INEOS 1:59 challenge: Θα καταφέρει ο Eliud Kipchoge να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στο μαραθώνιο;

Από 11 Οκτ 2019

 “Το να σπάσω το φράγμα των δυο ωρών στον μαραθώνιο θα είναι σαν να προσγειωθεί  ο άνθρωπος στην Σελήνη” - Eliud Kipchoge.

Πριν από κάτι περισσότερο από 2 χρόνια ο Eliud Kipchoge είχε επιχειρήσει  πάλι να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στην πίστα της Monza στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια που δεν στέφτηκε με επιτυχία, αλλά αποτέλεσε το έναυσμα για την τωρινή προσπάθεια του να κατέβει το ιστορικό αυτό χρονικό κατώφλι επίδοσης Μαραθωνίου.

Σε συνέντευξη του μετά την ‘’αποτυχημένη’’ (αν μας επιτραπεί να την ονομάσουμε έτσι)  προσπάθεια είχε δηλώσει: “Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σαν να  ανεβαίνεις σε δέντρο, ανεβαίνεις σε ένα κλαδί και μετά στο επόμενο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ανέβηκα στο κλαδί των δυο ωρών, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της προσπάθειας να τρέξω κάτω από δυο ώρες. Θα έρθουν κι αλλά πράγματα στο μέλλον”. 

Τότε κάνοντας μια απίστευτη πραγματικά εμφάνιση έχασε το ρεκόρ για μόλις 25 δευτερόλεπτα παρότι ήταν σε τροχιά επίτευξης κάτω από δυο ώρες μέχρι το 30ο χιλιόμετρο! Στον παρακάτω πινάκα βλέπετε μια περίληψη εκείνης της κούρσας, όπου με την πράσινη είναι ο ρυθμός που ακολούθησε ενώ με την κόκκινη ο ρυθμός του ρεκόρ των 2 ωρών (14:13/5km) . 

 

 

Σε εκείνη την προσπάθεια είχε καλύψει σε 59:57’’ το πρώτο μισό της απόστασης και σε 60:27’’ το δεύτερο. Με την κύρια δουλειά του ‘’λαγού’’ να την έχει αναλάβει το αυτοκίνητο μάρκας TESLA, το οποίο με χρήση laser έδειχνε τον ρυθμό που έπρεπε να ακολουθούν οι πραγματικοί λαγοί που εναλλάσσονταν κάθε 8 χιλιόμετρα περίπου, ενώ το μεγάλο χρονόμετρο στην σκεπή του αμαξιού λειτουργούσε και σαν ανεμοδούρα με ότι αυτό συνεπάγεται!

Από τότε μέχρι τώρα πέρα από τα δυο χρόνια που μεγάλωσε ηλικιακά ο αθλητής, βελτίωσε και το παγκόσμιο ρεκόρ σε επίσημο αγώνα  πριν έναν ακριβώς χρόνο φτάνοντας το στο απίστευτο 2:01’39’’!  (Προηγούμενο ρεκόρ 2:02’57’’)

Το ερώτημα είναι λοιπόν: πόσο πιθανό είναι να  τρέξει κάτω από 2 ώρες την απόσταση του μαραθωνίου; Θα λέγαμε αρκετές και παρακάτω θα καταλάβετε γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί αυτό.  

 

Ο αθλητής

Το πιστεύει. Ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο του είναι το μυαλό του: “Εάν θέλεις να κάνεις την υπέρβαση, το μυαλό σου πρέπει να είναι σε θέση να κοντρολάρει το σώμα” είχε πει πριν από την φετινή του νίκη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου. “Η εγκεφαλική μου προετοιμασία για να αντιμετωπίσω μια τέτοια πρόκληση είναι τόσο σημαντική όσο και η φυσική μου προετοιμασία” αναφέρει και συνεχίζει:  “Χρειάζεται να αφομοιώσω - ενσωματώσω στην καρδιά και στο μυαλό μου ότι μπορώ να τρέξω έναν μαραθώνιο σε λιγότερο από δυο ώρες”. Και στο ερώτημα αν πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει η απάντηση είναι αποστομωτική: “Δεν  έχω καμία αμφιβολία!”. 

 Φυσικά μέρος της σιγουριάς του  οφείλεται στο ότι έφτασε τόσο κοντά στην Monza, πράγμα το οποίο τόνισε και η κορυφαία μαραθωνοδρόμος Paula Radcliffe όταν της ζήτησαν να πει την  γνώμη της μετά από το Breaking2 το 2017:  “Η πίστη είναι το επιπλέον πράγμα που χρειάζεται για να το κάνει πραγματικότητα. Μέχρι χθες νομίζω πίστευε ότι μπορεί να το κάνει. Αλλά σήμερα ξέρει ότι μπορεί να το κάνει” 

Έχει τη εμπειρία

Εκτός όμως από την αυτογνωσία που απέκτησε  από την προσπάθεια στην Monza ο Kipchoge πήρε και άλλα πολύτιμα μαθήματα: “'Ήμουν σαν ένας μποξέρ που μπαίνει μέσα στο ρινγκ και δεν ξέρει τι θα συμβεί  αλλά αυτήν την φορά είμαι πλήρως προετοιμασμένος” αναφέρει. “Ξέρω ότι έχω το επιπλέον πλεονέκτημα της γνώσης  που απέκτησα στην Monza,  πιστεύω από τις πλούσιες εμπειρίες που απέκτησα εκεί ότι είμαι σε πολύ καλύτερη θέση να τρέξω κατά 26 δεύτερα πιο γρήγορα και να γράψω ιστορία.” 

Είναι ο καλύτερος

Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι μαραθωνοδρόμοι και υπάρχει και ο  Eliud Kipchoge. Όχι μόνο είναι ο γρηγορότερος όλων των εποχών αλλά είναι θα λέγαμε και αδυσώπητα σταθερός. Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ έχει κερδίσει  11 από τους 12 μαραθώνιους που έχει συμμετάσχει, συμπεριλαμβάνοντας και 8 μαραθώνιους από τους Major Marathons και τις δυο από τις τρείς επίσημες πιο γρήγορες επιδόσεις στην ιστορία στον μαραθώνιο. Δεν παίρνει πότε ρεπό. 

Είναι  δυνατότερος

Ο Kipchoge έχει συμπερίλαβε στο πρόγραμμα του περισσότερη προπόνηση δύναμης και ειδικά ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού (core stability exercises) που πιστεύει ότι τον έκαναν καλύτερο αθλητή.  “Κάνουμε κάθε είδους άσκηση, δρομικές και ασκήσεις ενδυνάμωσης” λέει. “Μια διαφορά σε σχέση με την προετοιμασία μου για το Breaking2  είναι ότι εισαγάγαμε στην προπόνηση μας δυο φορές την εβδομάδα προπονήσεις για την ενδυνάμωση της core stability μου. Ο φυσικοθεραπευτής μου τις εισήγαγε στην τελευταία περίοδο πριν τον μαραθώνιο του Βερολίνου το 2018 και πραγματικά νοιώθω τα οφέλη . Τώρα νοιώθω λιγότερο επιβάρυνση στους καμπτήρες και με μια πιο δυνατή σπονδυλική στήλη λιγότερο ευάλωτος σε τραυματισμούς .” 

Προπονείται πιο σκληρά

Ο Kipchoge προπονείται για την Βιέννη κατά τον ίδιο τρόπο που προπονείται για όλους τους μεγάλους αγώνες του, σε ένα προπονητικό καμπ στην Κένυα με τον για πολλά χρόνια  προπονητή του  Patrick Sang και μια ομάδα που αποτελείται από ελίτ Κενυάτες αθλητές. Αλλά ο  Kipchoge είπε σε  μεγάλο περιοδικό για το τρέξιμο ότι τρέχει από  200 έως 230 χιλιόμετρα  (124-140 μίλια) την εβδομάδα, ένα μεγάλο άλμα σε όγκο σε σχέση με τα 190-210 χιλιόμετρα εβδομαδιαίως  (118-130 μίλια) πριν από την προετοιμασία  του για τον μαραθώνιο του Λονδίνου.

Ακόμα κάνει επαναλήψεις σε υψηλή ένταση στον χωμάτινο στίβο ων 400 μέτρων  και δουλεύει με τους λαγούς του. “Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην προπόνηση είναι η προπόνηση που κάνω με δυο από τους λαγούς του INEOS 1:59 που είναι εδώ στο καμπ μαζί μου,” λέει ο  Kipchoge. “Ο συγκάτοικος μου και χρόνια φίλος μου Augustine Choge και ο  Victor Chumo.” 

Και έχει την θέληση

Οι σκεπτικιστές μπορούν να αναρωτηθούν αν ο  Kipchoge θα είναι τόσο συγκεντρωμένος όσο χρειάζεται και δεν είναι απλά ένα  τέχνασμα για μια καλοπληρωμένη εμφάνιση αλλά αυτός το θεωρεί μέρος του θρύλου του .  “Είναι πιο σημαντικό από Ολυμπιακούς Αγώνες και Majors Marathons”, λέει. “Έίναι σαν ο πρώτος άνθρωπος να πάει στο Φεγγάρι: Θα είμαι ο πρώτος άνθρωπος που θα τρέξει κάτω από τις δυο ώρες, αυτό είναι κρίσιμο. Αυτό είναι ιστορία είναι το να αφήσω ένα θρύλο. Το να σπάσω το φράγμα των δυο ωρών είναι κρίσιμο για μένα. Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι όταν έχεις αφοσίωση σε κάτι και  πίστη στο τι κάνεις, θα το επιτύχεις, είτε είσαι δρομέας, δάσκαλος η δικηγόρος.” 

 

 

Είναι γρηγορότερος

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο  Kipchoge διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ κατεβάζοντας κατά 78 δευτερόλεπτα  το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που ήταν το μεγαλύτερο άλμα σε βελτίωση του ρεκόρ για περισσότερο από τα τελευταία 50 χρόνια! . Τον Απρίλιο, συνέχισε με τον δεύτερο ‘’νόμιμο’’ πιο γρήγορο μαραθώνιο όλων των εποχών στην πιο αργή διαδρομή του μαραθωνίου του Λονδίνου. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι είναι ικανός να τρέξει αυτό το 0,36% πιο γρήγορα που χρειάζεται για να καλύψει αυτά τα  26 δευτερόλεπτα σε ένα ιδανικό σενάριο ατομικής χρονομέτρησης. Σίγουρα σκέπτεται το ίδιο: “'Όταν επιχείρησα το  Breaking2  το ατομικό μου ρεκόρ ήταν  2:03:05,” λέει ο Kipchoge. “τώρα το ατομικό μου ρεκόρ είναι το παγκόσμιο ρεκόρ, 2:01:39 και έχω επίσης τρέξει 2:02:37. Αυτό μου δίνει περαιτέρω πίστη ότι μπορώ να σπάσω τις 2 ώρες .” 

Έχει ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια από τα παπούτσια του

Τα παπούτσια Nike Vaporfly 4%  (που φτιάχτηκαν για να κάνουν τους αθλητές 4% γρηγορότερους) φορέθηκαν από τον Kipchoge στην Monza, και αναπτύχτηκαν από την  Nike για το προτζεκτ  Breaking2 θέτοντας ένα  νέο σημείο αναφοράς στην επίδοση. Οι πάτοι από ανθρακονηματα αποδείχτηκαν  ακόμα πιο  αποτελεσματικοί στο να δίνουν ώθηση στους αθλητές προς τα εμπρός από το να έχουν απορρόφηση των κραδασμών, αλλά η  Nike παρουσίασε και το  νέο μοντέλο ZoomX Vaporfly Next%, το οποίο ο  Kipchoge θα φορά στην Βιέννη, και στο οποίο έχει κάνει σημαντική εξέλιξη . Ο πάτος από άνθρακα υπάρχει  ακόμα αλλά το κατά  15gr drop στο βάρος του άνω μέρους  σημαίνει ότι 15%  περισσότερο πάχος στο μέσο της σόλας προστέθηκε χωρίς καθόλου επιπλέον συνολικό βάρος. Το  Vaporwave upper επίσης προσφέρει  75% μείωση στην συγκράτηση της υγρασίας  - σύμφωνα με την Nike - μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του βάρους που οφείλεται στην αύξηση της υγρασίας του παπουτσιού.   

Το Next% ονομάστηκε έτσι γιατί  η  Nike υποστηρίζει ότι αυξάνει την δρομική οικονομία αλλά ένα έξτρα 1% σε σχέση με το Vaporfly 4%. Ο Kipchoge χρειάζεται να τρέξει μόνο κατά 0.36% γρηγορότερα. 

Η κυκλική διαδρομή

Μετά από μια εντυπωσιακή εκκίνηση στην περίφημη γέφυρα  της Βιέννης  την  Reichsbrücke bridge, ο Kipchoge θα τρέξει  1.2 χλμ  προς το  Prater, ένα πάρκο γνωστό ως  “ο πράσινος πνεύμονας της Βιέννης”, και θα ξεκινήσει του τέσσερις γύρους της  Hauptallee, της ιστορικής διαδρομής που  το διατρέχει . Κάθε στροφή αποτελείται  από δυο ευθείες μήκους 4,3 χλμ, με στροφές στους κυκλικούς κόμβους  Lusthaus και Praterstern  και στο τέλος της λεωφόρου . Αυτό την κάνει κατά 90% ευθεία πολύ περισσότερο  ευθεία από την πίστα της  Monza, από κάθε διαδρομή μαραθωνίου  και ο Kipchoge πιστεύει ότι αυτό θα κάνει την διαφορά . Είναι επίσης εντελώς επίπεδη με μόλις 2.6m υψομετρική διαφορά και  0.06 % κλίση κατά μήκος της διαδρομής.

 

 

Οι λαγοί

Μια ομάδα από 30 περίπου αθλητές θα δίνουν τον ρυθμό, και ανάμεσα τους ο  Bernard Lagat με πέντε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι  30 περίπου λαγοί  θα παίξουν σημαντικό ρόλο και ο  Kipchoge δούλεψε μαζί τους για να μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματα από αυτούς . “Δυο από τους συντρόφους μου στην προπόνηση, οι Victor Chumo και  Augustine Choge, έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο και έχουμε δουλέψει στην προπόνηση ότι θα γίνει και στην Αυστρία, ” λέει ο Kipchoge. “Η δουλειά που κάναμε μαζί βελτίωσε τον συγχρονισμό μας και θα αποτελέσει σίγουρα ένα κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια μου.”

Η ποιότητα των υπολοίπων λαγών είναι επίσης εντυπωσιακή. Μαζί με τον χρυσό νικητή στα  5000 μέτρα στους αγώνες Κοινοπολιτείας  τον Choge και τον αθλητή με ατομικό ρεκόρ 60:03 στον ημιμαραθωνιο Chumo, περιλαμβάνει τον αργυρό Ολυμπιονίκη στα  5000 μέτρα Paul Chelimo, τον κάτοχο του Ευρωπαϊκού ρεκόρ στον ημιμαραθωνιο  Julien Wanders, τον  Philemon Kacheran με ατομικό ρεκόρ 2:07:12 στον μαραθώνιο, αλλά και τα αδέλφια από την Νορβηγία Henrik, Filip and Jakob Ingebrigtsen, που έχουν κερδίσει μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα σε αποστάσεις από τα 1500  έως τα 5.000 μέτρα.
 

 

Το κοινό 

Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 θεατές θα δώσουν στον  Kipchoge την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη! Όταν η προηγούμενη προσπάθεια είχε μεταδοθεί στον κόσμο είχε πολύ λίγους θεατές κατά μήκος της διαδρομής, έτσι έτρεχε μεγάλο μέρος της χωρίς υποστήριξη από φιλάθλους. Αυτό ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που αυτός και οι συνεργάτες του  αναγνώρισαν πως θα μπορούσε να βοηθήσει. Και με μια εύκολα προσβασιμη διαδρομή σε μια πολη που αγαπαει και στηρίζει τους για δρομείς  ( ο μαραθώνιος της Βιέννης έχει 400.000 θεατές) ένα πλήθος από περίπου 250.000 ανθρώπους υπολογίζεται να βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής. 

Ο Kipchoge πιστεύει ότι οι θεατές ‘σίγουρα θα βοηθήσουν’ και είναι ένας παράγοντας που και η Paula  Radcliffe ανέφερε μετά την προσπάθεια στην  Monza. “Το κοινό ήταν μόνο σε μια ευθεία  μήκους  400 μέτρων και τον υπόλοιπο χρόνο θα ένοιωθε αν να ήταν σε προπόνηση”  είπε σε συνέντευξη της. “Το κοινό μπορεί να κάνει την διαφορά. Οι άνθρωποι μου λένε ότι η διαδρομή στο Λονδίνο είναι πιο δύσκολη από αυτή του Βερολίνου αλλά  για μένα η υποστήριξη του κοινού έκανε μεγάλη διαφορά.” 

Η τοποθεσία

Η Βιέννη προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σαν τοποθεσία για το εγχείρημα συμπεριλαμβανόμενου του γεγονότος ότι είναι μόλις μια ώρα πίσω  από  αυτήν που ζει ο   Kipchoge  στην Κένυα. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος αλλά και το ωράριο  των γευμάτων του δεν θα διαταραχτούν και ότι μπορεί να μείνει στο σπίτι του εισπράττοντας τα οφέλη του υψόμετρου των 2.400 μέτρων πριν μεταβεί στην πλούσια σε οξυγόνο  Βιέννη  με τα  165 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας την προηγούμενη μέρα του αγώνα.

 

Αυτό είναι το τέλος η μήπως η αρχή μιας νέας εποχής  στους δρόμους αντοχής και ειδικά στον μαραθώνιο; 

 

Την απάντηση την δίνει ο παρακάτω συγκριτικός πίνακας  ανάμεσα στους δυο καλύτερους μαραθωνοδρόμους της εποχής μας: 

Kαι αναμένουμε τον νέο κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στον ημιμαραθωνιο και συναθλητή του Kipchoge, Geoffrey Kamworor,  με 58 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο να δοκιμάσει την τύχη του στον μαραθώνιο! 

 

 

H Ζωντανή μετάδοση!

 

Ιωάννης Δαγκόγλου

Πηγές:

 

Γιάννης Δαγκόγλου

 

Γεννήθηκα στην Πάτρα και ασχολήθηκα με τον στίβο από την ηλικία των 12 χρόνων. Υπήρξα αθλητής στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων με καλύτερες επιδόσεις:

1500 μ. 4:02’’ (κατηγορία Εφήβων)

5.000 μ. 15:12’’ (κατηγορία Εφήβων)

10.000 μ. 32:50’’ ( κατηγορία Νέων)

Μαραθώνιος 2.30:17’’.

Αποφοίτησα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 με ειδικότητα στους δρόμους.

Έχω παρακολουθήσει την σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.- Formia 2001).

Έχω συμμετάσχει σε προπονητικά καμπ του βάδην ( 2005 και 2006 Montescaglioso Bari Ιταλία ).

Είμαι από το 2005 Διδάκτορας της Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας της Σόφιας (Βουλγαρία) για την διατριβή μου στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην με ε θέμα «Αξιολόγηση της ικανότητας απόδοσης νεαρών αθλητών βάδην με την χρήση του τεστ Conconi» Ο βαθμός του διδακτορικού διπλώματος μου ήταν 22/23.

Είμαι επίσημος προπονητής στίβου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (από τον Οκτώβριο του 2000) και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Α’ κατηγορίας για το άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Έχω γυμνάσει πολλούς πρωταθλητές (Σοφία Αρματά, Γιάννης Καυκάς, Χαράλαμπος Πιτσώλης, Σοφία Ρήγα, Ισαβέλλα Κοψαχείλη, Αλέξι - Μαρία Παππά). Μιλάω άπταιστα Ιταλικά και Αγγλικά.

 

www.smartrun.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race: https://t.co/wuZK4Xialg https://t.co/fIO6YiVojK
“Καθώς ο σπόρος άρχισε να ριζώνει, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει” - Moonwalk Traverse, η καταπληκτική διά… https://t.co/tVwLGn0IbC
Με κορυφαίο συναγωνισμό και σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές το Transgrancanaria στις 24-28 Φεβρουαρίου 2021:… https://t.co/4MAh9hGAsT
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race!

“Καθώς ο σπόρος άρχισε να ριζώνει, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει” - Moonwalk Traverse, η καταπληκτική διάσχιση του Sean Villanueva!

Με κορυφαίο συναγωνισμό και σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές το Transgrancanaria στις 24-28 Φεβρουαρίου 2021!

Ο Sean Villanueva ολοκλήρωσε την πρώτη solo διάσχιση του Fitz Traverse στην Νότια Παταγονία!

Ανάπτυξη των ΑΠΕ με σεβασμό στη βιοποικιλότητα: Ένα βιώσιμο σενάριο για ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών με ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος!

O Αντώνης Συκάρης διέκοψε στα 7.440m την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή του Κ2!

Ορειβατικός εξοπλισμός CAMP για τα πρώτα & ασφαλή βήματά σας στο χειμερινό βουνό

Τρέξιμο σε Κατηφόρα - Μυϊκή Καταπόνηση και Στρατηγικές Προσαρμογής!

Μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A!

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!

Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων!

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!