Inov8 Race Ultra 270, Δοκιμή και παρουσίαση

Αν υπήρξε ένα μοντέλο παπουτσιού φέτος, πάνω στο οποίο πόνταρε η βρετανική εταιρία για να κάνει τη διαφορά και να βρεθεί ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά, συγκριτικά με άλλες εταιρίες, αυτό ήταν το Race Ultra! Αρχικά με το 290 και λίγο αργότερα με το 270, η Inov8 προσέλκυσε αρκετούς δρομείς, από μια μερίδα των ορεινών αγώνων τρεξίματος, που μέχρι τώρα στρέφονταν σε άλλες εταιρίες για την υπόδησή τους, όταν αυτή αφορούσε κάποιον πολύωρο αγώνα βουνού μεγαλύτερο της απόστασης του μαραθωνίου.

Ένα από τα πολλά “μότο” της βρετανικής Inov8 και ίσως αυτό πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η φιλοσοφία της είναι το παρακάτω, Light, Fast, Natural!  Ωστόσο τα μοντέλα Race Ultra 290,270 είναι ξεκάθαρο πως δεν υπακούν σε αυτή τη θεμελιώδη τριάδα κανόνων αλλά χαράζουν ένα δικό τους μονοπάτι που μέχρι στιγμής δείχνει να έχει μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο και, σαφώς, ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία για τις πωλήσεις της εταιρίας! Παρόλα αυτά δεν είναι τυχαίο το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς εδώ και αρκετό καιρό η Inov8 μελετούσε και σχεδίαζε αρκετά προϊόντα που είχαν σχέση με τους πολύωρους αγώνες βουνού, δίνοντας σε όλα την κωδική ονομασία Race Ultra. Θα γράψω ορισμένα από αυτά, εν συντομία, ώστε να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η βαρύτητα που έδωσαν σ’ αυτόν τον τομέα, Race Ultra Vest, Race Ultra 1, Race Ultra Shell, Race Ultra Pant, Race Ultra Shocks, RaceUltraCalfGuardsκαι άλλα πολλά. Το κοινό χαρακτηριστικό, μάλιστα, όλων των παραπάνω είναι ότι απέσπασαν θετικές κριτικές και πλήθος βραβείων, όντας τα καλύτερα, μεταξύ άλλων αντίστοιχων προϊόντων. Όμως ας μπούμε καλύτερα στο ψητό και ας γνωρίσουμε από κοντά τα InovRace Ultra 270, όπως ανέφερα στην αρχή αυτού του άρθρου, την πιο minimalεκδοχή δηλαδή των Race Ultra 290.

 

Από την αρχή της χρονιάς, φέτος, αρκετοί φίλοι με ρωτούσαν για τα παπούτσια Race Ultra, αν είναι καλά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και άλλες αρκετές απορίες. Φυσικά, το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να τους μεταφέρω όσα είχα διαβάσει ο ίδιος, ψάχνοντας για τα συγκεκριμένα παπούτσια. Βέβαια, βλέποντας αρκετούς συναθλητές μου, σε αγώνες, να τα προτιμούν, καθώς και όλη η “φασαρία” γύρω από αυτά, με ώθησαν στο να πάρω την απόφαση ώστε η επόμενη επιλογή μου να είναι το συγκεκριμένο μοντέλο. Κι έτσι κι έγινε! Γύρω στον Απρίλη έγινα κάτοχος ενός ζευγαριού άσπρο-μαύρο-πράσινου RaceUltra 270. Τα 270 είναι κατά 20gr. ελαφρύτερα και 4mmχαμηλότερα σε dropαντί των 290 και αυτές είναι και οι κυριότερες διαφορές μεταξύ τους. Ουσιαστικά, πολλά από αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν και τα Race Ultra 290 γι’ αυτό και όπου χρειάζεται θα γράφω και τον σχετικό παραλληλισμό.

 

 

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή. Race Ultra 270! Η ονομασία από μόνη της μας δηλώνει πως πρόκειται για ένα μοντέλο προορισμένο για πολύωρους αγώνες βουνού με βάρος 270gr., ούτε βαρύ δηλαδή αλλά ούτε και ελαφρύ. Η βρετανική Inov8 έχει εφαρμόσει γνωστές τεχνολογίες της, στα συγκεκριμένα παπούτσια, τις οποίες έχει προσαρμόσει αναλόγως στα δεδομένα της νέας φιλοσοφίας, RaceUltra, ώστε να καλύψει τις προτιμήσεις των περισσότερων δρομέων! Ωστόσο υπάρχουν και νέες καινοτομίες, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας εδώ, όπως TERRADAPTER, META SHANK III, Xstatic αντιβακτηριδιακούς πάτους και προστατευτικές γκέτες που δένουν επάνω στα παπούτσια δίχως το γνωστό κορδόνι που περνάει κάτω από την εξωτερική σόλα! Όλα αυτά όμως θα τα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

 

Αυτό που σίγουρα θα σας αρέσει στα νέα αυτά παπούτσια είναι οι νέοι χρωματικοί συνδυασμοί και είναι αυτό που λάτρεψα και εγώ! Μέχρι τώρα στα παπούτσια της βρετανικής εταιρίας κυριαρχούσε η διχρωμία αλλά στα καινούρια Race Ultra θα βρείτε μεγάλες δόσεις τριχρωμίας που θα κάνουν τα παπούτσια σας να μην περνούν απαρατήρητα και να τραβούν τα βλέμματα παντού! Το επάνω μέρος των 270 είναι ένας συνδυασμός δέρματος και συνθετικού υλικού που προσφέρει καλή διαπνοή και άνεση. Το μεγαλύτερο, επάνω μέρος του παπουτσιού είναι κατασκευασμένο από το ίδιο συνθετικό υλικό που είναι κατασκευασμένα και τα Trailroc 255, οπότε είναι δεδομένη η σωστή “αναπνοή” του ποδιού, η ανθεκτικότητα σε χτυπήματα και σκισίματα αλλά και η μοναδική άνεση που θα σας κάνει να ξεχάσετε φουσκάλες και κάλλους! Το τμήμα που καλύπτεται με δέρμα βρίσκεται στο πίσω μέρος των 270 παρέχοντας εξαιρετική προστασία στο χαμηλότερο σημείο όπου προσφύεται ο γνωστός σε όλους Αχίλλειος Τένοντας!

 

 

Μιλώντας, μάλιστα, για προστασία, στο εμπρός μέρος των Inov8 RaceUltra 270, που καλύπτει τα δάχτυλα των ποδιών, έχει προστεθεί ένα σκληρό, άκαμπτο, πλαστικοποιημένο κομμάτι που θα σας απαλλάξει από την έγνοια του πόσο θα πονέσετε αν σκοντάψετε σε κάποια πέτρα ή ρίζα δέντρου. Ωστόσο, το συγκεκριμένο υλικό δεν θα σας προβληματίσει καθόλου για το ενδεχόμενο μαυρισμένων νυχιών μιας που ο χώρος για τα δάχτυλα είναι παραπάνω από αρκετός και έτσι εσείς θα μπορείτε να τρέχετε ανενόχλητα για ώρες, ακόμα και αν έχουν πρηστεί τα πόδια σας από τα πολλά χιλιόμετρα! Η εφαρμογή, άλλωστε, των 270 είναι “Standard”, σύμφωνα με την εταιρία, και αυτό θα το διαπιστώσετε και οι ίδιοι από τη φαρδιά “φόρμα” των παπουτσιών που μου θύμισαν και πάλι τα αγαπημένα Trailroc 255. Η μοναδική διαφορά των 270 με τα Race Ultra290, στο επάνω μέρος τους, είναι πως τα 290 καλύπτονται σχεδόν περιμετρικά με δέρμα. Αυτό δίνει επιπλέον βαθμούς προστασίας που όμως αφαιρούνται από την άνεση και την διαπνοή των υλικών κατασκευής.

 

 

Προχωρώντας στα ενδότερα θα συναντήσουμε άλλη μια διαφορά των Race Ultra 270 με όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της Inov8, συμπεριλαμβανομένων και των 290, και αυτή αφορά τον τρόπο που είναι κατασκευασμένη η εσωτερική σόλα. Η βρετανική εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική μέθοδο κατασκευής της μεσόσολας ώστε να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη απορροφητικότητα στους κραδασμούς με ταυτόχρονα περισσότερη διάρκεια ζωής. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται Compressed EVAκαι δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συμπίεση του υλικού EVA (Ethylene Vinyl Acetate) εντός ενός καλουπιού υπό πίεση. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός ενός στρώματος με μεγαλύτερο πάχος που την ίδια στιγμή είναι ευκολότερος στο σχεδιασμό από τους κατασκευαστές. Και επειδή όλα αυτά ακούγονται “κινέζικα” σε ‘σας αλλά και σε ‘μένα θα σας το περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ.

 

 

Το υλικό της εσωτερικής σόλας μοιάζει αρκετά με αντιολισθητικό πατάκι μπάνιου ή με τα γνωστά αντιολισθητικά πάζλ, που τοποθετούν στα πατώματα των παιδότοπων για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί των μικρών ταραχοποιών! Φέρνοντας, λοιπόν, αυτόν τον παραλληλισμό στο νου μας μπορούμε να διαπιστώσουμε το επίπεδο απορροφητικότητας σε κραδασμούς του συγκεκριμένου μοντέλου. Τη συνολική θετική βαθμολογία, για τα 270, αυξάνουν και οι νέοι αντιβακτηριδιακοί πάτοι που χρησιμοποιεί η εταιρία. Οι τελευταίοι φέρουν την ονομασία Xstatic που χαρακτηρίζει τη μέθοδο κατασκευής τους από χιλιάδες μικροΐνες καλυμμένες με ασήμι. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται οι δυσάρεστες οσμές και διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία των ποδιών εντός του παπουτσιού.

 

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα RaceUltra 270 οι τεχνολογίες METASHANK, FASCIABAND και METAFLEXοι οποίες υπάρχουν σε όλα τα υπόλοιπα παπούτσια της Inov8. Μάλιστα στην περίπτωση του META SHANK η βρετανική εταιρία εφοδιάζει τα 270 και 290 με την τρίτη και τελευταία γενιά του πολυμερούς αυτού υλικού, META SHANK III, το οποίο παρέχει ολοκληρωτική προστασία στο πέλμα μας από χτυπήματα και κραδασμούς αφού εκτίνεται σε όλο το μήκος της εσωτερικής σόλας, από τα μετατάρσια οστά μέχρι τη φτέρνα! Στη συνέχεια, οι επόμενες δύο τεχνολογίες, FASCIA BAND και META FLEX, είναι γνωστές από παλαιότερες παρουσιάσεις μοντέλων της Inov8 και έχουν σκοπό να αποδώσουν τη φυσικότητα της κίνησης του πέλματος στο μέγιστο βαθμό, επιτρέποντας στο παπούτσι να γίνεται ένα με το πόδι. Με τον τρόπο αυτό είμαστε πάντοτε ενήμεροι για τη δυσκολία και την ιδιομορφία του εδάφους αποφεύγοντας ταυτόχρονα κάθε ενδεχόμενο πιθανών τραυματισμών.

 

 

 

Βέβαια, όπως και με όλα τα προηγούμενα παπούτσια της εταιρίας, αυτό που ανυπομονούσα να υποβάλλω σε δύσκολες δοκιμασίες ήταν το κράτημα των Race Ultra 270 και το πώς αυτά θα ανταποκρίνονταν σε κάθε είδους τερέν. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στην εξωτερική σόλα του παπουτσιού θα διαπιστώσουμε ότι αυτή δεν θυμίζει καθόλου τις εξωτερικές σόλες άλλων μοντέλων. Η εξώσολα των Race Ultra σχεδιάστηκε πάνω σε λευκό χαρτί γι’ αυτό και δεν υπάρχει ομοιότητα με άλλα παπούτσια της εταιρίας! Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό που θα βρούμε είναι η χρησιμοποίηση τριών ειδών γόμας για την κατασκευή της εξωτερικής σόλας, μαλακή γόμα στα πλαϊνά της εξώσολας, μεσαίας σκληρότητας γόμα σε όλο σχεδόν το υπόλοιπο μέρος και πολύ σκληρή γόμα σε ένα μικρό κομμάτι κάτω από τη φτέρνα. Με διαφορετική σχεδίαση και τοποθέτηση των τριών ειδών γόμας, αυτό είναι κάτι που είδαμε για πρώτη φορά στη σειρά Trailroc.  “Ρουά Ματ” κίνηση για την εταιρία, απέναντι στην αγορά, που θέλησε να δώσει πραγματική υπόσταση στη λέξη “Ultra” καθώς η επιλογή του παραπάνω στοιχείου δίνει τη δυνατότητα σε αυτά τα παπούτσια να γράψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, σχεδόν δίχως φθορά, πριν αποσυρθούν επάξια σε κάποια σκοτεινή γωνία της αποθήκης μας!

 

 

Παρατηρώντας τα επιθέματα της εξωτερικής σόλας, είναι φανερό πως αυτά είναι μικρότερα σε σχέση με των Trailroc, των Roclite, των X-Talon και των Mudclaw.Μολονότι το μέγεθός τους είναι πιο μικρό, η σχεδίασή τους είναι πιο επιθετική σχηματίζοντας βέλη που κοιτούν εμπρός, για το μπροστινό μέρος και βέλη με αντίθετη κατεύθυνση για το πίσω μέρος του παπουτσιού. Αυτή η σχεδίαση εξυπηρετεί άλλωστε την καλύτερη πρόσφυση στις ανηφόρες αλλά και τις κατηφόρες αντίστοιχα. Μάλιστα, κάτι ακόμα που θα συναντήσουμε για πρώτη φορά σε παπούτσια Inov8 είναι η τεχνολογία TERRADAPTER, που αφορά επιθέματα ειδικά σχεδιασμένα και τοποθετημένα στην άκρη της εξωτερικής σόλας των 270 και 290, ακριβώς κάτω από τη φτέρνα μας, κάτι που προσφέρει πιο σταθερό πάτημα και μεγαλύτερη προστασία σε δρομείς που πατάνε πρώτα με το πίσω μέρος του πέλματος (heel strikers). Αυτή η λεπτομέρεια μου κάνει μεγάλη εντύπωση αφού τα παπούτσια της συγκεκριμένης εταιρίας, που έχω φορέσει ως τώρα, προορίζονται για δρομείς που πατάνε πρώτα με τα δάχτυλα των ποδιών (forefoot strikers). Ωστόσο, όπως έγραψα και στην αρχή του άρθρου, η σειρά παπουτσιών Race Ultra ακολουθεί ένα δικό της μονοπάτι που κύριο σκοπό έχει να αφήσει τους πάντες ευχαριστημένους, όπου κι αν τρέχουν, σε οποιαδήποτε απόσταση και με οποιοδήποτε τρόπο!

 

 

Τέλος, για να ολοκληρώσω την περιγραφή της εξώσολας και να αναδείξω πάλι τη μοναδικότητα των Race Ultra 270 και 290,σε σχέση με άλλα μοντέλα της εταιρίας, θα σας παρουσιάσω άλλη μία διαφορά, ασήμαντη μεν, διαφορά δε! Στα 270 το ένα ανάποδο βέλος, στο πίσω μέρος της σόλας δεν σημαίνει 3mmαλλά 4mmdrop. Αυτονόητο, λοιπόν, πως τα δύο ανάποδα βέλη σημαίνουν 8mm και όχι 6mmdropγια τα 290. Αν με ρωτήσετε ποια η αίσθηση του ψηλότερου dropθα σας απαντήσω ειλικρινά πως ουδεμία διαφορά γίνεται αντιληπτή καθώς τρέχω και το παραπανίσιο χιλιοστό μόνο στα χαρτιά υπάρχει!

 

 

Πέρασα ένα ολόκληρο καλοκαίρι να προετοιμάζομαι για τον δικό μου αγώνα ultra, τον Rodopi Advendurun, τρέχοντας στο Σέιχ Σου και φορώντας τα RaceUltra 270 σε κάθε πολύωρη προπόνηση μου, που κυμαινόταν από 2 ως 3 ώρες. Μάλιστα, τα συνάλλαζα με τα Roclite 243 για τα πιο γρήγορα τρεξίματα οπότε και διαπίστωσα με μεγαλύτερη σαφήνεια τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν τόσο ξεχωριστά. Φυσικά, η δουλειά μου θα ήταν μισή αν δεν δοκίμαζα τα συγκεκριμένα παπούτσια σε κάποιον ultraαγώνα βουνού και μέσα στο κατακαλόκαιρο ο TNF Zagori Mountain Runningτων 80 χιλιομέτρων ήταν ο ιδανικότερος! Τα Race Ultra 270 τα έβαλαν με το T.E.RAς για 80 συνεχόμενα χιλιόμετρα και αναδείχτηκαν νικητές! Η φαρδιά εφαρμογή του μοντέλου διατήρησε τα πόδια μου άνετα, δίχως την παραμικρή εμφάνιση φουσκάλας, για σχεδόν 13 ώρες, ενώ τα κρατούσε σταθερά, στο εσωτερικό, σε οποιαδήποτε απότομη αλλαγή κατεύθυνσης. Για να πω την αλήθεια, ξεκινώντας να κατηφορίζω από το καταφύγιο της Αστράκας για Πάπιγκο δίστασα στην αρχή να ανεβάσω το ρυθμό μου. Μόλις όμως διαπίστωσα πως τα 270 είχαν γίνει ένα με το πόδι μου άρχισα να τρέχω σαν αφηνιασμένος! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην ονομασία του μοντέλου πριν τη λέξη “Ultra” προηγείται η λέξη “Race”!

 

Όμως αυτό δεν ήταν το μεγάλο “Ατού” των παπουτσιών αυτών. Τα Race Ultra 270 ήταν πραγματικοί οδοστρωτήρες! Ούτε μία φορά δεν ανησύχησα για το άγριο, αφιλόξενο, πέτρινο τερέν που δεσπόζει γύρω από τα Ζαγοροχώρια! Πατούσα στην κυριολεξία όπως να ‘ναι και όπου να ‘ναι χωρίς να με ενδιαφέρει αν αποκάτω υπάρχει κοφτερή πέτρα, πλακόστρωτο, χώμα ή ρίζες δέντρων και το πιο απίθανο ήταν πως το κράτημα ήταν παντού ίδιο! Παντού; Σχεδόν παντού! Ο σχεδιασμός της σόλας και των επιθεμάτων με προβλημάτισε όπου υπήρχε απότομη κατηφορική κλίση και το έδαφος ήταν βρεγμένο! Αρκετές φορές γλίστρησα και γλύτωσα το πέσιμο την τελευταία στιγμή όμως πιστεύω ότι στα συγκεκριμένα σημεία  αν πίεζες υπερβολικά θα συνέβαινε το δυσάρεστο και δεν θα έφταιγαν τα παπούτσια. Παραδόξως στην λίγη λάσπη, σε κάποια σημεία του αγώνα, όλα ήταν καλά. Στην πολλή λάσπη, αντίθετα, καλύτερα να φορέσετε τα Inov8 Mudclaw .  Για το χιόνι μη με ρωτήσετε, καλοκαίρι έχουμε, αν και πιστεύω πως η συμπεριφορά του παπουτσιού θα είναι ικανοποιητική στο λίγο χιόνι και για όσο δεν κάνεις υπερβολές.

 

 

Θετικό επίσης ήταν το στοιχείο πως τα Race Ultra 270 δεν κρατούν νερό και στεγνώνουν πάρα πολύ γρήγορα. Σε ολόκληρο τον αγώνα όπου έβρισκα νερό βουτούσα μέσα ενώ άλλες φορές έκανα μπάνιο χρησιμοποιώντας τα παγούρια μου ως ντουζιέρες. Η ανυπόφορη ζέστη και υγρασία με ωθούσε διαρκώς στο να είμαι μούσκεμα ολόκληρος, κι όμως τα πόδια μου δεν είχαν ούτε μία φουσκάλα στο τέλος!

 

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη συμπέρασμα όπου κατέληξα από τις προπονήσεις μου στο δάσος του Σέιχ Σου. Εναλλάσσοντας τα Race Ultra 270 με τα Roclite 243 μπορούσα εύκολα να αντιληφθώ πόσο πιο σκληρά και άκαμπτα παπούτσια είναι τα πρώτα από τα δεύτερα. Παρότι “φορτωμένο” με προστασία, το μοντέλο της δοκιμής μας έχασε αρκετά από την ελαστικότητα του. Προσωπικά, μην ανησυχώντας πλέον για το τι θα βρεθεί στο δρόμο μου, παρατήρησα πως αρκετές φορές άλλαζα τον τρόπο που έτρεχα πατώντας ολοένα και περισσότερο με το πίσω μέρος του πέλματος. Στην προσπάθειά μου να δω πού οφειλόταν αυτό, άρχισα να προσέχω συνεχώς τον τρόπο που πατούσα με τα Roclite 243. Ποτέ δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο, γεγονός που με ‘κανε να συμπεράνω ότι η ελαστικότητα των Roclite 243 μου επέτρεπε να κινηθώ όπως είχα μάθει και συνηθίσει. Τα Race Ultra 270 δεν είναι κακά παπούτσια, αντιθέτως μάλιστα! Ωστόσο δεν μπορούν να πλησιάσουν την ελαστικότητα και την φυσικότητα άλλων μοντέλων της βρετανικής Inov8!

 

 

Για ποιο λόγο να προτιμήσετε τότε τα Inov8 RaceUltra 270; Μα φυσικά για τον ίδιο λόγο που τα επέλεξα και ‘γώ! Η βρετανική εταιρία κατασκεύασε ένα μοντέλο παπουτσιού που ταιριάζει σε ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήθος δρομέων. Τα 270 είναι άνετα και έχουν άφθονη προστασία ώστε να παραμείνουν τα πόδια σας πουπουλένια στο εσωτερικό για δεκάδες χιλιόμετρα! Θα συγχωρέσουν και θα προφυλάξουν τα πόδια σας από ένα λάθος πάτημα κρατώντας τα σταθερά ενώ ταυτόχρονα θα σας δώσουν όση αυτοπεποίθηση χρειάζεστε για να πάτε γρηγορότερα, αρκεί ορισμένες φορές να μην το παρακάνετε! Μπορεί να μην έχουν την ελαστικότητα των “γρήγορων” X-Talon και Roclite, το δέχομαι. Όμως, καθώς έχει μείνει λιγότερο από ένα μήνα για τους Rodopi Advendurun και Virgin Forest Ultra Trail των 100 μιλίων, πρέπει να συλλογιστείτε ότι τους πολύωρους ultra αγώνες βουνού δεν τους κερδίζει πάντα η ταχύτητα!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά των Inov8 Race Ultra 270:

- Βάρος: 270 gr

- Fit: Standard

- Upper: Synthetic, TPU

- Lining: Mesh

- Footbed: 6mm

- Ενδιάμεση σόλα: Compressed EVA

- Drop: 4mm

- Σόλα: Race Ultra

- Compound: TriC

- Τιμή:   130 Ευρώ

Διάθεση: Inov-8 Greece

Λεζπουρίδης Θεοχάρης.