Ask The Coach: Τράβηγμα στον δικέφαλο

Από 14 Δεκ 2019

Είμαι ο Παναγιώτης και πριν ένα μήνα έτρεξα έναν ορεινό αγώνα στη Λευκάδα. Ένα χιλιόμετρο πριν το τερματισμό ένιωσα ένα τράβηγμα στον δικέφαλο και τα παιδιά της ομάδας υποστήριξης μου έριξαν σπρέι στο πόδι και μου υπέδειξαν να συνεχίσω τρέχοντας μέχρι το τερματισμό. Συνέχισα κανονικά τη προπόνηση στο γυμναστήριο και μετά από πέντε μέρες αισθανόμουν το πόδι βαρύ. Για να μη μακρηγορώ, έκανα κάποιες φυσικοθεραπείες και τώρα είμαι καλά. Μπορεί κάποιος να μου πει που οφείλεται αυτο το τράβηγμα στο δικέφαλο και πως θα το αντιμετωπίσω σε ενα άλλο αγώνα;

 

Aγαπητέ Παναγιώτη η ερώτηση που κάνεις αφορά κυρίως κάποιον εξειδικευμένο αθλητίατρο ή φυσικοθεραπευτή που να ασχολείται με την αξιολόγηση και την αποκατάσταση αλλά και την επανένταξη στην προπονητική και αθλητική δραστηριότητα. Θα προσπαθήσω όμως να σου δώσω κάποιες οδηγίες για να καταλάβεις ποιοι είναι κυρίως οι παράγοντες προδιάθεσης για τέτοιου είδους προβλήματα.

Καταρχήν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνεις κατά την γνώμη μου ήταν να σταματήσεις όταν ένοιωσες το τράβηγμα για να μην δημιουργήσεις περαιτέρω πρόβλημα η να μην μεγαλώσεις το υπάρχον. Το πόδι σου από την περιγραφή έκανε κάποια σύσπαση η βαριά κράμπα η ελαφριά θλάση. Το πόδι σου ήταν βαρύ γιατί ακόμα δεν ήταν καλά εντελώς και αυτή είναι η αίσθηση ότι ακόμα κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες.

Εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων. Ο μυς ‘’σούρωσε’’ από ενέργεια αφού εξαντλήθηκε το μυϊκό γλυκογόνο και ήρθε αυτή η ενόχληση. Πιθανόν να μην είχες την απαραίτητη ενέργεια πριν από την αρχή του αγώνα μη έχοντας καταναλώσει επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων τις προηγούμενες μέρες.

Εξάντληση η έλλειψη ηλεκτρολυτών αλλά και αφυδάτωση. Αποτελεί την πιο συνήθης αιτία για τέτοιου είδους προβλήματα αφού η ανεπαρκής κατανάλωση ηλεκτρολυτών και κυρίως νερού προοδευτικά οδηγεί σε χρόνια κατάσταση αφυδάτωσης. Ειδικά το νερό που αποτελεί δομικό συστατικό για τον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει από μόνο του σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Νευρικής φύσεως προβλήματα η άλλα που έχουν να κάνουν με την ορθοσωμια και την σωστή στάση του σώματος. Πολλές φορές παρατηρείται να ‘’μπλοκάρει’’ κάποιος μυς γιατί δέχεται πίεση το αντίστοιχο νεύρο που το νερώνει γιατί αυτό πιέζεται από κάποια άλλη αιτία συνήθως σπόνδυλο, μεσοσπονδύλιο δίσκο η άλλο.

Αυτά είναι πιο σύνθετα προβλήματα που θέλουν πιο ‘’σφαιρική ‘’ αντιμετώπιση όπου πρέπει να γίνει αξιολόγηση της όλης κίνησης και δύναμης των μυών που έχουν πρωταγωνιστικό η άλλον ρόλο και αποκατάσταση του τραυματισμού δίνοντας βάση στην εξακρίβωση και επίλυση της αιτίας του όποιου προβλήματος.

Γιάννης Δαγκόγλου

Ο Γιάννης Δαγκόγλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με τον στίβο από  την ηλικία των 12 χρόνων πετυχαίνοντας καλύτερες ατομικές επιδόσεις  15.12'' στα 5.000 στον στίβο και  2 ώρες 30' και 17'' στον μαραθώνιο δρόμο.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1991, με ειδικότητα στους δρόμους , αλλά και  στην σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.) στην Formia το 2001, ενώ το 2005 τον αναγόρευσε Διδάκτορα η Εθνική Γυμναστική Ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) για την Διατριβή του στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην.

Έχει αναδείξει στο παρελθόν πολλούς πρωταθλητές όπως η Σοφία Ρήγα Πανελληνιονίκης, πρώτη Ελληνίδα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2011 και το 2014 και μέλος της Ολυμπιακής  Ομάδας  στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016, τον Χαράλαμπο Πιτσώλη, καλύτερο έφηβο και νέο στα 5 και χιλιόμετρα και τώρα την Ισαβέλλα Κοτσαχείλη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 5 χλμ και στο ανώμαλο δρόμο και 2 φορές νικήτρια στα 3.000 μ. στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Επίσης αθλητές Υπεραποστάσεων όπως ο Δημήτρης Κουτιός 3 φορές Σπαρταθλητής, ο Στέργιος Αναστασιάδης, από τους κορυφαίους έλληνες αθλητές στο Σπάρταθλο και ορεινού τρεξίματος όπως ο Κώστας Βασιλας που ολοκλήρωσε με επιτυχία το φετινό UTMB. Γυμνάζει επίσης την  κορυφαία νεάνιδα τριαθλήτρια Μαριλού Καζαμαριωτη 5η στους Βαλκανικούς Τριαθλου της κατηγορίας της και την πρωταθλήτρια Διαθλου Αθηνά Ιωαννίδη.

www.smartrun.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Britain's Most Brutal Race @TheSpineRace Winner is mr John Kelly @RndmForestRunnr ! Huge respect to all runners and… https://t.co/o1OYltCYr2
Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία: https://t.co/2m0wehNxgM https://t.co/OGdvP16KNl
Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στο @VibramHK100 στο… https://t.co/qXJjy5t5jx
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!

Χιόνι, λάσπη και παιχνίδι στο Salomon Mountain Cup στο Κρυονέρι - Αποτελέσματα!

Μπότες Χειμερινής Ορειβασίας SCARPA – SALEWA

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία!

Τρομερό ρεκόρ αιτήσεων για το UTMB® 2020, 117 οι ελληνικές αιτήσεις!

Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run!

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Χρήστο Σωτηρόπουλο!

Κωπηλατώντας προς το αδύνατο!

DYNAFIT Transalpine Run, Νέα εποχή για τον κορυφαίο multistage αγώνα !

Ρογκάς – Το υπερόπλο της Σοβιετικής Ένωσης!