"Λατρεύω τις προκλήσεις που με τρομάζουν" - Μια συζήτηση με την Jo Manta, δυο μήνες πριν το Badwater 135!

Από 12 Μάι 2022

Κοιλάδα του θανάτου, Καλιφόρνια. Ακριβώς σε δυο μήνες, 100 αθλητές θα σταθούν στην εκκίνηση ενός θρυλικού αγώνα ultra, του Badwater 135, ο οποίος εκτός της απόστασης και της υψομετρικής του, προσθέτει στο βαθμό δυσκολίας του και τις αφόρητα υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν τον Ιούλιο τους 54 βαθμούς κελσίου. Μέσα σε αυτούς θα είναι και μια ελληνίδα, η Jo Manta, για την οποία το Badwater αποτελεί “μια πρόκληση που την τρομάζει” όπως μας λέει στην αποκλειστική της συνέντευξη στο Advendure, στην οποία επίσης μας μιλάει για το πώς γεννήθηκε μέσα της η επιθυμία να τρέξει αυτόν τον αγώνα, για την προετοιμασία της, για αυτούς που την στηρίζουν και θα είναι κοντά της αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα ultra θέματα!

[Advendure]: Jo, τελικά τι είναι το Badwater για σένα; “Ένα όνειρο τρελό” που λέει και το τραγούδι; Μια λογική συνέχεια στους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχεις κάνει αυτά τα χρόνια; Το κυνήγι μιας εμπειρίας αλλιώτικης από ότι άλλο υπάρχει εκεί έξω, λόγω κυρίως καιρικών συνθηκών τον Ιούλιο στην κοιλάδα του θανάτου; Ένα προσωπικό στοίχημα; Γιατί το κυνηγάς σαν όνειρο εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον;

[Jo Manta]: Για τη Jo το Badwater 135Μ αποτελεί άλλη μια πρόκληση των προσωπικών ορίων σε συνθήκες διόλου επιθυμητές για εμένα. Τι εννοώ; Η Jo δεν τα πάει καθόλου καλά με τη ζέστη οπότε αυτόματα χτυπάει το καμπανάκι της υπέρβασης να εργαστώ σκληρά σωματικά και ψυχικά ώστε να τα καταφέρω! Οπως ακριβώς και με το Σπάρταθλον, ερχόμενη από ορεινό τρέξιμο αδυνατούσα να πιστέψω ότι μπορώ να τρέχω άσφαλτο! Λατρεύω τις προκλήσεις που με τρομάζουν!

 

[Advendure]: Το 2017 είχες επισκεφτεί την κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια και είχες τρέξει κομμάτια της διαδρομής του Badwater, είχαμε άλλωστε δημοσιεύσει και άρθρο σου στο Advendure. Δεν είχες μπορέσει τότε να πας και να τρέξεις και μετά η πανδημία έφερε το γενικό απαγορευτικό. Ισχύει όμως το “κάθε εμπόδιο για καλό” σε αυτή την περίπτωση πιστεύεις; Μήπως τώρα έχεις πολύ περισσότερη εμπειρία και δρομική ωριμότητα, ιδιαίτερα μετά τις συμμετοχές σου – αλλά και τους χρόνους σου - στο Σπάρταθλον, ώστε να μην σε καταπιεί η ανηλεής καυτή έρημος που θα συναντήσεις;

[Jo Manta]: Αδιαμφισβήτητα έχω μεγαλύτερη εμπειρία και δρομική ωριμότητα. Επιπρόσθετα, έχοντας τον προπονητή μου Γιάννη Τζανετάκη που μελετά ανελιπώς πρωτόκολλα εγκληματισμού αθλητών σε εξτριμ συνθήκες περιβάλλοντος, νιώθω αυτοπεποίθηση ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται ώστε να φτάσω στη γραμμή εκκίνησης κατάλληλα προετοιμασμένη και γεμάτη διάθεση! Τέλος, έχω ωριμάσει τα μέγιστα την ιδέα της γλυκιάς ταλαιπωρίας που υπόκειται το σώμα μας σε τέτοιους αγώνες καθώς και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης οποιουδήποτε αρνητικού παράγοντα.

 

[Advendure]: To Badwater είναι αγώνας 217 χιλιομέτρων που ξεκινά από το χαμηλότερο σημείο των ΗΠΑ, διασχίζει τη περίφημη κοιλάδα του θανάτου με θερμοκρασίες που τον Ιούλιο αγγίζουν μέχρι και τους 50-55 βαθμούς κελσίου και τερματίζει στο όρος Whitney στα 2.530m υψόμετρο (Whitney portal), καλύπτοντας 6.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς (+4.450m, -1.859m). Θα έλεγα όμως ότι είναι από αυτούς τους αγώνες που εξελίσσονται τελικά σε δοκιμασία κυρίως λόγω των συνθηκών που συναντάει ο αθλητής τον Ιούλιο στο καμίνι της κοιλάδας. Αυτό τον διαφοροποιεί από αντίστοιχα ultra. Πως προετοιμάζεσαι για την δοκιμασία αυτή και ποιες είναι γενικότερα οι δυσκολίες που περιμένεις να συναντήσεις;

[Jo Manta]:Η προετοιμασία περιλαμβάνει ποιοτική προπόνηση με εναλλαγές τερεν, υψομετρικής αλλά και ταχύτητας. Φέτος αποφασίσαμε να δουλέψω σε ένα mix&match προπονητικό πλάνο συνδιάζοντας βουνό και άσφαλτο προσδοκώντας μια υγιή προετοιμασία! Είμαι έτοιμη για όλα!

 

[Advendure]: Έχεις κάποιους μέντορες σε αυτή την προσπάθεια; Αθλητές που το έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ζήσει σαν support team και οι συμβουλές τους θα είναι πολύτιμες; Μαθαίνουμε πάντως ότι θα έχεις την καλύτερη ομάδα υποστήριξης που θα μπορούσες να έχεις γι’ αυτό τον αγώνα!

[Jo Manta]: Την ιδέα μου τη φύτεψε ο Μιχάλης Στύλλας. Ευλογία να συμπορεύσουμε ένα μικρό κομμάτι της ζωής μας και να αποκομίσω τόσα πράγματα! Η συμβουλή του.."just pace yourself in the first 50km". Επιπρόσθετα, έχω την υποστήριξη του Dean Karnazes, όπου αποτελεί ιστορία για το συγκεκριμένο αγώνα! η συμβουλή του.."listen to everyone, follow no one". Τέλος, η αδερφή ψυχή μου Rannelle McCoy, η αθλήτρια που άφησε το δικό της αποτύπωμα στα βουνά της Ελλάδας μας!

 

[Advendure]: Θα μας μιλήσεις λίγο για την προπόνηση σου με σκοπό το Badwater και τον προγραμματισμό σου για να είσαι στην εκκίνηση στις 12 Ιουλίου; Εκτός των Hoka φυσικά που χρησιμοποιείς σαν μέλος της ελληνικής ομάδας της εταιρείας, θα χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο ιδιαίτερο εξοπλισμό;  Τι διατροφή απαιτεί ένας αγώνων με τέτοιες ιδιαίτερες συνθήκες;

[Jo Manta]:  Η Hoka πολύτιμος αρωγός όλα αυτά τα χρόνια από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μου βήμα. Η Suunto με τις μοναδικές ενδείξεις με καθοδηγεί μέσα από τις αναλύσεις των πληροφοριών. Όσον αφορά το ρουχισμό δοκιμάζω τα Odlo που εφαρμόζουν μια τεχνολογία climacool & chill tec ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία σώματος όσο το δυνατόν σε πιο χαμηλά επίπεδα. Η διατροφή βρίσκεται υπό μελέτη αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτείται μεγάλη ποσότητα υγρών που κρίνεται ζωτικής σημασίας!

 

[Advendure]: Μακρινό και πολυέξοδο το Badwater. Υπάρχουν κάποιοι χορηγοί ή/και άνθρωποι που σε βοηθούν στην προσπάθεια σου;

[Jo Manta]:Η αλήθεια είναι ότι το Badwater είναι πολυέξοδο ειδικά τώρα που βιώνουμε πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες λόγω κρίσεων. Μέσα από την εργασία μου ως φυσικοθεραπεύτρια έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους που έχουν εκτιμήσει στο έπακρον και την πορεία μου ως αθλήτρια. Στο άκουσμα του επιχειρήματός μου με στήριξαν από την πρώτη στιγμή χωρίς να αθετήσουν το λόγο τους παρά την αναβολή ενός έτους και κάποιες διπλές χρεώσεις. Η εταιρία VARDAS, γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης αλλά και η QUALCO S.A software company καλύπτουν όλα τα έξοδα του αγώνα. Πραγματικά ευγνώμων!

 

[Advendure]: Πριν μερικές ημέρες παρουσιάσαμε στο Advendure την όμορφη προσπάθεια των David Polaczek και Jamie Measor να παρουσιάσουν με ένα ιδιαίτερο τρόπο κάποια από τα πιο δύσκολα ultra στον πλανήτη, μέσα από τα ντοκιμαντέρ τους ξεκινώντας με  το Badwater (ultra – the docuseries). Θα έχεις συμμετοχή σε αυτό; Πως βλέπεις αυτή την προσπάθεια των παιδιών να φέρουν μεγάλα ultra του πλανήτη στις οθόνες μας με έναν ξεχωριστό τρόπο;

[Jo Manta]: Πριν από ένα μήνα λαμβάνω μήνυμα στα σόσιαλ από τον Jamie ότι είμαι μια από τους αθλητές που θα παρουσιάσουν στο ντοκιμαντέρ. Η χαρά μου απερίγραπτη! Αμέσως σκέφτηκα τι θα φορέσω να γράφω καλά στο φακό! χαχαχαχαχαχαχαχα Η αλήθεια είναι ότι είμαι υπέρμαχος αυτής της σκέψης διότι δεν υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες αποτυπωμένες ώστε να γίνεται γνωστό σε όλους η προσπάθεια, ο κόπος, ο πόνος, η χαρά, τα πάντα! Αποτελεί θεωρώ καταλυτικό έργο για τους μεταγενέστερους η βιντεοσκόπηση τέτοιων αγώνων! Μπράβο τους!

 

[Advendure]: Χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η διχογνωμία απόψεων για τον σκληρότερο ultra στον κόσμο. Σπάρταθλον και Badwater πρωταγωνιστούν φυσικά στις “διαμάχες” σε άρθρα και στα social media. Μήπως όμως τελικά, ο σκληρότερος αγώνας είναι κάτι υποκειμενικό γα τον καθένα μας και είναι αυτός ο οποίος ίσως να μην μας “ταιριάζει” ή να μην τον έχουμε διαχειριστεί σωστά και να μας βγάλει τους “κακούς δαιμόνους μας”, που λένε και στα χωριά μας; Τι λες εσύ;

[Jo Manta]: Επειδή τα χωριά μας είναι κοντινά, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη σε αυτό! Ο πιο "εύκολος" αγώνας δύναται να μετατραπεί σε κόλαση εαν εμείς δεν το διαχειριστούμε με σύνεση και ωριμότητα. Η προσωπική μου τοποθέτηση έγκειται στο γεγονός, προπονήσου σκληρά και βίωσέ το λακωνικά! Σίγουρα θα σε ανταμείψει!

 

[Advendure]: Κλείνω τη συζήτηση μας με μια γενικότερη ερώτηση. Έχοντας περάσει και από τα ασφάλτινα ultra και από το ορεινό τρέξιμο, πώς βλέπεις να εξελίσσεται ο χώρος στην χώρα μας αλλά και παγκόσμια; H πανδημία και οι διεθνείς εξελίξεις με πυλώνα το UTMB, σίγουρα έδρασαν σαν  καταλύτες σε πολλά ζητήματα του χώρου, αλλά πιστεύεις πάμε προς το καλύτερο ή οπισθοδρομούμε όσο αφορά το τρέξιμο και σε ποια θέματα;

[Jo Manta]: Θα αναφερθώ στη χώρα μας. Όσον αφορά τις επιδόσεις σίγουρα πορευόμαστε με ανοδική πορεία έχοντας πλέον Έλληνες αθλητές να πρωτοστατούν σε παγκόσμιο επίπεδο! Αυτό που με λυπεί είναι το παρασκήνιο είτε σε επίπεδο αθλητών είτε διοργανώσεων. Προσωπικά όταν πάω σε έναν αγώνα το βιώνω ως γιορτή. 

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ