Επετειακό, 10ο mozart100 by UTMB®: Σαν ένα εξαιρετικό κόκκινο κρασί που βελτιώνεται καθώς περνούν τα χρόνια!

By 24 Ιουν 2022
Photo copyright: Mozart100 by UTMB Photo copyright: Mozart100 by UTMB

Θα ήθελα το mozart100 by UTMB® να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα χίλια πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν πεθάνετε", είχε δηλώσει ο επικεφαλής της διοργάνωσης Josef Mayerhofer στην συνέντευξη του στο Advendure, λίγο καιρό πριν την φετινή επετειακή δέκατη διοργάνωση. Εμείς με τη σειρά μας θα λέγαμε στον φίλο Josef ότι πλέον δεν είναι και πολύ μακριά από τον στόχο του! Για το κουκλίστικο Salzburg και την ομορφιά της Αυστρίας δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα αφού είναι γνωστά, αλλά για τη διοργάνωση σαφώς πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πολύ αναβαθμισμένη σε όλα τα επίπεδα, βελτιώνεται και μεγαλώνει συνεχώς χωρίς όμως να θυσιάζει την ποιότητα ούτε κατ’ ελάχιστον, ενώ το κέφι και το μεράκι των διοργανωτών παραμένει υψηλό και αυτό αντανακλάται στους αθλητές που συμμετέχουν. Το κερασάκι στην τούρτα είναι βέβαια και η συμμετοχή της από φέτος στο UTMB® World Series, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό.

Θα ξεκινήσω την αναφορά μου στη φετινή διοργάνωση με ένα-δυο θέματα που αφορούν τους συνεργάτες της διοργάνωσης. Το κλασσικό dinner των συνεργατών, των ανθρώπων του Ironman®, του UTMB®, ανθρώπων που ηγούνται του τουρισμού της περιοχής, αλλά και των elite αθλητών, έγινε στο καθιερωμένο και ιστορικό εστιατόριο – μπυραρία του Salzburg, το Stieglkeller όπου και παράγεται η περίφημη μπύρα Stiegl από τα μέσα του 15ου αιώνα. Αυτό το δείπνο, όπως και η press conference του επόμενου πρωινού στο  all-day restaurant m32 στην κορυφή του λόφου Mönchsberg με την εκπληκτική θέα της πόλης του Salzburg, ήταν μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με ανθρώπους του αθλήματος από όλο τον κόσμο, κλείσιμο συνεντεύξεων με σπουδαίους αθλητές και γιατί όχι, ευκαιρίας μέσα από τη συζήτηση να δώσουμε πληροφορίες για το ορεινό τρέξιμο και τους αγώνες στη χώρα μας, όπως και έγινε. Και πόσο όμορφο ήταν αυτό που είπε ο Josef, ότι πριν 10 χρόνια ήταν μόλις 18 άνθρωποι παρόντες, ενώ τώρα δεκάδες, από όλο το φάσμα της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος και από πολλές γωνιές του πλανήτη.

 

Δείπνο και συνέντευξη τύπου στα Stieglkeller και m32

 

"Η μουσική δεν βρίσκεται στις νότες, αλλά στη σιωπή ανάμεσά τους", είχε πει ο Mozart και αν θεωρήσουμε σαν νότες όλα αυτά που περιστοιχίζουν μια διοργάνωση και ησυχία τις μοναχικές στιγμές της πάλης με τον εαυτό μας στον αγώνα και την ομορφιά των  διαδρομών που τρέχουμε, στο Mozart100 η “σιωπή ανάμεσα στις νότες” είναι σίγουρα εμβληματική. Φέτος, επιλέξαμε να δοκιμάσουμε την διαδρομή του Mozart Marathon, μιας και τις μεγαλύτερες τις είχαμε ήδη τρέξει στο παρελθόν (20172018).

 

O χώρος εκκίνησης του Mozart100 marathon race στο γραφικό St. Gilgen

 

Από την εκκίνηση κιόλας, στο γραφικό και κουκλίστικο St. Gilgen στις όχθες της λίμνης Wolfgangsee, θαυμάζεις την ομορφιά του τοπίου και την ηρεμία του νερού και της φύσης γύρω του. Highlights είναι οι λίμνες της διαδρομής και ιδιαίτερα το τρέξιμο για κάποια χιλιόμετρα περιμετρικά της Fuschlsee, τα καταπράσινα δάση και τα λιβάδια, αλλά και η φοβερή θέα σε κάποια σημεία, είτε ανηφορίζοντας και φεύγοντας από το St. Gilgen, είτε στην κορυφή του Nockstein και του Kapuzinerberg. Φυσικά μέσα σε αυτά και το τελευταίο χιλιόμετρο στο πανέμορφο Salzburg και το ιστορικό του κέντρο.

Marathon race start at Sg. Gilgen - Photo copyright: Mozart100 by UTMB

 

Η διαδρομή του μαραθωνίου είναι από εκείνες που σε ξεγελάνε με τα στοιχεία τους και την θεωρείς εύκολη, με τα περίπου +1.600m θετικής υψομετρικής της, αλλά τελικά αποδεικνύεται σκληρή, ιδιαίτερα στην πολύ τεχνική ανάβαση και κατάβαση στα μονοπάτια του βουνού Nockstein με τις ρίζες, τις πέτρες και το πολύ κακοτράχαλο τερέν έντονων κλίσεων και φυσικά στην ανάβαση των περίφημων 632 σκαλιών στον λόφο Kapuzinerberg, μόλις 2 Km πριν τον τερματισμό. Επίσης έχει τα πάντα. Χωματόδρομους που προσφέρονται για γρήγορο τρέξιμο ή διάλειμμα ξεκούρασης από τις αναβάσεις / καταβάσεις, ασφάλτινα κομμάτια που διατρέχουν εκπληκτικά δάση και τοπία, βατά μονοπάτια αλλά και πολύ κακοτράχαλα, ξερό έδαφος αλλά και λασπώδες τερέν παρά την υψηλή θερμοκρασία των ημερών. Εδώ να τονίσουμε ότι η ζέστη που άγγιξε τους 30+ βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι ήταν ανυπόφορη και δυσκόλεψε κατά πολύ την προσπάθεια των αθλητών. Ακόμη και των Ελλήνων!

 

Από το 2017 που συμμετέχουμε στη διοργάνωση παρατηρούμε κάποια θέματα, τα οποία δείχνουν εξαιρετική ποιότητα και μεράκι. Παρότι λοιπόν η διοργάνωση μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα φτάνοντας φέτος τους 2.600 αθλητές από 60 χώρες και οργανωτικά πλέον ανήκει στο UTMB®World Series, οι παροχές στους σταθμούς ανεφοδιασμού αλλά και μετά τον τερματισμό για αποκατάσταση των αθλητών όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται κάθε χρονιά που περνάει. Σε αυτά θα προσθέταμε το καταπληκτικό μετάλλιο τερματισμού που είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει, αλλά και τα δωρεάν καδράκια με τον τερματισμό κάθε αθλητή που είναι ένα πρωτότυπο δωράκι. Δεν θα λέγαμε το ίδιο για το racepack, το οποίο ουσιαστικά περιέχει μόνο το bib. Σε κορυφαίο επίπεδο είναι επίσης και όλα όσο αφορούν την εγγραφή και τις πληροφορίες στο site της διοργάνωσης, τις μεταφορές με shuttle busses στα σημεία εκκίνησης και όλα αυτά που λέμε logistics της διοργάνωσης. Αξίζει τέλος να σταθούμε στην ασφάλεια που προσφέρει η διοργάνωση με ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό κατά την εγγραφή, αλλά και την Finisher - Assurance®, που και πάλι με ένα πολύ μικρό ποσό ο αθλητής εξασφαλίζει την δωρεάν συμμετοχή του στον αγώνα της επόμενης χρονιάς, αν εγκαταλείψει έχοντας καλύψει πάνω από το 50% της διαδρομής. Και τα δυο είναι θεωρητικά μικρές λεπτομέρειες που κάνουν όμως τη διαφορά σε μια άσχημη στιγμή  που μπορεί να προκύψει σε αγώνες ultra – trail.

 

Photo copyright: Mozart100 by UTMB

 

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τη συμμετοχή του Salzburg στον αγώνα. Αν πάμε μερικά χρόνια πίσω, είχαμε διαπιστώσει την μικρή συμμετοχή του κόσμου. Με πολύ χαρά είδαμε ότι αυτό έχει αλλάξει πλέον πολύ και ο κόσμος συμμετέχει και ενθαρρύνει την προσπάθεια των αθλητών, ενώ και εθελοντικά υπάρχει μεγαλύτερη βοήθεια. Θυμάμαι έντονα την οικογένεια με τον αυτοσχέδιο σταθμό ανεφοδιασμού έξω από το σπίτι τους στην άκρη ενός λιβαδιού και το δροσερό νερό που μας πρόσφεραν σε ένα πολύ δύσκολο σημείο της διαδρομής λόγω της μεγάλης ζέστης.

 

Photo copyright: Mozart100 by UTMB

 

Η τελετή λήξης και οι απονομές είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που δείχνει το πόσο καλά συνδυάζουν οι διοργανωτές τον επαγγελματισμό και το κέφι. Σε αντίθεση με τις περισσότερες διοργανώσεις, παρόντες είναι σχεδόν όλοι όσοι έχουν τερματίσει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Και αυτό γίνεται όχι μόνο για να τιμήσουν την διοργάνωση και τους νικητές, αλλά και γιατί υπάρχει εκπληκτικός ρυθμός και μουσική με έναν Dj που ξέρει να δημιουργεί ατμόσφαιρα, άφθονη μπύρα, υπαίθριες καντίνες με νοστιμιές και πολύ χαρά. Αυτό δηλαδή που φέρνει κοντά την κοινότητα των αθλητών που έχουν έρθει από κάθε μεριά του πλανήτη, όχι μόνο για να τρέξουν, αλλά και για να περάσουν ένα όμορφο τριήμερο.

 

Photo copyrigt: Brigit Kramer

 

Στο αγωνιστικό κομμάτι και παρά την έντονη ζέστη, ζήσαμε έντονο συναγωνισμό, και πολύ σπουδαίες επιδόσεις που κατέβασαν πολύ τα ρεκόρ διαδρομής σε κάποιους από τους 9 αγώνες της διοργάνωσης. Άλλωστε φέτος συμμετείχαν οι περισσότεροι elite αθλητές από ποτέ.

 

Mozart100 (105K, +/- 5.000m): Νικητής ήταν ο Γερμανός Janosch Kowalczuk, ο οποίος ξεκίνησε στα όρια της δεκάδας, σταδιακά κέρδισε έδαφος και βρέθηκε στην κορυφή προς τα τελευταία χιλιόμετρα της κούρσας, κερδίζοντας τελικά με επίδοση 9.36.09. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ισπανός Andreu Simon Aymerich, ο οποίος ήταν στην τριάδα σχεδόν ολόκληρο τον αγώνα για να τερματίσει με επίδοση 09.44.59. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε συνέντευξη με τον Andreu που εκτός από εξαιρετικός αθλητής καταφέρνει να βρίσκεται σε top επίπεδο παρότι είναι διαβητικός. Μας εκδήλωσε μάλιστα την επιθυμία του να τρέξει σε ελληνικό αγώνα, ίσως και μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Γερμανική υπόθεση και η τρίτη θέση του βάθρου, με τον Benedikt Hoffmann να τερματίζει σε χρόνο 09.53.01. Στις γυναίκες επικράτησε το μεγάλο φαβορί, η Ισπανίδα Azara Garcia de Los, η οποία επανήλθε αγωνιστικά μετά από ένα πρόβλημα που είχε με το γόνατο της και την ταλαιπώρησε για καιρό. Επικράτησε με χρόνο 12.00.28, τερματίζοντας μάλιστα και στην 27η θέση της γενικής κατάταξης. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε η επίσης Ισπανίδα Teresa Nimes με επίδοση 12.46.47, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η Σουηδέζα Jenny Joseffson με χρόνο 13.28.48

 

Photo copyrigt: Brigit Kramer

 

Mozart Ultra (75K, +/- 4.000m): Βρετανική και Γερμανική υπόθεση ήταν οι θέσεις του βάθρου στους άντρες, με τον Harry Jones να κερδίζει τον αγώνα με επίδοση 07.08.42, τον George Foster στη δεύτερη θέση με χρόνο 07.14.31 και τον Max Kirchbaum τρίτο με 07.46.56. Στις γυναίκες, η Ισπανίδα Marta Molist επικράτησε με άνεση σε χρόνο 08.11.39, η Γερμανίδα Susanne Zahlauer ήταν δεύτερη με χρόνο 09.51.25 και πολύ κοντά της τρίτη η Σουηδέζα Sofia Smedman με επίδοση 9.52.10.

 

Mozart Marathon (41K, +1.800m / -1.900m): O Ελβετός Tobias Baggenstos επικράτησε στον μαραθώνιο με χρόνο 03.06.10, με δεύτερο τον Αυστριακό Lucas Vasold με χρόνο 03.24.42 και τρίτο τον Γερμανό Christoph Hillebrand με χρόνο 03.26.28. Η Ουγγαρέζα Iren Tiricz κέρδισε στις γυναίκες με επίδοση 03.38.59, με δεύτερη την Αυστριακή Anita Eckerstorfer σε χρόνο 03.50.38 και τρίτη την Τουρκάλα Aysel Yalac με χρόνο 03.55.48.

 

Photo copyright: Mozart100 by UTMB

 

Τα συνολικά αποτελέσματα και από τους εννιά αγώνες της διοργάνωσης μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Στην φετινή επετειακή διοργάνωση συμμετείχαν επίσης και Έλληνες αθλητές με τα εξής αποτελέσματα:

 

Mozart100 (105 km; +/- 5.000 m):

  • Δημήτρης Ζιάγκαλος – 18.59.49
  • Άντζελα Τερζή – 20.24.54
  • Μαρούσα Φίκια - DNF

Mozart Ultra (75 km; +/- 4.000 m):

  • Βασιλική Καρπούζα – 18.11.54
  • Νίκος Ζάνας - DNF

Mozart Marathon (41 km; + 1.800/- 1.900 m):

  • Δημήτρης Τρουπής – 05.16.58

Mozart Half Marathon (21 km, + 750 m/- 1.000 m)

  • Δημήτρης Πατσαλής – 03.30.17

 

Photo copyrigt: Brigit Kramer

 

Κλείνοντας το φετινό αφιέρωμα του Advendure στο 10ο Mozart100 by UTMB®, ας δώσουμε τον λόγο στον επικεφαλής της διοργάνωσης, τον Josef Mayerhofer, για να μας εκφράσει τις εντυπώσεις του λίγες ημέρες μετά τον αγώνα: "Ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή όταν ο τελευταίος αθλητής πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής. Παρόλο που έκανε πολύ ζέστη, είχαμε ποσοστό τερματισμών 80% στον αγώνα των 105 χιλιομέτρων, 90% στα 75 χιλιόμετρα και σχεδόν 100% σε όλους τους άλλους αγώνες. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά ή τραυματισμοί. Δέκα χρόνια πριν ξεκινήσαμε την πρώτη έκδοση του mozart 100. Είχα το όραμα να αναπτύξω τον αγώνα σε ένα κορυφαίο διεθνές επίπεδο. Με τον όμιλο IRONMAN ως νέο και ισχυρό ιδιοκτήτη προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ποσότητα των συμμετεχόντων και την ποιότητα των υπηρεσιών μας".

 

Δημήτριος Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ