ADVENDURE - ARISTARCHOS SKYRACE 2016: Ένας ατόφιος αγώνας skyrace!
SKY

ARISTARCHOS SKYRACE 2016: Ένας ατόφιος αγώνας skyrace! Κύριο

Φτάνοντας στο καταπράσινο Σούβαρδο, απ’όπου ξεκινάει ο αγώνας Aristarchos Skyrace (20,3 χλμ, +1.638 μέτρα) καθώς και ο έτερος μικρότερος αγώνας Lycoporta (9.2 χλμ, +821 μέτρα), σύντομα καταλαβαίνεις ότι παρότι θα ανέβεις στην 2η ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμού (στον οποίο ως γνωστόν βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό), δεν θα συναντήσεις μόνο οργωμένες πίστες και γυμνές κόψεις, σήμα κατατεθέν των Skyrace, αλλά θα περάσεις από ένα απίστευτο δάσος έλατου το οποίο πραγματικά δεν περίμενες. Και παρότι βρέθηκα για 3η φορά στο μέρος αυτό για να τρέξω ή να παρακολουθήσω τον αγώνα, κάθε φορά με εντυπωσιάζει η φύση του.     

 

Με πρώτο σταθμό λοιπόν τη γραμματεία του αγώνα που ήταν μέσα… στην Εκκλησία του χωριού… παραλάβαμε την σακούλα που εκτός του νούμερου με το chip χρονομέτρησης από την chronosystems είχε μια πολύ όμορφη πετσέτα με το λογότυπο του αγώνα, το κουπόνι σίτισης για το μεταγωνιστικό γεύμα που προσφέρθηκε δωρεάν σε όλους τους δρομείς που έτρεξαν, καθώς και προϊόντα και εκπτωτικά κουπόνια των χορηγών του αγώνα.

 

Μετά από μία σύντομη αλλά κατατοπιστική τεχνική ενημέρωση από τους διοργανωτές, κατά την οποία τονίστηκε ιδιαίτερα το χρονικό όριο-“πόρτα” που είχαν οι δρομείς για να φτάσουν  μέχρι το ψηλότερο σημείο του αγώνα στην κορυφή της Νεραιδοράχης (υψόμετρο 2.315 μέτρα), η εκκίνηση δόθηκε στις 9:30 από την πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την εκκίνηση έδωσε η Πρωταθλήτρια Ελλάδας στον Μαραθώνιο Σοφία Ρήγα, που πρόσφατα εκπροσώπησε την χώρα μας και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας.

 

 

Αφού περάσει από ένα σύντομο ασφάλτινο κομμάτι, η διαδρομή έμπαινε σε ορειβατικό μονοπάτι δείχνοντας από νωρίς “τα δόντια” της, αφού μέσα σε 2.5 περίπου χιλιόμετρα ανέβηκε 600 μέτρα υψομετρικής, αλλά με την απαράμιλλη ομορφιά του δάσους να σε κάνει να ξεχνιέσαι λίγο. Εδώ αξίζει να τονισθεί η εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει στον καθαρισμό των μονοπατιών καθώς και στην σηματοδότηση του αγώνα που δεν άφηνε περιθώρια λάθους.

 

Μετά από σύντομη κατηφόρα και τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού η ανάβαση για την θέση “Λαγόπιασμα’, όπου και ο 2ος σταθμός του αγώνα ήταν κοπιαστική αλλά σύντομη. Ευτυχώς ήξερα τι περιμένει τους δρομείς στην συνέχεια για αυτό και αυτά μου φαινόντουσαν αστεία. Στο σημείο εκείνο η μικρή διαδρομή (Lycoporta race) χωριζόταν από την μεγάλη και μετά από μία πανέμορφη σύντομη κόψη και ένα ακόμα ανηφορικό μικρό κομμάτι άρχιζε να κατηφορίζει μέχρι το Σούβαρδο.

 

 

Στα του μεγάλου αγώνα λοιπόν, ένα δρομικό κομμάτι με κοφτερές πέτρες που θέλουν την προσοχή τους, μας έφερε γρήγορα στον 3ο σταθμό του αγώνα και στην βάση του κυρίως βουνού. Εδώ ο αθλητής χρειάζεται να εφοδιασθεί με την απαραίτητη ενέργεια αφού ακολουθούν περίπου 3 κοπιαστικά χιλιόμετρα σχεδόν κάθετης ανάβασης σε ασαφές πετρώδες μονοπάτι. Δεν είναι τυχαίο που ο μέσος δρομέας χρειάζεται σχεδόν μια ώρα για το κομμάτι αυτό. Ωστόσο παρά το ότι ο ήλιος βάραγε κατακούτελα όλους ανεξαιρέτως, το δροσερό αεράκι και το ανεβασμένο πλέον υψόμετρο δρόσιζε τους αθλητές και έκανε ευχάριστη την ανάβαση τους….ε καλά μην βαράτε, ας πούμε την έκανε λιγότερο δυσάρεστη!

 

 

Φτάνοντας στην κορυφή της Νεραιδόραχης (υψόμετρο 2.315 μέτρα) και ακουμπώντας το χαρακτηριστικό κολωνάκι (υψομετρικό σημείο της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού που συναντάται στις κορυφές), θαυμάσαμε το μεγαλείο. Στα αριστερά η Ζήρεια και στα δεξιά ο Ερύμανθος…και κάπου στο βάθος ίσα που φαινότανε η πυραμίδα του Ταύγετου, ενώ δυστυχώς τα βουνά του Μοριά πίσω μας ήταν καλυμμένα από σύννεφα.  Φυσικά σε πρώτο πλάνο, τι άλλο, ο Αρίσταρχος, το Αστεροσκοπείο Χελμού ή «Αστεροσκοπείο Αιμίλιος Χαρλαύτης» που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και επιλέχθηκε να τοποθετηθεί εκεί γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι συνήθως πάνω από τα σύννεφα.

 

 

Τα πολλά ανηφορικά βάσανα εδώ κάπου τελειώνουν, παρότι η διαδρομή βρίσκεται στην μέση της περίπου, και ξεκινάει η κατηφόρα. Τι είπατε;…ωραία που έχει κατηφόρα;…ακόμα και για τους “κατηφοράκηδες” αυτή η κατηφόρα δεν είναι εύκολη, μιας και όπως είπαμε εξαρχής: ο αγώνας είναι ένας πραγματικός Skyrace, αλλά διαφορετικός από τους άλλους… Η διαδρομή λοιπόν κατηφορίζει μέσα… από την πίστα (η γνωστή “Στύγα” για τους χιονοδρόμους), και κάπου στο μέσο της στρίβει αριστερά για να πλησιάσει προς το ορειβατικό καταφύγιο του Χελμού (πλέον δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένο), και αφού ισιώσει λίγο σε δρόμο ξαναπαίρνει την κατηφόρα μέχρι και την βάση του χιονοδρομικού όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός του αγώνα. 

 

Από εδώ, διασχίσαμε πάλι - αλλά από άλλη πλευρά - τον Ξηρόκαμπο και με κάποια σκαμπανεβάσματα φτάσαμε στο σημείο που διαχωρίστηκαν νωρίτερα οι δύο διαδρομές. Έτσι παίρνοντας το εν γένει κατηφορικό μονοπάτι, εκτός από ένα βασανιστικό ανηφορικό χιλιόμετρο, μέσα στα έλατα πάλι και περνώντας τον 1ο (πριν) και τελευταίο πλέον σταθμό του αγώνα έφτασα στο χωριό, όπου πλέον οι επισκέπτες είχαν αυξηθεί.

 

 

Τους νικητές και τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε εδώ, ενώ ειδική βράβευση έγινε και στην Σοφία Ρήγα για την παρουσία της στους ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας. Επίσης ή ίδια έκανε και τις απονομές στους τρεις πρώτους άνδρες και γυναίκες για την κάθε διαδρομή.  

 

  

 

Στα συν του αγώνα θα πρέπει να τονίσουμε την εξαιρετική δουλειά στον καθαρισμό και την σήμανση των μονοπατιών, τους πλήρεις σταθμούς τροφοδοσίας (τηρουμένων των αναλογιών και του μεγέθους του αγώνα πάντα), το ειδυλλιακό μέρος του Σούβαρδου (σημείο εκκίνησης και τερματισμού), καθώς και την φοβερή ατμοσφαιρική εμπειρία να τρέχεις στην κορυφογραμμή του Aristarchos Skyrace. Γιατί κακά τα ψέματα, πολλοί αγώνες ονομάζονται Skyrace, αλλά δεν έχουν πραγματικό χαρακτήρα Skyrace.

 

Επειδή όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, μεταφέρουμε  παρατηρήσεις που δεχθήκαμε από δρομείς για το υψηλό κόστος συμμετοχής και για ελλιπή σηματοδότηση. Προσωπικά, για το κόστος πιστεύω ότι είναι σχετικά υψηλό, ωστόσο οι διοργανωτές σίγουρα ξέρουν καλύτερα από μένα, αλλά για την σηματοδότηση πιστεύω ότι ήταν υποδειγματική, ίσως και υπερβολική. Εδώ πρέπει να τονίσουμε και την διαφορετική αντιμετώπιση που πρέπει να έχουμε στους αγώνες βουνού σε σχέση με τους αγώνες σε δρόμο, δηλαδή θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση προσέχοντας όχι μόνο να κινούμαστε μέσα στην διαδρομή αλλά και να αποφεύγουμε τους κινδύνους της (π.χ. κορμούς πεσμένους, κλαδιά, πέτρες κλπ.). Με άλλα λόγια, να μην τρέχουμε “με το κεφάλι κάτω”, ακόμα και αν αυτό μας στοιχίσει κάποια παραπάνω λεπτά στην επίδοση μας. Πιστέψτε θα είναι λιγότερα τα λεπτά αυτά από τον χρόνο που θα χρειαστείτε να επιστρέψετε στη σωστή διαδρομή αν χαθείτε ή για να περιθάλψετε έναν πιθανό μικροτραυματισμό.   

 

 

 

Τελειώνοντας, και αφού φύγαμε από το Σούβαρδο με τις καλύτερες εντυπώσεις, ευχόμαστε ο αγώνας αυτός να βρει τον δρόμο του και να καθιερωθεί στο ασφυκτικά γεμάτο πλέον καλεντάρι, γιατί πραγματικά το αξίζει. Επίσης, προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει οι ιθύνοντες του πρωταθλήματος Skyrunning στην Ελλάδα να τον προσθέσουν στους αγώνες του πρωταθλήματος, γιατί είπαμε, είναι ένας πραγματικός και διαφορετικός αγώνας Skyrace!  

 

Χρήστος Κατσιρόπουλος

Photo ©: Fototrexoume, Χρήστος Κατσιρόπουλος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες, αναλυτικό review του… https://t.co/7J7ZFvrTGy
@RunMessinia : 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας:… https://t.co/iJFtWaRykf
"Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι @TDG_trail ", το βιωματικό άρθρο της Dragana Cejovic από την συμμετοχή της στο φε… https://t.co/QIPpNbVUIV
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!

Το Run Messinia τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Το πρόγραμμα – Οι αθλητές – Οι διαδρομές!

O Φώτης Ζησιμόπουλος έγραψε ιστορία στο φετινό Σπάρταθλο!

To UTMB απαγορεύει όλα τα παυσίπονα από το 2022!

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matteuzzi, τεχνικός διευθυντής του CUT, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Tor des Geants 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων!