ADVENDURE - Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!

Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!

Από 05 Απρ 2021

Πριν λίγο καιρό έφτασε στ ‘ αυτιά μας η πληροφορία για ένα εγχείρημα εντυπωσιακό, όχι μόνο ως προς την εκτέλεση του, αλλά και ως προς το ότι θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ η διάσχιση του επιβλητικού φαραγγιού του Ριντόμου και της κορυφής Χαλασμένο του Ταϋγέτου, η οποία στέκεται στα 2.204 μέτρα, σμιλεμένη από τους κεραυνούς, δυσπρόσιτη και σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον άνθρωπο πίσω από αυτό το εγχείρημα, τον Γιώργο Μάλαμα, ιδρυτή της Climb Up, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο outdoor στην περιοχή της Μεσσηνίας και γενικότερα στην Νότια Ελλάδα από το 2013. Η συζήτηση με τον Γιώργο, μας αποκάλυψε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα σημαντική για το φυσικό της κάλλος και για τις υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει στον εναλλακτικό ταξιδιώτη. Γνωρίσαμε συναρπαστικές διαδρομές σε αναρριχητικά πεδία, φαράγγια και κορυφές. Δεν σταθήκαμε όμως μόνο εκεί. Μιλήσαμε για της σχέση του ανθρώπου με τη φύση, για την αναρρίχηση που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, για την διαφορά Ελλήνων και ξένων ως προς τι αναζητούν στην ύπαιθρο και φυσικά για το όραμα του για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Μεσσηνία.

 

 

[Advendure]: “Discover the Great Outdoors”είναι όπως βλέπουμε το μότο της Climb Up. Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία της εταιρείας σας και για το πώς πραγματοποιείται αυτό που αποτελεί όλο και περισσότερο καθώς περνούν τα χρόνια στόχο για τον άνθρωπο της πόλης. Να “ανακαλύψει” τη φύση, να γνωρίσει την ιστορία κάθε τόπου και να ζήσει μια συναρπαστική και ολοκληρωμένη εμπειρία εκεί έξω.

[Γιώργος Μάλαμας]: Η πραγματική σχέση του ανθρώπου με την φύση είναι μια σχέση αλληλοσυμπλήρωσης και αλληλεξάρτησης.  Αυτό το παρατηρούμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, όπου βλέπουμε την ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύψει αλλά και να κατανοήσει την σχέση του με την μητέρα φύση να μεγαλώνει συνεχώς.

Στην Ελλάδα όπου και αν βρίσκεται κανείς, στην μισή ώρα μακριά του σίγουρα θα βρει ένα κρυμμένο διαμάντι. Αυτό που λείπει στον περισσότερο κόσμο είναι η γνώση και το αίσθημα της ασφάλειας. Ασφαλώς υπάρχουν πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του αλλά ταυτόχρονα και πράγματα που δεν είναι απόλυτα ασφαλή, έως και καθόλου. Αυτό όχι βέβαια επειδή το μέρος είναι  επικίνδυνο, αλλά επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη εμπειρία.

Αυτό που προσφέρει η Climb Up στον επισκέπτη δεν είναι απλές εκδρομές στην φύση και απλά ωραίες στιγμές. Οι εκδρομές μας έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα με γνώμονα πάντα την ασφάλεια πέραν της διασκέδασης. Προσφέρουμε τη γνώση, το κίνητρο κυρίως όμως είναι η έμπνευση και η αγάπη για το βουνό. Αυτοσκοπός της κάθε εκδρομής μας είναι η αφομοίωση του επισκέπτη από την ίδια την φύση.

Η Climb Up δραστηριοποιείται στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων και της outdoor εμπειρίας από το 2013. Πεδίο δράσης μας αποτελεί κάθε βουνό, μονοπάτι και ορθοπλαγιά της Ελλάδας. Η αναρρίχηση βράχου και η ορεινή πεζοπορία αποτελούν τις βασικές  πηγές έμπνευσης των μονοήμερων και πολυήμερων tailor made υπηρεσιών μας.

 

 

[Advendure]: Ο Ταΰγετος, αυτό το επιβλητικό βουνό, κρύβει πολλά συναρπαστικά μυστικά. Ένα από αυτά είναι το φαράγγι του Ριντόμου. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το φαράγγι και πως θα το γνωρίσει κάποιος επισκέπτης της περιοχής, μέσω της εταιρείας σας.

[Γιώργος Μάλαμας]: Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ταΰγετος κρύβει  μυστικά που ακόμα και ο παλαιότερος των παλαιοτέρων δεν έμαθε ποτέ. Το φαράγγι του Ριντόμου, το μεγαλύτερο φαράγγι της χώρας, αλλά και ίσως το λιγότερο γνωστό αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την δημιουργία της Climb Up. Πρόκειται για ένα φαράγγι μήκους 27 χιλιομέτρων, πλούσιο σε γεωμορφολογικά στοιχεία και με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, με βαθιά ιστορία. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του φαραγγιού είναι το εντυπωσιακό στένεμα και οι γεωλογικοί του σχηματισμοί στο ύψος των Πηγαδιών.

 

 

Η ‘Χοίρειος Νάπη’, όπως αποκαλούσε το φαράγγι ο Παυσανίας, ξεκινά από τον νότιο Ταΰγετο και συγκεκριμένα ανάμεσα από την βορεινή ράχη του όρους Χαλασμένο και του περίφημου πενταδάκτυλου, στο ύψος της Νεραιδοβούνας. Με χαρακτηριστική δυτική κατεύθυνση καταλήγει στην παραλία της Σάντοβας, μόλις 20 λεπτά από την πόλη της Καλαμάτας.

Όπως όλες οι υπηρεσίες της Climb Up έτσι και οι εκδρομές μας στο Ρίντομο έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα είτε πραγματοποιούμε ολόκληρη την διάσχιση, είτε κάποιο από τα μικρότερα κομμάτια του. Από το ταξίδι στην σπουδαία ιστορία του τόπου και το μεγαλειώδες γεωμορφολογικό σύνολό του, μέχρι τα γεφύρια, τα καλντερίμια, τις εκκλησίες αλλά και τον ομώνυμο απομονωμένο οικισμό του καθιστούν την επίσκεψη σε αυτό το μέρος κορυφαία επιλογή.

 

 

[Advendure]: Η Μεσσηνία, η Λακωνία και η Αρκαδία αποτελούν το βασικό πεδίο των δραστηριοτήτων σας. Ποια είναι τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτών  των περιοχών όσο αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό, ο οποίος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και όπως δείχνουν τα πράγματα μετά την κλεισούρα της πανδημίας θα έχει μεγάλη έκρηξη ενδιαφέροντος.

[Γιώργος Μάλαμας]: Η ευρύτερη περιοχή της νοτίου Ελλάδος όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής υπαίθρου ενδείκνυται όχι μόνο για ειδικές υπηρεσίες τουρισμού αλλά για ειδικές, ξεχωριστές και ανεκτίμητης αξίας εμπειρίες.

Στην περιοχή μας έχει γίνει σπουδαία δουλειά στο κομμάτι τις χαρτογράφησης. Το δαιδαλώδες δίκτυο μονοπατιών σε συνδυασμό με τη βαθιά και πλούσια ιστορία μας, αλλά και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρονται σε όλους τους τομείς κάνουν δικαιολογημένα την περιοχή της νοτίου Ελλάδος  έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας.

Τα 110 χιλιόμετρα της οροσειράς του Ταϋγέτου με τις αμέτρητες υποκορφές του, τα ορεινά χωριά του Μαινάλου και τα μονοπάτια που τα ενώνουν, τα φαράγγια του Ριντόμου και του Βυρού, τα αναρριχητικά πεδία της Λαγκάδας, της Καρδαμύλης, του Λεωνιδίου, του Κυπαρρισίου, της Νέδουσας, η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνιακής και Λακωνικής Μάνης, η περιοχή της Γιάλοβας είναι κάποιες από τις περιοχές που αναφερόμαστε.

 

 

[Advendure]: Τελικά ο εναλλακτικός τουρισμός είναι αντικείμενο ανθρώπων που επισκέπτονται την χώρα μας από το εξωτερικό ή και οι Έλληνες δείχνουν ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια; Ποιες δραστηριότητες επιλέγονται από ξένους και ποιες από Έλληνες;

[Γιώργος Μάλαμας]: Ειδικές υπηρεσίες τουρισμού στη χώρα μας επιλέγουν και κάνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία επισκέπτες από το εξωτερικό. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή και σταθερή άνοδος εγχώριων επισκεπτών αλλά απέχουμε κατά πολύ από μια ενδεχόμενη μελλοντική ισοστάθμιση. Το θετικό είναι παρόλα αυτά ότι πράγματι υπάρχει άνοδος τα τελευταία χρόνια από Έλληνες.

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό και συγκεκριμένα οι δυτικοί είναι αρκετά πιο έμπειροι στην επιλογή τέτοιων υπηρεσιών. Το κάνουν όπου και αν πάνε. Αυτή την παιδεία έχουν. Η φύση και η ενασχόλησή τους με αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει παρατηρηθεί μια γενναία αύξηση αυτών που δε θα επιλέξουν κάποιο νησιωτικό σύμπλεγμα για τις διακοπές τους αλλά την ενδοχώρα.

Αν και οι επισκέπτες από το εξωτερικό είναι αυτοί που τα θέλουν όλα και τα κάνουν όλα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε υπηρεσίες πολυήμερες που μέσα στο πακέτο τους έχουν χαμηλής δυσκολίας δραστηριότητες διαφόρων κατηγοριών, πλούσια τοπική κουζίνα, τίμιες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, μπόλικη θάλασσα και αν είναι εφικτό και λίγη ιστορία.

Για εμάς τους Έλληνες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η πλειοψηφία των εγχώριων επισκεπτών επιλέγει δραστηριότητες το πολύ μέχρι δύο ημέρες, κυρίως απαιτητικές, που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να πραγματοποιήσει από μόνος του εκτός εάν έχει πάρει την απαραίτητη εκπαίδευση. Δραστηριότητες που είτε απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, είτε επειδή η παρουσία ενός guide κρίνεται απαραίτητη για λόγους ασφάλειας.  

 

 

[Advendure]: Η αναρρίχηση γνωρίζει ραγδαία άνοδο στην χώρα μας, όσο φορά το χώρο της περιπέτειας και των outdoor δραστηριοτήτων. Το διαπιστώνεται και εσείς αυτό; Τι το τόσο ελκυστικό έχει σαν εμπειρία;

[Γιώργος Μάλαμας]: Η αναρρίχηση πρώτα από όλα είναι ένα ευγενές αλλά απαιτητικό άθλημα που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν. Αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αθλητικές δραστηριότητες στον κόσμο. Είναι ένα άθλημα που μας ωθεί και μας κάνει να θέλουμε να πετύχουμε όλο και περισσότερα, και αυτή είναι μια δεξιότητα που είναι χρήσιμη όχι μόνο κατά την διάρκεια της αναρρίχησης, αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

 

 

Τα οφέλη της αναρρίχησης μπορούν να συνοψιστούν σε 3 βασικές κατηγορίες. Τη σωματική, τη ψυχική και την κοινωνική. Αυτές οι τρεις βασικές κατηγορίες από μόνες τους είναι αρκετά πολυσύνθετες και πολυδιάστατες.

Σαν εταιρία πριν 8 χρόνια που ξεκινήσαμε θέλαμε να έχουμε ως βάση την αναρρίχηση και απαιτητικές πεζοπορικές διαδρομές, αυτό όμως δεν δούλεψε και έπρεπε να προσαρμοστούμε σε ολιγόωρες και εύκολες πεζοπορίες με πολύ λιγότερο αναρρίχηση. Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια είναι τα νούμερα να αλλάζουν με εντυπωσιακό ρυθμό. Πλέον η αναρρίχηση έχει μπει αρκετά δυνατά στο παιχνίδι και σήμερα αποτελεί must επιλογή και ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών αλλά και των εγχώριων.

 

 

[Advendure]: Τι προσφέρει η Μεσσηνία σαν αναρριχητικά πεδία και τι οργανώνεται εσείς σαν Climbup σε σχέση με αυτή τη δραστηριότητα;

[Γιώργος Μάλαμας]: Η αναρρίχηση στην Μεσσηνία καταρχήν ξεκίνησε να ανθοφορεί το 2012. Ήταν η χρονιά που με την συνδρομή αναρριχητών μας παραδόθηκε προς χρήση το πρώτο αναρριχητικό πάρκο στην περιοχή της Νέδουσας, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά η Climb Up παραδίδει προς χρήση και το αναρριχητικό πεδίο της Καρδαμύλης, όπου και συντηρεί.  Τα δύο αυτά πάρκα αποτελούν πλέον πόλο έλξης για αναρριχητές από όλη την χώρα. Το πεδίο όμως που προϋπήρχε και έδινε και συνεχίζει να δίνει πέτρα για τροφή στους Μεσσήνιους αναρριχητές ήταν το πάρκο της Λαγκάδας Λακωνίας, ένα πάρκο που δικαίως συγκαταλέγεται στα κορυφαία πάρκα της χώρας με πιστούς φίλους από όλη την Ευρώπη. Και για να το πάμε λίγο παραπέρα η Πελοπόννησος μαζί και με άλλα πάρκα όπως αυτά στο Λεωνίδιο, στο Κυπαρίσσι, στο Ναύπλιο αλλά και άλλα μικρότερα έχουν καταφέρει να τοποθετήσουν ολόκληρη την περιοχή της νοτίου Ελλάδος στον χάρτη με τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Εμείς σαν εταιρία πέρα των ολοκληρωμένων υπηρεσιών αναρρίχησης που προσφέρουμε για αρχάριους αλλά και για έμπειρους, οργανώνουμε σεμινάρια εκμάθησης των τεχνικών της αναρρίχησης για όλα τα επίπεδα.

 

 

[Advendure]: Το Χαλασμένο, στα 2.204 μέτρα υψόμετρο, αποτελεί μια από τις ψηλότερες κορυφές του επιβλητικού Ταΰγετου. Οι κεραυνοί δημιούργησαν το περίεργο όνομα του, αλλά σίγουρα κρύβει και άλλα συναρπαστικά μυστικά. Ποια η σημασία του για την περιοχή και τις ευκαιρίες παρουσιάζει για outdoor δραστηριότητες;

[Γιώργος Μάλαμας]: Το βουνό Χαλασμένο (2.204μ) είναι η πιο δυσπρόσιτη αλλά ταυτόχρονα και η πιο όμορφη και απαιτητική κορυφή του Ταϋγέτου. Πρόκειται για ένα βουνό που η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την θέση “πόρτες” του Ταϋγέτου, είτε από το φαράγγι του Ριντόμου. Φυσικά αν κάποιος έχει όρεξη, γνώσεις προσανατολισμού και καλή φυσική κατάσταση μπορεί να βρει άλλη μια ντουζίνα τρόπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισόδου είναι από το φαράγγι του Βυρού, το δάσος της Βασιλικής, το Κοκκινοβούνι, τον Βόκλιβο κ.α.

Για να σκαρφαλώσει όμως κάποιος στην κορυφή του θα πρέπει κυριολεκτικά να σκαρφαλώσει. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί από την μια και μοναδική κλασική διαδρομή της νότιας πλευράς του. Σε κάποια σημεία η κλίση ξεπερνάει τις 50 μοίρες, με τοπικά μικρά κάθετα και εκτεθειμένα περάσματα. Η μη χρήση σχοινιού και κράνους για τα τελευταία 500 μέτρα της κορυφής αποτελεί πράξη απερισκεψίας και πλήρους άγνοιας κινδύνου. Για αυτόν τον λόγο ο δρόμος για την κορυφή δεν έχει πεζοπορικό αλλά καθαρά αναρριχητικό χαρακτήρα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ανοιχθεί από τον γράφοντα και σχοινοσυντρόφους του, διαδρομές χειμερινής αναρρίχησης από την βορειοανατολική και βορειοδυτική ορθοπλαγιά της κορυφής. Κατά την γνώμη μας η περιοχή του Χαλασμένου αποτελεί μια αχαρτογράφητη τουριστικά προς το παρόν επιλογή, που θα μπορούσε στο μέλλον αν και εφόσον δημιουργηθούν οι υποδομές να μπει στον τουριστικό χάρτη με αισιόδοξα αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

 

 

[Advendure]: Φαντάζομαι η ασφάλεια των ανθρώπων που οδηγείται στις εξορμήσεις σας είναι από τα πρωταρχικά σας μελήματα. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό γιατί έχει εξέχουσα σημασία για οποιαδήποτε outdoor δραστηριότητα.

[Γιώργος Μάλαμας]: Αυτό που συνηθίζουμε να ισχυριζόμαστε όχι μόνο εμείς αλλά και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά στο χώρο είναι ότι κάνουμε ένα από τα πιο όμορφα επαγγέλματα στο κόσμο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να το δουν σαν επάγγελμα αλλά σαν τρόπο ζωής ή ακόμα σαν λειτούργημα. Πίσω από αυτήν την πεποίθηση όμως κρύβεται και μια πικρή αλήθεια. Το άγχος του να τελειώσει η εκδρομή και να μην έχει ανοίξει μύτη. Το ατύχημα δεν αποτελεί επιλογή για κανέναν. Παρόλα αυτά το βουνό ούτε είναι επικίνδυνο ούτε προκαλεί ατυχήματα. Για να συμβεί κάποιο ατύχημα θα πρέπει να υπάρχει η ανθρώπινη παρουσία. Η αγάπη για αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετή για να είμαστε ασφαλείς και ποτέ δεν θα είναι. Χρειάζονται περισσότερα πράγματα.

Η οπτικοποίηση του κάθε εγχειρήματος ξεχωριστά την κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το κάθε μέρος είναι απαραίτητη και μόνο το πρώτο βήμα. Η διαχείριση του ρίσκου είναι απλά άλλο ένα βήμα. Τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν guide είναι πολλά και απόλυτα. Θα έλεγε κανείς ότι και η πιο μικρή και απλή εκδρομή στα μάτια ενός guide θα έπρεπε να έχει την πειθαρχία, την οργάνωση και την σοβαρότητα μιας αποστολής στα Ιμαλάια. Η κίνηση στα όρια της απόλυτης λογικής αλλά και του ψυχαναγκασμού στα θέματα ασφάλειας είναι απαραίτητα.

 

 

[Advendure]: Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επιχειρήσετε κάποιο εγχείρημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μάλιστα θα υπάρξει και ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με αυτό, αλλά και άλλες προεκτάσεις. Θα μας δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες; Ποιοι σας στηρίζουν σε αυτό;

[Γιώργος Μάλαμας]: Πράγματι σε λίγες εβδομάδες μέλη της ομάδα της Climb Up θα επιχειρήσουν την διάσχιση του Ριντόμου και την αναρρίχησή τους στην κορυφή του Χαλασμένου. Πρόκειται για μια απαιτητική διάσχιση που θα ξεκινήσει από την παραλία της Σάντοβας και μετά από 32 χιλιόμετρα θα καταλήξει στην κορυφή του βουνού στα 2.204 μέτρα και πίσω. Σίγουρα δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά με την βοήθεια της ομάδας της Vertigo Productions θα προσπαθήσουμε να αποθανατίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όλη διαδικασία.

Με αυτόν τον τρόπο θα φέρουμε στις οθόνες όσων το επιθυμούν το φαράγγι του Ριντόμου σε όλο του το μήκος αλλά και ίσως την λιγότερο σκαρφαλωμένη και δυσπρόσιτη κορυφή της χώρας.

Το ντοκιμαντέρ ουσιαστικά αποτελεί την συνέχεια της προσπάθειας που κάνουμε τα τελευταία χρόνια σαν ιδιώτες για να αναδείξουμε τον τόπο μας, την Ελληνική ύπαιθρο μέσα από τα δικά μας μάτια, μέσα από το δικό μας πρίσμα. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτήν μας την προσπάθεια όχι μόνο να κάνουμε ακόμα πιο γνωστή την Ελληνική ύπαιθρο και τις δραστηριότητες που μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτή, αλλά και να εμπνεύσουμε και για άλλες τέτοιες προσπάθειες και σε άλλες περιοχές στο μέλλον.

Για πρώτη φορά θα έχουμε την τιμή να συμπράττουμε με την Salewa Greece αλλά και να χαίρουμε την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

 

[Advendure]: Ποιο είναι το όραμα σας για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Μεσσηνία;

[Γιώργος Μάλαμας]: Στην περιοχή μας ο τουρισμός αυτήν την στιγμή έχει διάρκεια περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Η Πελοπόννησος είναι μια ευλογημένη περιοχή και από άποψη καιρικών συνθηκών, σε σημείο που θα μπορούσε να είναι λειτουργική τουριστικά 12 μήνες τον χρόνο. Οι υποδομές φυσικά και υπάρχουν. Αυτό που μας λείπει είναι η επένδυση στοχευμένου marketing σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού και όχι μόνο της Ευρώπης. Σε χώρες που έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δούμε τον χειμώνα τα νούμερα της θερινής περιόδου, όμως σίγουρα δεν θα χρειαζόταν να κλείνει καμία τουριστική και όχι μόνο επιχείρηση για σεζόν.

Το όραμά μας δεν θα μπορούσε να περιορίζεται στην ανάπτυξη μόνο της Μεσσηνίας ή της Λακωνίας. Για να πάει καλά μια περιοχή θα πρέπει να πηγαίνει καλά και η όμορη της και ούτω κάθε εξής. Εμείς από μόνοι μας δεν έχουμε την δυναμική για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο και φυσικά πιστεύουμε ακράδαντα στη συνεργατικότητα. Παρόλα αυτά δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε.

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μάλαμα

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και το πάθος του για τα βουνά και τη φύση ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Είναι βοηθός εκπαιδευτής Ορειβασίας & Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ, εκπαιδευτής ορεινής διάσωσης της ΕΟΔ, διδάσκει στα ΔΙΕΚ Στεμνίτσας και ΔΙΕΚ Σπάρτης στο τμήμα των συνοδών βουνού και έχει σπουδάσει ανθρωπιστικές επιστήμες. Έχει δημιουργήσει πλήθος αναρριχητικών διαδρομών ενώ το 2013 ίδρυσε την εταιρία υπαίθριων δραστηριοτήτων Climb Up με σκοπό την προώθηση της Μεσσηνίας ως κορυφαίο εγχώριο και παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και με γνώμονα πάντα την έμπνευση και τη μετάδοση της γνώσης και της αγάπης για την Ελλάδα.

 

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Climb Up, The Xtreme Photos, Vertigo Production

 

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το @Rout100miles Classic 100 miles 2021; Μια άλλη οπτική γωνία για τον ακυρωθέ… https://t.co/myWvp7FbVm
To @Rout100miles Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε; Ένα άρθρο του Νικηφόρου Στειακάκη για τη φετι… https://t.co/pIaKYh2kdY
#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version:… https://t.co/Kzy9h5y7Xm
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!

To ROUT Classic 100 miles δεν έγινε φέτος... ή μήπως έγινε;

#sheisoutdoors, the first European award dedicated to women's outdoor sports products returns in a winter version!

Φώτης Θεοχάρης: Το χρονικό της αποστολής στα Κ2 (8611m) & Broad Peak (8047m)!

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!