SKY

Aristarchos Race To The Sky 2017: H ιστορία, η φιλοσοφία και το όραμα μας για τον ξεχωριστό αγώνα του Χελμού!

By 22 Αυγ 2017

Μόλις πέντε εβδομάδες μένουν για τη φετινή εκκίνηση του «Aristarchos Race To The Sky», οι οποίες πρόκειται να είναι γεμάτες από αφανείς οργανωτικές δραστηριότητες, καθώς οι αυγουστιάτικες διακοπές καλύπτουν με πέπλο χαλάρωσης τον οργασμό δραστηριοτήτων, που όμως δεν σταματά, αντιθέτως κορυφώνεται. Δε σταματά είτε γιατί εμφανίστηκαν νέα δεδομένα στη διαδρομή (Χ.Κ.Κ.), είτε γιατί κάποιος φορέας ζητά σοβαρότητα από τους διοργανωτές αγώνων βουνού (Π.Υ.), είτε ακόμα γιατί μια νέα ιδέα μας προτρέπει να δουλέψουμε για την εφαρμογή της.

 

Αλλά, τί εστί Αρίσταρχος…

Ας δούμε όμως ποιος είναι ο Aristarchos  που γνώρισαν οι πρώτοι συμμετέχοντες το Σεπτέμβρη του 2013 και τι θα γευθούν οι ίδιοι και οι νεότεροι φίλοι τους την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, καθώς μέσα από τις εγγραφές παρατηρούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

 

- Περισσότεροι από τους μισούς έχουν τρέξει τουλάχιστον μία ακόμα φορά τον αγώνα,

- Από όσες και όσους έτρεξαν πρώτα τη Lycoporta (μικρή διαδρομή), τη δεύτερη φορά επέλεξαν τον Aristarcho (μεγάλη διαδρομή),

- Σχεδόν η πλειοψηφία των νέων συμμετοχών κάθε χρονιάς προέρχεται από φίλους των ήδη τερματισάντων, συνεπώς ο αγώνας διαδίδεται κυρίως από το fun club που έχει δημιουργήσει,

- Αρκετά περισσότερες από τις μισές συμμετοχές – κάθε χρονιά – προέρχονται από περιοχές εκτός Αχαΐας, κάτι που επιβεβαιώνει τη «δια στόματος» διάδοση της διοργάνωσης.


 

Στην κατηγορία των 20-25 km λοιπόν, ο Aristarchos είναι ένας από τους λίγους στην Ευρώπη και τους ελάχιστους φυσικά στην Ελλάδα (ίσως ο μοναδικός, αλλά οι διοργανώσεις πληθαίνουν και χρειάζεται εξειδικευμένη αναζήτηση για να επιβεβαιωθεί) με εκκίνηση και τερματισμό στα 1.250m, χαρακτηριστικό που τον κατατάσσει στους δυσκολότερους αυτής.

 

Με μεγαλύτερη όμως βεβαιότητα – και πάντα στα 20-25 km - είναι ο μόνος στην Ελλάδα μέχρι σήμερα που ξεπερνά τα 2.300m υψόμετρο (2.340m, station C).

 

 

Με λόγο Θετικής Υψομετρικής/Απόσταση για τον Aristarcho 80,93 (+1.643/20,3) και για τη Lycoporta 89,78 (+835/9,3), οι δύο διαδρομές προϊδεάζουν για την εμπειρία και τις αντοχές που απαιτούν από τους αθλητές, παρά το γεγονός ότι τα χιλιόμετρα είναι σχετικά λίγα.

 

Παρότι δεν είναι μέλος του ISF, ωστόσο τα χαρακτηριστικά της διαδρομής Aristarchos την κατατάσσουν σαφέστατα στην κατηγορία sky, καθώς: η απόσταση είναι πάνω από 20km, ο νικητής δεν ξεπερνά τις 5h, η άσφαλτος είναι λιγότερο από 15% (μόλις 800m συνολικά), κινείται πάνω από τα 2.000m και αγγίζει την κορυφή, η κλίση ξεπερνά το 53% (με μέσο όρο 15,6%, επίσης πάνω από το όριο). Το δε τμήμα του αγώνα μεταξύ των station B και station C (ανάβαση Νεραϊδοράχης) θα μπορούσε να σταθεί επάξια στα δεδομένα ενός ξεχωριστού αγώνα Vertical Kilometer, αφού ο μέσος όρος κλίσης του ξεπερνά κατά πολύ το 25% και στο μεγαλύτερο διάστημα και το 33%, κερδίζοντας +780m σε μόλις 2,7km. Είναι μάλιστα στα προσεχή μας σχέδια…

 


Και γιατί αυτόν…

Όμως, πριν από πέντε χρόνια ακριβώς, όταν η ιδέα για έναν αγώνα στο Χελμό φώλιασε μέσα μας, όλα τα παραπάνω τεχνικά χαρακτηριστικά ήταν θολά και απόμακρα. Το ιστορικό Σούβαρδο, που ακατοίκητο όλο το χρόνο πρόσμενε τους παραθεριστές του κάθε Ιούνη, ο τεράστιος πλάτανος που έγερνε προστατευτικά πάνω στον Προφήτη Ηλία, το κρυστάλλινο νερό κάτω από τον πλάτανο, αυτά ήταν που μας κούρδισαν να στήσουμε έναν αγώνα λίγο διαφορετικό.

 

 

Έπειτα, τα Αλώνια μας μαγνήτισαν να βάλουμε το μονοπάτι νωρίς μέσα στα έλατα, να το φτάσουμε ψηλά στα ξέφωτα και να το κυλήσουμε ως τη βραχνιώτικη Λουκά. Ο Χελμός όμως μας είχε ήδη γνέψει κι ο Αρίσταρχος - αγέρωχος νονός - μας περίμενε. Θα διασχίζαμε τον Ξηρόκαμπο από τη μοναδική Λυκόπορτα ως τη Νεραϊδοράχη κι απ’ το Χιονοδρομικό πάλι πίσω. Κι ως την κορφή, πως; Η απαράμιλλη θέα της Νεραϊδοράχης προς κάθε κατεύθυνση δεν άφησε περιθώρια. Κι αν λέγαμε σε κάθε βήμα «βρε, λες να είναι δύσκολη η χάραξη αυτή;» πότε η Ζήρεια απ’ το σιρόκο, πότε ο Ερύμανθος απ’ το μαΐστρο, πότε το Παναχαϊκό απ’ το βορρά κι ο Παρνασσός παρέα, μας εμψύχωναν να φτάσουμε. Και φτάσαμε! Κι είπαμε «αυτός θα είναι ένας διαφορετικός αγώνας. Το βουνό θα είναι πάντα ο σκληρότερος αντίπαλος για όλους, το «μάτι» και η καρδιά θα είναι οι συναθλητές τους, ο πλάτανος του Αϊ-Λια θα είναι το μετάλλιο τους».

 

 

Γιατί κακά τα ψέματα, αν θέλεις να νικήσεις το χρονόμετρο, αν καίγεσαι για τη φωτογραφία στο βάθρο, αν ανυπομονείς για την κατάταξη της κατηγορίας σου… αυτά θα τα βρεις κι εδώ και αλλού. Όμως αν έλθεις μόνο για αυτά, θα χάσεις τα άλλα, τα καλύτερα. Οι εικόνες σου μέσα στα έλατα ή επάνω στο βράχο με φόντο γαλάζιο είναι πέρα από κάθε συναγωνισμό. Την επαφή σου με την κορυφή από το πρώτο κιόλας χιλιόμετρο του αγώνα, ίσως δεν την έχεις βιώσει ξανά, κι ίσως δεν πρόκειται. Χειροποίητο, φιλοτεχνημένο και μοναδικό έπαθλο για τους πρώτους κάθε αγώνα, εδώ έλαβες για πρώτη φορά και το καθιερώσαμε. Πρωτότυπο και χρήσιμο αναμνηστικό δώρο της διοργάνωσης, έχουν μόνο όσοι τον έτρεξαν.

 

Γιατί όσοι τον έβαλαν στο καλεντάρι τους, τον έβαλαν και στην καρδιά τους…


Φιλοσοφία μας…

Κάθε ιδέα βέβαια που υλοποιείται, αντανακλά το χαρακτήρα της στο αποτύπωμα. Και για εμάς το αποτύπωμα είναι κυρίως η σηματοδότηση των διαδρομών. Η ιδέα προήλθε από το βουνό, ενώ ο χαρακτήρας της  απαιτεί σεβασμό και παρέμβαση χρήσιμη, λειτουργική και ελάχιστη.

 

 

Δυστυχώς, όσο οι δραστηριότητες του ανθρώπου στην εξοχή αυξάνονται, τείνουμε να μεταφέρουμε τις αστικές μας συνήθειες σε αυτήν. Από τα πτυσσόμενα τραπεζοκαθίσματα φτάσαμε στη φορητή …οικοσκευή μας! Και στους αγώνες, φτάσαμε να σηματοδοτούμε τις διαδρομές σα να τρέχουμε σε ταρτάν σταδίου. Η φρενίτιδα «καθάρισμα διαδρομής» επιστράτευσε αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά και τόνους σπρέι μπογιάς. Νισάφι πια… Τις αισθήσεις του ο δρομέας γιατί τις έχει, αν όχι για να τις χρησιμοποιήσει στην εξοχή; Τι τον κάνει να διαφέρει από το δρομέα του στίβου τελικά; Στο βωμό των πολλών συμμετοχών, οι διοργανωτές χάσαμε τη μπάλα. Αλλά καιρός να τη μαζέψουμε. Οι ίδιοι.

 

Πιστοί λοιπόν στη φιλοσοφία του σεβασμού προς τη φύση που μας φιλοξενεί, εμείς στον Αρίσταρχο από την πρώτη χρονιά χρησιμοποιήσαμε όση κορδέλα έργου ήταν απαραίτητη και πορτοκαλί μπογιά στις πέτρες, χαμηλά και διακριτικά. Φέτος θα δοκιμάσουμε να σηματοδοτήσουμε κάποια τμήματα με ταμπελάκια αντί κορδέλας, ενώ έχουμε προτείνει στους φορείς τη μόνιμη σήμανση σε κάποια πεζοπορικά τμήματα. Η δε κορδέλα έργου θα είναι ακριβώς όση χρειάζεται και – όπως κάθε χρόνο – θα μαζευτεί τις επόμενες μέρες.

 

 

Στο σημείο αυτό μάλιστα, χρειάζεται να θυμηθούμε μερικούς βασικούς κανόνες δρομικής συμπεριφοράς και σήμανσης:

 

- Ο δρομέας είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τη διαδρομή/χάραξη του αγώνα, ενώ η σηματοδότηση υπάρχει για να τον βοηθά και για την ασφάλειά του

- Για τη σίγουρη και ασφαλή υπόδειξη διαδρομής (σήμανση) πρέπει στο οπτικό πεδίο του αθλητή να υπάρχουν πάντα δύο στοιχεία (ταμπέλα, κορδέλα, κλπ), αφού τα 2 σημεία δηλώνουν κατεύθυνση (ενώ τα 3, 4 ή 5(!) είναι απλώς υπερβολή)

- Αν για πάνω από 100 μέτρα σε αχάραχτο μονοπάτι (ή αναλόγως με τις οδηγίες του διοργανωτή σε δρόμο) ΔΕΝ βλέπει σημάδι ο δρομέας, οφείλει να γυρίσει 180ο πίσω μέχρι το τελευταίο σημάδι που είδε και να ψάξει ξανά.

 

Γιατί στα βασικά skills του δρομέα ορεινού τρεξίματος είναι και η παρατηρητικότητα.


Εν έτη 2017…

Το αγωνιστικό πρόγραμμα φέτος, έχει ως εξής:

 

Για όποιους επιλέξουν να μείνουν στα Καλάβρυτα ή τη γύρω περιοχή από το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, η παραλαβή των start-bags θα γίνεται από τις 20:00 ως τις 22:00 στην πλατεία του Σουβάρδου, ενώ αμέσως μετά θα πούμε οι εθελοντές τα δικά μας, με τσίπουρο και κρύο νερό.

 

Την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, bibs θα δίνει η Γραμματεία από τις 7:00 ως τις 8:30 αυστηρά, ενώ στις 9:00-9:15 θα δοθεί η τελευταία ενημέρωση στους αθλητές, για τον καιρό και για οτιδήποτε έκτακτο. Οι τεχνικές ενημερώσεις θα έχουν γίνει νωρίτερα.

 

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9:30 ακριβώς, ενώ οι απονομές θα ξεκινήσουν 30΄ μετά τον τερματισμό του (ή της) τελευταίου βραβευόμενου αθλητή.

 

Όπως κάθε χρόνο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα θα αναρτηθούν άμεσα από το χρονομέτρη, τα επίσημα όμως θα ανακοινωθούν στο www.aristarchoskyrace.com μετά από δύο εργάσιμες.

 

 

Τεχνική πλήρης ενημέρωση για τον αγώνα θα γίνει φέτος στην Πάτρα, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στον εξαιρετικό χώρο του iCON Fitness Patras Club, Αγ. Ανδρέου 137-139, και στην Αθήνα, στο κατάστημα Runner Store, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Κατά τις ενημερώσεις θα δεχθούμε τις τελευταίες εγγραφές για φέτος, αλλά και κλήρωση δωρεάν συμμετοχών.


aristarchoskyrace.com λοιπόν, γιατί το ταξίδι έχει ήδη ξεκινήσει…

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα παραμείνουν ανοικτές μέσω της παραπάνω σελίδας έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το παράβολο συμμετοχής περιλαμβάνει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, τροφοδοσία στους σταθμούς, ελαφρύ γεύμα στον πλάτανο του γραφικού Σουβάρδου, δώρο διοργανωτή, δώρα και προσφορές σε κλήρωση, φωτογράφιση και το μοναδικό μετάλλιο συμμετοχής του αγώνα!

 

e-mail: [email protected],

site/inbox: www.aristarchoskyrace.com,

messenger: nicolas.diamantes

 

Για την Οργανωτική Επιτροπή,

Διαμάντης Νίκος

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ