Hydra's Trail Event, μετά από τρία χρόνια - Ο Λ. Πρατίλας μας μιλάει για την μεγάλη επιστροφή μιας σπουδαίας διοργάνωσης!

Από 02 Μαρ 2022

Τρία χρόνια στην κλίμακα ζωής του ελληνικού ορεινού τρεξίματος είναι πάρα πολλά. Είναι πάρα πολλά σε οποιαδήποτε κλίμακα της ζωής, αλλά ειδικά σε έναν τομέα που ανθίζει στην Ελλάδα λιγότερο από μια 20ετία μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο. Τόσα είναι τα χρόνια μας έχουν λείψει μερικοί από τους πιο σπουδαίους αγώνες στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι βέβαια και το Hydra’s Trail Event. Μία διοργάνωση η οποία από την μέρα διεξαγωγής της έφερε νέον αέρα και δημιούργησε μια δική της «σχολή». Ένα σαββατοκύριακο που όποιος αποφασίζει να ταξιδέψει στο ιστορικό νησί δεν θα το κάνει μόνο για την διαδρομή – η οποία είναι εκπληκτική – αλλά πολύ απλά επειδή είναι … η Ύδρα! Φέτος μάλιστα η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, αφού πολλές είναι οι αλλαγές, αλλά ας δώσουμε καλύτερα τον λόγο στον άνθρωπο που είναι ο πλέον υπεύθυνος για να μας μιλήσει για τον αγώνα, τον Λουκά Πρατίλα!

[Advendure]: Δύο χρόνια χωρίς την «Ύδρα», πλησιάζει η στιγμή όπου - καλώς εχόντων των πραγμάτων – επιτέλους θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε πάλι εκεί στα αγαπημένα μέρη. Πως αισθάνεσθε για αυτό; Υπάρχει η προσμονή αντίστοιχη της «πρώτης φοράς» ;

[Λ. Πρατίλας]: Βέβαια και υπάρχει προσμονή, αντίστοιχη, ίσως και μεγαλύτερη της πρώτης φοράς. Μην ξεχνάμε ότι πριν δύο χρόνια πήραμε την απόφαση να αναβαθμίσουμε τις διαδρομές. Ανοίξαμε παλιά μονοπάτια που ήθελαν συντήρηση και ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε στους δρομείς μια νέα εμπειρία με δύο όμορφες και απομακρυσμένες παραλίας. Και ενώ ήταν όλα έτοιμα ήρθε πανδημία και μας «ανέκοψε την φόρα».


[Advendure]:
Πολλές οι αλλαγές των διαδρομών για τις οποίες διαβάζουμε και τις οποίες περιμέναμε από πέρυσι όπου δυστυχώς ο αγώνας αναβλήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά. Αν και στο site οι περιγραφές είναι λεπτομερέστατες, θα θέλαμε από σένα να μας δώσεις τις σημαντικότερες λεπτομέρειες και το τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι δρομείς μιας και η μεγάλη διαδρομή πλέον «σοβαρεύει» αρκετά.

[Λ. Πρατίλας]: Σημαντική πρώτη αλλαγή είναι ο αγώνας σκυταλοδρομίας Mountain Relay Race, στον οποίο συμμετέχουν ομάδες των δύο ατόμων, όπου ο καθένας πρέπει να διανύσει μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων προτού δώσει τη σκυτάλη στον συναθλητή του. Εκτός του ότι η συγκεκριμένη διαδρομή έχει fun χαρακτήρα, περιέχει και ένα νέο μονοπάτι που δεν έχουν τρέξει ξανά οι αθλητές.

Εξαιρετική είναι πλέον και η μικρή διαδρομή της Κυριακής, καθώς με μόνο λίγο χιλιόμετρα που προστέθηκαν καταφέραμε να δώσουμε την ευκαιρία στους δρομείς να δουν την ανατολική πλευρά του νησιού (Κλιμάκι) αλλά και να περάσουν από την ψηλότερη κορυφή του νησιού, συναντώντας κατά τη διαδρομή την ιστορική Μονή Προφήτη Ηλία.

Όσο για την μεγάλη διαδρομή αξίζει να πούμε ότι ως μαραθώνια πλέον, απαιτεί εγκράτεια στο ρυθμό. Έχει επτά ανηφόρες και το τελευταίο τμήμα της είναι κοινό με την παλιά διαδρομή, που όπως γνωρίζουν πολλοί αθλητές είναι δρομικό και θέλει απόθεμα δυνάμεων.


[Advendure]:
Η διοργάνωση του Hydra’s Trail Event πάντα είχε τον χαρακτήρα ενός “fun event”, παρότι η μεγάλη διαδρομή ανέκαθεν κάθε άλλο παρά “fun” ήταν! Άλλωστε και το όνομά της παραπέμπει σε αυτό. Γενικότερα σε πολλές διοργανώσεις υπάρχει μια τάση με το πέρασμα των χρόνων να δυσκολεύουν οι διαδρομές των αγώνων ή να προστίθενται άλλες, μεγαλύτερες. Υπάρχει η ανησυχία μήπως με τις φετινές αλλαγές αλλοιωθεί αυτός ο χαρακτήρας;

Στην Ύδρα έχουμε σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο τους αγώνες ώστε να υπάρχουν αποστάσεις για κάθε αθλητή. Εκτός από το μαραθώνιο και τον ημι-μαραθώνιο έχουμε και δύο πιο “fun” διαδρομές. Αυτές είναι το Run ‘n’ Fun και το Mountain Relay Race οι οποίες διεξάγονται το Σάββατο, δίνοντας τη δυνατότητα, οι λιγότερο μυημένοι σε μεγάλες αποστάσεις να ζήσουν αυτό το διήμερο, αλλά και οι έμπειροι δρομείς να κάνουν ένα «ζέσταμα» για τους αγώνες της επόμενης ημέρας.


[Advendure]:
Το Hydra’s Trail Event τα προηγούμενα χρόνια είχε «καλομάθει» τους συμμετέχοντες με τις προσφερόμενες παροχές. Τι να περιμένει φέτος κάποιος που θα ταξιδέψει στο γραφικό και ιστορικό νησί;

Πάντα η διοργάνωση σχεδιάζει με γνώμονα τους αθλητές και τους εθελοντές της! Όλοι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν, θα παραλάβουν τεχνικό Τ-Shirt της διοργάνωσης, Hydra’s Trail handband, μετάλλιο των αγώνων και υψηλού επιπέδου τροφοδοσία στους σταθμούς και στο pasta party. Επίσης, οι αθλητές του Hydra’s Trail Marathon θα λάβουν ως έξτρα δώρο Jacket Soft Shell.   Φυσικά όπως κάθε φορά, το μετάλλιο των αγώνων, είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για το Hydra’s Trail Event. Φέτος για ακόμη μία χρονιά είναι εξαιρετικό και το σχεδιάζει η Marialena Maramenou. To βράδυ του Σαββάτου θα διεξαχθεί το καθιερωμένο pasta party, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να χαλαρώσουν δίπλα στην θάλασσα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, η διοργάνωση εξασφάλισε, όπως έχει ανακοινωθεί, σημαντικές εκπτώσεις στα εισιτήρια.  Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι μέρος των εσόδων από τις συμμετοχές των αθλητών θα δοθούν και πάλι για φιλανθρωπικό σκοπό.


[Advendure]:
Πίσω από κάθε παροχή, βρίσκεται και κάποιος που έχει «επενδύσει» στην διοργάνωση χρήμα, χρόνο και ίσως ανθρώπινους πόρους. Ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τον φετινή διοργάνωση;

Πρώτα από όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές μας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να στήσουμε μια όμορφη γιορτή για τους συμμετέχοντες.

Αλλά για να πετύχουμε υψηλά επίπεδα παροχών, δίπλα μας στέκονται, όπως πάντα, οι πολύτιμοι χορηγοί μας.  

Στο σημείο αυτό  νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε:

Την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.), τα καταστήματα, Omilos, Manna, Amalour, Spilia και Papagalos. Την Antaeus Travel Group, τις εταιρίες NRG, ETEKA, TEMAK, το Ydra Premiere και τις Hellenic Seaways,  Alpha Lines και Hydra Lines.

Τέλος ευχαριστούμε τα καταλύματα Aggelica, Amaryllis, Cotommatae 1810, Hydra, Hydroussa, Ippokampos, Miranda, Mistral, Orloff, Phaedra, Sidra, Alexandra, Alkionides, Anna, Bahia, Efie, Erofili, Filenia, Gaia, Kalliopi, Kirki, Nereids, Piteoussa, για την υποστήριξή τους.

 

[Advendure]: Γενικά στην χώρα μας μέχρι στιγμής, η επανέναρξη των αγώνων έχει μια περίεργη γεύση, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να μειώνουν το κλίμα ενθουσιασμού στους αγώνες, πολλές διοργανώσεις ακόμα την ώρα αυτή να αναβάλλουν ή να ακυρώνουν την διεξαγωγή τους και με την διστακτικότητα πολλών να συμμετάσχουν. Ειδικά στην Ύδρα το κλίμα ήταν πάντα «γιορτινό», δεν μπορεί κανείς άλλωστε που έχει τρέξει εκεί να ξεχάσει τα τελευταία 200 μέτρα τερματισμού! Σας φοβίζει καθόλου αυτό στην πρώτη σας διοργάνωση μετά από 2 χρόνια πανδημίας και με βάση τον ενθουσιασμό που είχαν όλοι για τον αγώνα στο παρελθόν;

Φαίνεται πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα μεταβάλλονται συνεχώς προς το καλύτερο και είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως στις αρχές Απριλίου όλα θα είναι ακόμα καλύτερα. Όλοι μας περιμένουμε με χαρά την γιορτή αυτή και υποσχόμαστε να κάνουμε τους δρομείς να νιώσουν τον ενθουσιασμό και την χαρά σε αυτά τα  τελευταία «επικά» 200 μέτρα!


[Advendure]:
Διοργανωτικά το Hydra’s Trail Event έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Πίσω από μια επιτυχημένη διοργάνωση βρίσκονται σίγουρα πολλοί και δεν είναι εύκολο να κατονομαστούν. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που συγκροτούν μια δεμένη ομάδα και «τρέχουν» μια διοργάνωση 365 μέρες τον χρόνο. Πες μας δυο λόγια για την καρδιά του οργανωτικού σχήματος του φετινού Hydra’s Trail Event

Σίγουρα μια επιτυχημένη διοργάνωση προϋποθέτει πολύ κόπο, αρκετή όρεξη, μεράκι, καθώς και έμπειρους αλλά συνάμα «ανθρώπους με τρέλα». Στη δική μας περίπτωση, όλα τα παραπάνω συστατικά συμπυκνώνονται σε μια ομάδα 10-15 ανθρώπων, οι οποίοι από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, διέθεσαν όλη τους την ενέργεια και την αγάπη για τον σκοπό αυτό.  Πίσω λοιπόν, από την επιτυχία του Hydra’s Trail Event, βρίσκεται ο Σύλλογος Δρομέων Ύδρας και η Οργανωτική Επιτροπή, οι οποίοι είναι οι «υπεύθυνοι» για όλο αυτό που ζείτε κάθε χρόνο μαζί μας.


[Advendure]:
Μια ερώτηση γενικότερου πλαισίου αλλά μεγάλου ενδιαφέροντος για το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα. Βλέπουμε μια σαφέστατη τάση πιο “επαγγελματικής” στροφής του αθλήματος (π.χ. διοργανώσεις “by UTMB”), συζήτηση για να γίνει Ολυμπιακό άθλημα, πρωταθλήματα με μεγάλους χορηγούς και μεγάλες χρηματικές απολαβές για τους νικητές κτλ. Πως βλέπεις την εξέλιξη του αθλήματος παγκόσμια αλλά και πως επηρεάζει αυτό τη χώρα μας; Tι προβλέπεται – όσο είναι δυνατόν – για το Ελληνικό Ορεινό τρέξιμο; Που πρέπει να εστιάσουμε και τι να αφήσουμε πίσω μας;

Κάποια στιγμή σίγουρα θα γίνει Ολυμπιακό άθλημα όπως έγινε η αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι. Όλοι ξέρουμε τα «καλά και τα κακά» που διέπουν τα Ολυμπιακά αθλήματα. Σίγουρα θα πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε σαν ελληνική κοινότητα σε πιο επαγγελματικές διοργανώσεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις βασικές αρχές δηλαδή ότι τρέχουμε για να περάσουμε καλά, φυσικά έχοντας πάντα στο νου μας την προστασία των βουνών μας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε στήνοντας μια διοργάνωση ότι όλα γίνονται για τον αθλητή και ειδικά τους πιτσιρικάδες που το μέλλον τους ανήκει!


[Advendure]:
Οκτώ χρόνια μετά εκείνο το ιστορικό 1ο Hydra’s Trail Event που άλλαξε για πάντα τον «χάρτη» των διοργανώσεων ορεινού τρεξίματος ανεβάζοντας τον πήχη, θεωρείς ότι έχει φτάσει εκεί που το είχατε οραματιστεί;

Για να πω την αλήθεια είμαι πολύ ευχαριστημένος από την διαδρομή μας σαν διοργάνωση. Τώρα πια με τα παιδιά του Συλλόγου έχουμε άριστη συνεννόηση και συνεργασία. Έχουμε πετύχει πολλούς από τους στόχους μας και αυτό με ικανοποιεί προσωπικά. Όμως είμαι «αχόρταγος» και θέλω να πετύχουμε πιο πολλά. Πρέπει το ελληνικό ορεινό τρέξιμο να πάει πιο ψηλά και η Ύδρα ανήκει στις διοργανώσεις που έχουν όραμα και όρεξη για να πουσάρουν.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ