Σπάρταθλον 2012, "Mια στιγμή στο χρόνο"

Από 01 Οκτ 2012

Όταν η ομάδα του Advendure.net αποφάσισε να καλύψει ζωντανά την φετινή – επετειακή – διοργάνωση αυτού του ιστορικού και αφάνταστα σκληρού αγώνα, είχα ήδη την διαίσθηση ότι θα ζήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία. Τόσο εμείς ως ομάδα που το μετέδιδε ζωντανά, όσο και όλοι εσείς που το παρακολουθήσατε on-line από το site ως θεατές μιας προσπάθειας που σωστά χαρακτηρίζεται ως μοναδική στον χώρο της υπεραντοχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμμετοχή της Lizzy Hawker προσέδιδε άλλωστε μια ξεχωριστή αίγλη, αλλά και μια αυξημένη πιθανότητα να δούμε κάτι ξεχωριστό.

 Σήμερα, λίγες μόνο μέρες μετά το γεγονός,  μπορώ να πω με σιγουριά ότι ζήσαμε μια στιγμή που μόνο το απίστευτο ρεκόρ του Γιάννη Κούρου το 1984 - που κάλυψε την διαδρομή σε 20 ώρες και 25 λεπτά - την ξεπερνά. Η τρίτη θέση γενικής της μεγάλης Hawker με την συντριβή του ρεκόρ γυναικών, σε μια χρονιά με απίστευτα αντίξοες καιρικές συνθήκες αποπνικτικής ζέστης και υγρασίας όπου όλοι οι χρόνοι ήταν πολύ πιο αργοί από τους συνήθεις - και μάλιστα ερχόμενη από αλλεπάλληλες και κοντινές χρονικά νίκες σε άλλους αγώνες υπεραποστάσεων σε βουνό - είναι γνώρισμα μιας ξεχωριστής αθλητικής στόφας, μιας κορυφαίας διαχρονικά αθλήτριας που μας χάρισε μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η ομάδα μας ήταν αποφασισμένη, οι νέες τεχνολογίες μας προσέδιδαν όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μεταδώσουμε την μάχη ζωντανά και αφηγηματικά όπως ταιριάζει σε τέτοιου επιπέδου αγώνες, η προσδοκία για το εγχείρημα ήταν παραπάνω από εμφανής. Πώς όμως θα κινούμασταν στο πεδίο; Τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής καθώς και η διασπορά των αθλητών κατά μήκος της χρειάζονταν κάποιο ειδικό πλάνο. Μια συμβατική μετάδοση δεν θα μας κάλυπτε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να μην μένουμε στατικοί σε κάποια σημεία ελέγχου αναμένοντας τους αθλητές να περάσουν. Είχαμε την διαίσθηση ότι μόνο αν ακολουθούσαμε από κοντά και συνεχώς τους πρωτοπόρους θα μεταδίδαμε σωστά την ένταση, την ψυχολογία, τις αλλεπάλληλες διακυμάνσεις, τον πόνο και την αγωνία του ρολογιού και της υπερπροσπάθειας του σώματος και του πνεύματος τους. H τύχη ήταν με το μέρος μας αφού για πρώτη φορά οι διαφορές των προπορευόμενων αθλητών ήταν τόσο μικρές ώστε να μας δώσουν την δυνατότητα της συνεχούς μετακίνησης μαζί τους. Μόνο έτσι καλύπτεται ένα γεγονός τέτοιας πολυπλοκότητας και χρονικής διάρκειας. Γιατί αυτό που πραγματικά θέλαμε να μεταδώσουμε δεν ήταν η μάχη μεταξύ των συγκεκριμένων αθλητών, αλλά η πραγματική ψυχολογική και σωματική δοκιμασία του Σπαρταθλητή μέσα απο τον συναγωνισμό του με τους άλλους αθλητές αλλά και την μάχη με τον εαυτό του να υπερνικήσει τις δυσκολίες της διαδρομής.

Το Σπάρταθλον δίκαια θεωρείται από τους κορυφαίους αγώνες υπεραπόστασης παγκοσμίως. Είναι πολύ σκληρός αγώνας, απίστευτα μεγάλος σε μήκος και αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές γίνεται πραγματική ταφόπλακα ονείρων. Απαιτεί σεβασμό από τον αθλητή και οποιαδήποτε προσπάθεια εγωισμού συντρίβεται τις περισσότερες φορές, αφήνοντας μόνο πόνο στον “ασεβή”. Διαπιστώσαμε ότι το συνεχές κυνήγι του ρολογιού – τουλάχιστον μέχρι τον Ισθμό – προτρέπει σε λάθος επιλογές που στοιχίζουν. Οι υπομονετικοί θριάμβευσαν - όπως ο Γερμανός Thomas Stu – που κέρδισε μετά από έναν μεγάλο αγώνα τακτικής και υπομονής. Στο Σπάρταθλον κάθε λεπτομέρεια – όσο μικρή και ασήμαντη και να φαίνεται – μετράει πολύ και κρίνει τον αγώνα. Κάθε μικρό λάθος μεγεθύνεται. Κάθε απόφαση είναι κρίσιμη. Αρνητική ψυχολογία δεν χωράει εδώ.

H εξέλιξη του αγώνα μας έφερε τελικά να ακολουθούμε στο δεύτερο μισό του τέσσερεις αθλητές, που είχαν αποσπαστεί σημαντικά από τους υπόλοιπους. Τον Γερμανό Thoms Stu, τον Ιάπωνα Tetsuo Kiso, την Lizzy Hawker και τον διαχρονικό και πολύ αγαπημένο στην Σπάρτη Αυστριακό γιατρό Markus Thalmann, πολυνίκη του Σπαρτάθλου στο παρελθόν. Η μάχη μεταξύ τους συγκλονιστική. Ιδιαίτερα αυτό που ζήσαμε μεταξύ της Hawker και του Thalman στα τελευταία 30 χιλιόμετρα. Σε κάθε σταθμό, και αφού κατάλαβαν το πόσο κοντά είμαστε στην μάχη τους, ρωτούσαν συνεχώς πληροφορίες για τις αποστάσεις. Παιχνίδια τακτικής και στρατηγικές αγώνα ξεδιπλώνονταν συνεχώς μπροστά μας. Ξεχωριστή στιγμή η ερώτηση που μας έκανε ο Graham (υποστήριξη της Hawker) στον τελευταίο σταθμό πριν τις ανηφόρες του Παρθενίου όρους σχετικά με το αν έπρεπε να της ανακοινώσει ή όχι ότι πάει για ρεκόρ γυναικών αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό (όπως τον είχαμε πριν λίγο ενημερώσει) . Η μικρή σύσκεψη και η απόφαση του να της το πει τελικά είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την συντριβή του ρεκόρ αλλά και την προσπέραση του Thalman λίγο αργότερα. Μια κουβέντα πολλές φορές αρκεί όταν η φλόγα καίει. Η ίδια φλόγα μπορεί να σε κάψει βέβαια, αλλά όχι μια αθλήτρια με την πείρα της Hawker.

Η εμπειρία του να παρακολουθείς από κοντά την μάχη κορυφαίων αθλητών στο Σπάρταθλο είναι ανεπανάληπτη και για άλλον ένα λόγο. Κατανοείς την κουλτούρα που έχουν αυτοί οι αθλητές. Την βαθιά πνευματικότητα τους. Τον φοβερό έλεγχο συναισθημάτων και ψυχολογίας. Τον σεβασμό στην ιστορικότητα αλλά και την δυσκολία του αγώνα. Ας είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, και ας έχουν τελείως διαφορετική αγωνιστική νοοτροπία. Η μεγάλη υπομονή και επιμονή του Stu, το χαμόγελο και η αξεπέραστη διάθεση του Ιάπωνα Tetsuo, η φοβερή προσήλωση (focus) της Hawker στον στόχο και η ώριμη και γεμάτη καλοσύνη μορφή του Thalmann –ήρεμη δύναμη θα τον χαρακτήριζα – φανέρωναν εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά είχαν ως κοινό παρανομαστή το μεγαλείο της ψυχής που απαιτεί ο ιστορικός αγώνας και την μεγάλη αθλητική αξία τους.Μια στιγμή στον χρόνο είναι ο τερματισμός στο άγαλμα του Λεωνίδα. Η έκφραση που αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των αθλητών αυτήν την φευγαλέα  - αλλά αιώνια στις ψυχές τους – στιγμή ήταν και θα είναι πάντα  ο λόγος που αυτοί οι υπεραθλητές ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο και πάλεψαν σε κάτι τόσο απάνθρωπο και ξεχωριστό.

Μετά τον τερματισμό των πρώτων αθλητών κινηθήκαμε αντίστροφα στο πεδίο ώστε να καλύψουμε και να εμψυχώσουμε τους αθλητές που πάλευαν με την ανελέητη ζέστη της δεύτερης μέρας του αγώνα. Εδώ αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο η δύναμη που έχει το ανθρώπινο πνεύμα. Ο μεγάλος Γιάννης Κούρος είχε δηλώσει ότι αθλητής υπεραποστάσεων είναι μόνο αυτός που όταν το σώμα τον εγκαταλείψει συνεχίζει υπερβατικά με την ψυχή και την καρδιά. Πολλά τα παραδείγματα από το φετινό Σπάρταθλο που τον επαληθεύουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχαμε σταθεί σε έναν σταθμό 35 χιλιόμετρα πριν την Σπάρτη. Από τον προηγούμενο σταθμό είχαν περάσει έγκυρα 74 αθλητές και η ζέστη του μεσημεριού τους προσέθετε βάρος και κακουχία. Συζητάγαμε με ανθρώπους της διοργάνωσης – βλέποντας την κατάσταση κάποιων αθλητών όταν έμπαιναν στον σταθμό, τις καιρικές συνθήκες και τον εναπομείναντα χρόνο– ότι δεν είναι πιθανό να τερματίσουν πάνω από 60-62 αθλητές. Και όμως, τερμάτισαν σχεδόν όλοι όσοι πέρασαν από εκεί. Σε ότι κατάσταση και να βρίσκονταν σε εκείνο τον σταθμό. Παρά το ότι ανέβαιναν έναν Γολγοθά. Θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης και μάθημα επιμονής. Δεν διδάσκεται, το αποκτάς με την εμπειρία και την ψυχή.

 

Mια στιγμή στο χρόνο ο τερματισμός - αιώνια όμως στις ψυχές του αθλητή που τερματίζει το Σπάρταθλο

 

Η κάλυψη του γεγονότος διαδικτυακά από το Advendure.net έγινε  με χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων - όπως π.χ. το Τwitter -  και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο αφού και άλλα μέσα εκτός Ελλάδας το χρησιμοποίησαν για την ενημέρωση του κοινού τους. Θεωρούμε ότι η ψυχρή παράθεση χρονικών περασμάτων από σταθμούς δεν ανταποκρίνεται στην ενημέρωση που πρέπει να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος για την εξέλιξη ενός μεγάλου αγώνα. Χρειάζεται περιγραφή της εξέλιξης της κατάστασης που διαμορφώνεται στο πεδίο. Σύγκριση διαφορών και στάθμιση της κατάστασης των πρωταγωνιστών σε πραγματικό χρόνο και καθώς προχωράει ο αγώνας, που μαζί με την άμεση παράθεση φωτογραφικού υλικού και ίσως βίντεο δίνει την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει. Έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε στο μέλλον, ώστε ο θεατής από το σπίτι του και τον υπολογιστή του να έχει την ευκαιρία να μπει στο πνεύμα και την ουσιαστική εξέλιξη της ροής του αγώνα.

Μια στιγμή στον χρόνο είναι ο τερματισμός στο άγαλμα του Λεωνίδα. Η έκφραση που αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των αθλητών αυτήν την φευγαλέα  - αλλά αιώνια στις ψυχές τους – στιγμή ήταν και θα είναι πάντα  ο λόγος που αυτοί οι υπεραθλητές ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο και πάλεψαν σε κάτι τόσο απάνθρωπο και ξεχωριστό. Αυτή η έκφραση και ο μακρύς δρόμος που ακολουθεί ο αθλητής μέχρι να την “κερδίσει” έπρεπε να μεταδοθεί και είναι ο λόγος που κάναμε μαζί σας αυτό το νοητό ταξίδι από την Ακρόπολη μέχρι την Λακωνική γη και το άγαλμα του Σπαρτιάτη βασιλιά.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η @courtdauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail: https://t.co/SeIqvFnBuf https://t.co/kXG99H3j4y
Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγ… https://t.co/pA02LKnLWr
@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!

Ο Λ. Παρασκευάς και ο Λ. Πρατίλας σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το Φθινοπωρινό και πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο αγώνων του Tihio Race 2020!

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!