Διασχίζοντας την Costa Brava με έναν αγώνα Stage Run – Συνέντευξη με τον Tomàs Llorens Marès για το CBSR 2019!

Από 19 Νοε 2018

Η Άνοιξη ταιριάζει πολύ στην Costa Brava! Λίγους μήνες μετά την ανεπανάληπτη Φθινοπωρινή εμπειρία των Πυρηναίων και το Pyrenees Stage Run ο Tomàs και ο Jordi με την ομάδα τους (BiFree) μας μεταφέρουν μεταξύ 3 & 5 Μαΐου 2019 στην ακτογραμμή της Καταλονίας, με έναν τριήμερο αγώνα stage, το Costa Brava Stage Run 2019. Λιγότερα χιλιόμετρα και αγωνιστικές ημέρες σε σχέση με το PSR, πιο δρομικές διαδρομές δίπλα στην θάλασσα, σε δυο αγώνες για όλα τα γούστα και την εμπειρία των αθλητών, με την ίδια καταπληκτική φιλοσοφία, ατμόσφαιρα και υπηρεσίες που μας εντυπωσίασαν στον αγώνα των Πυρηναίων και με σημαντικά μικρότερο κόστος συμμετοχής! Extra Bonus ότι μπορείτε να φέρετε και τους δικούς σας ανθρώπους με το πακέτο “Family & Friends”, ώστε να χαρούν τουριστικά την πανέμορφη αυτή περιοχή της Καταλονίας. Ο καλός φίλος και τεχνικός διευθυντής του CBSR Tomàs Llorens Marès, μας μιλάει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την διοργάνωση, την φιλοσοφία και τις παροχές της, αλλά και την φύση και τον πολιτισμό της Costa Brava, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Advendure.

 

 

[Advendure]: Μετά την απίστευτη εμπειρία των Πυρηναίων με το Pyrenees Stage Run, τον Μάιο του 2019 “κατεβαίνουμε” στις ακτές της Καταλονίας με το Costa Brava Stage Run. Μιλήστε μας λίγο για το ιστορικό της διοργάνωσης, την φιλοσοφία και τους στόχους της.

[Tomàs Llorens Marès]: Ξεκινήσαμε με το Pyrenees Stage Run (PSR) πριν τρία χρόνια, εντούτοις, πάντα θέλαμε να αξιοποιήσουμε έναν αγώνα που γινόταν μεταξύ του 2009 και του 2013 και ονομαζόταν Costa Brava Xtreme Running. Ήταν ένα τριήμερο stage run, από το Blanes στο Portbou. Έχουμε γεννηθεί και ζούμε στο Blanes, ουσιαστικά την αρχή της ακτογραμμής της Costa Brava, και έτσι μετά την επιτυχή διεξαγωγή του PSR για δυο χρόνια, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για το Costa Brava Stage Run (CBSR), με σκοπό να μεταφέρουμε την φιλοσοφία του αγώνα των Πυρηναίων και στην Costa Brava. Είναι κάτι πολύ μοναδικό για εμάς να οργανώνουμε ένα καταπληκτικό αγώνα stage ξεκινώντας από το σπίτι μας .. το λατρεύουμε!

 

 

[Advendure]: To Costa Brava Stage Run περιλαμβάνει δυο τριήμερους αγώνες (CBSR: 125Κ, +4.300 και CBSR Εxperience: 85K, +2.800). Ο άλλος αγώνας της BiFree, το Pyrenees Stage Run, απευθυνόταν αποκλειστικά σε πεπειραμένους δρομείς ορεινού τρεξίματος. Να υποθέσουμε ότι στον αγώνα της Costa Brava μπορούν να συμμετέχουν και δρομείς που προέρχονται από πιο ομαλά τερέν, μαραθώνιο, απλό trail running ή city-trail ; Ποιες οι διαφορές των δυο αγώνων του CBSR,  τόσο τεχνικά όσο και στο θέμα των παροχών της διοργάνωσης;

[Tomàs Llorens Marès]: Απόλυτα! Το Costa Brava Stage Run είναι ένας πολύ πιο ομαλός αγώνας σε σχέση με το Pyrenees Stage Run, εντούτοις θα συναντήσετε και μικρά τμήματα που είναι τεχνικά (και διασκεδαστικά!), αλλά καμία σχέση αν το συγκρίνουμε με το PSR. Συνολικά, είναι πολύ πιο δρομικός αγώνας και γι’ αυτό άλλωστε τα μεγαλύτερα τμήματα της δεύτερης και της τρίτης ημέρας είναι περίπου 50Km το καθένα, γιατί ο αθλητής τα τερματίζει άνετα εντός της ημέρας. Το πρώτο stage είναι κοινό και για τους δυο αγώνες, ένα διασκεδαστικό τρέξιμο 23 χιλιομέτρων, ώστε να αρχίσετε να δοκιμάζετε την αγριάδα της Costa Brava και να διασχίσετε 2 βοτανικούς κήπους. Ακολούθως, το CBSR Experience προσφέρει δυο stages των 30Km το καθένα, πολύ βατά για δρομείς που έχουν συνηθίσει να τρέχουν αγώνες αυτών των αποστάσεων.

Για το CBSR 125K, χρειάζεται να έχτε μεγαλύτερη εμπειρία σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς θα χρειαστεί να τρέξετε δυο stages των 50 χιλιομέτρων το καθένα, την 2η και την 3η μέρα. Η διοργάνωση προσφέρει ακριβώς τις ίδιες παροχές στους δυο αγώνες και δεν υπάρχει καμία διαφορά στους σταθμούς ανεφοδιασμού ή τις υπηρεσίες μας. Στην πραγματικότητα το CBSR Experience “πατάει” πάνω στη διαδρομή του CBSR 125Κ, αλλά ξεκινάει στο ΚΜ-20 του CBSR, ενώ έχουν το ίδιο σημείο τερματισμού. Περιλαμβάνει επίσης την μεταφορά στο σημείο εκκίνησης του 2ου και 3ου stage και για τους δυο αγώνες, καθώς δεν ξεκινούν από το ίδιο σημείο όπου τερματίζουν.

 

 

[Advendure]: Και μιας και αναφερθήκαμε  στις παροχές, ένα στοιχείο που μας εντυπωσίασε τον Σεπτέμβρη που συμμετείχαμε ως Advendure team στο Pyrenees Stage Run ήταν  η οικογενειακή ατμόσφαιρα που “χτίστηκε” σιγά-σιγά μεταξύ διοργανωτών, εθελοντών και αθλητών , ο ενθουσιασμός στους τερματισμούς και φυσικά οι εξαιρετικές παροχές (πρωινά, δείπνα, μεταφορές, δώρα σε αθλητές, έπαθλα κτλ) σε σχέση με το κόστος της διοργάνωσης. Διατηρούνται όλα αυτά τα πολύ σημαντικά στοιχεία και στο CBSR;

[Tomàs Llorens Marès]: Φυσικά! Όπως τονίσαμε και στην αρχή της συνέντευξης είμαστε η ίδια οργανωτική ομάδα, η οποία επιθυμεί να φέρει την ίδια ατμόσφαιρα και φιλοσοφία στην Costa Brava, έτσι θα βρείτε το ίδιο πλαίσιο οργάνωσης και παροχών με το PSR. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι “ξοδεύουμε” μόνο τρείς μέρες όλοι μαζί (αντί για τις 8 των Πυρηναίων), αλλά η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στον τερματισμό στο Portbou είναι και πάλι πραγματικά συναισθηματική!

 

 

[Advendure]: To Pyrenees Stage Run το ζήσαμε σε ομάδες των 2 ή 3 ατόμων, ενώ το Costa Brava Stage Run είναι ατομικό, με όριο τις 150 συμμετοχές στους δυο αγώνες της διοργάνωσης. Η διαφορά αυτή έχει να κάνει μόνο με λόγους ασφαλείας, αναφερόμενος στον αγώνα των Πυρηναίων;

[Tomàs Llorens Marès]: Ακριβώς, ο βασικός λόγος είναι η ασφάλεια. Στα Πυρηναία οι  αθλητές τρέχουν κυρίως σε απομονωμένα τμήματα μονοπατιών, όπου ένα ατύχημα μπορεί να απαιτήσει χρόνο για να αντιμετωπισθεί, αλλά επίσης, οι κίνδυνοι σε υψηλά υψόμετρα (όπως οι αλλαγές του καιρού), είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από την Costa Brava. Πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα να έχετε συνοδό στα βουνά, όχι μόνο στον αγώνα, αλλά επίσης και στην προπόνηση. Στην Costa Brava δεν έχουμε τον κίνδυνο των μεγάλων υψομέτρων και φυσικά έχουμε πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση με αυτοκίνητα στην διαδρομή του αγώνα, έτσι πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να τρέχετε σε ομάδες.

 

 

[Advendure]: Costa Brava σημαίνει “άγρια ή τραχιά παραλία” στα Καταλανικά. Πόσο “άγριος” και δύσκολος θα είναι ο αγώνας που θα την διασχίσει και τι τεχνικές εκπλήξεις κρύβει για τους αθλητές που θα συμμετέχουν; Ποιες οι τεχνικές δυσκολίες κάθε μιας από τις τρείς ημέρες του αγώνα;

[Tomàs Llorens Marès]: Η διαδρομή αποτελείται από ένα συνδυασμό θαλασσινών περασμάτων, δασικών δρόμων, παραλίας και πεζοπορικών μονοπατιών. Τα τελευταία 5Km του πρώτου stage ακολουθούν μια αμμουδιά και μετά ένα single-track μονοπάτι με συνεχόμενα πάνω-κάτω. Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια βασική διαφορά σε σχέση με κλασσικούς αγώνες σε βουνά, το συνεχές πάνω-κάτω, το οποίο δεν επιτρέπει στον αθλητή να κρατήσει σταθερό ρυθμό και είναι πιο κουραστικό σωματικά.

Στο πρώτο κομμάτι του δεύτερου stage υπάρχουν τρία μονοπάτια τύπου single-track, περίπου 3Km το καθένα, πολύ ευχάριστα στο τρέξιμο, ενώ ακολούθως αφού διασχίσετε ένα ποτάμι (όπου θα βρέξετε σίγουρα τα πόδια σας!) θα τρέξετε 3Km πάνω σε παραλία, κάτι που δεν είναι τεχνικό αλλά κουραστικό σε σχέση με το να τρέχεις σε ένα δασικό δρόμο. Το τελευταίο κομμάτι του δεύτερου stage αποτελείται και πάλι από ένα μικρό κομμάτι single-track μονοπατιού πάνω σε χαλαρές πέτρες, το οποίο αποτελεί και την τελευταία δυσκολία πριν τον τερματισμό.

Τέλος, το τρίτο stage μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ πιο “δρομικό” από το δεύτερο και λιγότερο τεχνικό. Ξεκινάει με ένα πεζοπορικό μονοπάτι τμήματος περίπου 10Km μέσα στο Εθνικό Πάρκο Cap de Creus, το οποίο είναι καταπληκτικό, και κινείται δεξιά από το Cadaqués, μια βαμμένη στα λευκά πόλη, πατρίδα του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Dalí. Η διαδρομή ανεβαίνει ακολούθως χρησιμοποιώντας ένα εύκολο πεζοπορικό μονοπάτι και τελικά φτάνουμε στα τελευταία 10Km στα οποία συναντάμε και πάλι ένα τμήμα μονοπατιού single-track που θα σας φέρει στην τελευταία γραμμή τερματισμού των αγώνων, στο Portbou.

 

 

[Advendure]: Η ακτογραμμή της Costa Brava είναι διάσημη για τις ομορφιές της, τις παραλίες της και φυσικά για τον πολιτισμό της, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι προσέλκυσε τεράστιους καλλιτέχνες όπως τους Salvador Dali, Joan Miro και Pablo Picasso. Μιας και η διοργάνωση περιλαμβάνει και ένα πακέτο για την οικογένεια και τους συνοδούς των αθλητών, δώστε μας μια εικόνα του πολιτιστικού κομματιού της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια των 3 ημερών που διαρκεί το CBSR.

[Tomàs Llorens Marès]: Προσφέρουμε την δυνατότητα στην οικογένεια ή σε φίλους (Υπηρεσία Family & Friends) να κοιμηθούν και να δειπνήσουν μαζί  με τους δρομείς, έτσι ώστε να έχουν την ίδια εμπειρία με αυτούς, αλλά έξω από τα μονοπάτια. Η υπηρεσία αυτή δεν περιλαμβάνει την μεταφορά ή τυχόν επισκέψεις, εντούτοις πέρσι οργανώσαμε μια επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Cap de Creus για την οικογένεια και τους φίλους, ενώ επίσης αν χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο μπορείτε να επισκεφθείτε την Girona, τα μουσεία Dalí στο Cadaqués και το  Figueres, ή ακόμη πανέμορφες πόλεις στην διαδρομή του CBSR όπως τις Tossa de Mar, Calella d Palafrugell, Tamariu, Sa Tune, Medes Islands, Port de la Selva, Portbou κτλ..

 

 

[Advendure]: Αν μελετήσει κάποιος τη διαδρομή του CBSR θα διαπιστώσει ότι ακολουθεί το μονοπάτι GR92 που διασχίζει όλη την Καταλονία στην Μεσογειακή ακτογραμμή της, περνάει από εθνικά πάρκα και βοτανικούς κήπους και  χρησιμοποιεί και βραχώδη περάσματα δίπλα στην θάλασσα με μεγάλη ιστορία. Μιλήστε μας λίγο για τις σημαντικότερες ομορφιές του τοπίου που θα συναντήσουν οι αθλητές.

[Tomàs Llorens Marès]: Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το φωτογραφικό υλικό, η ομορφιά της Costa Brava είναι πολύ μεγάλη. Το να πραγματοποιείς έναν αγώνα trail δίπλα στην θάλασσα είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Είμαστε τυχεροί που έχουμε βουνά, βράχους, ποτάμια, δάση και μικρές αμμουδιές στην ακροθαλασσιά, και αυτό κάνει την διαδρομή πολύ ιδιαίτερη, με μια συνεχή εναλλαγή θέας που οι δρομείς απολαμβάνουν. Όπως είπατε, διασχίσουμε επίσης δυο Εθνικά Πάρκα και δυο Βοτανικούς Κήπους, έτσι είναι μια ευκαιρία να τους επισκεφτείτε ανέξοδα! ;-)

 

 

[Advendure]: Να υποθέσουμε ότι τον Μάιο η Costa Brava είναι στα καλύτερα της; Τι καιρό να περιμένουμε, μιας και οι αμμουδιές της είναι πολύ δελεαστικές!

[Tomàs Llorens Marès]: Κατά τη διάρκεια του Μαΐου έχουμε πολύ καλό καιρό και η θερμοκρασία είναι σε επίπεδα που αρχίζει να ζεσταίνει αλλά όχι αφόρητα όπως κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Εντούτοις, είναι μια ασταθής περίοδος, έτσι μπορεί να έχουμε ηλιόλουστο καιρό με θερμοκρασίες περίπου γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου, ή μια ελαφριά βροχή το απόγευμα και χαμηλότερες θερμοκρασίες στους 15 βαθμούς … Ποιος ξέρει! Όπως και να έχει, δεν θα έχουμε extreme θερμοκρασίες, η θέα των τοπίων θα είναι η ίδια και τα μονοπάτια θα είναι το ίδιο διασκεδαστικά όπως πάντα!

 

 

[Advendure]: Τελικά με βάση την εμπειρία σας από τις δυο διοργανώσεις (PSR & CBSR), τι είναι αυτό που κυρίως αναζητάει ένας αθλητής σε τέτοιου είδους αγώνες και ποιό πιστεύεται ότι είναι το σπουδαιότερο συναίσθημα που αποτυπώνεται μέσα του όταν επιστρέψει σπίτι του;

[Tomàs Llorens Marès]: Βλέποντας το από την δική μας οπτική, καταρχάς οι δρομείς θέλουν να έχουν μια καλά οργανωμένη διοργάνωση, με καλή σηματοδότηση, επαρκείς σταθμούς ανεφοδιασμού και μια εξαιρετική γραμμή τερματισμού. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε κάθε φορά ώστε να δημιουργήσουμε μια εμπειρία αξέχαστη γι’ αυτούς, προσπαθούμε να τους δώσουμε όλα όσα χρειάζονται κάθε στιγμή και επίσης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά όμορφη ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια των τερματισμών και των δείπνων όπου γίνεται και η τεχνική ενημέρωση, απονομές κτλ. Αυτή είναι η βασική διαφορά των αγώνων μας, έχουμε πρωινό και δείπνο όλοι μαζί, γνωρίζουμε καλά τους άλλους δρομείς και τους εθελοντές και αυτό είναι που δημιουργεί μια “οικογενειακή” ατμόσφαιρά στους αγώνες μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε πολύ απλό: τρέχεις, διασκεδάζεις, ξεκουράζεσαι, κάνεις φίλους, κοιμάσαι και δεν ανησυχείς για τίποτε άλλο .. τα βασικά που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο!

 

 

[Advendure]: Το Empúries είναι ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος στην ακτογραμμή της Καταλονίας, απομεινάρι μιας αρχαίας ελληνικής πόλης που ιδρύθηκε από Φωκιείς το 575 π.Χ. Οι Έλληνες θα επιστρέψουν και πάλι φέτος για το CBSR; Τι έχετε να τους πείτε ώστε μέσα από τόσες πολλές διοργανώσεις trail running να επιλέξουν να τρέξουν τον Μάιο για 3 ημέρες στην ακτογραμμή της Costa Brava;

[Tomàs Llorens Marès]: Απλά θέλω να σας πω ότι είμαστε εδώ για να ζήσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία! Φυσικά θα το έχετε ακούσει αυτό και από άλλους αγώνες, αλλά και οι δρομείς που έχουν τρέξει στους αγώνες μας λένε το ίδιο .. Το ξεχωριστό άρθρο του Θεοχάρη στο Advendure για το Pyrenees Stage Run είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήστε. Αν το διαβάσετε δε υπάρχει επιστροφή .. Επίσης, έχουμε πολλούς δρομείς του PSR που επανέρχονται για το CBSR και το ανάποδο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι δηλαδή θέλουν να επαναλάβουν την εμπειρία τους μαζί μας. Υπάρχει κάποια καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Βαρκελώνη και να έχετε την μοναδική εμπειρία να τρέξετε στην Costa Brava;Μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά .. το Costa Brava Stage Run σας περιμένει!

 

 

* Το Advendure είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας του Costa Brava Stage Run 2019 και θα συμμετάσχει με τον Δημήτρη Τρουπή στον αγώνα που θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα από 3 ως και 5 Μαΐου 2019. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές για την τιμή που μας έκαναν να μας συμπεριλάβουν μετά τα Πυρηναία και στον αγώνα της Costa Brava ως επίσημους χορηγούς επικοινωνίας, και φυσικά για την θερμή φιλοξενία τους!

 

** Οι εγγραφές είναι ανοιχτές (CBSRCBSR Experience) μέχρι το όριο των 150 αθλητών (συνολικά για τους δυο αγώνες) και μέχρι την 31η Μαρτίου 2019. Για τους αθλητές που θα εγγραφούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018 υπάρχει έκπτωση 10%. Για τo πακέτο “Family & Friends” μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

 

 

View this photo set on Flickr

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Guillem Casanova, Lluis Toll

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο" : https://t.co/0N8i8yBxT1 https://t.co/N4SAoeCp4y
"Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας, Salewa Pedroc Durastrech", δοκιμή και παρουσίαση από τον Δημήτρη Δεσποινιάδ… https://t.co/EHK6zJ7wZU
7+1 ερωτήσεις, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 7 summits! Μια “διαφορετική” συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη:… https://t.co/XRWQSRt1sB
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η HARTA ανακοίνωσε το πρώτο (δοκιμαστικό) πρωτάθλημα της για το 2021!

Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο!

Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας!

7+1 ερωτήσεις, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 7 summits! Μια “διαφορετική” συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη!

Οργάνωση Φαρμακείου Ορειβατικών Αποστολών!

Μπορούμε μέσα από το μονοπάτι της φύσης να φτάσουμε πιο κοντά στο νόημα της ζωής;

Ο Αντώνης Συκάρης αλλά και ο Colin O’Brady έφτασαν στο Basecamp του K2!

Αδιάβροχα jacket SALEWA

Κ2 - «Μαζί στην κορυφή»: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάβαση του Αντώνη Συκάρη στο πιο δύσκολο βουνό του κόσμου!

Ο κόσμος του Ερμή Θεοχαρόπουλου, μέσα από μια συνέντευξη και μια μοναδική αναρρίχηση στο χωριό του στα Τζουμέρκα!

Ιστορίες της Πλάκας για τις μέρες της καραντίνας: 'Ventura Highway'!

Και εγένετο φώς! … Φακός κεφαλής Nitecore HU60!