Navarino Challenge: Κάτι διαφορετικό στην Μεσσηνία! Κύριο

Από 12 Νοε 2014

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου. Τρέχαμε πλάι-πλάι με τον Dean Karnazes και άλλους φίλους δρομείς, στην διάρκεια της Ημιμαραθώνιας διαδρομής του Navarino Challenge 2014, όταν γύρισε ξαφνικά σε μια διχάλα του δρόμου και μας υπέδειξε μια κατεύθυνση μακριά στο βουνό, μιλώντας με ενθουσιασμό για κάποιους όμορφους καταρράκτες, που σχημάτιζαν λιμνούλες όπου μπορούσες και να κολυμπήσεις. Το γύρω τοπίο – παρότι καταπράσινο - δεν σε προϊδέαζε για κάτι τέτοιο, αλλά όπως διαπιστώσαμε την επόμενη ημέρα, το Πολυλίμνιο ήταν όντως κάτι εντυπωσιακό και μια ακόμη από τις πολλές εκπλήξεις που μας επιφύλασσε η όμορφη Μεσσηνιακή Γη αλλά και το Navarino Challenge σαν εκδήλωση.  

Η Μεσσηνία είναι μια πανέμορφη περιοχή της χώρας μας, γεμάτη αμμουδιές και καταγάλανα νερά, βουνά αλλά και καταπράσινες πεδιάδες και κυρίως ιστορία που χάνεται στα βάθη των χρόνων. Αντιπροσωπεύει στον μέγιστο βαθμό την εικόνα και την κουλτούρα της Μεσογείου και η επιλογή της επιβλητικής Costa Navarino, της πόλης της Καλαμάτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής για την διεξαγωγή ενός διήμερου πολύπλευρου γεγονότος που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και την καταπολέμησή της, μέσω της Μεσογειακής διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής, είναι νομίζουμε εξαιρετικά εύστοχη και πετυχημένη.


Το Navarino Challenge όπως το ζήσαμε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Συνδύαζε το τρέξιμο και μάλιστα σε δυο διαφορετικές περιοχές και διαδρομές – 15 Km στην Καλαμάτα και Ημιμαραθώνιο, 5 Km και 1 Km για παιδιά στην ευρύτερη καταπράσινη περιοχή της Costa Navarino που ήταν και η βάση του event –  μια ενδιαφέρουσα ημερίδα πολύ πλούσια σε ομιλίες αλλά και με την παρουσία σπουδαίων Ολυμπιονικών και επιστημόνων, και αθλητικές εκδηλώσεις σε αθλήματα όπως το ταεκβοντο, η κολύμβηση, αλλά και μαθήματα pilates.
Οι διαδρομές τρεξίματος δεν είχαν ανταγωνιστικό χαρακτήρα, και ο σκοπός ήταν οι αθλητές να ξεκινήσουν σε κύματα που θα απέχουν μερικά λεπτά το ένα από το άλλο, ώστε να φτάσουν στην γραμμή τερματισμού όσο γίνεται πιο μαζικά σε ένα πλαίσιο γιορτής και ενθουσιασμού. Ο σχεδιασμός ήταν έξυπνος και το κλίμα πολύ ευχάριστο για αθλητές και αθλούμενους όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων. Οι διαδρομές υποδειγματικά σχεδιασμένες, με αυτή των 15 Km να μας δίνει την δυνατότητα να θαυμάσουμε την πανέμορφη παραλία της Καλαμάτας, ενώ ο Ημιμαραθώνιος την επόμενη μέρα διέσχιζε καταπράσινες περιοχές γύρω από την Costa Navarino. Έχοντας βέβαια τον Dean Karnazes να συντρέχει με όλους και να μεταδίδει συνεχώς τον ενθουσιασμό του για το τρέξιμο, ήταν σίγουρο ότι το κλίμα θα ήταν ενθουσιώδες και μια γιορτή του τρεξίματος, όπως και έγινε τελικά.


Στην ημερίδα «Eat well – run well – live well» εντυπωσιαστήκαμε από τα στοιχεία που ανέφεραν οι επιστήμονες που μίλησαν σχετικά με την γιγάντωση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα μας, το οποίο βέβαια σχετίζεται άμεσα και με την τάση υιοθέτησης διατροφικών συνθηκών μακριά από την Μεσογειακή διατροφή που για αιώνες ήταν παράδοση στην Ελλάδα. Άσχημα τα μαντάτα αλλά ελπιδοφόρο βέβαια το δεδομένο της ραγδαίας αύξησης του δρομικού κινήματος, αλλά και της συμμετοχής των παιδιών σε αθλητικές εκδηλώσεις που όλο και περισσότερο τις βλέπουμε να υιοθετούνται σε αγώνες τρεξίματος που γίνονται στην χώρα.

 Το Navarino Challenge όμως δεν περιελάμβανε όμως μόνο εκδηλώσεις τρεξίματος. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αθλήματα που έχουν σηκώσει ψηλά την Ελλάδα σε Ολυμπιάδες και Παγκόσμια πρωταθλήματα, όπως μαθήματα ταεκβοντο από τον δις αργυρό Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη καθώς και κολύμβησης με τον Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Σπύρο Γιαννιώτη. Για τους φίλους της γυμναστικής, η Μάντη Περσάκη πραγματοποίησε δυο προγράμματα pilates μέσα στους καταπράσινους χώρους της Costa Navarino. Με βάση την αυξημένη συμμετοχή στις παράλληλες αυτές εκδηλώσεις, φάνηκε ότι τελικά είναι μια ωραία ιδέα να παρέχεις τέτοιου είδους προγράμματα σε Σαββατοκύριακα αγώνων, μιας και δίνουν την ευκαιρία και στους συνοδούς των αθλητών να γυμναστούν και ίσως να γνωρίσουν κάτι διαφορετικό που έχει σχέση με έναν ενεργητικό και υγιή τρόπο ζωής.
Ο Dean Karnazes έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το Navarino Challenge και αυτό ήταν ξεκάθαρο σε όλους όσους έτρεξαν και συνομίλησαν μαζί του. Αν κάποιος είναι πραγματικά αντιπρόσωπος ενός υγιεινού και αθλητικού τρόπου ζωής είναι ο Dean, "...ένας δρομέας δεν χρειάζεται πολλά … και ίσως το να χρειάζεσαι λιγότερα, στην πραγματικότητα να σε οδηγεί να κερδίσεις περισσότερα..."όπως άλλωστε είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στο Advendure, πριν το διήμερο στην Μεσσηνία αλλά και την επιτυχή συμμετοχή του στο Σπάρταθλον, μόλις μια εβδομάδα πιο μετά. Απλός άνθρωπος, ανοιχτός σε όλους όπως διαπιστώσαμε τόσο στο Navarino Challenge αλλά και στο αγωνιστικό και σκληρό διήμερο του Σπαρτάθλου που τον υποστηρίξαμε ως support group, πρεσβευτής τόσο της Μεσογειακής διατροφής όσο και της χώρας μας σε όλο τον πλανήτη και κυρίως αληθινός. Μετέδωσε σε όλους τον ενθουσιασμό του αλλά κέρδισε και πολλούς νέους φίλους που είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά και να δουν τι είναι στην πραγματικότητα αυτός ο άνθρωπος που τόσο πολύ έχει απασχολήσει τα παγκόσμια media.
Τι να πει κανείς για τo Westin Resort Costa Navarino που φιλοξενεί κάθε χρονιά τις εκδηλώσεις του Navarino Challenge. Και τι να πει κανείς για την πολυετή προσπάθεια και το όραμα του καπεταν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να δημιουργήσει μια μονάδα τέτοιου επιπέδου στην Μεσσηνία. Ήταν η πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο και αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το πόσο ενταγμένο στο περιβάλλον ήταν σε σχέση με το μέγεθος του. Τόσο το ξενοδοχείο, όσο και η γύρω περιοχή εμπνέουν μια ηρεμία και μια πνευματικότητα που σίγουρα αποτελεί κάτι ξεχωριστό. Πολύ υψηλών προδιαγραφών προορισμός, μεγάλο μέγεθος αλλά με σεβασμό στην φύση και την ιστορία της περιοχής και έμπρακτη στήριξη και προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτημάτων και των υπηρεσιών και προϊόντων που μπορεί να δώσει αυτή η χώρα, γεγονός που φάνηκε και με την υποστήριξη των εκδηλώσεων του Navarino Challenge.

 Αξίζει λοιπόν κάποιος να “ξοδέψει” ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στην Μεσσηνία και το Navarino Challenge; Αν επιζητά να τρέξει χωρίς χρονόμετρα σε όμορφες περιοχές, με φίλους και συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση για καλό σκοπό, σίγουρα αξίζει. Άλλωστε όπως λέει και ο Dean: “Η απλότητα του τρεξίματος είναι απελευθερωτική … τα υλικά πράγματα δεν φέρνουν ευτυχία … ένας δρομέας δεν χρειάζεται πολλά … και ίσως το να χρειάζεσαι λιγότερα, στην πραγματικότητα να σε οδηγεί να κερδίσεις περισσότερα”…


View this photo set on Flickr


Δημήτρης Τρουπής

photo copyright: Γιώργος Γαβριλάκης, Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Όλοι Τρέχουν ... ένα άρθρο αφιερωμένο στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: https://t.co/P7MkrcZpLi https://t.co/xR52Js1xBA
"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!