Το Ορεινό Τρέξιμο στην Εποχή των Social Media!

Από 20 Μάι 2013

Το ορεινό τρέξιμο αλλά και οι υπεραποστάσεις αποτελούν ουσιαστικά terra incognita για τα κλασσικού τύπου μέσα επικοινωνίας, και σίγουρα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό κλάσμα όσο αφορά τον χρόνο που τους διατίθεται σε σχέση με τα ομαδικά αθλήματα σαν το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Παρόλα αυτά, η τρομερή – και μη οργανωμένη ή κεντρικά κοντρολαρισμένη – δύναμη που έχει το διαδίκτυο (Internet), δίνει μια νέου τύπου δυναμική, με μια θα λέγαμε απρόσμενη καμπάνια marketing χωρίς προηγούμενο στην ιστορία και χωρίς κάποια εταιρία ή οργανισμό να κρύβεται από πίσω. Η χρήση των social media δίνει μια άνευ προηγουμένου ώθηση στο άθλημα, που αλλιώς θα συνέχιζε να βρίσκεται στο περιθώριο των δημοφιλών ομαδικών αθλημάτων ή και του στίβου ακόμη.

Ποια χαρακτηριστικά έχει όμως αυτό το δέσιμο του ορεινού τρεξίματος και των υπεραποστάσεων με τα social media; Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πραγματικά να δείχνουν καινοτόμα και να βοηθούν την εξέλιξη του αθλήματος; Υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία σε αυτή την ραγδαία προώθηση του αθλήματος μέσω του βομβαρδισμού πληροφορίας και την ταχύτητα εναλλαγής του διαδικτύου;

 

Ένα πρώτο σημείο που αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο είναι ότι για πρώτη φορά κλείνει το κενό επικοινωνίας που υπήρχε μεταξύ των elite και των υπόλοιπων αθλητών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην χώρα μας, βλέπουμε πλέον πολύ συχνά διάσημους elite αθλητές να γράφουν, να αναλύουν, να δημοσιεύουν reports από τους αγώνες τους και προγράμματα προπονήσεων, και να συζητάνε με πολλούς απλούς “μαχητές του Σαββατοκύριακου”. Χιλιάδες τους ακολουθούν στο Twitter, ή είναι φίλοι τους με την έννοια που το Facebook, το Dailymile και άλλα αντίστοιχα media το ορίζουν. Η τεχνολογία των social media τους έδωσε την δυνατότητα να έρθουν κοντά στον κόσμο που ουσιαστικά στηρίζει το άθλημα με την συμμετοχή του στους αγώνες, να πουν την άποψή τους και – εδώ είναι το εκπληκτικό -  να κάνουν μια τεράστια καμπάνια που δεν χρειάζεται ούτε μεγάλα γραφεία PR ούτε τεράστιους προϋπολογισμούς. Στις μέρες μας η οικονομία χρήματος είναι έτσι και αλλιώς σημαντικότατη.  Διάβασα
πρόσφατα ένα άρθρο του Παντελή Καψή, που εύστοχα τόνιζε ότι πολλές φορές η απήχηση κάποιου διάσημου ατόμου δεν αντανακλά την προσωπικότητα του και χτίζεται από τις εταιρίες δημοσίων σχέσεων. Στην περίπτωση μας όμως ο διάσημος αθλητής αρχίζει πλέον να εκτίθεται, να συζητά, να αναλύει, οπότε είναι πιο δύσκολο να είναι “πλαστή” η εικόνα του και αυτό είναι σημαντική εξελιξη για τον χώρο μας. Αν έρθουμε και στην άλλη πλευρά, στον κόσμο που τρέχει απλά στους αγώνες, του αρέσει αυτή η αμεσότητα με τέτοιου επιπέδου αθλητές, να μαθαίνουν χαρακτηριστικά των προπονήσεων τους, ή τις σκέψεις τους για έναν αγώνα. Αυτό δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια και σίγουρα δεν υπάρχει ούτε τώρα στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τον τύπο (κλασσικό ή ηλεκτρονικό).

 


Αν απομακρυνθούμε από τον κόσμο των elite και των επαγγελματιών θα παρατηρήσουμε ένα ακόμη σημείο που μόνο με τα social media θα μπορούσε να υπάρξει. Την καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών, προπονήσεων, στιγμών θριάμβου ή πόνου, μεταξύ χιλιάδων αθλητών που μοιράζονται τις σκέψεις τους σε έναν ιστό. Αυτό δίνει μεγάλη ώθηση και συνοχή στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος, και σίγουρα αποτελεί μια πηγή έμπνευσης και παρακίνησης. Υπάρχουν σοβαρές και εκτεταμένες μελέτες στις Πολιτικές Επιστήμες που δείχνουν ότι τα social media επηρεάζουν την συμπεριφορά του ανθρώπου. Στην περίπτωση του τρεξίματος αυτό δρα θετικά, μιας και ο φίλος/η που ετοιμάζεται για έναν αγώνα στην άλλη άκρη του πλανήτη, ή ποστάρει μια ωραία προπόνηση,  θα σε επηρεάσει να βγεις έξω και να τρέξεις. Αθλητές ή αθλούμενοι δηλαδή που δεν έχουν γνωριστεί ποτέ, παρά μόνο μέσω φιλίας στα social media, ενθαρρύνουν και παρακινούν ο ένας τον άλλο, γεγονός που μόνο με την τεχνολογία του διαδικτύου είναι εφικτό.

 

Εδώ κρύβεται βέβαια και μια παγίδα. Αν δεν γίνει σωστή διαχείριση του όγκου και της σημασίας της πληροφορίας, υπάρχει ο κίνδυνος να “καεί” κάποιος. Δεν είναι όλα τα προγράμματα, όλες οι προπονήσεις και φυσικά όλοι οι αγώνες και οι μοναχικές προσπάθειες για όλους. Ούτε όλη η πληροφορία αληθής και ακριβής, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για πολλούς αθλητές και ιδιαίτερα νέους οι οποίοι μπορεί να παρασυρθούν πάνω στον ενθουσιασμό τους.

 

Για σκεφτείτε τι δυνατότητες είχε πριν λίγα χρόνια ένας διοργανωτής, στο να ενημερώσει τους αθλητές για επείγουσες αλλαγές στο πρόγραμμα, την διαδρομή ή οτιδήποτε άλλο αφορά τον αγώνα του. Πλέον, όχι μόνο μπορεί να γίνει διάχυση της σημαντικής πληροφορίας σε δευτερόλεπτα και να ενημερωθούν σχεδόν όλοι (λέω σχεδόν μιας και υπάρχουν ακόμη αθλητές εκτός των social media – ναι μην σας φαίνεται περίεργο), αλλά βλέπουμε και περιπτώσεις όπου μέσω του Facebook ο κάθε αθλητής κυριολεκτικά συμμετέχει νοερά και για μεγάλο διάστημα σε ολόκληρο το “χτίσιμο” του αγώνα, με συνέπεια το να γίνεται μέρος του σε βαθμό που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

 

Όσο για την μέρα του αγώνα, η χρήση των Tweets, είναι κάτι μοναδικό για την ζωντανή κάλυψη και την άμεση μετάδοση εικόνας και πληροφορίας από το πεδίο. Η κάλυψη της εξέλιξης της κούρσας ποτέ δεν ήταν πιο δυναμική και μάλιστα ξεπερνάει και το να είναι κάποιος παρόν στον χώρο τερματισμού ή σε κάποιον σταθμό ανεφοδιασμού και να προσπαθεί να μάθει την εξέλιξη με το τηλέφωνο του. Η δυνατότητα για άμεση αποστολή κειμένου και φωτογραφιών, σε δευτερόλεπτα από το πέρασμα κάποιου αθλητή, και η άμεση δημοσίευση τους σε διαδικτυακές ιστοσελίδες τρεξίματος, δίνει μια ανεπανάληπτη δυναμική και αμεσότητα. Το διαπιστώνουμε καθημερινά από τις κορυφαίες μεταδόσεις του irunfar από αγώνες σε όλο τον πλανήτη, αλλά το διαπιστώσαμε και ως Advendure από την κάλυψη του Σπαρτάθλου και του ROUT και φυσικά θα συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε και στις μελλοντικές μας διαδικτυακές μεταδόσεις.

 

Η σωστή χρήση είναι αυτή που μετράει στο καθετί. Το κόψιμο του “θορύβου” και η επιλογή των χρήσιμων κομματιών πληροφορίας βοηθάει την ανάπτυξη του αθλήματος, προωθεί το δέσιμο της κοινότητας και την έμπνευση, και μας οδηγεί στο να βελτιωθούμε, αρχικά ως άνθρωποι και μετά ως αθλητές. Αγνοώντας αυτά που δεν μας πάνε μπροστά σαν κοινότητα και φιλτράροντας ώστε να επεξεργαστούμε μόνο την χρήσιμη πληροφορία, έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο για το άθλημα μας, και μια ευκαιρία ανάπτυξης που ποτέ δεν υπήρξε στο παρελθόν για το τρέξιμο.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ