Inov-8 TrailRoc 255, Παρουσίαση και Δοκιμή

«Τα κάνει όλα και τα κάνει καλά!» Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που έκανα όταν ξεκίνησα να γράφω για τα trailroc 255. Κοντεύει να περάσει ένας χρόνος απ’ όταν παρέλαβα από το ταχυδρομείο το κόκκινο – μαύρο ζευγάρι των inov8. Η επιλογή αγοράς του συγκεκριμένου παπουτσιού έγινε έπειτα από μεγάλη έρευνα. Βλέπετε όσο πιο πολύ τρέχουμε τόσο περισσότερο ανακαλύπτουμε τι ακριβώς ζητάμε από αυτά που φοράμε. Στο παρελθόν αγόρασα αρκετά ζευγάρια παπούτσια, από διαφορετικές μάρκες. Άλλες φορές έμεινα ικανοποιημένος και άλλες όχι τόσο και υπήρξαν και κάποιες που σίγουρα μετάνιωσα για την επιλογή μου! Δεν είμαι ειδικός ώστε να γνωρίζω όλες τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα trail παπούτσια που κατασκευάζονται τώρα. Ωστόσο, όπως και οι περισσότεροι από εμάς που πήραμε τα βουνά, θέλω να γνωρίζω όσο γίνεται περισσότερα για τα παπούτσια που πρόκειται να αγοράσω ώστε να εξασφαλίσω πως η επιλογή μου θα είναι η καταλληλότερη κάθε φορά! Για τον λόγο αυτό, στην παρακάτω παρουσίαση, θα εστιάσω στην αίσθηση που είχα από τα trailroc 255 και στα συμπεράσματα που κατέληξα, πάρα στην ανάλυση των καινοτόμων χαρακτηριστικών τους. Κοινώς θα μιλήσω «Μπακάλικα» γιατί πιστεύω πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να σας μεταδώσω τις εντυπώσεις μου.

Πριν όμως περάσουμε στην παρουσίαση, καλό είναι να μάθουμε μερικά πράγματα για τη συγκεκριμένη μάρκα παπουτσιών. Η inov8 είναι μια μικρή αγγλική εταιρία που δημιουργήθηκε το 2003 στο πατάρι ενός σπιτιού από τον κύριο Wayne Edy, πωλητή παπουτσιών στο επάγγελμα και ερασιτέχνη αθλητή. Όμως αυτό λίγο ενδιαφέρον έχει για μας. Αντιθέτως αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι το όραμα που είχε, να δημιουργήσει ένα παπούτσι βουνού αρκετά ελαφρύ και με εξαιρετικό πάτημα, διότι μέσα από αυτό το όραμα φτάσαμε σήμερα σε μια μεγάλη γκάμα παπουτσιών βουνού με κύρια χαρακτηριστικά το μικρό βάρος και το εξαιρετικό κράτημα. Η inov8 είναι γνωστή σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και αρκετά από τα προϊόντα της, κυρίως παπούτσια, έχουν κερδίσει πολλά βραβεία από διεθνή μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο. Άλλωστε η ονομασία της εταιρίας, παρόλο που γράφεται διαφορετικά, ακούγεται όμως το ίδιο στα αγγλικά, σημαίνει «καινοτομώ» στη γλώσσα μας. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Γι’ αυτό και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες παπουτσιών για το ορεινό τρέξιμο.

 


 

Αυτό που έκανε τόσο γνωστή την inov8, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι άνθρωποί της θέλησαν να δημιουργήσουν, ξεκινώντας από «λευκό χαρτί», παπούτσια για ορεινό τρέξιμο που θα κάλυπταν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού δρομέα! Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην κατασκευή «εξειδικευμένων» παπουτσιών για κάθε τύπο εδάφους αλλά και για κάθε προτίμηση! Είτε τρέχετε σε λάσπες ή πέτρες, είτε φοράτε παπούτσια με αρκετή σόλα ή προτιμάτε πιο minimal καταστάσεις η inov8 έχει στα ράφια της κάποιο ζευγάρι που θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις!

 

Φυσικά, ξεκινώντας να γράφω την παρουσίαση αυτή, ανέφερα πως τα trairoc 255 είναι παπούτσια που κάνουν τα πάντα και τα κάνουν καλά. Από τη μια «εξειδίκευση» και από την άλλη «ένα για όλα»; Όχι δεν φάσκω και αντιφάσκω, απλά η inov8 είναι τόσο καλή σε αυτό που κάνει ώστε δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο! Φαντάζεστε, λοιπόν, ότι η έρευνα και η εξέλιξη πίσω από τα προϊόντα που προσφέρει είναι τεράστια, αφού με το ίδιο παπούτσι που σου λέει η εταιρία ότι είναι π.χ για λάσπη και χώμα, εσύ κατεβαίνεις μαλλιοκούβαρα από κακοτράχαλες κατηφόρες. Διαφορές υπάρχουν σίγουρα, όμως στα μάτια μου, και πιστεύω και στα μάτια των περισσότερων, δεν θα γίνουν αντιληπτές και εμείς θα παραμείνουμε με την αίσθηση πως αγοράσαμε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια! Άλλωστε δεν είμαστε όλοι Killian και Krupicka, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα ψάξουμε αρκετά το ζευγάρι που θα φορέσουμε και πως κάθε χρόνο μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερο τι ακριβώς είναι καταλληλότερο για μας.

 

Με τα trailroc 255 έχω συμπληρώσει αρκετά χιλιόμετρα και έχω πάρει μέρος σε 3 αγώνες από τότε που τα αγόρασα ( Rout 2013 – Kastoria Urban Trail Night Run – Ορεινός Λασσάνειος Δρόμος ). Έχω συλλέξει αρκετές πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ακόμα μοιάζουν όπως όταν τα πρωτόβγαλα μέσα από το κουτί. Φυσικά και εγώ τα περιποιούμαι, τα πλένω και τα καθαρίζω έπειτα από κάθε τρέξιμο, ώστε να δείχνουν σαν καινούρια!

 

Στο επάνω μέρος του παπουτσιού η εταιρία χρησιμοποίησε συνθετικά υλικά, πλεγμένα με ειδικό τρόπο, ώστε να είναι αρκετά ανθεκτικά και να αφήνουν το πόδι να «αναπνέει». Η αλήθεια είναι ότι με μια πρώτη ματιά μπορεί να σας φανούν «λίγα» για τα χρήματα που δώσατε, όμως κάνουν τη δουλειά τους πάρα πολύ καλά! Μου έκανε τεράστια εντύπωση το πόσο άνετα ένιωσα την πρώτη φορά που τα φόρεσα. Ήταν λες και φόρεσα τις κάλτσες μου! Εντάξει, υπερβάλω λίγο, όμως η αλήθεια δεν απέχει και πολύ. Επίσης, αυτό που με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα ήταν πως ο χώρος μπροστά στα δάκτυλα ήταν αρκετός, σε αντίθεση με άλλα ζευγάρια όπου στριμώχνονταν τα δάκτυλα μου το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτό σε συνδυασμό με τα μαλακά υλικά κατασκευής με γλύτωσαν από αρκετά μαυρισμένα νύχια από τον περασμένο Οκτώβρη ως τώρα. Αρκετές φορές με έπιασε βροχή καθώς έτρεχα. Μάλιστα, θυμάμαι μια περίοδο, πριν μερικές εβδομάδες, που έβρεχε κάθε φορά που έβγαινα για προπόνηση. Πολλή μούχλα, σκέτο Λονδίνο! Ωστόσο τα παπούτσια έπαιρναν νερό μόνο όταν πατούσα μέσα σε κάποια λακκούβα και στέγνωναν πολύ γρήγορα, καθώς έτρεχα, παρότι συνέχιζε να ρίχνει καρέκλες από πάνω! Μη σας φαίνεται καθόλου παράξενο, όλη η έρευνα και η εξέλιξη σχετικά με τα παπούτσια της inov8 γίνεται στην Αγγλία, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρίας. Και ξέρετε τι λένε οι Άγγλοι… “Bloody rain!”.

 

Η προστασία από πέτρες, κλαδιά και ό,τι άλλο βρεθεί στο δρόμο μας επιτυγχάνεται με μια φαρδιά λωρίδα από προστατευτικό υλικό που ξεκινάει από την καμάρα του ποδιού, διατρέχει όλο το μπροστινό μέρος και καταλήγει στο μέσο της εξωτερικής πλευράς. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να πω κάποια πράγματα αν θέλω να είμαι αντικειμενικός. Το μοναδικό μειονέκτημα που εντόπισα στα trailroc 255 αφορά την προστασία από πέτρες και τα λοιπά! Πιστεύω πως η εταιρία θέλοντας να δημιουργήσει ένα παπούτσι άνετο, από την πρώτη στιγμή που φοριέται, και πάρα πολύ ελαφρύ (255γρ. – 42 νούμερο), παρέλειψε να χρησιμοποιήσει πιο σκληρά υλικά για την προστασία του ποδιού και των δαχτύλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την ώρα που έτρεχα στα κακοτράχαλα μονοπάτια του Αηλιά, να πατήσω μια αρκετά μεγάλη και μυτερή πέτρα στο σημείο ακριβώς της καμάρας του ποδιού, εκεί που υπάρχει αυτή η λωρίδα, και να πάθω μια μικρή αλλά ενοχλητική θλάση που με ταλαιπώρησε για μέρες! Θα το ξαναπώ πως τα trailroc 255 είναι καταπληκτικά παπούτσια αλλά στην Αγγλία μάλλον δεν ξέρουν τι θα πει Όλυμπος, Ζωνάρια και ελληνικό μονοπάτι γενικότερα. Νομίζω πάντως ότι η inov8 σίγουρα γνωρίζει το συγκεκριμένο αρνητικό στοιχείο. Μένει απλά να δούμε αν στο μέλλον θα μας παρουσιάσει κάποιο νέο μοντέλο trailroc με μεγαλύτερη προστασία.

 

Heel to Toe drop και ενδεδειγμένος τρόπος τρεξίματος

 

Αφήνουμε πίσω μας το μοναδικό μειονέκτημα, κατά την άποψή μου, των συγκεκριμένων παπουτσιών και προχωράμε στο εσωτερικό τους όπου συναντάμε την EVA. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ανοίξουμε μια μεγάλη παρένθεση και να πούμε κάποια πράγματα για την EVA ώστε να μην την πατήσετε, όπως εγώ, και θεωρήσετε πως η μοναδική, γνωστή EVA είναι η πρωτόπλαστη και άρα σε αυτήν αναφερόμαστε. EVA σημαίνει Ethylene Vinyl Acetate. Στα Ελληνικά σημαίνει Αιθυλένιο Οξικού Βινυλίου και στα πιο απλά Ελληνικά σημαίνει ένα είδος αφρού το οποίο αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικές φυσαλίδες που ενώνονται μεταξύ τους όπως ακριβώς τα κύτταρα μας. Αυτές οι μικροσκοπικές φυσαλίδες περιέχουν αέριο το οποίο συμπιέζεται σε κάθε πάτημα που κάνουμε και εξέρχεται από αυτές, ενώ ξαναεισέρχεται αμέσως μόλις σηκώσουμε το πόδι μας από το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο το παπούτσι λειτουργεί όπως ακριβώς ένα ελατήριο. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ένα ελαφρύ και ευέλικτο υλικό που

απορροφά τους κραδασμούς και προφυλάσσει τα πόδια μας από την συνεχή καταπόνηση. Ωστόσο αυτό το υλικό, έπειτα από πολλά χιλιόμετρα και με το πέρασμα του χρόνου, χάνει την ιδιότητα που αναφέραμε προηγουμένως και γίνεται πιο σκληρό και ξερό, ενώ εμείς, ως δρομείς, νιώθουμε ότι τρέχουμε πλέον με τσόκαρα αντί για αθλητικά παπούτσια. Η inov8, για να δώσει περισσότερο χρόνο ζωής και λειτουργικότητας στα trailroc 255, χρησιμοποιεί injected EVA στην ενδιάμεση σόλα. Στα απλά Ελληνικά, αυτή είναι μία μέθοδος με την οποία ο αφρός που λέγαμε πριν έχει μεγαλύτερη πυκνότητα και κάθε φορά που το αέριο ξαναεισέρχεται στις φυσαλίδες, αυτές μεγαλώνουν πολύ περισσότερο! Αρκετά όμως με την θεωρία! Εσείς πρέπει να θυμάστε το εξής: Παρά τον minimal σχεδιασμό του παπουτσιού και τα 6 χιλιοστά διαφορά ύψους από τη φτέρνα στα δάχτυλα, τα trailroc 255 είναι φτιαγμένα για να τρέχετε με τις ώρες χωρίς να νιώσετε την παραμικρή κούραση ή ενόχληση στα πόδια σας! Στον ROUT του 2013, και για όσο χρονικό διάστημα φορούσα τα inov8, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή τα παπούτσια μου ξερά σαν «κούτσουρα». Αντίθετα σε προηγούμενο ROUT αντιμετώπισα μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτό το θέμα με παπούτσια άλλης γνωστής εταιρίας. Επίσης η εταιρία χρησιμοποιεί ένα σχέδιο στο πίσω μέρος του παπουτσιού, που μοιάζει με τις «σαρδέλες» στα διακριτικά του στρατού, και εξηγεί έτσι την διαφορά της απόστασης από τη φτέρνα στη «μπάλα» του ποδιού. Τρία βελάκια που δείχνουν προς τα κάτω σημαίνουν 9mm drop, δύο βελάκια ίσον 6mm drop, ένα βέλος ίσον 3mm drop και μετά περνάμε στο πρακτικά ξυπόλητοι με 0mm drop όπως δείχνει και η εικόνα παραπάνω.

 

 

Και περνάμε στο αγαπημένο μου σημείο. Πρόσφυση, κράτημα, πάτημα! Όπως και αν αποφασίσετε να το πείτε τα παπούτσια της inov8 είναι εξαιρετικά σε αυτόν τον τομέα! Είναι το χαρακτηριστικό τους που με έκανε να τα αγοράσω έπειτα απ’ όσα είχα διαβάσει σε ξένα φόρουμ σχετικά με παπούτσια trail. Παρότι ήμουν καχύποπτος στην αρχή, από τα πρώτα κιόλας μέτρα αναθεώρησα τελείως τις απόψεις μου!

 

Έτρεξα εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα trailroc 255 και δεν γλίστρησα πουθενά. Είχα την τύχη να τα δοκιμάσω σε κάθε είδους τερέν με κάθε είδους καιρό! Στην πανέμορφη Πάρνηθα, τρέχοντας πάρα πολλές φορές το μονοπάτι για Μπάφι, μέσα από Χούνη, τα γνωστά «Σκαλάκια» και τα μονοπάτια προς Αϊ Γιώργη, όλα γεμάτα πέτρες και κλαδιά με δυνατές ανηφόρες και γρήγορες, τεχνικές κατηφόρες. Έτρεξα στα μονοπάτια του Παρθένου Δάσους, στην μαγευτική Ροδόπη, μέσα από ξερά φύλλα, λάσπες, ρυάκια και χείμαρρους! Επίσης φορούσα τα inov8 όταν έτρεχα στα μονοπάτια του χωριού μου, που βρίσκεται κοντά στη Φλώρινα, Μάρτιο μήνα με χιόνι λίγο πιο κάτω από το γόνατο! Και τα φοράω ακόμα, κάθε φορά που βγαίνω για προπόνηση, εδώ στην Κοζάνη και στα μονοπάτια του Αηλιά που είναι σαν μικρογραφία του Ολύμπου, γεμάτα κοφτερή πέτρα. Είτε είχε ήλιο, είτε έβρεχε, είτε είχε λάσπες, είτε χιόνιζε τα trailroc 255 δεν με πρόδωσαν ποτέ και μου ενέπνεαν εμπιστοσύνη, σε κάθε βήμα, ώστε να πιέσω ακόμα περισσότερο! Ακόμα και στις πιο απότομες κατηφόρες πατούσα όπως να ‘ναι, χωρίς να φοβάμαι, ενώ στις ανηφόρες δεν θυμάμαι να δυσκολεύομαι πουθενά. Αυτό ίσως που θέλει λίγο προσοχή είναι όταν τρέχουμε σε μεγάλες, λείες, πέτρινες επιφάνειες με έντονη κλίση, οι οποίες είναι βρεγμένες, όπου μπορεί να γλιστρήσουμε.

 

Η εξαιρετική πρόσφυση, λοιπόν, των trailroc 255 οφείλεται στον ειδικό σχεδιασμό της εξωτερικής σόλας του παπουτσιού. Αυτή αποτελείται από τρία είδη λάστιχου καουτσούκ, διαφορετικής σύνθεσης το καθένα. Κάτω από την καμάρα του ποδιού είναι το πιο σκληρό. Ακριβώς κάτω από τα δάχτυλα και το σημείο που βρίσκεται η «μπάλα» του ποδιού, η σόλα είναι η πιο μαλακή. Και τέλος όλη η υπόλοιπη εξωτερική σόλα είναι κατασκευασμένη από λάστιχο καουτσούκ μέτριας σκληρότητας. Όσον αφορά το μέγεθος από τις προεξοχές ή αλλιώς «καρφιά», αυτό διαφέρει ανάλογα με τη χρήση και το πάτημα του κάθε μέρους της σόλας. Συγκεκριμένα, πιο ανθεκτικό λάστιχο καουτσούκ και μεγαλύτερες προεξοχές χρησιμοποιούνται στα σημεία που υπάρχει η μεγαλύτερη φθορά του παπουτσιού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η inov8 πέτυχε και δημιούργησε ένα παπούτσι που όχι μόνο παρέχει τέλεια πληροφόρηση σε κάθε είδους τερέν αλλά και που είναι ικανό να διανύσει μαζί σου αρκετά χιλιόμετρα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά.

 

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα ήταν αρκετά δύσκολο να βρείτε τα παπούτσια της συγκεκριμένης εταιρείας. Ο περισσότερος κόσμος δεν τα γνώριζε και υπήρχαν λίγα μεμονωμένα καταστήματα, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, που έφερναν δύο – τρία ζευγάρια μόνο. Αυτό όμως είναι παρελθόν εφόσον υπάρχει πλέον Έλληνας αντιπρόσωπος που τα εισάγει στην Ελλάδα! Έπειτα από επικοινωνία μαζί του έμαθα ότι πολύ σύντομα τα inov8 θα φιγουράρουν στα ράφια αρκετών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Μαζί με τα παπούτσια της παρουσίασης, λοιπόν, εντός των επόμενων ημερών θα είναι στη χώρα μας διαθέσιμα και τα παρακάτω μοντέλα της inov8:

- Trailroc 245
- Roclite 243, 295 και 282 goretex
- X –Talon 212 και 190
- Mudclaw 300 

αλλά και ένα νέο μοντέλο το οποίο θα είναι προσανατολισμένο σε αγώνες ultra και θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα στα μέσα Ιουλίου. 

 

Συνοπτικά

  • Βάρος: 255g
  • Fit: Natural
  • Upper: Synthetic, TPU
  • Lining: Mesh
  • Footbed: 6mm
  • Ενδιάμεση σόλα: Injected EVA
  • Drop: 6mm
  • Σόλα: TrailRoc™
  • Τιμή: 130 €

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ