσιού όπου το πλαστικό των προηγούμενων μοντέλων έχει αντικατασταθεί από ύφασμα Cordura το οποίο είναι μεγάλης αντοχής αλλά πολύ πιο ελαφρύ. Το τμήμα αυτό του παπουτσιού προστατεύει τόσο από την είσοδο ενοχλητικού χώματος και μικρών πετρών όσο και από την πρωινή υγρασία του χορταριασμένου μονοπατιού. Το πολύ σημαντικό πλεονέκτημά του όμως είναι ότι θα αποβάλλει το νερό που θα μπει στο παπούτσι αν περάσετε από κάποιο ρυάκι πολύ πιο εύκολα!

 

 

Στην πολύ καλή εφαρμογή συμβάλλει το νέο «Full Internal Saddle» σύστημα της Brooks το οποίο αγκαλιάζει το πόδι μέσα στο παπούτσι, κρατάει την γλώσσα στη θέση της και είναι από πιο διαπνέον και αφρώδες υλικό από ότι των προηγούμενων μοντέλων. Η γλώσσα του είναι λεπτή και διαπνέουσα ενώ υπάρχει το κλασικό και πολύ πρακτικό τσεπάκι για τα κορδόνια.

 

Στο πίσω μέρος το σκληρό πλαστικό είναι λιγότερο και «κρυμμένο» μέσα στο κολλάρο ενώ στο εξωτερικό μέρος έχει αντικατασταθεί με το ίδιο ύφασμα Cordura που παρατηρούμε σε όλο το πλαϊνό τμήμα του παπουτσιού. Η προστασία που παρέχει εδώ και η σταθερότητα είναι ίσως το λιγότερο καλό του σημείο αφού σε μονοπάτια με πλάγιες κλίσεις καθώς και σε πολύ τεχνικά μονοπάτια το παπούτσι δείχνει τα όριά του. Το αφρώδες υλικό στο πίσω μέρος του παπουτσιού και στο κολάρο είναι αρκετά μαλακό και πιο «μαζεμένο» σε σχέση με το 13άρι κάτι που ενισχύει την εικόνα του πιο «αγωνιστικού» παπουτσιού.

 

Μεσόσολα

Ο σημαντικότερος λόγος για να πάρει κάποιος Cascadia στο παρελθόν ήταν αυτός εδώ ακριβώς. Απίστευτα μαλακή αίσθηση στο πάτημα σε οποιοδήποτε τερέν και κορυφαία απορρόφηση κραδασμών. Αυτό δεν έχει αλλάξει στο 14άρι σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που διαπιστώσαμε όμως τρέχοντας μαζί του είναι ότι έχει ελάχιστα μειωθεί η μαλακή αίσθηση, ή το «βούτηγμα» του πέλματος στην μεσόσολα, προς χάριν του καλύτερου διαβάσματος του τερέν και επαφής με το τι πατάτε από κάτω σας. Αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο drop των 8mm (10mm στο 13άρι) και το χαμηλότερο προφίλ (24mm φτέρνα / 16mm έναντι 27mm / 17mm στο 13άρι) κάνουν το παπούτσι περισσότερο «τρεξιματικό» διαμορφώνοντάς του έναν λίγο διαφορετικό χαρακτήρα από τον χαρακτήρα των προηγούμενων μοντέλων.

Πάνω το Cascadia 13, κάτω το Cascadia 14

 

Και εδώ λοιπόν θα συναντήσουμε την μεσόσολα BioMoGo® DNA, η οποία είναι βιοδιασπώμενη και δεν χρησιμοποιεί τοξικά υλικά, κάτι που ισχύει και για την διαδικασία παραγωγής με την διαφορά ότι έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο υλικό και εξ’ ου και το χαμηλότερο drop αλλά και το μικρότερο βάρος συνολικά. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο διαφορετικά υλικά. Το βασισμένο σε υλικό gel DNA παρέχει την απορροφητικότητα των κραδασμών και την επιστροφή ενέργειας που απολαμβάνει όποιος τρέχει με το παπούτσι ενώ το BioMoGo® δίνει στο παπούτσι την μαλακή αίσθηση που γίνεται εύκολα αντιληπτή από τα πρώτα μέτρα τα οποία θα τρέξετε μαζί του.

Το Pivot Post System της Cascadia, εδώ θα το συναντήσουμε σε πιο minimal μορφή καθώς έχει περιοριστεί σε ένα μικρό κομμάτι της μεσόσολας. Αποτελείται από 4 σημεία, από δύο σε κάθε μεριά του παπουτσιού, τα οποία κατασκευασμένα από πιο σκληρό αφρώδες υλικό για να προσδώσουν σταθερότητα στο πάτημα.

Εδώ φαίνεται πόσο πιο "μαζεμένο" είναι το 14

Τέλος, το “rock plate” Ballistic Rock Shield το οποίο μάλιστα είναι εμφανές αν κοιτάξετε από κάτω, είναι αυτό που δίνει στο παπούτσι την απαραίτητη προστασία στα σκληρά τερέν και σας δίνει την δυνατότητα να πατάτε σε αιχμηρές πέτρες και βράχια άφοβα.

Σόλα

Άλλο ένα σημείο του παπουτσιού ριζικά ανανεωμένο. Πολύ πιο απλή σε κατασκευή αφού αποτελείται από ένα μόνο λάστιχο, το καινούριο TrailTack της BROOKS, ίδιο με του Caldera 3 που παρουσιάστηκε σε προηγούμενο άρθρο, το οποίο υπόσχεται άριστη πρόσφυση σε όλα τα τερέν και σχεδίαση με τάπες στρατηγικά τοποθετημένες σε διαφορετικές κατευθύνσεις αναλόγως του σημείου που βρίσκονται. Σε λάσπες δεν είχαμε την ευκαιρία να την δοκιμάσουμε, οπουδήποτε αλλού η πρόσφυσή της ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Με το συγκεκριμένο λάστιχο η Brooks θέλησε να δώσει προτεραιότητα στην πρόσφυση παρά στην αντοχή, κάτι το οποίο θα το διαπιστώσουμε αφού περάσουν αρκετά τρεξίματα με το παπούτσι. Σε οποιαδήποτε περίπτωση με την πρώτη δοκιμή που θα του κάνετε θα καταλάβετε τα όριά του και θα κινηθείτε αναλόγως.

 

Συμπέρασμα

Το πλήρως ανανεωμένο Cascadia 14 είναι εν ολίγοις ένα παπούτσι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα Cascadia που έχετε φορέσει. Πιο «τρεξιματικό», πολύ πιο ελαφρύ, πιο γρήγορο, πιο διαπνέον. Ελαφρώς λιγότερο απορροφητικό αλλά με την ίδια καταπληκτική προστασία στο πέλμα. Κάνει για τα πάντα εκτός από πολύ τεχνικά μονοπάτια και αυτο όχι λόγω έλλειψης προστασίας αλλά λόγω περιορισμένης σταθερότητας και μπορεί να φορεθεί το ίδιο άνετα για ένα γρήγορο 20άρι και για ένα πιο αργό 80άρι. Το Cascadia 14 θα κάνει την εμφάνισή του περί τα τέλη Αυγούστου στα ράφια των ελληνικών μαγαζιών και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει την φθινοπωρινή αγορά σας!

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 303 γραμμάρια
  • Πάτημα: Ουδέτερο (neutral)
  • Drop: 8mm
  • Προφιλ: 24mm φτέρνα / 16mm
  • Σόλα: TrailTack
  • Μεσόσολα: BioMoGo® DNA

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ