SKY

Ζήρεια Re-Loaded! Η Ασημίνα Συλαίου στο Advendure!

Από 23 Μάι 2013

Καθώς κατεβαίνεις την χαράδρα της Φλαμπουρίτσας κάτω από την σκιά των ελάτων και των μαυρόπευκων, και ακολουθώντας τον ποταμό Σύθα που πηγάζει κάπου ψηλότερα και ξεχύνεται προς τον Κορινθιακό κόλπο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σημείο πνιγμένο στο πράσινο, όπου το μονοπάτι σε καλεί να επιλέξεις την πορεία σου. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2009, περίπου ένα χρόνο πριν την πρώτη Αγωνιστική Διάσχιση Ζήρειας και στην διάρκεια μιας προπόνησης με την Ασημίνα στην πανέμορφη αυτή περιοχή, ότι είχαμε ακολουθήσει την ανάβαση από το σημείο αυτό μέχρι επάνω στο κιόσκι του χιονοδρομικού κέντρου. Το πανέμορφο αυτό μονοπάτι ανήκει πλέον στην νέα διαδρομή του αγώνα αλλά αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι το πάθος με το οποίο μου μίλαγε τότε για τον αγώνα που ήθελε να φτιάξει και την αγάπη της γι’ αυτόν τον τόπο, που είναι γεμάτος θρύλους και παραδόσεις αλλά και μια περιοχή με σπάνια φυσική χλωρίδα και πανίδα ξεχωριστής και μοναδικής ομορφιάς.

Το όνειρο της – όπως και του Αλέξη Μακρόπουλου που συμμετείχε μέχρι και πέρσι στην οργανωτική ομάδα - έγινε τελικά πραγματικότητα το αμέσως επόμενο καλοκαίρι (2010), με την πρώτη Αγωνιστική Διάσχιση Ζήρειας, η οποία είχε απόλυτη επιτυχία και “ταξίδεψε” 162 αθλητές στα 38 χιλιόμετρα και τα 2.850 μέτρα θετικής υψομετρικής μιας πολύ δύσκολης αλλά εξαιρετικά όμορφης διαδρομής.

 

Τις δυο επόμενες χρονιές υπήρξε η προσθήκη της ψηλής κορυφής της Ζήρειας στην διαδρομή, μια αλλαγή εξαιρετικής σημασίας η οποία πλέον έδινε κορυφαία χαρακτηριστικά Skyrunning στον αγώνα, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στο καλεντάρι των αγώνων SkyRace® της Διεθνούς Ομοσπονδίας Skyrunning (ISF). Ο αγώνας είχε επιπλέον το σπάνιο για Ελλάδα χαρακτηριστικό να διασχίζει αλπικό πεδίο δυο φορές, και στην αρχή και στο τέλος του.

 

Η τύχη βέβαια δεν χαμογέλασε στην διοργάνωση, αφού για δυο συνεχόμενες χρονιές μετά το 2010 ο αγώνας διακόπηκε περίπου στο μισό του λόγω πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών στις ψηλές κορυφές του βουνού. Φέτος, ο αγώνας άλλαξε ριζικά και κάνει μια επανεκκίνηση, τόσο σε επίπεδο διοργανωτών, όσο και διαδρομής η οποία “κατέβηκε” στα 30 χιλιόμετρα και στα 2.620 μέτρα θετικής υψομετρικής, αλλά διατηρώντας το δύσκολο προφίλ (ο δείκτης ανάβασης ανέβηκε στο 87 από το 75 της προηγούμενης μορφής του αγώνα) και τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια φυσικού τοπίου (ψηλή κορυφή, Φλαμπουρίτσα, χαράδρα Φαρμακίλας) τα οποία μάλιστα ενίσχυσε με την προσθήκη νέων μονοπατιών μέσα στο πράσινο, σαν αυτό που προανέφερα στην εισαγωγή. Το μονοπάτι αυτό ίσως να το θυμούνται όσοι αθλητές είχαν συμμετάσχει τον Σεπτέμβρη του 2010 στο Ziria Night Trail. Το μπουκέτο περιλαμβάνει και έναν μικρότερο εισαγωγικό αγώνα, αλλά και περιπατητική εξόρμηση για τους επισκέπτες καθώς και εκδηλώσεις για τα παιδιά.

 

Η εκκίνηση και ο τερματισμός παραμένουν φυσικά στην πλατεία της Γκούρας, μιας από τις πιο παραδοσιακές και όμορφες πλατείες χωριών της χώρας μας. Με την Ασημίνα βρεθήκαμε πριν λίγο καιρό για μια προπόνηση στην Ζήρεια και μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς για τον αγώνα που έρχεται αλλά και για άλλα ζητήματα τα οποία σας παρουσιάζουμε στο σημερινό άρθρο – συνέντευξη που βγάζει και μια είδηση, ότι κάτι μεγαλύτερο και συναρπαστικό υπάρχει στον σχεδιασμό για το μέλλον, τις λεπτομέρειες του οποίου θα φιλοξενήσουμε στο Advendure όταν έρθει η ώρα …

 

[Advendure]: Εκτός των δυο βασικών αγώνων (Skyrace, Scale), βλέπουμε ότι φέτος το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί σε μεγάλο βαθμό με κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ο περίπατος επισκεπτών και οι δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Μίλησε μας λίγο για το πώς έχετε σχεδιάσει αυτό το Σαββατοκύριακο για τους αθλητές, αλλά και τους συνοδούς και την ντόπια κοινωνία.

[Ασημίνα Συλαίου]: Από την πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ο αγώνας ήθελα να προσφέρω στην τοπική κοινωνία με κάποιο τρόπο και, βεβαίως, να συμμετέχει! Οι συνθήκες ωρίμασαν γι' αυτό Τα σκαλοπάτια στο τέλος της ανάβασης του νέου μονοπατιού!4 χρόνια μετά. Για τους αθλητές είναι συγκεκριμένα τα πράγματα καθώς έρχονται για έναν σκοπό, αρκετά επίπονο θα προσθέσω, και μέσα από τις δραστηριότητες οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ηρεμία τους, την ενημέρωσή τους αλλά και την ξεκούραση τους! Θα γίνει η τεχνική ενημέρωση του αγώνα αναλυτικότατα -και μάλιστα με τη βοήθεια της τεχνολογίας που προσφέρει η GARMIN- το Σάββατο το βράδυ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το γνωστό πια pasta party! Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, σχεδιάσαμε διάφορους περιπάτους το Σάββατο αλλά και την Κυριακή, για τους συνοδούς ώστε να μην νοιώσουν περιορισμένοι από το πρόγραμμα των αθλητών αλλά κυρίως, για να απολαύσουν το μαγευτικό τοπίο! Η τοπική κοινωνία είναι ευπρόσδεκτη σε όλες τις δραστηριότητες, καθώς ο αγώνας γίνεται ΑΠΟ αυτούς ΓΙΑ αυτούς! Είναι κάτι που το έχω πει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό αλλά πραγματικά αποτελεί σύνθημά μας, καθώς τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τη συμπαράστασή τους!

 

[Advendure]: Η σχεδίαση της φετινής μεγάλης διαδρομής έχει αλλάξει ριζικά. Το μήκος της πήγε στα 30 km και η θετική υψομετρική στα 2.620 μέτρα. Παρόλα αυτά, ο δείκτης ανάβασης – που χαρακτηρίζει κατά μεγάλο ποσοστό και την δυσκολία ενός αγώνα βουνού - εκτοξεύθηκε από το 75 στο 87. Ταυτόχρονα βγήκε εκτός ένα πολύ δύσκολο τεχνικό κομμάτι κατάβασης προς το καταφύγιο μετά την έξοδο από την χαράδρα της Φαρμακίλας. Δώσε μας την φιλοσοφία της σχεδίασης της νέας διαδρομής, που παρεμπιπτόντως περιλαμβάνει και μια καταπληκτική και επίπονη ανάβαση μέσα από την Φλαμπουρίτσα μέχρι το χιονοδρομικό.

[Ασημίνα Συλαίου]: Η σχεδίαση της νέας διαδρομής είχε ένα στόχο. Να αποφύγουμε να μετατραπούν κάποια κομμάτια σε επικίνδυνα και δύσκολα λόγω κακών καιρικών συνθηκών, που δεν μπορούν βεβαίως να ελεγχθούν. Φυσικά, όπως τόνισες κι εσύ, κάθε άλλο παρά πιο εύκολη την κάναμε αφού ανέβηκε και ο δείκτης ανάβασης. Κοντά σε αυτές τις αλλαγές προστέθηκε και η κορυφή της Ζήρειας στα 2.370 μέτρα και μάλιστα από τα πρώτα 8 χιλιόμετρα με συγκεκριμένο σκεπτικό πάλι! Να την "πατήσουν" όλοι οι αθλητές! Εξ' άλλου η φιλοσοφία του αγώνα είναι αυτή ακριβώς...sky is the limit!...και πίστεψε με όταν σου λέω ότι σε αυτή την κορυφή αγγίζεις τον ουρανό..!!!

 

[Advendure]: Από τεχνικής απόψεως, δώσε μας τις δυσκολίες που θα συναντήσει ο μέσος αθλητής που θα τρέξει τον μεγάλο αγώνα. Ποια σημεία πρέπει να προσέξει ώστε να έχει μια επιτυχημένη και όμορφη εμπειρία;

[Ασημίνα Συλαίου]: Είναι σημαντικό να μη βιαστούν στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο αγώνας είναι απαιτητικός από τα πρώτα του χιλιόμετρα και με πολλές εναλλαγές. Σημαντικό να τονίσουμε πως μετά το 17ο χιλιόμετρο θα πρέπει να ανέβουν για άλλη μια φορά στα 2.016 μέτρα όπως επίσης, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν σημεία με χιόνια όπου μπορεί να "κροσάρουν". Δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να τους στοιχίσει κόπο και χρόνο. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι οι δυνάμεις θα πρέπει να "κατανεμηθούν" κατάλληλα από τους ίδιους τους αθλητές! Αυτά όσον αφορά τεχνικές δυσκολίες.. Το υπόλοιπο κομμάτι νομίζω ότι έχει να κάνει με τη φροντίδα τους, δηλαδή, να ενυδατώνονται και να "τρέφονται" σωστά καθ' όλη τη διάρκεια. Όλοι οι σταθμοί είναι πλήρως εξοπλισμένοι για όλους! Να μην ξεχνάνε ότι πάνω απ' όλα ήρθαν για να περάσουν όμορφα!

 

Ο ποταμός Σύθας διασχίζει την Φλαμπουρίτσα![Advendure]: Είσαι ευχαριστημένη από τις εγγραφές στον αγώνα; Δείχνει ενδιαφέρον η κοινότητα του Ορεινού Τρεξίματος μέχρι στιγμής; Είναι ουσιαστικά μια χρονιά επανεκκίνησης, οπότε θα ήθελα την γνώμη σου για το τι περιμένετε από την φετινή χρονιά.

[Ασημίνα Συλαίου]: Είμαι πάντα ευχαριστημένη όταν βλέπω όλο και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες! Και είμαι ακόμη πιο ευτυχής όταν διαπιστώνω ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στον "κόσμο" του ορεινού τρεξίματος, αλλά έρχεται κόσμος κι από άλλους χώρους! Αυτό που κυρίως περιμένω κάθε χρόνο και, ακόμη περισσότερο τη φετινή χρονιά που έχει γίνει πιο συλλογική και ολοκληρωμένη προσπάθεια, είναι να βλέπω χαμόγελα να τερματίζουν, ικανοποιημένοι που ήρθαν στη Ζήρεια!

 

[Advendure]: Υπάρχει ανταπόκριση από την τοπική κοινότητα για τον αγώνα, τόσο σε επίπεδο χορηγιών και βοήθειας από επιχειρήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και – το κυριότερο – από προσφορά εθελοντικού έργου; Τουλάχιστον σε επίπεδο ιδιωτικών χορηγών βλέπουμε ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια και θα θέλαμε να μας μιλήσεις συνολικά για το ζήτημα αυτό.

[Ασημίνα Συλαίου]: Αυτό που κάνει το φετινό αγώνα πολύ διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι ακριβώς αυτό! Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος είναι κοντά μας από την πρώτη μας προσπάθεια και συνεχίζει και τώρα! Οι τοπικές επιχειρήσεις (είτε είναι ξενώνες, είτε είναι εστιατόρια κ.τ.λ) είναι φέτος μέγιστοι υποστηρικτές μας! 

Ο κόσμος της Γκούρας, του Φενεού αλλά και των γύρω περιοχών είναι δίπλα μας! Ο πολιτιστικός σύλλογος που θα προσφέρει το φαγητό την ημέρα του αγώνα, οι γυναίκες του Φενεού που θα προσφέρουν τα φρούτα και τους χυμούς στους αθλητές, εταιρείες που προσφέρουν δώρα, τοπικά προϊόντα όλοι εθελοντικά! Και τις περισσότερες φορές πριν καν το ζητήσουμε!

Ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό!

 

[Advendure]: Η ψηλή κορυφή της Ζήρειας στα 2.374 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σημεία του αγώνα, αλλά ταυτόχρονα – λόγω μικροκλίματος του βουνού και της εποχής που γίνεται ο αγώνας – αποτελεί και ένα αίνιγμα ως προς τις καιρικές συνθήκες. Δυο συνεχόμενες χρονιές ο αγώνας – στην προηγούμενη μορφή του – δεν ολοκληρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών στα ψηλά. Έχετε σχεδιάσει κάποια εναλλακτική διαδρομή ώστε να αποφύγετε την διακοπή του αν ο καιρός δεν βοηθάει στα ψηλά;

[Ασημίνα Συλαίου]: Όπως προείπα, ένας από τους λόγους που άλλαξε χιλιομετρικά, αλλά και πορεία η διαδρομή του αγώνα είναι ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Επίσης, και η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα μεταφέρθηκε στο αργότερο δυνατό που επιτρέπουν και οι καλοκαιρινές συνθήκες. Μία από τις κορυφές αφαιρέθηκε καθώς υπάρχει φόβος για κεραυνούς στο συγκεκριμένο σημείο (Βαρνεβό – Σαλέ χιονοδρομικού). Φυσικά και υπάρχει εναλλακτική διαδρομή σε περίπτωση κακοκαιρίας, και συγκεκριμένα είναι αυτή από το Σαλέ μέχρι την Γκούρα μέσω χωματόδρομου.

 

[Advendure]: Ο Garmin Ziria SkyRace, δίνει φέτος πόντους σε αθλητές που θα συμμετάσχουν σε αυτόν για την κατάταξη του ISF World Race Ranking για το 2013. Επίσης, το Ziria Cross Country SkyRace® στην Η θεα από την κορυφή της Ζήρειας μέχρι τον Κορινθιακό!προηγούμενη μορφή του ανήκε στην σειρά των αγώνων SkyRace® της διεθνούς ομοσπονδίας ISF. Ασημίνα - μαζί με τον Αλέξη Μακρόπουλο στο παρελθόν, ο οποίος συνεχίζει βέβαια με το Gerania Vertical Kilometer® – έχεις κάνει και συνεχίζεις, μια μεγάλη προσπάθεια για την διεθνοποίηση του αγώνα. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτήν την εμπειρία και για το αν πιστεύεις ότι απέδωσε καρπούς για τον αγώνα, αλλά και για το αν τελικά αξίζει τον κόπο να το κυνηγήσουν και άλλοι Έλληνες διοργανωτές.

[Ασημίνα Συλαίου]: Είμαστε μια χώρα που διαθέτει όλα τα απαραίτητα για κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα - ενασχόληση και, κατ' επέκταση μπορεί και πρέπει να έχει αθλητικό τουρισμό! Πιστεύω πολύ στο να "βγάλουμε" τους ελληνικούς αγώνες προς τα έξω! Θα βοηθήσει σε πολλά επίπεδα! Η στήριξη πρέπει να υπάρχει από τον έναν στον άλλον και, βεβαίως, μιλώ για τους διοργανωτές. Αυτή είναι η βοήθεια που χρειαζόμαστε, οπότε για να απαντήσω και στην ερώτησή σου, ναι φυσικά και αξίζει να το κυνηγήσουν κι άλλοι διοργανωτές! Αν το κάνουμε ομαδικά, ίσως πιο μαζικά, θα είναι πιο εύκολο και εν τέλει μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους μας!

 

[Advendure]: Μίλησε μας λίγο για το όραμα πίσω από το μπουκέτο των αγώνων της Ζήρειας . Πώς εμπνεύστηκες αρχικά τον αγώνα, πώς τον βλέπεις να μεταβάλλεται καθώς περνούν τα χρόνια και ποιες οι σκέψεις σου για το μέλλον του.

[Ασημίνα Συλαίου]: Η έμπνευση ήρθε στην πρώτη μου επαφή με τον τόπο.. Ήταν δεδομένο για μένα ότι κάτι έπρεπε να γίνει εδώ και τελικά μέσα από ένα πολύ ρομαντικό όραμα κατέληξε να πάρει σάρκα και οστά! Φέτος, έχοντας την εμπειρία των τριών προηγούμενων ετών αλλά και τη σημαντική συνεργασία με τη GO-SPORT που με βοήθησε στο να υλοποιήσω πολλά από αυτά που ήθελα, βάζω στόχους πιο υψηλούς!

Θέλω να τον εντάξω στο πρόγραμμα των καλών αθλητών βουνού Ελλήνων και ξένων και φυσικά να φέρω το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα βουνού στη Ζήρεια!

Δε σου κρύβω ότι στα πλάνα μου έχω και κάτι πιο μεγάλο, πιο ιδιαίτερο που έχει να κάνει με την ιστορία - μυθολογία αυτού του τόπου...αυτά όμως ας τα αφήσουμε για το μέλλον!

 

[Advendure]: Και μια πιο προσωπική ερώτηση για το τέλος. Χρόνια αγωνίζεσαι – με εξαιρετική επιτυχία – στους στίβους και τα βουνά της χώρα μας. Τι είναι αυτό που σε ώθησε να περάσεις και στην απέναντι πλευρά, αυτήν του διοργανωτή αγώνων; Άξιζε τον κόπο και τον χρόνο τελικά;

[Ασημίνα Συλαίου]: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ότι ανήκω σε μία πλευρά. Ακόμη αγωνίζομαι και παράλληλα διοργανώνω. Ήταν κάτι που από μικρή ονειρευόμουν. Διοργάνωνα αγώνες στη γειτονιά μου ως παιδί και πάντα είχα στο μυαλό μου και στην καρδιά μου και αυτή την μεριά του τρεξίματος..

Θα έλεγα ότι έγινε ομαλά, καθώς βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή και με βοήθησε να το υλοποιήσω! Αναφέρομαι στον Αλέξη Μακρόπουλο και τον ευχαριστώ γι' αυτό! Για μένα η Ζήρεια είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός αγώνας βουνού. Το εμπνεύστηκα, το υλοποίησα και το βλέπω να γιγαντώνεται καμαρώνοντας όπως μια μαμά το παιδί της. Καταλαβαίνεις ότι από αυτό και μόνο δε χρειάζεται να απαντήσω αν άξιζε το κόπο. Ότι κάνουμε πρέπει να αξίζει τον κόπο μας, ασχέτως αν θα καταλήξει εκεί που θέλουμε ή ονειρευόμαστε! Κι εγώ έτσι λειτουργώ στη ζωή μου!...

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Garmin Ziria SkyRace, Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Όλοι Τρέχουν ... ένα άρθρο αφιερωμένο στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: https://t.co/P7MkrcZpLi https://t.co/xR52Js1xBA
"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!