Ο Γάλλος Sébastien Raichon και η Βρετανίδα Anna Troup νικητές στο Winter Spine Race 2026!

Η φράση “backbone of England – ραχοκοκκαλιά της Αγγλίας” αναφέρεται στην επιβλητική οροσειρά Pennines, που διατρέχει την χώρα και αποτελεί τον “κορμό” της. Στους αγώνες υπεραπόστασης, όπως το Winter Spine Race που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, οι δρομείς ακολουθούν ακριβώς αυτή τη ραχοκοκαλιά, αντιμετωπίζοντας πολύ απαιτητικά τερέν, συνήθως εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά και τα μοναδικά τοπία της βόρειας Αγγλίας. Οι αθλητές τερματίζουν στο Kirk Yetholm, στα σύνορα με τη Σκωτία. Φέτος, ξεκίνησαν στις 8:00 το πρωί (τοπική ώρα), την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, από το χωριό Edale στο Derbyshire, στο νότιο άκρο του Pennine Way.

 

 

Η φετινή διοργάνωση του Winter Spine Race των 268 μιλίων, είχε μεγάλες ανατροπές – σε άντρες και γυναίκες - στα τελευταία μίλια, εξαρετικά άσχημο καιρό, λόγω της καταιγίδας Goretti που σάρωσε με χιόνια και πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες όλη την Βόρεια Ευρώπη και φυσικά την απίστευτη περίπτωση της απόσυρσης της Βρετανίδας Sarah Porter, λόγω απειλών για την ζωή της, όπως ήδη παρουσιάσαμε σε άλλο άρθρο μας. Η Porter συμμετείχε στον “μικρό αγώνα” της διοργάνωσης, με την ονομασία Winter Spine Challenger South 108 miles.

Στους άντρες, ο Βρετανός Chris Cope ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα, περνώντας πρώτος από τον πρώτο σταθμό στο Hebden (46 μίλια), αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί νωρίς στην κούρσα λόγω πτώσης και χτυπήματος στο γόνατο, όπως το ίδιο έγινε λίγο πιο μετά και με τον πολύ δυνατό Αμερικανό John Kelly, γνωστό μας κυρίως από τον τερματισμό του στο περίφημο Barkley Marathons το 2017 , αλλά και από το FKT του στα 268 μίλια του Pennine Way το 2021. Ο Ισπανός Eugeni Roselló Solé, με 13 συμμετοχές στο Winter Spine Race, πέρασε έτσι πρώτος από τον δεύτερο σταθμό στο Hawes (109 μίλια) και διατηρούσε μεγάλο προβάδισμα μέχρι τον τρίτο και τον τέταρτο σταθμό. Ωστόσο, περίπου 40 μίλια πριν τον τερματισμό, ο Ισπανός αθλητής ένιωσε εξουθενωμένος και αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο Burness (240 μίλια), σε μια δραματική ανατροπή των πραγμάτων. Τελικά, ο Γάλλος Sébastien Raichon κέρδισε τον αγώνα σε 95:43, ο Βρετανός James White τερμάτισε δεύτερος σε 101:52 και στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο επίσης Βρετανός James Hargreaves με επίδοση 105:20.

Στις γυναίκες, η Φινλανδή Johanna Antila ξεκίνησε δυναμικά την κούρσα, με την Βρετανίδα Anna Troup να την καταδιώκει και τελικά να πηγαίνουν “ώμο-με-ώμο” μέχρι περίπου 25 μίλια πριν το τέλος. Εκεί, η Antila αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω προβλημάτων στα πόδια, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο στην Troup να κερδίσει τον αγώνα σε 106:19, όντας πλέον η τρίτη γυναίκα που κερδίζει και τη χειμερινή και τη θερινή έκδοση της διοργάνωσης. Η Βρετανίδα Fiona Horsfield τερμάτισε δεύτερη σε 112:48 και η Sophie Grant από τη Νέα Ζηλανδία, στην πρώτη της εμφάνιση στον αγώνα, τρίτη με χρόνο 117:32.

Δείτε εδώ τα συνολικά αποτελέσματα σε άντρες και γυναίκες.

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγές: Winter Spine Race media, irunfar, Wikipedia

Photo copyright: Winter Spine Race - Adam Jacobs,

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

Συνέντευξη στην ET1:

https://www.youtube.com/watch?v=3iyn3QmFlyE

Podcast "Γιατί Τρέχουμε" - s2 #09"

https://www.youtube.com/watch?v=2LTrKZ8PyWc

https://open.spotify.com/episode/3fh6hrfPU1lV8rMeJFwu4K?fbclid=IwY2xjawIIXc1leHRuA2FlbQIxMAABHcgV9oGV5267G_FMpYrdiTQvYeD-CHcKdwl87X6PcJAHPVJ1MMD7jsi0zA_aem_BamBteVv_iyujN0SoxVdyg

www.advendure.com