Ask The Coach: Τράβηγμα στον δικέφαλο

Από 14 Δεκ 2019

Είμαι ο Παναγιώτης και πριν ένα μήνα έτρεξα έναν ορεινό αγώνα στη Λευκάδα. Ένα χιλιόμετρο πριν το τερματισμό ένιωσα ένα τράβηγμα στον δικέφαλο και τα παιδιά της ομάδας υποστήριξης μου έριξαν σπρέι στο πόδι και μου υπέδειξαν να συνεχίσω τρέχοντας μέχρι το τερματισμό. Συνέχισα κανονικά τη προπόνηση στο γυμναστήριο και μετά από πέντε μέρες αισθανόμουν το πόδι βαρύ. Για να μη μακρηγορώ, έκανα κάποιες φυσικοθεραπείες και τώρα είμαι καλά. Μπορεί κάποιος να μου πει που οφείλεται αυτο το τράβηγμα στο δικέφαλο και πως θα το αντιμετωπίσω σε ενα άλλο αγώνα;

 

Aγαπητέ Παναγιώτη η ερώτηση που κάνεις αφορά κυρίως κάποιον εξειδικευμένο αθλητίατρο ή φυσικοθεραπευτή που να ασχολείται με την αξιολόγηση και την αποκατάσταση αλλά και την επανένταξη στην προπονητική και αθλητική δραστηριότητα. Θα προσπαθήσω όμως να σου δώσω κάποιες οδηγίες για να καταλάβεις ποιοι είναι κυρίως οι παράγοντες προδιάθεσης για τέτοιου είδους προβλήματα.

Καταρχήν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνεις κατά την γνώμη μου ήταν να σταματήσεις όταν ένοιωσες το τράβηγμα για να μην δημιουργήσεις περαιτέρω πρόβλημα η να μην μεγαλώσεις το υπάρχον. Το πόδι σου από την περιγραφή έκανε κάποια σύσπαση η βαριά κράμπα η ελαφριά θλάση. Το πόδι σου ήταν βαρύ γιατί ακόμα δεν ήταν καλά εντελώς και αυτή είναι η αίσθηση ότι ακόμα κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες.

Εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων. Ο μυς ‘’σούρωσε’’ από ενέργεια αφού εξαντλήθηκε το μυϊκό γλυκογόνο και ήρθε αυτή η ενόχληση. Πιθανόν να μην είχες την απαραίτητη ενέργεια πριν από την αρχή του αγώνα μη έχοντας καταναλώσει επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων τις προηγούμενες μέρες.

Εξάντληση η έλλειψη ηλεκτρολυτών αλλά και αφυδάτωση. Αποτελεί την πιο συνήθης αιτία για τέτοιου είδους προβλήματα αφού η ανεπαρκής κατανάλωση ηλεκτρολυτών και κυρίως νερού προοδευτικά οδηγεί σε χρόνια κατάσταση αφυδάτωσης. Ειδικά το νερό που αποτελεί δομικό συστατικό για τον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει από μόνο του σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Νευρικής φύσεως προβλήματα η άλλα που έχουν να κάνουν με την ορθοσωμια και την σωστή στάση του σώματος. Πολλές φορές παρατηρείται να ‘’μπλοκάρει’’ κάποιος μυς γιατί δέχεται πίεση το αντίστοιχο νεύρο που το νερώνει γιατί αυτό πιέζεται από κάποια άλλη αιτία συνήθως σπόνδυλο, μεσοσπονδύλιο δίσκο η άλλο.

Αυτά είναι πιο σύνθετα προβλήματα που θέλουν πιο ‘’σφαιρική ‘’ αντιμετώπιση όπου πρέπει να γίνει αξιολόγηση της όλης κίνησης και δύναμης των μυών που έχουν πρωταγωνιστικό η άλλον ρόλο και αποκατάσταση του τραυματισμού δίνοντας βάση στην εξακρίβωση και επίλυση της αιτίας του όποιου προβλήματος.

Γιάννης Δαγκόγλου

 

Γεννήθηκα στην Πάτρα και ασχολήθηκα με τον στίβο από την ηλικία των 12 χρόνων. Υπήρξα αθλητής στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων με καλύτερες επιδόσεις:

1500 μ. 4:02’’ (κατηγορία Εφήβων)

5.000 μ. 15:12’’ (κατηγορία Εφήβων)

10.000 μ. 32:50’’ ( κατηγορία Νέων)

Μαραθώνιος 2.30:17’’.

Αποφοίτησα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 με ειδικότητα στους δρόμους.

Έχω παρακολουθήσει την σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.- Formia 2001).

Έχω συμμετάσχει σε προπονητικά καμπ του βάδην ( 2005 και 2006 Montescaglioso Bari Ιταλία ).

Είμαι από το 2005 Διδάκτορας της Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας της Σόφιας (Βουλγαρία) για την διατριβή μου στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην με ε θέμα «Αξιολόγηση της ικανότητας απόδοσης νεαρών αθλητών βάδην με την χρήση του τεστ Conconi» Ο βαθμός του διδακτορικού διπλώματος μου ήταν 22/23.

Είμαι επίσημος προπονητής στίβου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (από τον Οκτώβριο του 2000) και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Α’ κατηγορίας για το άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Έχω γυμνάσει πολλούς πρωταθλητές (Σοφία Αρματά, Γιάννης Καυκάς, Χαράλαμπος Πιτσώλης, Σοφία Ρήγα, Ισαβέλλα Κοψαχείλη, Αλέξι - Μαρία Παππά). Μιλάω άπταιστα Ιταλικά και Αγγλικά.

 

www.smartrun.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ