Ορεινό Τρέξιμο 2017, Ετήσιος Απολογισμός Advendure

Από 28 Φεβ 2018

Ήδη φτάσαμε τα οκτώ χρόνια… Οκτώ χρόνια περιήγησης στον μαγικό κόσμο των αριθμών και της στατιστικής οι οποίοι αποκτούν άλλο νόημα ανασκάπτοντας με ενδιαφέρον και περιέργεια μικρού παιδιού τα ολοένα και περισσότερα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Μια δουλειά που ξεκίνησε δειλά και πιλοτικά το 2010 οπότε και οι αγώνες μόλις και μετά βίας έφταναν τους 42 και οι δρομείς βουνού τους 2.200, για να φτάσει φέτος να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους όσους εμπλέκονται ενεργά στην υπόθεση Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο. Εκατοντάδες αγώνες και χιλιάδες δρομείς περνάνε από τα χέρια μας όλον τον χρόνο κάτι που μπορεί να έχει καταστήσει την δουλειά αυτή επίπονη αλλά συνάμα το ίδιο συναρπαστική όπως τότε. Μια δουλειά που κάνουμε με το ίδιο πάθος και μεράκι και περιμένουμε πώς και πώς κάθε χρόνο να μοιραστούμε μαζί σας!  

Εμείς εδώ στο Advendure έχουμε το προνόμιο να έχουμε καθημερινή τριβή με το αντικείμενο, αφουγκραζόμενοι τον παλμό και τα μηνύματα του συνόλου της κοινότητας ορεινού τρεξίματος, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Τα μηνύματα λοιπόν καθώς προχωρούσαμε όλο και πιο «βαθιά» στην αγωνιστική σεζόν για το 2017 δεν ήταν ενθαρρυντικά. Αγώνες που ακυρώνονταν λόγω έλλειψης συμμετοχών, άλλοι καινούριοι οι οποίοι προκηρύσσονταν και ύστερα ματαιώνονταν ή άλλοι οι οποίοι «φυτοζωούσαν» με ελάχιστους δρομείς να λαμβάνουν εκκίνηση, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ο «ανταγωνισμός» μεγάλος, η πίτα έπρεπε πια να μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια και από αυτήν θα έτρωγαν αυτοί που θα πρόσφεραν το κάτι παραπάνω. Εκτιμούσαμε λοιπόν διαβάζοντας τα μηνύματα αυτά, ότι το 2017 θα αποτελούσε τροχοπέδη στην αλματώδη ανάπτυξη του αθλήματος. Διαψευστήκαμε όμως πανηγυρικά!

 

Πώς να μην διαψευστούμε όταν «σκάβοντας» τα δεδομένα ανακαλύψαμε ότι οι αριθμοί μεταφέρουν άλλα, πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα! Μπορεί λοιπόν κάποιες διοργανώσεις να μην κατάφεραν να στεριώσουν για διάφορους λόγους. Για κάθε μία διοργάνωση όμως που έκλεινε την πόρτα της, άλλες τρεις ή τέσσερις έπαιρναν την θέση της και μάλιστα με αξιώσεις. Σχεδόν 25 (!!) νέες διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ως επί τω πλείστον στην περιφέρεια και τα νησιά μας, πήραν την σκυτάλη επάξια δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε τα μονοπάτια του τόπου ή ακόμα και στους ντόπιους κατοίκους να γνωρίσουν την μαγεία του τρεξίματος σε μονοπάτια που ίσως και οι ίδιοι να αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Ένα μίγμα νέων αγώνων όπως οι Amorgos Trail Challenge, Lailias Mountain Running, Plastiras Lake Run, Naxos Trail Challenge, Gentiki Trail, Rapsani Trail και πολλοί άλλοι έκλεψαν τις εντυπώσεις αφήνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον.

 


Ευχαριστούμε θερμά τον υποστηρικτή της Ετήσιας Έκθεσης Ορεινού Τρεξίματος 2017, LA SPORTIVA Greece, του οποίου η συμβολή σε ένα τόσο σημαντικό έργο για όλη την κοινότητα Ορεινού Τρεξίματος στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική.


 


 

Πολλά ήταν και τα ρεκόρ συμμετοχών σε αγώνες, ρεκόρ που αποτέλεσαν έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τους διοργανωτές που είδαν το «προϊόν» τους να προτιμάται από μεγάλη μερίδα της δρομικής κοινότητας βουνού. Ποιος θα ξεχάσει τις πολλές εκατοντάδες συμμετοχών στους αγώνες του Olympus Marathon, στο Μέτσοβο, στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα, στο Ζαγόρι, και σε πολλούς άλλους αγώνες.

 

Σαν γενικό συμπέρασμα όπως θα δούμε παρακάτω μπορούμε να πούμε ότι το Ορεινό Τρέξιμο στην Ελλάδα συνεχίζει και αναπτύσσεται με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς όπως ακριβώς συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Θα περίμενε κανείς έναν κορεσμό ως προς τον αριθμό των συμμετοχών, τους «νέους» αθλητές που δοκιμάζουν πρώτη φορά το τρέξιμο στα μονοπάτια ή την είσοδο των νέων ηλικιών στο άθλημα. Κάτι που όμως όπως θα διαπιστώσουμε ευτυχώς δεν συμβαίνει!

 

Ξεκινάμε πάντα την περιήγησή μας στον μαγικό κόσμο των αριθμών και της στατιστικής, με την πρώτη ερώτηση που θα κάνει κάποιος: «Πόσοι αγώνες έγιναν με πόσες συμμετοχές;».  Έτσι λοιπόν μέσα στο 2017 σπάσαμε για πρώτη φορά το φράγμα των 200 αγώνων! Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι διεξήχθησαν 201 αγώνες με 27.767  συμμετοχές και αύξηση συμμετοχών 18% από το 2016, όπως μπορείτε να δείτε στον Πίνακα 1. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ο αριθμός αύξησης των συμμετοχών ξεπέρασε έστω και οριακά τον ρυθμό αύξησης που είδαμε την προηγούμενη χρονιά και αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα κατ’ αρχήν φέτος.

 

Να επισημάνουμε εδώ ότι αναφερόμαστε μόνο σε αγώνες που έγιναν επί ελληνικού εδάφους. Αυτό ισχύει για όλη την  Έκθεση εκτός από όπου αναφέρεται το αντίθετο. Στην στήλη «Αύξηση (%)» βλέπουμε ποσοστιαία την αύξηση των συμμετοχών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

 

Πίνακας 1: Αγώνες και Συμμετοχές

 

Διάγραμμα 1: Αγώνες και Συμμετοχές

 

Όπως θα δούμε λεπτομερώς και στον Πίνακα 1α , οι “fun races” έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, «αλλοιώνοντας» κατά μία έννοια το παραπάνω στατιστικό, τον αριθμό δηλαδή των αγώνων που διοργανώνονται αφού κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι οι συμπληρωματικοί αυτοί αγώνες δεν έχουν την δική τους υπόσταση. Θα έχουν άδικο, μιας και όπως θα δούμε παρακάτω ο αριθμός των διοργανώσεων σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε σημαντικά (116 διοργανώσεις αγώνων βουνού, αύξηση 21%). Εδώ επίσης, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την έννοια του “fun race” ως συμπληρωματικό γεγονός του κυρίως αγώνα, από κάποιους αγώνες που αποτελούν μέρος της συνολικής πρότασης ενός διοργανωτή και οι οποίοι θα μπορούσαν να «σταθούν» και σαν ξεχωριστές οντότητες όπως τα «Χνάρια της Αρκούδας» στο Μέτσοβο, ο «Ελέβορος» στην Οίτη, ο αγώνας 25 χλμ στο Ζαγόρι, το «Taygetos Experience» ή το «Olive Tree Trail» στην Κέρκυρα. Έχει νόημα λοιπόν εδώ να δούμε σε βάθος χρόνου τον αριθμό των διοργανώσεων αυτών καθ’ αυτών και όχι απλά των αγώνων μιας και μία διοργάνωση μπορεί πραγματικά να ενσωματώνει στο «μενού» της τρεις ή τέσσερις αγώνες.

 

Πίνακας 1α: Διοργανώσεις

 

Διάγραμμα 1α: Διοργανώσεις 

 

Σημαντικότατο στοιχείο που εξετάζουμε κάθε χρονιά και που για άλλη μια χρονιά βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι μοναδικοί αθλητές. Εδώ δεν εξετάζουμε πόσες συμμετοχές έγιναν συνολικά σε αγώνες ορεινού τρεξίματος, αλλά πόσοι ήταν οι αθλητές που συμμετείχαν έστω σε έναν αγώνα βουνού την χρονιά που μας πέρασε. Βλέπουμε λοιπόν στον Πίνακα 2 άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του 2017 που ήταν η συνέχιση της ξέφρενης πορείας παρατηρώντας την άνοδο του αυξητικού ποσοστού από 18% το 2016 σε 21% φέτος. Αν θέλουμε να δούμε καθαρά το νούμερο που μπορεί να ενδιαφέρουν διοργανωτές και εταιρείες του χώρου αποτελεί την δεξαμενή των εν δυνάμει πελατών τους, μιλάμε για 12.778 αθλητές που έλαβαν μέρος έστω και σε έναν αγώνα βουνού. Αυτή η αύξηση σίγουρα αποτελεί απόρροια του γεγονότος της διεξαγωγής νέων αγώνων βουνού, της συνέχισης πολλών «μικρών» αγώνων, αλλά και της αύξησης των “fun races” όπως αναφέραμε στον πρόλογό μας. Στην στήλη «Αύξηση (%)» βλέπουμε ποσοστιαία την αύξηση των μοναδικών αθλητών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

 

Πίνακας 2: Μοναδικοί αθλητές / Έτος 

 

Διάγραμμα 2: Μοναδικοί αθλητές / Έτος

 

Κάθε χρονιά, ένα σημαντικό δεδομένο που αναλύουμε και παρουσιάζουμε δεν είναι άλλο από τον αριθμό των αθλητών οι οποίοι την χρονιά που μας πέρασε δοκίμασαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους σε αγώνα ορεινού τρεξίματος. Το 2012 είχαμε αναφερθεί στο σημαντικό στοιχείο αυτό ως το «το πιο ελπιδοφόρο και εντυπωσιακό στοιχείο της χρονιάς». Η αίσθηση αυτή παραμένει και φέτος  αφού οι συναθλητές μας που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε αγώνα ορεινού τρεξίματος για πρώτη φορά, πλησίασαν τους 6.000 φτάνοντας στο εντυπωσιακό νούμερο των 5.916 δρομέων! Δείτε τον χαρακτηριστικό Πίνακα 3α μαζί με το διάγραμμα που το συνοδεύει καθώς τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όταν έχεις τέτοια εντυπωσιακά και πραγματικά δεδομένα. 

 

Πίνακας 3α: Νεοεισερχόμενοι αθλητές

Διάγραμμα 3α: Νεοεισερχόμενοι αθλητές 

 

Αναλύοντας περαιτέρω τα παραπάνω, ρίχνοντάς τα και συγκρίνοντάς τα όλα μαζί, βγαίνει ο Πίνακας 3β, ο οποίος μας δείχνει ότι φέτος περίπου 1 στους 5 φέτος ήταν «νέος αθλητής», φτάνοντας το ποσοστό των «νέων» επί των συμμετοχών στο 21%, ποσοστό ακριβώς ίδιο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, σαφώς όμως μεγάλο, ιδιαίτερα αν δούμε τον απόλυτο αριθμό των 27.767 φετινών συμμετοχών

 

Πίνακας 3β: Αγώνες, νεοεισερχόμενοι αθλητές και ποσοστό επί των συμμετοχών

 

Ενδιαφέρον βέβαια είναι το παρακάτω ερώτημα: Πόσοι από τους «νέους» αθλητές πέρυσι ξαναέτρεξαν φέτος; Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το στοιχείο μιας και θα μας δείξει για το αν οι αθλητές που δοκίμασαν έναν αγώνα βουνού «έμειναν ευχαριστημένοι» από την εμπειρία και θέλησαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στο βουνό! Πολύ σημαντικό λοιπόν το φετινό εύρημα, αφού φαίνεται ότι η «δεξαμενή» αθλητών μεγαλώνει, κάτι που είναι και το ζητούμενο. Δείτε χαρακτηριστικά τον Πίνακα 3γ. Στην στήλη αναφέρεται ο αριθμός των αθλητών που επανεμφανίστηκαν την τρέχουσα χρονιά ενώ την προηγούμενη έτρεξαν για πρώτη φορά σε αγώνα βουνού αντιπαραβάλλοντας με το σύνολο των «νέων» αθλητών της προηγούμενης χρονιάς. Αποκρυπτογραφώντας λοιπόν τον Πίνακα 3γ θα διαβάσουμε ότι από τους 4.935 αθλητές που το 2016 έτρεξαν πρώτη φορά, 1.762 από αυτούς ξαναέτρεξαν μέσα στο 2017, ένα ποσοστό που φτάνει το 35.7%. Ποσοστό χαμηλότερο από άλλες χρονιές, σαφώς όμως ικανοποιητικό.

 

Πίνακας 3γ: Πόσοι από τους αθλητές που πέρυσι ήταν «νέοι» ξαναέτρεξαν την δεδομένη χρονιά

 

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της δρομικής κοινότητας, πολλοί είναι οι διοργανωτές που έχουν πια ενσωματώσει και “fun race” στο προσφερόμενο μενού τους.  Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το γεγονός αυτό έχει παίξει τα τελευταία χρόνια καθοριστικό ρόλο στην αθρόα συμμετοχή νέων αθλητών στο βουνό. Το 2017 φτάσαμε στις 64 διοργανώσεις οι οποίες έχουν και “fun race μερικοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν παραπάνω από έναν αγώνες στο «μπουκέτο» τους! Γεγονός που τιμήθηκε από τους αθλητές όπως φαίνεται αφού συνολικά 7.092 αθλητές έτρεξαν φέτος σε κάποιους από τους «μικρούς» αγώνες μίας διοργάνωσης.

 

Πίνακας 4: Διοργανώσεις με “fun race” και συμμετέχοντες σε αυτούς

 

Διάγραμμα 4: Διοργανώσεις με “fun race” 

 

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η εισαγωγή πολλών μικρών «fun races», αλλοιώνει κατά μία έννοια την εξαγωγή «ποιοτικών» συμπερασμάτων σχετικά με το πλήθος των αγώνων αλλά και των συμμετοχών. Για να διαπιστώσουμε το κατά πόσο ένας τέτοιος ισχυρισμός έχει μία βάση, θα εξετάσουμε ανά τα έτη να δούμε τον αριθμό των αγώνων με απόσταση μεγαλύτερη των 10 χλμ καθώς και των συμμετοχών σε αυτούς. Ο Πίνακας 4ακαθώς και το αντίστοιχο διάγραμμα μας δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και ακόμη και «φιλτράροντας» τους μικρούς αγώνες κάτω των 10 χιλιομέτρων, η άνοδος στον σύνολο των αγώνων καθώς και στις συμμετοχές είναι παραπάνω από εμφανής. 

 

Πίνακας 4α: Αγώνες >= 10χλμ και Συμμετοχές

 

Πίνακας 4α: Συμμετοχές σε αγώνες >= 10χλμ 

 

Άλλο ένα στοιχείο που εξετάζουμε κάθε χρόνο και έχει και αυτό την συμβολή του στην καθιέρωση του αθλήματος είναι η «προσήλωση» των αθλητών στο ορεινό τρέξιμο ή μάλλον για να το πούμε πιο εύστοχα και κατανοητά, πόσοι ήταν αυτοί που απλά έτρεξαν έναν αγώνα μέσα στην χρονιά και πόσοι ήταν οι «φανατικοί» με πάνω από 5 αγώνες; Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όπως απορρέει από τον Πίνακα 5 ο οποίος μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα, οι περισσότεροι που συμμετείχαν, έτρεξαν έναν μόνο αγώνα, παρότι το ποσοστό αυτό φέτος παρουσιάζεται ελαφρώς μεγαλύτερο (59.5%) σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Παρακάτω στον Πίνακα 5 βλέπουμε την ποσοστιαία κατανομή των αθλητών και του πόσους αγώνες έτρεξαν μέσα στην χρονιά. 

Πίνακας 5: Ποσοστό αθλητών και αριθμός αγώνων που συμμετείχαν / Έτος 

 

Η απόκλιση του αριθμού των αθλητών που έχουν τρέξει μόνο έναν αγώνα σε σχέση με τον αριθμό αθλητών που έχουν τρέξει περισσότερους φαίνεται πιο παραστατικά στο Διάγραμμα 5 παρακάτω. 

Διάγραμμα 5: Αθλητές και αριθμός αγώνων που συμμετείχαν/ Έτος 

 

Μήπως λοιπόν τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια; Μήπως η εικόνα είναι πλασματική; Υπάρχουν αθλητές που απλά τρέχουν έναν αγώνα και μετά «εξαφανίζονται»; Βλέπουμε και φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών να έχει τρέξει μόνο έναν αγώνα μέσα στο 2017, όπως άλλωστε έγινε και τις προηγούμενες χρονιές. Παρατηρούμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια η απόκλιση που παρουσιάζει το διάγραμμα όσον αφορά τους αθλητές που έχουν μόνο μία συμμετοχή σε σχέση με αυτούς που έχουν περισσότερες τις προηγούμενες χρονιές, είναι μεγάλη. Έχει λοιπόν κάθε φορά αξία να δούμε πόσοι από τους αθλητές που την μία χρονιά έτρεξαν έναν και μόνον αγώνα βουνού επανεμφανίστηκαν την επόμενη (έστω και σε έναν αγώνα). Διαβάζοντας τον πίνακα 5α, θα δούμε ότι από τους 6.318 αθλητές που το 2016 έτρεξαν ΜΟΝΟ μία φορά σε αγώνα βουνού, οι 2.161 από αυτούς ξαναέτρεξαν το 2017. Αντίστοιχα μπορείτε να «διαβάσετε» και τα προηγούμενα έτη. Παρατηρείται μια μικρή πτώση της τάξης του 1,5% αν και το ποσοστό αυτών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ξεπερνάει το 34%, ποσοστό που δεν είναι καθόλου άσχημο και το οποίο παραμένει σχετικά σταθερό παρόλο που οι απόλυτοι αριθμοί μεγαλώνουν. Άλλο ένα στοιχείο σαν απόδειξη ότι κάθε χρόνο που περνάει η «δεξαμενή» των αθλητών βουνού μεγαλώνει. 

 

Πίνακας 5α: Αθλητές που έτρεξαν ξανά ενώ την προηγούμενη είχαν μόνο μία συμμετοχή

 

Μιλώντας για «προσήλωση» στο άθλημα, έχει αξία να δούμε και διαχρονικά πόσοι είναι αυτοί που εμφανίζονται σε αγώνα βουνού συνεχόμενα και αδιάλειπτα για κάποια χρόνια, ένα στατιστικό στοιχείο που η φετινή έρευνα έρχεται να δώσει στο φώς για δεύτερη φορά. Εδώ λοιπόν θα διαπιστώσουμε ένα αισιόδοξο στοιχείο της φετινής ανάλυσης το οποίο δεν είναι άλλο από την αύξηση του αριθμού των «πιστών» του αθλήματος, της μεγάλης πια «δεξαμενής» αθλητών βουνού, τόσο ποσοτική όσο και αναλογική. Αποκρυπτογραφώντας λοιπόν τον παρακάτω Πίνακα 5β θα διαπιστώσουμε ότι την τριετία 2015-2017 έτρεξαν 21.298 αθλητές εκ των οποίων 3.484 και τα 3 αυτά έτη, ένα ποσοστό της τάξης του 16.3%, ίδιο ακριβώς με την προηγούμενη τριετία 2014 - 2016!  

 

Πίνακας 5β: Αθλητές με συνεχείς εμφανίσεις την τελευταία 3ετία

 

Ας περάσουμε τώρα σε ένα διαφορετικό εύρημα που έχει να κάνει με την δυσκολία των αγώνων μέσα στην χρονιά αλλά και την απόδοση των αθλητών σε αυτούς (Πίνακας 6). Διαπιστώνουμε φέτος μία μικρή βελτίωση στην μέση επίδοση που έφτασε τα 9:40’/χλμ παρότι η μέση δυσκολία των αγώνων ανέβηκε αφού σε λιγότερα χιλιόμετρα ανά Μ.Ο. (21,6χλμ) αντιστοιχεί πιο δύσκολος δείκτης ανάβασης. Εδώ να τονίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι τερματίσαντες αθλητές.  


Πίνακας 6: Δυσκολία αγώνων – επιδόσεις

 

Κάθε φέτος και καλύτερα όμως και για το γυναικείο φύλο! Η άνοδος των ποσοστών συμμετοχής των γυναικών σε αγώνες βουνού που έχει ξεκινήσει από το 2011 συνεχίζεται και φέτος ακόμη μεγαλύτερη! Οι γυναίκες κατάφεραν όχι μόνο να ανεβάσουν τα ποσοστά αγωνιστικής συμμετοχής τους σε διψήφιο νούμερο πάλι φέτος αλλά και να αυξήσουν το ποσοστό τους φτάνοντας στο 18,11%

 

Πίνακας 7: Ποσοστό συμμετοχής ανδρών-γυναικών

 

Στο σημείο αυτό έχει αξία να δούμε πάλι φέτος με χειροπιαστά στοιχεία ποιοι αγώνες αποτελούν το Top-10 των αγαπημένων του γυναικείου φύλου με βάση τα ποσοστά συμμετοχής τους σε αυτούς μέσα στο 2016. Στον Πίνακα 7α φαίνεται ξεκάθαρα η προτίμησή τους στα «fun races» στους μικρότερους και εισαγωγικούς αγώνες βουνού. Οι “fun races” ήταν οι αγαπημένοι τους μιας και εκεί παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά συμμετοχών. 

 

Πίνακας 7α: Οι … γυναικείες αγωνιστικές προτιμήσεις

 

Το μεγαλύτερο μοίρασμα της «αγωνιστικής πίτας» μπορεί κάλλιστα να απεικονισθεί στον παρακάτω Πίνακα 8 που μας δείχνει και τον γενικό Μέσο Όρο συμμετοχών ανά αγώνα. Λογικότατο να πέσει φέτος αφού ο αριθμός των αγωνιστικών διαδρομών ξεπέρασε τις 200. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2016, 30 αγώνες διεξήχθησαν με λιγότερες από 50 συμμετοχές. 

 

Πίνακας 8: Μ.Ο. Συμμετοχών / Αγώνα

 

Λόγω της κατακόρυφης αύξησης των μικρών αγώνων, καταγράφουμε μία επιπλέον κατηγορία, ξεχωρίζοντας τους αγώνες που είναι μικρότεροι από 10 χλμ αφού δεν είναι σωστό να συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία εισαγωγικοί αγώνες βουνού με δύσκολους ημιμαραθώνιους για έμπειρους δρομείς βουνού. Στον Πίνακα 9 βλέπουμε ξεκάθαρα την προτίμηση του κοινού για τους «μικρομεσαίους» αγώνες 10 – 25χλμ κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού αποτελούν και την πλειοψηφία των αγώνων που διοργανώθηκαν. Διακρίνουμε επίσης μία αύξηση της προτίμησης για μικρούς αγώνες (<10χλμ) τόσο από διοργανωτές όσο και αθλητές αφού το 2017 διοργανώθηκαν 39 με το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχών να ανεβαίνει στο 13,9%. Στον Πίνακα 9 φαίνεται επίσης ξεκάθαρα και μια μικρή πτωτική τάση στην προτίμηση των δρομέων για μεγάλους αγώνες άνω των 40 χιλιομέτρων αφού τα επιμέρους ποσοστά εμφανίζουν πτώση. 

 

Πίνακας 9: Προτιμήσεις αθλητών / Έτος (κλικ για μεγέθυνση)

 

Δεν θα μπορούσε να φανεί καλύτερα η τάση της προτίμησης του κόσμου σε μικρομεσαίους αγώνες 10 – 25χλμ, όπως δείχνει το Διάγραμμα 9

 

Διάγραμμα 9: Προτιμήσεις αθλητών / Έτος 

 

Η αύξηση της δημοφιλίας των αγώνων υπεραπόστασης βουνού μας έχει οδηγήσει στο να εξετάζουμε κάθε χρόνο διάφορα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την συμμετοχή των αθλητών σε αυτούς. Το 2017 προστέθηκαν τρεις στο καλεντάρι ενώ το 2018 προγραμματίζονται καινούριοι αγώνες οι οποίοι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις σοβαρό κομμάτι από την διογκούμενη μεν, μικρή ακόμη όμως, πίτα. Θα διαπιστώσουμε και στον παρακάτω Πίνακα 10 δύο ξεχωριστά πράγματα: η αναλογία δρομέων των συμμετεχόντων έπεσε στο 1,4172 ενώ και η αύξηση του ποσοστού σε σχέση με πέρυσι παρουσίασε πτωτική τάση παρόλη την μεγάλη προσφορά σε αντίστοιχους αγώνες. Άρα θα πρέπει να δούμε σοβαρά το κατά πόσο υπάρχει πραγματικό περιθώριο για ακόμη περισσότερους μεγάλους αγώνες μέσα στην χρονιά, κάτι που μένει να δούμε φέτος αφού ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τους δέκα! Να θυμίσουμε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων παρουσίασε πτώση το 2014 λόγω της ματαίωσης των αγώνων του Virgin Forest Trail.


 

Πίνακας 10: Συμμετοχές αθλητών – Μοναδικοί συμμετέχοντες σε αγώνες υπεραπόστασης

 

 Διάγραμμα 10: Συμμετοχές αθλητών – Μοναδικοί συμμετέχοντες σε αγώνες υπεραπόστασης

 

Η αποκόμιση εμπειριών από τους έλληνες ultra trailers μπορεί να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της ανάλυσης που αφορά το ποσοστό εγκαταλείψεων σε αγώνες υπεραπόστασης. Φέτος θα διαπιστώσουμε ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι. Φέτος 1 στους 4 αθλητές περίπου που ξεκίνησαν έναν αγώνα υπεραπόστασης, δεν κατάφεραν να τον τερματίσουν επιτυχώς, ανεβάζοντας το ποσοστό εγκαταλείψεων στο 24,5% όπως θα δείτε στον Πίνακα 11.

 

Πίνακας 11: DNF σε αγώνες ultra

 

 Διάγραμμα 11: DNF σε αγώνες ultra

 

 

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της παρούσας Έκθεσης δεν είναι άλλο από τον Μέσο Όρο ηλικίας των συμμετεχόντων φέτος, που φέτος έφτασε τα 40,6 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας παρέμεινε ο ίδιος σχεδόν οπότε διαπιστώνουμε … μία συνέπεια της γενιάς των σαραντάρηδων! Ας δούμε λοιπόν τον Πίνακα 12 ο οποίος μας δείχνει από το 2012 τον Μ.Ο ηλικίας των αθλητών αγώνων βουνού. Παραθέτουμε στις διπλανές στήλες το ποσοστό επί του συνόλου καθώς και τον αριθμό των αθλητών για τους οποίους γνωρίζαμε την ηλικία τους την συγκεκριμένη χρονιά.

 

Εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε μεγάλο μέρος των ελλήνων διοργανωτών αγώνων βουνού που μετά από δική μας έκκληση, ξεκίνησαν να ενσωματώνουν το έτος γέννησης στα αποτελέσματά τους, πολύτιμο στοιχείο τόσο για την σωστή ταυτοποίηση των δρομέων στο Αρχείο Αποτελεσμάτων, όσο και για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων στην παρούσα έρευνα! Ελπίζουμε να ενσωματώσουν αυτή την πληροφορία ακόμη περισσότεροι διευκολύνοντας το επίπονο έργο μας. Με την ευκαιρία προχωράμε σε άλλη μια παράκληση για την διόρθωση ενός φαινομένου που διαπιστώσαμε το 2017. Πολλές ήταν οι διοργανώσεις που παρείχαν τα αποτελέσματά τους μόνο στα Αγγλικά αναφέροντας ότι προορίζονται για την βάση δεδομένων της ITRA. Κάτι τέτοιο δυσχεραίνει πολύ το δικό μας έργο το οποίο και αφορά το σύνολο των αθλητών στην Ελλάδα και όχι μόνον έναν πολύ μικρό αριθμό που θέλουν να αγωνιστούν στο εξωτερικό…

 

Εξετάζοντας λοιπόν τον Πίνακα 12 θα διαπιστώσουμε και … με την βούλα ότι το τρέξιμο βουνού είναι το άθλημα των 40άρηδων! Ο Μέσος Όρος ηλικίας παρέμεινε ουσιαστικά ίδιος, αρνούμενος να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 ετών! Επίσης –κάτι που εξετάζουμε για πρώτη φορά στην φετινή Έκθεση- φαίνεται ότι οι γυναίκες δρομείς είναι μικρότερες σε ηλικία παρόλο που όπως φαίνεται κάθε χρόνο, από το 2015, μεγαλώνει ο μέσος όρος τους.

 

Πίνακας 12: Μέσος Όρος Ηλικίας αθλητών / έτος

 

Ενδιαφέρον έχει όπως θα δούμε, ο μέσος όρος ηλικίας των αθλητών ανά κατηγορία αγώνων όπως τους έχουμε ταξινομήσει προηγουμένως με βάση την απόσταση: <10χλμ, 10-25χλμ, 25-40χλμ, 40-80χλμ, >80 χλμ. Αναμενόμενα θα λέγαμε τα αποτελέσματα, απλώς τώρα είναι και χειροπιαστά! Όσο μεγαλώνει η δυσκολία των αγώνων (βάσει της απόστασής τους), τόσο μεγαλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι αγώνες ultra στην τελευταία στήλη όπου εμφανίζουν κάθε χρονιά τον μεγαλύτερο μέσο όρος ηλικίας!

 

Πίνακας 13: Μ.Ο ηλικιών ανά κατηγορία αγώνων

 

Ένα άλλο στοιχείο που μπορούμε να εξετάσουμε όσον αφορά την ηλικία είναι το ποσοστό των αθλητών που μετέχουν σε αγώνες ορεινού τρεξίματος σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Διαπιστώνουμε μια αρκετά καλή αύξηση στις πολύ μικρές ηλικίες (<20) ενώ στις ηλικιακές κατηγορίες 20-29 και 30-39 μια αρκετά καλή πτώση στα αντίστοιχα ποσοστά. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι τα ποσοστά στις μικρότερες ηλικίες (<30) να μεγαλώσουν έτσι ώστε να δούμε τα επόμενα χρόνια περισσότερους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες σε αγώνες βουνού.

 

Πίνακας 14: Ποσοστά συμμετεχόντων ανά ηλικιακή κατηγορία

 

Διάγραμμα 14: Ποσοστά συμμετεχόντων ανά ηλικιακή κατηγορία

 

Συμπερασματικά, τα στοιχεία και την χρονιά που πέρασε ήταν ανέλπιστα ενθαρρυντικά συνεχίζοντας την καλή πορεία του αθλήματος που είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Πυλώνας της ανάπτυξης έχει φανεί ότι είναι οι κλασικοί πια αγώνες που έχουν γίνει θεσμός στο καλεντάρι σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις στα νησιά μας με αγώνες που πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Εδώ θα επισημάνουμε για ακόμη μια φορά ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Θα πρέπει όσοι εμπλέκονται με την διοργάνωση αγώνων να κατανοήσουν ότι η δεξαμενή των αθλητών δεν είναι απύθμενη όπως απύθμενη δεν είναι και η … τσέπη των αθλητών που καλούνται να συμμετέχουν σε αγώνα «κάθε Κυριακή». Πέρυσι φοβόμασταν ότι πλησιάζαμε σε ταβάνι όσον αφορά τα όρια αριθμού διεξαγωγής αγώνων ειδικά σε συναφείς ημερομηνίες και κοντινές περιοχές. Ευτυχώς δεν επαληθευτήκαμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να συμβεί στο άμεσο διάστημα.

Από την εμπειρία μας τόσο σε αγωνιστικές συμμετοχές στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό έχει φανεί διαχρονικά ποιο είναι το τρίπτυχο που καθιερώνει μία διοργάνωση: Διαδρομή – Άρτια τεχνική οργάνωση αγώνα – Υπηρεσίες εξωαγωνιστικές. Τα παραδείγματα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι τρανταχτά και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε αυτά ονομαστικά. Αγώνες που στο μέλλον δεν θα παρέχουν έναν πολύ καλό μέσο όρο και στους τρεις προαναφερθέντες πυλώνες, θα ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και το φαινόμενο των σαράντα, πενήντα και εξήντα συμμετοχών που δεν καθιστά βιώσιμη μία διοργάνωση θα συνεχίσει. Ήδη για το 2018 έχουν προκηρυχθεί νέοι αγώνες όλων των αποστάσεων και δυσκολιών οπότε καλό είναι να έχουμε τα παραπάνω υπόψη μας.

 

Όσον αφορά εμάς εδώ στο Advendure συνεχίζουμε με την ίδια θέρμη και πάθος να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε. Το 2017 ήταν και για εμάς κομβικό σημείο εξωστρέφειας τόσο μέσω της συνεργασίας Χορηγίας Επικοινωνίας με την μεγαλύτερη σειρά αγώνων διεθνώς, του Ultra Trail World Tour, όσο και με την συμμετοχή και συνεργασία με μεγάλους αγώνες του εξωτερικού. Για πρώτη φορά ελληνικό μέσο έδωσε την δυνατότητα συμμετοχής σε έλληνες δρομείς σε μεγάλο αγώνα του εξωτερικού προσφέροντας σε αποκλειστικότητα με τους διοργανωτές ένα ελκυστικά οικονομικό πακέτο. Βέβαια δεν μείναμε εκεί καθώς και πέρυσι βρεθήκαμε σε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα μεταδίδοντας τον αγωνιστικό παλμό, σχολιάσαμε και παρουσιάσαμε κορυφαίους αγώνες του εξωτερικού, καταχωρήσαμε περισσότερες από 27.000 συμμετοχές σε περισσότερους από 200 αγώνες συνεχίζοντας αφιλοκερδώς να προσφέρουμε το σύνολο των αποτελεσμάτων αγώνων διαχρονικά στην ελληνική κοινότητα ορεινού τρεξίματος, δοκιμάσαμε και παρουσιάσαμε εξοπλισμό, ρουχισμό και παπούτσια, σχολιάσαμε νέες τεχνολογίες και τάσεις, μέρος της αρθρογραφίας μας μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε και στα αγγλικά, παρουσιάσαμε ανθρώπους κλειδιά του χώρου μέσω χορταστικών συνεντεύξεων ενώ μόλις πρόσφατα γίναμε το πρώτο ελληνικό μέσο που βρέθηκε σε μία διεθνή έκθεση εξοπλισμού μεταφέροντας όλες τις νέες πληροφορίες και τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα στην αγορά και πολλά πολλά άλλα! Η πλούσια δράση ακόμη πιο εμπλουτισμένη θα συνεχιστεί βέβαια και φέτος ενώ αναμείνατε ακόμη περισσότερες εκπλήξεις!

 

Καλή αγωνιστική συνέχεια σε όλους το 2018!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Φώτης Ζησιμόπουλος: Το “Εξπρές” της Ροδόπης μιλάει στο @Advendure_Net : https://t.co/26HNKNs5BY https://t.co/M0CkK4S9ax
@SalomonRunning Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας, αναλυτικό review σ… https://t.co/vMoWHWo4fO
@SCARPAspa Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/YxJ5WR0KGw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Φώτης Ζησιμόπουλος: Το “Εξπρές” της Ροδόπης μιλάει στο Advendure!

SALOMON Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας

SCARPA Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας

PETZL IKO Core: Ένας &quot;ιδιαίτερος&quot; φακός κεφαλής !

Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης και η Σουλτάνα Τόκα νικητές στο 1ο Goumarostali Vertical Mile!

Οργάνωση Σακιδίου Πεζοπορίας!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος DYNAFIT

Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού ...

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!