Δέκα χρόνια Advendure!

Από 21 Σεπ 2022

Πριν μια δεκαετία, τέτοιες ημέρες του Σεπτέμβρη του 2012, ξεκινάγαμε ένα όραμα που φάνταζε πολύ δύσκολο σε μια εποχή που ήδη η οικονομική κρίση – η πρώτη από αυτές που μας βρήκαν όλους μας στη συνέχεια – έδειχνε τα δόντια της. Δημιουργήσαμε το Advendure, μια ιστοσελίδα που επιθυμούσαμε να εμβαθύνει στον κόσμο της περιπέτειας (Adventure) και της Υπεραντοχής (Endurance), σαν μια φυσική συνέχεια του Adventure Zone - το forum του οποίου είχε αναστηθεί και πάλι μετά από κάποια χρόνια αδράνειας - και με την τότε πολύτιμη βοήθεια του Λάζαρου Ρήγου.

Από την πρώτη στιγμή βασικός μας στόχος ήταν  να παρουσιάσουμε στο Ελληνικό κοινό γεγονότα και πρόσωπα με σημασία. Θέλαμε να μοιραστούμε ιδέες, προτάσεις και προβληματισμούς μαζί σας και θέλαμε να κάνουμε γνωστούς στο σύνολο, και τους δικούς σας προβληματισμούς, σε ένα χωνευτήρι ιδεών και βιωμάτων. Θέλαμε να βοηθήσουμε την κοινότητα μας να πάει ένα βήμα πιο μακριά, να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή στο εξωτερικό την τεράστια ανάπτυξη των αθλημάτων αντοχής και περιπέτειας στην χώρα μας, αλλά και να γνωρίσουμε στους Έλληνες αθλητές μεγάλους αγώνες του εξωτερικού, κάτι που μπήκε με επιτυχία αργότερα στον σχεδιασμό μας.

Όπως καθετί φιλόδοξο μπήκαμε αμέσως σε βαθιά νερά με ένα project που δεν είχε ξαναγίνει παγκόσμια παρά μόνο από το Αμερικανικό irunfar, την ζωντανή κάλυψη αγώνων ξεκινώντας με το Σπάρταθλο, και συνεχίζοντας με άλλους μεγάλους αγώνες, όπως π.χ. το ROUT. Πόσες μνήμες μας φέρνουν αυτές οι καλύψεις, πόσες συναρπαστικές και ιστορικές στιγμές, πόσες συγκινήσεις και χαρές αλλά και πόσους φίλους, συναθλητές και πολύτιμους συνεργάτες (Αχ βρε Χρήστο .. έφυγες νωρίς αλλά δεν σε ξεχνάμε ποτέ…).

Βασικό κεφάλαιο του site ήταν και συνεχίζει να είναι φυσικά οι συνεντεύξεις με σπουδαίους αθλητές και ανθρώπους της περιπέτειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρώτη μεγάλη συνέντευξη,  το 2012, ήταν με την θρυλική Lizzy Hawker, πριν και μετά την τρομερή της εμφάνιση στο Σπάρταθλο και ακολούθησαν δεκάδες αντίστοιχες με σπουδαίες προσωπικότητες κάθε πτυχής του ορεινού τρεξίματος και του outdoor.

Ανατρέχοντας στην πρώτη ετήσια έρευνα για το ορεινό τρέξιμο που δημοσιεύσαμε το 2013 και αφορούσε το 2012, βλέπουμε 72 αγώνες ορεινού τρεξίματος και 3.796 αθλητές. Πριν την πανδημία που δημοσιεύσαμε την τελευταία μας έκθεση βλέπουμε σχεδόν 234 αγώνες και 14.566 αθλητές, στοιχείο της απίστευτα μεγάλης αύξησης του ορεινού τρεξίματος στην χώρα μας μέσα στην δεκαετία. Το πόσο επηρέασε η πανδημία και η νέα κρίση – ενεργειακή αυτή τη φορά – που περνάμε, θα το δούμε στην έκθεση για το 2022, που θεωρητικά είναι η πρώτη “κανονική” χρονιά μετά την covid-19. Η πορεία του ορεινού τρεξίματος όμως αποτυπώθηκε αυτή τη δεκαετία με τον καλύτερο τρόπο και από το εργαλείο / βάση δεδομένων των αποτελεσμάτων των Ελλήνων αθλητών από την συμμετοχή τους σε αγώνες. Το πολύτιμο αυτό εργαλείο το οποίο αγαπήθηκε πολύ από την κοινότητα και έγινε standard για το άθλημα, εμπλουτίστηκε μέσα στη δεκαετία, άλλαξε μορφή για να είναι πιο λειτουργικό και φυσικά διευρύνθηκε με την προσθήκη πλήθους αγώνων από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι η τεράστια αύξηση αγώνων και αθλητών αλλά και η μη κοινή μορφή έκδοσης αποτελεσμάτων από τις διοργανώσεις, μας έκανε τελευταία πιο αργούς στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων (ούτε τις "πόρτες" δεν θα πιάναμε σε αγώνες...), αλλά είναι κάτι που δουλεύουμε για να το ξεπεράσουμε και να το βελτιώσουμε.

Μια άλλη βασική παράμετρος του Advendure ήταν και είναι η αλληλεπίδραση με την κοινότητα του ορεινού τρεξίματος και της περιπέτειας. Μέσα στη δεκαετία υποστηρίχτηκε με διάφορες μεθόδους, όπως η αρθρογραφία από συναθλητές στο site, η ψηφοφορία για τους καλύτερους της χρονιάς κάθε Δεκέμβρη, μέχρι και διαγωνισμό αρθρογραφίας πραγματοποιήσαμε. Δημοσιεύσαμε και διαβάσαμε βιωματικές περιγραφές αγώνων, διασχίσεων, συγκινητικών αναβάσεων και εμπειριών, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε αναγνωσιμότητα και ενδιαφέρον. Θεωρούμε πολύ βασική αυτή την αλληλεπίδραση και ελπίζουμε να γίνεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στα χρόνια που έρχονται.

Προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση στα θέματα προπονητικής και φυσιολογίας τόσο σε πρακτικό, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, με πληθώρα σχετικών άρθρων και βίντεο. Σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε μέσα σε αυτά τα χρόνια μια “βιβλιοθήκη” γνώσης που θα μπορεί κάθε αθλητής να χρησιμοποιήσει σε προπονητικό επίπεδο. Είχαμε και έχουμε εξαιρετικούς και πολύ καταρτισμένους συνεργάτες συνοδοιπόρους σε αυτό το σκοπό, όπως ο Νίκος Καλοφύρης, ο Ιωάννης Δαγκόγλου και ο Ιωάννης Τζανετάκης πιο πρόσφατα και νομίζουμε ότι κάτι καταφέραμε.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και οι Έλληνες αθλητές άρχισαν να “βγαίνουν” για αγώνες στο εξωτερικό, προσπαθήσαμε σε συνεργασία με κάποιες μεγάλες διοργανώσεις που λάμβαναν χώρα σε πανέμορφα μέρη, να δημιουργήσουμε πακέτα “αθλητικού τουρισμού” . Καππαδοκία με το Cappadocia Ultra Trail, Αυστρία με το Mozart100, Τοσκάνη με το Ultra Trail Chianti ήταν πετυχημένα παραδείγματα και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλα στο μέλλον.

Εκτός των αθλητικών πακέτων, επιχειρήσαμε να πετύχουμε επαφές με αντίστοιχα site και με σπουδαίες διοργανώσεις στο Εξωτερικό, μια διεργασία που εξελίχθηκε πολύ καλά μέσα στη δεκαετία. Ενισχύουμε σημαντικά το Αγγλικό τμήμα του site, με αρθρογραφία, παρουσίαση αγώνων και συνεντεύξεις διοργανωτών, ώστε να πετύχουμε μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ορεινού τρεξίματος στην χώρα μας και να αποκτήσουμε τους δεσμούς και τις επαφές που θα μας βοηθήσουν σαν κοινότητα να ανοίξουμε τα φτερά μας και προς το εξωτερικό, αλλά και στο να έχουμε όλο και περισσότερους ξένους αθλητές σε Ελληνικούς αγώνες.

Μια άλλη πτυχή της κάλυψης αγώνων ήταν τα προ-αγωνιστικά και μετά-αγωνιστικά άρθρα παρουσίασης κάθε αγώνα με ταυτόχρονη συνέντευξη των διοργανωτών τους, ώστε να εμβαθύνουμε τόσο στις λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν την αθλητική κοινότητα που σκέφτεται να τρέξει στον αγώνα, όσο και στις εντυπώσεις όλων και ιδιαίτερα του τεχνικού διευθυντή  μετά την ολοκλήρωση του. Ξεκινήσαμε από Ελλάδα και συνεχίσαμε και στο εξωτερικό και θα συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον. Άλλωστε γνώση που δεν μοιράζεται δεν υφίσταται.

Ο εξοπλισμός για το ορεινό τρέξιμο και τις outdoor δραστηριότητες είναι βασικότατο κομμάτι για αυτόν που θα ασχοληθεί ενεργά με αυτά. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι εξαντλητικές δοκιμές και οι αναλυτικές παρουσιάσεις εξοπλισμού αποτέλεσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό στοιχείο του Advendure. Ανατρέχοντας λίγο στο μενού των άρθρων εξοπλισμού, εκπλαγήκαμε και εμείς οι ίδιοι με όλα αυτά που έχουμε δοκιμάσει μέσα στη δεκαετία .. παπούτσια, ρούχα κάθε είδους, σακίδια, ρολόγια, κάλτσες, μπατόν, φακούς, προιόντα αθλητικής διατροφής, ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες, σφυρίχτρες, power bank, σκηνές, μέχρι και smartphone για σκληρή χρήση και πολλά άλλα! Επίσης, αρθρογραφία για την κατάλληλη επιλογή και χρήση εξοπλισμού από εμάς και συνεργάτες μας, ώστε να βοηθηθεί ο άπειρος και να θυμηθεί ο έμπειρος! Είναι ένα κομμάτι του site που θα συνεχίσει να είναι από τα πιο ενεργά στο μέλλον.

Η περιπέτεια είχε και αυτή την τιμητική της τη δεκαετία που πέρασε, όπως και τα ιστορικά άρθρα. Επικές ιστορίες όπως αυτή του Sackleton, απίστευτες ορειβατικές προσπάθειες και εξερευνήσεις σε πόλους και ανταριασμένες θάλασσες του πλανήτη, σπουδαία FKT αλλά και ιστορίες / παρουσιάσεις θρυλικών αγώνων και αθλητών έγιναν άρθρα στο Advendure. Είναι ένας τομέας που θέλουμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο μέλλον, γιατί η περιπέτεια και η εξερεύνηση είναι στη φύση του ανθρώπου και ανοίγει δρόμους, όπως και η γνώση της ιστορίας.

Η ανακάλυψη και παρουσίαση μονοπατιών, τοποθεσιών και ο αθλητικός τουρισμός γενικότερα ανήκει και αυτός στην θεματολογία του Advendure. Περπατήσαμε μονοπάτια, δοκιμάσαμε γεύσεις και γνωρίσαμε ανθρώπους, δημιουργώντας και μια καινούργια στήλη με την βοήθεια και της Ελένης Αλεξίου, τις “Αποδράσεις”, ώστε να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε μέρη της χώρας μας που νομίζουμε είναι γνήσια, εναλλακτικά και αξίζει να τα επισκεφτείτε. Θα το συνεχίσουμε μιας και η χώρα μας έχει πολλούς θησαυρούς, κρυμμένους και πιο φανερούς.

Αν αναρωτηθείτε βέβαια ποια μπορεί να είναι τα πιο πετυχημένα άρθρα στη δεκαετία, θα σας λέγαμε να μας διαβάζετε ΚΑΙ κάθε πρωταπριλιά … γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερο και θα συνεχίσει έτσι …

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία πολλά κάναμε, κάποια άλλα δεν καταφέραμε να τα υλοποιήσουμε ή έσβησαν με τον καιρό και πολλά θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Η μεγάλη υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια ΟΛΩΝ των συνεργατών και χορηγών μας βοήθησε πολύ την προσπάθεια μας και μας έδωσε ενθουσιασμό και πίστη στο όραμα μας για το ορεινό τρέξιμο και το outdoor. Πάνω απ’ όλα όμως βάζουμε τη δική σας απίστευτα ζεστή και ενθουσιώδη ανταπόκριση στα σχέδια μας. Ήταν και είναι συγκινητική και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε ένα Φθινόπωρο πριν δέκα ολόκληρα χρόνια. Δέκα χρόνια μεγαλώσαμε όλοι μαζί με το άθλημα μας και νιώθουμε να ζυμωθήκαμε μαζί σε κάτι πανέμορφο που είναι μια διέξοδος από τα προβλήματα και τις καταστάσεις που ζούμε εδώ και μια δεκαετία σαν ανθρωπότητα. Σας ευχαριστούμε πολύ και υποσχόμαστε να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι και να συνεισφέρουμε περισσότερο στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος και της περιπέτειας στη χώρα μας.

 

Δημήτρης Τρουπής – Τάκης Τσογκαράκης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ