Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Αποστολόπουλο για το επερχόμενο 2ο Koumaria Trail Series!

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη (επίσημη) διοργάνωση του Koumaria Trail Series, το οποίο έρχεται με οργανωτικές αλλαγές και επίσης “μεγάλωσε” αγωνιστικά μιας και προστέθηκαν στο μπουκέτο των αγώνων του ένας απαιτητικός ορεινός μαραθώνιος αλλά και ένας αγώνας για παιδιά! Βάση της διοργάνωσης παραμένει φυσικά το επιβλητικό οινοποιείο και οι αμπελώνες της ιστορικής Achaia Clauss, ενώ διατηρείται ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της διοργάνωσης και προστίθενται πανέμορφα μονοπάτια που πλέον εκτός του Ομπλού θα δώσουν την ευκαιρία στους αθλητές να γνωρίσουν τρέχοντας και άλλες όμορφες περιοχές πάνω από την Πάτρα. Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος μας δίνει όλες τις πληροφορίες για την διοργάνωση και τις προσθήκες της, μέσα από την συνέντευξη του στο Advendure.

 

[Advendure]: Είμαστε περίπου τρείς εβδομάδες πριν το δεύτερο Koumaria Trail Series και βλέπουμε σημαντικές αλλαγές τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και στο μπουκέτο των αγώνων της διοργάνωσης. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν Δημήτρη την συζήτηση μας από την ΚοινΣεπ ΔΙΑΒΑ που έχει φέτος υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση και να σε ρωτήσουμε για τους σκοπούς της, ποιοι συμμετέχουν και ποιο το εύρος των δραστηριοτήτων που καλύπτει.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Η ομάδα της Koιν.Σ.Επ Διάβα, αποτελείται από ανθρώπους που τους ενώνει το πάθος για τον πλούτο της ελληνικής φύσης, τα υπαίθρια αθλήματα και την ανάδειξη ξεχασμένων τόπων της ελληνικής επαρχίας. Το όραμα μας είναι η δημιουργία δικτύων μονοπατιών, που περνούν από σημεία αρχαιολογικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και η δικτύωση τους με κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

 

[Advendure]: Το Koumaria Trail Race έγινε φέτος Koumaria Trail Series, με την προσθήκη ενός αγώνα 40 Km (+2.300 m). Γιατί νιώσατε την ανάγκη να προσθέσετε έναν Ορεινό Μαραθώνιο στο μπουκέτο των αγώνων και μάλιστα “χειμωνιάτικο”;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Υπήρχε ένα κενό για  ορεινό μαραθώνιο στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη τη χώρα στη καρδιά του χειμώνα. Το  Koumaria Marathon έρχεται να προκαλέσει τους πιο έμπειρους δρομείς του ορεινού τρεξίματος να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στις πιθανόν δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Το γεγονός ότι ο αγώνας κινείται σε χαμηλά υψόμετρα μειώνει τις πιθανότητες να αποκλειστούν από χιόνια τα μονοπάτια. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας έχει ενταχθεί στην ITRA και όσοι τερματίσουν θα λάβουν 2 πόντους ITRA.

 

[Advendure]: Καινούργιος αγώνας ο Koumaria Trail Marathon και θα θέλαμε να μας πεις ποιες περιοχές – άγνωστες ακόμη και σε αθλητές από την Πάτρα όπως γνωρίζουμε – διασχίζει η διαδρομή του και ποια τα highlights του.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Εκκίνηση από τη γνωστή οινοποιεία Achaia Clauss, έπειτα  θα ανέβουμε τη δύσκολη Μαυρομανδήλα  και κατηφορίζοντας θα περάσουμε δίπλα από το ιστορικό Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου. Ακολουθεί μεγάλη ανάβαση μέχρι το παλαιό Πετρωτό και στη συνέχεια θα τρέξουμε μέχρι τον οικισμό Κρυσταλλόβρυση όπου θα βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός του αγώνα. Συνεχίζουμε προς τις λίμνες Ομπλού και Παλιά Ι. Μονή Μπαμπιώτη και κάπου στο 30ο χλμ θα βρεθούμε στη βάση της γνωστής σε όλους αντιπυρικής και στη συνέχεια πλησίον της Ι. Μονής Ομπλού. Αφού κατέβουμε τον Ομπλό, ακολουθεί ο Αρχαιολογικός χώρος στο λόφο Αμυγδαλιά και ο τερματισμός από όπου ξεκινήσαμε.

 

[Advendure]: Μένουμε στον Koumaria Trail Marathon και ας επικεντρωθούμε στο τεχνικό του κομμάτι. Εκτός φυσικά του – μάλλον, γιατί με τον καιρό βλέπουμε διάφορα αλλοπρόσαλλα φέτος – χειμωνιάτικου καιρού, ποια είναι τα δύσκολα σημεία του; Τι πρέπει να προσέξει ο αθλητής; Θα υπάρξει κάποιος υποχρεωτικός εξοπλισμός, μιας και νυχτώνει και γρήγορα στις 15 Ιανουαρίου που θα πραγματοποιηθεί;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Θα ξεκινήσω με τη διαχείριση της διαδρομής που θεωρώ σημαντικό. Ξεκινήστε αργά !!! Από το 2ο μέχρι το 9ο χιλιόμετρο θα συναντήσετε έντονες αναβάσεις και καταβάσεις με κλίση που θα ξεπερνάει και το 30% και θα ανέβετε στα πρώτα 10 χιλιόμετρα πάνω από  1100D+. Από το 10ο χιλιόμετρο μέχρι το 30ο τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Χαρείτε το τρέξιμο αλλά φυλάξτε δυνάμεις διότι στο 30ο θα σας περιμένει η ανάβαση της αντιπυρικής. Καθώς πλησιάζετε στο τερματισμό μια ακόμα ανάβαση περίπου 200D+. Συγχαρητήρια οδέυετε προς τη γραμμή τερματισμού. Το τερέν είναι αρκετά τεχνικό και ιδιαίτερα πετρώδες σε διάφορα σημεία.

Απαραίτητο για όλους τους δρομείς είναι να φέρουν καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα φορτισμένο κινητό τηλέφωνο, φακό με εφεδρικές μπαταρίες, μερικές θερμίδες και αλουμινοκουβέρτα. Σε περίπτωση βροχής προτείνουμε διαπνέον αδιάβροχο, καπέλο και gortex trail παπούτσια. Προτείνουμε επίσης τη χρήση μπατόν σε όσους επιθυμούν.

Το χρονικό όριο ολοκλήρωσης του αγώνα είναι στις 8 ώρες. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και για λόγους ασφαλείας των δρομέων, η διοργάνωση μπορεί να ζητήσει από δρομείς να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, ή ακόμα και να διακόψει τον αγώνα.

 

[Advendure]: Στους κλασσικούς αγώνες των 21 Km (+1.300 m) & 12Km (+700 m), αλλάζει κάτι φέτος; Δώσε μας κάποια στοιχεία και γι ‘αυτούς τους αγώνες, κυρίως για τους αθλητές που θα τους τρέξουν για πρώτη φορά. Προσθέσατε φέτος και έναν παιδικό αγώνα και θα θέλαμε να μας πεις δυο πράγματα και γι‘αυτόν.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Οι διαδρομές των 21 και 12 χιλιομέτρων παραμένουν ίδιες με πέρυσι. Το Omplos Hills των 12Km απευθύνεται σε δρομείς που κυνηγούν τα δευτερόλεπτα στο βουνό, αλλά και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο του Ορεινού τρεξίματος μιας και πρόκειται για ένα πανέμορφο αγώνα trail. Στο Koumaria Trail Race των 21Km τα πράγματα δυσκολεύουν διότι ο δρομέας πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και αντοχής και να κινηθεί σε ιδιαίτερα τεχνικό τερέν. Τα 21 Km σε συνδυασμό με τα 1300D+  είναι ικανά να σε ταλαιπωρήσουν περισσότερο και από έναν δρομικό μαραθώνιο.

Μεγάλη βαρύτητα θέλουμε να δώσουμε και στους παιδικούς αγώνες. “Τα παιδιά τρέχουν για τα παιδιά”. Ο αγώνας είναι αμιγώς φιλανθρωπικός για όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν ανάγκη την υποστήριξή μας. Εδώ συντονίζει ο Α.Σ. Άκρος με 2 διαδρομές των 1500 και 3000 μέτρων στο πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο της Achaia Clauss.

 

[Advendure]: Το ιστορικό οινοποιείο Achaia Clauss στο Πετρωτό Πατρών θα είναι και φέτος η βάση της διοργάνωσης. Δώσε μας κάποια στοιχεία για τη συνεργασία σας, μιας και είναι από τα εντυπωσιακά στοιχεία της διοργάνωσης.

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: To 1861 ιδρύεται το πρώτο οινοποιείο της Ελλάδας από τον Gustav Clauss και συγκαταλέγεται στις 5 πρώτες επιχειρήσεις της χώρας. Από εδώ πέρασε ο Παυσανίας με πορεία προς την Αρχαία Ολυμπία και από εδώ ξεκινάει και το Koumaria Trail Series. Σημαντικός ιστορικός και τουριστικός προορισμός της περιοχής μας η Achaia Clauss δίνει μια μοναδικότητα στη διοργάνωση μας! Οι άνθρωποί της, μας άνοιξαν την πύλη αλλά και την αγκαλιά τους σε αυτή την διοργάνωση. Θα υπάρξει ξενάγηση για τους επισκέπτες και  αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση κακοκαιρίας όλες οι εκδηλώσεις του αγώνα θα γίνουν σε εσωτερικό χώρο.

 

[Advendure]: Η διοργάνωση από την πρώτη χρονιά είχε σαν βασικό το φιλανθρωπικό της στοιχείο. Συνεχίζεται αυτό και φέτος;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Το 1ο Koumaria Trail Race διοργανώθηκε κοντά στις μέρες των Χριστουγέννων καθώς σκοπός μας ήταν να δώσουμε κάτι από το υστέρημα μας στα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη, τα παιδιά με καρκίνο που φροντίζει η “Φλόγα Πάτρας” και τα παιδιά του ιδρύματος “Γαλήνη Ανάπηρων παιδιών” που φροντίζει  η Κιβωτός της Αγάπης. Και φέτος, στο 2ο Koumaria Trail Series εκτός από την οικονομική και ηθική υποστήριξη που θα προσφέρει η διοργάνωση, σας καλούμε να στηρίξετε με όποιον τρόπο επιθυμείτε τους δυο αυτούς συλλόγους, εκπρόσωποι των οποίων θα δίνουν το  παρόν την ημέρα του αγώνα.

 

[Advendure]: Πέρσι, με περίπου 400 συμμετοχές βάλατε τον πήχη ψηλά. Ποιος ο στόχος για φέτος;Υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής; Από την συμμετοχή της ιδιαίτερα δρομικής περιοχής της Πάτρας βλέπεις τις συμμετοχές που θα περιμένατε;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Τα στοιχεία μέχρι ώρας δείχνουν ότι η διοργάνωση μεγαλώνει κατά πολύ  σε σχέση με πέρυσι, κάτι που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον να γίνει η Koumaria θεσμός. Μπορώ να πω πως είναι ισορροπημένη η κατανομή του κόσμου. Οι Πατρινοί δρομείς στηρίζουν το μοναδικό trail αγώνα της πόλης τους, αλλά και δρομείς από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο θα επισκεφθούν τη Πάτρα  για να τρέξουν συνδυάζοντας μια εκδρομή στην όμορφη πόλη μας.

 

[Advendure]: Πως πάει το θέμα “χορηγοί” φέτος; Έχετε ανταπόκριση και βοήθεια τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από αλλού; Πως βλέπετε την έννοια εθελοντής σαν διοργάνωση. Έχετε βοήθεια και σε αυτό το βασικότατο για τους αγώνες κομμάτι;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης μας αγκαλιάζει την προσπάθειά μας, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες τόσο για τις ανάγκες της διοργάνωσης όσο και για τη μεγάλη κλήρωση των πλούσιων δώρων που θα γίνει για τους συμμετέχοντες την ημέρα του αγώνα. Στο πλευρό μας βρίσκεται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που δίνει λύσεις σε πολλά θέματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Μεγάλη βοήθεια έχουμε από φίλους που στηρίζουν εθελοντικά το εγχείρημα αυτό και έχουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία όλου του event!

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και την Ε.Ο.Δ.- Παράρτημα Πάτρας, που και φέτος θα συνδράμει με τις δυνάμεις της όπου και αν χρειαστεί.

 

[Advendure]: Σχεδόν φτάνουμε στην δεύτερη χρονιά της διοργάνωσης. Έχει αλλάξει καθόλου το αρχικό σας όραμα για το μέλλον; Μακροπρόθεσμα να περιμένουμε και άλλες εκπλήξεις;

[Δημήτρης Αποστολόπουλος]: Ανεπίσημα το 2ο Koumaria Trail Series θα γίνει για 3 συνεχόμενη  χρονιά. Το γεγονός ότι στη 2η επίσημη έκδοση της διοργάνωσης προστίθεται το Koumaria Marathon και το Achaia Clauss Race Kids είναι ένα μικρό δείγμα ως προς τις βλέψεις της εξέλιξης που έχει η ομάδα του ΔΙΑΒΑ για το μέλλον της διοργάνωσης. Οι ιδέες για εκπλήξεις είναι ατελείωτες και στόχος μας είναι κάθε φορά να σας παρουσιάζουμε κάτι καινούργιο που θα κρατάει ζωντανή τη διοργάνωση.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.facebook.com/KoumariaTrailRace

Εγγραφές

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ