Ορεινό Τρέξιμο 2014 - Ετήσιος Απολογισμός Advendure

Ξεκινώντας κάθε χρόνο να γράφουμε αυτές τις γραμμές αναρωτιόμαστε πραγματικά που βρίσκουμε το κουράγιο μέσα στην ζοφερή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση που διανύουμε, να αναλύουμε την πορεία ενός αθλήματος στα τελευταία χρόνια. Σε μερικούς θα φανεί σαν ένας σύγχρονος δονκιχωτισμός, μία εμμονή με κάτι που δεν συνάδει με την τρέχουσα ατμόσφαιρα που χρόνια τώρα δηλητηριάζει και επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Κι όμως. Προχωρώντας με  την έρευνα και την ανάλυση των δεδομένων καταλαβαίνουμε γιατί εμμένουμε. Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί με μας, χιλιάδες φίλοι / συναθλητές που κάθε χρόνο γίνονται και περισσότεροι, βρίσκουν διέξοδο σε δρόμους και μονοπάτια, ξεκινούν να τρέξουν έναν αγώνα βουνού ή δοκιμάζουν κάτι μεγαλύτερο και δυσκολότερο, δοκιμάζοντας το σώμα τους αλλά εξίσου και το πνεύμα τους.

Όταν όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν αυξητική τάση για 6η συνεχόμενη χρονιά, δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για μία μόδα, ένα “trend” που θα περάσει τόσο εύκολα και γρήγορα όσο εύκολα και γρήγορα εισέβαλε στις ζωές μας. Το ότι αυτό συνέβη μέσα στα χρόνια μιας πρωτόγνωρης για όλους μας οικονομικής κρίσης μας κάνει να σκεφτόμαστε τι θα γινόταν αν η κατάσταση στην χώρα μας ήταν διαφορετική. Η αυξητική αυτή τάση είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι εμφανίζεται σε όλους τους δείκτες που θα μπορούσε κανείς να εξετάσει, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι όλο αυτό το «οικοδόμημα» έχει χτιστεί πάνω σε πολύ στέρεες βάσεις.

 

Άξονας και της φετινής αυξητικής τάσης οι «περιφερειακοί» αγώνες βουνού που δίνουν την ευκαιρία τόσο στους κατοίκους των αστικών κέντρων για μία απόδραση - συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου - όσο και στους ντόπιους αθλητές να γνωρίσουν την μαγεία του τρεξίματος σε μονοπάτια που ίσως και οι ίδιοι να μην γνώριζαν ότι υπάρχουν. Είδαμε και φέτος νέες διοργανώσεις να στήνονται από ανθρώπους του χώρου, με μεράκι, και να γνωρίζουν επιτυχία και αναγνώριση. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι αγώνες στα νησιά μας: το Hydra’s Trail Event στο νησί της Ύδρας, το Μινωικό Μονοπάτι Μύθων στην Ιεράπετρα Κρήτης,  στα «Μονοπάτια της Κνωσού και του Γιούχτα», ο Exomeria Trail Race στην Τήνο, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπως ο Tihio Race στην Ορεινή Ναυπακτία, ο Winterun Palia Kavala, ο Xanthi Mountain Run και oKastoria Nigh tTrailμεταξύ άλλων.

 

Οι «funraces», τα «μικρά αδελφάκια» των κυρίως αγωνιστικών γεγονότων μίας διοργάνωσης είχαν και φέτος την τιμητική τους όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, διαδραματίζοντας έναν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των συμμετοχών. Οι αγώνες που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν για πολλούς αθλητές την εισαγωγή τους στον κόσμο του ορεινού τρεξίματος, ενώ σε άλλες έχουν την δική τους υπόσταση και κοινό, έχουν και φέτος αυξηθεί και τείνουν να γίνουν πλέον «must» για όλους τους διοργανωτές που σπεύδουν να ενσωματώσουν ένα «funrace» δίπλα στον κύριο αγώνα τους.

 

Δεν μπορούμε τέλος να μην σταθούμε σε κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα που σημάδεψαν την αυξητική αυτή τάση, όπως ο πρωτοφανής αριθμός συμμετοχών σε διοργανώσεις όπως το Pearl Izumi Mountain Cup, το The North Face Zagori Mountain Running, τον Καστόρειο Ημιμαραθώνιο, τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα και σε πολλούς άλλους αγώνες ανά την επικράτεια. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και δεν ήταν άλλο ίσως από το απίστευτο ρεκόρ προεγγραφών στους αγώνες του Ultra Trail du Mont Blanc στις Άλπεις.

 

Μπορεί οι αριθμοί κάποιες φορές να μην λένε ακριβώς την αλήθεια, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεία είναι ατράνταχτα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Είχαμε μέσα στο 2014 112 αγώνες με 16.109 συμμετοχές και αύξηση συμμετοχών 34% από το 2013, όπως μπορείτε να δείτε στον Πίνακα 1. Να επισημάνουμε εδώ ότι αναφερόμαστε μόνο σε αγώνες που έγιναν επί ελληνικού εδάφους. Αυτό ισχύει για όλη την  Έκθεση εκτός από όπου αναφέρεται το αντίθετο. Στην στήλη «Αύξηση (%)» βλέπουμε ποσοστιαία την αύξηση των συμμετοχών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

 

Πίνακας 1: Αγώνες και Συμμετοχές

 

Διάγραμμα 1: Αγώνες και Συμμετοχές

 

Όπως είπαμε και στο πρόλογό μας και θα δούμε λεπτομερώς παρακάτω, οι “funraces” έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, «αλλοιώνοντας» κατά μία έννοια το παραπάνω στατιστικό, τον αριθμό δηλαδή των αγώνων που διοργανώνονται αφού κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι οι συμπληρωματικοί αυτοί αγώνες δεν έχουν την δική τους υπόσταση. Δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, παρότι αγώνες όπως ο Ελέβορος στην Οίτη, ο αγώνας 25 χλμ στο Ζαγόρι, ή το TaygetosExperienceάνετα θα μπορούσαν να σταθούν σαν ξεχωριστοί αγώνες. Έχει νόημα λοιπόν εδώ για πρώτη φορά να δούμε σε βάθος χρόνου τον αριθμό των διοργανώσεων αυτών καθ’ αυτών και όχι απλά των αγώνων μιας και μία διοργάνωση μπορεί πραγματικά να ενσωματώνει στο «μενού» της τρεις ή τέσσερις αγώνες. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν στον Πίνακα 1α η αύξηση των διοργανώσεων που διεξήχθησαν το 2014, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ανά την ελληνική επικράτεια είχαμε 77 διοργανώσεις αγώνων βουνού, μία σημαντική αύξηση ποσοστιαία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που έφτασε το 18%.

 

Πίνακας 1α: Διοργανώσεις

Διάγραμμα 1α: Διοργανώσεις

 

Σημαντικότατο στοιχείο που εξετάζουμε κάθε χρονιά και που για άλλη μια χρονιά βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι μοναδικοί αθλητές. Εδώ δεν εξετάζουμε πόσες συμμετοχές έγιναν συνολικά σε αγώνες ορεινού τρεξίματος, αλλά πόσοι ήταν οι αθλητές που συμμετείχαν έστω σε έναν αγώνα βουνού την χρονιά που μας πέρασε. Βλέπουμε λοιπόν στον Πίνακα 2 άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του 2014 που ήταν η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αθλητών που έτρεξαν σε αγώνα βουνού, η οποία έφτασε ποσοστιαία στο 30%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά παρόλα αυτά πολύ σημαντικό. Αυτή η αύξηση σίγουρα αποτελεί απόρροια του γεγονότος της διεξαγωγής νέων αγώνων βουνού, της συνέχισης πολλών «μικρών» αγώνων, αλλά και της αύξησης των “fun races” όπως αναφέραμε στον πρόλογό μας. Στην στήλη «Αύξηση (%)» βλέπουμε ποσοστιαία την αύξηση των μοναδικών αθλητών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

 

Πίνακας 2: Μοναδικοί αθλητές / Έτος

 

Διάγραμμα 2: Μοναδικοί αθλητές / Έτος

 

Κάθε χρονιά, ένα σημαντικό δεδομένο που αναλύουμε και παρουσιάζουμε δεν είναι άλλο από τον αριθμό των αθλητών οι οποίοι την χρονιά που μας πέρασε δοκίμασαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους σε αγώνα ορεινού τρεξίματος. Το 2012 είχαμε αναφερθεί στο σημαντικό στοιχείο αυτό ως το «το πιο ελπιδοφόρο και εντυπωσιακό στοιχείο της χρονιάς». Η αίσθηση αυτή παραμένει και φέτος αφού οι συναθλητές μας που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε αγώνα ορεινού τρεξίματος για πρώτη φορά, ξεπέρασαν τις 3.500! Δείτε τον χαρακτηριστικό Πίνακα 3α μαζί με το διάγραμμα που το συνοδεύει καθώς τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όταν έχεις τέτοια εντυπωσιακά και πραγματικά δεδομένα.

 

Πίνακας 3α: Νεοεισερχόμενοι αθλητές

 

Διάγραμμα 3α: Νεοεισερχόμενοι αθλητές

 

Αναλύοντας περαιτέρω τα παραπάνω, ρίχνοντάς τα και συγκρίνοντάς τα όλα μαζί, βγαίνει ο Πίνακας 3β, ο οποίος μας δείχνει ότι και φέτος περίπου 1 στους 4 φέτος ήταν «νέος αθλητής», φτάνοντας το ποσοστό των «νέων» επί των συμμετοχών στο 22%, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, σαφώς όμως μεγάλο, ιδιαίτερα αν δούμε τον απόλυτο αριθμό των 16.019 φετινών συμμετοχών.

 

Πίνακας 3β: Αγώνες, νεοεισερχόμενοι αθλητές και ποσοστό επί των συμμετοχών

 

Ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο από πέρυσι μας κίνησε την περιέργεια να εξετάσουμε ήταν και το εξής: Πόσοι από τους «νέους» αθλητές πέρυσι ξαναέτρεξαν φέτος; Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το στοιχείο μιας και θα μας δείξει για το αν οι αθλητές που δοκίμασαν έναν αγώνα βουνού «έμειναν ευχαριστημένοι» από την εμπειρία και θέλησαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο βουνό! Φαίνεται λοιπόν ότι από τα στοιχεία που προκύπτουν, το σύνολο των ορεινών δρομέων μεγαλώνει σε μία στερεή βάση καθώς φαίνεται ότι η «δεξαμενή» των αθλητών ολοένα και μεγαλώνει. Δείτε χαρακτηριστικά τον Πίνακα 3γ. Στην στήλη αναφέρεται ο αριθμός των αθλητών που επανεμφανίστηκαν την τρέχουσα χρονιά ενώ την προηγούμενη έτρεξαν για πρώτη φορά σε αγώνα βουνού αντιπαραβάλλοντας με το σύνολο των «νέων» αθλητών της προηγούμενης χρονιάς. Αποκρυπτογραφώντας λοιπόν τον Πίνακα 3γ θα διαβάσουμε ότι από τους 2.919 αθλητές που το 2013 έτρεξαν πρώτη φορά, 1.212 από αυτούς ξαναέτρεξαν μέσα στο 2014, ένα ποσοστό που φτάνει το 41.5%

 

Πίνακας 3γ: Πόσοι από τους αθλητές που πέρυσι ήταν «νέοι» ξαναέτρεξαν την δεδομένη χρονιά

 

Κυρίαρχο στοιχείο για το 2014, το οποίο όπως αναφέραμε έχει παίξει τα τελευταία χρόνια καθοριστικό ρόλο στην αθρόα συμμετοχή νέων αθλητών στο βουνό, είναι οι διοργανώσεις οι οποίοι έχουν και μικρούς «funrace» αγώνες. Το 2014 φτάσαμε στις 29 διοργανώσεις οι οποίες έχουν και “fun race” μερικοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν παραπάνω από έναν αγώνες στο «μπουκέτο» τους! Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αγώνες στο Παρανέστι (που φέτος δεν διοργανώθηκαν λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών), στην Οίτη και στο Ζαγόρι όπου βέβαια το Paranesti Path, o«Ελέβορος» και το 25άρι αντίστοιχα μπορούν να σταθούν και από μόνοι τους σαν αγώνες έχοντας μάλιστα και κορυφαίο συναγωνισμό. Φαίνεται ξεκάθαρα τόσο από τον Πίνακα 4 και πολύ περισσότερο από το αντίστοιχο διάγραμμα ότι το «μήνυμα ελήφθη» από τους περισσότερους διοργανωτές αποφασίζοντας τα τελευταία χρόνια να εντάξουν και μικρούς αγώνες στο αγωνιστικό «μενού» τους. Γεγονός που τιμήθηκε από τους αθλητές όπως φαίνεται αφού συνολικά 2.711 αθλητές έτρεξαν φέτος σε κάποιους από τους «μικρούς» αγώνες μίας διοργάνωσης.

 

Πίνακας 4: Διοργανώσεις με “fun race” και συμμετέχοντες σε αυτούς

 

Διάγραμμα 4: Διοργανώσεις με “fun race”

 

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η εισαγωγή πολλών μικρών «fun races», αλλοιώνει κατά μία έννοια την εξαγωγή «ποιοτικών» συμπερασμάτων σχετικά με το πλήθος των αγώνων αλλά και των συμμετοχών. Για να διαπιστώσουμε το κατά πόσο ένας τέτοιος ισχυρισμός έχει μία βάση, θα εξετάσουμε ανά τα έτη να δούμε τον αριθμό των αγώνων με απόσταση μεγαλύτερη των 10 χλμ καθώς και των συμμετοχών σε αυτούς. Ο Πίνακας 4α καθώς και το αντίστοιχο διάγραμμα μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και ακόμη και «φιλτράροντας» τους μικρούς αγώνες κάτω των 10 χιλιομέτρων, η άνοδος στον σύνολο των αγώνων καθώς και στις συμμετοχές είναι παραπάνω από εμφανής.

 

Πίνακας 4α: Αγώνες >= 10χλμ και Συμμετοχές

 

Πίνακας 4α: Συμμετοχές σε αγώνες >= 10χλμ

 

Άλλο ένα στοιχείο που εξετάζουμε κάθε χρόνο και έχει και αυτό την συμβολή του στην καθιέρωση του αθλήματος είναι η «προσήλωση» των αθλητών στο ορεινό τρέξιμο ή μάλλον για να το πούμε πιο εύστοχα και κατανοητά, πόσοι ήταν αυτοί που απλά έτρεξαν έναν αγώνα μέσα στην χρονιά και πόσοι ήταν οι «φανατικοί» με πάνω από 5 αγώνες; Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όπως απορρέει από τον Πίνακα 5 ο οποίος μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα, οι περισσότεροι που συμμετείχαν, έτρεξαν έναν μόνο αγώνα, παρότι το ποσοστό αυτό φέτος παρουσιάζεται ελαφρώς μικρότερο (57.1%) σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Παρακάτω στον Πίνακα 5 βλέπουμε την ποσοστιαία κατανομή των αθλητών και του πόσους αγώνες έτρεξαν μέσα στην χρονιά. 

 

Πίνακας 5: Ποσοστό αθλητών και αριθμός αγώνων που συμμετείχαν/ Έτος

 

Η απόκλιση του αριθμού των αθλητών που έχουν τρέξει μόνο έναν αγώνα σε σχέση με τον αριθμό αθλητών που έχουν τρέξει περισσότερους φαίνεται πιο παραστατικά στο Διάγραμμα 5 παρακάτω.

 

Διάγραμμα 5: Αθλητές και αριθμός αγώνων που συμμετείχαν/ Έτος

 

Μήπως λοιπόν τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια; Μήπως η εικόνα είναι πλασματική; Υπάρχουν αθλητές που απλά τρέχουν έναν αγώνα και μετά «εξαφανίζονται»; Βλέπουμε και φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών να έχει τρέξει μόνο έναν αγώνα μέσα στο 2014, όπως άλλωστε έγινε και τις προηγούμενες χρονιές. Παρατηρούμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια η απόκλιση που παρουσιάζει το διάγραμμα όσον αφορά τους αθλητές που έχουν μόνο μία συμμετοχή σε σχέση με αυτούς που έχουν περισσότερες τις προηγούμενες χρονιές, είναι μεγάλη. Έχει λοιπόν κάθε φορά αξία να δούμε πόσοι από τους αθλητές που την μία χρονιά έτρεξαν έναν και μόνον αγώνα βουνού επανεμφανίστηκαν την επόμενη (έστω και σε έναν αγώνα). Διαβάζοντας τον πίνακα 5α, θα δούμε ότι από τους 3.314 αθλητές που το 2013 έτρεξαν ΜΟΝΟ μία φορά σε αγώνα βουνού, οι 1.242 από αυτούς ξαναέτρεξαν το 2014. Αντίστοιχα μπορείτε να «διαβάσετε» και τα προηγούμενα έτη. Θα παρατηρήσουμε λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια ένα ποσοστό γύρω στο 37%-38% των αθλητών που έχουν μόνο μία συμμετοχή την μία χρονιά επανεμφανίζονται σε αγώνα βουνού την επόμενη, ποσοστό που δεν είναι καθόλου άσχημο και το οποίο παραμένει σταθερό παρόλο που οι απόλυτοι αριθμοί μεγαλώνουν. Άλλο ένα στοιχείο σαν απόδειξη ότι κάθε χρόνο που περνάει η «δεξαμενή» των αθλητών βουνού μεγαλώνει.

 

Πίνακας 5α: Αθλητές που έτρεξαν ξανά ενώ την προηγούμενη είχαν μόνο μία συμμετοχή

 

Ας περάσουμε τώρα σε ένα διαφορετικό εύρημα που έχει να κάνει με την δυσκολία των αγώνων μέσα στην χρονιά αλλά και την απόδοση των αθλητών σε αυτούς (Πίνακας 6). Οι πολλοί και μικροί αγώνες όπως είναι φυσικό κατέβασαν κι άλλο λίγο τον Μ.Ο χλμ/αγώνα και τον δείκτη ανάβασης  για το 2014, κατεβάζοντας ταυτόχρονα και τον μέσο ρυθμό των επιδόσεων στο 9:20’/χλμ. Εδώ να τονίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι τερματίσαντες αθλητές. 

 

Πίνακας 6: Δυσκολία αγώνων – επιδόσεις

 

Σημαντική η χρονιά που μας πέρασε και για το γυναικείο φύλο! Η άνοδος των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών σε αγώνες βουνού που έχει ξεκινήσει από το 2011 συνεχίζεται και φέτος ακόμη μεγαλύτερη! Οι γυναίκες κατάφεραν όχι μόνο να ανεβάσουν τα ποσοστά αγωνιστικής συμμετοχής τους σε διψήφιο νούμερο πάλι φέτος αλλά και να αυξήσουν το ποσοστό τους φτάνοντας στο 13,65%! Δείτε στον Πίνακα 7 την αύξηση της τάξης του 2.1% περίπου, αρκετά σημαντική συγκρινόμενη με προηγούμενες χρονιές. 

 

Πίνακας 7: Ποσοστό συμμετοχής ανδρών-γυναικών

 

Στο σημείο αυτό έχει αξία να δούμε για πρώτη φορά με χειροπιαστά στοιχεία ποιοι αγώνες αποτελούν το Top-10 των αγαπημένων του γυναικείου φύλου με βάση τα ποσοστά συμμετοχής τους σε αυτούς μέσα στο 2014. Στον Πίνακα 7α φαίνεται ξεκάθαρα η προτίμησή τους στα «fun races» στους μικρότερους και εισαγωγικούς αγώνες βουνού. Οι “fun races” ήταν οι αγαπημένοι τους μιας και εκεί παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά συμμετοχών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους Taygetos Fun, Farmakides (Οίτη) και το Zagori Race 10K στους οποίους εμφάνιζαν ποσοστά συμμετοχής 54,5%, 34,6% και 34% αντίστοιχα!

 

Πίνακας 7α: Οι … γυναικείες αγωνιστικές προτιμήσεις

 

Για άλλη μια χρονιά ο μέσος αριθμός συμμετοχών ανά αγώνα μεγάλωσε και έφτασε στις 143 συμμετοχές / αγώνα. Αυτό συνέβη λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχής σε κάποιους αγώνες πχ Pearl Izumi Mountain Cup, Καστόρειος Ορεινός Ημιμαραθώνιος κ.α παρόλο που περίπου 20 αγώνες (οι περισσότεροι από αυτούς “fun races” ) είχαν λιγότερες από 50 συμμετοχές.

 

 

Πίνακας 8: Μ.Ο. Συμμετοχών / Αγώνα

 

Φέτος για πρώτη φορά και λόγω της κατακόρυφης αύξησης των μικρών αγώνων, καταγράφουμε μία επιπλέον κατηγορία, ξεχωρίζοντας τους αγώνες που είναι μικρότεροι από 10 χλμ αφού δεν είναι σωστό να συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία εισαγωγικοί αγώνες βουνού με δύσκολους ημιμαραθώνιους για έμπειρους δρομείς βουνού. Στον Πίνακα 9 βλέπουμε ξεκάθαρα την προτίμηση του κοινού για τους «μικρομεσαίους» αγώνες 10 – 25χλμ κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού αποτελούν και την πλειοψηφία των αγώνων που διοργανώθηκαν. Επίσης εδώ φαίνεται και πιο ξεκάθαρα ότι οι μικροί αγώνες κάτω των 10 χλμ δεν συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος αθλητών, παρότι οι αγώνες αυτής της απόστασης ήταν αρκετά περισσότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές. Φέτος μόλις το 9.2% τους προτίμησαν, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 4.4% του 2013. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε την αυξητική τάση στα ποσοστά συμμετοχής σε αυτούς τους μικρούς αγώνες χρονιά με την χρονιά. Έτσι, βλέπουμε μία ξεκάθαρη τάση του κοινού προς τις μικρότερες κατηγορίες αγώνων (< 25χλμ) αφού τα ποσοστά αυτών αυξήθηκαν σε σχέση με των μεγαλύτερων σε απόσταση αγώνων. Εδώ βέβαια θα πρέπει να προσμετρήσουμε και την ακύρωση των αγώνων του Virgin Forest Trail η οποία συνέβαλε ίσως σε αυτό το σημείο μιας και στο «μπουκέτο» συμπεριλαμβάνονταν δύο ultra αγώνες και ένας μαραθώνιος, δίνοντάς μας έτσι μία διαφορετική εικόνα από την πραγματική.

 

Πίνακας 9: Προτιμήσεις αθλητών / Έτος (κλικ για μεγέθυνση)

 

Δεν θα μπορούσε να φανεί καλύτερα η τάση της προτίμησης του κόσμου σε μικρομεσαίους αγώνες 10 – 25χλμ, όπως δείχνει το Διάγραμμα 9

 

Διάγραμμα 9: Προτιμήσεις αθλητών / Έτος

 

Δυστυχώς η ακύρωση των αγώνων του Virgin Forest Trail νωρίτερα τον Οκτώβριο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, μας στερεί την δυνατότητα να εξετάσουμε σε βάθος τα δεδομένα που σχετίζονται με τους αγώνες υπεραπόστασης βουνού, μιας και μόνο από αυτό το γεγονός οι αγώνες για τους οποίους έχουμε δεδομένα από έξι πέρυσι, φέτος περιορίστηκαν στους τέσσερις. Παρόλα αυτά, ακόμη κι έτσι, μπορούμε να διακρίνουμε μία ποιοτική αύξηση στον δείκτη της αναλογίας συμμετοχής σε ultraαγώνες ο οποίος μεταφράζεται στο ότι περισσότεροι αθλητές σε σχέση με πέρυσι έτρεξαν σε παραπάνω από έναν αγώνες μέσα στην χρονιά. Εδώ να σημειώσουμε ότι όπως κάθε χρόνο λαμβάνονται υπόψη και αγώνες που έλληνες αθλητές έτρεξαν στο εξωτερικό.

 

 

Πίνακας 10: Συμμετοχές αθλητών – Μοναδικοί συμμετέχοντες σε αγώνες υπεραπόστασης

 

Διάγραμμα 10: Συμμετοχές αθλητών – Μοναδικοί συμμετέχοντες σε αγώνες υπεραπόστασης

 

Το επόμενο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ποσοστό εγκαταλείψεων σε αγώνες υπεραπόστασης. Φέτος θα διαπιστώσουμε ότι λόγω της ακύρωσης δύο μεγάλων αγώνων του Virgin Forest Trail, το ποσοστό εγκαταλείψεων μειώθηκε σημαντικά κατεβαίνοντας το 20%! Έτσι κι αλλιώς όμως γενικότερη αίσθηση είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια, οι έλληνες ultra trailers αποκτούν εμπειρία και μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα μεγάλους και δύσκολους αγώνες και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον Πίνακα 11.

 

Πίνακας 11: DNF σε αγώνες ultra

 

Διάγραμμα 11: DNF σε αγώνες ultra

 

Αυτό που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από μία τέτοια στατιστική μελέτη που αφορά τους αγώνες ορεινού τρεξίματος στην χώρα μας, δεν ήταν άλλο από το στοιχείο της ηλικίας των αγωνιζομένων. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων από τους ίδιους τους διοργανωτές αγώνων αφού πολλοί από αυτούς δεν ενσωματώνουν την ηλικία στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται. Φέτος για πρώτη φορά έχουμε ένα δείγμα αρκετά ικανό από το οποίο μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Πιο συγκεκριμένα από τους 7.269 συμμετέχοντες σε κάποιον αγώνα του 2014 έχουμε την πληροφορία της ηλικίας για 3.490 από αυτούς, δηλαδή για το 48,2% του συνόλου, δείγμα αρκετά αξιόπιστο για εξαγωγή συμπερασμάτων. Το 2013, το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στο 50,7% επί μικρότερου όμως αριθμού αθλητών (5.592), έχοντας ένα δείγμα 2.827 αθλητών των οποίων γνωρίζαμε την ηλικία.

 

Έτσι λοιπόν το πιο σημαντικό εύρημα δεν είναι άλλο από τον Μέσο Όρο ηλικίας των συμμετεχόντων φέτος, που φέτος έφτασε τα 40,5 χρόνια. Αν θέλουμε να πάμε πιο πίσω και να δούμε τον Μέσο Όρο Ηλικίας των αθλητών του 2013 θα διαπιστώσουμε … μία συνέπεια της γενιάς των σαραντάρηδων αφού έφτασε τα 40,4 χρόνια! Παρότι το στατιστικό μας δείγμα για τα προηγούμενα έτη είναι μικρότερο, θα τολμήσουμε μία σύγκριση, αναφέροντας αντίστοιχα και το δείγμα (ποσοστό-αριθμός) των αθλητών των οποίων γνωρίζαμε την ηλικία. Εδώ θα θέλαμε την ακόμη μεγαλύτερη συμβολή από την πλευρά των διοργανωτών αγώνων έτσι ώστε το 2015 να έχουμε στην διάθεσή μας ακόμη ποιοτικότερο δείγμα για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, χωρίς μεγάλη απόκλιση. Ας δούμε λοιπόν τον Πίνακα 12 ο οποίος μας δείχνει από το 2009 τον Μ.Ο ηλικίας των αθλητών αγώνων βουνού. Παραθέτουμε στις διπλανές στήλες το ποσοστό επί του συνόλου καθώς και τον αριθμό των αθλητών για τους οποίους γνωρίζαμε την ηλικία τους την συγκεκριμένη χρονιά. 

 

Πίνακας 12: Μέσος Όρος Ηλικίας αθλητών / έτος

 

Ενδιαφέρον έχει όπως θα δούμε, ο μέσος όρος ηλικίας των αθλητών ανά κατηγορία αγώνων όπως τους έχουμε ταξινομήσει προηγουμένως με βάση την απόσταση: <10χλμ, 10-25χλμ, 25-40χλμ, 40-80χλμ, >80 χλμ. Αναμενόμενα θα λέγαμε τα αποτελέσματα, απλώς τώρα είναι και χειροπιαστά! Όσο μεγαλώνει η δυσκολία των αγώνων (βάσει της απόστασής τους), τόσο μεγαλώνει και ο μέσος όρο ηλικίας των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι αγώνες ultra στην τελευταία στήλη όπου εμφανίζουν κάθε χρονιά τον μεγαλύτερο μέσο όρος ηλικίας! 

 

Πίνακας 13: Μ.Ο ηλικιών ανά κατηγορία αγώνων

 

Ένα άλλο στοιχείο που μπορούμε να εξετάσουμε όσον αφορά την ηλικία είναι το ποσοστό των αθλητών που μετέχουν σε αγώνες ορεινού τρεξίματος σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Όπως θα δείτε παρακάτω στον Πίνακα 14, το συντριπτικό ποσοστό των αθλητών που φτάνει το 72% για το 2014 είναι ηλικίας από 30 έως και 49 ετών. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι τα ποσοστά στις μικρότερες ηλικίες να μεγαλώσουν έτσι ώστε να δούμε τα επόμενα χρόνια περισσότερους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες σε αγώνες βουνού. 

 

Πίνακας 14: Ποσοστά συμμετεχόντων ανά ηλικιακή κατηγορία

 

Διάγραμμα 14: Ποσοστά συμμετεχόντων ανά ηλικιακή κατηγορία

 

Φαίνεται σε όλους τους τομείς και της φετινής έρευνας του Advendure ότι το άθλημα έχει μπει πλέον σταθερά σε τροχιά ανάπτυξης, χτισμένη σε στέρεες βάσεις, σε αντίθεση με πολλές άλλες καταστάσεις της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας. Ήρθε η ώρα τώρα πια να εστιάσουμε όλοι μας σε τομείς που χρήζουν βελτίωση,ς όπως για παράδειγμα την είσοδο στον κόσμο του ορεινού τρεξίματος αθλητών νεαρότερης ηλικίας οι οποίοι με όρεξη και μεράκι θα κάνουν γνωστό το ελληνικό ορεινό τρέξιμο και σε διεθνές επίπεδο. Χρειάζεται η συμβολή όλων μας, διοργανωτών, εταιρειών, χορηγών και Τύπου ώστε να δώσουν ευκαιρίες και κίνητρα σε νεαρούς αθλητές να ασχοληθούν με τα αθλήματα βουνού.

 

Τα πρώτα στοιχεία για το 2015 είναι και φέτος ενθαρρυντικά συνεχίζοντας την καλή πορεία του αθλήματος που είδαμε μέσα στο 2014. Οι δρομείς Ορεινού Τρεξίματος είμαστε πλέον πολλοί και γινόμαστε περισσότεροι χρόνο με τον χρόνο. Είχαμε πει πέρυσι στον επίλογό μας ότι μπορεί να απέχουμε αρκετά από τα επίπεδα και τα αθλητικά στάνταρντς άλλων χωρών της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου με μακρά παράδοση και κουλτούρα στα αθλήματα βουνού, όμως δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η «ψαλίδα» κλείνει. Αδιάψευστος μάρτυρας και όσοι αθλητές είχαν την τύχη να βρεθούν σε κάποιον αγώνα του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες και ποιοτικότερες διοργανώσεις, η μεγάλη αύξηση του όγκου των αθλητών, τα νέα καταστήματα που προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες επιπέδου, οι νέες εταιρείες / αντιπροσωπείες εισαγωγής προϊόντων τα οποία μέχρι πρότινος αγοράζαμε «τυφλά» από το διαδίκτυο είναι τομείς που δείχνουν αν μη τι άλλο μία εικόνα πολύ διαφορετική με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία ζούμε χρόνια τώρα στην χώρα μας. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.

 

Καλή αγωνιστική συνέχεια σε όλους το 2015!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ