Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους (Μέρος 2ο)

Από 28 Οκτ 2019

Ερώτηση: Πόσα τρεξίματα μεγάλης διάρκειας πρέπει να κάνω; Και μέχρι πόση ώρα διάρκεια;

Και εδώ η απάντηση δεν μπορεί να είναι η ιδία για όλους: υπάρχουν ‘’επαγγελματίες’’ αθλητές που κάνουν 6 φορές  τρέξιμο μεγάλης διάρκειας μέσα στις τελευταίες 12 εβδομάδες της προετοιμασίας και άλλοι που φτάνουν να κάνουν ολόκληρη  την απόσταση του μαραθωνίου στην προπόνηση. Χωρίς αμφιβολία πολύ σημαντικό είναι η πολύ καλή διαχείριση αυτών των επιβαρύνσεων. Για τον ερασιτέχνη δρομέα το τρέξιμο μεγάλης διάρκειας συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 28 και 32 χιλιομέτρων ( μερικοί φτάνουν μέχρι τα 35 χιλιόμετρα), τα οποία εκτελούνται σε σταθερό τέμπο με μέσο ρυθμό από 5’’/χλμ και έως και 8’’/χλμ  πιο αργά από τον ρυθμό που θέλουν να τρέξουν τον μαραθώνιο. Η λογική είναι η παρακάτω: ο δρομέας προπονημένος ακόμα και σε αποστάσεις κατά 10-12 χιλιόμετρα μικρότερες από την απόσταση του αγώνα, αν καταφέρει να τις πραγματοποιήσει χωρίς υπερβολική καταπόνηση και εάν  ξεκινήσει κανονικά από άποψη τακτικής τον αγώνα, μπορεί να φτάσει μέχρι τον τερματισμό χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

 

 

Γιατί τότε να μην δοκιμάσει  να τρέξει περισσότερα χιλιόμετρα στην προπόνηση; Απλούστατα γιατί την μέγιστη  απόδοση  πρέπει να την έχει στον μαραθώνιο και μια προπονητική μονάδα πολύ μεγάλης διάρκειας που μπαίνει στην περίοδο που είναι σε μέγιστη επιβάρυνση θα μπορούσε να μην αφομοιωθεί από τον αθλούμενο, άρα να μην έχει αρκετό χρόνο για να ανακάμψει από αυτήν πριν από την περίοδο αποφόρτισης  και φορμαρίσματος των επόμενων εβδομάδων.

 

Και έπειτα πόσα θα έπρεπε να είναι τα τρεξίματα μεγάλης διάρκειας; Στις 12 εβδομάδες ειδικής προετοιμασίας θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι 4 τέτοια, σωστά προγραμματισμένα.

 

Η ποιότητα τους, δηλαδή ο ρυθμός που γίνονται, είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να διαπιστώσουμε  την σωστή εκτέλεση της προπόνησης.  Τις περισσότερες  φορές αυτές οι προπονήσεις εκτελούνται άστοχα για τους παρακάτω δυο λόγους:  Πρώτον γιατί οι προπονήσεις είναι τόσο πυκνές και συχνές με απουσία εβδομάδων ανάληψης που κάνουν το προπονητικό πρόγραμμα πολύ βαρύ.  Και δεύτερον γιατί επιλέγουν λάθος ρυθμό που πρόκειται να τρέξει τον αγώνα (αυτό τον σκοπό έχουν και τα τεστ  που κάνουμε τις πρώτες εβδομάδες προετοιμασίας και έτσι περιορίζουμε αυτό το ρίσκο) : τρέχοντας ακόμα και 10’’/χλμ πιο γρήγορα από τις πραγματικές του δυνατότητες και φυσιολογικές αξίες σημαίνει  πάνω από 7’ πιο γρήγορα  στον  τελικό προβλεπόμενο χρόνο.  

 

Παρότι τα πόδια “τραβάνε”, αυτό το τρέξιμο  μεγάλης διάρκειας δεν είναι ένα συνεχόμενο τρέξιμο μέτριας- γρήγορης  έντασης, γιατί υπάρχει το ρίσκο να πληρώσει βαρύ τίμημα ο δρομέας για αυτήν του την επιλογή  στην ανάληψη, και να  επιβαρύνει πολύ το μυϊκό  σύστημα  των  ποδιών του!         

 

Ιωάννης Δαγκόγλου

Πηγή: Περιοδικό Correre Σεπτέμβριος 2019

Διαβάστε εδώ το πρωτο άρθρο της σειράς

 

Γιάννης Δαγκόγλου

Ο Γιάννης Δαγκόγλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με τον στίβο από  την ηλικία των 12 χρόνων πετυχαίνοντας καλύτερες ατομικές επιδόσεις  15.12'' στα 5.000 στον στίβο και  2 ώρες 30' και 17'' στον μαραθώνιο δρόμο.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1991, με ειδικότητα στους δρόμους , αλλά και  στην σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.) στην Formia το 2001, ενώ το 2005 τον αναγόρευσε Διδάκτορα η Εθνική Γυμναστική Ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) για την Διατριβή του στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην.

Έχει αναδείξει στο παρελθόν πολλούς πρωταθλητές όπως η Σοφία Ρήγα Πανελληνιονίκης, πρώτη Ελληνίδα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2011 και το 2014 και μέλος της Ολυμπιακής  Ομάδας  στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016, τον Χαράλαμπο Πιτσώλη, καλύτερο έφηβο και νέο στα 5 και χιλιόμετρα και τώρα την Ισαβέλλα Κοτσαχείλη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 5 χλμ και στο ανώμαλο δρόμο και 2 φορές νικήτρια στα 3.000 μ. στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Επίσης αθλητές Υπεραποστάσεων όπως ο Δημήτρης Κουτιός 3 φορές Σπαρταθλητής, ο Στέργιος Αναστασιάδης, από τους κορυφαίους έλληνες αθλητές στο Σπάρταθλο και ορεινού τρεξίματος όπως ο Κώστας Βασιλας που ολοκλήρωσε με επιτυχία το φετινό UTMB. Γυμνάζει επίσης την  κορυφαία νεάνιδα τριαθλήτρια Μαριλού Καζαμαριωτη 5η στους Βαλκανικούς Τριαθλου της κατηγορίας της και την πρωταθλήτρια Διαθλου Αθηνά Ιωαννίδη.

www.smartrun.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου, παρουσίαση του νέου αγώνα από το @Advendure_Net :… https://t.co/YEKvZOScIy
Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού