Χριστίνα Γιαζιτζίδου: Μετά τα κουπιά, σειρά έχουν τα βουνά για την αθλήτρια της Salomon Hellas!

Από 10 Ιουλ 2021

Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου έκανε μια σπουδαία καριέρα στην κωπηλασία, η οποία περιελάμβανε ένα χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, ενώ ήταν 5 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και 3 φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Γεννήθηκε, μένει μόνιμα και εργάζεται στην Καστοριά, ενώ είναι και μητέρα. Παρόλα αυτά, μετά από μια περίοδο αποχής από τον πρωταθλητισμό επέστρεψε σε αυτόν, όχι όμως στο υγρό στοιχείο αφού τώρα “τραβάει κουπί” στα μονοπάτια των βουνών. Ξεκίνησε το αγωνιστικό Ορεινό Τρέξιμο το 2018, με πολλά καλά αποτελέσματα εξαρχής, ενώ μας εντυπωσίασε πριν μερικές ημέρες με τη νίκη της στον Olympus Marathon 2021 με επίδοση 06:06:28. “In love with nature” είναι το moto της και μπορείτε να μάθετε πολύ περισσότερα για την αθλήτρια της Salomon Hellas μέσα από την αποκλειστική της συνέντευξη στο Advendure!

 

 

[Advendure]: Εντυπωσιακή εμφάνιση και πρωτιά στον Olympus Marathon 2021 και μάλιστα με αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω της ζέστης. Πως ήταν ο αγώνας σου; Τι σε δυσκόλεψε και τι σε ανέβασε ψυχολογικά;

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Αρχικά ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στο συγκεκριμένο αγώνα. Αυτό και μόνο ήταν κάτι δύσκολο για μένα, δεν έχω εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες και αυτό αποτελούσε το μεγαλύτερο άγχος μου. Η ζέστη ήταν μια δεδομένη κατάσταση για όλους τους αθλητές. Προσπάθησα να μην υπερβάλλω σε κανένα σημείο του αγώνα για να μπορώ να αντιδράσω σε ότι προκύψει. Με βοήθησαν πολύ οι δικοί μου άνθρωποι που ήξερα πως με περιμένουν λίγο πιο κάτω …. έκανα focus σε αυτά τα σημεία για να μένω συγκεντρωμένη.

 

 

[Advendure]: Οι κωπηλάτες πήραν τα βουνά και μετά τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο και τον Γιάννη Κουρκουρίκη, έρχεσαι και εσύ να μας εντυπωσιάσεις με τις επιδόσεις σου στο βουνό μετά τα μετάλλια στο υγρό στοιχείο σε Ολυμπιάδες, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Τι προσαρμογές χρειάστηκες ώστε να περάσεις από το κουπί .. στα μονοπάτια; Βλέπεις καμία ομοιότητα μεταξύ των δυο αθλημάτων;

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ομοιότητες, πέρα απ' τη πολύ καλή φυσική κατάσταση που απαιτούν και τα δύο. Νομίζω απλά πως έχουμε μάθει να δουλεύουμε σκληρά για αυτό που κάνουμε. Το τρέξιμο πάντα ήταν το αγαπημένο μου κομμάτι στη προπόνηση (οι κωπηλάτες τρέχουν αρκετά στη προπόνηση τους) όταν αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό όμως τα πράγματα άλλαξαν. Το πρώτο χρόνο είχα τον Δημήτρη (Θεοδωρακάκο) σε ταχεία κλήση. Πονούσα κάθε μέρα σε άλλο σημείο. Είμαι γενικά ανυπόμονη και ίσως το παράκανα με αποτέλεσμα να περάσω έναν μεγάλο τραυματισμό πέρσι το καλοκαίρι. Φέτος απ' την αλλαγή του έτους και μετά η προετοιμασία πήγε αρκετά καλά και φτάσαμε στον αγώνα με υγεία και στη καλύτερη δυνατή κατάσταση στο σημείο που ήταν εφικτό.

 

 

[Advendure]: Είσαι σχετικά νέα στο ορεινό τρέξιμο, με αγώνες από το 2018. Τι σε τράβηξε στο βουνό και τι σου αρέσει πιο πολύ από το τρέξιμο σε αυτά;

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Πάντα ζήλευα τους αθλητές ορεινού τρεξίματος, έδειχνε κάτι μοναδικό. Μετά από αρκετά μεγάλη αποχή από τον ενεργό αθλητισμό αποφάσισα να δοκιμάσω δειλά δειλά να δω αν μου αρέσει. Ξεκίνησαν οι αγώνες έδειχνε να μου ταιριάζει και να πηγαίνει καλά, έπειτα το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκα ξανά με πρόγραμμα να μετράω χρόνους και χιλιόμετρα!

 

[Advendure]: Μένεις μόνιμα στην Καστοριά, δουλεύεις και είσαι και μητέρα. Έχοντας και ένα τέτοιο πλούσιο αθλητικό παρελθόν σε υψηλό επίπεδο, πως σου φαίνεται που και πάλι είσαι ανταγωνιστική και δεν τρέχεις – τουλάχιστον όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των αγώνων σου- απλά για τη χαρά;

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Νομίζω πως γενικά με σωστό προγραμματισμό και όρεξη μπορούν να γίνουν όλα. Όταν αποφάσισα να κάνω οικογένεια ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα και είχα ανάγκη να κάνω εκείνη τη περίοδο της ζωής μου. Πότε όμως δεν σταματάει ένας άνθρωπος να έχει ανάγκη από προσωπικό χρόνο και στόχους. Αν έχεις περάσει απ' τα μονοπάτια του πρωταθλητισμού δε ξεφεύγεις εύκολα. Φυσικά έχω την υποστήριξη της οικογένειας μου που καταλαβαίνουν αυτή την ανάγκη και τη στηρίζουν.

 

 

[Advendure]: Τρέχεις για την ομάδα της Salomon Hellas. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Μίλησε μας λίγο για τις εμπειρίες που έχεις αποκομίσει από την συνεργασία αυτή.

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Η συνεργασία με την Salomon / Suunto ήρθε μετά από παρότρυνση του Δημήτρη Θεοδωρακάκου. Είμαι καινούρια στο χώρο και ακόμη πιο καινούρια σαν μέλος αυτής της ομάδας. Παρόλα αυτά λόγο του καταστήματος που έχουμε ανοίξει στη Καστοριά τα τελευταία χρόνια (North Adventure) γνώριζα ήδη κάποια άτομα, επίσης από την ομάδα τον αθλητών γνώριζα καλά τον Γιάννη τον Δημήτρη και τον Θανάση. Οπότε το περιβάλλον ήταν αρκετά οικείο. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στους αθλητές και τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν την ομάδα. Είναι καλό team και είμαι χαρούμενη που είμαι κομμάτι της.

 

[Advendure]: Ο Olympus Marathon είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος αγώνας που έχεις τρέξει μέχρι στιγμής. Ποιες αποστάσεις σου αρέσουν; Σκέφτεσαι να δοκιμάσεις και σε ultra trail αγώνες κάποια στιγμή;

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Δεν έχω κατασταλάξει στο τι μου ταιριάζει γιατί ακόμη δοκιμάζω αποστάσεις και αγώνες. Ο Όλυμπος ήταν ο πρώτος μαραθώνιος για μένα και μου άρεσε πολύ. Οι μικρότερες αποστάσεις βέβαια έχουν να προσφέρουν περισσότερη ένταση. Όλα έχουν την ομορφιά τους. Για μεγαλύτερη απόσταση δεν νομίζω πως είμαι ακόμη έτοιμη, είναι κάτι που για να γίνει θέλει προσαρμογή στο πρόγραμμα και τους στόχους. Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου. 

 

 

[Advendure]: “In love with nature” έχεις σαν moto στον λογαριασμό σου στο Instagram. Τι είναι η φύση για σένα;

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Από παιδί είχα άμεση επαφή με τη φύση. Με την αδερφή μου μεγαλώσαμε κάνοντας camping στον Γράμμο, μπάνιο στον Αλιάκμονα και βόλτες στα υπέροχα βουνά της Καστοριάς. Φυσικά αυτό το χρωστάμε στους γονείς μας. Ερωτεύτηκα την κωπηλασία για αυτό το λόγο. Όταν είμαι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, είμαι στα νερά μου. Έχω μάθει στο κρύο στη βροχή στον αέρα. Ίσως είναι άλλο ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στα δύο αθλήματα.

 

[Advendure]: Οι καταστάσεις είναι τέτοιες που δεν θα μπορούσα να μην σε ρωτήσω πως πέρασες τον καιρό της καραντίνας. Το αποτέλεσμα του Olympus Marathon πάντως δίνει ότι δούλεψες καλά προπονητικά!

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, προσπάθησα να μείνω πίστη στο πρόγραμμα όσο αυτό ήταν δυνατό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη γυμναστηρίου και η οποία εναλλακτική μορφή προπόνησης σε εσωτερικό χώρο καθώς δεν είχα εξοπλισμό στο σπίτι. Πήρα ένα εργόμετρο ποδηλάτου για να μπορώ να κάνω προπόνηση σε εσωτερικό χώρο όποτε δεν μπορούσα να βγω για τρέξιμο. Ήταν σίγουρα μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους, εύχομαι να μην την ζήσουμε ξανά.

 

 

[Advendure]: Έχεις κάποιο αγώνα σαν όνειρο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Ο Olympus Marathon ήταν αυτό που σκεφτόμουν περισσότερο απ' όλους τούς αγώνες. Θα ήθελα στο μέλλον να κάνω έναν ultra αλλά δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου.

 

[Advendure]: Μίλησε μας λίγο για τους υπόλοιπους αγωνιστικούς στόχους σου μέσα στη χρονιά, αλλά και τις σκέψεις σου για το μέλλον σου στο ορεινό τρέξιμο.

[Χριστίνα Γιαζιτζίδου]: Αν είμαι καλά και μπορέσω να ανταπεξέλθω, θα αγωνιστώ στα 44km στο Ζagori Mountain Running. Έχω ακούσει ότι είναι ένας πολύ όμορφος αγώνας και θέλω να τον τρέξω. Δεν έχει τύχει να πάω ως τώρα στην Αστράκα,  είναι μια καλή ευκαιρία. Έχω πολλά στο μυαλό μου που θα ήθελα να κάνω αλλά ακόμη δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι για αργότερα, με ενδιαφέρει να είμαι υγιής για να μπορώ να προπονούμαι σωστά.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Dragons Trail: μια διάσχιση ταχύτητας από τον Γράμμο ως την Τύμφη: https://t.co/T1cmdQsgfV #DragonsTrail #FKT https://t.co/r55QWCCCQA
Mairhofer, Kocar win @XTERRAplanet Short Track Czech: https://t.co/qbLzdnukWj https://t.co/HenAG87DVt
@XTERRAplanet Short Track Czech Republic on Saturday and Sunday, August 13-14 - Read more at:… https://t.co/z7TJrRIP54
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Dragons Trail:  μια διάσχιση ταχύτητας από τον Γράμμο ως την Τύμφη!

Θρίαμβος της Κένυας στο Sierre – Zinal 2022 με νίκες του Mark Kangogo και της Esther Chesang!

Η C.A.M.P. χορηγός του Arc’teryx Alpine Academy!

Salewa Olympus Mythical Τrail, η απόλυτη περιπέτεια!

Olympus Ultra 2022: Ανακαλύπτοντας την ομορφιά της βόρειας πλευράς του Ολύμπου

Kilian Jornet και Courtney Dauwalter νικητές στο Hardrock 100 με εκπληκτικά ρεκόρ διαδρομής!

5Hours - Αγώνας αφιερωμένος στη μνήμη του Θεοφάνη- Ερμή Θεοχαρόπουλου...

BADWATER 135 - Ένας αγώνας για λίγους στη Κοιλάδα του Θανάτου, φέτος και με ελληνική συμμετοχή!

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Station NES1200 και ηλιακό πάνελ FSP100!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος & πεζοπορίας C.A.M.P.

La Sportiva Akasha II: Το δημοφιλές μοντέλο της Ιταλικής εταιρείας επιστρέφει βελτιωμένο!

Στην εξαιρετική 15η θέση και 2ος στην κατηγορία του ο Κώστας Παραδεισόπουλος στο Marathon du Mont Blanc!