Brooks Caldera 3: Βελτιωμένη έκδοση ενός ήδη πετυχημένου μοντέλου!

Περίπου πριν ένα εξάμηνο είχαμε δοκιμάσει και παρουσιάσει το Caldera 2 της Αμερικανικής εταιρείας Brooks, το οποίο μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Πριν λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μας η τρίτη έκδοση του μοντέλου, η οποία κρατάει πολλά από τα πετυχημένα χαρακτηριστικά της προηγούμενης έκδοσης, αλλά ενσωματώνει και σημαντικές αλλαγές και προσθήκες  που βελτιώνουν την απόδοσή του στα μονοπάτια. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα ελαφρύ παπούτσι με εξαιρετική διαπνοή, αντικραδασμικότητα, βελτιωμένη πρόσφυση και άνεση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικιλία μονοπατιών αλλά δεν θα μας προβληματίσει ακόμη και σε άσφαλτο.

 

 

Εξωτερικό μέρος

Το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών του Caldera 3 σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο εντοπίζεται στο εξωτερικό μέρος του παπουτσιού, όπου η εταιρεία διατηρεί το ύφασμα με την τεχνολογία Ariaprene™, η οποία είναι μια τεχνολογία υλικού με αφρό στον πυρήνα της πλέξης που προσδίδει κορυφαίες ιδιότητες διαπνοής, στεγνώματος και μείωσης τριβών, αλλά αφαιρεί εντελώς οποιοδήποτε πλαστικό περιμετρικά της εξωτερικής επιφάνειας, μειώνοντας έτσι σημαντικά το βάρος και ενισχύοντας όπως διαπιστώσαμε την διαπνοή. Και στο Caldera 3 η Brooks δίνει έμφαση στο γρήγορο στέγνωμα του ποδιού στα περάσματα από νερά, κάτι που δουλεύει εξαιρετικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά μην περιμένετε όπως είναι φυσικό να είναι και τελείως στεγνή η κάλτσα στο τέλος της προπόνησης ή του αγώνα που είχε περάσματα από ποτάμια. Νέο χαρακτηριστικό είναι επίσης μια πολύ λεπτή ταινία που διατρέχει περιμετρικά το παπούτσι και δεν επιτρέπει την εύκολη είσοδο νερού ή την είσοδο υγρασίας από τρέξιμο σε γρασίδι.

 

Εξαιρετική διαπνοή (Ariaprene™), εξαιρετική προστασία στα δάχτυλα και περιμετρική λεπτή ταινία που δεν επιτρέπει την εύκολη είσοδο νερού!

 

Στο Caldera 3 η Brooks μεγάλωσε λίγο τον χώρο μπροστά στα δάκτυλα, κάτι πολύ θετικό για μεγαλύτερους αγώνες που πρήζονται τα πέλματα, ενώ η προστασία μπροστά στο πέλμα, αλλά και πίσω στη φτέρνα από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά είναι εξαιρετική για το βάρος του. Το ύφασμα περιμετρικά της φτέρνας είναι πιο λεπτό από το Caldera 2, αλλά αγκαλιάζει πολύ ωραία και άνετα τον αστράγαλο. H απουσία των περιμετρικών λωρίδων ενίσχυσης απαιτεί την προσοχή μας όταν τρέχουμε σε πολύ τεχνικά κατηφορικά μονοπάτια.

 

Λεπτότερο περιμετρικά του αστραγάλου από το Caldera 2, αλλά εξίσου προστατευτικό και σταθεερό στη φτέρνα!

 

Στο σύστημα των κορδονιών εντοπίσαμε επίσης σημαντικές αλλαγές. Στο Caldera 2 και στο επάνω μέρος της γλώσσας υπήρχε μια θήκη τοποθέτησης των κορδονιών που ήταν δύσχρηστη όπως είχαμε επισημάνει. Στο Caldera 3 έχει αντικατασταθεί από μια ελαστική θηλιά στο μέσο περίπου της γλώσσας που κάνει εξαιρετική δουλειά. Τα κορδόνια παραμένουν κλασσικού τύπου, λεπτά και επίπεδα, πολύ καλής αντοχής και δεν λύνονται εύκολα. Η υποστήριξη χρήσης γκέτας είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό που προσέθεσε η εταιρεία στο σύστημα γλώσσας/κορδονιών, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για προπονήσεις και αγώνες που θα συναντήσουμε άμμο, χιόνι κτλ. Η γλώσσα είναι μεσαίου πάχους και προσαρμόζεται εσωτερικά στο πόδι με δυο πλάγιους ιμάντες ώστε να μην μετακινείται. Συνολικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν κορυφαία άνεση στο πόδι μας, ακόμη και μετά από πολλά χιλιόμετρα στα μονοπάτια.

 

Η θηλιά στα κορδόνια, πολύ πιο αποδοτική από την θήκη του Caldera 2!

Ενδιάμεση σόλα

Κάτι που είναι απόλυτα πετυχημένο δεν αλλάζει, έτσι και στο Caldera 3 η Brooks χρησιμοποιεί την πατέντα της BioMoGo® DNA,  η οποία διαφοροποιείται από την λογική της αντικραδασμικότητας που στοχεύει στον μέσο χρήστη- αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ γενικό και αφήνει ακάλυπτο μεγάλο ποσοστό δρομέων που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο -  και προσφέρει μια ενδιάμεση σόλα που προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του κάθε δρομέα και συγκεκριμένα στο βάρος, τον ρυθμό τρεξίματος του, τον διασκελισμό του καθώς και στην επιφάνεια που τρέχει κάθε φορά. Βασικές λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς δουλεύει η τεχνολογία αυτή μπορείτε να βρείτε στο παλιότερο άρθρο του Advendure για το Caldera 2, αυτό όμως που σίγουρα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι στην τρίτη έκδοση του το μοντέλο το αισθάνθηκα πιο “μαλακό”, και με ακόμη καλύτερη προστασία από κραδασμούς, ακόμη και σε τρέξιμο σε άσφαλτο. Ο συνδυασμός της BioMoGo® DNA, η απουσία rock plate αλλά και το σχετικά υψηλό προφίλ σίγουρα αποδίδουν εξαιρετικά σε αυτόν τον τομέα.

 

Πολύ "μαλακό" στο πάτημα (BioMoGo® DNA), με χαμηλό drop και πολύ καλή επιστροφή ενέργειας!

 

Το Caldera 3 συνεχίζει να έχει χαμηλό drop (4mm) και έχει αρκετά χαμηλότερο βάρος από το Caldera 2 (263,7γρ- 9 US), χαρακτηριστικά που το κάνουν γρήγορο και ευέλικτο. Η αντοχή των υλικών της ενδιάμεσης σόλας βρίσκεται στα κορυφαία επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η Αμερικάνικη εταιρεία.

 

Εξωτερική σόλα

Όπως και στο Caldera 2, η εξωτερική σόλα διαθέτει την ίδια πρωτότυπη διάταξη και τύπο κοντών επιθεμάτων (συντελεί αυτό στο να κρατηθεί χαμηλό το βάρος του μοντέλου), με τα κεντρικά να είναι σε εξαγωνικό σχήμα και διαφορετικής σκληρότητας από τα περιμετρικά που είναι απλά και παράλληλα. Η διαφορά όμως είναι ότι η Brooks άλλαξε το μείγμα καουτσούκ στα Caldera 3, κάνοντας το – με βάση τις προδιαγραφές της εταιρείας – να είναι πιο καλύτερο στην πρόσφυση τόσο σε στεγνά όσο και σε βρεγμένα εδάφη. Όπως διαπιστώσαμε από τις δοκιμές μας, το νέο μείγμα (TrailTack) βελτιώνει την πρόσφυση σε κάθε είδους μονοπάτι, εκτός από πολύ λασπώδη τερέν ή εντελώς σαθρά εδάφη, όπου το χαμηλό προφίλ των επιθεμάτων (Lugs) “ζορίζει” την πρόσφυση του παπουτσιού. Από την άλλη, είναι από τα λίγα παπούτσια ορεινού τρεξίματος που “κολλάει” σε βρεγμένη άσφαλτο. Γενικά τα μαλακά και χαμηλού προφίλ επιθέματα, σε συνδυασμό με το την “μαλακή” αίσθηση της ενδιάμεσης σόλας, κάνουν το Caldera 3 να ανταπεξέρχεται άψογα και σε άσφαλτο ή πετρώδη εδάφη, σαν μια μορφή υβριδικού μοντέλου με πολύ καλή επιστροφή ενέργειας. Τέλος, η κυψελοειδής μορφή κάποιων από τα επιθέματα ίσως “κρατήσει” κάποιο χαλικάκι μερικές φορές.

 

Ίδια πρωτότυπη διάταξη και τύπο κοντών επιθεμάτων με το Caldera 2, αλλά καινούργιο μείγμα καουτσούκ (TrailTack) για καλύτερη πρόσφυση!

 

H Brooks με το Caldera 3 εξελίσσει ένα ήδη δημοφιλές και πετυχημένο μοντέλο, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Σαφώς πιο ελαφρύ, με χαμηλό drop και ιδιαίτερα μαλακή αίσθηση, διαπνοή και ικανότητα στεγνώματος, με εξαιρετική προστασία από τους κραδασμούς και πολύ βελτιωμένη πρόσφυση, αποτελεί εργαλείο προπόνησης και αγώνα για σχεδόν κάθε τύπο μονοπατιού αλλά και μερικά χιλιόμετρα σε άσφαλτο. Αποτελεί ιδανικό σύντροφο στα μονοπάτια για αποστάσεις μέχρι ορεινό μαραθώνιο, αλλά και μια ultra-trail λύση για ελαφρύτερους αθλητές.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Εξωτερικό Τμήμα: (Ariaprene™ mesh), σχεδίαση για βέλτιστη διαπνοή και γρήγορο στέγνωμα, θηλιά για συγκράτηση κορδονιών, υποστήριξη χρήσης γκέτας

Ενδιάμεση σόλα: BioMoGo® DNA

Εξωτερική σόλα: TrailTack μείγμα καουτσούκ, Δύο τύποι κοντών επιθεμάτων (lugs) εξαγωνικά στο κέντρο και παράλληλα περιμετρικά και πίσω

Drop: 4mm, (28mm – 24mm)

Βάρος: 263,7γρ (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Συμβατικά, επίπεδα, με θηλιά συγκράτησης στο μέσο τους

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 140

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Brooks  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade, ενώ μπορείτε να βρείτε τα Caldera 3 και σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ