Η άγρια ομορφιά της Κρήτης: Συζητάμε με τον Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη για το Kronio Skyrace & τις Διαδρομές Ιδαίας!

Το σημερινό άρθρο / συνέντευξη θα μας μας βάλει για τα καλά στην άγρια ομορφιά μιας περιοχής της Κρήτης με πολύ μεγάλη ιστορία, η οποία εκτείνεται από το Μινωικό Πολιτισμό και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Αφορμή, αλλά και κύριο κομμάτι της συνέντευξης με τον Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη, είναι το Kronio Skyrace, στο οροπέδιο του Λασιθίου και τα αρχαία μονοπάτια και τις άγριες βουνοκορφές της περιοχής. Ένας δύσκολος και άγριος αγώνας που πήρε την πιστοποίηση από την Διεθνή Ομοσπονδία Skyrunning (ISF) και προσπαθεί να ενταχθεί στο ετήσιο καλεντάρι των αγώνων της. Βλέποντας όμως την τεράστια δουλειά που κάνει η ομάδα των “Διαδρομών Ιδαίας” όσο αφορά γενικά την ανάδειξη της περιοχής, την προστασία της φύσης, την ανάδειξη του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσω του μπουκέτου των αγώνων που διοργανώνουν κάθε χρονιά και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, η συζήτηση επεκτάθηκε σε πολλά άλλα επίπεδα και συστήνουμε να την διαβάσετε, αλλά και να προσπαθήσετε να πάτε στην Κρήτη, είτε τον Μάιο στην ναυαρχίδα των αγώνων τους – το Kronio Skyrace – είτε σε έναν άλλο από τους όμορφους αγώνες τους!

 

 

[Advendure]: Ξεκινώντας τη συζήτηση μας και πριν μπούμε στο “ζουμί” του αγώνα, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε καλύτερα ως οργανωτική ομάδα. Πως προέκυψαν οι “Διαδρομές Ιδαίας”; Δώσε μας κάποιες πληροφορίες για την ιστορία σας, την εμπειρία που έχετε πάνω στο ορεινό τρέξιμο και το μπουκέτο των δραστηριοτήτων που καλύπτει.

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Οι Διαδρομές Ιδαίας ήρθαν ως μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες μέσω αγώνων ορεινού τρεξίματος & προπονητικές υπηρεσίες μέσω επαγγελματιών, με στόχο την εξέλιξη του αθλήματος & της οικολογικής συνείδησης. Έδρα μας είναι το «ρομαντικό» όπως λέμε Βορίτσι, ένα χωριό 25 μόνιμων κατοίκων λίγο έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης, στο οποίο έχουμε δώσει ζωή μέσα από τον 9 ετών αγώνα «Ορεινές Διαδρομές Βοριτσίου» (ένας από τους παλαιότερους ορεινούς δρόμους στην Κρήτη).

Στη διαδρομή μας εντοπίσαμε σημαντικά προβλήματα τα οποία μάλιστα είναι ολοένα και πιο αυξανόμενα. Για παράδειγμα:

 • Στρες, μεγάλα επίπεδα κατάθλιψης & “γρήγοροι ρυθμοί” τα οποία έχουν οδηγήσει στην αποξένωση & απομάκρυνση του ανθρώπου από την φύση άρα από τις ρίζες μας!
 • Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπειρίας κίνησης σε ορεινό πεδίο, άρα περισσότερα ατυχήματα και δισταγμός ανθρώπων να δοκιμάσουν το βουνό ως αναψυχή ή άθληση.
 • Τέλος, υπάρχει μια άγνοια αλλά και μειωμένος σεβασμός ως προς την τεράστια φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό το τελευταίο είναι το πευκοδάσος της Κέρης, το οποίο παρά το ότι έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο καταφύγιο Άγριας Ζωής, μέχρι πρόσφατα ήταν θύμα δεκάδων πυρκαγιών, σκουπιδιών κάθε λογής και μιας ατελείωτης υποβάθμισης. Μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης τόσο στα social media, όσο και καθαρισμών των σκουπιδιών, αλλά κυρίως μέσω του αγώνα «Keri Cross Country Race» (o οποίος συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 300 αθλητές) , καταφέραμε και δείξαμε προς όλους πόσο σημαντικό είναι που έχουμε έναν πνεύμονα πρασίνου κοντά στην πόλη μας και πόσο απαραίτητο είναι να τον κρατήσουμε βιώσιμο!

Οι λύσεις στην ουσία που προσφέρουμε για τα παραπάνω προβλήματα, έρχονται μέσω των αγώνων ορεινού τρεξίματος, την δημιουργία & συντήρηση μονοπατιών με τα χέρια μας ως βασικά εργαλεία, ενώ προσφέρουμε & εκπαιδευτικές – προπονητικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την XOXLIOS TEAM με στόχο να κινούνται οι αθλητές με ασφάλεια και τις απαραίτητες γνώσεις στα βουνά.

Είμαστε αρκετά περήφανοι και δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε αυτά για περισσότερη βελτίωση και συγκεκριμένα για:

 • χρήση πράσινων καινοτόμων πρακτικών στις διοργανώσεις μας (από τις πρώτες στο νησί προσπάθειες για εξαφάνιση του πλαστικού – κυρίως τον μπουκαλιών, πιατάκια σε σταθμούς κλπ.)
 • Για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, όπως τα παραδοσιακά καφενεία ή οι ξενώνες στα χωριά
 • Για την ανάδειξη απομακρυσμένων περιοχών μέσω αρχαίων ή νέων μονοπατιών τα οποία δημιουργούμε
 • Για το ότι προσφέρουμε εκπαίδευση στις διοργανώσεις μας με ομιλίες επιστημόνων, πληροφόρηση για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής που τρέχουν οι αθλητές, τις απειλές, το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε εξοικονόμηση νερού στο νησί μας κ.α.

Και τέλος, για την ενδυνάμωση του δρομικού κινήματος και την αθλητική κοινότητα. Έχουμε συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του αριθμού συμμετοχών σε όλες τις ηλικίες σε αγώνες στο νησί γενικότερα, ενώ εστιάζουμε σημαντικά και στην αύξηση συμμετοχών σε παιδικές ηλικίες.

Έχουμε δημιουργήσει, καθαρίσει, συντηρήσει και σηματοδοτήσει, ένα τεράστιο δίκτυο μονοπατιών το οποίο αγγίζει τα 50 χιλιόμετρα σε μήκος. Το σημαντικό είναι πως με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουμε σε αθλητές – δρομείς ορεινού τρεξίματος που εκπαιδεύουμε μέσω επαγγελματιών προπονητών, να κινούνται καθ όλη τη διάρκεια του έτους με ασφάλεια σε αυτά, όπως επίσης κάνουμε και πιο εύκολο σε τουρίστες να γνωρίσουν αυτό το δίκτυο από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο.

Η ομάδα μας αποτελείται από 5 μέλη τα οποία έχουν πολυετή εμπειρία κίνησης σε ορεινό πεδίο, είναι οδηγοί βουνού, γνωρίζουν πρώτες βοήθειες & παρέα οργανώνουμε με κοινές αξίες και όραμα τις απαιτήσεις των δράσεών μας κατά την διάρκεια του έτους.

 

[Advendure]: Οι Διαδρομές Ιδαίας διοργανώνουν αρκετούς αγώνες ορεινού τρεξίματος και μάλιστα πρωτότυπους. Δώσε μας κάποια στοιχεία συνολικά για τους αγώνες αυτούς και σε ποιους απευθύνεται ο καθένας.

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Το ορεινό τρέξιμο μεταξύ άλλων είναι και παιχνίδι! Καλύπτουμε μια μεγάλη γκάμα, ξεκινώντας από κλασικές διαδρομές ορεινού τρεξίματος, φτάνοντας μέχρι και backyard ultra!

Η πρώτη ιδέα για «παιχνίδι» σε διοργάνωσή μας ήρθε με τις Ορεινές Διαδρομές Βοριτσίου. Αγώνες στην έδρα μας, σε χωματόδρομους και χειροποίητα μονοπάτια τα οποία φτιάξαμε από το μηδέν, μέσα στα τελευταία 8 χρόνια περίπου. Εκτός από τον παιδικό αγώνα 1000 έως 2000 μέτρων, έχουμε και αγώνες 5 έως 6 χλμ. και 12 έως 14. Γράφω έως, γιατί το χαρακτηριστικό με αυτήν την διοργάνωση είναι πως κάθε χρόνο οι διαδρομές αλλάζουν! Καμία χρονιά δεν έχουμε ίδια διαδρομή και πάντα προσφέρουμε εκπλήξεις με ανηφόρες σε σημεία που δεν το περιμένουν οι αθλητές, χωρίς ανακοίνωση του χάρτη – προφίλ διαδρομής, παρά μόνο των χιλιομέτρων & των υψομετρικών (και αυτά στο περίπου). Το συγκεκριμένο event στηρίζεται από όλα τα είδη δρομέων, από αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν το ορεινό τρέξιμο, έως έμπειρους δρομείς μεσαίων & μεγάλων αποστάσεων. Η διοργάνωση γίνεται κάθε τέλος Αυγούστου ή κάθε αρχή Σεπτέμβρη ανάλογα ποιο Σάββατο έρχεται πρώτο!

Στο ίδιο μέρος, το χωριό Βορίτσι, κάνουμε πράξη το «Cretan Backyard Ultra», μια διοργάνωση η οποία γίνεται κάθε χρόνο προς τέλος Γενάρη. Όσοι δεν γνωρίζουν αυτό το φορμάτ αγώνα, μπορούν να δουν τους κανόνες στο website μας, και τους περιμένουμε το 2025 (οι εγγραφές είναι ανοιχτές ήδη) ! 6,7 χιλιόμετρα, 150 υψομετρικά & party δυνατό στην κεντρική πλατεία του γραφικού μας χωριού, όσο τρέχουν οι δρομείς. Φέτος είχαμε την χαρά να τρέξουν 70 δρομείς από Ελλάδα και εξωτερικό (12 από εξωτερικό) , με τον γνωστό μας Γάλλο Antoine Guillon να φτάνει τα 174 χιλιόμετρα σε 26 ώρες & 4180 μέτρα θετικής υψομετρικής. Η συγκεκριμένη διοργάνωση μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά καθώς δρομείς αρχάριοι που είχαν τρέξει έως 10 ή 20 χιλιόμετρα σε δρόμο, κατάφεραν και έφτασαν τα 50 αλλά και τα 80 χιλιόμετρα!

Στο δάσος της Κέρης, κάθε τέλος Δεκέμβρη έχουμε την χαρά να διοργανώνουμε τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στο νησί με ονομασία «Keri Cross Country Race. Δρομείς από όλη την Κρήτη, την Ελλάδα & το εξωτερικό συμμετέχουν στις διαδρομές των 5 & 10 χιλιομέτρων. Εδώ είναι ένα κλασικό είδος Cross Country Race, με αρκετή λάσπη, βροχή αλλά και πάρα πολλά χαμόγελα. Σε αυτόν τον αγώνα όλοι γίνονται ξανά παιδιά, λόγω του ότι αν βρέξει, γίνονται πραγματικές λασπομαχίες! Η διοργάνωσή αυτή φέρνει κοντά είτε μαραθωνοδρόμους που έχουν τελειώσει τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας πρόσφατα και αναζητούν κάτι εναλλακτικό , είτε παιδιά του στίβου που θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα του Cross Country, είτε δρομείς που δεν έχουν ξανατρέξει εκτός ασφάλτου. Το πολύ σημαντικό σε αυτήν την διοργάνωση είναι πως είναι ένας εισαγωγικός αγώνας σε χωματόδρομους, που επιτρέπει σε πολλούς να δοκιμάσουν με ασφάλεια και χωρίς φόβο το άθλημα του ορεινού τρεξίματος πριν δοκιμάσουν και τις πιο «extreme διαδρομές μας».

Έπειτα, έχουμε την διοργάνωση του Karteros Trail Run ο οποίος γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού & την Μαρία Βασιλείου του Flow868 και θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαΐου. Είναι ένας κλασικός ορεινός αγώνας 21 χιλιομέτρων με λίγα υψομετρικά (700) ωστόσο είναι μοναδική εμπειρία, κοντά στην πόλη του Ηρακλείου. Είμαστε περήφανοι για το ότι εκτός του ότι καθαρίσαμε το φαράγγι του Καρτερού και συνολικά 6 χιλιόμετρα μονοπατιών με την σημαντική βοήθεια του κ. Λ. Αυγενάκη, δημιουργήσαμε ένα νέο δίκτυο μονοπατιών περίπου 5 χιλιομέτρων ώστε οι δρομείς κοντά στο Ηράκλειο να έχουν νέο προπονητικό πεδίο με ήπιας δυσκολίας χωμάτινα μονοπάτια.

Tέλος, έχουμε το “Kronio Trail Race”, έναν αγώνα τον οποίο μεταφράζουμε ως Φεστιβάλ Ορεινού Τρεξίματος. Χωρίς την συμβολή της τοπικής κοινωνίας και συγκεκριμένα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τζερμιάδων Αναγέννηση τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο! Άνθρωποι με όραμα και θετική διάθεση να προσφέρουν για την ανάδειξη του τόπου τους και με στόχο να φέρουν περισσότερα παιδιά κοντά στον αθλητισμό. Περιλαμβάνει διαδρομές από παιδικό αγώνα, 5,6Κ 14Κ & 30Κ ενώ του χρόνου σίγουρα θα ενσωματώσουμε και το πρώτο πιθανών ultra trail στο νησί. Οι αγώνες έχουν έδρα ένα καθαρά ορεινό μέρος, το μεγαλύτερο οροπέδιο της Ελλάδας, στα 850 μέτρα υψόμετρο, αυτό του Λασιθίου. Με το που μπει κάποιος στο Οροπέδιο Λασιθίου, πραγματικά νιώθει ένα δέος, το περιβάλλουν κορυφές από 1200 έως 2000+ μέτρα ενώ είναι εντυπωσιακή και η πεδινή έκτασή του με τους νερόμυλους. Είναι ένα ιστορικό μέρος, με αρχαία ιστορία η οποία ξεκινάει από την Νεολιθική εποχή (6000 π.Χ.), με τους Μινωίτες και Δωριείς να ακολουθούν.

 

[Advendure]: Πως προέκυψε η ιδέα για το Kronio Skyrace, έναν δύσκολο αγώνα 32 χιλιομέτρων, με +1.750m θετική υψομετρική και ιδιαίτερα τεχνικό; Δώσε μας κάποια στοιχεία για την περιοχή και τα highlights των διαδρομών – μιας και το μπουκέτο περιλαμβάνει και άλλους αγώνες - που θα τρέξουν και θα θαυμάσουν οι αθλητές στις 12 Μαΐου.

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Όπως όλες οι ιδέες αγώνων νομίζω, τρέχοντας στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή μου δημιουργήθηκε η σκέψη βαθιά μέσα μου και το όραμα, πως εδώ πρέπει να γίνει ένας αγώνας. Έτσι αφού επέστρεψα σπίτι, έπιασα ένα χάρτη, χάραξα διαδρομές και αυτό ήταν!

Το οροπέδιο σαν έδρα από μόνο του μου άρεσε, έπειτα τα βουνά, τα υπόλοιπα οροπέδια ψηλότερα, τα δάση και τα φαράγγια που υπάρχουν γύρω από αυτό, είναι εντυπωσιακά. Μια σκέψη περνούσε από το μυαλό μου, πως αυτά πρέπει να τα γνωρίσει περισσότερος κόσμος.

Έτσι μέσα από μια γκάμα διαδρομών για όλα τα επίπεδα, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γνωρίσει την «άγρια ομορφιά της Κρήτης» . Δεν έχουμε σαν νησί τόσα πολλά δάση κυρίως λόγω πυρκαγιών και της υπερβόσκησης, ωστόσο αυτό το άγονο της πέτρας σε συνδυασμό με τους πρίνους, τα θαμνώδη, τους γύπες και τα αγριοκάτσικα, θεωρώ πως ανεβάζουν σημαντικά την αδρεναλίνη και προσφέρουν πολλές εναλλαγές στα τοπία.

Οι αθλητές θα τρέξουν από το Οροπέδιο Λασιθίου, προς ένα άλλο καταπράσινο οροπέδιο ψηλότερα, με την ονομασία Νίσημος. Από εκεί θα κατευθυνθούν προς την κορυφή Καρφί, όπου εκεί υπάρχει και το αρχαιότερο ιερό κορυφής, ενώ σε ανασκαφές βρέθηκε πως ήταν μια πόλη της Ύστερης Μινωικής περιόδου 1200-1000 π.Χ.

Στην συνέχεια κατηφορίζουν προς το παραδοσιακό χωριό Κράσι με τον μακροβιότερο πλάτανο περίπου 2500 ετών, ενώ ακολουθεί μέσα από το αρχαίο δάσος Πρίνων, το Αζιλακόδασος, η ανάβαση προς το όρος Σελένα.

Εκεί μέσω μονοπατιού σε κορυφογραμμή, το οποίο δημιουργήσαμε έπειτα από 3 μήνες προσπάθειας, θα φτάσουν στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, στα 1559 μέτρα, την κορυφή Σελένα. Στο σημείο αυτό πραγματικά κόβεται η ανάσα, καθώς η θέα είναι μοναδική. Από βόρεια έχουμε το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους, από Ανατολικά έχουμε το Νομό Λασιθίου, δυτικά τον Ψηλορείτη & αν υπάρχει καλή ορατότητα τα Λευκά Όρη στα Χανιά. Νότια βλέπουμε το οροπέδιο Λασιθίου από ψηλά και την οροσειρά Δίκτη με τις Λασιθιώτικες Μαδάρες & κορυφές άνω των 2000 μέτρων.

Τέλος μέσα από δάσος πρίνων ξανά, οι αθλητές θα διασχίσουν ένα αρχαίο καλντερίμι το οποίο περνάει και από το Σπήλαιο Κρόνιο το οποίο είναι και το σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης. Το σπήλαιο αυτό έχει σχέση τόσο με την Μυθολογία όσο και με την Νεολιθική & Βυζαντινή ιστορία.

 

[Advendure]: Πάμε λίγο στο τεχνικό κομμάτι του αγώνα. Τι δυσκολίες παρουσιάζει και σε τι επίπεδο αθλητών απευθύνεται; Τι εδάφη διασχίζει η διαδρομή και σε τι ποσοστό; Σε τι υψόμετρο θα ανέβουν; υπάρχει υποχρεωτικός εξοπλισμός;

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Όσον αφορά τις μικρές διαδρομές των 5,6 & 14 χιλιομέτρων οι δυσκολίες δεν είναι τόσο πολλές. Γενικά υπάρχουν εναλλαγές από πετρώδες μονοπάτι σε 40% ποσοστό, χωμάτινο μονοπάτι 40% ενώ το υπόλοιπο είναι δασικός δρόμος.

Όσον αφορά την «ναυαρχίδα» της διοργάνωσης μας , το Kronio Skyrace 30K, κατά την γνώμη μου είναι ένας από τους δυσκολότερους στην κατηγορία του. Οι δυσκολίες αφορούν κυρίως το τεχνικό του εδάφους και σε δεύτερο ρόλο τα 1860 υψομετρικά. Υπάρχουν σημεία όπου ο αθλητής πρέπει να κάνει κάποια μέτρα ελαφρύ σκαρφάλωμα με χέρια, ενώ σε άλλα πρέπει να προσέχει τις απότομες πλαγιές που διασχίζει (κορυφογραμμές). Τα σημεία όπου ο αθλητής ησυχάζει είναι λίγα και απαιτεί προηγούμενη εμπειρία κίνησης σε παρόμοιο πεδίο. Για να δώσω ένα παράδειγμα τερέν, σε αρκετά σημεία της διαδρομής, είναι παρόμοιο αν όχι πιο απαιτητικό, με την κατάβαση από τα “Ζωνάρια” του Olympus Marathon. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό λοιπόν είναι είτε η σαθρή είτε η φυτευτή πέτρα, ενώ από τα πιο δύσκολα σε θέμα συνεχόμενης ανάβασης είναι από το 15ο χιλιόμετρο έως το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, την κορυφή Σελένα στα 22Κ (1559 υψόμετρο), όπου μέσα σε 7χλμ. ο αθλητής θα “κερδίσει” 1100 μέτρα θετικής υψομετρικής.

Υπάρχει κριτήριο συμμετοχής στον αγώνα του Skyrace, με προηγούμενο τερματισμό έστω σε ένα ultra ή σε 2 αγώνες άνω των 20 χιλιομέτρων με 1000+/-.

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εξοπλισμό, θα ελεγχθούν και ειναι απαραίτητα:

 • Ατομικό φλασκί ή παγούρι νερού χωρητικότητας 500ml
 • Παπούτσι trail
 • Ατομική ενέργεια 50gr υδατάνθρακα ή θερμίδες άνω των 200
 • Γιλέκο ή ζώνη ορεινού τρεξίματος
 • Σφυρίχτρα έκτακτης ανάγκης
 • Αλουμινοκουβέρτα
 • Αντιανεμικό
 • Κινητό

Τέλος, κάτι το οποίο ζητάμε απαραίτητα από κάθε αθλητή, είναι να έχει προβεί σε καρδιολογικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 μήνες και να έχει υπογράψει γιατρός το medical certificate της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο, έφερε αρκετές αντιδράσεις όταν το ενσωματώσαμε σε αγώνες μας, ωστόσο είναι συγκεκριμένη η γραμμή μας σε θέματα ασφαλείας!

 

[Advendure]: Είστε στη διαδικασία πιστοποίησης της διαδρομής από την International Skyrunning Federation (ISF). Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αν προέκυψαν αλλαγές στη διαδρομή ώστε να πληροί τους κανονισμούς και επίσης, αν είναι στα σχέδια σας να μπείτε στο διεθνές καλεντάρι της ISF. Όραμα σας είναι να ανοιχτείτε και στο εξωτερικό σε λίγα χρόνια;

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς και επίσημα πλέον έχουμε λάβει πιστοποίηση από την ISF, γεγονός που αποδεικνύει την δυσκολία της διαδρομής αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις που ακολουθούμε ως Διαδρομές Ιδαίας σε παγκόσμιο επίπεδο, για το άθλημα και την προβολή του στο νησί μας. Έπρεπε να κάνουμε μια μικρή τροποποίηση της διαδρομής, με στόχο να αυξήσουμε το μέσο δείκτη ανάβασης ( 6% ) που υπάρχει ως απαιτούμενο: μειώσαμε κατά 2μιση περίπου χλμ. την διαδρομή, ενώ αυξήσαμε τα υψομετρικά κατα 250 περίπου.

Στοχεύουμε σημαντικά στην παγκόσμια προβολή στο χώρο, καθώς θεωρούμε πως το Skyrunning και γενικά το ορεινό τρέξιμο στην Κρήτη έχει πολλές προδιαγραφές ώστε να εδραιώσει την θέση του σε ένα σταθερό καλεντάρι. Ήδη η διαδρομή μας έχει ενταχθεί στα “κλασσικά” πλέον Itra Points (2), Utmb index 20k race, αλλά και σε Certificate Διαδρομή με 1+ βαθμό δυσκολίας στο website της Skyrunning. Το τελευταίο μάλιστα είμαστε ο πρώτος αγώνας στο νησί που καταφέρνει να λάβει αυτήν την πιστοποίηση, ενώ ο 2ος στην Ελλάδα μετά τον Olympus Marathon, γεγονός που μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας!

Όραμά μας είναι να ενταχθούμε στην σειρά Skyrunning , στο world tour των elite αθλητών. Ήδη κάνουμε επαφές αυτήν την περίοδο με τους υπεύθυνους. Μας αναφέρουν ότι γνωρίζουν τις δυνατότητες του νησιού, το μοναδικό κλίμα καθ όλη την διάρκεια του έτους, τα εντυπωσιακά βουνά μας και αυτήν την μοναδική εναλλαγή θάλασσας βουνού σε λίγα μόνο λεπτά. Τα logistics μένει να δούμε και το κατά πόσο είναι εφικτό οικονομικά η τοπική αυτοδιοίκηση και χορηγοί να βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο. Από άποψη περιοχής, μας ανέφεραν πως είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που θέλουν ως Skyrunning World Series, όπως την διαδρομή σαν διαδρομή (του Skyrace) , το οροπέδιο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο, ενώ σε μισή ώρα απόσταση βρίσκεται η ναυαρχίδα του τουρισμού ο Δ.Αγίου Νικολάου & Δ.Χερσονήσου με πάρα πολλά ξενοδοχεία. Στα πολύ βοηθητικά επίσης το γεγονός πως σε λίγα χρόνια ετοιμάζεται το νέο αεροδρόμιο Κρήτης, στο Καστέλι με απόσταση περίπου 25 - 30 λεπτά, ενώ το Ηράκλειο και το ήδη υπάρχον αεροδρόμιο απέχει περίπου 50-55 λεπτά. Τα αναφέρουμε αυτά, καθώς όταν στοχεύεις σε φιλοξενία 800 έως 1500 ατόμων, τότε θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες προδιαγραφές.

Για μένα ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό παραμένει το γεγονός πως βρίσκεσαι στο οροπέδιο Λασιθίου, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, στα 900 υψόμετρο, γύρω σου βρίσκονται τόσες κορυφές, και όταν φτάσεις σε αυτές βλέπεις σχεδόν όλο το νησί!

 

[Advendure]: Όπως διαβάζουμε στο όμορφο site σας, σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε ένα διήμερο αθλητικό αλλά και πολιτιστικό. Μίλησε μας λίγο για τους στόχους που έχει η διοργάνωση και τι εκδηλώσεις περιλαμβάνει.

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Πέρα από το ορεινό τρέξιμο, θα γίνουν πολλές αθλητικές και πολιτιστικές ακόμα δραστηριότητες. Αρχικά ένας από τους βασικότερους μας στόχους είναι να αυξήσουμε γενικότερα τις συμμετοχές στο ορεινό τρέξιμο και ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες.

Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, έχουν ανάγκη να βγουν στη φύση, να γνωρίσουν εναλλακτικές μορφές άσκησης και δραστηριότητας.

Τι πιο όμορφο λοιπόν να προσφέρουμε (πέρα από τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες όπως την yoga, χορευτικά παιχνίδια, αναρρίχηση) , ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα έχουμε την χαρά να έχουμε μαζί μας την Ματούλα Ζαμάνη μια μέρα πριν τον αγώνα, η οποία θα απογειώσει τον συνδυασμό ορεινό τρέξιμο και διασκέδαση, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και άλλα παραδοσιακά συγκροτήματα, ομιλίες για την περιοχή, σεμινάρια εκπαιδευτικά για κίνηση στο βουνό και άλλα.

 

[Advendure]: Η Κρήτη είναι πανέμορφη και άγρια. Συνδυάζει αναμφίβολα τη φύση, το φαγητό, τα τοπία και τον πολιτισμό. Παρόλα αυτά, όπως έχουμε δει και από παλιότερες διοργανώσεις, είναι αρκετά μακριά και ίσως αυτό να δυσκολεύει κάποιους να έρθουν για τον αγώνα. Υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις σε εκπτώσεις εισιτηρίων, καταλυμάτων κτλ; Γιατί να διαλέξουν να συμμετέχουν στο Kronio Skyrace και όχι σε κάποιον άλλο αγώνα στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε μια περίοδο μάλιστα γεμάτη από διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος;

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Σίγουρα η απόσταση είναι ένα “μείον” σε σχέση με άλλους αγώνες στην Ελλάδα, όπου μπορείς ίσως πιο απλά να πάρεις το αυτοκίνητο με μια παρέα και να φτάσεις στην εκκίνηση. Τα logistics στον αγώνα αυτό είναι ίσως περισσότερα και το καταλαβαίνουμε.

Αν το ψάξει βέβαια κάποιος, από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, τα αεροπορικά κινούνται 3-4 μήνες πριν τον αγώνα από 40 έως 100 ευρώ, άρα δεν νιώθουμε πως είναι κάτι απλησίαστο. Εάν θέλει κάποιος να ταξιδέψει με καράβι για να φέρει και το αυτοκίνητό του, τότε το κόστος ναι είναι μεγαλύτερο. Είναι πιο συμφέρον να κλείσει φθηνά αεροπορικά και έπειτα να νοικιάσει ένα αμάξι απευθείας το οποίο σε 50 λεπτά θα τον φέρει στον αγώνα.

Όσον αφορά τις εκπτώσεις, παρέχουμε 20% διαμονής σε συγκεκριμένα καταλύματα τα οποία μπορεί να βρει κάνεις και στο website μας.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους αγώνες, η αλήθεια είναι πως είχαμε την ατυχία ο ΣΕΓΑΣ να αλλάξει ξανά την ημερομηνία αγώνων του και να “πέσει” πάνω στην δική μας. Αυτό ίσως απέτρεψε αρκετούς αθλητές. Ο τουρισμός ωστόσο είναι για εμάς το κύριο target group, το δρομικό κίνημα της Κρήτης αλλά και αθλητές από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι ίσως θέλουν να συνδυάσουν διακοπές στο νησί, παρέα με έναν ωραίο αγώνα ορεινού τρεξίματος. Πλέον αν ανοίξει κάποιος ένα calendar αγώνων, θα βρει πάρα πολλούς σε όλη την χώρα. Για εμένα είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, το κάτι διαφορετικό, να μην έχουμε συνεχής εμμονές με συγκεκριμένους αγώνες και να ανακυκλώνουμε τις αγωνιστικές προσπάθειές μας. Δεν θα πω σε κάποιον, έλα στην Κρήτη να τρέξεις γιατί ο δικός μου αγώνας είναι πολύ όμορφος. Θα του πω έλα να τρέξεις γιατί το μυαλό πλέον, έχει ανάγκη από νέες εικόνες και εμπειρίες. Θέλω να πω, αν πας σε έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος πολύ γνωστό που έχεις πάει ήδη 4 -5 φορές, το μόνο σημείο αναφοράς θα είναι ο χρόνος που τελείωσες και σε δεύτερο βαθμό η ομορφιά της διαδρομής. Το ίδιο θα πω και για τον δικό μας αγώνα, αν έρθει κάποιος 3-4 φορές να τρέξει το Kronio, φυσικά και βρίσκω λογικό να μην έρθει την επόμενη και να θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.

Τόλμη θέλει, καλό προγραμματισμό, άντε και να πείσεις τους δικούς σου που δεν τρέχουν, να σε ακολουθήσουν για “διακοπές”.

Είναι αυτό το “αγάπη μου … είδα “τυχαία” στο όμορφο νησί της Κρήτης που έχει φοβερές παραλίες, μοναδικό ποιοτικό φαγητό και δυνατό ήλιο, πως έχει και ένα αγώνα. Θέλεις να συνδυάσουμε διακοπές σε θάλασσα, αλλά να πάμε και ένα πρωινό για λίγες ώρες στο βουνό;”

 

[Advendure]: Και μιας και αναφέρθηκα στην περίοδο του Μαΐου, γιατί επιλέξατε αυτή την ημερομηνία;

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Επιλέξαμε το Μάιο καθώς είναι μια εποχή βιώσιμη από άποψη ζέστης. Αρκετοί στην Κρήτη δεν έχουμε θέμα να τρέχουμε καλοκαίρι, ωστόσο αν θέλουμε να μην παθαίνουν θερμοπληξία οι τουρίστες ή οι αθλητές της βόρειας Ελλάδας, λόγω μειωμένων προσαρμογών, θα πρέπει να επιλέξουμε είτε μεταξύ Απριλίου - Μαΐου (είναι και πιο σταθερός ο καιρός), είτε Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου.

Υπάρχει μια συζήτηση για την επόμενη διοργάνωση του 2025, να γίνει είτε Απρίλιο (λίγο νωρίτερα ώστε να μην “πέφτει” πάνω σε τόσους αγώνες), είτε Νοέμβριο. Για Νοέμβριο θα γίνει μόνο στην περίπτωση που τελικά μπούμε στο Calendar της ISF, οι υπεύθυνοι της οποίας μας ανέφεραν πως υπάρχει το ενδεχόμενο να αποτελέσει η διοργάνωσή μας τον τελικό της σειράς για το 2025. Αν γίνει αυτό, είναι μια επίσης ιδανική περίοδος στο νησί, με ελαφριά δροσιά, ήπιο κλίμα και ελάχιστες απρόβλεπτες για το νησί βροχές!

 

[Advendure]: Θα ήταν χρήσιμο να μας δώσεις και κάποια στοιχεία για την περιοχή που διεξάγεται το Kronio Skyrace. Τι μπορούν να δουν και να απολαύσουν οι αθλητές και οι συνοδοί τους, εκτός φυσικά των εκδηλώσεων του αγώνα.

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Οι αθλητές και οι συνοδοί τους βρίσκονται στην καρδιά του νησιού όπου μπορούν να θαυμάσουν αρκετά αξιοθέατα, γεγονός το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τα προηγούμενα λόγια που ανέφερα σχετικά με τον συνδυασμό διακοπές - άθληση. Το οροπέδιο Λασιθίου από μόνο του έχει αρκετά αξιοθέατα: Μπορεί κάποιος να θαυμάσει τους γραφικούς ανεμόμυλους, να επισκεφτεί μέσω πεζοπορίας, ποδηλάτου ή jeep τις γύρω βουνοκορφές μέσω χωματόδρομων, να δει το οροπέδιο Καθαρού με τις μηλιές, το Λιμνάκαρο κάτω από την κορυφή Σπαθί, αλλά και το σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας, το Ψυχρό! Μια περιήγηση στο οροπέδιο με τα γραφικά 16 χωριά του σίγουρα αποτελεί από μόνη της μια όμορφη εμπειρία.

Για όσους επιλέξουν να το “ψάξουν” περισσότερο, υπάρχουν πολύ κοντά, φαράγγια για καταρρίχηση, via ferrata, αλλά και πεζοπορία όπως της Ρόζας & της Εμπασάς, ενώ μπορούν να συνεχίσουν με επισκέψεις και στα υπόλοιπα παραδοσιακά χωριά όπως Αβδού, Κερά, Κράσι, Μοχός, Κριτσά, Μύθοι Ιεράπετρας κ.α.

Όσο για τις παραλίες φυσικά, αν επιλέξει κανείς να αποδράσει προς το Νότο, είναι ιδανική περίοδος, καθώς θα μπορεί μέσα σε 60 λεπτά να βρεθεί σε πραγματικά διαμάντια.

 

[Advendure]: Είναι εντυπωσιακή και ιδιαίτερα θετική η έμφαση που δίνεται μέσω του site σας στο θέμα της οικολογίας και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που γίνεται ο αγώνας. Το ορεινό τρέξιμο γίνεται στη φύση και χωρίς αυτή δεν υπάρχει, αλλά πρέπει και να παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της. Τι απειλές αντιμετωπίζει η φύση της περιοχής και πως βοηθάτε σαν διαδρομές Ιδαίας στην προφύλαξη της;

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Θα ήταν παράλειψη, το να διοργανώνουμε ορεινούς αγώνες - άθληση και δραστηριότητες στην φύση, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αξία που πρεσβεύουμε: Και αυτή έρχεται μέσω της πληροφόρησης, ώστε ο αναγνώστης να μάθει σημαντικά πράγματα για τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο. Οι αξίες και το όραμα μας, έχουν να κάνουν με ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε έμπρακτα με ομιλίες για τον πλούτο μας, τις απειλές προς αυτόν, ενισχύουμε τον σεβασμό, χρησιμοποιούμε σήμανση με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και προτρέπουμε αθλητές και συμμετέχοντες στο να ενσωματώνουν πράσινες πρακτικές και στην υπόλοιπη καθημερινότητά τους.

Δεν γίνεται να σέβεσαι κάτι αν δεν αναγνωρίσεις την σημαντικότητά του και το πόσο πολύτιμο είναι, ώστε να συνυπάρχουμε όλοι. Το νησί δέχεται 3 περίπου εκατομμύρια τουρίστες μέσα σε 4-5 μήνες. Αν δεν προφυλάξουμε τους υδάτινους πόρους, αν δεν “διώξουμε” τον μεγάλο όγκο τουριστών από τα τεράστια ξενοδοχεία που κατασπαταλούν τεράστιες ποσότητες νερού και ενισχύσουμε τον εναλλακτικό τουρισμό της ενδοχώρας, τότε θεωρούμε πως στο μέλλον θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές της περιοχής της Δίκτης η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή μέσω του Natura 2000, είναι οι περίπου 150 ανεμογεννήτριες που έχουν αδειοδοτηθεί και ετοιμάζονται να υποβαθμίσουν το τοπίο παντελώς. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, έρχεται ενάντια σε όλο αυτό και με δράσεις προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το πραγματικά απαίσιο γεγονός.

Άλλες απειλές είναι οι πυρκαγιές των βοσκών, με στόχο να ανανεωθεί το χορτάρι και να βόσκουν τα πρόβατά τους, αλλά και η υπερβόσκηση. Για αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη αθλητική και πεζοπορική δραστηριότητα αυτά πλέον έχουν μειωθεί.

Τέλος, μπορεί να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό αλλά είναι και αυτό ένα λιθαράκι προς ένα πιο πράσινο μέλλον, πέρα από εθελοντικούς καθαρισμούς παραλιών και βουνοκορφών από μπάζα και σκουπίδια, έχουμε οργανώσει 2 δενδροφυτεύσεις για αύξηση του πρασίνου σε κάποια χρόνια στην περιοχή του Βοριτσίου.

 

[Advendure]: Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί για χρόνια χωρίς όραμα και σχέδιο. Ποιο είναι το δικό σας και πως θέλετε να δείτε τις διοργανώσεις σας σε μερικά χρόνια από τώρα;

[Ε. Κωνσταντουλάκης]: Ως Διαδρομές Ιδαίας και ομάδα τρεξίματος Xoxlios Team, προχωράμε με όραμα για ένα πιο βιώσιμο - πράσινο μέλλον, αλλά και για περισσότερη άθληση τόσο στα αστικά κέντρα με διάφορα αθλήματα όσο και στη φύση.

Στοχεύουμε σε βελτίωση των υπηρεσιών μας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, με καλύτερο εξοπλισμό, δημιουργία εφαρμογής για ενημέρωση σχετικά με τα δίκτυα μονοπατιών που έχουμε δημιουργήσει, με πληροφορίες σήμανσης, χλωρίδας πανίδας κλπ. Φυσικά θέλουμε να προσλάβουμε περισσότερο προσωπικό για να γίνετε πιο γρήγορη η διαδικασία δημιουργίας και καθαρισμού των μονοπατιών, ενώ μελλοντικά σε βάθος χρόνου, θα ήταν μεγάλη μας χαρά να προβληθεί ακόμα περισσότερο ο αγώνας του Kronio Trail σε παγκόσμιο επίπεδο και να έχουμε συμμετοχές τουριστών από όλο τον κόσμο.

Πέρα από τα “υλικά αγαθά” , ο μεγαλύτερος μας στόχος είναι να δούμε περισσότερα παιδιά να τρέχουν στην φύση, το τρέξιμο στο βουνό να μην θεωρείται “extreme και παρά φύση” δραστηριότητα και ο κόσμος να αφήνει τις οθόνες τα Σαββατοκύριακα του και να γίνεται ένα με αυτήν!

 

 Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ