Winter Adventure Race (WAR): Νέος αγώνας πρόκληση του Λ. Ρήγου! Κύριο

Η ιστορία του Λάζαρου Ρήγου με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Το 2004 εμπνεύστηκε και υλοποίησε τον Olympus Marathon, τον δημοφιλέστερο διαχρονικά αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Δυο χρόνια μετά προχώρησε με τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα, θέλοντας να μεταδώσει στους αθλητές του ορεινού τρεξίματος την εμπειρία του χειμωνιάτικου τρεξίματος στο βουνό των θεών. Τα χρόνια πέρασαν, ο Λάζαρος δημιούργησε ίσως το πιο σκληρό ultra-trail στην χώρα μας, τον Olympus Mythical Trail 100K, ενώ μόλις πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε επίσημα ένα φιλόδοξο Φθινοπωρινό project, το Lost Trail σε μια διαφορετική από τα συνηθισμένα διαδρομή στον Όλυμπο. Πάντα ανήσυχο πνεύμα, έρχεται σήμερα μέσα από το Advendure να ανακοινώσει τα σχέδια του για έναν ακόμη νέο – πολύ διαφορετικό - αγώνα, σε χιονισμένα μονοπάτια στον Όλυμπο, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016!

 

Διαβάζοντας τις απαντήσεις της συνέντευξης που μας έδωσε ο Λάζαρος και αναλύοντας τα δεδομένα και την φιλοσοφία του νέου του project που θα φέρει την ονομασία Winter Adventure Race (WAR), βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο, ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά και σκληρό αγώνα, που έχει μια σειρά από καινοτομίες αλλά και στοιχεία που διαφοροποιούνται από την μέχρι τώρα φιλοσοφία του. Για παράδειγμα, η χρήση υποχρεωτικού εξοπλισμού είναι κάτι καινούργιο σε αγώνα του Λάζαρου Ρήγου, μιας και είναι γνωστός οπαδός της αντίθετης άποψης. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον ομαδικό χαρακτήρα του αγώνα, αφού θα συμμετέχουν μόλις 30 ομάδες των δυο ατόμων!

 

Ένα άλλο καινοτομικό στοιχείο είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο αθλητής που θα κάνει αίτηση συμμετοχής ώστε να γίνει δεκτός. Δεν αρκούν οι επιδόσεις του σε αγώνες ορεινού τρεξίματος ή το μέγεθος και η δυσκολία των αγώνων που έχει τρέξει, αλλά θα πρέπει να υποβάλλει και ένα λεπτομερές βιογραφικό στο οποίο θα λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η ορειβατική του εμπειρία. Εδώ έχουμε άλλη μια καινοτομία, μιας και έχουμε τον πρώτο αγώνα που θα απευθύνεται σε αθλητές που συνδυάζουν το καλοκαιρινό ορεινό τρέξιμο με την ορειβασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια να έρθουν οι δυο αυτοί χώροι πιο κοντά μέσα από έναν αγώνα με τα χαρακτηριστικά του Winter Adventure Race (WAR).

 

Οι χιονισμένες πλαγιές του βουνού των θεών θα αποτελέσουν την πρόκληση για τους αθλητές που θα τολμήσουν το WAR!

 

Όπως είναι φυσικό η επιλογή της εποχής έγινε για να υπάρχουν εξασφαλισμένες συνθήκες χιονιού στο μεγαλύτερο τμήμα των μονοπατιών του αγώνα. Μιλήσαμε με τον Λάζαρο για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το νέο του φιλόδοξο project, σε μια σε βάθος συνέντευξη που μας έδωσε και την οποία σας παρουσιάζουμε σήμερα, μιας και η επικαιρότητα με το θέμα του ΣΕΓΑΣ βοηθά στο να δώσουμε μια απάντηση με έναν αγώνα που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και δείχνει που έχει φτάσει το ορεινό τρέξιμο και η δραστηριότητες στο βουνό στις μέρες μας. Φυσικά Χορηγός Επικοινωνίας του Winter Adventure Race (WAR) θα είναι το Advendure από το οποίο θα μαθαίνετε όλα τα νέα ξεκινώντας σε λίγο καιρό από την επίσημη προκήρυξη του νέου αγώνα.

 

[Advendure]: Λίγο μόλις καιρό μετά την ανακοίνωση του Lost Trail μαθαίνουμε ότι έρχεσαι να ταράξεις και πάλι τα νερά με έναν - καθαρά χειμωνιάτικο αυτή τη φορά - αγώνα στον Όλυμπο. Μίλησε μας για την νέα σου έμπνευση, και την φιλοσοφία / κίνητρο που βρίσκεται πίσω της

[Λάζαρος Ρήγος]: Θα μπορούσα να ξεκινήσω λέγοντας οτιδήποτε άλλο, αλλά μετά την καταιγίδα που προκάλεσε στην κοινότητά μας η αποκάλυψη ότι ο ΣΕΓΑΣ σκέφτεται να χειραγωγήσει το άθλημα, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο νέος αυτός αγώνας, αποτελεί την πιο ηχηρή απάντηση στα νοσηρά σχέδια της Πολιτείας, αφού θα είναι ένα αθλητικό γεγονός που ούτε οι τολμηρότεροι καρεκλοκένταυροι δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν: ένας αγώνας σε χιονισμένα μονοπάτια, στο ψηλότερο ελληνικό βουνό, μες στο καταχείμωνο!

Αν και νωρίς ακόμα πάντως σε σχέση με το ίδιο το γεγονός – για να επιστρέψουμε σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες- τουλάχιστον αυτά τα δύο ουσιαστικά στοιχεία που αναφέρεις, η έμπνευση και το κίνητρο, μπορούν να αναλυθούν σε ένα βαθμό. Όσο κινούμαστε σε ένα συγκεκριμένο χώρο, τόσο η φαντασία πετά σ ένα ιδεατό-θεωρητικό σύμπαν και γεννά ιδέες. Ιδέες που κάποιες φορές μπορεί και να αποκλίνουν σημαντικά από την πεπατημένη αλλά και την αποκαλούμενη «κοινή λογική». Φυσικά, ένας χειμωνιάτικος αγώνας και μάλιστα στον Όλυμπο δεν μπορεί να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αφού έχουμε ήδη έναν χειμωνιάτικο αγώνα στο βουνό μας. Όμως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, δεν σου κρύβω ότι απ τη σκέψη μου αλλά και από τα πηγαδάκια συζητήσεων με φίλους, συχνά έπεφτε η ιδέα για μια χειμωνιάτικη αγωνιστική διάσχιση του Ολύμπου, αφού ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας «μίκρυνε» για τα πόδια των αθλητών αλλά και μοιάζει με «Φθινοπωριάτικο», καθώς λείπει συστηματικά το χιόνι απ τη διαδρομή του! Βλέπεις οι χειμώνες έγιναν ηπιότεροι στις μέρες μας.

 

 Τα χιονισμένα Πριόνια θα είναι ένας από τους μόλις 4 σταθμούς τροφοδοσίας του αγώνα!

 

Άρα, φτάσαμε στο σημείο, όπου παρουσιάζεται η ανάγκη για ένα καθαρά χειμωνιάτικο εγχείρημα, με βέβαιη την ύπαρξη χιονιού σε μεγάλο μέρος της διαδρομής του και συνθήκες πραγματικά χειμερινές! Από το 2006 που έγινε σαν πείραμα ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας μέχρι σήμερα, έχει διανυθεί τεράστια απόσταση στο ελληνικό ορεινό τρέξιμο και είναι ώρα να βάλουμε τον πήχη αρκετά ψηλότερα. Ο νέος αυτός αγώνας, έρχεται για να συμπληρώσει ένα μπουκέτο αθλητικών δοκιμασιών της διοργάνωσής μας, στα σχέδια της οποίας είναι και ένας αγώνας vertical (το γνωστό Olympus Vertical Mile, που προσεχώς θα βρει κι αυτό τη θέση του στο παζλ).

 

[Advendure]: Αν και είναι λίγο νωρίς ακόμη για να μπούμε σε βάθος στις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζοντας ότι κάθε σου κίνηση είναι σοβαρά μελετημένη, δώσε μας μια εικόνα των τεχνικών δεδομένων (μήκος/υψομετρική κτλ) του νέου αγώνα

[Λάζαρος Ρήγος]: Η διαδρομή ήδη έχει καθοριστεί και δόθηκε έμφαση να περνά από περιοχές, όπου ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι ουσιαστικά μηδενικός! Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοιχείο σε έναν αγώνα που γίνεται μες στα χιόνια. Η διαδρομή λοιπόν θα κινείται στον κεντρικό κορμό του βουνού, αξιοποιώντας ήδη ανοιγμένες και χρησιμοποιούμενες από τη διοργάνωσή μας διαδρομές. Η πορεία θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: Λιτόχωρο, Γκόλνα, Άγιος Διονύσιος, Πριόνια, Γομαροστάλι, Πετρόστρουγκα, Μπάρα, Κορομηλιά, Πατάτα, Σέλωμα, Μάνα, Σταυρός, Λιτόχωρο.

Επιλέχτηκαν ανήλιες (βορεινές) πλευρές του βουνού, ώστε να έχουμε εξασφαλισμένο το κρύο και το χιόνι. Το μήκος της διαδρομής αυτής φτάνει τα 37 χιλιόμετρα, με συνολική ανάβαση 2.400 μέτρα και μέγιστο υψόμετρο διαδρομής τα 1.960 μέτρα. Συνολικά, οι σταθμοί υποστήριξης θα είναι μόνο τέσσερις (Πριόνια, Πετρόστρουγκα, Κορομηλιά, Σταυρός), θέλοντας να δώσουμε έναν πιο περιπετειώδη και ορειβατικό χαρακτήρα στον νέο αυτό αγώνα, που θα απευθύνεται σε έμπειρους αθλητές, όπως αντιλαμβάνεσαι. Ωστόσο, αυτοί οι σταθμοί θα είναι εξαιρετικά οργανωμένοι, αφού πρόκειται για καταφύγια, με θέρμανση, μαγειρεμένο ζεστό φαγητό και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.  Μια καινοτομία στο θέμα των συμμετοχών θα είναι ο ομαδικός χαρακτήρας! Στον αγώνα αυτόν, για λόγους ασφάλειας και συνεργασίας, θα συμμετέχουν μόνο δυάδες αθλητών! Είναι καιρός να δοκιμάσουμε ένα νέο σχήμα συμμετοχών στους αγώνες βουνού και αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία.

 

 Εξαντλητική σηματοδότηση θα χρειαστεί σε μια κατάσταση μονοπατιών σαν αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία!

 

[Advendure]: Μέσα στον χειμώνα, και μάλιστα με τα περάσματα (Πετρόστρουγκα, Γομαροστάλι κτλ...) που θα έχει ο αγώνας, μιλάμε για μια προσπάθεια που θα έχει και έντονα στοιχεία περιπέτειας! Εξασφαλισμένο χιόνι, και σίγουρα πολύ δύσκολες συνθήκες για τους συμμετέχοντες. Ποιό κίνητρο πιστεύεις ότι θα έχει ο αθλητής για να δοκιμάσει στον νέο αγώνα αλλά και τι προδιαγραφές πρέπει να έχει ώστε να γίνει δεκτός;

[Λάζαρος Ρήγος]: Φυσικά, να πω ότι χρονικό σημείο διεξαγωγής, θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες χιονόστρωσης και κρύου στο μεγαλύτερο δυνατόν μέρος της διαδρομής! Σκέφτομαι, ότι ένας χειμωνιάτικος αγώνας, με πραγματικά όμως χειμωνιάτικες συνθήκες, θα φέρει πιο κοντά το ορεινό τρέξιμο και την ορειβασία, δύο συγγενικούς χώρους, που σμίγουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Η περιπέτεια είναι εξασφαλισμένη, όπως καταλαβαίνεις, μετά από όλα αυτά, αν σκεφτείς ότι ο αριθμός των ομάδων που θα γίνουν δεκτές δεν θα ξεπεράσει τις 30! Φαντάσου 60 όλους κι όλους ανθρώπους απλωμένους σε ένα χιονισμένο μονοπάτι, να παλεύουν μέσα στο χιόνι, με ταχύτητες που δεν θα ξεπερνούν τα 2 ή 3 χιλιόμετρα την ώρα, στον ανήφορο.

 

Βαδίζοντας στην Πετρόστρουγκα τον Χειμώνα ... μια εικόνα που θα ζήσουν οι αθλητές του WAR!

 

Φυσικά, ως διοργάνωση θα φροντίσουμε να έχουμε ανοιγμένα βήματα στο χιονισμένο τμήμα, ώστε οι αγωνιζόμενοι να έχουν ένα μπούσουλα, ένα άτυπο GPS που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στο σωστό δρόμο. Εννοείται επίσης ότι θα επιβληθεί υποχρεωτικός εξοπλισμός, βαρύς μάλιστα, για να είμαστε βέβαιοι ότι οι αθλητές αυτοί θα έχουν και τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα! Η συμμετοχή κάποιου θα εγκρίνεται μετά από εξέταση ενός συνολικού βιογραφικού, στο οποίο θα λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η ορειβατική του εμπειρία, παρά οι επιδόσεις του στους αγώνες βουνού, οι οποίοι βέβαια θα είναι ένα κριτήριο εκ των ουκ άνευ! Αφήνω το κίνητρο για το τέλος της απάντησης, γιατί θέλω να πω ότι οι άνθρωποι που τρέχουν στα βουνά το καλοκαίρι αλλά και ορειβατούν το χειμώνα, θα έχουν πλέον το σημείο αναφοράς τους στη χειμωνιάτικη περιπέτεια. Όσα αδρά περιέγραψα πιο πάνω μιλούν εύγλωττα από μόνα τους.

 

Δύσκολο, φιλόδοξο αλλά και πολύ προκλητικό. Φυσικά για λίγους τολμηρούς μιας και προμηνύεται πραγματικός "πόλεμος" στα μονοπάτια! Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στον Λάζαρο Ρήγο καλή επιτυχία στο νεο φιλόδοξο project του στον Όλυμπο.

 

ΥΓ … 1η Απριλίου σήμερα … καλό μήνα σε όλους τους συναθλητές και φίλους του Advendure και του ορεινού τρεξίματος. Θελήσαμε για μια ακόμη χρονιά να κρατήσουμε την παράδοση του Πρωταπριλιάτικου ψέματος που έχουμε καθιερώσει, από τότε που ξεκινήσαμε την λειτουργία μας, σε συνεργασία με τον Λάζαρο που το ότι το μυαλό του δεν στερεύει ποτέ από ιδέες βοήθησε πολύ στην σημερινή μυθοπλασία μας. Η αλήθεια είναι πάντως ότι το μόνο που είναι ψευδές σε ολόκληρο το άρθρο είναι η ημερομηνία που θα γινόταν το Winter Adventure Race (WAR), μιας και όλα τα υπόλοιπα έχουν πολύ ισχυρή δόση αλήθειας και ρεαλισμού, αν ποτέ ο Λάζαρος αποφάσιζε να κάνει έναν πραγματικό χειμερινό αγώνα στον Όλυμπο … το άρθρο πάντως, η φιλοσοφία και οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι έτοιμες αν ποτέ το αποφασίσει αφού το χειριστήκαμε σαν να είναι πραγματικός αγώνας .. μέχρι και συνέντευξη πήραμε … άντε να αλλάξει ίσως το όνομα, το οποίο φυσικά ήταν μια ιδέα που το συσχέτιζε με τις εξελίξεις και την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών …

Ελπίζουμε φίλοι μας να το διασκεδάσατε όσο και εμείς .. και του χρόνου με υγεία!!!

Δημήτρης –  Τάκης - Λάζαρος


Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ