Η εμπειρία μου από το Ultra Dolomites 80 Km!

Από 07 Ιουλ 2021

Στις 26 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διοργάνωση του Ultra Dolomites 80km. Η εκκίνηση δόθηκε  το πρωί του Σαββάτου στο Sesto, στις 8:00 π.μ. για το 1ο block (400 αθλητές) και στις 8:10 π.μ. για το 2ο (400 αθλητές). Οι αθλητές διαχωρίστηκαν με βάση το Performance Index του συστήματος βαθμολόγησης της ITRA (International Trail Running Association).

 

 

Με ιδανικό καιρό (ηλιοφάνεια και 12 C) και το άκουσμα του «Ecstacy of Gold» από τον Ennio Morricone ο αγώνας ξεκινά. Ένα σύντομο πέρασμα από το  Sesto και η πρώτη ανάβαση οδηγεί μετά από 11 Km στο Rifugio Locatelli και τον 1ο Σταθμό. Το βλέμμα τραβούν οι επιβλητικές 3 Cime di Lavaredo (3 κορυφές του Lavaredo).

 

 

Νερό, φωτογραφίες και η κατάβαση ξεκινά σε τεχνικό μονοπάτι, το οποίο στη συνέχεια ομαλοποιείται και οδηγεί στο 2ο Σταθμό στο 24ο km (Cimabanche).  Απεριόριστο νερό, φαγητό, φρούτα χορταίνουν το μάτι. Συνεχίζω με συννεφιά πλέον. Ότι πρέπει για την επόμενη ανηφόρα που μας ανεβάζει στα 2.000 μέτρα όπου ξεκινά κατηφορικό μονοπάτι ως το 35ο Km, όπου βρίσκεται ο 3ος Σταθμός (Malga Ra Stua). Εφοδιάζομαι με αρκετό νερό, αφού ο επόμενος Σταθμός είναι σε 20 Km. Κατηφορίζω λίγο και η ανηφόρα ξεκινά. Σε κάποια σημεία είναι τόσο απότομη που πατώ μόνο με τη μύτη του παπουτσιού!

 

Το τοπίο αλλάζει συνεχώς: δάσος, διάσχιση ποταμού, ξανά δάσος, τραβέρσες, σάρες, χιονούρες, γεφύρια, καταρράκτες, λιβάδια.. Φτάνω σε υψόμετρο 2.321 μέτρα. Ανηφόρα, κατηφόρα και φτάνω στον 4ο Σταθμό στο 55ο Km του αγώνα (Rifugio Col Gallina) και στα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Εδώ κάνω αναδιοργάνωση του εξοπλισμού. Τα γυαλιά ηλίου μπαίνουν στο  σακίδιο και βγαίνει φακός, γάντια , buff και φορτιστής για το ρολόι. Ξεκινάω με ηθικό ακμαίο ,αφού ο επόμενος Σταθμός απέχει μόνο 7 Km! Όσο ανηφορίζω το τοπίο αλλάζει. Φτάνω για ακόμα μία φορά στην αλπική ζώνη σε υψόμετρο 2.416 μέτρα.

 

 

Ρίχνω μια ματιά στον καιρό καθώς σουρουπώνει. Στο βάθος διακρίνω σύννεφα . Ο καιρός αλλάζει .Αφού φοράω jacket, πίνω λίγο τσάι  στο Rifugio Averau και κατηφορίζω τρέχοντας με το τελευταίο φως. Φτάνω στο 62 Km και στον 5ο Σταθμό (Passo Giau).

 

Η διαίσθησή μου μου λέει να φορέσω αδιάβροχο παντελόνι (προτεινόμενος εξοπλισμός). Συμπληρώνω με γάντια και buff και φεύγω με γρήγορο βήμα. Μπαίνω στην ουρά μιας ομάδας αθλητών που πάει αργά. Αστράφτει ήδη και ξεκινά η βροχή η οποία εξελίσσεται σε καταιγίδα και έπειτα σε χαλάζι. Οι κεραυνοί αυξάνονται και ο ρυθμός πέφτει. Ακραίες συνθήκες με ανεβοκατεβάσματα .Μετά από τις δυο πιο extreme ώρες του αγώνα φτάνω στο 70ο Km και τον 6ο Σταθμό στο Rifugio Croda da Lago.

 

 

Χωρίς καθυστέρηση φεύγω για τα τελευταία 10 Km της διαδρομής. H κατηφόρα με οδηγεί στην άσφαλτο, όπου αρχίζω να τρέχω σαν να έχω μόλις ξεκινήσει τον αγώνα! Βλέπω την αψίδα του τερματισμού. Βγάζω την Ελληνική Σημαία και τερματίζω ευτυχισμένη σε 17 ώρες και 59 λεπτά!

 

Μαρούσα Φικιά

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ