Ainos Marathon: Μια νέα αγωνιστική πρόκληση στο επιβλητικό βουνό της Κεφαλονιάς!

By 27 Ιουλ 2021

Η Κεφαλονιά, το μεγάλο και όμορφο νησί του Ιονίου, μπαίνει στο καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος της χώρας μας στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 και μάλιστα με μαραθώνια απόσταση, στα μονοπάτια του επιβλητικού Αίνου. Ο αγώνας διοργανώνεται από τρείς δρομείς ορεινού τρεξίματος, προσφέρει εκπληκτική θέα από τα ψηλά του βουνού, πολλές όμορφες εικόνες από τον Εθνικό δρυμό που απαρτίζει το ψηλότερο βουνό του Ιονίου και τερέν με εύκολα και δύσβατα κομμάτια, ενώ βάση του είναι ο Πόρος.  Στην συνέντευξη με τον Λάμπρο Παπαλάμπρο - έναν από τους τρείς διοργανωτές του αγώνα – θα μάθουμε όλα όσα αφορούν την νέα διοργάνωση και τι σχεδιάζουν για το μέλλον!

 

 

[Advendure]: Πρώτος μαραθώνιος ορεινού τρεξίματος στην Κεφαλονιά, βάζοντας δυναμικά το μεγάλο και όμορφο νησί του Ιονίου στο αγωνιστικό καλεντάρι. Μιλήστε μας λίγο για την οργανωτική ομάδα και την έμπνευση πίσω από την διοργάνωση του αγώνα. Υπάρχει εμπειρία για την διοργάνωση ενός ορεινού μαραθωνίου;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Η οργανωτική ομάδα απαρτίζεται από τρείς δρομείς ορεινού τρεξίματος. Τον Χρήστο Γεωργάτο, τον Παναγή Αλεξανδράτο και τον Λάμπρο Παπαλάμπρο. Λάτρεις του Αίνου που είναι σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς. Μετά από χρόνια ατελείωτων προπονήσεων στα μοναδικά μονοπάτια του εθνικού δρυμού ελήφθη η απόφαση από κοινού να τολμήσουμε εν μέσω κορωνοιού την διοργάνωση ενός Μαραθωνίου 41Km. Είναι ο πρώτος Μαραθώνιος που γίνεται στην Κεφαλονιά και ενώ έχουμε πολλές συμμετοχές σε αγώνες μαραθωνίου και υπερμαραθωνίου οργανωτική εμπειρία δεν έχουμε. Ελπίζουμε η όρεξη και ο ενθουσιασμός να μας βοηθήσουν να κάνουμε τα λιγότερα δυνατόν λάθη…Κάθε αρχή και δύσκολη.

 

 

[Advendure]: Γιατί επιλέξατε το τέλος Σεπτεμβρίου για τον 1ο Ainos Marathon;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Η επιλογή για τέλος Σεπτεμβρίου έγινε επειδή θεωρούμε ότι θα είναι η καταλληλότερη εποχή για την διεξαγωγή του αγώνα.

 

[Advendure]: Πεδίο του νέου αγώνα είναι ο επιβλητικός Αίνος, το ψηλότερο βουνό του Ιονίου. Ποια σημεία του εθνικού δρυμού διασχίζει ο αγώνας και ποια είναι τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα σημεία που θα θαυμάσουν οι αθλητές που θα τρέξουν;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Ο αγώνας ξεκινάει από την βάση της ανατολικής πλευράς του βουνού. Διασχίζει κυκλικά όλο τον ορεινό όγκο του δρυμού. Η διάσχιση της κορυφογραμμής με την θέα της θάλασσας από τις δύο πλευρές νομίζουμε ότι είναι κάτι μοναδικό στην Ελλάδα και ίσως και στον κόσμο.

 

 

[Advendure]: Ποια περιοχή της Κεφαλονιάς είναι η βάση της διοργάνωσης; Τι άλλο προσφέρει για τους επισκέπτες και τους συνοδούς των αθλητών;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Η βάση της διοργάνωσης είναι θα είναι το ΚΕΠ δημοτικό κέντρο του Πόρου. Εκεί θα είναι η γραμματεία και για όσους θέλουν να αφήσουν τα οχήματα τους στην Κυλλήνη θα υπάρχει μεταφορά στην εκκίνηση του αγώνα από το λιμάνι του Πόρου. Προσφέρεται πάστα πάρτυ σε ταβέρνα του Πόρου και δωρεάν γεύμα μετά τον τερματισμό. Επίσης η εταιρία LEVANTE FERRIES προσφέρει στους αθλητές έκπτωση στα εισιτήρια τουλάχιστον 50%.

 

[Advendure]: Εκτός του μήκους των 41 χιλιομέτρων και της θετικής υψομετρικής των +2.500 μέτρων, ποιες άλλες δυσκολίες παρουσιάζει ο αγώνας; Σε ποιους αθλητές απευθύνεται; Υπάρχουν κάποια κριτήρια συμμετοχής;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Ο αγώνες απευθύνεται σε αθλητές με σχετική εμπειρία, έχει γενικά βατό τερέν εκτός από ένα τεχνικό δύσκολο κομμάτι 7,5 χιλιομέτρων που χρειάζεται προσοχή.

 

 

[Advendure]: Γενικά στην χώρα μας μέχρι στιγμής, η επανέναρξη των αγώνων έχει μια περίεργη γεύση, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να μειώνουν το κλίμα ενθουσιασμού στους αγώνες και με την διστακτικότητα πολλών να συμμετάσχουν. Σας φοβίζει καθόλου αυτό στην πρώτη σας διοργάνωση;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Σίγουρα το θέμα του κορωνοιου επηρεάζει πολύ κόσμο και δημιουργεί μια ανασφάλεια. Είναι ένα στοίχημα που ελπίζουμε να κερδίσουμε κάνοντας το καλύτερο δυνατόν ώστε οι συμμετέχοντες να είναι ασφαλείς και να ευχαριστηθούν τον αγώνα ώστε να γίνει θεσμός.

 

[Advendure]: To χορηγικό κομμάτι αλλά και αυτό των εθελοντών είναι βασικά στοιχεία της δομής μιας διοργάνωσης. Πως τα πάτε σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής; Υπάρχει ενδιαφέρον από χορηγούς να σας στηρίξουν και εθελοντές να βοηθήσουν; To νησί πως βλέπει τον αγώνα;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Στον τομέα των χορηγών και των εθελοντών πάμε πολύ καλά. Το νησί έχει αγκαλιάσει τον αγώνα όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Η Περιφέρεια, η τουριστική επιτροπή Αργοστολίου, αρκετοί φορείς αλλά και πολλοί επιχειρηματίες και απλοί πολίτες.

 

 

[Advendure]: Με την covid-19 να είναι ακόμη εδώ, είναι λίγο νωρίς για να μιλήσουμε για παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά θα θέλαμε να μάθουμε αν σχεδιάζετε κάποιες εκδηλώσεις, π.χ. πολιτιστικού περιεχομένου παράλληλα με το αγωνιστικό κομμάτι.

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Αυτό με τις παράλληλες εκδηλώσεις το έχουμε σκεφτεί αλλά λόγω της covid είναι δύσκολο να γίνει κάτι φέτος. Θα το δούμε και πάλι όταν πλησιάζει ο αγώνας.

 

[Advendure]: Θα υπάρξουν κάποιες ειδικές τιμές για τους αθλητές σε ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκά εισιτήρια κτλ;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Ναι φυσικά. Στην ιστοσελίδα του αγώνα έχουμε προσφορά ξενοδοχείων για τους πρώτους 100 συμμετέχοντες με μόνο 20 ευρώ δύο διανυκτερεύσεις και επίσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έκπτωση τουλάχιστον 50%.

 

 

[Advendure]: Πως οραματίζεστε να δείτε τον Ainos Marathon σε 3-4 χρόνια από τώρα;

[Λάμπρος Παπαλάμπρος]: Τον Αinos marathon θέλουμε να τον κάνουμε σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αν όλα πάνε καλά σε βάθος χρόνου σκεφτόμαστε να τον μεγαλώσουμε και εκτός από τον Μαραθώνιο να κάνουμε και ultra διαδρομή. Εκεί θα μιλάμε για κάτι που θα είναι εμπειρία απίστευτη γιατί ο Αίνος την νύχτα με το φως των αστεριών είναι κάτι μαγικό. Το έχουμε ζήσει και θα θέλαμε πάρα πολύ να το μοιραστούμε μαζί σας.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ