Αποκλειστική Συνέντευξη της Mireia Miró στο Advendure! Κύριο

Η Mireia Miró γεννήθηκε το 1988 στην Βαρκελώνη, και έκανε τα πρώτα της βήματα στα βουνά σαν παιδί ακόμη, στο Pallars Sobirà των Πυρηναίων, το χωριό δηλαδή που η οικογένεια της είχε επιλέξει για τις διακοπές της. Αρχικά ασχολήθηκε για εννέα χρόνια με την κολύμβηση, ενώ έκανε και ένα πέρασμα από τις πολεμικές τέχνες (Hapkido, Taekwondo), πριν ασχοληθεί οριστικά με αθλήματα του βουνού. Ξεκίνησε με το Ορειβατικό Σκι το 2005, με την πρώτη της δοκιμασία να είναι ο αγώνας Cronoescalada στο Cerler, το 2006. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στην Ισπανική Εθνική ομάδα (Equipo PNTD Esquí de Montaña), και ανακηρύχτηκε “υψηλού επιπέδου αθλήτρια” από το αθλητικό συμβούλιο υψηλού αθλητικού επιπέδου της Ισπανικής Κυβέρνησης.

 

Η Mireia είναι υψηλού επιπέδου αθλήτρια τόσο στο Ορειβατικό Σκι όσο και στο Ορεινό Τρέξιμο, με πολλές συνεχόμενες επιτυχίες και βραβεία κατά την διάρκεια της - μικρής μέχρι στιγμής σε χρονική διάρκεια - καριέρας της. Κέρδισε τους πρώτους της διεθνείς αγώνες Ορειβατικού Σκι το 2008, αλλά η πραγματικά πρώτη ένδοξη στιγμή της ήταν ότι κέρδισε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Ελβετία το 2008 (ατομικό και κάθετος αγώνας). Η πρώτη μεγάλη της επιτυχία αντίστοιχα στο Ορεινό τρέξιμο ήταν η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πολύ γνωστό Skyrunner World Series το 2009.

 

Το 2012 ήταν εξαιρετική χρονιά για την Mireia, τόσο στο Ορειβατικό Σκι (2η στο ατομικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, 2η στο κάθετο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μαζί με την Gemma Arró Ribot, 2η στο relay του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μαζί με τις Riba Carlos και Gemma Arró Ribot, 1η στο Patrouille de la Maya, μαζί με τις Laëtitia Roux και Séverine Pont-Combe) όσο και στο Sky Running (1η στο Ιταλικό Becca di Nona, 3η στην Αμερική στο περίφημο Pikes Peak Marathon, 3η στο Dolomites Skyrace και 2η στο κάθετο χιλιόμετρο στον ίδιο αγώνα, 3η στο Vertical Skygames και 2η στο Ισπανικό Πρωτάθλημα κάθετης ανάβασης - Campeonato de España Vertical στη Sierra Nevada).

 

H Mireia ανήκει στην διεθνή ομάδα Ορεινού Τρεξίματος της Salomon!Το 2013 επίσης ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Mireia, όσο αφορά την σεζόν του Ορειβατικού Σκι που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αρκετές θέσεις στο βάθρο μεγάλων αγώνων (1η στο Lagorai-Cima D'Asta, 1η στο Sellaronda μαζί με την Francesca Martinelli και μάλιστα επιτυγχάνοντας ρεκόρ διαδρομής με 3:53:59, 2η στο Skialp3 καθώς και στην κάθετη ανάβαση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, 4η στο ατομικό, ομαδικό και relay του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μαζί με τις Marta Riba και Marta Garcia, και τέλος νικήτρια του Open Altitoy-Grande Course μαζί με την Laetitia Roux, και του ατομικού στο Ισπανικό Πρωτάθλημα).

 

Μένει μόνιμα στις Άλπεις, αποτελεί μέλος της διεθνούς ομάδας Ορεινού Τρεξίματος της Salomon και έχει ήδη πάρει το πτυχίο της σαν δασκάλα αθλημάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες (adapted sports).

 

Το Advendure φιλοξενεί την Mireia σε μια αποκλειστική συνέντευξη, στην οποία μας μιλάει για την ισορροπία μεταξύ των αθλημάτων στα οποία παίρνει μέρος με μεγάλη επιτυχία, την προπονητική και αγωνιστική της φιλοσοφία, τα μελλοντικά της σχέδια και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και μια ερώτηση για την Ελληνική αγωνιστική σκηνή…

 

[Advendure]: Το Ορεινό Τρέξιμο και το Ορειβατικό Σκι είναι δυο διαφορετικά αθλήματα, αλλά σίγουρα εμπεριέχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι και τα δυο αθλήματα αντοχής. Μίλησε μας λίγο για τις διαφορές τους αλλά και τις ομοιότητες που παρουσιάζουν, και επίσης δώσε μας μια εικόνα για το πώς καταφέρνεις και αγωνίζεσαι και στα δυο σε τόσο υψηλό επίπεδο.

[Mireia Miró]: Κυρίως προετοιμάζομαι πολύ καλά για την χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι είμαι πιο χαλαρή, αλλά συνήθως είμαι ήδη σε πολύ καλή φόρμα εξαιτίας των χειμερινών προπονήσεων αλλά και επειδή τα δυο αυτά αθλήματα είναι συμπληρωματικά.

Πιστεύω ότι το δυσκολότερο σημείο όταν τελειώσεις την περίοδο του Ορειβατικού Σκι και ξεκινήσεις το τρέξιμο είναι η “κρούση”. Μου παίρνει αρκετές εβδομάδες για να συνηθίσω και πάλι να τρέχω. Το Ορεινό Τρέξιμο είναι για μένα μια διέξοδος έμπνευσης ώστε να μπορώ να προπονούμαι το καλοκαίρι για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο!

 

Η Mireia κέρδισε το Lagorai Cima d'Asta (Μάρτιος 2013)![Advendure]: Κατοικείς μόνιμα στο Font-Romeu, ένα μέρος ιδανικό για μια αθλήτρια που συναγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο τόσο στο Ορεινό Τρέξιμο όσο και στο Ορειβατικό Σκι, εξαιτίας της πληθώρας και εγγύτητας των μονοπατιών αλλά και της υψηλής στάθμης χιονιού τον χειμώνα. Αναρωτιέμαι αν χρησιμοποιείς καθόλου συμβατικές προπονητικές μεθόδους, όπως διαλειμματικές, τρεξίματα κατωφλίου κτλ., ή προτιμάς απλά να τρέχεις στα μονοπάτια ή να κάνεις προπονητικές διαδρομές με τα σκι σε καθημερινή βάση; Πιστεύεις ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απαραίτητες για να συναγωνιστεί μια αθλήτρια σε υψηλό επίπεδο, ή το καθημερινό τρέξιμο ή σκι αρκούν; Ποια είναι η προπονητική σου φιλοσοφία;

[Mireia Miró]: Εξαρτάται από την χρονική στιγμή μέσα στην χρονιά. Οι χειμερινοί αγώνες είναι συνήθως μικρότερης διάρκειας και πρέπει να έχεις ταχύτητα, έτσι κάνω διαλειμματικές ώστε να προετοιμαστώ κατάλληλα. Οι καλοκαιρινοί αγώνες είναι διαφορετικοί επειδή είναι μεγάλοι σε διάρκεια και δεν απαιτούν τόσο έντονη στιγμιαία προσπάθεια σαν τους χειμερινούς. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται ξεκούραση μερικές φορές, και είναι σημαντικό να τα ακούμε!! Έτσι προτείνω να ακούτε το μυαλό σας και να κάνετε αυτό που επιθυμείτε περισσότερο. Υπάρχουν αθλητές που δεν τους αρέσουν οι διαλειμματικές προπονήσεις, οπότε σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να μην τις χρησιμοποιούν … το πιο σημαντικό είναι να το διασκεδάζεις!

 

[Advendure]: Ειδικεύεσαι στο Sky-Running. Ποια η γνώμη σου για τους αγώνες υπεραπόστασης βουνού (ultra-trail); Δείχνουν να προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό αθλητών κάθε χρονιά, ίσως επειδή η πρόκληση και τα συναισθήματα που εμπεριέχουν είναι πολύ υψηλά. Σκέφτεσαι να τρέξεις κάποιον ultra-trail αγώνα στο μέλλον;

[Mireia Miró]: Οι αγώνες υπεραπόστασης (ultra) είναι μεγάλη πρόκληση για το μυαλό και το σώμα. Δεν σχεδιάζω αυτήν τη στιγμή να τρέξω κάποιον τέτοιου μεγέθους αγώνα, δεν μου ταιριάζουν και τόσο πολύ και πιστεύω ότι εάν σκέφτεσαι να τρέξεις ένα ultra το κίνητρο και η έμπνευση σου πρέπει να είναι στο 200%!

 

 [Advendure]: Η διανοητική διαχείριση είναι πολύ κρίσιμη, τόσο στις ώρες πριν τον αγώνα όσο φυσικά και κατά την διάρκεια του. Πώς προετοιμάζεσαι διανοητικά για μια σημαντική κούρσα και πώς διαχειρίζεσαι τα δύσκολα “χαμηλά” σημεία κατά την διάρκεια της; Πιστεύεις πως ένας αθλητής μπορεί να εκπαιδεύσει τις διανοητικές του “ικανότητες” σε σχέση με αυτές τις παραμέτρους,  όπως εκπαιδεύει το σώμα του για τον αγώνα;

[Mireia Miró]: Φυσικά το κομμάτι της διανοητικής διαχείρισης μπορεί να δουλευτεί. Κάθε αθλητής είναι όμως διαφορετικός και θα πρέπει να το χειριστεί διαφορετικά, αλλά προσωπικά για μένα αυτό που δουλεύει είναι να προσπαθώ να φανταστώ τον εαυτό μου την διάρκεια του αγώνα, προσπαθώντας να σκεφτώ τι μπορεί να μου συμβεί κάθε λεπτό που περνάει στην κούρσα (εάν διψάσω, κουραστώ κτλ…).

 

[Advendure]: Εγκατέλειψες ποτέ κάποιον αγώνα, όχι από τραυματισμό, αλλά επειδή ένιωσες ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις γιατί θα είναι πάρα πολύ σκληρό;

[Mireia Miró]: Όχι, έχω εγκαταλείψει αγώνα από τραυματισμό ή επειδή μου καταστράφηκε ο εξοπλισμός (στο Ορειβατικό Σκι). Όταν εγκαταλείπεις αγώνα επειδή το κεφάλι σου λέει ότι είναι πολύ σκληρό να συνεχίσεις, είναι επειδή δεν το είχες τελικά σχεδιάσει σωστά ή επειδή δεν νιώθεις άνετα με αυτό που κάνεις.

 

[Advendure]: Θα σου άρεσε να δεις το Ορειβατικό Σκι ή/και το Ορεινό Τρέξιμο στους Ολυμπιακούς αγώνες; Πιστεύεις ότι είναι εφικτό;

[Mireia Miró]: Θα μου άρεσε να δω το Ορειβατικό Σκι στους Ολυμπιακούς αγώνες ένα όμως αυτό δεν σημαίνει αποκήρυξη της ταυτότητας του. Στο Ορεινό Τρέξιμο μου αρέσει η ελευθερία του και όλο αυτό το “πειρατικό” και ευρύ πνεύμα που το χαρακτηρίζει, έτσι για μένα είναι καλά όπως είναι τώρα. Δεν θα μου άρεσε να δω το Ορεινό Τρέξιμο στους Ολυμπιακούς αγώνες.

 

[Advendure]: Ποια θεωρείς ότι είναι η σπουδαιότερη επιτυχία σου μέχρι στιγμής; Η μεγαλύτερη απογοήτευση σου;

[Mireia Miró]: Έχω τόσες πολλές επιτυχίες και τόσες πολλές όμορφες και καλές στιγμές που δεν μπορώ να διαλέξω μόνο μία. Έχω δυνατές και πολλές όμορφες στιγμές και στο Ορεινό Τρέξιμο και στο Ορειβατικό Σκι. Η μεγαλύτερη απογοήτευση μου είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που είχα περίπου πριν ενάμιση χρόνο.

 

Η Mireia αγωνιζόμενη με την Ισπανική Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Pelvoux![Advendure]: Το 2012 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για σένα Mireia, τόσο στο Ορεινό Τρέξιμο όσο και στο Ορειβατικό Σκι. Μίλησε μας λίγο για τα πλάνα σου για το 2013, κυρίως για την μετά το Μάρτιο περίοδο όπου όπως γνωρίζουμε θα συμμετέχεις στο SellaRonta και το Pierra Menta.

[Mireia Miró]: Όσο αφορά τον χειμώνα, θα αγωνιστώ μέχρι το τέλος Απριλίου στην σειρά αγώνων του Grande Course, το οποίο περιλαμβάνει τους αγώνες στην Pierra Menta, Adamello και Mezzalama, όπως και κάποιες άλλες κούρσες. Θα δοκιμάσω και για πρώτη φορά έναν ομαδικό αγώνα Ορεινού Τριάθλου στις 21 Απριλίου στο Otzi Alpin. Όσο αφορά το καλοκαίρι δεν είμαι ακόμη σίγουρη σε ποιους αγώνες θα συμμετέχω.

 

[Advendure]: Έχεις πτυχίο διδασκαλίας αθλημάτων σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά για την ώρα έχεις αποκλειστική απασχόληση σαν επαγγελματίας αθλήτρια και επικεντρώνεσαι σε συναγωνισμό υψηλού επιπέδου. Πως βλέπεις μακροπρόθεσμα τον εαυτό σου; Ας πούμε έπειτα από 10 χρόνια …  

[Mireia Miró]: Μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέους ανθρώπους και καινούργια μέρη, αλλά θέλω να εγκατασταθώ τελικά κάπου και να κάνω οικογένεια, ίσως εξασκώντας το επάγγελμα που έχω σπουδάσει, ίσως και όχι. Υπάρχουν πολλές δουλειές που θα ήθελα να κάνω, αλλά θέλω να έχω χρόνο να συνεχίσω να βγαίνω στο βουνό και να αθλούμαι ακόμη και αν αυτό γίνεται σε άλλο επίπεδο. Θα δούμε τι μου επιφυλάσσει το μέλλον!

 

[Advendure]: Ο Killian – πολύ καλός σου φίλος – πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ταχύτητας στο “βουνό των θεών” (Όλυμπος) στην Ελλάδα, το 2011. Γνωρίζεις κάποια πράγματα σχετικά με το Ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα; Διαβάζω στην ιστοσελίδα σου ότι “υπάρχουν δεκάδες πιάτα που θα ήθελα να γευτώ, δεκάδες μέρη που θα μπορούσα να επισκεφτώ και δεκάδες παράλληλες ζωές που θα μπορούσα να οδηγηθώ” … είναι μήπως η Ελλάδα ένα από αυτά τα μέρη, ένα ξεχωριστό “πιάτο” ίσως;

[Mireia Miró]: Έχω βρεθεί δυο φορές στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά και τις δυο φορές δεν ήταν αγωνιστικοί οι λόγοι, έτσι δεν γνωρίζω την δύναμη των βουνών της. Έχω όμως ακούσει ότι έχει πανέμορφες τραβέρσες, και σίγουρα αποτελεί ένα μέρος που θα ήθελα να το επισκεφτώ ξανά και να το ανακαλύψω.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Martina Valmassoi, ISMF Press Office, www.droz-photo.com

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ